Jätevesiviemärin teko jäihin Hellanmaassa

eepo

Säästetään kaupungin rahoja ja luovutaan viemäriverkostosta.

144

1407

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • VastaustaVailla

      Kannatetaan. Koko jätevesiläki on täydellisen hölmö, vain poliittista peliä maalaisia vastaan. Mitä todella voidaan puhdistamoissa vedestä poistaa, esim. lääkejäämät? Kuka uskoo puhdistamolta jokeen pumpattavan veden puhtauteen vaikkapa juomavedeksi? Paljonko saastuttaa putkistoverkon rakentaminen ja paljonko kuluttaa energiaa jäteveden siirto putkistossa? Kuinka paljon jätevedestä joutuu suoraan jokeen rankkasateilla?
      Jos edes nämä asiat mietittäisiin kunnolla.

    • VähänTietoa

      Tässä lainaus jäteveden käsittelystä. Paljon on puhdistamoilla kehittämistä, jotta laitokset todella toimisivat. Eli onko ikivanha kierrätysmalli sittenkin parempi?
      "Professori Lassi Linnanen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta katsoo, että ravinteiden kierrätyksen heikoin lenkki on yhdyskuntien jätevesien käsittely. Isoissakin laitoksissa fosforista hyödynnetään alle 50 prosenttia ja typestä vain 10 prosenttia.
      Käytännössä typestä valtaosa haihtuu puhdistamoilta ilmaan. Fosforia kulkeutuu esimerkiksi viherrakentamiseen.
      Linnasen mukaan fosforin ja typen yhtäaikainen poistaminen jätevesistä olisi teknisesti mahdollista.
      ”Biokaasun ja kierrätysravinteiden yhdistetty tuotanto on kestävän ravinnetalouden avainteknologia”, Linnanen totesi tänään Elävä Itämeri -säätiö BSAG:n järjestämässä Tulevaisuuden ruokaketju –tilaisuudessa Helsingin Musiikkitalolla.
      Linnanen arvelee, että jätevesien ravinteiden kierrättämisen kieltämisessä saatetaan noudattaa liian suurta varovaisuusperiaatetta. Lääkejäämä- ja muut ongelmat pitäisi yrittää ratkaista. Jätevesilietteen lämpökäsittelyllä saadaan ainakin ravinteet ja raskasmetallit eroon toisistaan."

    • lähteepois

      Haluatteko te hellanmaalaiset jotta ne yritykset lähtee sieltä pois, niin käy jollei putkea vedetä jo kiireellä.

      • Tosiaanko

        Mitkähän yritykset?


      • viemäritkuntoon

        Onhan teillä siellä hyviä tehtaita jotka tarvii viemärin.


      • Tiedätkö
        viemäritkuntoon kirjoitti:

        Onhan teillä siellä hyviä tehtaita jotka tarvii viemärin.

        Niillä on jo viemäri, Mitkä yritykset lähtee pois, jos putkea ei rakenneta?


    • Myyrä

      Haloo Heellanmaalaiset ! Meillä on yli 100 työpaikkaa Hellanmaassa. Ala-Talkkari ,Jusmara ja ,Megakone. Kaikki nämä yritykset tarvitsevat viemäröinnin ja varsinkin Ala-Talkkari jonka sertifiointi sekä laatuvaatimukset ovat joka päivä heillä vastassa kun ulkomaanvientiä tehdään. Esimerkiksi Ala-Talkkarin investoniti omaan jäteveden puhdistamoon maksaisi satoja tuhansia euroja. Aika monen Hellanmaalaisen työpaikka on näissä yrityksissä.Kylän kehityksen kannalta kiinteistöjen arvot nousee kun jätevesiasia on kunnossa. Nyt eletään jo 2000-lukua ,eli pitää katsoa tulevaisuuteen vähän laajemmin jos meinataan .että Hellanmaa on menestyvä kylä myös 30-vuoden kuluttua. Lapualla on toteutettu jo 60% haja-asutusalueen viemäröinniostä. Valtuusto on tehnyt 15.12.2014 yksimielisesti päätöksen ,että Hellanmaan jätevesi viemäröinti toteutetaan 2015 ja rahat on tämän vuoden budjetissa.Valtuusto aloite joka on tehty 19.1. 2015 ei ole enää mitään merkitystä lainvoimaisen valtuuston päätöksen hylkäämiseksi.

      • Uraputki

        Käytätkö näitä keppihevosena? Sertifiointiasiat ovat kunnossa ja vienti vetää.


      • älyhoiäläjätää

        Valtuusto päästöstä tehdessään ei tiennyt, että jätevesiasetuksen tulkinta tulee muuttumaan. Koska olosuhteet ovat nyt toiset, asia tulisi valtuustossa ottaa uudelleen harkintaan.
        Yritysten sertifioinnit edellyttävät lainsäädännön noudattamista. Eikä lain kirjain ei todellakaan edellytä kunnallista viemäröintiä. Myyrä puhuu nyt omiaan.
        Viemäröintiurakassa on niin moni saamassa tiliä että mafiamaisesti se toteutetaan ja kun putki sitten siellä on, siihen on likimain pakko liittyä. Kunnassa päätetetään viemäröinnin toimialue jonka sisällä tähän pakkopalveluun on liityttävä.


      • huuhaahommaa

        menepä kiertelemään huvikses autolla pyhänä näitä sivukyliä joihinka paskaputkia kalliilla on veretty. ei juuri savuissa valoja näy. koulujen myötä kylät tyhjätty. yksikin muori kylmällä vedellä joka on navetta keittiös pärjänny, eikä todella maksa 8000 egee liitynnästä. mistä tämä hinta eres tulee. voisko joku avata.


      • Hoitakaahommat

        Tuossa oli asiallinen kommentti Ala-Talkkarin vientiä koskettaen. Nykyään on oikeasti niin, että ympäristöasiat vaikuttavat viennin kilpalukykyyn. Eivät osata maailmalla, jos ei tehtaalla asiat kunnossa. Paljon köyhemmätkin alueet ovat saaneet viemärin ja asukkaat pystyneet liittymismaksut maksamaan. Hellanmaako on näin takapajula? Kusiojat haisevat.


      • Harmistunut
        Hoitakaahommat kirjoitti:

        Tuossa oli asiallinen kommentti Ala-Talkkarin vientiä koskettaen. Nykyään on oikeasti niin, että ympäristöasiat vaikuttavat viennin kilpalukykyyn. Eivät osata maailmalla, jos ei tehtaalla asiat kunnossa. Paljon köyhemmätkin alueet ovat saaneet viemärin ja asukkaat pystyneet liittymismaksut maksamaan. Hellanmaako on näin takapajula? Kusiojat haisevat.

        Meinaakko jotta jokaanen kyläläänen on velevootettu maksamahan yrityksen takia 8tonnia viemäröintimaksua ? Maksakohon itte viämärinsä joka sitä kerran tarttoo


