Vettä tihkuu

uusilattia

kellariin sateella ja lumien sulaessa. Miten korjaan kellarin lattian? Lattia on valettu. Laitanko vesieristeen vanhan lattian päälle ja valan uuden??

13

2650

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • onnäitänähty

      Sun salaojat ei toimi tai ne on liian korkealla. Salaojien korkeinkohta "latvakaivo" pitäisi olla ainakin 40 cm lattian alapintaa alempana. Jos laitat vähän tarkempaa tietoa esim. rakennusvuoden, kellarin lattian ja ympäröivän maanpinnan korkeuseron, rinnetontti/tasamaa niin avaisi vastaajalle tilannetta paremmin.

      • uusilattia

        Rakennusvuosi on -56 ja kyseessä on rintamamiestalo. Kellarin lattian ja maanpinnan korkeus on noin 170 ja talo on tasamaalla. Kellari on keskellä taloa, portaat vie sinne eteisestä.


      • salaojavedet

        Nyt on tietoa rakennuksesta. Onnäitänähty voisi nyt antaa viisaita ohjeita.


    • onnäitänähty

      Talo on todennäköisesti perustettu sillä periaatteela, että maata poistetaan suurinpiirtein talon painon verran. Sokkelin vierustäyttö on häiriintynyttä kaivuumaata =vesiliikkuu siinä helpommin. Jos talo on savimaalla ja todennnäköisesti paaluttamaton niin salaojien asennus vanhaa kaivuutasoa alemmaksi on suuri riski. Riskinä on saven eriaikainen kuivuminen, jonka seurauksena on sokkelin halkeaminen ja talon painuminen. Salaojan asentaminen vanhaan kaivutasoon saataa estää veden tihkumisen alapohjan=kellarin lattian läpi. Alapohja pysynee kosteana sen jälkeenkin.
      Halvin keino päästä ikävästä ongelmasta on asentaa vedenalennuskaivo kellarin lattian alle. Eli piikkaa lattiaan n. 60x60 cm reikä ja kaiva 60 cm syvä kuoppa. Osta 315 mm muoviputki ja kaksi kappaletta kansipohjia. Pumpuksi suosittelen Robustan pumppua, jossa on veden pintavahti. Purkuputki oisi syytä kytkeä sv-kaivon kautta sadevesijärjestelmään. Todennäköisesti sv-viemäriä ei tule tontillesi, niin silloin on syytä varmistaa rak. valvonnasta tai viemäriverkosta vastaavalta, saako kytkeä jätevesiviemäriin.
      Laita pohja muoviputkeen paikalleen, poraa 6mm reikiä putken alapäähän noin 40 kpl. Aseta putki kuoppaan ja täytä kuoppa 8/16 murskeella laatan alapintaan asti. Vala lattia betonilla S-100 tai S-30. Laita jotain tilkettä putken yläpäähän siten, että saat myös kannen valun jälkeen paikalleen. Purkuputkelle kanteen reikä.
      Varovainen kustannusarvio
      piikkauskone vuokraa 50€
      315 putki 20 €, kysy netistä onko kellään jäänyt nurkkiin pyörimään
      32 mm pelmi purkuputki hinta n. 2€/jm
      Hela-liittimet kysy pumppua ostaessa, en muista
      Robustapumppu noin 250 €, muovinen kiinalainen huomattavasti halvempi
      S100 tai S30 5-6 €/säkki, tarviit noin 6 säkkiä
      315 kansipohjat vajaa 10€/kpl
      putkimies osaa kertoa itse hintansa, jos et itse osaa tehdä hommaa

      • uusilattia

        Kiitokset ohjeista. En todellakaan osaa itse tuota tehdä vaikka olenkin hyvin kykenevä muihin hommiin(nainen). Enkö voi vain tehdä , valaa, uutta lattiaa ja laittaa siihen vedeberistyksen?


      • jotain_vinkkiä
        uusilattia kirjoitti:

        Kiitokset ohjeista. En todellakaan osaa itse tuota tehdä vaikka olenkin hyvin kykenevä muihin hommiin(nainen). Enkö voi vain tehdä , valaa, uutta lattiaa ja laittaa siihen vedeberistyksen?

