"Betoniholvi" + sauna

näilläkömennmään

Mitäpä mieltä täällä ollaan, kun jokapaikassa saa eriäviä vastauksia. Kannattaako laittaa alumiinipaperi vai ei?
Eli sauna/suihkutilat samassa "betoniholvissa" puukiuas, joka sitten löylyjen jälkeen kuivattaa.

Yksi betoniseinä rivinteeraus on maatavasten (salaojat tehty) , katto betonia (yläpuolella olohuone) ja muut seinät tiilestä. Paneelit seinät ovat kuivat, joten sen takia itse mietin, että miksi muuttaa mitään. Sauna rakennettu tuommoiseksi varmaan 50-luvulla. Ja siellä ei siis ollut paperia välissä, pelkkä paneeli.

66

2251

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 12345h

      Teoriassa estää kosteuden pääsyn rakenteisiin mutta koska eristeitä ei ole laittaisin maks. kattoon jos sinnekkään? Ulkoseinä mietityttää onko kosteuskatkoa muodossa tai toisessa? Jos ulkoseinään pääsee maakosteus tms. paperi voi olla jopa vahingollinen estäessään kosteuden haihtumisen sisäpuolelle? Silloin se voi toimia muovimaalin tavoin keräten taakseen kosteuden ja ongelmia tulee..

      Pystykoolaus (tulletus) seinille ja katon ja seinän väliin asiaankuuluva rako niin eiköhän se mene ilman a.paperiakin? Perustellaan nyt vaikka sillä että koska seinillä tai katossa ei ole eristeitä jonne kosteutta ei saa päästää (joka estetään a.paperilla) jättäisin a.paperin pois. Edelleen viittaan omaan huomioosi ettei rakenteissa ole kosteutta havaittavissa vaikka a-paperia ei ole koskaan ollut.
      Kattoon ehkä jos laatan yläpuolella on koolaus eristeineen?

      Asia mihin kannattaa kiinnittää huomiota on se, lisääntyykö kosteusrasitus (suihkut jne) remontin yhteydessä verrattuna vanhaan eli tarvitseeko ph jo koneellisen poiston? Oma käyttö ratkaisee yllättävän paljon oli rakenteen väärin tai oikein toteutettu. Pari klapia saunomisen jälkeen kiukaaseen jne.

      • voihanbetoni

        Kiitos vastauksesta. Kattoon taidan laittaa al.paperin ja seinät jätän ilman.
        Millähän ilveellä al.paperin saisi helpoiten kiinni betoniin? Saiskohan al.teipillä pysymään siihen asti, että koolauksen laittaa päälle (ristiin rastiin laittelesi teippiä)... Olen lukenut myös tapauksista, jossa ovat uretaanilla sen kiinni laittaneet, voisikohan toimia?

        Koolauksen ajattellin ruuvi/proppu yhdeistelmällä laittaa. On se vaan melko työlästä kun iso sauna, mutta ei voi mitäään.


      • 1234g

        Kaksipuoleisella teipillä ehkä pysyy itse katossa (sauma teippaukset erikseen) mutta seinustojen viereen vaatii taas oman teippauksensa ja betoniin teippaaminen on vaikeaa. Vaatii melkein kattokoolingin väleihin vielä palikat seinän ja katon liittymäkohtaan ettei paperi repsota? Helpommalla ehkä pääsee kun jättää katostakin alumiinipaperin pois?

        Uretaanilla sotket ihan joka paikan ei tule kuin sanomista ja ärräpäitä?


      • Jämpti

        Minä laittaisin saunasatulevyä kattoon ja seiniin paitsi siihen ulkoseinää vasten olevaan.
        Ulkoseinäänkin saa laittaa mikäli ulkopuolella on perusmuurilevy eikä sitä ulkopintaa ole kyllästetty millään bitumiliuoksilla eli kuivuminen pääsee tapahtumaan ulospäin.

        Niin saisi ainakin hyvän kosteuskatkon sekä lämmöneristyksen niin lämmittäminenkin nopeutuisi, kun ei tarvi niitä betoneja siellä paneelin takana lämmittää ennenkuin saunan saa lämpimäksi.


      • 123456ty

        siinäpä se onkin kun niiden paneleiden ansiosta itse massiivisia rakenteita ei tarvitse lämmittää. Saunasadut ja vintti-iidat pitäisi lailla kieltää niin paljon niillä on vanhoja rakennuksia pilattu..


