Olosjärven jäärata vastatuulessa

VainMuoniossa

Perinteiseen Muoniolaiseen tapaan jääradan valmistelut aloitettiin salaamisella. Olosjärven rannalla loma-asuntoja omistavia henkilöitä ei informoitu eikä kutsuttu Alamuonion Jakokunnan viimevuoden puolella pidettyyn kokoukseen.
Kokouksessa päätettiin vuokrata Muoniolaisella Wintertestcenter Service Oy:lle, (Y-tunnus 1796834-1 Toimitusjohtaja Yliniemi Pertti Muonio) 10 vuodeksi jäärata käyttöön. Viisi ensimmäistä vuotta vuokra 4000 euroa ja seuraavat viisi vuotta 2000 euroa.
Moottorikelkka-reki ja hiihtoreitit vuorostaan sama firma haki Muonion Teknillisen lautakunnan viime kokouksessa muutettavaksi pois järven keskiosasta siirrettäväksi lähelle rantaa pois autojen ajoreitiltä.
Jääradasta tehty 20 valitusta ELY-keskukselle ja valituksia on tullut myös Muonion Tekniselle lautakunnalle. Muonion Teknillisen lautakunnan puheenjohtaja Jukka-Pekka Kangosjärvi on samaisen yrityskonseptin eri tai samassa osassa työnjohtajana.
Muonion Teknillisellä lautakunnalla on ollut aikaisemminkin taipumusta tietojen todenperäisyyden ja varsinkin tiedottamisen puutteellisuuden sekä hyvin ylimalkaisesti, taidottomasti kirjoitettujen pöytäkirjojen suhteen.
Veturi-kaavassa Olosjärvi kuuluu niihin järviin joita ei pitäisi ottaa tämän tapaiseen käyttöön ja siitä hyvin perillä oleva Muonion Teknillinen lautakunta kuitenkin päätti kyseisen keskijärven hiihto ym. reittien siirtämisestä vasten kunnan kaavapäätöksiä.
Salailulla ja ahneudella ei ole mitään määrää. Kunnan luottamustoimissa hääräävillä päätöksentekijöillä on liian monta yhteyttä ja klikkiä kyseiseen yritykseen, että ovat jäävejä päättämään näistä asioista. Samoin Alamuonion jakokunnan väen tulisi katsoa peiliin.
Toivottavasti kaikki ne valitukset kaatavat koko suunnitelman.

33

480

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sutkaaja

      Tämähän on niin tyypillinen muoniolainen malli toimia. Salataan ja sutkataan...

    • peli-on-kovaa

      Kun annat p---lle pikkusormen kohta se vie kokokäden,vai onko tässä jo käynyt näin

      • mökkihöperot

        Oletteko huomanneet, että poromiehet pieree aivan uskomattoman paljon, ja pierut TODELLA haisee! Ehkä paikalliset on tottuneet niihin, mutta turisti tai junantuoma kyllä ikävästi haistaa nämä poromiehet. Osasyynä voi olla se, että kalsareita ei vaihdeta kovinkaan usein, ja niin on pinttynyt melkoset jarruraidat


      • Määräseontälläkin
        mökkihöperot kirjoitti:

        Oletteko huomanneet, että poromiehet pieree aivan uskomattoman paljon, ja pierut TODELLA haisee! Ehkä paikalliset on tottuneet niihin, mutta turisti tai junantuoma kyllä ikävästi haistaa nämä poromiehet. Osasyynä voi olla se, että kalsareita ei vaihdeta kovinkaan usein, ja niin on pinttynyt melkoset jarruraidat

        Kuinka jaksat vuodesta vuoteen laittaa saman jutun Muonion, Enontekiön ja Kittilän sivuille.
        Oletko aivan terve, vai eikö lääkitys kohdallaan. Osaatko edes itse kirjoittaa, kun lainaus on aina suoraan sama.
        Kyllähän me jo tiedämme, että poromiehet ja muutkin miehet joskus haisee. Kirjoita jo jotain muuta, tai pyydä joku kirjoittamaan puolestasi jos et itse osaa.


    • Jyvätloppu

      Taavetilla on taas mopo keulinut. Samaa se syytää ympäri lapin palstoja. Ylläpito voisi koodata avainsanoilla sen tekstit pois, tai bannata ip:n.