    • YrittäjäHellanmaasta

      Myyrä puhuu yli sadasta työpaikasta, joista vierekkäin olevien Ala-Talkkarin ja Mega koneen yhteinen 100 henkilön puhdistamo riitänee niille. Pienellä tutkimisella löytyy esim. Goodwell AG-M 100 puhdistamo 50.000 €, joka maksanee itsensä arviolta 5:ssä vuodessa takaisin. Maarakennus tuskin näin lähekkäin olevien rakennuksien välillä tulee olemaan alle 20k€ . Näihin hankintoihin yritykset saanevat vielä sievoiset tuet sieltä täältä.
      Yksityistalouksillehan riittää uuden lainsäädännön mukaan kolmeosaisen sakokaivon jatkoksi rakennettu maasuodattamo tai maaimeyttämö, jonka voi tehdä ehjäksi todetun vanhan 3-osaisen sakokaivon perään. Hintaa tälle rakennelmalle tulee halvimmillaan 700€ maarakennus työt noin 1500€ riipuen paikasta. Koko järjestelmän osat putkineen ja säiliöineen saa n. 2000€:lla. Voidaan käyttää myös vähän tilaa tarvitsevia imeytyskasetteja sakopuhdistamon perässä, jolloin maarakennuskulut pienenevät huomattavasti.
      Näitä vaihtoehtoja ei ilmeisesti ole otettu huomioon kun päätettiin upottaa maahan öljystä tehdyt muoviputket, polttaa satojatuhansia litroja naftaa koneissa niitä haudatessa ja lopuksi pyörittää kymmenien kW:n pumppuja yötäpaivää siirtäessä tavaraa 2:n miljoonan putkea pitkin puhdistamolle. Eihän kuulosta kovin hyvältä ympäristölle?
      Tarkoitushan tuntuu olevan, jotta saataisiin alue nopeasti toiminta-alueeksi ja siten pakkoliitymisen piiriin ennen parin kuukauden kuluttua tulevaa uutta valtion linjausta. Järkeväähän olisi odottaa sitä ja laittaa asia uudelleen harkintaan tai antaa lapsille samalla rahalla homeesta puhdasta opiskelutilaa vaikka keskustan alueelle. Oman tyhmyytensä tässä päättäjät näyttävät, jos eivät pysty kaatamaan/keskeyttämään omia vanhoja päätöksiään.

    • hyväää

      lukekaa Ilkkaa, iloisesti lähes kaikki hellanmaalaiset laitti ei- jäteviemärin tekemiselle

    • jokusta

      Rikkaat yritykset tekevät ovat viemärit,

    • Parempiako

      Miksi hellanmaalaisille pitäisi antaa erioikeus saastuttaa?

      • Luonnonsuojelija2

        Hellanmaalaiset kierrättävät jätteensä eivätkä päästä sitä näennäispuhdistuksen kautta Lapuanjokeen.


    • ApulantaaRoiskienSekaan

      Ei pientaloudet ole ennenkään saastuttaneet, mutta jos kaikkien Haska kerätään samaanputheen ja heikosti putsataan se haastuttaa ja tyenhetään jokeen, kylhä maa on parain putsari kun on läjä siellä ja toinen täällä kylää kasvaa piennar ja puhtosesi, ei tartte apulantaa tätä puhtosta myrkkyä roiskia.

    • sdf

      Lehtomäki (kesk.) tämän lain sai aikaa

    • SuoraYhteysJokeen

      Pystyykös putkenpäästä vettä juomaan ja tatä tulee paljon.

    • Vi..ttaa

      En tiärä mikä hinku lapualaasilla päättäjillä on vetää tuata paskaputkia ympäri mettiä. Asias ei oo järien hiventäkää. Eikö ne isoopalakkaaset tajua jotta normaalilla perheellä ei oo laittaa 7-10 tuhatta johonki viämäriliittymähä. Pitääkö se käyrä niille rautalangasta vääntämäs. Nyt viälä jos ja kun laki muuttuu nii mitäs sitte. Kallis putki menöö tyhyjänä ympäri Lapuaa.

    • Hävetkää

      Omat puhdistamothan maksavat paljon enemmän kuin liittyminen kunnan viemäriin. Hävettää, että joku kylä haluaa päästää jätteensä luontoon.

      • aitovihreä

        Koita nyt käsittää, jotta järkevästi käytettynä jätökset ovat kauran kasvatuksen raaka-ainetta pelloilla. Jätöksiä ei päästetä hallitsemattomasti luontoon.Ympäristöystävällisesti ne korvaavat keinolannoitteita.
        Kaupunkien puhdistuslaitokset eivät saa likimain kaikkia ravinteita pois joten puhdistamojen alapuolella on yleensä luonnollinen erittän haitallinen pistekuoritus. Lisäksi oma lukunsa on näiden laitosten häiriötilanteet, jolloin kaikki tuleva sontavelli saatttaa päästä sellisenaan luontoon.
        Alunperin koko jätevesiasetus on saanut voimansa kaunaisuudesta ja kateudesta maaseutua ja maaseudun asukkaita kohtaan. Siihen kun liitetään vihdeiden ideologin mukainen tarve ihmisten keskittäminen kaupunkeihin ja maanrakennusalan kannustus asioista esittevään virkakuntaan. Siinähän sitä on osa sopan aineksita.
        Tsemppiä hellanmaalaisille. Valtuustossa nähdään ketkä haluaa kuunella paikallisia asukkaita ja ketkä nauttia virkamiesten lupottamusta.


    • Järki

      Turha on kuolevaan kylään investoida. Tuskin tuolla korvessa 20 vuoden päästä kukaan asuu.

      • valotpois

        Ei asuta, kehitys on nyt pysäytetty keskustalaisen politiikan vetämänä.


    • Bylly

      Miksi ketjusta katoaa koko ajan osa kirjoituksista.

    • valonaika

      Samaa mieltä, luovutaan koko hommasta.Kylällä asuu paljon eläkeläisiä, joilla pieni eläke.Mistä rahat otetaan....

    • öööööööööööööö

      aivan oikein tehty ei mitää tuhlausta

    • lllllllllllllll

      Toivotaan valtuutetuilta selkärankaa muuttaa verkoston teon aikataulua.
      Rahaa säästyy, ne voi käyttää paljon enempi hyödyttävimpiin taroituksiin.

    • Boikottiin

      Minun ratkaisuni on, että en osta maatalous- tai muuta tuotetta, joka on tehty hellanmaassa jos tähän härskiin vastustukseen suostutaaan! Ei tämä ole nykyaikaa, että porukat haluaa jättää jätevedet muhimaan maastoon.

    • iiiiiiiiiii

      Sun ei tartte ostaa, mee vaa ostaa tuottees vaikka prömsööstä,
      Laki on muutosvaiheessa valtion holvissa, tajuu se

    • iljettää

      Onko totta, että hellanmaalaiset eivät ymmärrä miten vakava asia oman ympäristön saastuttaminen on?

      • Adressi

        Niinpä! Nyt pitäisi jonkun laittaa adressi, jossa puolustetaan Hellanmaan luontoa ja kannatetaan viemärin rakentamista. Eihän me voida ajatella, että joku kylä voi pilata koko Lapuan maineen ja oman ympäristönsä. Hellanmaassa luullaan, että kysymys on laista, kyllä kysymys on heidän oman elinympäristönsä ja samalla koko Lapuan edusta!


      • hehheeeee
        Adressi kirjoitti:

        Niinpä! Nyt pitäisi jonkun laittaa adressi, jossa puolustetaan Hellanmaan luontoa ja kannatetaan viemärin rakentamista. Eihän me voida ajatella, että joku kylä voi pilata koko Lapuan maineen ja oman ympäristönsä. Hellanmaassa luullaan, että kysymys on laista, kyllä kysymys on heidän oman elinympäristönsä ja samalla koko Lapuan edusta!

        Ja millähän konstilla sun sais nousemaan uuninpankolta nimiä keräämään?:)


      • rahatpois
        Adressi kirjoitti:

        Niinpä! Nyt pitäisi jonkun laittaa adressi, jossa puolustetaan Hellanmaan luontoa ja kannatetaan viemärin rakentamista. Eihän me voida ajatella, että joku kylä voi pilata koko Lapuan maineen ja oman ympäristönsä. Hellanmaassa luullaan, että kysymys on laista, kyllä kysymys on heidän oman elinympäristönsä ja samalla koko Lapuan edusta!

        Onko nykyiset järjestelmät jotenkin pilanneet Hellanmaan luontoa. Keskitetyn järjestelmän kannatajat heikosti ymmärtävät ravinteiden kiertoa luonnossa.
        Vatauksia on annettu heikosti minne mm. fosfori joutuu kun se päätyy kunnan putsarille. Sehän ei haihdu minnekään.
        Totuushan on, että kokonaisuutena ympäristökuorma Lapuan luonnolle on putken kaivamiseen ja ylläpitämisineen paljon suurempi kuin hoidettu hajautettu järjestelmä.