      • Jämpti

        Eli pelkkä puinen ulkoverhous pitää talon lämpimänä ja villa on siis täysin turhaa.

        Vanhoja rakennuksia pilaa kaikki tee-se-itse urpot joilla ei ole hajuakaan miten mikäkin toimii, suomessa vaan jostain syystä rakennushommiin ei tarvi olla mitään koulutusta, että niitä saa tehdä, kun taas sähkö-, lvi- jne töihin vaaditaan pätevyys.


      • Jämpti

        Tuohon voisi lisätä, että vaikka 50-luvulla tehty sauna on kuiva niin kukaan ei kertonut paljonko sitä on käytetty. Voihan hyvin olla mahdollista, että entinen asukas ei ole känyt saunassa ollenkaan tai kerran viikossa tai joka toinen viikko. Sitten remontin jälkeen tämä kysyja alkaakin käyttää saunaa joka toinen päivä tai joka päivä niin siinäpä ei enää pahemmin ehdi rakenteisiin kertynyt kosteus poistua ja soppa on valmis.


      • 1234567y

        entäs sitten kun sinä vuoraat koko alakerran uretaanilla miten kosteudelle käy kasvaneen kosteusrasituksen myötä? Peruslämpö varmasti löytyy muuten vesiputket olisi paukkuneet jo vuosikymmeniä sitten ja sinulta unohtuu mm. massiivirakenteen lämmön/kosteudentasauskyky jonka olet eliminoimassa uretaanilla.
        Lämpötaloudellisesti ainoa seinä joka tarvitsisi eristystä on ulkoseinä ja se vaatisi ulkopuolista kosteuskatkoa. Sinulta menee lämmönluovutus ja rakenteiden kosteustekninen käyttäytyminen sekaisin. Massiivirakenne kuluttaa energiantuottoa ylösnostovaiheessa mutta sitoessaan lämpöä palvelee sitä kautta kuivumista aika oleellisesti vs. tilanteeseen missä uretaanilla eristetään koko kellarikerros.
        Rakennuksia oli ne uusia tai vanhoja pilaa paitsi teeseitset myös vallitsevat rakennusmääräykset jotka ohjaa tai jopa pakottaa rakentamaan homepommeja jne. Sinäkin olet laittamassa uretaania joka paikkaan ymmärtämättä mitä vahinkoa aiheutat rakennukselle tavoitteillasi laskea energiankulutusta? Suurin syy rakennusten pilaamiselle juuri nuo energiankulutukseen vetoamiset. Naurettavimmillaan nämä uretaaniurpot yms. lupaa energiansäästöjä enemmän kuin rakennus kuluttaa. Ääripään esimerkki mutta saavutettuilla energiansäästöillä harva edes kattaa materiaalikustannuksia.


      • Jämpti

        "Kasvaneen kosteusrasituksen myötä"
        Eiköhän se kuitenkin vähene, kun takuuvarmasti saunassa on ilmanvaihto ja uretaani estää kosteuden imeytymisen löylyistä seinärakenteeseen niin ainoa vaihtoehto minne kosteus tämänjälkeen pääsee on ilmanvaihdon kautta ulos.

        "rakennusmääräykset jotka ohjaa tai jopa pakottaa rakentamaan homepommeja"

        Yksikään uusi talo joka rakennetaan määräysten mukaan ei ole homepommi, toisin kuin tälläiset reikäpäät jotka täälläkin jakaa mukamas oikeaa tietoa ja tekee vastoin määräyksiä saa aikaan juurikin näitä homepommeja.

        "Sinäkin olet laittamassa uretaania joka paikkaan ymmärtämättä mitä vahinkoa aiheutat rakennukselle tavoitteillasi laskea energiankulutusta?"

        Minä laittaisin sitä seiniin sen vuoksi, että löylyn heittämisestä aihetunut erittäin kostea ilma ei pääse tunkeutumaan seinä- ja kattorakenteisiin ja tuo lämmöneristys on vaan plussaa.
        Melko hullu saa olla jos haluaa, että joka sauna kerralla 10 litraa löylyvettä höyrystyy ilmaan ja saunassa ei käytännössä ole seinässä mitään mikä estäisi sen kulkeutumista rakenteisiin ja sinun mielestä tuo on hyvä ratkaisu.

        Selvästi sinun ymmärrys rakentamisesta on melko hataralla pohjalla.


