Harjoittelupaikkojen musta lista

Emmalinda

Meillä alkaa kohta ekat harjoittelut. Jännittää kovasti, koska oon kuulllut että jos sattuu huono ohjaaja niin harjoittelu voi mennä pilalle ilman omaa syytä. Joissakin paikossa joutuu orjan asemaan ja teetetään muita töitä mitä ei kuulu opiskelijalle. Joissakin paikoissa opiskelija joutuu raatamaan että ohjaaja saa loikoilla. Onko kellään sisäpiirin tietoa huonoista paikoista mitä kannattaa kiertää kaukaa? - Kokemuksia?

13

2306

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Amk-opiskelija

      Tarkoitatko ammattikorkeakoulun hoitoalan harjoittelua ja missä amk:ssa opiskelet? On hyviä paikkoja, joissa opiskelija oppii paljon. Ja huonoja paikkoja, joissa opiskelija ei opi mitään. Sana kiertää, joten kysele ahkerasti ylempien vuosikurssien opiskelijoilta, mihin ei ainakaan kannata mennä. Paikat varataan JobStepistä ja ikävät harjoittelupaikat kannattaa kierää kaukaa.

      Hankaluuksia tulee, jos saat ohjaajan, jota ei huvita opiskelijan ohjaaminen lainkaan. Hän ei pidä hoitoalan opiskelijoista yleensä tai hän ei pidä kyseisestä opiskelijasta ihmisenä. Jos huono ohjaaja ohjaa, hän neuvoo virheellisiä työtapoja. Esimerkiksi ventrogluteaalista injektiota ei moni sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja osaa oikeaoppisesti pistää.

      Opiskelijalle nauretaan ja hänestä puhutaan pahaa selän takana ja juoruillaan. Ohjaaja antaa opiskelijasta epäasiallista palautetta koko henkilökunnan ja potilaitten kuullen. Annetaan huono kirjallinen arviointi opettajalle ja koululle. Ohjaaja ei tule paikalle arviointikeskusteluun jne.

      Epäasiallisesta kohtelusta PITÄÄ KERTOA ohjaavalle opettajalle ja koululle! Opettajan tehtävä on pitää koulunsa opiskelijoiden puolta! Tarvittaessa voit pyytää koulusi edustajan käymään harjoittelupaikassa.

      Tässä mielipidekirjoitus, joka on julkaistu Ilkassa 5.12.2014:
      - http://www.ilkka.fi/mielipide/yleisöltä/me-vaadimme-laadukasta-opiskelijaohjausta-1.1732504

      "Me vaadimme laadukasta opiskelijaohjausta!
      Perjantai 05.12.2014

      Valmistumme tuleviksi sairaanhoitajiksi, ja nyt otamme kantaa Seinäjoen keskussairaalassa toteutuvaan opiskelijaohjaukseen. Olemme huolestuneita. Mielestämme opiskelijoita kohdellaan eriarvoisesti keskussairaalassa ja opiskelijoita ei arvosteta työyhteisössä. Sairaanhoitajaohjaajat eivät huomioi sairaanhoitajaopiskelijoiden opittua tietoa ja osaamista.

      Onko oikein, jos opiskelija kyseenalaistaa ja vaatii perusteluja, niin vastaukseksi opiskelija saa, että asenne saisi olla vähän nöyrempi? Sairaanhoitajien ammattitaitoon kuuluu, että osaa perustella omaa toimintaansa.

      Opiskelijaohjaus tulisi lähteä opiskelijan tarpeista, mitä opiskelija tavoittelee ja haluaa oppia. Ohjaamisessa tulisi huomioida opiskelijan yksilölliset oppimistavat ja se, että me kaikki opimme eri tahdissa asioita. Tilannetta ei auta, jos opiskelijalle huudetaan, haukutaan tai näpäytetään kirjaimellisesti sormille. Ohjaajan tulisi antaa opiskelijalle tilaa itsenäiseen ajatteluun, miten opiskelija toteuttaisi hoitotilanteen. Tämä toisi mahdollisuuden myös uusille näkökulmille ja hoitotyön kehittymiselle.

      Viimeisenä opiskeluvuotena opiskelijoille painotetaan näyttöön perustuvan hoitotyön tärkeyttä. Usein kuulee ohjaajien suusta, että mitä on näyttöön perustuva hoitotyö, kun täällä osastolla on aina tehty näin. Olisiko joskus hyvä myös kokeilla toteuttaa asioita jollain uudella tavalla?

      On uskomatonta, että vielä tänä päivänä pitää keskustella osastojen kanssa siitä, saako opiskelija tulla kahvihuoneeseen muun henkilökunnan kanssa tai ylipäätänsä osallistua keskusteluihin. Onko oikein jättää opiskelija yksin kentälle ja vastaamaan puhelimeen, kun koko muu henkilökunta menee puolen tunnin kahvitauolle?

