Panacodin asteittaisen vähentämisen tahti

emmääkestä

Enpä jaksa koko tarinaa kirjoittaa, mutta lyhyesti:

Melkein 10 v. sitten sain ensimmäisen Panacod-lääkityksen. Olen eri elämänvaiheissa joutunut käyttämään sitä kovaan kipuun (paha autokolari, Hortonin neuralgia, välilevyongelmat).

Nyt olen päässyt noista eroon ainakin osittain ja yritän taas (prkl) eroon Panacodista. Olen ollut joskus pari viikkoa ilman, vieroitus 6:sta tabletista kesti silloin n. kuukauden, ja oli sekin kamalaa.

Kysymys:

Onko teistä joku vähentänyt Panacodia astettain ja miten. Millainen vointi on ollut? Lääkäri suositteli minulle vähentämään 1/2 tbl kahdessa viikossa. Itse olen nyt vähentänyt 1/2 viikossa. Kuitenkin nyt 3 1/2 tabletin kohdalla näyttää huonolta. Tai sit mulla on joku outo tauti....

11

1124

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Päihdelääkäri2

      Riippuu codeiinin päivittäisestä annostuksesta. Panacodissa on 500 mg paracetamolia ja 30 mg codeiinia.

      Jos siis annostus on esimerkiksi vaikka 6 tablettia Panacodia, niin siinä on jo 6 x 30 mg codeiinia = 180 mg codeiinia, joka vahvana opiaattina on jo suhteellisen suuri määrä.

      Käytännössä kuitenkin paracetamoli on melko vaarallinen maksaa vaurioittava myrkky jatkuvassa käytössä. 6 x 500 mg paracetamolia = 3000 mg paracetamolia.

      Ehdottaisin, että alkaisit vähentää vähitellen: Ensimmäisenä viikkona 550 mg Panacodia ja kahtena seuraavana viikkona 500 mg Paracetamolia. Sitten kahden viikon jälkeen aina 50 mg pois, kunnes olet lopulta nollilla Panacodista.

      Kipuihin ja särkyihin yllättävän tehokkaan lääkkeet päällekkäin käytettyinä ovat ibuprofeeni (useita kauppanimiä Suomessa, esimerkiksi Burana) 400 mg ja paracetamol 500 mg (kauppanimi Panadol)

      Ibuprofeeni ja paracetamol vaikuttavat eri reseptoreihin aivoissa ja kansantajuisesti ne vievät useimmiten esimerkiksi hermosäryn "kahdelta puolelta" ja annoksen ei tarvitse olla suurempi, kuin 800 mg ibuprofeenia ja 1000 mg paracetamolia. Molemmat ovat itsehoitolääkkeitä ja niitä saadaan apteekeista ilman reseptiä.

      http://www.vauva.fi/keskustelu/892717/ketju/panadol_ja_burana_yhtaaikaa Ibuprofeenista ja paracetamolista.

    • Päihdelääkäri2
    • kdgjfdgjigf

      Vaihda lääkettä, esimerkiksi oksikodoni-valmisteet eivät sisällä mitään noista täyteaineista, kuten parasetamoli, toiselta nimeltään maksantappaja. Ja tuosta tottuneisuudesta/riippuvuudesta tämänkaltaisiin lääkkeisiin, oletko ottanut huomioon että kun olet tottunut tähän elämäntapaan, huono nimi, niin niiden lopettaminen aiheuttaa monille paljon pahempia ongelmia.

      Pahin mielestäni on se, ettet saa elämäniloaisi enää koskaan takaisin. Jokainen päivä menee tasapaksuna ohi, ja illalla toivot että saat nukuttua. Ja vain herätäkseen taas samanlaiseen päivään. Tätä kestää ehkä loppuelämän? Ja en valehtele, sellainen on opiaatti/opioidiriippuvuus. Ja siitä ei pääse koskaan eroon ilman lääkkeitä. En ainakaan minä eikä tutut. Tai pääsee, mutta elämä jatkuu. Edellämainitun kaltaisena, siitä ei parane.

      Ja tarkennuksena: En kannusta tai yllytä ketään mihinkään, olen vain kokenut ja nähnyt ja todennut.

      • jsx1

        Ei olis kyllä järjen hiventäkään vaihtaa kodeiinia oksikodoniin, kun aloittajan tarkoituksena on nimen omaan päästä eroon opiaateista. Oksikodoni on noin 10 x vahvempi opiaatti kuin kodeiini, eikä sitä edes ihan noin vain vaihdettaisikaan, koska harva lääkäri määrää oksikodonia ilman hyvin vahvoja perusteita. Toisekseen, parasetamoli on 3 g:n päiväannoksilla "maksantappaja" vain alkoholisteille ja maksasairauksista kärsiville. Yliannoksilla (esim. Panacodin väärinkäytössä) se aiheuttaa kyllä fataalejakin maksavaurioita, mutta normaalikäytössä se on yksi turvallisimmista kipulääkkeistä.