      • AVaaja-kirjoittaa

        kuinka sauna on rakennettu 50-luvulla eikä rakenteissa ole pienintäkään vauriota saati ongelmaa mutta sinä väität ettei se voi toimia?

        Jos seinät imisi nyt vaikka sen 10 litraa vettä höyryn muodossa miksi se on ongelma? Sitoo ja luovuttaa. Kas kummaa kun et hirsisaunaa vuoraa sisältä uretaanilla ettei hirsi imisi löylyistä kosteutta? Löylyjen kosteuserotkin ovat muuttujat huomioiden valtavat.

        Uudet määräykset esim. hirsitalojen puolella vaatii lisäeristyksiä eri toteutustapoineen joista ainakin osan kaikki asiantuntijat ovat tuhoon tuominneet riskirakenteina. Edelleen historiaan viitaten tasakattorakentaminen oli määräyksien mukainen rak.tapa ja susi oli ja on sitä edelleen.


      • Jämpti

        Olen remontoinut 30 vuotta vanhoja pesuhuoneita joissa ei ole ollut kosteutta yhtään eikä minkäänlaista vedeneristystä, onko siis vedeneristeen asentaminenkin huono ratkaisu, kun noikin kauan on toiminut ilman.

        Monessa vanhassa talossa ei ole aluskatetta, onko siis kattoremontin yhteydessä turha laittaa sitä nyttenkään, kun ei ole ollut ongelmia.

        Sitoo ja luovuttaa, kyllä kuinka usein lämmitettynä se ehtii kuivumaan aina välillä, kerran viikossa, harvemmin?

        Hirsisaunaa harvemmin on tehty betonista, betoni huokoisena imee hyvin kosteutta, mutta kuivuu paljon huonommin kuin puu.

        Monessa vanhassa talossa on usein asunut vanha ihminen joka ei ole välttämättä edes käynyt saunassa, kyllä siinä rakenteet pysyy hyvässä kunnossa väkisinkin.

        Uudet määräykset Ei vaadi lisäeristystä hirsitaloon jos tekee seinän riittävän paksusta lamellihirrestä.

        Tasakattoisissa taloissa yli puolet yläpohjan kosteusvaurioista johtui siitä, että sisäpuolella on ollut ilmavuotoja ja kostea sisäilma on päässyt kattorakenteisiin ja huonon tuuletuksen vuoksi lahottanut rakenteita.
        Että ei se nyt täysin susi ollut, muutenkin kaikki viat mitä liittyy tasakattoon on yleensä ollut työvirheitä esim. alimitoitetut kattovasat taipuneet ja tästä syystä aiheuttanut veden lammikoitumista, bitumikermit on huonosti asennettu, kattokaivoa ei ole huolettu ja se on tukkeutunut jne. ei ehkä kuitenkaan paras kattomuoto suomen olosuhteisiin.


      • 1234a

        Paskapuhetta etteikö sinulla 30:n vuoden aikana olisi tullut vastaan pesuhuoneremontteja joissa ei olisi ilmennyt kosteusvaurioita. 30 vuotta sitten ne laatat lätkittiin tapauskohtaisesti ilman kosteussulkuja jopa lastulevyn pintaan. Lyötäessä ovi lujasti kiinni laattoja tipahteli lattialle yhtenä esimerkkinä. Viitaten edelleen avaukseen siinä puhutaan saunasta ei pesuhuoneista joiden välinen kosteusrasitusero on valtava.

        Aluskate kyllä jätetään usein pois jos ruoteet ei mene syystä tai toisesta vaihtoon mutta uudisrakentamisen vaateiden vertaaminen korjausrakentamiseen ei ole itsestäänselvyys vaan tapauskohtaisesti päätettävä asia.

        Yli 50 vuotta ilman ongelmia sinä luot ongelmia joita ei ole.

        Hirsisaunan yhteydessä on usein muuratut hormit ja palomuurit joten märkäneekö sinun laskuopillasi tiilirakenteet hirsien säilyessä virheettöminä?

        50 vuottako avaajan talossa on asunut vanha ihminen? Käyttöaste ei välttämättä vaikuta suoraan rakenteiden kuntoon. Päinvastoin käyttämättömäksi jäädessään voi jopa aiheuttaa vaurioita lämmityksen puuttumisen seurauksena.

