Ilmalämpöpumppu vain viilennykseen?

kyselijädsfd

Aurinko jo heti keväällä lämmittää rivitaloyhtiön noin 85 neliön 3h k osakkeen kuumaksi. Ei tarvitse olle helteinen kesä, kun kuuma jo on. Kesänajan ilmankosteus myös viihtyvyyshaitta. Yhtiössä on LTO, mutta eipä tuo viilennä sitten yhtään. Ilma kyllä vaihtuu. Onko tuo ilmalämpöpumppu oikeasti tehokas viilentäjä? Kannattaako siihen satsata tuo noin 1500€, eli ihan puhtaasti viilennykseen? Saako sillä mukavuutta? Meillä on kaukolämpöyhtiö, mutta kesänajan kuumuus häiritsee vain, ei tarvitse lämmittää välttämättä. Riittääkö yksi pumppu ja sisäyksikkö viilentämään yksikerroksisen, noin 90 neliöisen asunnon? Mitä nuo liikuteltavat laitteet, onko ne roskaa ilmalämpöpumppuun verrattuna? Mitä mieltä olette tähän viilennystarkoitukseen?

62

25941

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ilmalämpöpumppu on tehokas viilentäjä. Se viilentää erittäin tehokkaasti sen tilan, jossa se on. Jos ovia pitää auki, se viilentää hiljakseen myös muuta kämppää. Ilmankosteus laskee nopeasti siinä tilassa jossa se on ja hiljakseen muissa tiloissa (pyrkii tasaantumaan).

      Kannattaako satsata 1500 euroa? Jos on 1500 euroa jolla ei ole muuta käyttöä, niin kannattaa. Jos on muuta käyttöä, sitten se vähän riippuu... Taloudellisesti siis ei tietenkään kannata, käyttäminen maksaa, jos pelkästään viilentää.

      Riitätäkö yksi pumppu? Riippuu pohjasta. Tilavuuden puolesta kyllä riittää.

      Liikuteltavat laitteet ovat roskaa.

      Mielipide viilennystarkoitukseen? Itselläni on, enkä luopuisi. Puolet kämpästä viilenee kesällä järkeviin lukemiin... Jos ei pidä päällä paria tuntia illalla, on melko mahdotonta nukkua kun sisälämpötila huitelee yli 25 asteessa.

    • pumppukateissa

      Itse etsin pumppua pelkkään viilennystarkoitukseen. Ainoa tärkeä kriteeri on, että se on hiljainen. Tällä tarkoitan sisäyksikön melutasoa. Vinkit hiljaiseen pumppuun otetaan kiitollisena vastaan.

      Hiljaisella tarkoitan sekä puhaltimen melua, että napsumista, paukkumista jne.

      • Yep---

        Jäähdyttäessä ei pumput napsu, napsuminen tulee lämpötilanvaihteluista lämmitttäessä sulatusvaiheen aikana.


      • pumppukateissa

        On/Off tyyppisissä pumpuissa ei lämpötilavaihteluita ole?


      • Anonyymi
        pumppukateissa kirjoitti:

        On/Off tyyppisissä pumpuissa ei lämpötilavaihteluita ole?

        No ei oo semmosia 60 - -5 astetta lämpötilanvaihteluita on/off pumpuissakaan jäähdytyksellä.

        OnOff pumppuja ei varmaan missään enää myydä, ei myyty varmaan myöskään 2015.


    • fasdfasdf

      itse olen saanut infoa, että hyvä ja hiljainen pumppua on Fujitsun pumppua , joku 09 sarjanen. Kuulemma tyylikäs ja erittäinen hiljainen, 5 vuoden takuu. Ei ole halvimpia pumppuja, taitaa olla asennuksineen jotain 1700€ helposti

    • splittaus

      Nämä ilmalämpöpumput ovat alunperin olleet nimenomaan jäähdytyslaitteita - lämmitys on myöhemmin keksitty, "päälle liimattu" toiminto -> toiminnan ongelmatkin liittyvät enempi tähän lämmitykseen (jään kertyminen ulkoyksikköön ym). Tosin pelkällä jäähdytyksellä varustetut laitteet tunnetaan myös nimellä split (viittaa erilliseen sisä- ja ulkoyksikköön).

      Siirrettävissä jäähdytyslaitteissa on iso "valuvika". Häristin puhaltaa jäähdytettyä, esim. 10 °C ilmaa asuntoon 100 l/s, mutta jonnekinhan sen lauhdelämmön on mentävä -> "pakoputkesta" tuupataan ulos 100 l/s 50 °C ilmaa ulos. Ilmaa, jonka jäähdytyslaite on ottanut jäähdytetystä asunnosta. Eikä pidä unohtaa sitäkään, että se "pakoputki" on aika hyvä lämmityspatteri eli siirrettävä rakkine jäähdyttää 2,5 kW teholla ja "pakoputki" lämmittää 0,2 kW teholla -> käteen jää vain 2,3 kW jäähdytysteho.

