Kaikki ei oikein sovi paikoilleen...

nenada

Neuvoja niille jotka purematta ovat nielleet tämän sivuston mormonivastustajien väitteet sekä kehoitus näille äänille, tutkia uudelleen väittämiään ja niiden todenperäisyyttä.
Ajatellaan vaikka että syytökset ovat sellaisia joita voi heittää seinään... ja vaikka niitä kuinka heittelee ne eivät tartu seinään. Usea ihminen kuitenkin helposti ajattelee että kun noin paljon on syytteitä heitettävänä, vaikka ne eivät tartukaan ne saavat aikaan epäilyä... jos kuitenkin väite on oikein. Siksi vastustajamme jatkuvasti heittelevätkin näitä iän ikuisia samoja juttujaan, koska he toivovat aiheuttavansa hämmennystä. Esimerkiksi jos Joseph Smithistä kerrotaan useita hämäriä juttuja, on jonkin niistä pakko olla totta.
No mistä nämä jutut ovat peräisin? Suurin osa niistä on vasta JSn kuoleman jälkeisiä, vaikka tapaukset ovat usein 1830 luvulta, eli eikös yhtään pane miettimään, miksi niistä ei aiemmin ole puhuttu!? Miksi niistä ei ole edes ihmisten päiväkirjoissa?
Moni on "oikeudessa sanottu" = todistus. Mutta mikisi ei koskaan aiemmin niistä todistettu, vaikka siihen on ollut hyvä mahdollisuus?
Kun ajattelemme sen ajan muita kristillisiä johtajia, jotka "tiesivät" että JS oli huijjari, antaisivatko he hänestä todistuksen joka saisi ihmiset pois heidä kirkostaan? Heille kirkko oli leipätyö eivätkä he halunneet menettää työtään, joten he yrittivät kynsin ja hampain puolustaa omaa kirkkoaan joten he levittivät vääriä todistuksia Joseph Smithistä siinä toivossa ja uskossa, että heidän seurakuntalaisensa eivät liittyisi MAP kirkkoon. He uskoivat tekevänsä palveluksen seurakuntalaisilleen, eikä se heistä ollut niin paha jos he hieman lisäilivät siellä täällä asiaan, jotta ihmiset eivät ottaisi vastaan Mormonin Kirjaa.
Meidän on keskityttävä totuuteen ja tutkittava niitä harvoja todisteita, jotka todella ovat olemassa. JSiä syytettiin monenlaisesta hullusta asiasta. Jos etsimme kirjoista niin voimme löytää monia kirjoja, joissa on satoja negatiivisia asioita JSstä, koska he uskoivat niiden auttavan sitä, että ihmiset eivät liittyisi mormonismiin. Usean kirjan oli kirjoittanut joku saarnamies uskossa, että se estää ihmisiä kiinnostumasta mormonismista. Sama tapahtuu politiikassa, sekä rikkaista puhuttaessa ja henkilöistä jotka ovat päässeet pitkälle elämässään. Se tapahtuu kaikille, jotka ovat niin succesfull, että saavat vihollisia jotka mielellään puhuvat heistä pahaa. Samoin jos kysyt Obamasta demokraateilta saat aivan toisen vastauksen, kuin Republikaaneilta, toiselta saa pitkän lista negatiivisia asioita. En usko kenekään luulevat tuon negatiivisen lista olevat täysin oikein.
Esimerkki:Tämä on tosi tarina. Ajattele että kello on 2.00 nainen nukkuu sängyssään ja naamioitu mies tulee. Emme näe kuka hän on. Mies ottaa puukon ja iskee puukolla naista ja hieman myöhemmin nainen kuolee verenvuotoon. Eikös meille ole selvää että mies on syyllinen murhaan. Ongelmamme on kuitenkin se, että emme tiedä kaikkea asiaan liittyvää. Nainen on potilas, huone on leikkaus sali ja mies on lääkäri, jonka tehtävänä on leikata tämä nainen. Maski on lääkärin maski. Naisella on ollut paljon vaikeuksia ja lääkäri yritti auttaa leikkaamalla. Veitsi on tietenkin leikkausveitsi, eikä hän iskenyt naista sillä vaan avasi varovasti. Tällä lailla kun ei kaikkea asiaan kuuluvaa ole käsillä, saattaa saada aivan väärän kuvan asiasta. Asia muuttuu jopa positiivisesta parantamisyrityksestä negatiiviseksi murhaksi. Myös tuo pieni sana "iski" aiheuttaa jo itsessään asiaan kuulumattomia täysin vääriä ajatuksia. Kun sitten tähän lisätään tiettyjen henkilöiden halu lisätä negatiivisia puolitotuuksia asiaa niin soppa onkin jo todellinen soppa monine mausteineen.
Usein henkilöt jotka haluavat puhua pahaa esim JSstä etsivät historiasta mitä tahansa, jonka he voivat muutamalla sanalla tai korostamalla väärää asiaa, tehdä epäilyttäväksi ja käyttävät sitä JS ja MAP kirkkoa vastaan. Näitä syntyy "vahvoja" syytöksiä, joista ei kuitenkaan sen tapahtuma-ajan ihmisillä ollut lainkaan tietoa.
Joskus jos kohtaat monia syytöksiä, joita vain heitellään sinulle, muuttaen koko ajan aihetta voi se niistä jotka eivät paremmin asioita tunne tuntua siltä että niissä todella on jotakin perää. Ne voivat saada aikaan epämukaavuuden tunteen niin MAP kirkon jäsenissä kuin muissakin lukijoissa ja tämähän on juuri se mihin MAP kirkon vastustajat pyrkivät.
Tälläkin sivustolla kuulee alvariinsa, että jokin syytös olisi jostakin mormonista epämukava. Kaikkinainen syyttelyhän on epämukavaa. Ei kenestäkään ole kiva olla se jota osoitetaan sormella ja nauretaan ja puhutaan pahaa. Eräs vastustajiemme pravureitahan on juuri tuo syytteiden heitteleminen, ilman mitään todisteita siitä mistä se syyte on kotoisin. Vastustajamme eivät edes odota että väite todistettaisiin vääräksi ja vaikka niin usein tehdäänkin, niin eivät vastustajamme siitä välitä, odottavat vaan muutaman viikon ja alottavat saman rulianssin uudelleen ja uudelleen, edelleen ilman todistetia.

62

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiinnostustariittää

      Kerroppas mikä sen planeetan nimi olikaan jolla Jumala asuu niiden muiden jumalien kanssa? Ja mikä sen sijainti olikaan?

      • mmmammm

        Loistava esimerkki typeryydestä. Kuka on joskus väittänyt Jumalan asuvan jollain tietyllä planeetalla? Kuka mormoni on väittänyt Jumalan asuvan jumalien kanssa? Ja kuka mormoni on mistään sijainnista puhunut?

        On toki sanottu Jumalan asuvan Kolobin lähistöllä tms. Mutta sun koko viestissä ei ole ainuttakaan totuuspohjaista lausetta. Kertoo sinusta. Noh, taso
        on mitä suomi24 palstoilla aiheesta riippumatta on..


    • Sivu

      Kuvailit nesku varsin osuvasti mormonien touhuja tuossa kirurgijutussasi. Itse Smith "käänsi" papyruksista jotain aivan muuta kuin mitä niissä oli. Ja Josephin seikkailusta heinäladossa housut kintuissa piikansa kanssa Tapani on valehdellut, että kyseessä oli sinetöintitilaisuus ja sinä olet valehdellut jopa Tapanin kanssa ristiriitaisesti että kyseessä oli liikeneuvottelu. Kuitenkin jopa arvostetut mormonitutkijat myöntävät tapahtuneen sitä itseään.
      Vaikka kirkkokin luonnosesti yrittää mahdoillisuuksien mukaan valehdella historiaansa, rivijäseniään jonkin verran sivistyneemmät tutkijat eivät sentään lähde kaikkeen jeffeilyyn täysillä mukaan esim. Lehi in the Wilderness-kirjan spekulaatioihin tai kiasmihehkutuksiin.

      Tarkennusta tuohon esille otettuun Kolbiin. Smith sanoi Jumalan asuvan Kolobin lähellä. Kolob ei ole hänen saduissaan planeetta vaan tähti. Ei luulihaklönttijumala sentään voi itse tähdessä asua, koska hän paistuisi hengiltä, joten oletettavasti Smith tarkoitti Hänen asuvan Kolobia kiertävällä planeetalla, jossa on maapallon kaltaiset olosuhteet. Toinen mahdollisuus olisi, että Jumala lilluu avaruudessa kiertäen Kolobia sopivalla etäisuudellä kuin satelliitti. Miten lie hänen ruokahuoltonsa ja naimapuuhansa tuolloin järjestyisivät? Ehkä te mormonit tiedätte tai sitten sitä(kään) ei ole teille ilmoitettu. Joka trapauksessa Smithin omin sanoin Jumala asuu Kolobin lähellä.