      • pakkoonvainkuolla

        Olisko nyt aika kysyä näitten yritysten oma mielipide, mitä he ajattelevat. Heitä ei saa painostaa kyläläisten adressin turvin luopumaan jätevesiputkien tuomisesta sinne. Jos yrityksillä on tarve saada jätevesiasiansa kuntoon, niin siihen ei kyläläisten pidä puuttua. Jos ei halua putkea omalle tontille niin ok sitten, ei kaupungilla ole sakotus- eikä muutakaan pakotusoikeutta, jos tontilla on jo asianmukainen jätehuolto olemassa.


      • Alfdeedo
        rahatpois kirjoitti:

        Onko nykyiset järjestelmät jotenkin pilanneet Hellanmaan luontoa. Keskitetyn järjestelmän kannatajat heikosti ymmärtävät ravinteiden kiertoa luonnossa.
        Vatauksia on annettu heikosti minne mm. fosfori joutuu kun se päätyy kunnan putsarille. Sehän ei haihdu minnekään.
        Totuushan on, että kokonaisuutena ympäristökuorma Lapuan luonnolle on putken kaivamiseen ja ylläpitämisineen paljon suurempi kuin hoidettu hajautettu järjestelmä.

        Kiitän asiallisesta kommentista, tosiaan ravinteet kuuluvat maahan eikä vesiin. Hajautettu kokonaisuus helpompi hallita myös poikkeustilanteissa eikä tule valtavia ohijuoksutuksia, tämä talvivaaran kaivoshanke on hyvä esimerkki järjenköyhyydestä ja ylettömästä ahneudesta...


    • ööööööööö

      Ketjun loppupäässä tuntuu vallitsevan suuri tietämättömyys vesistönsuojelusta, joten ympäristöasioista tietävänä voin hieman avata asiaa.

      Kotitalouksien ja puhdis....tamojen päästöt ovat kokolailla samanlaiset sillä erolla, että kotitaloudet suodattavat haitalliset aineet kasvien käyttöön, mutta puh...distamot laskevat haitta-aineet suodattamatta vesistöön.

      Toinen suuri haitta on, ettei puh...distamot pysty puhdistamaan lääkejäämiä, eikä esim. e-pillerien hormoneja. Tästä on seurauksena, että suomenlahden kalat viettävät härskejä seksiorgioita, kun ei ole pelkoa jälkikasvusta.:)

      Täällä joku hauska heppu esitti Hellanmaalaisia tulemaan 2000-luvulle.
      Näitä liitos-sopimuksia solmitaan 1500 euron uhkasakolla. Wikipedian mukaan uhkaamalla ja pakottamalla tehty sopimus on nimeltään ukaasi ja niitä on käytetty viimeksi venäjänvallan aikaan...että se siitä 2000-luvusta...heh.

      Miten muuten voi olla niin somasti, että mitä suurempi määrä talouksia on liitetty kunnalliseen, sitä suurempia ympäristöhaittoja on viimeaikoina ilmaantunut
      vesistöihin.

      Viisainta olisi odottaa selvitystä, mistä Ylöjärven uimapaikalle oli lorahtanut ulosteperäisiä bakteereita niin, että 600 ihmistä sairastui. Oulussa oli samaan aikaan samallainen tapaus.

      • Sakuraatio

        Kirjoituksesi on erinomainen esimerkki, jolla hellanmaalaisia on pakotettu ja painostettu allekirjoittamaan vastustava adressi.


    • luontoonkakalle

      Paskotaan kaikki ämpäriin ja säästetään rahaa. Eikö kaikilla Eu:n jäsemmaiden kansalaisilla pitäis olla sama oikeus paskoa minne haluaa vai koskeeko tamä vain Lapuan perämettiä. Helsinki, Turku, Tampere, Jyväskylä, Oulu kaikki mukaan vaan paskomaan pelloille.

    • Runomitta

      Oli siinä olemista,

      Helletmaaskin asumista

      suon surkean selän takana

      korven kolkon kupehella.

      Kun korpi kotaan kohisi,

      sudet nälkäänsä ulisten ulvoi,

      pimeän pihan perällä.

      Ei silloin leipää leikillä syöty,

      rieskaa ja maitoa riemulla,

      Kun vilu viljan vikuutti,

      petäjäistä pelto osoitti,

      männynkuorta kurkottamaan.

    • Mietitäänpäs

      Totuus Hellanmaan viemäriputkesta: on eri asia vetää putki tiheään asuttuun taajamaan kuin harvaan asuttuun kylään. Hellanmaahan putkea vedetään maanalle yli 200 km ja liittymiä on todellisuudessa alle 200, eli alle 1liitymä/km putkea! Verrataan tätä kaupunki alueelle, jossa on helposti 100asuntoa/km putkea ja mietitään tarvittavaa jäteveden siirtoenergiaa ja vuotoprosenttia jätevedenpuhdistamolle siirrettäessä. Ei tarvi olla raketti-insinööri tajutakseen että energian kulutus ja vuodot ovat satakertaiset maaseudulta siirrettäessä. Oman puhdistusjärjestelmän sähkönkulutus yleensä nolla ja pelkästään kiintojäte siirretään jäteautolla kerran vuodessa JÄTEVENPUHDISTAMOLLE samalla kuljetuksella useammasta kiinteistöstä. Oma lain määräämä järjestelmä puhdistaa läpimenevän veden vähintään yhtähyvin, kuin jätevedenpuhdistamokin. Sehän rakennetaankin viranomaisten valvonnassa! Eli omasta järjestelmästä EI paskaa ojaan, eikä suurta jatkuvaa energia hukkaa! Päästöjähän tässä koitetaan saada kuriin, EIKÖ?

    • Cccp2015

      Tulukaa vaan hellammaalaaset maksamahan muirenkin lapualaasten kans atrian paskaputken kuluja.

    • TalollinenLapua

      Runkoviemäri ja siihen liittyminen on halvempi ratkaisu kun pienpuhdistamo.
      Tuntuu järjettömältä käyttää jopa 15.000 euroa sellaisen pienpuhdistamon hankkimiseen ja asentamiseen, joka kyllä täyttää lain kirjaimen, mutta ilmiselvästi ei toteuta jäteveslain ja asetuksen taustalla olevia ympäristötavoitteita.
      Hellamaalla ja muualakin Lapuan kaupungissa ylivoimaisesti paras ratkaisu on rakentaa runkoviemäri ja kiintestöjen liittyä siihen. Se on myös ainoa ratkaisu, joka nostaa pysyvästi kiinteistön käyttöarvoa. Lisäksi liittyminen kiinteään runkoverkoon on toimintavarmin ja huolettomin kaikissa elämän vaiheissa.
      Kiinteä viemäri on nollapäästöinen, joten se myös täyttää aidosti jätevesiasetuksen ympäristötavoitteet. Se on myös ainoa ratkaisu, joka samalla investoinilla ratkaisee laadukaan ja raikaan pohjaveden saannin niille, joiden talousvesi on heikkolaatuista.

      Väitän, että merkittävälle osalle Hellamaan ja Lapuan kiinteistöistä voisi löytyä rahoitus runkoviemärin rakentamiseen, jos kuntien ja valtion yhtenevät intressit hankkeissa huomioidaan keväällä aloittavan uuden mahdollisesti keskustavetoisen hallituksen hallitusohjelmassa.
      Yksittäisten kiinteistöjen pienpuhdistamoista maksama summa on valtava. Sen voisi Lapualla käyttää kiinteän viemärin rakentamisee ja siihen liittymiseen.

    • oooooooo

      moi ! Ei korvesta tartte huolta kantaa, Hellanmaas lainehtii viljapellot ja kylä työllistää satoja
      ihmisiä.
      Laita vaa omaa nälkämaas laulua vaikka Lapuan joulu lehteen.

