Oikeasti maastovarma?

Puskailija

Halusin kysellä, että sattuisiko joku omistamaan tai vaikka vain tietämään jonkun hevosen, jota todella voi sanoa maastovarmaksi?
Ja maastovarmuudella tarkoitan sitä, että ei kavahda jokaista rasahdusta, ja että on kuulolla vaikka oltaisiinkin suuntaamassa kotiinpäin.

Onko mun turha haaveilla hevosesta, johon voisin luottaa kentällä ja maastossa? En tällä hetkellä maastoile kovin usein, pääasiassa siksi, että hevoset joilla ratsastan ovat aina maastossa liian arvaamattomia. Joko ne hyppivät ja pukkailevat, tai vain säntäilevät täyttä vauhtia vaikka kuinka pidättelisi. (on tietenkin pari poikkeusta, joilla rakastan maastoilua, vaikka nekin ovat välillä turhan innokkaita)

Onko oikeasti olemassa hevosta, joka toimisi maastossa aivan yhtä pienillä avuilla kuin kentälläkin, ja kuuntelisi tarkkaan ja herkeämättä ratsastajaa, vaikka oltaisiinkin laukkaamassa kotiinpäin? Vai johtuuko näiden hevosten liiallinen ryöstäminen kenties liian vähästä maastoilusta? Olisiko hevonen rauhallisempi, jos se pääsisi useammin maastoon kuin kerran tai kaksi viikossa?

Kiitos jos luit koko pitkän paasauksen! ja tosiaan, kyse ei ole omasta osaamattomuudestani tai pelosta. Minua ei pelota mennä maastoon, se vain ei ole se asia, jota mieluiten teen joidenkin hevosten kanssa. (maastoilussa yleensä ongelma tulee vasta laukassa, itse menen mielelläni minkä tahansa hevosen kanssa rauhalliselle kävelymaastolle, mutta kyselen itse juuri niistä vauhdikkaimmista maastoista) Ja tosiaan, ratsastuskokemusta on yli kymmenen vuoden ajalta, että ihan aloittelijakaan en ole.

4

147

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kyllä niitä oikeasti maastovarmoja hevosia on olemassa, tunnen useammankin. Hankaluudet johtuvat tavallisesti joko siitä että hevonen on yksinkertaisesti säikky luonteeltaan, missä tapauksessa asiaan on vaikea vaikuttaa mitenkään, tai sitten, kuten sanoitkin, siitä, että ne pääsevät liian harvoin kunnon maastolenkeille. Oma hevoseni kuului tähän jälkimmäiseen ryhmään. Se ei pelännyt yhtään mitään, mutta aluksi se saattoi innostuessaan aloittaa yhtäkkiä sellaisen pukkihyppelyn ettei siellä ollut mitään mahdollisuuksia pysyä. Jos ohjia kiristi, se alkoi hyppiä pystyyn, ja muutenkin se oli todella vaikea saada pysymään käsissä. Mutta sitten kun se tottui säännöllisiin, usein rankkoihin maastolenkkeihin, se rauhoittui ja alkoi kuunnella apuja, ja sen jälkeen se toimi kuin ajatus vauhdista tai suunnasta riippumatta.

      Hevoselle ei ole pahasta vaikka sillä maastoiltaisiin päivittäin, mutta jos hevonen on kuumenevaa tyyppiä, se kannattaa ensin ratsastaa kunnolla kentällä. Jos hevonen on jossain määrin väsyksissä lähtiessään maastoon, se yleensä käyttäytyy asiallisesti, koska sillä ei enää ole energiaa turhaan pelleilyyn. Samoin jos mahdollista, kannattaa viedä hankala hevonen kiipeilemään jyrkkiä mäkiä missä se joutuu tosissaan tekemään töitä, niin sen ei ole niin helppo lähteä käsistä. Ja jos maasto sallii ja hevonen on kuitenkin ohjailtavissa vaikka jarru puuttuisikin, voi kokeilla mitä tapahtuu, jos sen yksinkertaisesti antaa juosta. Joidenkin hevosten täytyy saada oikoa koipiaan säännöllisesti, eli toisin sanoen ne tarvitsevat mahdollisuuden juosta niin lujaa kuin jaloista lähtee.

      Jos ratsastat kuumenevalla hevosella maastossa, ratsasta se kunnolla hikeen. Väsytä se joka kerta kun maastoilet, niin se rauhoittuu vähitellen kun tottuu siihen. Ja sitä mukaa kun se rauhoittuu, anna sille enemmän vapautta sen mukaan miten luotettavalta hevonen tuntuu. Sillä tavalla rento meno on mukavaa molemmille, ja hevonen kyllä pistää sen merkille ja ottaa opikseen.

      Tapoja on varmasti muitakin, mutta näillä keinoin minä olen saanut hankalat hevoset rauhoittumaan. Onnea!

    • Iipotti

      Tässä kohtaa voisi verrata hevosta autoon.
      Jos haluaa "maastovarman" hevosen tai auton, ei voi olettaa että se toimisi rata/ kenttä olosuhteissa samoin kuin rata-auto... tai "kenttä hevonen".
      Aina joutuu jostakin ominaisuudesta tinkimään.

      • mörrinkäinen

        Se taas riippuu hevosesta ja siitä miten se on koulutettu. Valitettavan moni hevonen on tosiaan kentällä asiallisempi kuin maastossa, mutta se johtuu suurelta osin siitä mitä Lampinajadi jo sanoikin, eli että hevoset eivät pääse mastoon tarpeeksi usein eikä niitä liikuteta tarpeeksi rankasti. Maastoiluun tottunut hevonen kyllä toimii maastossa aivan yhtä hyvin kuin kentälläkin. Ei ole mikään pakko tinkiä ominaisuuksista kun on kyse hevosesta. Siinä asiassa ne ovat autoja parempia. Kyse on vain siitä, löytääkö hevosen joka pystyy vastaamaan toiveisiin, tai siitä, viitsiikö nähdä vaivaa sen eteen että saa hevosen toimimaan yhtä hyvin missä tahansa.
        Minunkin hevoseni toimii kuin ajatus sekä kentällä että maastossa, ei ole tarvinnut tinkiä mistään.


    • Kasiro

      Myös minun hevonen toimii moittetta, mutta joskus se tarvii enemmän maastoaikaa, joskus vähemmän. Sen kanssa ei kannata tuijottaa kelloa niinkuin monet tekee.
      Se täytyy ratsastaa joka kerta hikeen, muuten se käy hankalaksi jopa kentällä ennen pitkää. Jos se on tehnyt kentällä kunnolla töitä niin puolen tunnin lenkki riittää. Mutta kevyemmän kenttätyön jälkeen se vaatii jopa parin tunnin maaston jossa se saa mennä kiitolaukkaa tasamaalla ja kiipeillä rinteitä kun niitä tulee vastaan.
      Mutta ei meillä kuitenkaan joka päivä maastoon mennä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6233
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3986
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      262
      2397
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1940
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1403
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1306
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1050
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      996
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      971
    Aihe