      • Selkeyttä

        Pelkkää vihjailua ilman persteita: "Kuitenkin jopa arvostetut mormonitutkijat myöntävät tapahtuneen sitä itseään." Tilanteessa oli mukana kolmaskin henkilö. Luulet vastustajien väitteitä tosiksi ilman perusteluita.


      • kaksipisteto

        eikö isäjumalanne olekaan elohim joka vaimoineen asuu lähellä Kolob- nimistä tähteä ja eikö pari tuotakaan jälkeläisiä jotka joko jo ovat, tai joista tulee jumalia ? Välillä väitätte, välillä kiellätte : "Loistava esimerkki typeryydestä. Kuka on joskus väittänyt Jumalan asuvan jollain tietyllä planeetalla? ........

        On toki sanottu Jumalan asuvan Kolobin lähistöllä tms. "

        Päättäkää itse jo mitä uskontonne opettaa, älkääkä koko ajan itse haukkuko meitä muita.Jos teillä on jotain antaa, tehkää se loogisesti, totuudenmukaisesti meitä muita sättimättä .


      • kolmehuutomerkkiä
        Selkeyttä kirjoitti:

        Pelkkää vihjailua ilman persteita: "Kuitenkin jopa arvostetut mormonitutkijat myöntävät tapahtuneen sitä itseään." Tilanteessa oli mukana kolmaskin henkilö. Luulet vastustajien väitteitä tosiksi ilman perusteluita.

        Tapani, kun sinulta on kysytty sen kolmannen henkilön nimeä, sanot, että et tiedä, mutta koska kyseessä oli sinetöintitilaisuus (oma väitteesi!), paikalla täytyi olla kolmas henkilö.

        Et ole ilmeisesti VIELÄKÄÄN lukenut Newellin ja Averyn kirjaa ja lukenut siitä, että oliko paikalla väittämäsi kolmas henkilö...

        Luulet mormonien ja itsesi epätoivoisia selittelyjä tosiksi. Kai sinun on kuitenkin pakko myöntää, että Nenda ainakin valehtelee, koska hänen valheensa liikeneuvotteluista ei sovi yksiin sinun valheesi kanssa?


      • Ok otetaan kohta se papyyrus uusiksi on tainnut sinulta mennä ihan ohi miten se juttu oikein oli!
        Sanot: "Kuitenkin jopa arvostetut mormonitutkijat myöntävät tapahtuneen sitä itseään." Saisinko nimiä niin voin kysyä heiltä itseltään. Muuten katson tuon juttusi jälleen olevan ainoasttaan juoruja.
        Sana intercourse tarkoitti tuohon aikaan kekeustelua, sillä ei ole lainkaan seksuaalista merkitystä jonka sana sai myöhemmin. Sen voi kuka tahansa tarkistaa Englanninkielisestä sanakirjasta.
        Jahas ja antaa tulla ne Lehi in wilderness kirjan spekuloinnit. Jos et huomannut oli spekulation lomassa paljon faktaa josta spekulatio kohoaa aivan kuten tavallisessa arkeologiassa.
        Kolobista puhuttaessa spekuloit kovasti. Spekuloit että Jumalalle tulee kuuma auringossa... tuleeko? :)


      • kolmehuutomerkkiä kirjoitti:

        Tapani, kun sinulta on kysytty sen kolmannen henkilön nimeä, sanot, että et tiedä, mutta koska kyseessä oli sinetöintitilaisuus (oma väitteesi!), paikalla täytyi olla kolmas henkilö.

        Et ole ilmeisesti VIELÄKÄÄN lukenut Newellin ja Averyn kirjaa ja lukenut siitä, että oliko paikalla väittämäsi kolmas henkilö...

        Luulet mormonien ja itsesi epätoivoisia selittelyjä tosiksi. Kai sinun on kuitenkin pakko myöntää, että Nenda ainakin valehtelee, koska hänen valheensa liikeneuvotteluista ei sovi yksiin sinun valheesi kanssa?

        Rakastat sanaa liikeneuvottelu kiakista niistä mahdollisuuksista joita aikanaan tarjosin vain sekö juuttui mieleesi? Miksi? Minäpä kerron, koska se ei todellakaan SOVI tähän juttuun ja täten sillä on hyvä hämätä lukijoita ja valehdella että se oli sana jonka annoin... et todellakaan lukenut kaikkea, et lukenut muita mahdollisuuksia. Liikeneuvpottelu ON todella yksi tämän sanan merkityksiä mutta valehtelet että olisin väittänyt tapahtumaa liikeneuvotteluksi. Vedin tosin hieman lipan alta ja sanoin, totuuden mukaisesti että tuolla sanalal ei tuolloin ollut seksuaalista tarkoitusta, lisäsin ne muut tarkoitukset jotka olivat lähennä keksutelua takoittavia (intensiivistä ja luultavasti yksityistä laatua olevaa sellaista) ja sitten lisäsin jotenkin tähän tapaan että : olkoon vaikka liikeneuvottelu, joka sopii paremmin sen ajan käsitykseen sanasta.
        Mutta ainoa jonka muistat on liikeneuvottelu koska tiedät ja uskot että jauhamalla sitä teet minusta naurunalaisen.
        Muuten aqnnappas tieto siitä missä sanotaan ewttä JSllä oli housut kintuissa. Et ole sitäkään pystynyt tuottamaan näiden 10 vuoden aikana.
        Kuten tavalliset kirkon vastustajat haluat vain löytää jotakin valittamista. Jos ei muusta niin sanoista ja kirjoitusvirheitä.


      • kolmehuutomerkkiä
        nenada kirjoitti:

        Ok otetaan kohta se papyyrus uusiksi on tainnut sinulta mennä ihan ohi miten se juttu oikein oli!
        Sanot: "Kuitenkin jopa arvostetut mormonitutkijat myöntävät tapahtuneen sitä itseään." Saisinko nimiä niin voin kysyä heiltä itseltään. Muuten katson tuon juttusi jälleen olevan ainoasttaan juoruja.
        Sana intercourse tarkoitti tuohon aikaan kekeustelua, sillä ei ole lainkaan seksuaalista merkitystä jonka sana sai myöhemmin. Sen voi kuka tahansa tarkistaa Englanninkielisestä sanakirjasta.
        Jahas ja antaa tulla ne Lehi in wilderness kirjan spekuloinnit. Jos et huomannut oli spekulation lomassa paljon faktaa josta spekulatio kohoaa aivan kuten tavallisessa arkeologiassa.
        Kolobista puhuttaessa spekuloit kovasti. Spekuloit että Jumalalle tulee kuuma auringossa... tuleeko? :)

        Voi nensku hyvä, nimet on annettu jo lukusia kertoja: Linda Newell ja Valeen Avery. Jos sinusta arvostettujen mormonitutkijoiden kirja on pelkkiä juoruja, en voi mitään.

        Ja miksi EDELLEEN käytät intercourse-sanaa, vaikka sinulle on jo miljoona kertaa kerrottu, että käytetyn sanan alkuosa ei ollut inter eikä loppuosa course...

        Lehi in the Wilderness ei sisällä faktoja, pelkkiä spekulaatioita. Sinä itse kuten eivät aiemmin muutkaan mormonit tienneet, että Nahom sijaitsee Jemenissä. Kirjoitit: "Vai Jemenissä? Anna mun kaikki kestää!" Muut mormonit tosin jo tuolloin osasivat sijoittaa Nahomin oikein, kun olivat löytäneet sen Smithin aikaan käytössä olleista Niebuhrin kartoista... Sitä ennen he olivat MK:n perusteella sijoittaneet Nahomin aivan väärään paikkaan.

        En ole kirjoittanut Jumalasta auringossa mitään, mutta kyllähän luulihaklönteille tähdissä tulee kuuma.

        Smith oli se, joka spekuloi Jumalan asustelevan Kolobin lähellä, en minä.

        Jatka vain pääsi hakkaamista seinään.