    • tttttttttttttttt

      Aivan oikein odottaa lainkorjausta Juha Sipilältä t tiistelää

    • laitonta

      Mitä te vouhkaatte sillä pakottamisella. Jos teitä uhkaillaan liittymään siihen viemäriputkeen, niin se on laiton uhkaus.

    • Mietitäänpäs

      Ei se oma toimiva maaperäpuhdistujärjestelmä tule uutenakaan hankittuna maksamaan teetettynäkään kuin 4000-6000€ fosforinpuhdistuksellakaan. Maaperäpuhdistus on todettu monen riippumattoman tutkimuksen mukaan pitkäikäiseksi ja parhaiten puhdistavaksi haja-asutusalueen puhdistamoksi ja sitä suositellaan myös monien kuntien taholta (esim. neuvohanke.com).

      Se viemäriverkosto on ehkä talon päätyyn asti nollapäästoinen, mutta ei se putkeen menevä tavara taivaallekkaan siitä haihdu, vaan se pumpataan sähköllä asemalle puhdistettavaksi ja siellä prosessoidaan sähköllä pumppailemalla ja kemikaalien avustuksella moneen otteeseen kunnes päästetään tai pumpataan jokeen (ja kuten todettu myöskään ohijuoksutus ei ole harvinaista). Jo pelkästään sähkön tuotanto on päästöllistä touhua vaikka kuinka sen kuinka tekisi!

      Ja se kiinteistön arvonnousu on huuhaata! Kuka maaseudulle muuttava haluaa pienten jätevesivirtaamien ja minimi kaatojen vuoksi tukkeutuvan kokoajan kallistuvan järjestelmän taloonsa? Maaseudulle muuttava hakee yleensä vähäisillä kiinteilläkuluilla pyörivää rauhaisaa ja ympäristöystävällistä asumismuotoa. Se ei edes näytä kauniilta kun siellä täällä pilkistelee mustia haisevia tuuletus ja huuhtelukaivoja, sekä isompia jatkuvaa ääni saastetta pitäviä pumppuasemia.

    • olemassa

      Mulle riittää kolme olemassa olevaa kaivoa,ikinä en tee mitään muuta,ja piste.

    • paska_haisoo

      Täähän on kunnallistekniikkaa . Olis se vaan hianua jälkipolvien uudisrakentajien liittyä kunnallistekniikkaan!

    • uusiASETUStulee

      3 kaivoa riittää vesistöjen ulkopuolella .

    • eeeeeee

      Hellanmaassa on komeat viljavainiot, ei siell paska haise nytkää

    • Haaskausta

      Hukkaputki

    • kansanvalta

      Ensin kaupunki vie palvelut sivukyliltä. Sitten se tarjoaa viemäriputkea korvikkeeksi. Kummallista. On sellainen sanonta että viekää tuhkatkin pesästä. Lapualla se on viekää paskatkin pytystä.

      • kansallevalta

        Jos ny vihron pannahan piste tällekkin hulluutukselle ja lakatahan työntämästä sitä paskavettä sinne itämerehen. näin tehtihin Kokemän Kahuvahtalla...tuli toppi..ja piste.! Tehrähän näin täälläkin...


      • KatsokaaPeiliin

        Hellamaalaiset itse päättivät osuuspankkinsa luovuttamisesta ja sulkemisesta. Seuraavaksi sulkevat Hellamaan kyläkoulun.
        Sitä saa mitä tilaa, sanotaan.


    • valtuutetuille

      Vai tällaista on Ruhan suunnalla ollut viemärihommat, lue Lapuan Sanomaa Hyypän kirjoitus
      tänään torstaina.

      Ihmettelen vaan, varmaa Hellanmaan valtuutetut ja muut vastustaa putkea vetämistä jatkossa.

    • köyhääporukkaa

      Nyt on sitten turha huutaa jotta sivukylät pitää pitää elinvoimaisina. Ihmeen köyhää porukkaa siellä hellanmaassa kun ei ole varaa viemäriputkeen. Hävettää tämä touhu.

      • likaamma

        Merehen ei päästetä tipan tippaa kylä näin oon jämpti! annetahan marooille maharollisuus hoirella päästöt.


      • AsetusaUusiksi

        LAKi muuttuu.


    • uiuiuiuiuiuiui

      Vesimestarin vastineessa kaupunginhallitukselle, törkeää valehtelua ja Hellanmaalaisten halveksuntaa.

    • holmöä

      Ei putkia ennenkuin tiedetään minkälainen uusi laki on. Turhaa rahan haaskausta

      • vellihousuja

        Saatte nähdä kuinka lapualaiset luottamusmiehet taipuvat virkamiesten ja urakoitsijoiden tahtoon. Ja kansa maksaa.....


      • VELLIMAHA

        Miten on maharollista viemäröinti jos 95 prosenttia on hanketta vastaan, kuka helevetin perkeeles tätä koittaa tänne väkiisin tuara!


    • hehehe

      Taitaa jamo jäädä nuolemaan näppejään.

    • bbbbbbbbbb

      Asia menee sitten valtuustoon ja mikä kanta on Hellanmaan omilla valtuutetuilla ??
      Varmaan äänestävät ei, koska heidän äänestäjänsäkin on sitä mieltä.
      Sitten on muiden valtuutettujen kannat saatava selville, siinä Hellanmaan valtuutetuilla on nyt
      sarka hoidettavana.

    • iiiiiiiiiiiiiii
    • Nuanvaan
      • sillälaillansa

        jo vuanna 2009 avattu adressi mutta alle tuhannen nimmaria.


      • sillälaillansa
        sillälaillansa kirjoitti:

        jo vuanna 2009 avattu adressi mutta alle tuhannen nimmaria.

        meinaan tuo silta-adressi


    • 979

      Voi, voi! Oikein piti silmiä hieraista kun näin Ilkasta hellanmaalaisten touhun. Yksi nurkkakunta haluaa sotkea omat asuinsijansa!

      • nätiisti

        Vuasituhansia suvuut Hellanmaassa asustelleet ja paikat pysyneet puhtahina. Ei päästetä vastenkaan sotkemahan...


    • havuneulat

      Sotke sä vaa asuin sikaas, 979, oot aivan hakoteillä

    • YhteinenAsia

      Kaupungin valmistelusta näkyy hyvin, miten hellureiden esitykseen suostuminen maksaisi muille lapualaisiile valtavasti.

      • miaroosti

        Peruustelees poika vähääse tota väittämääs.


    • Mukavaaporukkaa

      Lapuan kaupungissa virkamiehinä ???
      Jätevesiasetus muuttuu.......

    • Jaanssoni

      Kokemäellä tämä on täyttä totta Kauvatsan alueella, niin loppui valitus ja uikutus putken teosta. Jokainen saa tehdä parhaaksi katsomansa järjestelmän...

    • sssdd

      Kaikki valtuutetut yli puoluerajojen siirtäkää hanketta eteenpäin ja ajakaa äänestäjienne
      asiaa. Katsotaan sitten mitä laki määrää niin sit tehtäisiin.

    • Koviasossuja

      Käy kalliiksi paikallisille yrityksille, ellei jätevesiviemäriä tehdä.

      Ilman viemäriä, ko yritysten pitää itse (omin rahoin) ostaa, asennuttaa ja ylläpitää omat puhdistamot. Tuo raha on suoraan maksettava yrityksen tuloksesta, eli lompakosta.

      Kaupunki ei luonnollisestikaan yrityksille saa näitä privaattipuhdistamoja kustantaa, koska se olisi lain vastaista.

      Saas nähdä ketkä valtuutetuista toivovat että firmat maksavat itse jätevesi asemansa, ja näin heikentävät yritysten toimintamahdollisuuksia. Tuo olisi kauheaa sosialismia, ja yritysten kulukuorman tarpeetonta kasvattamista.

      Eikös kokoomuksen yksi pääagendoista ole yrittäjyyden toimintaedellytyksien tukeminen.

