Kokemuksia vesitakan hyödyistä?

Saaristoon

Mietinnässä puurunkoisen uudisrakennuksen (as.pa noin 150m2) eri lämmitysvaihtoehtoja.
Varaava takka tulee varsin keskeiselle paikalle tilanjakajaksi ja nyt harkinnassa vesitakkavaihtoehto.Taloon tulee lattialämmitys lämmönjaoksi.

Puuta on saatavilla ilmaiseksi ja kokemusta takkalämmityksestä parinkymmenen vuoden ajalta, joten realiteetti on tiedossa eli olohuoneeseen ei ole tarkoitusta perustaa lämpökeskusta vaan ilmavesilämpöpumppu on ns. päälämmitysjärjestelmä.

Nyt tiedustelisin käytännön kokemuksia vesitakasta eli ollaanko oltu tyytyväisiä hankintaan,
tulisiko jotain tehtyä toisin yms?
Onko laskelmia takaisinmaksuajasta verrattuna normaaliin takkaan?

500 litran hybridivaraaja tulee joka tapauksessa asennettavaksi, joten sitä ei tarvitse erikseen huomioida.

Kiitän etukäteen asiallisista vastauksista!

10

13138

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vespäätakka

      Meillä vesitakka tuli vakiona talopaketin toimituksen mukana. Puita poltan n. 2 kertaa viikossa lokakuun alku - maaliskuun loppu. Tähän asti kokemukset ihan hyvät, lämpöhän menee varaajaan lämmittämään vettä joten varaaja vie vähemmän sähköä. Erityisesti kun tiedossa että pakkanen nousemassa, niin kannattaa käyttää sitä > vie kulutuspiikin pois . Muuten sähköllä lämpiävä vesikiertoinen lattialämmitys.

      Mutta en tiedä oikeasti paljon se säästää vs tavallinen varaava takka koska ei ole mihin verrata.

    • klappilämpö

      Moi,

      Suht samankokoiseen talon muutettiin syyskesällä. Kuutioita on kyllä aika paljon.

      Höxterin isohkoa 22 kw vesitakkaa on tullut käytettyä joulu-tammi-helmikuussa. Varaaja on 1200 l ja 9 kw vastukset kyljessä. Ainakin sen voin sanoa, että varaaja on hyvä olla iso, jo siitä syystä ettei ole ylikuumenemisesta vaaraa. Tuo 1200 l vaikuttaa sopivalta tuohon takkaan.

      Yllättävänkin paljon tuo lämmittää myös suoraan, vaikka tulipesässä on tuplalasit. Joten kesäkaudella ei tule mieleen lämmittää käyttövettä. Pari ylintä "liekinohjainta" otin pois, jotta liekit pysyvät pesässä avattaessa luukkua. Ärsyttävä piirre on luukun jousivetoinen sulku, jousen saisi kyllä poistettua purkamalla luukkua.

      Mihinkään kWh-hifistelyyn en ole lähtenyt, enkä lähde, sen vain olen havainnut että pari pesällistä kun polttaa niin varaajan yläpäässä on 85 C vettä. Josta voi päätellä että vehje toimii.

      Kaikenkaikkiaan hankkisin kyllä saman systeemin tämän kokemuksen jälkeen. Jos verrokkina on perinteinen varaava takka, omalla käyttötavallani valitsisin ilmanmuuta vesitakan. Tässähän on suora lämpöteho kuitenkin paljon pienempi, sensijaan lämpö tulee kontrolloidusti lattialämmön kautta.

      • Saaristoon

        Moi ja kiitos vastauksestasi.
        Juuri noita tietoja kaipasin eli käytännön kokemuksia.
        Kuulostaa ihan mukavalle systeemille!

        Mitä tarkoitit "omalla käyttötavalla"?
        Ilmeisesti pidät tulia usein takassa?
        Ootko yhtään seurannut sähkön kulutusta eli onko vastukset ehtineet päälle?
        Onko käyttövedelle oma kierukka varaajassa vai erillinen varaaja?

        Minulla on ajatuksena toteuttaa järjestelmä siten, että mukaan tulisi ilma-vesilämpöpumppu ja takka ei olisi ihan noin tehokas.
        Mitoitus menisi niin, että varaaja olisi Jäspin uusi GTV Hybrid 500 litrainen, jossa valmiina aurinkokeräinliitännät jos joskus tulee tarve.


      • klappilämpö
        Saaristoon kirjoitti:

        Moi ja kiitos vastauksestasi.
        Juuri noita tietoja kaipasin eli käytännön kokemuksia.
        Kuulostaa ihan mukavalle systeemille!

        Mitä tarkoitit "omalla käyttötavalla"?
        Ilmeisesti pidät tulia usein takassa?
        Ootko yhtään seurannut sähkön kulutusta eli onko vastukset ehtineet päälle?
        Onko käyttövedelle oma kierukka varaajassa vai erillinen varaaja?

        Minulla on ajatuksena toteuttaa järjestelmä siten, että mukaan tulisi ilma-vesilämpöpumppu ja takka ei olisi ihan noin tehokas.
        Mitoitus menisi niin, että varaaja olisi Jäspin uusi GTV Hybrid 500 litrainen, jossa valmiina aurinkokeräinliitännät jos joskus tulee tarve.