      • kolmehuutomerkkiä
        nenada kirjoitti:

        Rakastat sanaa liikeneuvottelu kiakista niistä mahdollisuuksista joita aikanaan tarjosin vain sekö juuttui mieleesi? Miksi? Minäpä kerron, koska se ei todellakaan SOVI tähän juttuun ja täten sillä on hyvä hämätä lukijoita ja valehdella että se oli sana jonka annoin... et todellakaan lukenut kaikkea, et lukenut muita mahdollisuuksia. Liikeneuvpottelu ON todella yksi tämän sanan merkityksiä mutta valehtelet että olisin väittänyt tapahtumaa liikeneuvotteluksi. Vedin tosin hieman lipan alta ja sanoin, totuuden mukaisesti että tuolla sanalal ei tuolloin ollut seksuaalista tarkoitusta, lisäsin ne muut tarkoitukset jotka olivat lähennä keksutelua takoittavia (intensiivistä ja luultavasti yksityistä laatua olevaa sellaista) ja sitten lisäsin jotenkin tähän tapaan että : olkoon vaikka liikeneuvottelu, joka sopii paremmin sen ajan käsitykseen sanasta.
        Mutta ainoa jonka muistat on liikeneuvottelu koska tiedät ja uskot että jauhamalla sitä teet minusta naurunalaisen.
        Muuten aqnnappas tieto siitä missä sanotaan ewttä JSllä oli housut kintuissa. Et ole sitäkään pystynyt tuottamaan näiden 10 vuoden aikana.
        Kuten tavalliset kirkon vastustajat haluat vain löytää jotakin valittamista. Jos ei muusta niin sanoista ja kirjoitusvirheitä.

        Kyllä sinä olet liikeneuvotteluista kirjoittanut. Tosin et nyt anna sanaa, jonka mielessäsi olet liikeneuvotteluiksi suomentanut. Aiemmin olet tarjonnut aivan väärää sanaa. Niin myös nyt toisessa viestissäsi.

        Oletko nyt muuttanut mielesi ja haluat valehdella Tapanin tapaan, että kyseessä oli sinetöintitilaisuus, jossa oli paikalla kolmaskin henkilö. Kun Tapani ei osaa sanoa sen haamuhenkilön nimeä, mahdatko sinä osata? Oliko kyseessä se nimetön rabbisi?

        Housut kintuissa on kuvainnollinen ilmaisu. Jos ollan kirjaimellisia, voin myöntää, että sinä olet todennäköisesti oikeassa eikä Josephilla ollut lainkaan housuja yllään. Eihän niitä "liikeneuvotteluissa" yleensä käytetä.


      • Selkeyttä
        kolmehuutomerkkiä kirjoitti:

        Kyllä sinä olet liikeneuvotteluista kirjoittanut. Tosin et nyt anna sanaa, jonka mielessäsi olet liikeneuvotteluiksi suomentanut. Aiemmin olet tarjonnut aivan väärää sanaa. Niin myös nyt toisessa viestissäsi.

        Oletko nyt muuttanut mielesi ja haluat valehdella Tapanin tapaan, että kyseessä oli sinetöintitilaisuus, jossa oli paikalla kolmaskin henkilö. Kun Tapani ei osaa sanoa sen haamuhenkilön nimeä, mahdatko sinä osata? Oliko kyseessä se nimetön rabbisi?

        Housut kintuissa on kuvainnollinen ilmaisu. Jos ollan kirjaimellisia, voin myöntää, että sinä olet todennäköisesti oikeassa eikä Josephilla ollut lainkaan housuja yllään. Eihän niitä "liikeneuvotteluissa" yleensä käytetä.

        Todennäköisesti toinen läsnä ollut mieshenkilö oli Oliver Cowdery.


      • kolmehuutomerkkiä
        Selkeyttä kirjoitti:

        Todennäköisesti toinen läsnä ollut mieshenkilö oli Oliver Cowdery.

        Pelkkä epätoivoinen heitto. Ei naidessa kolmatta pyörää tarvita. Keksit, että kyseessä on sinetöintitilaisuus. SItten selitit, että paikalla täytyi olla kolmas henkilö, koska kyseessä oli sinetöintitilaisuus. Siis mitä tyypillisin kehäpäätelmä. Kahdenkymmenn vuoden peräämisen jälkeen heität lopulta nimen, jonka keksit Smithin lähipiiristä...

        Uskotko satujasi edes itsekään? Jos lukisit amerikkalaisia mormonien keskustelupalstoja, huomaisit, että siellä käsitellään mm. sellaisia asioita, että mitä Smithin uskottomuus merkitsee lukijoiden omalle uskolle Smithiin profeettana. Täällä takapajulassa kielletään faktat.


      • Ev.lut
        Selkeyttä kirjoitti:

        Pelkkää vihjailua ilman persteita: "Kuitenkin jopa arvostetut mormonitutkijat myöntävät tapahtuneen sitä itseään." Tilanteessa oli mukana kolmaskin henkilö. Luulet vastustajien väitteitä tosiksi ilman perusteluita.

        Olisiko se sitten ollut ns kolmen kiva?


      • Nimim
        kolmehuutomerkkiä kirjoitti:

        Voi nensku hyvä, nimet on annettu jo lukusia kertoja: Linda Newell ja Valeen Avery. Jos sinusta arvostettujen mormonitutkijoiden kirja on pelkkiä juoruja, en voi mitään.

        Ja miksi EDELLEEN käytät intercourse-sanaa, vaikka sinulle on jo miljoona kertaa kerrottu, että käytetyn sanan alkuosa ei ollut inter eikä loppuosa course...

        Lehi in the Wilderness ei sisällä faktoja, pelkkiä spekulaatioita. Sinä itse kuten eivät aiemmin muutkaan mormonit tienneet, että Nahom sijaitsee Jemenissä. Kirjoitit: "Vai Jemenissä? Anna mun kaikki kestää!" Muut mormonit tosin jo tuolloin osasivat sijoittaa Nahomin oikein, kun olivat löytäneet sen Smithin aikaan käytössä olleista Niebuhrin kartoista... Sitä ennen he olivat MK:n perusteella sijoittaneet Nahomin aivan väärään paikkaan.

        En ole kirjoittanut Jumalasta auringossa mitään, mutta kyllähän luulihaklönteille tähdissä tulee kuuma.

        Smith oli se, joka spekuloi Jumalan asustelevan Kolobin lähellä, en minä.

        Jatka vain pääsi hakkaamista seinään.

        Newell and Avery: Many critics who write about the Church of Jesus Christ of Latter-day Saints are not content to portray the Church and its doctrines fairly. Some critics mine their sources by extracting quotes from their context in order to make the statement imply something other that what it was originally intended to mean. Other critics make statements that are self-contradictions—instances in which a critic says or writes one thing, and then makes another statement elsewhere that flatly contradicts their first statement.
        These examples do not prove that these critics' arguments are without merit; they do suggest caution is warranted before accepting these authors or their works as reliable witnesses when they speak of their own experiences connected with "Mormonism." In particular, one should also be cautious about accepting their interpretation of primary sources without double-checking the original sources themselves.


      • kolmehuutomerkkiä
        Nimim kirjoitti:

        Newell and Avery: Many critics who write about the Church of Jesus Christ of Latter-day Saints are not content to portray the Church and its doctrines fairly. Some critics mine their sources by extracting quotes from their context in order to make the statement imply something other that what it was originally intended to mean. Other critics make statements that are self-contradictions—instances in which a critic says or writes one thing, and then makes another statement elsewhere that flatly contradicts their first statement.
        These examples do not prove that these critics' arguments are without merit; they do suggest caution is warranted before accepting these authors or their works as reliable witnesses when they speak of their own experiences connected with "Mormonism." In particular, one should also be cautious about accepting their interpretation of primary sources without double-checking the original sources themselves.

        ???

        Mitä halusit sanoa? Tuosta ei selvinnyt yhtään mitään.


      • Nimim kirjoitti:

        Newell and Avery: Many critics who write about the Church of Jesus Christ of Latter-day Saints are not content to portray the Church and its doctrines fairly. Some critics mine their sources by extracting quotes from their context in order to make the statement imply something other that what it was originally intended to mean. Other critics make statements that are self-contradictions—instances in which a critic says or writes one thing, and then makes another statement elsewhere that flatly contradicts their first statement.
        These examples do not prove that these critics' arguments are without merit; they do suggest caution is warranted before accepting these authors or their works as reliable witnesses when they speak of their own experiences connected with "Mormonism." In particular, one should also be cautious about accepting their interpretation of primary sources without double-checking the original sources themselves.

        Kysyin kolmelta johtavalta mormonismin tutkijalta joista yksi on tämänhetken tunnetuin mormonismin moniavioisuuden tuntija ja tässä tulosta: Averyn ja Newellin kirja on biassed eli se on kirjoitettu tietty agenda takana. Kirjoittajista Avery vihasi Joseph Smithiä, Newell ei pitänyt Joseph Smithistä hänkään, mutta ei vihannut tätä. Kirjassa on paljon mielikuvituksen tuotetta jolle ei ole historiallista pohjaa vaan joka kumpuaa lähinnä Averyn mielikuvituksesta. Eli siis todellakin pelkkää vihjailua ilman perusteita.
        Aika hyvä bio jonka heikoin kohta on kirjoitukset moniavioisuudesta. He lukevat ajatuksia ja rakentavat väitteitä ilman todisteita aiheesta. He yrittävät puhdistaa Emman asiasta mustaamalla Josephia. Emman valheet aikaisemmasta avioliitostaan ovat ristiriitaisia.