        Lamellihirrellä on saavutettavissa määräykset täyttävä seinärakenne joka ei edellytä lisäeristyksiä mutta vedit edellisellä väittämällä kaikilta muilta teollisesti tai manuaalisesti hirsitaloja valmistajilta leivän suusta.

        Kovasti puolustelet tasakattorakentamista lopulta tuomiten sen kuitenkin sudeksi? Monessa vanhassa talossa ei ole minkäänlaisia tuuletuksia seinissä tai kattorakenteissa joten miten ne tuuletusongelmat ongelmaksi muodostui tasakattojen kohdalla? No ei todellakaan ole paras vaihtoehto katoksi suomessa jossa pelkät lumimäärät rasittaa kohtuuttomasti eri tavoin em. vesikaton toteutustapaa. Paskempi juttu riippuen asemakaavasta kunta tai kaupunkikohtaisesti jopa pakollinen. Lähes kaikki omistajan kustannuksella korjattu jälkikäteen pakkoasetelmasta huolimatta.


      • Jämpti

        Lueppas uudestaan, "Olen remontoinut 30 vuotta vanhoja" tarkoittaa siis, että pesuhuone on ollut 30 vuotta vanha ei siis, että olisin remontoinut 30 vuotta. Ja pointti oli tietysti se, että jos on mahdollista parantaa vanhaa vaikka se olisikin hyvin toiminut niin miksi jättäisi sen tekemättä.

        Hirsisaunan yhteydessä on hormi joka on tehty tiilestä ei siis betonista, tiili kuivuu kastuttuaan todella paljon nopeammin kuin betoni eli vertauksesi oli taas heikohko.

        Käyttöaste vaikuttaa kylla suoraan miten jokin rakenne kestää, esim. armeijassa varusmiesten käyttämä sauna remontoidaan joka vuosi, koska saunan paneelit ei kestä sen kauempaa. Kun taas takuulla omakotitalon sauna jos ei sitä käytä pysyy priima kunnossa vuosikymmeniä.

        Tarkoititko kenties massiivihirsitaloa? Eipä taida suomen maasta saada niin suurta tukkipuuta, että massiivihirsi täyttäisi itsessään rakennusmääräykset vielä, kun massiivirakenteessa täytyy huomioida halkeilu ja sille on oma kerroin mikä huonontaa laskennallista seinän U-arvoa.

        Tasakattojen tuuletuksella tarkoitin itse kattorakenteen tuuletusta eli ilmaväliä mikä on vesikatteen ja tuulensuojan tai eristeen välissä niin usein se oli niin pieni, että tuuletus oli tehotonta eikä sitä tietysti yhtään auttanut, että tuuletusväli on vaakasuora.


      • Juntpi

        Miten se poltettu tiili muuttui huokoisemmaksi kuin betoni? Niin ja sen saunan palomuurit ja hormi, ne ovat rapattu joten se siitäkin.

        Panelit kyllä kestää jos joku neropatti ymmärtäisi vuosittaisten remppojen yhteydessä kerran käyttää hitusen vahvempia paneleita. Tai vaikka saunasatua..

        Eipä taida löytyä ei mutta sinä itse perustelit edellä ettei lisäeristyksiä tarvita kun on olemassa lamelli..Oi valista meitä tyhmempiä massiivihirren halkeilukertoimesta lisää?

        Ja senkä tuuletusvälin alimitoituksesta johtuen päätettiin luopua ah niin ihanasta tasakatosta? Et sinä noin tyhmä voi olla keksi edes parempia provoja.


      • Jämpti

        Minä keksin provoja, sulla ei tunnu olevan edes peruskäsitystä rakennefysiikasta tai materiaalien toiminnasta.

        Sun mielestä rapattu tiiliseinä poltetuista tiilistä on sama asia kuin betoni niin aika ohuella pohjalla on tietämys.

        Hirsitalo jossa on ohuehko hirsi ja lisäeristys ei kyllä eroa enää kovinkaan paljon normaali paneeliverhotusta puutalosta, mutta joidenkin mielestä se on vielä hirsitalo.


      • ontuu-ontuu

        Se, ettet sinä itse kykene perustelemaan väittämiäsi ei tee vastapuolesta tietämätöntä vaan sinusta.

        Minun mielestäni rapatun tiiliseinän pinnan ollessa betonia sen pinta on betonia minkä sinä itse väitit kuivuvan hitaammin kuin tiilen minkä takia se vaatii saunasadun pintaansa jonka perusteella esitän kysymyksen miksi sinä kumoat omat väittämäsi?