        Voit, mutta se ei estä kosteutta nousemasta kellarin seiniä pitkin ylöspäin. Kosteuseriste ainoastaan estää/vähentää kosteuden tulemista suoraan lyhintä reittiä kellariin. Jos seinän sisäpuolella on kosteuseriste, kosteus ei silti pysähdy siihen. Se jatkaa matkaansa muuta reittiä. Pahimmassa tapauksessa saattaa alkaa sokkelin yläpinnassa olevat puuosat imeä kosteutta, ja sen ymmärtää tyhmempikin, ettei se ole talolle hyväksi.
        Ihan ensimmäinen homma on varmistaa, että sokkelin ympärys on sellainen, että maaperään pääsevä sulamisvesi/suora sadevesi/kattovedet johdetaan tontilta oikeaoppisesti pois. Sen jälkeen aletaan vasta miettimään sisäpuolen kosteuseristyksiä ja uusia lattiavaluja.
        Kellarin lattiavalussa on ÄÄRIMMÄISEN tärkeää pitää lattiavalu irti sokkelista, varsinkin jos lattiaan tulee lattialämmitys. Sokkeli on talvella kylmä. Jos lattialaatta on suoraan yhteydessä sokkeliin, lattia on sokkelin vierestä kylmä. Lattialämmitys ei hirveästi auta, koska se alkaa siinä tapauksessa lämmittää sokkelia, ja lämpö karkaa sitä kautta harakoille. Lattialaatan ja sokkelin väliin siis kumimatto. Rahamiesten hommaa sellainen sokkelin ja pihan lämmittäminen nykyisillä energianhinnoilla.
        Siinä on myös toinen riski, jos kumimatto puuttuu välistä. Lämpölaajeneminen voi halkaista sokkelin. Ohutkin kumimatto riittää siihen että lattialaatalle jää lämpölaajenemisvara eikä sokkelia yritetä venyttää alkuperäisiä mittoja suuremmaksi.
        Jos oma osaaminen epäilyttää, kannattaa teettää hommat ammattilaisilla. Talon jälleenmyyntiarvo laskee merkittävästi, jos asiat on tehty päin peetä.


      • uusilattia

        Kellari on ihan tavallinen peruna jne säilytyspaikka. Eli ei ole mitään lattialämmitystä tai laattaa. Lattiassa on hiushalkeamia betonissa joista vettä tihkuu. Kuten jo aikaisemmin kerroin, kellari on keskellä taloa irti sokkelista.


      • viininystävä

        Pohjavesi tulee tilaan jos se vaan tarpeeksi korkealle nousee. Anna sen tulla, mitäs se perunakellarissa haittaa? Laita ritilälattia tilaan niin eiu vesi häiritse. Viinit kellariin= kostea, pimeä ja viileä paikka =)


    • onnäitänähty
    • r5yvw45t

      Laita se kaivo ja pumppu sinne lattian alle, ei ole muuta hyvää/halpaa keinoa.

    • rispektold

      Kysyt vastausta väärästä paikasta.
      Soita jonnekkiin kokeneelle kostteusvaurio tutkijalle joka voi tehdä rakennetutkimukset ja keskustella sinun kanssa mitä toivpot tilalta. Tämän pohjalta hän voi tehdä korjaussuunnitelman sinulle.

      Jos vanhaa taloa kunnioitetaan vanhana niin se myös tulee korjata kuten vanhaa korjataan. Jos vanhan haluaa korjata vastaamaan uutta, niin rahapussi levälleen!

    • eiääliö

      Onhan talossa sadevesijärjestelmä eli rännit ja vesikaivot? Onko kyseessä uusi vai vanha ilmiö?

      Jos kellariin tihkuu vettä sateella ja lumien sulaessa, niin sulamisvedet täytyy johtaa kauemmaksi talon vieriltä. Pintamaan täytyy viettää poispäin rakennuksen seinustoilta useiden metrien matkalta. Lisäksi pintamaan alla tulisi olla esim savikerros, jota vesi ei läpäise,

    • Anonyymi

      Mulla kävi mökissä samalla lailla

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1392
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1265
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1182
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1062
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1016
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1005
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      993
    8. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      979
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      971
    Aihe