      • Selkeyttä kirjoitti:

        Todennäköisesti toinen läsnä ollut mieshenkilö oli Oliver Cowdery.

        Näin muistaakseni olikin. Emma suuttui kun kuuli että Josep ja Fanny avioituivat. Toisaalta tapahtuma oli sinetöinti emmekä voi olla aivan varmoja millainen sinetöinti se oli, saattoi olla sinetöinti Josephin tämän iankaikkisena lapsena, eikä avioliittosinetöinti. Fanny Algerin sinetöinnistä EI ole säilynyt yhtään mitään todisteita, ainoastaan muistiin kirjoitettuja asioita jotka saattoivat hyvinkin olla paikkansapitämättömiä juoruja.


      • kolmehuutomerkkiä
        nenada kirjoitti:

        Kysyin kolmelta johtavalta mormonismin tutkijalta joista yksi on tämänhetken tunnetuin mormonismin moniavioisuuden tuntija ja tässä tulosta: Averyn ja Newellin kirja on biassed eli se on kirjoitettu tietty agenda takana. Kirjoittajista Avery vihasi Joseph Smithiä, Newell ei pitänyt Joseph Smithistä hänkään, mutta ei vihannut tätä. Kirjassa on paljon mielikuvituksen tuotetta jolle ei ole historiallista pohjaa vaan joka kumpuaa lähinnä Averyn mielikuvituksesta. Eli siis todellakin pelkkää vihjailua ilman perusteita.
        Aika hyvä bio jonka heikoin kohta on kirjoitukset moniavioisuudesta. He lukevat ajatuksia ja rakentavat väitteitä ilman todisteita aiheesta. He yrittävät puhdistaa Emman asiasta mustaamalla Josephia. Emman valheet aikaisemmasta avioliitostaan ovat ristiriitaisia.

        Höpsis. Kyseessä ovat arvostetut ja monien muiden mormonihistorioitsijoiden kiittämät tutkijat. Sinun nimettömillä tutkijoillasi on yhtä paljon painoarvoa kuin nimettömällä rabbillasi...


      • kolmehuutomerkkiä
        nenada kirjoitti:

        Näin muistaakseni olikin. Emma suuttui kun kuuli että Josep ja Fanny avioituivat. Toisaalta tapahtuma oli sinetöinti emmekä voi olla aivan varmoja millainen sinetöinti se oli, saattoi olla sinetöinti Josephin tämän iankaikkisena lapsena, eikä avioliittosinetöinti. Fanny Algerin sinetöinnistä EI ole säilynyt yhtään mitään todisteita, ainoastaan muistiin kirjoitettuja asioita jotka saattoivat hyvinkin olla paikkansapitämättömiä juoruja.

        Jaa, että oikein muistat, että henkilö oli Cowdery? Pyysin nimeä Tapanilta 20 vuotta, kunnes hän viimein heitti nimen hatustaan. Nyt vihdoin sinäkin muistit, että Cowderyn sinäkin siellä näit...

        Nyt olet muuttanut tapahtuman liikeneuvotteluista sinetöinniksi kompaten siinäkin Tapania. Noin ne mormonien "todistukset" toimivat.

        Kyse oli yksinkertaisesti siitä, että Josep nai Fanny Algeria öisessä heinäladossa.


    • Ev.lut

      Tarinan faktojen mukaan nainen nukkuu sängyssään ja mies "iskee" puukolla. Tästä Nenada alkaa pohtia sitä, että emme tiedä kaikkea mitä on tapahtunut. Tämä on aivan totta, mutta sitten hän itse muuttaa faktoja. Mies ei iskekään vaan "avaa" puukolla. Kun esitetään joku tarina ja pyydetään pohtimaan mitä siinä on tapahtunut, faktat ovat annettuja eikä niiden vastaisia johtopäätöksiä voida tehdä.

      Jos tarinassa sanottaisiin, että hän avaa naisen puukolla, se toimisi, eikä voitaisi muita faktoja tuntematta sanoa, että kyseessä on murha (tai tappo).

      • kolmehuutomerkkiä

        Nenada kuvaa sinänsä hyvin mormonien toimintatapoja. Jopa Raamatun sanoja muutellaan, että se saadaan sopimaan Smithin oppiin. Esim. Tapani aina höpisee, että ihminen luotiin TULEMAAN Jumalan kuvaksi.


      • Nyt kyllä et ymmärtänyt lukemaasi.


      • kolmehuutomerkkiä
        nenada kirjoitti:

        Nyt kyllä et ymmärtänyt lukemaasi.

        Kuvasit selvästi toimintapojanne. Totuudella ei ole väliä, jos sitä vain on hiukan siteeksi. Naiskentelu voidaan kääntää liikeneuvotteluiksi tai sinetöinniksi...


    • KirjojenKirja

      Kummia kirjoja, kummia juttuja kirjoittelette. Täytenä totuutena tulee lukea vain Raamatun Sanaa. Itse Kaikkivaltias Jumala on sanonut että kaikki on punnittava Raamatun sanalla. Siitä te tiedätte mikä on oikein ja mikä väärin. Raamattu näyttää oikean tien ja puhdistaa väärän tiedon ihmisten ajatuksista. Jumala, kaiken olevaisen Luoja on sanassaan kaiken Jumalan totuuden ihmisille ilmoittanut Pyhän Hengen kautta. Sanan kirjoitti Jumalan ihmiset joita Jumalan Henki neuvoi ja kehotti, ohjasi ja opasti. Raamatun sana sanoo että joka ei tunnusta Jeesusta Kristusta Herraksi, Jumalan Pojaksi, ei voi päästä Jumalan valtakuntaan. Jeesus Kristus on ihmisten sovittaja Jumalan kanssa, ei kukaan muu. Jumalan valtakuntaa ei pääse väärät, vaan Jumalan omat.

      • Miksimiksi

        Miksi Raamatun sanaa pitää lukea täytenä totuutena, vaikka melkoinen osa mm. VT:n jutuista on selvää bullshitiä?


      • kaksipisteto

        Ei sitä pidäkään lukea, heprealaisessa raamatussa on paljon tarina-ainesta ja lainoja muualta. Israelilaisten historiaa voidaan tutkia tieteellisesti joten nyt tiedetään mikä on tarua mikä totta. Apologiaa ei tässä sotketa mukaan.

        Tietenkin VT:n esittämä jumala on yksin uskonasia- kuten jumalat muissakin uskonnoissa.


    • Näinon

      Kaikki ei todellakaan oikein sovi paikoilleen. Smithin sadut eivät mahdu todellisen historian raamien sisään.

      • Selkeyttä

        On turha vedota sellaiseen historiaan jota ei tunneta. Vain murto-osa Amerikan muinaisuudesta tunnetaan. Tästä saa valaistusta:
        http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/amerikan_asutushistoria_mureni_kasiin

        Ko. teksi alkaa näim:
        Amerikan asutushistoria mureni käsiin
        Tuula Kinnarinen
        Ennen me kaikki tiesimme, miten Amerikka sai asukkaansa. Tätä nykyä tutkijatkaan eivät tiedä edes sitä, milloin ensimmäiset ihmiset astuivat Amerikan kamaralle, saati sitä, mistä he sinne tulivat.

        Muistathan, kuinka se kävi. Viime jääkauden lopulla, kun Euraasian ja Amerikan mantereita yhdisti Beringin maakannas, ihmisiä vaelsi mammuttien ja muun suurriistan perässä Siperiasta Alaskaan. Sopivasti samoihin aikoihin Kanadaa peittäneeseen jääkilpeen ilmaantui kaistale sulaa maata, jota pitkin matkalaiset pääsivät Yhdysvaltain Suurille tasangoille ja edelleen Etelä-Amerikkaan asti.

        Näin ihmiskunnan varhaishistoriat kertovat – ja kaiketi väärin, tai ainakaan tarinaa ei voi kiittää tuoreudesta ja täsmällisyydestä.

        Ajatuskulun syntyhetket sijoittuvat 1920- ja 1930-luvun taitteeseen, jolloin New Mexicosta löytyi biisonin- ja mammutinluiden seasta piikivisiä keihäänkärkiä. Pian samanlaisia metsästysaseita kaivettiin esiin eri puolilta Yhdysvaltoja, joten mitä ilmeisimmin tällä muinaisella väellä oli ollut yhteinen elintapa, kulttuuri. Se nimettiin rikkaimman löytöpaikan mukaan Clovisin kulttuuriksi.

        1950-luvulla arkeologit saivat käyttöönsä tuolloin vielä uuden uutukaisen radiohiilimenetelmän. Kun se tuotti Clovisin iäksi 13 300 vuotta, Amerikan asuttaminen ankkuroitiin tähän ajoitukseen ja Clovisin paleointiaanit julistettiin kaikkien Amerikan alkuperäiskansojen esivanhemmiksi.


