Julkista ?

mandibula1

Jos käräjillä osapuolet pääsevät sopimukseen riita-asiassa ja siinä sovitaan esim korvauksista ja näinollen ei oikeudenkäyntiä tule.
Onko tuo sopimus julkista tietoa ? Saanko tiedot käräjäoikeudesta tai mistään ?

10

216

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vastauksentynkää

      Voi olla julkinen tai voi olla salainen (jos oikeudenkäynnin julkisuudesta annetun lain nojalla on määrätty salaiseksi). Jos julkinen, sen tietysti saa ko. käräjäoikeudesta, jos käräjäoikeus on sovinnon vahvistanut.

      • mandibula1

        Osaatko kertoa kuinka kauan kestää sovinnon vahvistaminen ? Laaditaanko siinä papereita joita allekirjoitetaan ? Vai kirjaako joku asiat ja sovitut asiat paperille ja se on sit siinä ? Eli jos tänään olisi sovinto tehty niin milloin voi käräjäoikeudesta kysellä ?


      • näinmenee

        Sovinto vahvistetaan KäO:ssa saman tien, kun KäO saa tiedon sovinnosta ja pyynnön sen vahvistmisesta. Sovinnosta tehdään KäO:n päätös (paperilla), mutta asianosaiset eivät sitä allekirjoita. Se on sitten siinä.


      • MLHie
        näinmenee kirjoitti:

        Sovinto vahvistetaan KäO:ssa saman tien, kun KäO saa tiedon sovinnosta ja pyynnön sen vahvistmisesta. Sovinnosta tehdään KäO:n päätös (paperilla), mutta asianosaiset eivät sitä allekirjoita. Se on sitten siinä.

        Kyllä asianosaiset joutuvat allekirjoittamaan sen (sovintopaperin)... Käräjäoikeus VAIN vahvistaa sen. Ei käräjäoikeus mitään haamu-virtuaali-sopimuksia (anonyymejä) vahvista!


      • näinmenee

        Ja höpönhöpön. Jos sovinto vahvistetaan KäO:ssa sen sisältö kirjataan KäO:n tuomioon ja käy siitä ilmi. Ei siinä mitään muuta paperia tai allekirjoituksia tarvita.


      • MLHIe
        näinmenee kirjoitti:

        Ja höpönhöpön. Jos sovinto vahvistetaan KäO:ssa sen sisältö kirjataan KäO:n tuomioon ja käy siitä ilmi. Ei siinä mitään muuta paperia tai allekirjoituksia tarvita.

        Ei pidä paikkaansa.... Sovinto ei ole samaa kuin "käräjäoikeuden tuomio". Se on yleensä ihan erillinen sovintoasiakirja, kahden sopimuspuolen välinen, jossa nimet alla. Siinä voidaan viitata esim. jutun numeroonkin - (Jos joku sellainen on vireillä) mutta käräjäoikeus tee siitä mitään "tuomiota"! Eihän se mikään sovintoratkaisu olisikaan, jos joku tuomio kirjoitettaisiin...

        Sovintosopimusta kun ei laadi tuomioistuin vaan jutun osapuolet. Ja tuomioistuin sen vain vahvistaa. Mutta se ei vahvista mitään olematonta, vaan asiaa - joka on paperilla..

        Toki se voi olla pari lausetta: olemme sopineet jutun.... vahvistus tarvitaan!

        Mutta näin onttoon "sopimukseen" jos menee, niin löytää itsensä kohta uudestaan vaatimusten keskeltä!

        Siis - höpönhöpön latelee omiaan....


    • MLHie

      Aloittajalle:

      Kokeneena oikeuskonkarina muutama juridinen seikka:

      A) Asioissa joissa sovinto on sallittu, sitä usein myös oikeuden tuomarit suosittavat. Sovintoasia löytyy Oikeudenkäymiskaaren 20. luvusta. Googleta se Finlexistä.
      A.1. Jos aikoo saada ns. tuomioistuimen vahvistaman sovinnon, sovintoasiakirja tarvitaan. Sopimus, jossa osapuolet (allekirjoituksellaan) sitoutuvat...”Me allekirjoittaneet sovimme seuraavaa...”

      A.2 Tuomioistuin ei voi vahvistaa muuta kuin lainmukaisen sisällön sovinnon. Mitään älyttömyyksiä siinä ei siis voi olla. (Tästä esimerkkiä kohta..)

      A.3. Kun sovintosopimus on tehty, asiat keskenään sovittu – asiakirjan voi viedä ao. tuomioistuimeen, ja siellä se vahvistetaan. Kannattaa soittaa ao. käräjäoikeuden kansliaan ja saada tietoa, miten.

      A.4. Jos sopii suullisesti, se on huteraa, sillä jatkossa voi tulla uuttaa kiistaa. Eli relevantit seikat paperille.

      A.5. Jos asia etenee tuomioistuimeen, ja se vahvistetaan, siinä ei mene kauan. On huomattava, että tuomioistuimen vahvistama sovintosopimus on lainvoimaisen tuomion veroinen. Sopimuksen sisältöasioista ei siis jatkossa voi enää prosessata!

      Eli? Sovintoratkaisua puoltaa moni seikka. Mutta kaikkia seikkoja pitää tarkasti pohtia, ettei anna esim. saattaa itseään koukkuun.... menettämään oikeudellisia etujaan?

      B) Riita-asioista voi sopia myös kahdenvälisellä sopimuksella, ilman tuomioistuimen vahvistusta.
      Sellainenkin sopimus kannattaa varustaa kahden esteettömän todistajan allekirjoituksella, jatkoa ajatellen... Nykyisin suositellaan ja käytetään sovintoasiaa myös lievien rikosasioiden ratkasemiseksi.

