Muutan mökille

irtolainenN

Ihmeekseni meni asuntoni kaupaksi. Olisin muutenkin mökilläni kesän, kun sieltä pääsee kuitenkin kulkemaan töissä inhimillisen matkan takaa. Elokuussa kuitenkin ostan kämpän kaupungista. Huhtikuussa sinne menen.

Laitan piruuttani muuttoimoituksen mökkiosoitteeseen. Heittäkää villi veikkaus, koska saan postia maistraatista (?)?

12

2534

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jeeeeee

      Sama homma. Onnistuin myymään Helsingin asunnon kunnon kuplahintaan. Vielä löytyi joku idiootti :) Nyt mökille asumaan!

    • mökillehalajan

      Mielenkiintoinen siirto... Eiköhän byrokraatit kuitenkin jossain vaiheessa herää ja toimita sinulle ukaaseja. Veikkaan että 6 kk menee...

      Tuon kuvion voisin itsekin toteuttaa, tosin perhe hieman saattaa jarruttaa...

    • jihhsf

      onneksi olkoon oikea-aikaisesta myynnistä. vielä löytyy hölmöjä näille hinnoilla.

    • takkei

      Onnittelut. Itse olen yrittänyt päästä Helsingin kantakaupungin kämpästä eroon. Hieman liian iso ja kauppa seisoo tuossa kokoluokassa. Tarkoitus itsekkin muuttaa mökille Turun saaristoon.

    • Nauti_vapaasti

      Miksi maistraatti lähettäisi sinulle postia? Ei koskaan.
      On mökki kuntasi asia ottaako yhteyttä vai ei, ja jos ottaa siihen menisi aikaa enemmän kuin tämä vuosi.
      Syksyllähän siirrät ne kirjasi takaisin uuteen kämppään joten tilapäisesti voit asua mökilläkin.
      Muistat vaan laittaa postilaatikon paikalleen ja siihen nimesi. Se on se tärkein. Niin ja tietysti tehdä se tärkeä, osoitteensiirto. Postiin.

      • mökkillä

        Totta. Miksi maistraattiin täytyisi ilmoittaa mitään? Osoitteen muutos postiin riittää. Posti tulee sitten vakituisen jakelureitin varteen laitettuun postilaatikkoon jos tulee. Se kannattaa kysyä postista. Voi nimittäin olla ettei ilman lisämaksua jaeta kun vakituisten asuntojen osoitteisiin. Mökki ei muutu automaattisesti millään ilmoituksella vakituiseksi asunnoksi vaikka kuinka hyppisi tasajalkaa. Sen päätöksen tekee mökkikunnan rakennus valvonta.
        Useimmille käsitteet vakituinen/vapaa-ajan asunto tuntuvat oleva jokseenkin hämäriä. Kyse kun ei ole mistään ihan yksinkertaisesta erosta. Vakituista asuntoa koskee eri määräykset kun jotain mökkiä.
        Mökillä saa asua vaikka hamaan tappiin saakka. Kunta vaan ei ole velvollinen järjestämään vapaa-ajan asunnolle mitään palveluja. Eikä kiinteistövero muutu vaikka siellä asuisikin.
        Itse olen asunut mökillä 15 vuotta. Rakennustarkastaja tietää sen. Sanoi ettei häntä vähempää voisi kiinnostaa mitä kukakin tekee.


      • Itse_priorisointi

        Samat sanat. Mökillä tulee asuttua enemmän ja vähemmän. Aiemmin se on ollut kiinteä asunto, koti, myöhemmin status muutettu vapaa-ajan asunnoksi. Mutta toimitaedellytykset edelleen samat kuin koti. Ei naapurit eikä kunnan virkaa tekevät ole kiinnostuneita pienimmässäkään määrin, kuka siellä oleskelee ja kuinka kauan kerrallaan. Joka vuosi tulee lasku kiinteistöverosta ja myös jätemaksu. Jätteet minulla on oikeus toimittaa kunnalliseen jätepisteeseen. (Keräyspisteeseen) Joskus kun syntyy isompaa jätettä, vaikkapa vanhoja huonekaluja ja niin sanottuja kaatopaikka juttuja jota ei ole oikeuttakaan jättää tuohon keräyspisteeseen, toimitan ne lähi kaupungin kaatopaikka-kierrätys vastaanottoon, omalla kustannuksellani. Noissa asioissa olen rehellinen.