      • Pukkeli

        Miten viestisi liittyy palstan aiheeseen? Se, että kaikkea ei tiedetä, ei ole mikään näyttö MK:n puolesta.
        MK:ssa on niin yksityiskohtaisia "tietoja" valtavasta korkeakulttuurista, ettei mikään sellainen ole voinut kadota jättämättä runsaasti jälkiä.


      • kolmehuutomerkkiä
        Selkeyttä kirjoitti:

        On turha vedota sellaiseen historiaan jota ei tunneta. Vain murto-osa Amerikan muinaisuudesta tunnetaan. Tästä saa valaistusta:
        http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/amerikan_asutushistoria_mureni_kasiin

        Ko. teksi alkaa näim:
        Amerikan asutushistoria mureni käsiin
        Tuula Kinnarinen
        Ennen me kaikki tiesimme, miten Amerikka sai asukkaansa. Tätä nykyä tutkijatkaan eivät tiedä edes sitä, milloin ensimmäiset ihmiset astuivat Amerikan kamaralle, saati sitä, mistä he sinne tulivat.

        Muistathan, kuinka se kävi. Viime jääkauden lopulla, kun Euraasian ja Amerikan mantereita yhdisti Beringin maakannas, ihmisiä vaelsi mammuttien ja muun suurriistan perässä Siperiasta Alaskaan. Sopivasti samoihin aikoihin Kanadaa peittäneeseen jääkilpeen ilmaantui kaistale sulaa maata, jota pitkin matkalaiset pääsivät Yhdysvaltain Suurille tasangoille ja edelleen Etelä-Amerikkaan asti.

        Näin ihmiskunnan varhaishistoriat kertovat – ja kaiketi väärin, tai ainakaan tarinaa ei voi kiittää tuoreudesta ja täsmällisyydestä.

        Ajatuskulun syntyhetket sijoittuvat 1920- ja 1930-luvun taitteeseen, jolloin New Mexicosta löytyi biisonin- ja mammutinluiden seasta piikivisiä keihäänkärkiä. Pian samanlaisia metsästysaseita kaivettiin esiin eri puolilta Yhdysvaltoja, joten mitä ilmeisimmin tällä muinaisella väellä oli ollut yhteinen elintapa, kulttuuri. Se nimettiin rikkaimman löytöpaikan mukaan Clovisin kulttuuriksi.

        1950-luvulla arkeologit saivat käyttöönsä tuolloin vielä uuden uutukaisen radiohiilimenetelmän. Kun se tuotti Clovisin iäksi 13 300 vuotta, Amerikan asuttaminen ankkuroitiin tähän ajoitukseen ja Clovisin paleointiaanit julistettiin kaikkien Amerikan alkuperäiskansojen esivanhemmiksi.

        Voi Tapani hyvä, tuokin asia on käsitelty jo miljoonia kertoja tällä palstalla. Tuo nyt jo kymmneisen vuotta vanha Tiede-lehden artikkeli käsitteli asioita, joita eteläamerikkalaistutkijat olivat tutkineet jo 70-luvun alkupuolelta asti. Ensin kyseessä oli hiukan kissanhännänvetoa pohjois- ja eteläamerkkalaisten tutkijoiden välillä, kun ensinmainitut eivät halunneet hyväksyä jälkimmäisten tutkimustuloksia. Tiedäthän mm. miten ristiriitaisia lausuntoja asiantuntijat oavt antaneet täällä Suomessakin Karijoen susiluolasta. Sinun kannattaisi perehtyä asioihin laajemmin kuin yhden lehden myyntiä varten raflaavaksi tehdyn artikkalin perusteella.

        Ja nyt ei ole edes kysymys siitä, että voisiko mahdollisesti Amerikan historiaan löytyä Smithin mentävä aukko (ei voi), vaan siitä, että sinun pitäisi lyödä fyysiset TODISTEET kehiin, ei negatiivisia todisteita. Tiede ei koskaan mene sillä tavalla, että joku väittää hattivatteja olevan olemassa ja muiden pitäisi todistaa, että niitä ei ole. Väitteen esittäjällä on todistusvelvollisuus.

        Lammenrannakin määritelmien mukaan meillä on oikeutus pitää varmana tietona, että antiikin Egyptin suuruinen sivilisaatio ei voi kadota olemattomiin jättämättä jälkeensä edes yhtä kolikkoa.

        Inkat yrittivät perustellisesti hävittää edeltäneen moche-kulttuurin jäänteet antaakseen jälkipolvien uskoa, että he itse loivat kulttuurin tyhjästä. Nykytutkijoille on kuitenkin pikkujuttu tutkia moche-kulttuurin saavutuksia.


      • mmmammm

        Mitäpä asiaa tällä palstalla ei olisi jo miljoonaa kertaa jankattu? Ja silti ne tulee vaan uudestan ja uudestaan.. MELli voiskin väliin kysyä jotain ostoskeskuksista, tai tekohampaista.. Ihan piristykseksi! Vai pitäiskö esittää se ENSIMMÄINEN todiste...


      • Selkeyttä
        kolmehuutomerkkiä kirjoitti:

        Voi Tapani hyvä, tuokin asia on käsitelty jo miljoonia kertoja tällä palstalla. Tuo nyt jo kymmneisen vuotta vanha Tiede-lehden artikkeli käsitteli asioita, joita eteläamerikkalaistutkijat olivat tutkineet jo 70-luvun alkupuolelta asti. Ensin kyseessä oli hiukan kissanhännänvetoa pohjois- ja eteläamerkkalaisten tutkijoiden välillä, kun ensinmainitut eivät halunneet hyväksyä jälkimmäisten tutkimustuloksia. Tiedäthän mm. miten ristiriitaisia lausuntoja asiantuntijat oavt antaneet täällä Suomessakin Karijoen susiluolasta. Sinun kannattaisi perehtyä asioihin laajemmin kuin yhden lehden myyntiä varten raflaavaksi tehdyn artikkalin perusteella.

        Ja nyt ei ole edes kysymys siitä, että voisiko mahdollisesti Amerikan historiaan löytyä Smithin mentävä aukko (ei voi), vaan siitä, että sinun pitäisi lyödä fyysiset TODISTEET kehiin, ei negatiivisia todisteita. Tiede ei koskaan mene sillä tavalla, että joku väittää hattivatteja olevan olemassa ja muiden pitäisi todistaa, että niitä ei ole. Väitteen esittäjällä on todistusvelvollisuus.

        Lammenrannakin määritelmien mukaan meillä on oikeutus pitää varmana tietona, että antiikin Egyptin suuruinen sivilisaatio ei voi kadota olemattomiin jättämättä jälkeensä edes yhtä kolikkoa.

        Inkat yrittivät perustellisesti hävittää edeltäneen moche-kulttuurin jäänteet antaakseen jälkipolvien uskoa, että he itse loivat kulttuurin tyhjästä. Nykytutkijoille on kuitenkin pikkujuttu tutkia moche-kulttuurin saavutuksia.

        Voi, voi, etkö ymmärrä, että kysymyksessä on se periaate, ettei sellaisella, josta ei ole tietoa, voi perustella mitään! Koska Amerikan esim. asutushistoriasta ei tiedetä juuri mitään, ei voi vaatia siitä todisteita. Olen antanut toisenkin esimerkin: terra preta -kulttuurin kansasta ei tiedetä mitään, vaikka he ovat jättäneet ihmeteltäväksemme lajalla ulottuvat multaharjanteet,


      • Selkeyttä
        Pukkeli kirjoitti:

        Miten viestisi liittyy palstan aiheeseen? Se, että kaikkea ei tiedetä, ei ole mikään näyttö MK:n puolesta.
        MK:ssa on niin yksityiskohtaisia "tietoja" valtavasta korkeakulttuurista, ettei mikään sellainen ole voinut kadota jättämättä runsaasti jälkiä.

        On se illä tavalla "peruste" ettei ole perusteita sanoa varmasti miitään sillä perusteella, mistä ei tiedetä. - Josko ymmärrät?


      • kolmehuutomerkkiä
        Selkeyttä kirjoitti:

        Voi, voi, etkö ymmärrä, että kysymyksessä on se periaate, ettei sellaisella, josta ei ole tietoa, voi perustella mitään! Koska Amerikan esim. asutushistoriasta ei tiedetä juuri mitään, ei voi vaatia siitä todisteita. Olen antanut toisenkin esimerkin: terra preta -kulttuurin kansasta ei tiedetä mitään, vaikka he ovat jättäneet ihmeteltäväksemme lajalla ulottuvat multaharjanteet,

        Amerikan historia tunnetaan ihan riittävän tarkasti, että voidaan sanoa, että Smithin mentävää aukkoa ei ole. Ja tuon mainitsemasi vanhan lehtiartikkelin jälkeen mm. haplotutkimus on mennyt eteenpäin.