      • viimeistäpiirtoamyöden

        Samaa mieltä. Onko hellanmaalaisilla varaa ajaa yritykset alueeltaan pois. Enpä usko. Kun kerran putki on luvattu vetää, niin se tulee myös toteuttaa. Yritykset eivät toimi samalla periaatteella kuin lapualaiset politikot. Eestaas jauhamista ja päätettyjen asioiden torpedoimista. Yritysjohtajien pitää voida luottaa tehtyihin päätöksiin. Jos hellanmaalaisilla ei ole varaa kustantaa jäteasioitaan kuntoon niin kuin kunnon kansalaiset tekevät, niin olkoon ilman. Yritysalueelle putki on kuitenkin vietävä, kun se kerran on jo luvattu viedä. Myöhemmin liittyville kotitaluoksille ei saa antaa kunnan avustusta, vaan maksakoot koko lystin viimeistä piirtoa myöten itse.


      • nnnnnnnnn
        viimeistäpiirtoamyöden kirjoitti:

        Samaa mieltä. Onko hellanmaalaisilla varaa ajaa yritykset alueeltaan pois. Enpä usko. Kun kerran putki on luvattu vetää, niin se tulee myös toteuttaa. Yritykset eivät toimi samalla periaatteella kuin lapualaiset politikot. Eestaas jauhamista ja päätettyjen asioiden torpedoimista. Yritysjohtajien pitää voida luottaa tehtyihin päätöksiin. Jos hellanmaalaisilla ei ole varaa kustantaa jäteasioitaan kuntoon niin kuin kunnon kansalaiset tekevät, niin olkoon ilman. Yritysalueelle putki on kuitenkin vietävä, kun se kerran on jo luvattu viedä. Myöhemmin liittyville kotitaluoksille ei saa antaa kunnan avustusta, vaan maksakoot koko lystin viimeistä piirtoa myöten itse.

        Muuta sanoa, kuin että....heh,he.....


      • kuinkaon

        Tuleeko Hellanmaan yrityksitä jotain erikoisjätettä viemäriin vaiko sitä tavanomaista ?
        Jos vain sitä tavallista niin ei kai siinä sen kummenpaa kuin tavaillisillakaan talouksilla. Kertokaa jotka tiedätte .


      • Aslakgladd
        kuinkaon kirjoitti:

        Tuleeko Hellanmaan yrityksitä jotain erikoisjätettä viemäriin vaiko sitä tavanomaista ?
        Jos vain sitä tavallista niin ei kai siinä sen kummenpaa kuin tavaillisillakaan talouksilla. Kertokaa jotka tiedätte .

        Kylläpä teollisuudesta saattaapi muutakin viemäriin tulla kuin pelkkää ihmisperäistä jätettä.


    • apuv

      Kunta avustamaan yritysten jätöksiä, sillähän täs mennään eteenpäin.
      Muut jatkakoot toistaiseksi ennallaan, kunnes uusi laki tulee kuivan maan asunnoille.

      • Eionnistuei

        Laiton juttu, jos kunta avustaa vain tiettyjä yrityksiä.


      • kokolysti

        Avustaahan se kunta yksityisiäkin, mutta kun ei kelpaa niin ei kelpaa, maksakoot myöhemmin itse koko lystin.


      • Putkeenvaan
        kokolysti kirjoitti:

        Avustaahan se kunta yksityisiäkin, mutta kun ei kelpaa niin ei kelpaa, maksakoot myöhemmin itse koko lystin.

        Onkon täysin eri juttu tukea kaikkia kuntalaisia, vs. vain tiettyjä yrityksiä.

        Jäteputki perille saakka vaan niin tulee kerralla hyvä. Nythän tuohon saa vielä mojovat tuetkin. Pian ei enää saa.


    • iiiiii

      kyll on kateita

    • ASETUSmuutetaan

      Kyllä on jäykkiä virkamiehiä.

    • YrittäjäHellanmaasta

      Asiahan on Hellanmaan tapauksessa se, että yksikään yritys ei vaadi putkea kaupungilta ja putkea vastustavien yritysten määrä on kolmisenkymmentä. Nimet on papereissa ja isoimmilta lausunto myös kaupungilla. Jotta eikö me voitais lopettaa jo tämä yrityksillä ratsastelu.

      • Tuumatkaatarkasti

        Ei luonnollisestikaan yritykset sitä putkea vaadi. Laki vaatii.

        Eikä yritysten luonnollisestikaan ole pakko putkea huolia. Sen sijaan yritysten on luonnollisesti PAKKO hoitaa (ilman jäteputkea) omat puhdistamonsa hankinnat, rakennuttamiset ja ylläpidot ihan ITSE ja omilla rahoilla.

        Mikäli joku höyrypäinen paikallinen valtuutettu on luvannut että kaupunki kustantaa yrityksille omat puhdistamot, tulee eteen katkera yllätys: ei muuten kustanna.

        Sitten hetken kuluttua ei ole saatavilla jäteputkea, ei kaupungin yrityksille ostamia privaattipuhdistamoja, ei mitään. Sitten saapi pienyrittäjä olla ihmeissään kun LY keskus lähettää tarkastajat paikalle tutkimaan jätteiden päästötasoja, ja niiden seuraamuksia.

        Olkaa tarkkana pienyrittäjät mitä haluatte. Se saattaa toteutua (eli ette saa kunnallista jäteputkea).

        Poliitikkojen vastuu noissa asioissa yritysten suuntaan on täysi nolla, joten älkää nyt missään tapauksessa uskoko totaalisen lainvastaisia ja katteettomia lupauksia puhdistamojen kustantamisesta yhteisestä kaupungin kassasta hönöjen valtuutettujen suusta (mikäli joku valtuutettu NIIN typerä on, että tuommoista menee lupaamaan).

        Yrittäjät: pyytäkää kaikki lupaukset ehdottomasti paperille kirjoitettuna, ja kaupunginvaltuuston ja -hallituksen hyväksyminä. Ilman noita, lupaukset ovat pelkkää taivaanrannan maalausta, ja valeita.
        Yrittäjät, älkää olko typeriä tässä kohdassa. Tiedätte kyllä että te tämän leikin maksatte loppu viimein, kun katteettomia lupauksia luvanneet poliitikot selittelevät ja syyttelevät kaikkia muita, kun joudutte loppuviimein itse maksamaan yrityksenne kassasta nuo vaaditut puhdistamot ja niiden ylläpidot.


      • juurinoin

        Kaikki poliitikkojen lupaukset ehdottomasti paperille, ja oikeiden istanssien allekirjoittamina. Muuten ei ole mitään lupauksia olemassa.


    • YrittäjäHellanmaasta

      Nämä mainitut kolmisenkymmentä yritystä ovat pieniä, joille ehdottomasti halvin(pitkällä tähtäimelläkin) laitteisto on oma maaperäpuhdistukseen perustuva järjestelmä. Muut viemäriin päästettävät päästöt on joka tapauksessa puhdistettava yrityksen maksamalla omalla puhdistamolla, tuli sitten putki tai ei.

      • Arvaletvain

        Et voi missään tapauksessa tietää mikä on halvin järjestelmä pitkällä tähtäimellä. Toki voit tuommoista väittää, mutta faktaa se ei ole.

        Ainut fakta on, että jätemääräykset tulevat tulevaisuudessa ainoastaan kiristymään. Pääseekö tulevaisuuden määräyksiin sitten millä keinoilla, ja millä rahalla, on iso kysymysmerkki. Luultavammin tiukemmat päästövaateet vaativat myös tiukemmat pienpuhdistamotkin. Ja tämähän tarkoittaa entistä kalliimpia investointeja ja ylläpitokuluja niille, ketkä eivät ole kunnallisessa putkiverkossa.


      • kokytaivansama

        Näiden komenkymmenen pienen (luultavasti verotuetun maatilan) yrityksen painoarvo ei todellakaan ole niin suuri että niillä voisi olla vaikutusta jo tehtyyn päätökseen.


