Retki puukot

Yks hemmo vaan

Etsiskelin tässä hyvää retkipuukkoa ja täytyy sanoa ettei suomessa osata tehdä nykyään kunnon puukkoja. Täällä tehdään vain vanhanaikaisia hiiliteräs puukkoja ja pyydetään aivan järjettömiä hintoja.
Kehitys on mennyt näistä ajoista huimasti eteen päin.

En ostanut kotimaista puukkoa.

20

2029

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • No, MORA

      on ulkomaalainen ja hyvä, muovi-punakahvanen, 2-3 euroa, kirp. hinta 1e. Ei mene rikki, vuolee hyvin kiehiset, ynnä muuta, mitä tarvitaan? Itsellä pitkä aikainen kokemus, joka päiväisessä käytössä MORA. Voi myös teroittaa.

      • katsellut

        Niin kyllä tuolla YouTubessa näyttää ulkomaanpelletkin arvostavan Moraa.
        Eihän se tuote voi siitä paljon parantua tai sitten pitää tehdä sytykkeet höylällä.


      • orrithusaa

        Totta turiset "moraukko". Jos pitäis tänä päivänä valita market-puukko, niin kyllä tuo hiiliteräs Mora on ykkönen. Helppo teroittaa ja eikä katkea vaikka vasaraa antais.:)


    • junnikka

      Moralta löytyy hyviäkin. Miksi siis kaivata muuta jos se riittää?

      Toisille taas parempi on parempi.
      Itse tein itselleni puukon kun halusin sen mieleisen.. Enkä ole mikään taituri.
      Mutta kun Espoon työväenopistossa oli kurssi puukonteosta niin menin sinne aikanaan.
      Nyt olen kaksi puukkoa tehnyt itse.
      Ja tänä vuonna teen leukun. Lapinleukun . Onneksi kurssi jatkui.

      Noiden tekeminen on kivaa,vaikka ei omaa terää voikkaan takoa.

      Tekemisen ilo lienee niilläkin,jotka haluavat palkan tekemisistään.Takovat terät itse..
      Ja se palkka voi monien mielestä olla kallis.
      Mutta miten arvottaa käsityötä? Kuinka voit laskea arvon tuntien suunnittelutyölle?
      Kuinka laskea arvo tuntien työlle,jolla lopputulos saadaan aikaiseksi.?
      Terän takomiselle joka kestää aikansa?

      Itse en pysty maksamaan satoja euroja puukoista,mutta joku käsitöitä arvostava pystyy.

    • jumanjiikka

      Pakko puuttua tuohon kohtaan jossa väitetään,ettei Suomessa osata tehdä muka puukkoja...
      Nimenomaan se vanhanaikainen hiiliteräs on paras mahdollinen materiaali puukolle. Uudelleenteroitettava ja huollettava.
      Rostereissa juurikin on se vika,etteivät pysy terävänä.

    • moratjapuukot

      Mikäs siinä, onhan Morakin puukko. Pääasia on, että reissussa on mukana puukko.

      Oma puukkoni on hiiliterästä, äärimmäisen terävä, kahva on hirvensarvea ja visakoivua. Tuppi sellainen, että puukko ei irtoa vaikka tuppi tai mies kaatuisi. Kaikki omatekemään ja taatusti myös näyttävää. Puukko on terävä juuri sen vuoksi, että ei tule vahinkoa, koska voimaa ei tarvitse käyttää.

      Olinpa metsällä tai kalalla, minä kuljen pyhällä maalla ja värkit tulee olla sen mukaisia. Huonoilla vehkeillä en metsään lähde.

      On minulla muutama Morakin. Niillä apsutan ruostetta pellistä ja teen muita autotallihommia.

    • moraaaa

      Apsuta ihan rauhassa....heheeheeheehe

    • dfnksjdfsng

      No kyllä Suomessa tehdää hyviä puukkoja mutta monella merkillä on laatu alkanut olemaan turistirihkaman tasoa, kuten Marttiinilla. Itsellä on Rosellin eräpuukko ja voin suositella. Vaatii huolenpitoa mutta sen saa teräväksi ja työkaluna mitä parhain.

    • Noviisit

      Suomessa on luikuisa joukko hyviä puukkoseppiä joilta saa puukon haluamaansa tarkoitukseen. Alle satasen puukko tuppineen on halpa! Kokeileppa tehdä itse ja laske päivät jotka kuluu tuohon pikku-projektiisi!

      • Anonyymi

        Miksi tekisin itse?