        " tiili kuivuu kastuttuaan todella paljon nopeammin kuin betoni eli vertauksesi oli taas heikohko " Hirsisaunaa harvemmin on tehty betonista, betoni huokoisena imee hyvin kosteutta, mutta kuivuu paljon huonommin kuin puu "
        "Minä laittaisin sitä seiniin sen vuoksi, että löylyn heittämisestä aihetunut erittäin kostea ilma ei pääse tunkeutumaan seinä- ja kattorakenteisiin ja tuo lämmöneristys on vaan plussaa. Melko hullu saa olla jos haluaa, että joka sauna kerralla 10 litraa löylyvettä höyrystyy ilmaan ja saunassa ei käytännössä ole seinässä mitään mikä estäisi sen kulkeutumista rakenteisiin ja sinun mielestä tuo on hyvä ratkaisu"

        Kuinka keskustelun aihe : hirsitalon eristysvaatimuksista seuraavat kosteustekniset ongelmat hirren ollessa niin ohutta että se vaatii eristyksen muuttui määrityksiin mikä on hirsitalo ja mikä ei?

        "Uudet määräykset Ei vaadi lisäeristystä hirsitaloon jos tekee seinän riittävän paksusta lamellihirrestä " Hirsitalo jossa on ohuehko hirsi ja lisäeristys ei kyllä eroa enää kovinkaan paljon normaali paneeliverhotusta puutalosta, mutta joidenkin mielestä se on vielä hirsitalo"

        Mihin kategoriaan luokittelet HIRSITALON jossa lisäeristys on sisäpuolella "ulkoverhouksen" ollessa siten hirttä jos eristyksen? Edelliseen liittyen mikä muu kuin puutalo on hirsitalo jossa eriste ja verhoilu on ulkopuolella jos "normaali" puutalo on sinun käsityksesi mukaisesti paneeliverhottu puutalo? Entäs HIRSITALON jossa on kahden hirren välissä eriste? Ja lopuksi kysymys mikä HIRSITALO se sellainen on missä hirsi on korvattu lamelli"hirrellä" eli vapaasti suomennettuna liimapuulla?

        Jos et kykene tälläkään kertaa vastaamaan sinulle esitetyihin kysymyksiin muutoin kuin : "aika ohuella pohjalla on tietämys" tee palvelus ja jätä vastaamatta jos et muita vastauksia keksi kuin edellisen kaltaisia lapsellisuuksia joilla vain nolaat itseäsi toistuvasti.


      • RT0510710
        Jämpti kirjoitti:

        Lueppas uudestaan, "Olen remontoinut 30 vuotta vanhoja" tarkoittaa siis, että pesuhuone on ollut 30 vuotta vanha ei siis, että olisin remontoinut 30 vuotta. Ja pointti oli tietysti se, että jos on mahdollista parantaa vanhaa vaikka se olisikin hyvin toiminut niin miksi jättäisi sen tekemättä.

        Hirsisaunan yhteydessä on hormi joka on tehty tiilestä ei siis betonista, tiili kuivuu kastuttuaan todella paljon nopeammin kuin betoni eli vertauksesi oli taas heikohko.

        Käyttöaste vaikuttaa kylla suoraan miten jokin rakenne kestää, esim. armeijassa varusmiesten käyttämä sauna remontoidaan joka vuosi, koska saunan paneelit ei kestä sen kauempaa. Kun taas takuulla omakotitalon sauna jos ei sitä käytä pysyy priima kunnossa vuosikymmeniä.

        Tarkoititko kenties massiivihirsitaloa? Eipä taida suomen maasta saada niin suurta tukkipuuta, että massiivihirsi täyttäisi itsessään rakennusmääräykset vielä, kun massiivirakenteessa täytyy huomioida halkeilu ja sille on oma kerroin mikä huonontaa laskennallista seinän U-arvoa.

        Tasakattojen tuuletuksella tarkoitin itse kattorakenteen tuuletusta eli ilmaväliä mikä on vesikatteen ja tuulensuojan tai eristeen välissä niin usein se oli niin pieni, että tuuletus oli tehotonta eikä sitä tietysti yhtään auttanut, että tuuletusväli on vaakasuora.

        Betoni sitoo ja luovuttaa kosteutta enemmän ja nopeammin kuin tiili.