      • YrittäjäHellanmaasta

        No sitähän tässä on yritetty jankuttaa, ettei yritysten ongelmia tartte laittaa pienen kylän harteille. Nämä yritykset muuten ovat pienyrityksiä ja täältä löytyy vähintään samanverran noita maatilojakin. Osassa on toki molemmat samassakin.

        Yritämme olla omavaraisia, mutta hoitaa asiat kuitenkin kunnolla. Käyppä kattomas vaikka kylän talkoo voimin kunnostuksen alla olevaa nuorisoseuraa sisältäpäin.


      • OtemporaOmores
        YrittäjäHellanmaasta kirjoitti:

        No sitähän tässä on yritetty jankuttaa, ettei yritysten ongelmia tartte laittaa pienen kylän harteille. Nämä yritykset muuten ovat pienyrityksiä ja täältä löytyy vähintään samanverran noita maatilojakin. Osassa on toki molemmat samassakin.

        Yritämme olla omavaraisia, mutta hoitaa asiat kuitenkin kunnolla. Käyppä kattomas vaikka kylän talkoo voimin kunnostuksen alla olevaa nuorisoseuraa sisältäpäin.

        Eli isoista yrityksistä kelpaavat veroeurot, työpaikat ja muut hienot edut, mutta yhteistä taakkaa kantamaan sitten halua ei olekaan. Todella mahtavaa ajattelua. Tiedoksi: koko kyläpahaa ei enää olisi olemassa ilman noita yrityksiä, joten kannattaa hieman tarkastaa omaa kaikkivoipaisuuttaan tuossa kohdin myös.

        Omavaraisia ette ole koskaan olleet, ettekä koskaan tule olemaan. Mikäli tämmöistä kuvittelet, voin vakuuttaa että olet väärässä ihan jokaisella mittarilla. Miten helkkarissa joku voi edes tuommoista lapsellisuutta suustaan päästää.

        Talkoovoimat ovat ns. muurahaisen kusi kun vertaa siihen raha/työ/panostusmäärään, mitä usean ison riittävän suorituskyvyn omaava puhdistuslaitos vaatii.

        Kirjoituksistasi näkee ettet ymmärrä minkä kokoluokan teknisistä vaateista puhutaan. Kunhan jankkaat, että itse säästäisit muutamat rahat, mitkä muu kaupunki on joutunut jo osaltaan maksamaan,

        Vapaamatkustajana on turha selitellä talkoo nuorisoseurasta, tai muusta pilipalista. Jo tuon kokoluokan asían esiinnostaminen kertoo että iso kuvio on todella pahasti hukassa.


      • tsotsots

        Sun ohimosuones pullistelee siihen laihin, että olisi paree ottaa rauhallisemmin.

        Jos hiukankin seuraisit maailman menoa muutenkin, kuin kamarin klasista, olisit nähnyt eilen 24.02.2015 teksti tv:n alueuutisissa kuinka eurajoessa lillui paskat pitkin jokea, samoin kuin viimekesänäkin. Lähteeksi paljastui jätevesipuhdistamo.

        Hellanmaassa on aina jäteasiat hoidettu ja hoidetaan vastakin, joten nuku rauhassa.


      • Otakaksi
        tsotsots kirjoitti:

        Sun ohimosuones pullistelee siihen laihin, että olisi paree ottaa rauhallisemmin.

        Jos hiukankin seuraisit maailman menoa muutenkin, kuin kamarin klasista, olisit nähnyt eilen 24.02.2015 teksti tv:n alueuutisissa kuinka eurajoessa lillui paskat pitkin jokea, samoin kuin viimekesänäkin. Lähteeksi paljastui jätevesipuhdistamo.

        Hellanmaassa on aina jäteasiat hoidettu ja hoidetaan vastakin, joten nuku rauhassa.

        Höpöhöpö, näet harhoja, jos kuvittelet ostasuoneni näkeväsi. Kipikipi, lääkepurkille siitä


    • lakeus1

      Jätevesiasian käsittelyssä Lapua oli liian aikaisin liikkeellä kuten nyt on huomattu. Valtuusto taisi päättää asiasta jo vuonna 2009. Laki ei ollut silloinkaan täysin selvä eikä se ole vieläkään ja muutoksia odotetaan vielä tämän hallituksen aikana. Seuraavan hallituksen ympäristöministeri tekee taas omat ehdotuksensa. Toivottavasti seuraava ympäristöministeri olisi vihreitä piipertäjiä.

    • lakeus1

      KORJAUS VIIMEISEEN LAUSEESEEN.
      Jätevesiasian käsittelyssä Lapua oli liian aikaisin liikkeellä kuten nyt on huomattu. Valtuusto taisi päättää asiasta jo vuonna 2009. Laki ei ollut silloinkaan täysin selvä eikä se ole vieläkään ja muutoksia odotetaan vielä tämän hallituksen aikana. Seuraavan hallituksen ympäristöministeri tekee taas omat ehdotuksensa. Toivottavasti seuraava ympäristöministeri EI olisi vihreitä piipertäjiä.

      • värisok

        Muistakaa! vihreille ei anneta ainuttakaan ääntä, onko sovittu!?


      • taastakitnurin

        Nyt olisi mielenkiintoista tutkia, ketkä valtuutetuista kannattivat aikanaan jäteputken rakentamista, ja ketkä em porukasta nyt sitä vastustavat henkeen ja vereen.

        Kaivakaapas takinkääntäjien nimet esiin. Aluksi asiaa kannustetaan, ja nyt vastustetaan. Olisi mukava tietää kenellä mieli on kuin tuuliviiri.


      • urkkiot
        taastakitnurin kirjoitti:

        Nyt olisi mielenkiintoista tutkia, ketkä valtuutetuista kannattivat aikanaan jäteputken rakentamista, ja ketkä em porukasta nyt sitä vastustavat henkeen ja vereen.

        Kaivakaapas takinkääntäjien nimet esiin. Aluksi asiaa kannustetaan, ja nyt vastustetaan. Olisi mukava tietää kenellä mieli on kuin tuuliviiri.

        KAIKKI mitä sitä kyselemään


      • Pullopoisheti
        urkkiot kirjoitti:

        KAIKKI mitä sitä kyselemään

        Nyt pullo kiinni heti, niin saat jo huomenna kirjoitettua täysipäisen viestin. Ehkä.


    • Mietitäänpäs

      Kääntivät viisaasti, koska asiat ja lait muuttuivat 2011 ja muuttuvat. Putki kun tulisi maksamaan eniten tähän mennessä tehdyistä lapualla ja tulisi näkymään vielä vuosikymmemen muidenkin jätevesi maksuissa, ennen kuin rupeaa maksamaan itseään kaupungille takaisin. Ja seuraavan peruskorjauksen jälkeen tulee uudet kulut. Esim. Useat pumppaamot...ja taas näkyy laskussa. Luontoakin on tuhottu samalla oikein urakalla: sähkö lämpönä taivaalle ja vellit joen kautta mereen!

    • JärkiKäteen

      Hellamaa tukehtuu omiin paskoihinsa, jos siirtoviemäriä ei rakenneta.

      • näinkuin

        Onko siitä merkkejä olemassa? Tarkoitit varmaan että Itämeri hukkuu saasteisiin jos me kaikki työnnämme myrkyt sinne viemärin avulla?


      • Neroutta
        näinkuin kirjoitti:

        Onko siitä merkkejä olemassa? Tarkoitit varmaan että Itämeri hukkuu saasteisiin jos me kaikki työnnämme myrkyt sinne viemärin avulla?

        Niin, meinaatko että tilanne olisi parempi kun hellanmaan paskat ja jätteet "puhdistettaisiin" puolitehoisilla yksityisillä pilipali puhdistamoilla, jotka päästää kaikki lehmänpäätä pienemmät läpi.