    • SissiLuutnantti

      JP Peltosen sissipuukko on hyvä retkipuukko, joko lyhyt- tai pitkäteräisenä mallina. Hieman painava tosin, mutta kestää vääntää ja hakata klapilla kun tarvitsee käyttää halkomiseen. Kun vääntää vaikka tervaskannosta kiehisen aihetta jollain Rosellilla, niin naps!

      Jos haluaa kevytretkeillä, niin kevyt linkkari on paras. Tukeva puukko kuten sissipuukko on metsäalueilla kyllä painonsa väärti. Eikä maksa edes sitä satasta.

    • MikäKuiten

      vika siinä Morassa on, onko se liian halpa, eikä tunnu hienolta. Punaisella, muovikahvaisella Moralla, joita on muutama malli, tulee hyvin toimeen Lapin kairalla. Muovitupppi, jossa on huono kantolenkki, niin sen tilalle voi laittaa sopivan hihnan, niin on hyvä kantaa. Erittäin kevyt, kestävä, tekee sen minkä puukon pitää tehdä. Hihna pysyy muovitupessa kiini sopivalla teipillä, räkäeristysnauhan tapainen lienee parasta. Karpiidihakasta voi myös käyttää muovitupen riiputtamiseen ja silloin on helppo vaihtaa puukon paikkaa varusteissa, Itse muovilenkki on heikko ja puukko saattaa sen vuoksi tippua eli esim. se vanha saappaanremmi, räkäerkka systeemi parempi.
      Jos mies tai nainen on niin heikko, että ei jaksa pientä kirvestä kantaa, niin silloin on syytä jäädä kotiin lämpöpatterin viereen ja keittää vaikkapa pullakahvit.
      Linkkarilla ei tee mitään pääsääntöisesti metsässä, kevyt Mora sensijaan on taikakalu. Millään puukolla ei kovin hyvin onnistu tervaskannon aukaisu, pilkkominen, varsinkaan talvella, tosin puukolla jotain saa nakerrettua, tilanteesta, kannosta riippuen. Yleensä tervaskanto potkitaan ja murretaan raakalla voimalla kun tulia tehdään, kirvestä kun sopivasti käyttää saa tulibakteerit ruokaa ja näyttääpi tuo tervas vain niille kelpaavan, ns. vesitervas ei niin hyvin.
      Sissipuukko saattaa olla ihan hyvä, itselläni ei kokemusta tästä, monenlaisia muita puukkoja kuitenkin on käytetty mm. Marttiinia, jotka ei pääsääntöisesti hyviä, myös Roselli on 1980 luvun malli, 2kpl, näissä metalli liian kovaa, kuten Marttiineissakin. Myös Iisakkia ja joitain muita "turisti" puukkoja, mm. Goldman no; 1. 1kpl. 1986 Sallasta ostettu. Fiskarssi Savukoskelta 1984 jne. eli puukkoja on, (ei puntareita). Nykyisin vanhat puukot roikkuvat naulassa seinällä ja ovat eläkkeellä, joskus jotain pientä nakertavat, aukaisevat kirjekuoria ja muistuttavat nuoruuden hurjista erämaaseikkailuista.
      Retkiä ja retkeilijöitä on niin monenlaisia, siksi mielipiteet puukoista ja muistakin varusteista, elämästä yleensä poikkeavat laidasta toiseen.
      Pitäisköhän se kuiten minunkin ostaa se Sissipuukko? On tuo asevarustelu ollut viime aikoina maailmalla niin vilkasta, että sota siitä kai tulee ja sissejä tarvitaan, toivottavasti kuitenkin EI.

    • ulvovamylläri

      Pienellä vesurilla ja parilla perusmoralla (toinen vuolentaan ja toinen roisimpaan käyttöön) pärjää erämaassa. Hyvä hiomakivi mukaan!

    • MikäKuiten

      vesurikin käyttökelpoinen, mutta en sitä erämaa kaluna pitäisi hakkuuominaisuuksien vuoksi verrattuna pieneen kirveeseen. Maakiilojen, naulojen, ynm. lyöminen onnistuu hamaralla, sellainen on kirveessä, Fiskarsseissa tosin huono hamara, lipsuu helposti lyötävä alta pois ja saattaa tulla mustien silmien sijaan mustat sormet tai ainakin tekee kipeää. Pieni Husqvarna kirves, siinä on sopiva hamara ja osuu helpommin pimeässä, kylmässä, lyötävän päähän lipsumatta.
      Hiomakivi tietenkin teroitukseen, Moran terävyys paranee lattaviilallakin, ellei kiveä ole.
      Yleisesti mainiten puukko on hämmästyttävän monipuoleinen työkalu, itse kutsun sitä taikakaluksi, koska sopii ja soveltuu niin moneen.