      Ja kun rakkine tuuppaa 100 l/s ilmaa ulos asunnosta, pitää tilalle virrata vastaava määrä korvausilmaa. Jos sisällä ylläpidetään 25 lämpötilaa ja aurinkoiselta julkisivulta sisään virtaava ilma on 30 °C lämpötilassa, niin korvausilman mukana tulee 0,6 kW lämpökuorma. Nyt 2,5 kW jäähdytystehosta on jäljellä enää 1,7 kW.

      Sitten muistamme, että ulkona on kostea keli. Korvausilman mukana tulee kosteutta, joka lauhtuu jäähdytyskennoon, litran tunnissa. Seuraukset: lauhdesäiliö täyttyy päivän aikana ja laite sammuu, jos pönttöä ei tyhjennetä (tai kyseessä ei ole lauhdeveden poistoilmaan haihduttava malli). Lisäksi lauhtuminen vapauttaa lämpöä -> ilman jäähdyttämiseen jääkin vain 1 kW teho.

      Split/ilmalämpöpumppu jäähdytystoiminnolla välttää nämä ongelmat - ei ole kuumaa "pakoputkea" eikä laite puhalla ilmaa ulos -> ei ole myöskään korvausilmaa ja sen mukana tulevaa kosteutta ja lämpöä. Toki asunnossa on ilmanvaihto ja tämän ilmavaihdon kautta tulee sisälle ulkoilmasta kosteutta & lämpöä. Ilmavirta vain on selvästi pienempi -> ilman kuivaamiseen ym. kuluva osa laitteen tehosta on pienempi kuin siirrettävällä vekottimella. Eli 2,5 kW nimellistehoinen split-jäähdytyslaite jäähdyttää kämppää paljon tehokkaammin kuin 2,5 kW tehoinen siirrettävä vekotin.

      Parempi vertailukohta splitille olisi ns. 2-osainen siirrettävä laite. Mutta näitä ei alle tonnilla saakaan ovat äänekkäämpiä, koska kompressori on sisäyksikössä.

      Jos rahaa on käytettävissä vain 400 € tjsp. niin siirrettävä on parempi kuin ei mitään. Jos on varaa laittaa 1,5-2 tonnia ja on mahdollisuus tehdä kiinteä asennus, ei mitään muuta vaihtoehtoa kannata katsella. Siirrettävät ovat vain hätäratkaisuja.

      85 m² on sen verta paljon, ettei kannata ihan pienimmän teholuokan laitteita pistää, vaan suosiolla 4 kW tjsp. Ja mielellään säätyvällä teholla (ns. invertterimalli) on/off ohjauksen sijaa. Silloin pitäsi vähemmän tulla näitä lämpötilan muutoksista ym. johtuvia napsumisia & kun ei tarvita 100 % tehoa, myllyt pyörivät pienemmällä kierrosluvulla = äänitaso laskee. Täysillä painettaessa taitavat kaikki olla häiritsevän äänekkäitä... tosin tämäkin on suhteellista. Halvimmat siirrettävät rakkineet pitävät yli 50 dB mökää.

    • fasdfsadf

      Hei, mitä pumppua sinä suosittelisit pelkkään jäähdytykseen? Tosiaan yllä mainitut neliöt, 85 kolmiossa, yksitasoinen. Pitäisi vaan olla mahdollisimman hiljainen laite ja viilentää tulevana kesänä koko tilan. Onko sulla jotain suositella?

      • yep---

        Pelkkään jäähdytykseen otat sen halvimman pumpun vaan minkä asennettuna saat.
        Kaikki pumput jäähdyttää ihan kivasti.
        Niistä siirrettävistä ei oikeesti oo mihinkään.


      • viilentäjä

        Pelkässä viilennyskäytössä pumppu, kuin pumppu kestää vähintään 10 vuotta, elleivät liitokset petä ja kylmäine karkaa. Minä laittaisin Innovan Violan. Voi kesällä myös lämmittää ja maahantuoja on kylmäalan ammattilainen.


    • Ivt2

      Kyllä kannattaa. Ja voithan käyttää sitä myös lämmitykseen jolloin saat mukavan tasaisen lämmön joka paikkaan.
      Itsellä ollut jo kaksitoista vuotta ja toinen pumppu juuri menossa ja enkä antaisi enään koskaan pois.