      • plumsista

        Ainahan siitä suurempi sontaläjä syntyy mitä usseempi siihen sontii, näin keväisin pakkaa plupsahtaan puhdistamatta mereen hulevesien muassa. eli jos yksiköt pieniä ja hajautettuja, myös ongelmat vähäisiä meren eliöstölle.


      • Gkfhlhdzk

        Ei se puhdistamon pieni koko paskamäärää vähennä. Tehottomampia nuo pienet ovat verrattuna isoihin teollisiin laitoksiin.


      • hurjaaaaaaaaa

        Fysiikka uusiksi. Vakavissasi väität, että paskapökäleet vierii 4-5 km ojanpohjaa ja plomsahtaa jokeen...et kai usko itekään. Jätevesilaitoksella tälläistä tuntuu tapahtuvan tämän tuosta, liekö puhdistustehot tapis.


      • pomssista

        Kaippa teillä sentään on sakokaivot siellä pohojanmaalla ettei kikkareet pääse suorahan merille purjehtiin vai kuinka on asiat?


    • eurojako

      Onkos kukaan miettinyt mitä korvausvelvoitteita lankeaa kunnalle päätösten johdosta

      • AsiaLinjalla

        Ei vielä ole syntynyt korvausvelvoitetta, koska päätöstä ei ole peruttu. En usko, että valtuusto ottaa kannettavakseen korvausvelvoitteen perumalla rakentamispäätöksen.


    • viikonvarrelta

      Eurojako, miettii kukamaksaa. Kysyn mistämaksetaan, kerro jos tiedät. Tällaista on kun menee kysymättä toisen pöydästä syömään, ei tahdo onnistua.

      • heihaloota

        Ennen kaadettiin rajanaapurin metsästä tarvepuut että oma metsä sai lisää valoa. Onko Hellanmaassa metsä n aapurin mielestä liian tiheää?


    • eieieieieieieieieieieiei

      Vähän on homma mennyt lapselliseksi. Laitoin ketjuun ympäristöministeriön 17.02.2015 päivätyn tiedotteen siitä, missä mennään. Samoin esittänyt epäilyjä jätepuhdistamojen tehoista viimekesän Ylöjärveltä ja Oulusta, sekä viimeiksi Eurajoelta.

      Paripäivää sitten tuli viesti, että olen valehdellut palstalla ja heittivät minut ulos koko suoli24:lta. Nämä on ollut julkisessa tiedotusvälineissä, ei pitäisi olla valetta. En pääse tähänkään ketjuun, kuin kiertotien kautta ja tämäkin alkaa olla tukittu.

      Guuglettamalla löytyy puhdistamon tarkastuksessa vuonna 2006 todetun, että purkuputken tarkastuspisteillä kasvit ja eläimet puuttuvan täysin, paitsi surviaisen toukkia löytyi
      Vuonna 2011 tilanne sama, paitsi katoalue oli laajennut huomattavasti. En ymmärrä asiaa riittävästi, että osaisin sanoa onko se hyvä vai huono asia, eli lykätäänkö myrkkyä niin paljon ettei mikään kasva, vai onko vesi puhdasta kuin lähdevesi, siinäkään ei tahdo mikään kasvaa.:)

      Saa nähdä, saanko tämän enään läpi.

    • myyrä

      Kaikki suurimmat yritykset haluavat nyt kunnallisen viemärin. Ala-Talkkarin vieraana käynyt 30 miehen ryhmä on mennyt tehtaalle valmiin paperin kanssa , johon on pyydetty allekirjoitusta. Lainaus paperista. "Olemme valmiita hyväksymään Hellanmaan jätevesiviemärin peruuttamisen mikäli Lapuan kaupunki sitoutuu olennaisella osalla avustamaan (neuvonnallinen ja taloudellinen) yritystämme oman jätevesiviemärin rakentamisessa,niin että ympäristölupamme, ym, ehdot täyttyvät." Tämän on vielä suullisesti valtuustoaloitteen tekijä luvannut. Millähän valtuuksilla? Tämän jälkeen Ala-Talkkari on antanut jo kaksi lausuntoa, joissa todetaan että "päätöksen ollessa muu lakien ja säädösten mukainen ratkaisu kuin viemäröinti,pidämme kiinni siitä kustannustasosta,joka meille aiheutuisi liittymisestä viemäriin." Myös Jusmara ja Megakone haluavat viemärin koska heidänkään osaltaan ei täyty uuden ympäristölain velvoitteet. Eivät ole myöskään allekirjoittaneet viemäriä vastustavaa vetoomusta. Näissä yrityksissä on yhteensä 110 työntekijää. Paljon Hellanmaalaisia jotka saavat työn ja toimeentulon näistä yrityksistä. Hellanmaan kylän kasvu ja kehitys perustuu näiden yritysten menestymisessä.

      • Yrittäjätvarokaa

        Kuka hölmö on mennyt valtuutetuista lupaamaan että kaupunki kustantaa laitokset? Kas kun tuo valtuutettu/valtuutetut luvanneet vaerovapautta yrityksille. Voi jeesus kun on typerää sakkia.

        Yrittäjät, älkää nyt vaan luottako tuommoisiin pilipali lupauksiin. Niillä ei ole kissan kusen merkitystä siinä vaiheessa kun puhdistamon lasku jysähtää firman pöydälle.


      • Onneseppiä

        Kenellä valtuutetulla on noooin isot (kuvitteelliset) valtuudet jakaa kuntalaisten verovaroja oikealle ja vasemmalle ilman minkäänlaista valtuutusta tai lupaa.

        Yrittäjät, ottakaa asia paperille, ko valtuutetun nimi paperiin allekirjoituksella varustettuna ja sitten odottamaan mitä tapahtuu. Eurokin kun siirtyy ilman lupaa suuntaan tai toiseen, HETI rikosilmoitus poliisille


      • Vitsitääon

        Skannatkaa tuo dokumentti, tallentakaa jonnekin kuvapalveluun ja linkki tänne. Sitten saadaan nauraa olan takaa näille "älykkäille politiikantekijöille".

        Eiootodellista....


      • Äänihellanmaasta

        Sen verran tarttee nyt asiaa oikoa, jotta paikalla olleiden lukumäärä oli 22, joista 2 oli naisia ja lopuista suurin osa eläkeläisiä kyseisen johtajan HYVIN tuntemia kyläläisiä ja loput talon omia työntekijöitä, sekä muuta kylän väkeä, joka nyt kahdelta päivällä pääsi paikalle saapumaan.
        Johtaja itse kutsui meidät eteisestä neuvottelutilaan, jossa asiaamme käsiteltiin monelta kantilta. Tarkoitushan oli kertoa kyläläisten mielipide meidän KOVASTI arvostamalle henkilölle! Tilaisuudessa kuulimme myös johtajan näkemyksiä ja myös asiaa maailman tilanteesta, kuten Ukrainasta, josta hän juuri oli kotiutunut liikematkaltaan...
        Tärkein asia oli kuitenkin yhteinen henki ja näkemysten vaihto, jossa olimmekin melko samoilla linjoilla.
        Ongelmahan oli muodostunut yhden valtuutetun sooloilujen seurauksena, koska tämä väittää edelleen näiden oppipoikiensa välityksellä( joihin myyräkin tuntuu kuuluvan) muille valtuutetuille kolmen mainitun yrityksen vaativan putkea ainoana ratkaisuna. Yritykset ovat antaneet kaupungin johtajalle lausunnot asiasta ja niitä voitte tivata häneltä! Sen asiasta tietävänä voin kertoa, että ne eivät todellakaan sisällä vaatimusta, vaan yksi on tyytyväinen omaan järjestelmäänsä, toinen haluaa olla täysin puolueeton tehden ratkaisut tuli putki tai ei ja kolmas kertoo tarvitsevansa lisää puhdistustehoa vaatimatta putkea.
        Yhtäkaikki asiassa on kyseisen valtuutetun taholta kohtuuttoman paljon likaista peliä ilmoilla, vaikka toinen puoli kertoo asiansa rehdisti ja avoimesti. Kyllähän tälläisestä painostus epäilystä olisi tehty nykypäivänä heti ja kerralla selvää.
        Lukekaa asioita avoimin mielin ja tutkikaa faktoja, kuinka muut kunnat ovat haja-alueensa hoitaneet.
        heti ja kerralla selvää.
        Lukekaa asioita avoimin mielin ja tutkikaa faktoja, kuinka muut kunnat ovat haja-alueensa hoitaneet.