        Toistusvelvillisuus on sinulla. Jos ei, sinun pitäisi todistaa, että hattivatteja ei ole olemassa...

        Joko vihdoin ymmärrät?


      • kolmehuutomerkkiä
        Selkeyttä kirjoitti:

        On se illä tavalla "peruste" ettei ole perusteita sanoa varmasti miitään sillä perusteella, mistä ei tiedetä. - Josko ymmärrät?

        Ja terra preta-kulttuuri ei sovi mitenkään Smithin kuvailemiin satuihin.

        Et ole ymmärtävinäsi sitäkään, että jos haluat liittää Smithin sadut mihin tahansa kulttuuriin, vaikkapa mayoihin, SINUN pitää todistaa yhteys. Ei niitä hattivattejakaan noin vain yhdistetä esim. saamelaisiin ilman mitään perusteita. Hattivattien olemassaolosta pitää esittää pitävät perustelut. Muutoin ei ole oikeutettua pitää totena, että niitä on olemassa. Sinun kannattaisi lukea vaikkapa Markus Lammenrannan kirja Tietoteoria ja vieläpä ymmärtää se, mutta jälkimmäinen taitaa olla liian suuri vaatimus sinulle.


      • Selkeyttä
        kolmehuutomerkkiä kirjoitti:

        Ja terra preta-kulttuuri ei sovi mitenkään Smithin kuvailemiin satuihin.

        Et ole ymmärtävinäsi sitäkään, että jos haluat liittää Smithin sadut mihin tahansa kulttuuriin, vaikkapa mayoihin, SINUN pitää todistaa yhteys. Ei niitä hattivattejakaan noin vain yhdistetä esim. saamelaisiin ilman mitään perusteita. Hattivattien olemassaolosta pitää esittää pitävät perustelut. Muutoin ei ole oikeutettua pitää totena, että niitä on olemassa. Sinun kannattaisi lukea vaikkapa Markus Lammenrannan kirja Tietoteoria ja vieläpä ymmärtää se, mutta jälkimmäinen taitaa olla liian suuri vaatimus sinulle.

        Taaskaan et ymmärrä mitå olen esittänyt!! Vai etkö haluakaan ymmärtää vaan pelkästään esitää negatiivista etsien sitä sieltåkin, missä sitä ole. En näet ole esitänyt, että terra preta -kulttuusi sopisi Smithin kautta saatuun, vaan olen maininnut tuon kulttuurin VAIN esimerkkinä siitä, miten vähän Amerikan muinaisuudesta tiedetään. Ymmäryksessäsi on melkoinen vajaus. Tyydyt pykäämään taas yhden olkinuken hattivattirinnastuksella.

        En ole esittänyt, että terra preta kulttuurilla olisi yhteys Mormonin kirjan kansaan, mutta SAATTAA olla, koska sitä on esintynyt samoihin aikoihin. On vielå todella paljon tutkittavaa


      • kolmehuutomerkkiä
        Selkeyttä kirjoitti:

        Taaskaan et ymmärrä mitå olen esittänyt!! Vai etkö haluakaan ymmärtää vaan pelkästään esitää negatiivista etsien sitä sieltåkin, missä sitä ole. En näet ole esitänyt, että terra preta -kulttuusi sopisi Smithin kautta saatuun, vaan olen maininnut tuon kulttuurin VAIN esimerkkinä siitä, miten vähän Amerikan muinaisuudesta tiedetään. Ymmäryksessäsi on melkoinen vajaus. Tyydyt pykäämään taas yhden olkinuken hattivattirinnastuksella.

        En ole esittänyt, että terra preta kulttuurilla olisi yhteys Mormonin kirjan kansaan, mutta SAATTAA olla, koska sitä on esintynyt samoihin aikoihin. On vielå todella paljon tutkittavaa

        Ei se, että Suomen muinaisuudesta ja nyklyisyydestä tiedetään vähän tarkoita sitä, että voimme pitää oikeutettuna uskomista hattivatteihin.

        Oikeutus pitää jotain asiaa tietona edellyttää tiettyjen kriteerien täyttymistä. Pelkkä satukirja ei siihen riitä.


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Taaskaan et ymmärrä mitå olen esittänyt!! Vai etkö haluakaan ymmärtää vaan pelkästään esitää negatiivista etsien sitä sieltåkin, missä sitä ole. En näet ole esitänyt, että terra preta -kulttuusi sopisi Smithin kautta saatuun, vaan olen maininnut tuon kulttuurin VAIN esimerkkinä siitä, miten vähän Amerikan muinaisuudesta tiedetään. Ymmäryksessäsi on melkoinen vajaus. Tyydyt pykäämään taas yhden olkinuken hattivattirinnastuksella.

        En ole esittänyt, että terra preta kulttuurilla olisi yhteys Mormonin kirjan kansaan, mutta SAATTAA olla, koska sitä on esintynyt samoihin aikoihin. On vielå todella paljon tutkittavaa

        mikä hyvänsä kulttuuri tai henkilö on tosi vasta kun sen/hänen olemassaolostaan on löytynyt todiste .Mihin /kenen hyvänsä keksimään tarinaan voi uskoa, mutta sitä ei voi väittää todeksi eikä liittää yhtään mihinkään ennen todisteita,tämähän on päivänselvää .

        Myös olemassa olleista kulttuureista ja kansoista tiedetään että ne voivat satuilla monissa asioissa, näin tekivät kaikki lähi-idän kansat joilta on jäänyt kirjoitettua historiaa, myös kreikkalaiset ja roomalaiset ja - israelilaiset .Näin tehdään omana aikanammekin. Ei siis ole oikeutettua, vaikka jokin kulttuuri löytyy, kritiikittä ja todisteetta uskoa edes sen omien aikalaisten tai muiden kertomuksia, saati pitää oikeutettuna uskoa totena johonkin tarinaan jolle ei ole olemassa ainuttakaan todistetta. Smith vielä laittoi tarinansa hyvin läheiseen aikaan, 2500 vuotta ei historiassa ole yhtään mitään.


      • Selkeyttä
        kaksipisteto kirjoitti:

        mikä hyvänsä kulttuuri tai henkilö on tosi vasta kun sen/hänen olemassaolostaan on löytynyt todiste .Mihin /kenen hyvänsä keksimään tarinaan voi uskoa, mutta sitä ei voi väittää todeksi eikä liittää yhtään mihinkään ennen todisteita,tämähän on päivänselvää .

        Myös olemassa olleista kulttuureista ja kansoista tiedetään että ne voivat satuilla monissa asioissa, näin tekivät kaikki lähi-idän kansat joilta on jäänyt kirjoitettua historiaa, myös kreikkalaiset ja roomalaiset ja - israelilaiset .Näin tehdään omana aikanammekin. Ei siis ole oikeutettua, vaikka jokin kulttuuri löytyy, kritiikittä ja todisteetta uskoa edes sen omien aikalaisten tai muiden kertomuksia, saati pitää oikeutettuna uskoa totena johonkin tarinaan jolle ei ole olemassa ainuttakaan todistetta. Smith vielä laittoi tarinansa hyvin läheiseen aikaan, 2500 vuotta ei historiassa ole yhtään mitään.

        Tietenkin epävarmuuteen on aihetta. Uskoa ei tarvittaisi, jos kaikki tiedettäisiin. Oikeutus on juuri sitä, että voi pitää totena sellaista, joka ei ole täysin varmaa. Kriittisyytä toki tarvitaan. Rakennat olkinuken olettamalla, että näin meneteltäisiin: ".Ei siis ole oikeutettua, vaikka jokin kulttuuri löytyy, kritiikittä ja todisteetta uskoa edes sen omien aikalaisten tai muiden kertomuksia, saati pitää oikeutettuna uskoa totena johonkin tarinaan jolle ei ole olemassa ainuttakaan todistetta." - Mormonin kirjan kansasta on todiste. Se on juuri tuo kirja. joka saatiin ihmeelliellä tavalla. Siitä on Joseph Smithin todikstuksen lisäksi 3 8 silminnäkijän todistukset. Tuon kanxan olemassaoloa ei ole oikeutettua kiistää sillä perusteella, ettei lopullisia todisteita ole kakille esitettäväksi.