    • hikoilija72

      kyllä tuo asumisviihtyvyyttä lisää ,ehdottomasti. Ei se taloudellisesti kyllä kannata, mutta minä en ainakaan jaksa kesäisin hikoilla ja tuskailla sisäilman kuumuutta. Meillä on ihan sama juttu asunnossa, ilman helteitäkin asunto liian kuuma kesällä. Nuo sisäyksiköt on todella hiljaisia. Ei tosiaankaan voi verrata noihin siirrettäviin mööbeleihin, niillä ei tee mitään. Ei kannata sellaisiin yhtään satasta laittaa

      • huvapumppu

        Pumpuksi Innova Viola. Hintaa n. 700 euroa. Lämmittää vielä pikkupakkasilla. Langaton lämpötilanmittaus kaukosäätimessä.


    • Jäähdytellen

      Daikin sisäyksikkö on hiljainen 19db

      • Kaalekustaa

        Halvin pumppu vaan. Mulla vielä 3M aurigonsuojakalvot parissa huoneessa, joihin ei viileä ilma riitä. Hyvin pärjättiin viime kesänä.


    • näin.minä.tekisin

      Järkevä ihminen hankkii ilmalämpöpumpun jossa on kosteudenpoistotoimito ja käyttää sitä kesällä. Kosteudenpoisto viilentää samalla sisäilmaa kun se poistaa kosteutta. "Kaksi kärpästä yhdellä iskulla".

      Pelkän viilennyksen kanssa pitää olla varovainen ettei sisälle/rakenteisiin synny kosteutta ja sitä myöten sisäilmaongelmia. Parempi on siis käyttää kosteudenpoistotoimintoa joka samalla viilentää mukavasti.

      • tapauksiaon

        Jepulista. Väärä ilmalämpöpumpun käyttötapa viilennyksessä voi todellakin johtaa kosteusvahinkoon.


      • tyhmyys_julki

        Essonvaarit tuli taas tyhmistelemään vuosia vanhaan ketjuun.

        Kukaan täysijärkinen ei ryhdy tekemään asunnostaan jääkaappia. Nämä kosteuden tiivistymiset rakenteisiin ovat pakkasvarastojen ja jäähallien ongelmia.

        Asunnossa jos tyydytään esim. 24 sisälämpötilaan, niin eipä käytännössä koskaan ole ulkoilman kastepiste moisissa lukemissa, jotta kosteudne tiivistyminen olisi edes teoriassa mahdollista. Eikä ole käytännössä ilmenevää edes lyhyiden kosteuspiikkien aikana, koska höyrysulun ulkopinnalla = eristeen sisällä taitaa olosuhteet vaihdella vähän rauhallisemmin kuin ulkoilmassa.

        Käytännössä ilmalämpöpumpuilla aikaansaadut kosteusvauriot ovat tulosta kondessivesiviemärin vuodoista tai tulvimisesta (pölyn tukkima tms.).


      • Anonyymi
        tyhmyys_julki kirjoitti:

        Essonvaarit tuli taas tyhmistelemään vuosia vanhaan ketjuun.

        Kukaan täysijärkinen ei ryhdy tekemään asunnostaan jääkaappia. Nämä kosteuden tiivistymiset rakenteisiin ovat pakkasvarastojen ja jäähallien ongelmia.

        Asunnossa jos tyydytään esim. 24 sisälämpötilaan, niin eipä käytännössä koskaan ole ulkoilman kastepiste moisissa lukemissa, jotta kosteudne tiivistyminen olisi edes teoriassa mahdollista. Eikä ole käytännössä ilmenevää edes lyhyiden kosteuspiikkien aikana, koska höyrysulun ulkopinnalla = eristeen sisällä taitaa olosuhteet vaihdella vähän rauhallisemmin kuin ulkoilmassa.

        Käytännössä ilmalämpöpumpuilla aikaansaadut kosteusvauriot ovat tulosta kondessivesiviemärin vuodoista tai tulvimisesta (pölyn tukkima tms.).

        Kosteudenpoisto poistaa kosteutta mutta viilentää myös siinä samalla. Ei mitään haittaakaan jos sitä toimintoa käyttää eikä suoranaista viilennystä. Ajaa siis saman asian mutta plussana on että se poistaa myös sisäilman kosteuden tehokkaammin.


      • Anonyymi

        > Kosteudenpoisto poistaa kosteutta mutta viilentää myös siinä samalla

        Kissani henki haisee kissanruoalta.