      • Jämpti

        "Se, ettet sinä itse kykene perustelemaan väittämiäsi ei tee vastapuolesta tietämätöntä vaan sinusta."

        Lueppas uudestaan kumpi perustelee asiat ja kumpi ei, sulla on selvästi lukemisen ymmärtäminen aika heikko ja teet sen perusteella outoja johtopäätöksiä.

        "Minun mielestäni rapatun tiiliseinän pinnan ollessa betonia sen pinta on betonia minkä sinä itse väitit kuivuvan hitaammin kuin tiilen minkä takia se vaatii saunasadun pintaansa jonka perusteella esitän kysymyksen miksi sinä kumoat omat väittämäsi?"

        Miten tiiliseinän pinta muuttuu betoniksi jos se rapataan laastilla?

        "Kuinka keskustelun aihe : hirsitalon eristysvaatimuksista seuraavat kosteustekniset ongelmat hirren ollessa niin ohutta että se vaatii eristyksen muuttui määrityksiin mikä on hirsitalo ja mikä ei?"

        En tiedä, kun missään kohtaa ei puhuttu kosteusteknisistä onglemista, mutta sulla tuntuu iso ratas heittävän pientä ja lujaa, kun vähän väliä keksit oman aiheen jostain.

        Taidat olla se sama ääliö, kun seinät ja tapetointi osastolla on väittänyt, että rakenteen hengittävyys perustuu ilman liikkumiseen.

        Ja ihan vinkiksi talon määritelmä perustuu siihen mikä on kantava rakenne eli esim. 2 hirren välissä oleva villa on kaukana perinteisestä hirsitalosta mutta, kun kantava osa on hirttä niin taloa sanotaan hirsitaloksi. Ja vastaus noihin muihin hirsiseinävirityksiin ainoa, hirsitalo valtaosan mielestä on taatusti sellainen jossa seinä on pelkästään puuta olkoon sitten massiivista tai liimattua.


        Ja RT0510710 tiedoksi, että jos noin olisi niin varmaan julkisivut tehtäsiin pelkästään betonitiilistä poltettujen tiilien sijaan, mutta valitettavasti tiili sitoo enemmän kosteutta ja kuivuu todella paljon nopeammin kuin betoni.


      • RT0510710

        Jämptille tiedoksi. Muuttaessasi nimimerkin RT0510710 muotoon RT 05-10710 (RT-kortisto) löydät sieltä kaipaamasi tiedot sivulta 4 (Kuva 8).

        Rakennusaineiden tasapainokosteuskäyriä. Käyrät kuvaavat aineen kostumista ilman
        suhteellisen kosteuden lisääntyessä (ylöspäin viittaava nuoli) ja kuivumista ilman
        suhteellisen kosteuden vähetessä (alaspäin viittaava nuoli). Lähde Fukthandbok.
        (mm. Betoni K25 - Tiili, tiheys 1680 kg/m³)

        VALITAN.


      • ontuu-ontuu

        "Miten tiiliseinän pinta muuttuu betoniksi jos se rapataan laastilla?"

        - Vastaus : Rapatessa tiiliseinä betonilaastilla tiiliseinän pinta kuivuessaan on betonia. Onko sinulla esitettävänä lisää edellisen kaltaisia idioottimaisia kysymyksiä ..?

        " sulla on selvästi lukemisen ymmärtäminen aika heikko ja teet sen perusteella outoja johtopäätöksiä " sulla tuntuu iso ratas heittävän pientä ja lujaa "

        - Viitaten edellä esittämääsi kysymykseen ja sen typeryyteen sinä olet väärä ihminen muita haukkumaan, arvostelemaan saati neuvomaan.

        " Taidat olla se sama ääliö, kun seinät ja tapetointi osastolla on väittänyt, että rakenteen hengittävyys perustuu ilman liikkumiseen " sulla tuntuu iso ratas heittävän pientä ja lujaa, kun vähän väliä keksit oman aiheen jostain "

        - Kuinka tapetointi liittyi aiheeseen tasakaton jne. tavoin joihin viitatten voisitkö jatkossa pyrkiä pysymään aiheessa? Toistan edelleen kuinka voit pysyä jatkossa ihan hiljaa jos et kykene asialliseen keskusteluun. Se, ettet sinä tiedä mistä sinä puhut ei edelleenkään tee muista tyhmiä. Ala-arvoista hyvä herra kaikenosaaja.
        Edelleen viitaten harhoihisi määritellessä mitä ns. "hengittävyys" tarkoittaa ilman liikkeilla ei sen asian kanssa ole minkäänlaista asiayhteyttä. Pitääkö minun vääntää sinulle sekin asia rautalangasta?