    • ulvovamylläri

      Pikkukirvestä pidin itsekin mukana pitkään mutta parin läheltäpiti-tilanteen jälkeen kokeilin vesuria ja sitä on jotenkin helpompi hallita esim. karsimisessa ja muussa pikkupuuhassa. Toimii myös vähän isommassakin hommassa apunuijan kanssa. Kirveen hamara pitäisi kieltää lailla kun toisessa päässä on teräpuoli ja sen käyttö tosipaikassa tuppaa olemaan semivaarallista. Hyvin valittu apunuija on myös hyvä reissukaveri käden jatkeena.

    • yömiessi

      Vesurista kun sahaa koukkupään pois niin on tosi hyvä pieneen hommaan, kevytkin ja ihan toisenlainen työkalu kuin lelusurvivalveitset.

    • viimat

      Minä menin siihen halpaan, että ostin Vaeltaja puukon. Ihan ok on jos tarttee sekatyökaluna käyttää vaikka tervasten pienintään. Mutta terä on kärkiosistaan leveä, ei sovellu samoihin kuin ns. nylkypuukot. Hyvä terä, ei ole useamman retken testaamalla testauskäyttöjen jälkeen tylsynyt- ihan liiankin terävä yhä.
      Semmoinen metsästäjän nylkypuukko on minusta moneen retkeilyjuttuun toimiva yleistyökalu. Parhaat terämallit voi löytyä ns alkuperäiskansojen terämalleista- he tarvitsivat ja käyttävät yhä perinteisiä toimivia terämalleja.

    • woods76

      Itse kannan pääasiassa mukana kahta puukkoa, syistä että
      jos toinen hajoaa, on toinen vielä millä saa tehtyä jotain. Lähinnä siis extreme olosuhteissa hyvä olla varalla.

      Toinen syy on, että haluan pitää mukana isompaa, millä teen puuhommia tms. eli esim halkaisen (batoning) oksia, tai isompia halkoja pienemmiksi, käytännössä siis sytykkeet ja polttopuut tällä. Helppo katkoa muutaman sentin runkoja. Pienemmällä onnistuu tarkkuutta vaativat vuolemiset ja ruuanlaitto sitten.

      Joku pitää mukana kirvestä, mutta itse pidän järkevämpänä isoa veitseä. Säästän painossa saan lisää ominaisuuksia ja kaikki hommat ison rungon kaatamista lukuunottamatta onnistuvat ihan samalla lailla.

      Jos ihan halvinta käyttökelpoista pienempää niin esim.
      http://www.huuto.net/kohteet/mora-clipper-860mg-puukko/428915944

      Itsellä on tuosta clipperistä kokemusta ja kestää jopa puiden halkomisen, hyvä pito kahvassa jne. Hinnaltaan ominaisuuksiinsa nähden paras. Halvempaa marketti moraa en suosittele tai mitään marttiineja tms.

      Isommaksi sitten mukaan joku hiiliteräs veitsi. Itsellä on isommista OKC RTAK-II ja RBS-9 mitä käyttelen.

      Jos yhdellä veitsellä menen, niin joku keskimittainen (tai em. iso) on mukana Keskikokoisia esim Ka-bar/ESEE-6, molemmat on itsellä, kestävät todella paljon.
      Kun oikeasti pitää luottaa veitseen niin mukana on ESEE, hintaa näillä on mutta ovat myös hyviä.

      Pikkuveitsenä löytyy vielä ESEE-3, tätä tullut ehkä eniten käytettyä lähes kaikkeen toimintaan.

      Pienellä puukolla tyyliin 10-12cm on helppoa vuolla, tehdä ruokajuttuja, ja pikku hommia. Tästä isommalla veitsellä saa paremmin halkaistua puita jne, yleensä isommissa paksumpi terä, joten kestää paremmin.

      Itse hommailen näitä tuolta huutonetin puolelta (tuolta linkin myyjältä löytyy kysymällä eri malleja ja usein parhaat hinnat Suomessa) missä kaikki ovat kalliita kun alv ja muut lisät nostaa hintoja.

    • mustapuukko

      Sissipuukolla voi tosiaan halkoa klapeja inttityyliin lyömällä toisella klapilla hamarapuolelle. Vuoluhommiin ja tarkkaan askarteluun sissipuukko on liian pitkä.

    • moramies

      Mora kulkee reistaskussa, vyöllä roikottaminen ei ole kovin tarpeelllista omasta mielestäni.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      373
      4674
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      86
      1894
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      67
      1631
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1566
    5. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      225
      1445
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1410
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      60
      1386
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1367
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1235
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1228
    Aihe