        Kosteudenpoisto tapahtuu jäähdyttämällä ilmaa. Sama kääntäen - ilmasta poistuu kosteutta kun sitä jäähdytetään. ILP siis kuivaa sisäilmaa aina, kun jäähdytys on käytössä. Pelkkä kosteudenpoisto ei edes ole mahdollista, joten ao. tilassa laite vain pyrkii pitämään jäähdytystehon pienenä -> pieni puhallusnopeus.

        Koska jäähdytys poistaa kosteutta sisäilmasta, kosteusvaurioita ei synny jäähdytetyn tilan sisälle. Teoriassa mökin voisi vetää niin kylmäksi, että *ulkoilman* kosteus alkaa tiivistyä seinille (ulkopintaan … tai eristeiden sisälle, höyrysulun ulkopintaan). Teoriassa. Tämä vaan vaatii todella kostean ja lämpimän kelin sekä asunnon jäähdyttämisen jääkaappilämpötilaan. Vrt. jääkaapista otetun kaljapullon huurtuminen.

        Mut onhan se kiva sippailla kaljaa ja mouhota tästä uhkasta. Periaatteella "selitetään pihlajanmarjat happamisksi". Sen jälkee on helpompi elää sen ajatuksen kanssa, ettei minulla ole ILPpiä ,koska se homehduttaisi asuntoni. Mukavampi näin kuin myöntää, ettei moiseen ole varaa.


    • Anonyymi

      Itse en käytä viilennystä, vaan kosteudenpoisto-ominaisuutta joka poistaa kosteutta mutta viilentää kivasti siinä samalla. Näin ei synny sitä vaaraa että kosteus missään kohtaa tiivistyisi rakenteisiin.

      • Anonyymi

        Sekä kosteudenpoisto että jäähdytystoiminto tekevät käytännössä saman asian eli jäähdyttää sisäyksikön kennoa ja sen läpi kierrätetään sisäilmaa.
        Siinä kosteudenpoistossa vaan sisäyksikkö puhaltaa pienimmällä teholla ja kenno tämän vuoksi on kylmempi, tällä pyritään siihen että kennoon tiivistyisi enemmän kosteutta sisäilmasta.
        Kompressori käy luultavasti myös suuremmalla teholla ja vie enemmän sähköä.
        Ainakaan minun pumpuissa kosteudenpoistossa ei pysty säätämään puhallusnopeuden lisäksi myöskään lämpötilaa.
        Itseasiassa siinä kosteudenpoistossa se kosteusvaurion riski on suurempi koska haluttua sisälämpötilaa ei voi asettaa ja pumppu jäähdyttää jatkuvasti sisälämpötilasta riippumatta.


      • Anonyymi

        Nyt puuhuu mies, eikä hiiri. Niin paljon täällä puhutaan täyttä puppua, nimenomaan viilennyksestä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sekä kosteudenpoisto että jäähdytystoiminto tekevät käytännössä saman asian eli jäähdyttää sisäyksikön kennoa ja sen läpi kierrätetään sisäilmaa.
        Siinä kosteudenpoistossa vaan sisäyksikkö puhaltaa pienimmällä teholla ja kenno tämän vuoksi on kylmempi, tällä pyritään siihen että kennoon tiivistyisi enemmän kosteutta sisäilmasta.
        Kompressori käy luultavasti myös suuremmalla teholla ja vie enemmän sähköä.
        Ainakaan minun pumpuissa kosteudenpoistossa ei pysty säätämään puhallusnopeuden lisäksi myöskään lämpötilaa.
        Itseasiassa siinä kosteudenpoistossa se kosteusvaurion riski on suurempi koska haluttua sisälämpötilaa ei voi asettaa ja pumppu jäähdyttää jatkuvasti sisälämpötilasta riippumatta.

        Sama homma täällä. Kosteudenpoistossa ei pysty säätämään mitään. En tosin käytä kosteudenpoistoa kovinkaan pitkäkestoisesti (tuntitolkulla) joten se poistaa kosteuden nopeasti aina kun haluan.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Makuuhuoneeseen, vanhan ikkunan tilalle AURINKOSUOJAIKKUNA. Siihen loppui hikoilu kesäaamuina.

    • Anonyymi

      Ottaako ilmalämpöpumppu (se sisäyksikkö...) korvausilmaa ulkoa vai ainoastaan kierrättää sisäilmaa?

      • Anonyymi

        ILP kierrättää sisäilmaa sisäyksikön kennon läpi.


    • Anonyymi

      Kierrättää sisäilmaa, joten olkaa erittäin tarkkoja suodattimen puhdistuksen kanssa.
      Meillä alkoi kova yskiminen kuukauden käytön jälkeen, kun emme ymmärtäneet puhdistaa suodatinta.