      • Selkeyttä kirjoitti:

        Tietenkin epävarmuuteen on aihetta. Uskoa ei tarvittaisi, jos kaikki tiedettäisiin. Oikeutus on juuri sitä, että voi pitää totena sellaista, joka ei ole täysin varmaa. Kriittisyytä toki tarvitaan. Rakennat olkinuken olettamalla, että näin meneteltäisiin: ".Ei siis ole oikeutettua, vaikka jokin kulttuuri löytyy, kritiikittä ja todisteetta uskoa edes sen omien aikalaisten tai muiden kertomuksia, saati pitää oikeutettuna uskoa totena johonkin tarinaan jolle ei ole olemassa ainuttakaan todistetta." - Mormonin kirjan kansasta on todiste. Se on juuri tuo kirja. joka saatiin ihmeelliellä tavalla. Siitä on Joseph Smithin todikstuksen lisäksi 3 8 silminnäkijän todistukset. Tuon kanxan olemassaoloa ei ole oikeutettua kiistää sillä perusteella, ettei lopullisia todisteita ole kakille esitettäväksi.

        Palataanpa asiaan sitten kun te niitä todisteita kykenette esittämään.

        Ennen sitä ei kenenkään pidä maksaa MAP-kirkolle Centtiäkään koska MAP-kirkko ei ole kyennyt esittämään ainuttakaan kritiikinkestävää todistetta olemmassaolonsa perusteeksi. Kuka on niin typerä että tyhjästä maksaisi?

        OIKEA profeetta olisi kirjoittanut teoksen joka olisi myös sopusoinnussa oikean historian kanssa ja jossa kuvatuista kansoista olisi museot jäämistöjä pullollaan. Mutta Smith ei ollut oikea profeetta eikä MK ole totta.


      • Selkeyttä kirjoitti:

        Tietenkin epävarmuuteen on aihetta. Uskoa ei tarvittaisi, jos kaikki tiedettäisiin. Oikeutus on juuri sitä, että voi pitää totena sellaista, joka ei ole täysin varmaa. Kriittisyytä toki tarvitaan. Rakennat olkinuken olettamalla, että näin meneteltäisiin: ".Ei siis ole oikeutettua, vaikka jokin kulttuuri löytyy, kritiikittä ja todisteetta uskoa edes sen omien aikalaisten tai muiden kertomuksia, saati pitää oikeutettuna uskoa totena johonkin tarinaan jolle ei ole olemassa ainuttakaan todistetta." - Mormonin kirjan kansasta on todiste. Se on juuri tuo kirja. joka saatiin ihmeelliellä tavalla. Siitä on Joseph Smithin todikstuksen lisäksi 3 8 silminnäkijän todistukset. Tuon kanxan olemassaoloa ei ole oikeutettua kiistää sillä perusteella, ettei lopullisia todisteita ole kakille esitettäväksi.

        Kyllä Amerikan historia tunnetaan oikein hyvin eikä siihen todellakaan kuulu Mormonin kirjan kansat ja tarinat!

        Onko nyt niin, että kaikki mormonit ovat aina nukkuneet koulussa historiantunnilla?

        Aloita vaikkapa tästä:

        http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_North_America

        Suosittelen myös lämpimästi Smithsonian instituutin tutkimuksia.


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Tietenkin epävarmuuteen on aihetta. Uskoa ei tarvittaisi, jos kaikki tiedettäisiin. Oikeutus on juuri sitä, että voi pitää totena sellaista, joka ei ole täysin varmaa. Kriittisyytä toki tarvitaan. Rakennat olkinuken olettamalla, että näin meneteltäisiin: ".Ei siis ole oikeutettua, vaikka jokin kulttuuri löytyy, kritiikittä ja todisteetta uskoa edes sen omien aikalaisten tai muiden kertomuksia, saati pitää oikeutettuna uskoa totena johonkin tarinaan jolle ei ole olemassa ainuttakaan todistetta." - Mormonin kirjan kansasta on todiste. Se on juuri tuo kirja. joka saatiin ihmeelliellä tavalla. Siitä on Joseph Smithin todikstuksen lisäksi 3 8 silminnäkijän todistukset. Tuon kanxan olemassaoloa ei ole oikeutettua kiistää sillä perusteella, ettei lopullisia todisteita ole kakille esitettäväksi.

        Sinusta siis ilmeisesti väite itse on todiste siitä että väite on totta . Mormonin kirjan kansasta ei ole ainuttakaan todistetta, joten ei voi puhua todisteista saati että vain "lopulliset" puuttuisvat. Mitään ei ole. Paitsi väite.

        Tarinanne on uskonvarainen kokonaisuudessaan vaikka tarina on sijoitettu tiettyyn aikaan ja paikkaan ja vaikka sitä on koristeltu ihmein - ihmetarinoillakaan ei ole mitään todistusarvoa paitsi uskonnon sisäisiä.


      • Selkeyttä
        kaksipisteto kirjoitti:

        Sinusta siis ilmeisesti väite itse on todiste siitä että väite on totta . Mormonin kirjan kansasta ei ole ainuttakaan todistetta, joten ei voi puhua todisteista saati että vain "lopulliset" puuttuisvat. Mitään ei ole. Paitsi väite.

        Tarinanne on uskonvarainen kokonaisuudessaan vaikka tarina on sijoitettu tiettyyn aikaan ja paikkaan ja vaikka sitä on koristeltu ihmein - ihmetarinoillakaan ei ole mitään todistusarvoa paitsi uskonnon sisäisiä.

        Entä silminnäkijöiden todistukset? Entä johdonmukaisuus siitä, millainen oikean kirkon tulee olla?


      • Selkeyttä
        MELxyz kirjoitti:

        Kyllä Amerikan historia tunnetaan oikein hyvin eikä siihen todellakaan kuulu Mormonin kirjan kansat ja tarinat!

        Onko nyt niin, että kaikki mormonit ovat aina nukkuneet koulussa historiantunnilla?

        Aloita vaikkapa tästä:

        http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_North_America

        Suosittelen myös lämpimästi Smithsonian instituutin tutkimuksia.

        Ei voida sanoa mitään varmaa sellaisesta, jota ei tunneta. Ameriikan asutushistoria on murentunut käsiin. On luullti paljon, mutta erehdytty.


      • Selkeyttä kirjoitti:

        Entä silminnäkijöiden todistukset? Entä johdonmukaisuus siitä, millainen oikean kirkon tulee olla?

        Mitä pirun väliä niillä on kun Mormonin kirja todellakin on historiallisesti epätosi?

        Ellei väitetty 'profeetta' osaa edes kirjoittaa yhtä pientä kirjaa oikein myös historiallisessa mielessä niin mitä virkaa hänen muillakaan selityksillään ja tuotoksillaan on?


      • Selkeyttä
        MELxyz kirjoitti:

        Palataanpa asiaan sitten kun te niitä todisteita kykenette esittämään.

        Ennen sitä ei kenenkään pidä maksaa MAP-kirkolle Centtiäkään koska MAP-kirkko ei ole kyennyt esittämään ainuttakaan kritiikinkestävää todistetta olemmassaolonsa perusteeksi. Kuka on niin typerä että tyhjästä maksaisi?

        OIKEA profeetta olisi kirjoittanut teoksen joka olisi myös sopusoinnussa oikean historian kanssa ja jossa kuvatuista kansoista olisi museot jäämistöjä pullollaan. Mutta Smith ei ollut oikea profeetta eikä MK ole totta.

        Jankuttamisesi ei ole tutuuden kriteeri.


      • Selkeyttä kirjoitti:

        Ei voida sanoa mitään varmaa sellaisesta, jota ei tunneta. Ameriikan asutushistoria on murentunut käsiin. On luullti paljon, mutta erehdytty.

        Höpön löpön!

        Asia on vallan selvä KAIKILLE MUILLE paitsi kaltaisillesi mormoneille jotka ovat kyvyttömiä tunnustamaan tosiasiat ja pakenevat 'hengellisen' tutkimisen taa kun eivät mihinkään muuhun kykene.

        Amerikan historia tunnetaan, ei TÄYDELLISESTI mutta NIIN HYVIN että aivan varmasti voidaan todeta MK täydeksi humpuukiksi.


      • Selkeyttä kirjoitti:

        Jankuttamisesi ei ole tutuuden kriteeri.

        On, koska minä PERUSTELEN 'jankuttamiseni'.

        Sinä taas sitävastoin et omalta osaltasi kykene perustelemaan mitään höpinöitäsi! Ne ovat ainoastaan todellisuudentajunsa menettäneen hihhulin houreita ja päiväunia, eivät mitään sen ihmeellisempää tai arvokkaampaa.


      • kolmehuutomerkkiä
        Selkeyttä kirjoitti:

        Ei voida sanoa mitään varmaa sellaisesta, jota ei tunneta. Ameriikan asutushistoria on murentunut käsiin. On luullti paljon, mutta erehdytty.