    • Mututuntumalla

      Tämän päivän Luoteis-Lappi lehdessä luki, että Muonion kunnan vs rakennustarkastajaa ei tavoitettu kommentoimaan kuinka kunnan Teknillinen lautakunta vastoin kunnan teettämää naurettaavaa sekoilua olleen Veturi- kaavan päätöksiä vastaan he ovat antamassa lupaa jäärata hanketta varten Olosjärvelle. Päätös tietysti tehtiin, niin kuin JOKU käski. Vastoin muita päätöksiä.
      En olisi minäkään tullut kommentoimaan, ainakaan niillä avuilla jotka vs. tarkastajalla on. Siis mututuntumalla. Mies on tippunut jo ajat sitten kärryiltä, kuinka Muoniossa ajetaan asioita.

    • MitäIsoEdell..Ä

      Mutta näinhän se valtiokin tekee. Valmistelee ties mitä lakeja ja asetuksia joista kansa ei tiedä yhtään mitään. Me ne kuitenkin maksetaan.

    • antaamennäläpivain

      Kyllähän se näin on, että lupahan myönnetään, vaikka se olisi kaavan vastainen tai jopa lainvastainen.
      Ei ole näistä virkamiehistä kieltämmään ison yrittäjän toimintaa, silläkään uhalla, että tekevät virkavirheen tai rikkosivat lakia.
      Eivät tutki asioita, sokkona päätökset tekevät.
      Johan tämä nähtiin kelkkareitin siirtopäätöksessä.
      Tottahan tieto on ollu teknisellä lautakunnalla, että virallista reittiä ei voi siirtää pelkästään heidän päätöksellä tai vesistön omistajan luvalla, silti päätöksen tekevät kuvitellen, ettei ole mittään seurauksia.
      Eikö päättävillä virkamiehillä ole heilläki vastuu päätöksistään?
      Häätys seurata Kittilän esimerkkiä ja tutkintaan kaikki kunnan päätökset, kuinkhaan kävis?

      • Kysytäänkunnanjohtajalta

        Tällä samaisella sivustolla oli 1.2.2015 teksti: Toimitaanko Muoniossa virkavastuulla?
        Nämä päätökset näyttävät ettei toimita.
        "Kunnilta edellytetään hyvää, läpinäkyvää ja avointa hallintoa ja päättäjien on VARMISTETTAVA PÄÄTÖSTENSÄ LAINMUKAISUUS"
        Koskee myös Muonion kuntaa.
        Kuinka Muoniolaiset Teknillisen lautakunnan jäsenet voivat katsoa kuntalaisia silmiin päättäessään vastoin parempaa tietoa ja samalla rikkoa lakia ja jo kunnassa päätettyä kaavaa vastaan ja antaa lupia tarkistamatta ensin onko heillä siihen edes oikeutta.
        Kyllä kokouksessa (to 5.2.2015) on paikanpäällä pöytäkirjan mukaan ollut lakitietoinenkin henkilö (Sirpa Hartojoki, kunnanjohtaja) ja puheenjohtajan Jukka -Pekka Kangosjärven olisi pitänyt ensin selvittää asia vaikka kunnanjohtajan kanssa ennen asialistalle ottamista. Tietysti hän "oli" asian käsittelyn hetkellä estynyt (vaikka lain tarkoittamassa mielessä hän ei ole lähisukulainen Pertti Yliniemelle), vaan on VAIN töissä Yliniemen johtamassa yrityksessä, joka ei edellytä jääväämistä. Hänhän saa palkkaa työstään.
        Onhan kokouksessa muitakin jotka tietävät, kun ovat pitkään luottamustehtävissä olleet ja pilkun tarkkuudella muutenkin menneet esim, Friman Manu (on perillä lakipykälistä, ainakin jos oma etu kysymyksessä) ja vähemmän aikaa ollut Kunnanhallituksen puheenjohtaja Silen Sakari, (ei perillä mistään). Missä on heidän vastuunsa. Päättäneet samasta asiasta (kaavasta) ensin toisin ja nyt toisin. Mitä peliä se on? Oliko muistikatko tahallinen?
        Kuinka kävisikään jos päätöksiä tutkittaisiin? Tulisiko Kittilän meininki?


    • Jakokunnanpuheenjohtaja

      Kuka on Alamuonion Jakokunnan puheenjohtaja Muoniossa ja kokouksen koolle kutsunut?

      • sihteerikokousessa

    • mukanaminäkin

      Asiassa ei ole salailtu eikä peitelty. On toimittu erittäin tarkasti lakien ja asetusten sekä jakokunnan sääntöjen mukaan. Vuokrauspäätöksen teko on tehty sääntöjen mukaisesti ja pöytäkirjaan dokumentoitu. Päätöksenteko demokraattisesti sovittujen sääntöjen mukaan ei vain sovi kaikille. Jos myös kunnan lautakunnan ja valtuuston päätös on myönteinen mutta ELY n kielteinen syntyy mielenkiintoinen tilanne päätsvallan suhteen. Minusta valojen vilkkumisen vaikutuksesta Lapin luontoon tulee pohtia laajemminkin. Olisiko viisasta panna puomi esimerkiksi Pakajoen sillalle etteivät valot häiritse?