      • Anonyymi

        Vähintään kerran kuussa pitää putsata (imuroida). Mielellään kahden viikon välein.


    • Anonyymi

      Naapuri kehui pelkkää jäähdytyslaitetta. Itse en Suomen lämpötiloissa kaipaa jäähdyttäviä laitteita.
      Ihmiset käyttävät pumppulaitteita väärin, eivät huollata eivätkä edes puhdista niitä. Siinä on suuri terveysriski.

      • Anonyymi

        Luojan onni, että lämmöntalteenottolaitteiden suodattimien vaihto siirtyi taloyhtiön vastuulle.
        Olen nähnyt suodattimia joita ei ole lähes kahteen vuoteen vaihdettu. Käsittämätöntä. mutta asukas on ajatellut :TALOYHTIÖN KONEESEEN EN KOSKE.


      • Anonyymi

        ^ tyhmyytesi on tuotu nyt koko kansalle julki, kiitos tästä.

        Taas kirjoissa ja kansissa yksi umpiluupää, joka ei tiedä, mitä eroa on ilmanvaihtokoneella ja ilmalämpöpumpulla. Mutta sehän ei estä huutelemasta periaatteella "tyhjä tynnyri".


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ^ tyhmyytesi on tuotu nyt koko kansalle julki, kiitos tästä.

        Taas kirjoissa ja kansissa yksi umpiluupää, joka ei tiedä, mitä eroa on ilmanvaihtokoneella ja ilmalämpöpumpulla. Mutta sehän ei estä huutelemasta periaatteella "tyhjä tynnyri".

        8 vuotta olen niitä asennellut, joten ihan vähän tiedän molemmista.
        "tyhjät tynnyrit on kyllä", molemmat potkot, mutta sinä et ole saanut vierasta sen jälkeen kun naapurin sika tapettiin. "pelle poika"-perkele.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        8 vuotta olen niitä asennellut, joten ihan vähän tiedän molemmista.
        "tyhjät tynnyrit on kyllä", molemmat potkot, mutta sinä et ole saanut vierasta sen jälkeen kun naapurin sika tapettiin. "pelle poika"-perkele.

        Vähän onkin se oleellisin asia viestissäsi. Paljon on vielä opittavaa jäljellä, mutta tuolla tahdilla elinikä loppuu kesken.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vähän onkin se oleellisin asia viestissäsi. Paljon on vielä opittavaa jäljellä, mutta tuolla tahdilla elinikä loppuu kesken.

        Eläkeläispappa on kateellinen nuorille ammattimiehille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eläkeläispappa on kateellinen nuorille ammattimiehille.

        Päätit siis pysyä tyhmänä koko ikäsi. Hyvin sujuu, näillä näytöillä.

        Vaatiko kovaakin ponnistelua vai tuliko ihan luonnostaan?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Luojan onni, että lämmöntalteenottolaitteiden suodattimien vaihto siirtyi taloyhtiön vastuulle.
        Olen nähnyt suodattimia joita ei ole lähes kahteen vuoteen vaihdettu. Käsittämätöntä. mutta asukas on ajatellut :TALOYHTIÖN KONEESEEN EN KOSKE.

        ei jäähdytyslaitteiden tai ilmalämpöpumppujen suodattimia kuulu vaihtaa, vaan puhdistaa. Sekoitat varmaan ilmanvaihtokoneen suodattiiin, jotka pitäisi vaihtaa ainakin kerran vuodessa.

        Hyvän jäähdytyksen rivi- ja kerrostaloon saa alle 1500€ hintaan avaimet käteen periaatteella. Betoniseinän läpiviennistä voi tulla lisämaksua ja näitä hankintoja kannattaakin tehdä naapurien kanssa yhtä aikaa. Siinä voi säästää satasia.

        Jäähdytyksen asennus vaatii taloyhtiön luvan, joten se kannattaa hankkia jo ennen kesää.


    • Anonyymi

      Jos hankkii asuntoonsa laitteen itse niin sen huolto ei kuulu taloyhtiölle.

      • Anonyymi

        Lämmöntalteenotot on taloyhtiön omistuksessa, rivitaloyhtiössä. Ennen asukkaan piti huolehtia suodattimen vaihdosta itse. Nyt, keväällä vastuujakotaulukkooon tuli muutos : TALOYHTIÖ huolehtii vaihdosta. Myös tiskialttaa/pesualtaan hajulukkojen puhdistus siirtyi taloyhtiölle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lämmöntalteenotot on taloyhtiön omistuksessa, rivitaloyhtiössä. Ennen asukkaan piti huolehtia suodattimen vaihdosta itse. Nyt, keväällä vastuujakotaulukkooon tuli muutos : TALOYHTIÖ huolehtii vaihdosta. Myös tiskialttaa/pesualtaan hajulukkojen puhdistus siirtyi taloyhtiölle.