        Moi,

        Omalla käyttötavalla tarkoitin pikemminkin päinvastoin kuin oletit. Poltteluni on epäsäännöllistä, jolloin vesitakalla pääosa polttoenergiasta siirtyy pois sotkemasta huonelämpöjen säätöjä. Minusta hitaasti reagoiva lattialämmitys ja varaava takka on hiukan arveluttava yhdistelmä, jollei takkaa sitten kanssa käytä tasaisesti koko ajan.
        Yksi käytännön näkökohta vielä - mieti missä säilytät polttopuut! Meille sattui niin nokkela arkkitehti, että keksi pyörillä kulkevan klappivaunun, jonka voi työntää ulko-ovelle täyttöä varten ja sitten lykätä takan vieressä olevaan syvennykseen piiloon. Klappivaunuun menee noin viisi-kuusi korillista puita, joten se vähentää roskaavaa (ja hyydyttävää!)puurallia merkittävästi. Vaunu on täysin umpirakenteinen, joten lykkiessäkään ei tule roskaa.

        Vielä toinenkin käytännön näkökohta, noin isotehoisen takan ilmantarve on iso, ja pienemmällläkin saa savut silmille, varsinkin jos on liesituuletin tai imuri päällä. Tossa höxterissä on tuloilmaliitäntä tulipesän alle, joten olen vetänyt tuloilmakanavan ulkoseinälle saakka. Vielä kun viitsisi vaan puhkaista reiän seinään... Takassa on pelti tulopuolella, joten pakkanen ei pääse sisään tuota kautta, jos vain pellin muistaa sulkea. Tottapuhuen itse hormin peltiä en ole käyttänyt ollenkaan, kun kerran tulipesä ja luukku on tiivis, niin väliäkö sillä kummalta puolelta sen sulkee?
        Vanha kansa sanoo että kylmää ulkoilmaa ei voi käyttää takassa. Näkee sitten - tuloilmaputki on tietysti eristetty risteillessään välipohjassa, mutta loppumatkaan se kulkee takan viertä, joten ei se tuloilma ainakaan -30 c ole. Ja lienee siinäkin joku energian säästö, että ei syydetä 23 lämmitettyä sisäilmaa kuutiotolkulla piipusta ulos.

        Varaaja (Jäspi) on sama käyttövedelle ja lämmitykselle, ja kieltämättä on käynyt mielessä että ehkä joskus aurinkolämpökin siihen kiinni. Omalla kokemuksella tuo 500 l ja 10-15 kw takka voisi olla hyvä. (sama l/kw suhde kuin meillä)

        Kyllä meillä vastuksetkin näyttää olevan aina välillä päällä, johtuen juuri tuosta hiukan epäsäännölisestä tyylistäni. Jos sitten vaikka ensitalvella ottaisi oikein tosissaan tehoja irti tuosta systeemistä, kun muut kiireet antavat tila...


      • Saaristoon

        Moi!
        Varaajan suuresta koosta päättelin, että käytät takkaa reippaasti...
        Juuri tuon varaavan takan ja lattialämmityksen hieman arveluttava yhdistelmä tässä on pistänytkin miettimään vesitakkaa!

        Polttopuushow on tietty oma lukunsa. Kiitos vinkistä!

        Takan korvausilman tarve on myöskin tiedossa. Nämä nykytalot on suunniteltu liian tiiviksi, jos takka asennetaan ilman omaa ilmanottoa.

        Kiitos vastauksistasi, taas viisastuin!
        =)


    • paree

      Varaavan takan parina pitäisi olla patterilämmitys koska lattialämmitys ei ehdi reagoida huoneen lämpötilan muutoksiin eli hyötysuhde on silloin heikko.

    • ölkjhf

      Jos et käytä sitä lämmitykseen, niin se on turha investointi.
      Jos käytät sitä lämmitykseen, niin olohuone on lämmityskeskus.

      • Edelläkävijät

        vesitakka halvin keino saada hyvä energialuokka :D.

        3-4 pesällistä viikossa kylmimpään aikaan riittää laadukkaassa talossa pitkälle, kesäksi pari aurinkokeräintä. Siinä on todella toimivan hybridin kaava!


      • 250

        Nykyisin koneellinen ilmastointi tasaa lämmön koko taloon, ei pelkästään olkkariin. Tykkään kyllä istua takan säteilyssä ja katsoa telkkaria.


    • hyvä_luokkaG

      Jos on takkauuni niin pakkasilla tietysti lämmitetään joka päivä, kylmimpään aikaan pari kertaa päivässä. Jos tulisija on niin sitä on syytä käyttää. Meikäläisellä on myös sauna puukiukaalla varustettuna. Silti puuta menee vain kolmisen pinomottia vuodessa.

      Muuten ei ymmärrä: hyvä energialuokka D !!!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      375
      4779
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      86
      1924
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      68
      1652
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1566
    5. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      256
      1509
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1420
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      60
      1396
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1377
    9. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      11
      1264
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1245
    Aihe