      • Valotvilkkuumetsässä

        Häiritsihän ne tuulimyllyjen vilkkuvat valot muuatta yrittäjää jo tässä taannoin. Autojen valot eivät kai sitten häiritsekkään, eikä ääni! Kaksinaamaista porukkaa!


      • Valoteivilkupäässäkään

        Kutsuttiinko kaikki (niin kuin eduskuntavaaliehdokkaatkin, kaikki 2000 ehdokasta ainakin kutsuttu) ? Jokaiselle Olosjärven rannalla mökin tai maata omistavalle siis lähetettiin kutsu Alamuonion Jakokunnan kokoukseen edes kuunteluoppilaaksi! Aivanko varma? Se olisi ollut sitä demokratiaa ja rehtiä peliä. Heitä kaikkia olisi pitänyt ainakin kuulla vaikka päätös olisikin ollut vain osakkaiden äänestystulos.
        Järven rannalla asuviahan se eniten häiritseekin ei etelässä asuvaa puheenjohtajaa.
        Kyllä teillä tiedossa oli kaavamääräykset, kokeilitte kepillä jäätä. Tietysti eniten siellä päättäjistä oli hakijan käskyläisiä.
        Oletteko kaikki osakkaat niin pienivaraisia, että kaikki on myynnissä, sielukin?


    • Rallikilpailija

      Ylimuonion Utkujärvi tarjolla osaltani jäärataa varten. Ylä Utkujärvi olisi valmiina heti käyttöön ja auraaja tekemään jäärataa auto testaajille. Tärkeätä, että rata tulisi pohjoisjärveen Kalliosalmeen saakka. Eikä tarvitse maksaa vuokraa. Olen heti valmis maksamaan jos rata on talvella avoimena. Kunhan vain saisin autollani kiihdytellä tuonne Kalliosalmen rantaan talvilomailemaan. Samalla nauttisin autojen katselusta. Ajokorttia varten tulisi Ylimuonion nuorille varata harjoitteluaika. Samalla myös Muonion kunta kävisi tarkastelemassa makeanveden pumppaamoja, eikä enää muoniolaisille veden tulon katkeamisia.

    • Omistaanilmaiseksiantaa

      Oletpa höylilä päällä! Kaikki tuo ja vielä ilmaiseksi!
      Eihän vain ole niin, että sen mitä lupaat et edes omista?
      Muoniossa muutamilla tapana omia toisten omaisuutta ja pitää sitä omasta mielestään omana. Ajatus on heillä yleensä niin vahva, että saavat muutkin uskomaan, että sehän ne maat ja mannut omistaakin.
      Anna vain ilmaiseksi jos ne on oikeasti sinun.
      Mukavat ehdot liitteeksi ja postia Olokselle!

      • Teknillinen

        Sattumoisin omistaa kaksi kiinteistö ja merkittävät vesiosuudet. Vesialueiden omistajat ja haltijat ovat määräämisen asemassa jakokunnassa. Myös omistamassa sen alueen, missä kota paloi ja Lestadiolaiset keväisin kokoontuivat.


      • Kalliosalmesta

        No eipäs sitä kehuta. Ylimuoniolaiset omistavat lähes kaikki Utkujärven rannat ja varmasti heillä on enemmistö päätäntä valta jääradan vuokraamiseksi. Tulipahan sitä oltua muoniolainen viime vuonna kolme viikkoa.


      • teknillinenkinonystäväsi
        Teknillinen kirjoitti:

        Sattumoisin omistaa kaksi kiinteistö ja merkittävät vesiosuudet. Vesialueiden omistajat ja haltijat ovat määräämisen asemassa jakokunnassa. Myös omistamassa sen alueen, missä kota paloi ja Lestadiolaiset keväisin kokoontuivat.