      Henkilökunta puhuu aina, että opiskelijalle ei voi vastuuta antaa, mutta miten perustelette meille nämä puolentunnin kahvitauot ja sen aikaisen vastuun? Uskomatonta on myös se, että osastoilla edelleen keskustellaan, saako opiskelija laittaa omat eväänsä henkilökunnan jääkaappiin.

      Hyvät Seinäjoen keskussairaalan työntekijät, olisiko aika siirtyä 2010-luvulle? Olisiko aika ruveta arvostamaan opiskelijoita enemmän? Voimmehan olla tulevaisuudessa teidän työkavereitanne. Me emme ole tyhmiä, me näemme ja kuulemme työyhteisössä asioita, joille oma henkilökunta on sokea. Mielestämme henkilökunta tarvitsee enemmän koulutusta ja perehdytystä laadukkaasta opiskelijaohjauksesta.

      Sairaanhoitajat 2014"

      • Myösajankohtainen

        Vaikuttaa kauheelta paikalta. Ei siis ainakaan Seinäjoen keskussairaalaan! Tuollakin varmaan on eroja osastojen välillä mutta niinhän se on että yksikin mätä muna pilaa koko korin.


      • ESH-82

        "Sairaanhoitajaohjaajat eivät huomioi sairaanhoitajaopiskelijoiden opittua tietoa ja osaamista."
        Niinpä niin, vastasitte itse omaan nillittämiseenne. Ensinnäkin, mitä tietoa? ja mitä osaamista? Tarkoittanette sitä tietoa ja osaamista mitä kirjoista löytyy. Ei harjoittelussa kenenkään henkeä voi antaa teidän käsiin muuta kuin korkeintaan kahvin ajaksi. Kyllä te ehditte sinne kahville ja päivittämään fb:n ihan riittävästi.
        Sitäpaitsi, kyllä ne opinhaluiset "nöyrät" hiljaiset sieltä joukosta erottuvat...edukseen.


    • Harjoittelukokemuslista

      Mistä päin maata olet hakemassa harjoittelupaikkaa? Meillä on omalta alueelta (Uudeltamaalta) oma epävirallinen lista kokemuksista eri harjoittelupaikoista, mitä ylläpidetään opiskelijoiden kesken. Kannattaa kysäistä teidänkin opiskelijakunnalta, olisiko harjoittelupaikoista kokemusten vaihtoa. Jos on paikka, jossa tauot vietetään eri tiloissa tai kokemus on, että sopii nöyrtymisestä pitävälle, niin ehkä sinne ei kannata mennä.

    • Mielipidettä

      Hoitotyön kotihoidon harjoittelu oli ihan surkea. Ohjaajaa ei kiinnostanut opiskelijan ohjaaminen pätkääkään ja jaksolla ei oppinut juuri mitään. Hoitotyön amk-opiskelijan kotihoidon jakso on mikropuuron keittoa, einesten lämmitystä, pyykinpesua, tiskausta ja lattian moppausta. Uskomatonta mutta totta!

      Verenpaineen mittausta, verensokerin mittausta ja insuliinin pistämistä on käyty läpi koulussa ja perusharjoittelussa. Suoniverinäytteen ottamista pystyy harjoittelemaan paremmin koulussa kuin kotihoidossa. Ohjaaja opetti pistämään i.m.-injektion pakaraan, koska hän ei osannut itse ventrogluteaalitekniikkaa.

      • Varoo

        Olipa huono paikka. Missä olit?


      • Mielipidettä

        En viitsi sanoa paikkaa, mutta hoitotyön oppimisen kannalta kotihoidon jakso on ihan turha. Kannattaisi käyttää sekin aika paremmin ja opiskella teoriaa koulussa.

        Muutenkin kyseenalaistan nykymuotoisen kotihoidon. Asiakas maksaa palvelusta, mutta hänen kotonaan ei tehdä oikeastaan mitään. Lähihoitajia käväisee monta päivän aikana, lääkkeet heitetään mummolle suuhun ja eines mikroon. Ei laiteta ruokaa, ei siivota, ei käydä kaupassa, ei ulkoilla.

        Tiedonkulku on surkeaa. Yksi lähihoitaja ei tiedä, mitä toinen lähihoitaja tekee. Sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja käy mittaamassa verenpainetta, jakaa lääkkeitä dosettiin ja kirjaa hoitotyötä iltapäivällä toimistolla. Vanhuksen koti voi olla kuin sikolätti, ulostetta ja virtsaa lattialla. Tiskipöytä notkuu astioita ja kippoja. Vanhus makaa päivät pitkät sängyssä. Vanhus syö eineksiä ja on ulkoillut viimeksi vuosia sitten. Mitään virikkeitä ja kuntoutusta ei vanhuksella ole. Omaisilla on vastuu vanhuksesta.

        Omaisille puhutaan hienoilla termeillä kuten "käytössämme on kuntouttava työskentelyote". Mitään kuntoutusta tai kuntoutumista en nähnyt harjoittelujaksoni aikana kotihoidossa tapahtuvan. Hoitotyön opiskelijalle kotihoito ei tarjoa mitään oppia. Ammattikorkeakoulun opettajat voisivat ensin käydä kentällä katsomassa, mihin he opiskelijoita lähettävät.