      • ei-koditon

        Loma-asunnossa vakituisesti asuvana on tullut asiaan perehdyttyä:

        Jos teet muuttoilmoituksen (ns. siirrät kirjat) mökille niin paperit tulevat maistraatista perinteisen kengurunmetsästysaseen tekniikalla takaisin: ei kelpaa. Statukseksi tulee "Vailla vakituista asuntoa" eli kansankielellä koditon. Kotikunta määrätään samassa yhteydessä tosiasiallisen asuin-, koulu- tai työpaikan mukaan eli todennäköisesti siihen kuntaan jonne pyrit asumaan. Maistraatin mukaan ohjeistus lain tulkinnasta muuttui pari vuotta sitten ja siitä lähtien kaikkien maistraattien olisi ainakin pitänyt postittaa suoraa kieltävä vastaus. Huhujen mukaan linja on kuitenkin heitellyt. Aiemmin kysyivät kunnalta ja kuten omassakin tapauksessani niin kunta saattoi asiaa puoltaa ja maistraatilla ei sinänsä ollut syytä vastustaa asiaa. Mutta nykyään tosiaan mökille ei kirjojaan saa virallisesti. Vanha systeemi oli hyvä koska kunta sai päättää omista asioistaan.

        Postihan kantaa kirjeet sinne minne pyytää eikä asialla ole tekemistä virallisen asuinpaikan suhteen. Kauaksi postin vakireiteiltä laatikon saa lisämaksulla.

        Kiinteistövero maksetaan oman ilmoituksen ja tosiasiallisen käytön perusteella. Eli jos asut mökillä niin saat pienemmän veron ja jos käytät mummon mökkiä kesäasuntona niin voit vaatia siihen isomman veron. Asialla ei ole tekemistä kunnan asioiden kanssa.

        Sitten mukana on tosiaan kunta. Kunta voi vaatia, että kiinteistökantaa käytetään kaavan ja käyttötarkoitusten mukaisesti. Eli vaikka et kirjojasi mökille siirräkään niin tällä tietoa kunta voi uhkasakon nojalla kieltää sinua mökkeilemästä väärin. Siis niin, että naapureiden mielestä elämäsi on liian lokoisaa ja mökkeilystä on selvästi tullut sinulle arkea. Tätä voisi teknisesti verrata siihen, että joku tosiasiallisesti asuisi teollisuushallissa. Eli vaikka asiasta ei ole papereita, mutta jos joku niin tekee niin siihen voidaan puuttua. Tästä mökkeilyasiasta ei oikeuskäytäntöä meillä ole, mutta mielenkiinnolla sitä odottaisin koska linjaus vaikuttaa idiotismilta. Varsinkin eläkeläisten runsas vapaa-ajanasunnon käyttö pohjannee reiluun määrään vapaa-aikaa eikä ihan helpolla kyllä tule tuomittavaksi. Lapsiperheille pystyttäneen kyllä arki ja vapaa-aika määrittämään: mökiltä ei varmaan sovi päivähoidossa ja koulussa käydä.

        Remontoin tällä hetkellä nyt toista kesäasuntoa perheemme kodiksi (eri paikkakunnalla) ja mielenkiinnolla odotan miten paperisota tulee etenemään aikanaan. Mökki on aivan kunnan keskustassa asemakaava-alueella eli kiinteistön käyttötarkoituksen muutos tuskin on muuta kuin rakennustekninen asia.


    • Keskustanmökki

      Helsinki on kuin suuri pakolaiskeskus. Ymmärrän, että moni haluaa mökille asumaan.

    • Ohje

      Ei kannata muuttaa. - Asuu vaan, eikä kysele tyhmiä.

    • ei-koditon

      Niin ja se piti muuten sanoa, että nuo vanhatkin maistraatin "luvat" ovat nykyään lainsuojattomia. Ministeriön virkamiehet sanovat, että koska mökillä ei saa asua niin on ihan sama vaikka maistraatti olisi sinne kirjat joskus kirjannutkin. Rikon siis kuulemma lakia ja minutkin voidaan uhkasakon nojalla koska vain häätää pois asumasta loma-asunnosta. Mutta minne ja miten? En omista kuin nuo kaksi loma-asuntoa. Heittäisikö valtio kaksilapsisen perheemme hankeen ja salpaisi oven? Olisiko siinä bisnesrako: voisi perustaa kummitustalon jonnekin syrjäseudulle josta "mökkipakolaiset" voivat vuokrata asunnon kotiosoitteen tarpeeseen. 50 euron yksiö Kuhmosta? =)

    • irtolainenN

      ei-koditon vastasikin aika tyhjentävästi.

      Mulla on postilaatikko tien vieressa rivissä vakiasujien kanssa, se ei ole ongelma. Mietinkin kun teen sen muuttoilmoituksen, kuinka kauan kestää saada postia maistraatista. Meneekö syksyyn, jolloin kuitenkin muutan mökiltä pois. Nykyisestä asunnosta on kuitenkin kirjat muutettava pois.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1515
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1305
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1212
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1102
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1035
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1026
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      991
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      990
    Aihe