        Kovasti on kristillinen ihminen, ketunhäntä kainalossa. Samoin käyttäytyy niin moni Muoniolaiset. Puheet ovat suurempia kuin teot. Paitsi selän takana.
        Jakokunta ei mene edelle vahvistetun kaavan (Veturi-Maakuntakaava), ne olisi ensin purettava siltä osin esim. Olosjärvellä, Kaava on merkinnyt sen virkistyskäyttöön. Kaavan on Muonion Kunnanvaltuusto hyväksynyt, kaikkien niiden möhläysten jälkeen,
        Tuntuu olevan vähän kadoksissa nuo lakipuolen asiat. Ei ensiksi päättäjä ole Muonion kunnan teknillinen lautakunta, vaikka kuinka puheenjohtaja Kangosjärvi ilmoittaisi, että otamme tämän asian käsittelyyn tässä kokouksessa.
        Jos puheenjohtaja ja kaikki ne viisat lautakunnan jäsenet olisivat vähänkään tutkineet asiaa, niin olisi havaittu, että he eivät ainakaan ole ne jotka kaava-asian purkuun ensimmäisenä ryhtyisivät.
        Prosessi vie aikaa ja on täysin epävarmaa meneekö se kuitenkaan niin kuin muutamat tahtoo.
        ELY-keskus on kivenä kaskessa joka tapauksessa ja kaikki ne 21 valitusta/muistutusta.
        Nyt pääsevät Muonion kunnanhallituksen hännystelijät puimaan asiaa todenteolla, kun ei mennytkään kuin vesi hanhen selästä.
        Toivottavasti lehdistö seuraa heti siitä alkaen kun Muonion kunnanhallitus esittää, että puretaan se vanha kaava, että saada taas tehtyä mieleinen päätös.

        Vielä hänelle Teknillinen-kirjoittajalle, sinähän tietysti kun noin leveästi kirjoitat rakennat uuden kodan ja kaikki Muoniolaiset kristityt ja vähemmänkin uskovat käyvät siellä nuotioiltaa viettämässä ja sinulle tulee hyvä mieli tehtyäsi ilmaiseksi ja pelkkää hyvää tarkoittaen. Eikö vain? Sinullahan on takanasi koko vesialueen jakokunta.


      • Kalliosalmentakaa
        Kalliosalmesta kirjoitti:

        No eipäs sitä kehuta. Ylimuoniolaiset omistavat lähes kaikki Utkujärven rannat ja varmasti heillä on enemmistö päätäntä valta jääradan vuokraamiseksi. Tulipahan sitä oltua muoniolainen viime vuonna kolme viikkoa.

        Hyvä, että älysit lähteä!


    • Kalliosalmesta

      Muoniossa on erittäin hyvä verotulojen maksaja, juuri auto testi toiminta. Monet muoniolaiset saavat vuositulonsa, autojen testaus työssä. He ovat erittäin merkittävät palkkatuloineen veronmaksajat ja Pertti Yliniemi Muoniolle. Muonio lähes konkurssin paineella taisteleva kunta. Kunnan luottamustehtäviin valittujen tulee kaikin toimintojen kautta edistää kuntaa lisä verotulojen saamiseksi. Eihän kaikki ole mieleistä omistajille ja etusijalle tuolisi aina kuntalaisten toimeentulo, sekä kunnan tarjoamat kuntapalvelut. Tuosta kaavoituksesta. Usein tulee eteen, yleiskaava, asemakaava, ranta kaava maakuntakaava ja niin edelleen. Näitä kaavoja usein joudutaan tarpeellisin osin parantamalla muuttamaan. Kaavat ovat yleensä nähtävillä muistutusten antamiseksi ja voidaan kunnallisesta päätöksistä valittaa. Ihmettelen, miksi vastustetaan auto testausta Olosjärvellä. Usein talvella yksityisten teille voivat paljon isompaa vahinkoa aiheuttaa moottorikelkkailijat luvattomalla ajelulla. Talvitiet monella voi mennä niin vaikeaksi, että kelkkailijoiden ajamalla saavat tien jääksi muuttuvaksi . Tietä ei saada avatuksi enää lingolla ja useat eivät pääsee autoineen lomailemaan loma- asunnolle. Monien yksityisten metsissä kelkkailijat aiheuttavat merkittäviä vahinkoja ja silti monet nielevät toisen vahingot. Vielä.Tapahtuuko autojen testaus päivisin, vai ympäri vuorokausien? Anteeksi en ole kirjoituksiin tutustunut tässä 24 ja heitän vain oman näkemyksen.

      • Sönkkösönkköä

        Et saa anteeksi! Olisit ottanut ensin selville tosiasiat!


    • Kalliosalmesta

      Miten, onko autotestaus toiminta vielä Muonio järven jäällä? Siellä myös olen tilan ja vesialueiden omistajana. Minulla ole mitään huomauttamista vaikka siellä harjoitetaan autotestausta.

      • Kehuskelija

        Eilpä tietystikkään ole jos sinäkin niin moni muu täällä sönköttävä asuu jostain kumman syystä nykyään Porissa ja silti tietävät kaiken kaikesta Mioniossa ja omistavat puheidensa mukaan melkein puolet Muonion kunnasta. Toisen puolen omistaakin sitten Yliniemi Pertti ja koko kunnan päättäjien aivot. Eihän muuten ole selitettävissä kaikki lainvastaiset päätöksetkin kunhan pyytäjä on vain sama henkilö.
        Olla sillä taito! Kateeksi käy.