      • EnglantiRuotsiHyviä

        Kauheinta on että tosi monet ohjaajat on epäpäteviä eikä osaa antaa palautetta. Se laskee koko koulutuksen laatua. Vaikka koululla olisi pätevät opettajat ja hyvä opetus, niin puolet opiskelusta on kuitenkin harjoittelua kentällä.

        Kannattaa mennä ulkomaille harjoitteluun. Suomi on takapajula.


      • kotihoitoonturhajakso

        Kotihoidossa on töissä elämäänsä kyllästyneitä sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja lähihoitajia. Jos työntekijä ei muualle pääse töihin, niin kotihoitoon ja vanhustenhuoltoon pääsee aina. Amk-opiskelija ei opi jakson aikana mitään, koska työ on pelkkää perushoitoa asiakkaan kotona.

        Kotihoidon tyypit odottavat eläkkeelle pääsyä ja heitä ei kiinnosta opiskelijan ohjaus tippaakaan. Kukaan ei halua ohjata opiskelijaa. Opiskelija sotkee hyvät juoruilut kahvi- ja ruokatauoilla.

        Kotihoidon pakollinen harjoittelujakso on ihan turha ja sen voisi poistaa kokonaan ammattikorkeakoulujen opetussuunnitelmista! Turhan jakson tilalle voisi laittaa ensiavun jatkokurssin, harjoittelujakson synnytyssalissa tai akuuttihoidossa.


      • Positiivistakin
        EnglantiRuotsiHyviä kirjoitti:

        Kauheinta on että tosi monet ohjaajat on epäpäteviä eikä osaa antaa palautetta. Se laskee koko koulutuksen laatua. Vaikka koululla olisi pätevät opettajat ja hyvä opetus, niin puolet opiskelusta on kuitenkin harjoittelua kentällä.

        Kannattaa mennä ulkomaille harjoitteluun. Suomi on takapajula.

        Metropoliassa opiskelevalla ei laske koulutuksen laatu vaikka harjoitteluun sattuu välillä huonompikin ohjaaja. Ei ole sen parempaa tarjolla koulullakaan.


    • Faktatfaktoina

      Totta on että huono ohjaaja voi pilata koko harjoittelun! Totta myös sekin että ei kannata leimata mustalle listalle koko harjoittelupaikkaa yhden huono ohjaajan takia. Huono ohjaaja on kuin laatupoikkeama. Kyllä voi hyvin kertoa julkisesti, että missä paikoissa noita poikkeamia on ollut. Ihan asiallisesti ja ilman henkilöitten nimiä, että kuka ohjaaja on huutanut tai lyönyt tai antanut palautteen potilaan kuullen tai muuten epäasiallisesti. Vaikka henkilöitse siitä tunnistaisi itsensä, ei siitä kuitenkaan kukaan ulkopuolinen taho tunnista.

      Minua kiinnostavia asioita:

      1. Tauot: Missä paikoissa opiskelijat joutuvat viettämään tauot eri paikoissa kuin henkilökunta?
      2. Palaute: Missä paikoissa on huudettu, lyöty sormille tai annettu palaute potilaitten kuullen tai muuten epäasiallisesti?
      3. Tasa-arvoinen kohtelu: Missä paikoissa on opiskelijaa kohdeltu alempiarvoisena, vaadittu nöyryyttä jne?

    • Orjanasokoksella

      S ryhmä varsinkin sokos!

    • näinterveysalalla

      Tervemenoa harjoitteluun - terveysalan harjoittelupaikoissa touhu on tätä:

      - Opiskelijavastaisuus, joka näkyy ohjaajan puuttuvana ja huonona ohjauksena, pahanpuhumisena, juoruamisena, naureskeluna, tiuskimisena, vihamielisenä ja asiattomana käytöksenä opiskelijoita kohtaan.
      - Hoitoalan työpaikkakiusaaminen.
      - Naisvaltainen ala, jossa on liikaa selkään puukottamista ja työpaikan kuppikuntia.
      - Huono työilmapiiri.
      - Juoruilu.
      - Ohjaajan venyvät kahvi- ja ruokatunnit.
      - Ohjaajan laiskuus.
      - Ohjaajan kehno ammatillinen osaaminen.
      - Ohjaajalla ei ole motivaatiota kehittyä ammatissaan ja opiskella uutta.
      - Ohjaaja ei halua tehdä yhteistyötä opiskelijan kanssa.
      - Ohjaaja antaa harjoittelujaksosta huonon palautteen ja arvioinnin, koska ei pidä opiskelijasta ihmisenä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      362
      3205
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      140
      1217
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      61
      1167
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      136
      987
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      115
      816
    6. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      762
    7. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      160
      752
    8. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      23
      727
    9. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      113
      727
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      40
      689
    Aihe