        Ja kolmanneksi, mun mielestä annat nyt vähän liian synkän kuvan aloittajalle. Ohjeen mukaisesta käytöstä aiheutunut fyysinen riippuvuus on ihan eri asia kuin varsinainen opiaattiaddiktio. Fyysisestä riippuvuudestakin eroon pääseminen voi joskus olla hyvin hankalaa, mutta yleensä se onnistuu, kun lääkitystä tiputetaan asteittain riittävän hitaasti ja samalla tehostetaan tarvittaessa muuta kipulääkitystä (esim. tulehduskipulääkkeillä). Sen sijaan addiktilla lääke on elämän keskipiste, ja voimakkaan psyykkisen riippuvuuden vuoksi lopettaminen on vaikeaa - se vaatii onnistuakseen koko elämäntavan muuttamista ja uuden elämänsisällön saamista. Jaan kyllä kokemuksesi opiaattiaddiktion tuskasta, mutta aloittajan tapauksessa tästä ei selvästikään ole kyse.

        Ap, luulen että sun kannattais jutella asiasta vielä uudelleen lääkärin kanssa. Et kertonut, mikä vähentämisessä on kohdallasi vaikeinta, mutta ehdottaisin kuitenkin miettimään lopettamiseen jotakin tukilääkitystä. Vieroitusoireisiin voidaan käyttää esim. tulehduskipulääkkeitä, kylmägeeliä, Imodiumia, Propralia ja nukahtamislääkkeitä, ja myös esim. rentoutusmenetelmistä voi olla apua. Näiden tukitoimien avulla voi olla mahdollista tehdä vähentäminen nopeammassa aikataulussa, jolloin kärsimyskin on nopeammin ohi. Itselläni on kokemusta vaan kertaheitolla lopettamisesta, joten sopivasta vähennysaikataulusta en valitettavasti osaa sanoa enempää.


    • emmääkestä

      Kiitos vastauksista "päihdelääkäri2" ja "jxx1", oli apua teidän kirjoituksistanne!

      Puoli tablettia päivässä on nyt ollut vähentämisen vauhtini yhtä viikkoa lukuunottamatta. 2.2. aloitin 5 1/2:lla ja olen nyt tällä viikolla ottanut 3 / pv (tämä on 7. viikko).

      Pari viikkoa on ollut sellaista, että on flunssainen olo, reisiä särkee, levottomat jalat, päänsärkyä, migreeniä ja ahdistunut olo. Minulla ei ole käytössä mitään muita lääkkeitä kuin verenpainelääke ja nämä Panacodit. Mieleni ei tee pätkääkään koko myrkkyä. Säryt on ollut hallinnassa kuitenkin Buranalla ja Panadolilla. Kuitenkin on sen verran veto pois, ja pitäisi jaksaa monenlaista tässä muutaman viikon aikana.

      Ihmettelen, voiko noinkin pieni pudotus eli 1/2 tbl viikossa saada aikaan nämä oireet? Jostain luin, että pitäisi vähentään 1/2 tbl kahdessa viikossa, ettei tule vieroitusoireita :-O. Toki käyttö on ollut pitkäaikaista ja lähes jatkuvaa paria taukoa lukuunottamatta.

      • Huvivvi

        Se on pitkälti myös psykosomaattista. Käyppäs vaikka lenkillä niin huomaat että siellä lenkkeillessä ei ole vieroitusoireita. Liikunta auttaa muutenkin koska se tuottaa endorfiinia. Endo=kehonsisäinen,rfiini=morfiini


    • ex-Codenarkki

      Lopeta seinään. Niin tein itsekin. Pari päivää sisällä "kirveli ja jäyti" ja teki mieli kaivaa eturauhanen vatsan läpi ulos. Sitten alkoi helpottamaan nopeasti.

    • Huhuj

      Nyt kun oot päässyt puoliväliin niin hommaa jostain muutama lyrica ja lopeta seinään. Lyrica poistaa vieroitusoireet kokonaan, mutta ei ole opiaatti. Sitä voit syödä vaikka viikon verran ja sitten kaikki seis. Ja olet vapaa..

    • wqr33e

      Panacodi on niin lyhytvaikutteinenkin niin siksi se ei pidä oloa hyvänä kun pudottaa. Toisaalta sitten taas pitkävaikutteisiin vaihtaminenkin on riskiä hommaa kun et pääse sit niistäkään. Lyricalla helpottaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      4120
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3982
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      608
      3855
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      19
      2627
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      78
      2445
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      339
      2051
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      127
      2042
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      190
      1900
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1569
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1412
    Aihe