    • Kalliosalmi

      Anteeksi vaan, olen sirpale useiden muoniolaisten. Maa ja vesialueiden omistajina. Älkää suureen ääneen olko valittamassa autotestaus jäärata asiassa, kun et edes tilkkakaan omista. Toivottavasti kunta on ollut, huviloiden, ranta- ja vesialueiden alueiden omistajiin yhteys testiasiassa, etukäteen kuulemiseksi. Olosjärven jäälle testialueen perustamisesta. Nyt jos Utkujärven jäälle tulisi autotestirata. Minä haluaisin vain käyttää siitä liittymää, että saisin talvella päräyttää autolla huvilalle.

      • Kuulutkuntalasia

        Siinähän se juuri onkin. Kunta ei ole valmisteluvaiheessa kuullut Olosjärven rannalla asuvia mökkiläisiä ja maanomistajia.
        Muoniossa ei tarvitse kuulla kuntalaisia.


    • muistutusmukana

      Tehdään kuulkaa kompromissi. Yliniemi tekee radan järven keskiosalle. Rataa saa käyttää arkisin klo 7-22. Ei sunnuntaisin eikä arkipyhinä. Yliniemi auraa kustannuksellaan kaikki järveä ympäröivät tiet, niin että mökkiläiset pääsevät mökeilleen. Kulkuoikeus pitää olla radan yhdysteiden poikki kaikilla kulkijoilla ja kelkkareitti suunnitellaan niin että siitä on mahdollisimman vähän haittaa sekä mökkiläisille että ratatoiminnalle. Ratatoiminnasta ei saa olla muuta haittaa virkistyskäytölle kuin se mitä se keskiosalla aiheuttaa. Vastustajat lopettavat puheet valo ja meluhaitasta ja kannattajat tulevat puolitiehen vastaan. Sovitellaan ja keskustellaan. Kyllä se sopu siitä syntyy. Syksyllä ja kesällä haittaa radasta ei ole ja talvella haittaa voidaan kohtuullistaa.

      • Muistampaminäkin

        Ei tehdä! Ensin katsotaan mikä onkaan ollut järjestys miten tätä asiaa ollaan hoidettu.
        Näyttää, että menty perse edellä kuuseen.
        Katsotaan nyt mitä esitellään. Laki tulee olla kaikille sama, niin herroille kuin narreillekkin.


    • Kesä-asukki

      Mitä testausta siellä vielä tehdään, eikös Mersutkin ole nykyään Kuusamossa?

      • Vanhamersutestausalue

        Siellä testataan Muoniolaisten kovasti rskastamia vanhoja mersuja joita joka toisella on ajettavana. Suursuosikki. Muita merkkejä ei tunneta tai saada irti.
        Testataan kestääkö ne vielä 20 vuotta ja niiden hyvät lisävalot.
        Ne täytyy testata piilossa, Olosjärvellä.


    • kittilänmies

      vastustakkaa vain sitä hanketta.

    • Olosjärvelleympäristöl

      Kyllä niiden Olosjärven jäärata-asiaa puolustavien kannattaisi jo ottaa aivonystyrät käyttöön ja lukea Muonion kunnan sivuilta netistä viimeinen Teknillisen Lautakunnan pöytäkirja ja sitten lukea viimeisen 5.3. ilmestyneen Luoteis-Lappi lehden sivu 3 (Olosjärven ajorata sai ympäristöluvan). Kokouksen puheenjohtajana toiminut tämän pykälän käsittelyn ajan SDP puolueen jäsen Juha Särkijärvi sanoo, että "Siinä on puhtaasti semmonen asia, että se on KAAVAN VASTAINEN, ja ELY-keskus on antanut siitä muistutuksen".
      Silti luottamushenkilöt päätti vaan vastoin lakia, kun oli KÄSKETTY päättää.
      Mitähän tästäkin pöytäkirjasta ja lehtikirjoituksesta voisi päätellä Muonion kunnan päättäjien vastuusta tai laintuntemuksesta.
      Paikalla kokouksessa lainvalvontatehtävissä oli myös kunnanjohtaja.
      Hallelujaa, sama on peli kuin Kittilässä!

      • saasteet

        Mitä mieltä kalat on autoilusta järvissä ja joessa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5480
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3507
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1632
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      203
      1579
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1076
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1048
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      907
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      799
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      798
    Aihe