        Toistan: Jos hankkii asuntoonsa laitteen itse niin sen huolto ei kuulu taloyhtiölle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Toistan: Jos hankkii asuntoonsa laitteen itse niin sen huolto ei kuulu taloyhtiölle.

        Toistan: kukaan ei hanki asuntoonsa itse lämmöntalteenottolaitteistoa. Sen ylläpito ja huolto on aina taloyhtiön vastuulla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Toistan: kukaan ei hanki asuntoonsa itse lämmöntalteenottolaitteistoa. Sen ylläpito ja huolto on aina taloyhtiön vastuulla.

        MUTTA VASTUUJAKOTAULUKKOON on tullut vasta muutama kuukausi takaperin, että ENNEN OSAKKAALLE kuuluva suodattimien vaihto on siirtynyt taloyhtiön hoidettavaksi.

        Laitteet on hankkinut taloyhtiö, mutta vielä 2018 jokainen vaihtoi suodattimet itse. Samalla hajulukkojen puhdistusvastuu siirtyi taloyhtiöille, tosin siinäkin suositellaan aluksi viemärinavausaineen käyttöä, jopa muutenkin silloin tällöin.

        Lue ja selvitä asia, ennenkuin täällä meuhaat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Toistan: kukaan ei hanki asuntoonsa itse lämmöntalteenottolaitteistoa. Sen ylläpito ja huolto on aina taloyhtiön vastuulla.

        Otsikko: ilmalämpöpumppu vain jäähdytykseen. Se ei ole lämmön talteenottolaitteisto.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Otsikko: ilmalämpöpumppu vain jäähdytykseen. Se ei ole lämmön talteenottolaitteisto.

        > Otsikko: ilmalämpöpumppu vain jäähdytykseen. Se ei ole lämmön talteenottolaitteisto.

        Olleellisempaa olisi älytä, ettei ILP ole ilmanvaihtokone.

        ILPpien kehutaan joskus pilaavan sisäilmaa. Se onnistuu silläviisiin, että aiemmin on OK-ladossa pidetty kesällä ikkunat auki. Kuten painovoimaisen ilmanvaihdon kanssa kuuluukin - eihän se jaksa hoitaa hommiaan kuin kylmällä säällä.

        ILPin hankinnan jälkeen pidetään luukut tiukasti kiinni, ettei tule lämpö sisään. Samalla loppui ilmanvaihto. Mutta ääliö ei tätä tajua, kun kuvittelee että ILP = ilmanvaihtokone. Onhan siinä suodatinkin... tosin sen tehtävä on vain ehkäistä laitteen likaantumista. Ja onhan osaa markkinoitu myös "ilmanpuhdistimina". Tämä on yleensä toteutettu laitteeseen sisältyvän otsonoinnin avulla.

        Se otsonikaan ei välttämättä ihan kuningasidea ole...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        > Otsikko: ilmalämpöpumppu vain jäähdytykseen. Se ei ole lämmön talteenottolaitteisto.

        Olleellisempaa olisi älytä, ettei ILP ole ilmanvaihtokone.

        ILPpien kehutaan joskus pilaavan sisäilmaa. Se onnistuu silläviisiin, että aiemmin on OK-ladossa pidetty kesällä ikkunat auki. Kuten painovoimaisen ilmanvaihdon kanssa kuuluukin - eihän se jaksa hoitaa hommiaan kuin kylmällä säällä.

        ILPin hankinnan jälkeen pidetään luukut tiukasti kiinni, ettei tule lämpö sisään. Samalla loppui ilmanvaihto. Mutta ääliö ei tätä tajua, kun kuvittelee että ILP = ilmanvaihtokone. Onhan siinä suodatinkin... tosin sen tehtävä on vain ehkäistä laitteen likaantumista. Ja onhan osaa markkinoitu myös "ilmanpuhdistimina". Tämä on yleensä toteutettu laitteeseen sisältyvän otsonoinnin avulla.

        Se otsonikaan ei välttämättä ihan kuningasidea ole...

        "ILPin hankinnan jälkeen pidetään luukut tiukasti kiinni, ettei tule lämpö sisään. Samalla loppui ilmanvaihto."

        Loppuuko mielestäsi ilmanvaihto myös syksyllä ja talvella, kun ilmastointiluukkuja pidetään pääasiassa kiinni?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "ILPin hankinnan jälkeen pidetään luukut tiukasti kiinni, ettei tule lämpö sisään. Samalla loppui ilmanvaihto."