    • Älkäätuomitkovielä

      Kaupunki on Lapualla osallistunut moniin yritysten hankkeisiin maksumiehenä, kuten pihojen päällystyksiin, tien tekoon pohjia ja päällystettä myöten, pitkän vesijohdon vetoon jne.On ollut myös todella kalliita hankkeita, kuten novapark, joka ei tainnut olla eikä taida vieläkään olla muuta kuin turha.
      Samaan voidaan lukea putki hellanmaahan, jonka kaupunkilaiset maksavat ja hinta arviohan on 2miljoonaa. Saahan tuolla hoidettua parin yrityksen omat puhdistamot ja keskustaan vaikka yhden koulun.
      Älkää pitäkö näin suurta yritysmäärää sisältävää kylää tyhmänä, niillä saattaa olla ajatus asian takana. Nykyään puhtaasta vedestä käydään sotia ja suuryritykset maailmalla sijoittavat puhtaaseen veteen. Kauanko ajattelitte huuhtoa jätökset puhtaalla vedellä putkea pitkin? Kohta näin ei enää saa tehdä ja viemäri verkoston tälläisillä alueilla ovat turhia, kun ei ole siirtävää vettä mukana.
      Jo nyt vesihuoltolaissa on lisättynä pykälä, jossa liittyminen ei ole tarpeellista nyt yleistyvän vedettömän pöntö yhteydessä. On muuten hinnaltaankin hyvä vaihtoehto.
      Kaupunkilaiset pitävät maalaisia yleisesti tyhminä, mutta he ymmärtävät ravinteiden kierron, energian kulutuksen ja maanrakennuksen yleensä paremmin kuin virkamies, joka käytännöstä harvoin tietää mitään. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää monen maanviljelijän tuominneen talvivaara hankeen, nähtyään suunnitelmat. Ja ongelmiahan tuli...

      • minänen

        Kiitos! hieno kommentti...


    • Poispois

      Onko meidän kylällä tosiaan joku niin tyhymä, että on saanut kaikki mukaansa. Minä ainakin haluan paskani huolettomasti pois. Pystyn maksamaan sen mitä muissakin kylissä on maksanut.

      • vastustetaanomaaetua

        Nimimerkille poispois hatunnostoni. Muistelkaapa aikaa kun rakennettiin Nurmonjoen padot. Koskelankyläskin oli yksi kyläpäällikkö joka villitti kylän vastustamaan Koskelankosken patoa. Pato jäi tekemättä. Ajakaa Siirilästä Koskelankylään ja katsokaa jokea kylän kohdalla. Yhdestä kohtaa se näkyy hyvin. Ajakaa Hipinpadon yläpuolelle ja katsokaa jokea siellä. Kannattiko vastustus?


      • surrummum

        Miten voit verrata paskaputkea patoon, eihän niillä ole mitään tekemistä keskenään?


      • kyläpäällikkö

        Mietipä sitä mitä yhteistä, kyllä näitä kyläpäällikköjä löytyy joka kylästä.


    • kikkare

      Uuden hallituksen jälkehen paletaan astialle.

    • voivoivoi

      Aika ikävää jos kyläläiset pakotetaan viemäriputkeen kolmen ýrityksen takia. Ei kunnan pitäisi tällaista vastakkain asettelua pitää. Kyllä kaupungin pitää hoitaa jotenkin muuten yritysten likavedet.

      • elllasit

        Eikös se pahin vastakkainasettelija ole sieltä Hellanmaasta. Kanattaisiko teidä seuraavissa kunnanvaaleissa harkita vähän tarkemmin ketä äänestätte.


      • kuulolla

        On hienoa jos valtuutetut todella kerrankin kuuntelevat kyläläisiä.
        Oliko tässä tosiaan käymässä niin että kyläläisillä olitiin maksattamassa yrityksille edelliset putket. Asia lienee kärjistetty. Eihän yritysten elämä voi olla kaupungin putkesta kiinni. Kuulopuheiden mukann Haapakosken suunnalla olevan merkittävän palvelulaitoksen ei ole tarvinnut liittyä putkeen, kolme kaivoa riittää. Yritys on sekin.


      • Helppuaa
        kuulolla kirjoitti:

        On hienoa jos valtuutetut todella kerrankin kuuntelevat kyläläisiä.
        Oliko tässä tosiaan käymässä niin että kyläläisillä olitiin maksattamassa yrityksille edelliset putket. Asia lienee kärjistetty. Eihän yritysten elämä voi olla kaupungin putkesta kiinni. Kuulopuheiden mukann Haapakosken suunnalla olevan merkittävän palvelulaitoksen ei ole tarvinnut liittyä putkeen, kolme kaivoa riittää. Yritys on sekin.

        Ei olisi kyläläiset joutuneet maksamaan yritysten jätevesiputkea. Kyläläiset olisivat maksaneet OMAT putkiliitynnät, ainan kuten kaikki muutkin lapualaiset ovat tehneet.


      • pakkohuvia
        Helppuaa kirjoitti:

        Ei olisi kyläläiset joutuneet maksamaan yritysten jätevesiputkea. Kyläläiset olisivat maksaneet OMAT putkiliitynnät, ainan kuten kaikki muutkin lapualaiset ovat tehneet.

        Niinhän siinä olisi vällisesti käynyt mikäli vain muutama haluaa liittyä putkeen ja heidän vuoksi muut pakotetaan liittymään tähän ns. palveluun


      • Myasspoo
        pakkohuvia kirjoitti:

        Niinhän siinä olisi vällisesti käynyt mikäli vain muutama haluaa liittyä putkeen ja heidän vuoksi muut pakotetaan liittymään tähän ns. palveluun

        Höpöhöpö. Jokaisesta taloudesta jätettä tulee, joten on turha nillittää mistään välillisyydestä. Ja liittyminen ei ole tahto kysymys, vaan voimassa olva laki kysymys.

        En minäkään tahtoisi veroja maksaa, vaan niin joudun tekemään.


      • eläkelääne

        Vastustavat muuallakin. Hirvijoella kerätty nimiä. yksiki isäntä sanoi jotta tuloo turhan kallihiksi heirän muarin paskat.


    • sivustaseuraaaja

      Onnittelut hellanmaalaasille, saitte taottua valtuutetuille järkeä päähan. Vois sanoa jotta noin ennenkuulumatonta kansan äänen kuulemista Lapualla.

      • olkaapahoillanne

        Ei kannata onnitella sellaisia jotka tuhoavat ja näivettävät kylänsä ja teollisuuden sieltä. Olkaa mieluummin pahoillanne.


      • cityvihreä

        Hellanmaalaiset säästävät kaupungin rahoja ja rakentavat lainmukaiset järjestelmänsä itse.


      • päävetäjänkäteen

        Ootellaan ootellaan!! Voi tulla vielä pää vetäjän käteen Hellanmaas.


    • hekukulit

      Kiitos teille joilla on järki tallella me Hellanmaas osaamme lukea ja käyttää maalaisjärkeä.

    • hellanmaalainen

      unohtakaa putken rakentaminen siihen saakka kunnes hallitus on päättänyt lain.

      • Paskatkaivoon

        Miks ihmeessä sitä senkään jälkeen pitääs rakentaa?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1545
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1174
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1016
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      975
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      937
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      852
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      684
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      650
    Aihe