        Tapani, ensinnäkään MK:lla ei ole yhtäkään silminnäkijää kun on kyse sisällöstä. Toiseksi Amerikan asutushistoria ei ole murentunut käsiin, vaikka tuossa vanhassa lainaamassasi lehtiartikkelin otsikossa raflaavasti niin sanotaankin. Asutushistoria on pikemminkin tarkentunut entisestään ja edelleenkin pääosa ennen kolumbusta tulleista asukkaista tuli Aasiasta. Nykyisin haplo-tutkimuksella tiedetään hyvinkin yksityiskohtaisia asioita siitä mistä ja milloin väestöä on tullut ja mitä väestöä ei ole tullut.

        Ja jos olisi tiedon puutetta, sitä ei voi paikata todentamattomilla saduilla!


      • Selkeyttä
        kolmehuutomerkkiä kirjoitti:

        Tapani, ensinnäkään MK:lla ei ole yhtäkään silminnäkijää kun on kyse sisällöstä. Toiseksi Amerikan asutushistoria ei ole murentunut käsiin, vaikka tuossa vanhassa lainaamassasi lehtiartikkelin otsikossa raflaavasti niin sanotaankin. Asutushistoria on pikemminkin tarkentunut entisestään ja edelleenkin pääosa ennen kolumbusta tulleista asukkaista tuli Aasiasta. Nykyisin haplo-tutkimuksella tiedetään hyvinkin yksityiskohtaisia asioita siitä mistä ja milloin väestöä on tullut ja mitä väestöä ei ole tullut.

        Ja jos olisi tiedon puutetta, sitä ei voi paikata todentamattomilla saduilla!

        Ei ole väitettykään, että silminnäkijät todistaisivat Mormonin kirjan sisällöstä. He todistivat siitä, että levyt todella olivat olemassa. Kolme heistä näki jopa enkeli Moronin, joka esitteli levyt.


      • Selkeyttä kirjoitti:

        Ei ole väitettykään, että silminnäkijät todistaisivat Mormonin kirjan sisällöstä. He todistivat siitä, että levyt todella olivat olemassa. Kolme heistä näki jopa enkeli Moronin, joka esitteli levyt.

        Niin?... Miksi Mormonin kirja on siitä huolimatta historiallisesti epätosi?


      • kolmehuutomerkkiä
        Selkeyttä kirjoitti:

        Ei ole väitettykään, että silminnäkijät todistaisivat Mormonin kirjan sisällöstä. He todistivat siitä, että levyt todella olivat olemassa. Kolme heistä näki jopa enkeli Moronin, joka esitteli levyt.

        Levythän saattoivat olla mitä tahansa. SIlminnäkijät eivät voi todistaa Mormonin kirjasta. Jos valehtelivat nähneensä enkelin, loppukin uskottavuus heihin menee, koska enkeleitä ei ole olemassa. Entä jos olisivat sanoneet nähneensä hattivatteja?


      • kolmehuutomerkkiä kirjoitti:

        Amerikan historia tunnetaan ihan riittävän tarkasti, että voidaan sanoa, että Smithin mentävää aukkoa ei ole. Ja tuon mainitsemasi vanhan lehtiartikkelin jälkeen mm. haplotutkimus on mennyt eteenpäin.

        Toistusvelvillisuus on sinulla. Jos ei, sinun pitäisi todistaa, että hattivatteja ei ole olemassa...

        Joko vihdoin ymmärrät?

        Toivossa hyvä elää. Ikäväkyllä toiveesi tulee murentumana pahan kerran, koska nykyään on jo osoitettu ja suurin osa tutkijoista on sitä mieltä että Amerikoihin todellakin tuli väkeä muitakin reittejä käyttäen kuin nberingin kautta.


      • MELxyz kirjoitti:

        Niin?... Miksi Mormonin kirja on siitä huolimatta historiallisesti epätosi?

        Siksi koska se on sinulle päähänpinttynyt väärä usko.


      • MELxyz kirjoitti:

        Kyllä Amerikan historia tunnetaan oikein hyvin eikä siihen todellakaan kuulu Mormonin kirjan kansat ja tarinat!

        Onko nyt niin, että kaikki mormonit ovat aina nukkuneet koulussa historiantunnilla?

        Aloita vaikkapa tästä:

        http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_North_America

        Suosittelen myös lämpimästi Smithsonian instituutin tutkimuksia.

        Vanhaa tietoa. Uusi tietosi ajan tasalle.


      • kolmehuutomerkkiä
        nenada kirjoitti:

        Toivossa hyvä elää. Ikäväkyllä toiveesi tulee murentumana pahan kerran, koska nykyään on jo osoitettu ja suurin osa tutkijoista on sitä mieltä että Amerikoihin todellakin tuli väkeä muitakin reittejä käyttäen kuin nberingin kautta.

        Luitko lainkaan mitä kirjoitin? Totta helkutissa tuli muitakin reittejä pitkin. Haplotkin nimenomaan todistavat siitä. Pölvästi olisi sellainen tutkija, joka väittäisi, että on tullut vain yhtä reittiä pitkin. Itse asiassa sellaista tutkijaa olisi pidetty pölvästinä jo vuosikymmeniä, vaikka Tapani aina tuota yhtä lehtiartikkelia vääntämällä yrittää muuta väittää.

        Mutta sinä olet valehdellut, että Väli-Amerikka suorastaan vilisee Lähi-idän haploja kun vääristelit Kalevi Wiikin kirjoitusta aivan muuksi kuin mitä siinä sanottiin. Lähi-idän haploja on tullut (Pohjois-) Amerikkaan vain sillä tavalla, että Länsi-Euroopasta on tullut porukkaa, jolla on Euroopassa ollessaan ollut geneettistä yhteyttä lähi-itäläisiin.


      • nenada kirjoitti:

        Siksi koska se on sinulle päähänpinttynyt väärä usko.

        Esitä siis edes yksi oikea todiste Mormonin kirjan tarinan tueksi.

        Et pysty koska MK ei ole totta.


      • nenada kirjoitti:

        Vanhaa tietoa. Uusi tietosi ajan tasalle.

        Tyhjää puhetta ilman todisteita.

        Teillä ei ole yhtään mitään uutta oikeaa faktaa.


      • Selkeyttä
        kolmehuutomerkkiä kirjoitti:

        Levythän saattoivat olla mitä tahansa. SIlminnäkijät eivät voi todistaa Mormonin kirjasta. Jos valehtelivat nähneensä enkelin, loppukin uskottavuus heihin menee, koska enkeleitä ei ole olemassa. Entä jos olisivat sanoneet nähneensä hattivatteja?

        Jokainen silminnäkijä pysyi todistuksessaan kuolemaansa asti, vaikka jotkut olivat poissa kirkosta.


      • kolmehuutomerkkiä
        Selkeyttä kirjoitti:

        Jokainen silminnäkijä pysyi todistuksessaan kuolemaansa asti, vaikka jotkut olivat poissa kirkosta.

        Tietenkään esim. lakimies ei voinut sanoa antaneensa väärän todistuksen. Jos he olivat nähneet jotkut levyt, miksi he kieltäisivät?
        Jo se, että erosiuvat kirkosta kertoo paljon.


      • mormoninkirja
        kolmehuutomerkkiä kirjoitti:

        Tietenkään esim. lakimies ei voinut sanoa antaneensa väärän todistuksen. Jos he olivat nähneet jotkut levyt, miksi he kieltäisivät?
        Jo se, että erosiuvat kirkosta kertoo paljon.

        Ei kerro muuta kuin että oli äimistynyt joillekin kirkossa oleville. Todistustaan he eivät koskaan kieltäneet. Vain yksi ei ehtinyt takaisin kirkkoon ennen kuolemaansa, muut tulivat takaisin ja vielä viimeisillä voimillaan todistivat Mormonin kirjan totuudesta.


      • kolmehuutomerkkiä
        mormoninkirja kirjoitti:

        Ei kerro muuta kuin että oli äimistynyt joillekin kirkossa oleville. Todistustaan he eivät koskaan kieltäneet. Vain yksi ei ehtinyt takaisin kirkkoon ennen kuolemaansa, muut tulivat takaisin ja vielä viimeisillä voimillaan todistivat Mormonin kirjan totuudesta.

        Miksi he olisivat kieltäneet nähneensä levyt, jos kerran olivat nähneet levyt? Kysymyshän on siitä, että he eivät ensinkään ole Mormonin kirjan silminnäkijöitä. Eivät he ymmärtäneet levyjen "tekstiä". Smithän veti sen hatustaan.

        Ne jotka ovat todistaneet Mormonin kirjan "totuudesta" ovat todistaneet omasta uskostaan, eivät mistään muusta.

        Se että eivät uskoneet Smithiin tai muihin tyyppeihin kertoo senkin uskonnon hajaannuksesta jo hyvin varhaisessa vaiheessa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6599
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4253
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2670
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2050
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1578
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1407
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1121
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1117
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1074
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1041
    Aihe