        Loppuuko mielestäsi ilmanvaihto myös syksyllä ja talvella, kun ilmastointiluukkuja pidetään pääasiassa kiinni?

        > Loppuuko mielestäsi ilmanvaihto myös syksyllä ja talvella, kun ilmastointiluukkuja pidetään pääasiassa kiinni?

        Ei lopu ainakaan sun ladossa, missä tuuli puhaltaa seinistä läpi.

        Kesällä kuitenkin ilmanvaihto voi olla heikkoa, kun ei ole merkittävää lämpötilaeroa ulkoilmaan eikä sen seurauksena jatkuvaa ilmavuotoa rakenteen läpi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lämmöntalteenotot on taloyhtiön omistuksessa, rivitaloyhtiössä. Ennen asukkaan piti huolehtia suodattimen vaihdosta itse. Nyt, keväällä vastuujakotaulukkooon tuli muutos : TALOYHTIÖ huolehtii vaihdosta. Myös tiskialttaa/pesualtaan hajulukkojen puhdistus siirtyi taloyhtiölle.

        Meillä on rivitalossa jokaisessa asunnossa Vallox ilmanvaihtokone lämmön talteenotolla ja jokainen asukas huolehtii itse suodattimien vaihdosta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Meillä on rivitalossa jokaisessa asunnossa Vallox ilmanvaihtokone lämmön talteenotolla ja jokainen asukas huolehtii itse suodattimien vaihdosta.

        Kaikkialla ei kenties tiedetä muutoksesta.

        "Vastuunjakotaulukot uudistuivat – mikä muuttui?

        Taloyhtiön ja osakkaan välisestä kunnossapitovastuusta säädetään asunto-osakeyhtiölaissa. Kiinteistöliitto on laatinut vastuunjakotaulukot selkiyttämään tulkintaa siitä mitä kuuluu osakkaan ja mitä taloyhtiön kunnossapitovastuulle. Tämä on koettu tarpeelliseksi, koska asunto-osakeyhtiölain säännökset vastuunjaosta ovat sangen suppeat ja osin tulkinnanvaraiset. Vastuunjakotaulukot ovat Kiinteistöliiton tulkinta asunto-osakeyhtiölaissa säädetystä kunnossapitovastuunjaosta.

        Vastuunjakotaulukot ovat uudistuneet ja niissä on huomioitu rakennuskannan tekninen kehitys sekä yleistyneet ilmiöt mm. tuhoeläinten torjunnan osalta. Samalla on tehty muutamia tarkistuksia aiempiin linjauksiin. Esimerkiksi tukkeutuneen pesualtaan hajulukon puhdistusvastuu on siirretty yhtiölle, kuten myös ilmanvaihdon suodattimen vaihtovastuu. Osakas huolehtii edelleen mm. poistoilmaventtiilien puhdistamisesta sekä lattiakaivon puhdistamisesta siltä osin kun työ onnistuu ilman varsinaisia työkaluja.

        Taloyhtiö voi halutessaan poiketa lain mukaisesta vastuunjaosta, mutta tällöin poikkeaminen on syytä kirjata yhtiöjärjestykseen. Poikkeamia ei kannata jättää yhtiökokousten pöytäkirjamerkintöjen tai sopimusten varaan, koska yhtiöjärjestykseen merkittyinä poikkeamat ovat paremmin osakkaiden sekä tulevien asunnon omistajien havaittavissa."

        Lähde: https://www.kiinteistoliitto.fi/vastuunjakotaulukot/


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaikkialla ei kenties tiedetä muutoksesta.

        "Vastuunjakotaulukot uudistuivat – mikä muuttui?

        Taloyhtiön ja osakkaan välisestä kunnossapitovastuusta säädetään asunto-osakeyhtiölaissa. Kiinteistöliitto on laatinut vastuunjakotaulukot selkiyttämään tulkintaa siitä mitä kuuluu osakkaan ja mitä taloyhtiön kunnossapitovastuulle. Tämä on koettu tarpeelliseksi, koska asunto-osakeyhtiölain säännökset vastuunjaosta ovat sangen suppeat ja osin tulkinnanvaraiset. Vastuunjakotaulukot ovat Kiinteistöliiton tulkinta asunto-osakeyhtiölaissa säädetystä kunnossapitovastuunjaosta.