      Sitten, eräitä seikkoja, kohdassa C. Ja jotta ei tämä viesti venyisi, se toisessa viestissä..

    • MLHie

      Jatkoa..
      C. Mitä tulee ”salaiseen” ja julkiseen sopimusasiaan, siihen pätee seuraavat säännöt:
      Tuomioistuimen vahvistama sovinto on yleensä julkinen asiakirja, koska se rinnastetaan lainvoimaiseen tuomioon.

      Jos sovintosopimus on vain kahdenvälinen, eikä sille pyydetä vahvistusta tuomioistuimesta, se on tietenkin vain asianosaisjulkinen.

      Ja nyt eräs esimerkki. (A.2.)

      Olin käynyt jo useita vuosia käräjiä hometalopetoksen uhrina. Vastapuolet (myyjä ja pankkilaitos) olivat vaatineet käräjäoikeudessa härskisti juttujen ratkaisua, ilman käsittelyä. Asia meni siis hovioikeuteen. Kovassa uupumustilassa ( jo neljä vuotta juttua oli jauhettu..) esitimme hoviokeudelle, että onko mahdollista koettaa sovintoratkaisua? Kyllä. Se oli mahdollista, vaikka harvinaisempaa, hovioikeusasteella.
      Vastapuolen (myyjä pankkilaitos) asianajaja Vesa Hirvonen oli sitten laatinut ns. ”sovintosopimuksen”, HO:lle tarkoitetettuna. Se oli järkyttävä esitys! Asianajajamme nauroi sille, hovioikeus totesi, ettei ko. Sopimusluonnoksen pohjalta voi edes neuvotella, HO:ssa...
      Sovintoluonnos sisälsi kirityksen, kiskonnan, uhkausten asiaa. Ja useaan kertaa oli lause:- Tämä on täysin salainen sopimus... ja jos me (uhrit) sen voimaan tultua a) lausumme itse, taiB) jonkun kolmannen osapuolen kautta sanaakaan sopimuksesta, ”kaikki pitää maksaa korkoineen takaisin”...

      Sopimusluonnos oli kuin mafiosojen manuaalista! Siinä meitä hometalopetoksen uhreja kiristettiin luopumaan lainmukaisesta sananvapaudestakin!

      No, ei siis ihme, ettei hovioikeus voinut noteerata sopimusluonnosta pöytään! Tuomioistuin ei voi vahvistaa sellaista, jossa on jokin lainrikkomuksen tai lainmukaisten oikeuksien riistämisen seikka!

      Sitten, piti itse laatia lainmukainen ja asianmukainen sovintoluonnos. Se kelpasi HO:lle, ja 5.9.2001 istuimme Vaasan HO:ssa sovintoa hieromassa. Pankin ja myyjän yhteinen asianjajaja Vesa Hirvonen hikoili, kännykkä oli kovassa käytössä. Piti varmistaa, kelpaako H:n perheen sopimusartiklat? Kyllä... Ja puolisen päivää istuttuamme päästiin niin pitkälle, että sopimus oli allekirjoituksia vailla. Tuomioistuin vahvistaisi sen, kun se sinne toimitettaisiin...

      No, pankkilaitos kuvitteli, että se ”voittaisi” jutun, ja niinpä se rikkoi sopimuksen viikon kuluttua.
      Se rupesi vaatimaan sellaista, joka oli lainvastainen vaatimus, ja HO sanoi että sellaista sopimusta he eivät voi vahvistaa... Ja sitten?

      Syksyllä 2001, hovioikeus palautti juttujen käsittelyn takaisin Äänekosken käräjäoikeuteen. Aloitettiin juttujen jauhaminen aakkosista! Tuloksella, että pankkilaitos kärsi lopuksi rökäletappion. Me hometalouhrit voitimme. Kesäkuun 10. v. 2002 käräjäoikeus julkisti tuomiot.
      A) Pankki hävisi velkomisasian, B) Pankki tuomittiin (55.000 e) vahingonkorvauksiin, yhdessä hometalon myyjän kanssa, C) myyjä hävisi: kauppa tuomittiin purettavaksi, kauppahinta kokonaan palautettavaksi. Sittemmin tuomiot pysyivät HO:ssa, v. 2003.

      LOPUKSI

      Hankkeilla ollut sovintosopimus olisi säästänyt kaikkien resursseja. Se olisi ollut kohtuullinen, vaikkakin laiha sovinto meille ostajille. Hovioikeudenneuvos Raimo Risku, joka johti HO:ssa neuvottelua, lausui: Toivon kovasti että sovinto syntyisi! Ellei se synny, tätä asiaa käsitellään ties miten ja missä... Se ei kelvannut pankille, joka valtaansa luottaen kuvitteli siis voittavansa?

      Pankille koittivat ankeat ajat. Sen imagohaitta... josta se valitti, ja koetti vaientaa jopa (minun) laillisen sananvapauteni! Mutta oikeudenkäynnin julkisuus huomioiden, saatoin vapaasti kirjoittaa (kirjankin) ko. Oikeusasioiden viidakosta!

      Huonoon sopimukseen ei kannata suostua! On myös pari muuta sovintotason hanketta ollut, mutta tämä tällä kertaa!

      Aloittajalle: Jos mahdollista, pyydä jonkun lainoppineen silmäystä aiotulle sovinnolle!!

      MLHie..

      • mandibula1

        Kiitoksia Paljon, hyvin ja valaisevasti kirjoitettu .


    • näinmenee

      Oikeudenkäymiskaari 20:3.2
      "Tuomioistuin vahvistaa sovinnon kirjallisesti. Ratkaisusta on käytävä ilmi sovinnon kohteena oleva asia ja sovinnon sisältö."

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      141
      2072
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1928
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1878
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1680
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1478
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1170
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1147
    Aihe