        Vastuunjakotaulukot ovat uudistuneet ja niissä on huomioitu rakennuskannan tekninen kehitys sekä yleistyneet ilmiöt mm. tuhoeläinten torjunnan osalta. Samalla on tehty muutamia tarkistuksia aiempiin linjauksiin. Esimerkiksi tukkeutuneen pesualtaan hajulukon puhdistusvastuu on siirretty yhtiölle, kuten myös ilmanvaihdon suodattimen vaihtovastuu. Osakas huolehtii edelleen mm. poistoilmaventtiilien puhdistamisesta sekä lattiakaivon puhdistamisesta siltä osin kun työ onnistuu ilman varsinaisia työkaluja.

        Taloyhtiö voi halutessaan poiketa lain mukaisesta vastuunjaosta, mutta tällöin poikkeaminen on syytä kirjata yhtiöjärjestykseen. Poikkeamia ei kannata jättää yhtiökokousten pöytäkirjamerkintöjen tai sopimusten varaan, koska yhtiöjärjestykseen merkittyinä poikkeamat ovat paremmin osakkaiden sekä tulevien asunnon omistajien havaittavissa."

        Lähde: https://www.kiinteistoliitto.fi/vastuunjakotaulukot/

        Tämä kaikki lainaamasi lienee totta.
        Mutta mutta...

        Paritalo= taloyhtiö.
        Taloyhtiön osakas/asukas istuu kotona ja odottaa että taloyhtiö vaihtaa suodattimet?
        Vaihtuuko suodattimet jos ei itse vaihda?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Toistan: kukaan ei hanki asuntoonsa itse lämmöntalteenottolaitteistoa. Sen ylläpito ja huolto on aina taloyhtiön vastuulla.

        Toistan: tämä ketju ei käsittele lämmöntalteenottolaitteistoa vaan ilmalämpöpumppuja.


    • Anonyymi

      Kiitos asiallisista vastauksista, voisi melkein piirtää ruksin seinään...

      Siis pitääkö suodatinta huoltaa kuukauden välein? Ja onko sen teho ilmanpuhdistimen kanssa mitenkään verrannollinen?

      -avaaja-

      • Anonyymi

        Suodattimen pölyjen poisto vie 2 minuuttia, turha sitä on murehtia. Toki kannattaa ne katsoa 2 vko välein, ainakin omakotitalossa.


    • Anonyymi

      Kierrättää reilulla nopeudella sisäilmaa. Jos olet kova imuroimaan ja pöllyttämään mattoja niin kuukausi riittää. Muuten vähintään kerran viikossa suodattimen puhdistus.

      Lattiapinnat kannattaa myös mopittaa kostealla.

      • Anonyymi

        Perässävedettävän imurin poistoilma pöllyttää hienosti nurkissa piilossa olevan pölyn leijumaan sisäilmaan.
        Jos haluaa pölyttömän sisäilman, kannattaa olla imuroimatta. Jees.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Perässävedettävän imurin poistoilma pöllyttää hienosti nurkissa piilossa olevan pölyn leijumaan sisäilmaan.
        Jos haluaa pölyttömän sisäilman, kannattaa olla imuroimatta. Jees.

        Nykyimurit puhaltavat poistoilman ylöspäin. Mutta onhan se kiva keksiä selitykset sille, miksen ole jaksanut kämppääni puoleen vuoteen siivota...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nykyimurit puhaltavat poistoilman ylöspäin. Mutta onhan se kiva keksiä selitykset sille, miksen ole jaksanut kämppääni puoleen vuoteen siivota...

        Ei kun mulla on keskuspölynimuri, vittuilin vaan niille köyhille perässävedettävien omistajille.
        Kiva että sait syyn oll imuroimatta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Perässävedettävän imurin poistoilma pöllyttää hienosti nurkissa piilossa olevan pölyn leijumaan sisäilmaan.
        Jos haluaa pölyttömän sisäilman, kannattaa olla imuroimatta. Jees.

        ILP puhdistaa huoneenilmaa. Ne pölyt menevät ILPin sisäyksikön suodattimiin. Ne suodattimet tulee puhdistaa pari kertaa kuussa.


      • Anonyymi

        Ei kostealla vaan nihkeällä.


    • Anonyymi

      Hyvä huomio. Pölypilvi tukkeaa, sitten yskittää.

      • Anonyymi

        Ilmalämpöpumppu vaatii jatkuvaa huoltamista. Suodattimien puhdistus/imurointi kahden viikon välein.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ilmalämpöpumppu vaatii jatkuvaa huoltamista. Suodattimien puhdistus/imurointi kahden viikon välein.

        Jatkuvaa..... = Kerran kuussa näyttää imuria.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1515
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1305
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1212
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1102
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1035
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1026
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      991
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      990
    Aihe