        " Ja vastaus noihin muihin hirsiseinävirityksiin ainoa, hirsitalo valtaosan mielestä on taatusti sellainen jossa seinä on pelkästään puuta"

        -Edelliseen viitaten sinun teoriasi mukaan hirsitalon määritelmät täyttää rankorakenne jossa ulkopuoli on verhottu panelilla, eristeen ollessa puupohjaista puhallusvillaa tai vastaavaa levynä sisäpinnan ollessa esim. paneli tai puukuitulevy laudoituspohjalla kyseessä on siis hirsitalo?

        "hirsitalo valtaosan mielestä on taatusti sellainen jossa seinä on pelkästään puuta olkoon sitten massiivista tai liimattua"

        - Voisitko ystävällisesti tarkentaa kuinka liimahirsi ei ole ns. massiivista? Kysy toki lisää mikäli haluat mieltäsi askarruttavista asioista hlö.kohtaisen tietotasosi ollessa noin alhainen.


      • Jämpti

        Turha tätä on jatkaa sen verran yksinkertainen taidat olla syytät muita ja itse olet vienyt koko asian sivuraiteille aloitit puhumalla tasakatoista, sen jälkeen pihasaunoista jne. keksit omia väittämiä ja väität niitä minun samomiksi eli et selvästi ymmärrä mitä tarkoitan, koska asia ei ole sinulle tuttu.

        Alkuperäinen kysymys kuitenkin oli kannattaako laittaa alumiinipaperi vaikka sitä ei ole ollut ja edelleen se kannattaa ja paras peruste sille on, että taatusti on monta sataa tuhatta saunaa joissa on alumiinipaperit ja ei minkäänlaista ongelmaa.

        Betonilaasti? Voit varmaan laittaa linkin valmistajan sivulle.


        RT0510710 valitettavasti RT ei ole ilmainen palvelu niin en voi väittämääsi tarkistaa, mutta kummasti vesivahinko tapauksissa betonilaatta kestää kuivattaa paljon kauemmin kuin tiilirakenne.


      • Jämpti

        RT0510710 ja miksi betonin vesihöyrynläpäisevyys arvo on pienempi kuin poltetun tiilen?


      • ontuu-ontuu
        Jämpti kirjoitti:

        Turha tätä on jatkaa sen verran yksinkertainen taidat olla syytät muita ja itse olet vienyt koko asian sivuraiteille aloitit puhumalla tasakatoista, sen jälkeen pihasaunoista jne. keksit omia väittämiä ja väität niitä minun samomiksi eli et selvästi ymmärrä mitä tarkoitan, koska asia ei ole sinulle tuttu.

        Alkuperäinen kysymys kuitenkin oli kannattaako laittaa alumiinipaperi vaikka sitä ei ole ollut ja edelleen se kannattaa ja paras peruste sille on, että taatusti on monta sataa tuhatta saunaa joissa on alumiinipaperit ja ei minkäänlaista ongelmaa.

        Betonilaasti? Voit varmaan laittaa linkin valmistajan sivulle.


        RT0510710 valitettavasti RT ei ole ilmainen palvelu niin en voi väittämääsi tarkistaa, mutta kummasti vesivahinko tapauksissa betonilaatta kestää kuivattaa paljon kauemmin kuin tiilirakenne.

        Montako sataatuhatta saunaa sinä tiedät missä betonin pintaan on asennettu alumiinipaperi? Esimerkiksi riittä yksi..Vihjeenä viittauksiin joissa todettiin palomuurien ja hormin olevan rapattuja sinä et vieläkään esittänyt vastausta pitääkö niidenkin pintaan asentaa saunasatu koska vaadit sitä muillekkin betonipohjaisille seinäpinnoille?

        Jos sinä et tiedä edes perinteisen rappauslaastin koostumusta aiheen käsittelyn jatkamiseen ei ole aihetta..Vai oletko sinä rapannut kosteidentilojen tiilipintoja savi- tai kalkkiraplingilla? Sanotaan nyt sitten sitä em:a betonilaastia jolla viitattiin lähinnä lopputulokseen asian hahmottamiseksi sinun mieleksesi sementtilaastiksi. Sama asia (sementti hiekka vesi=betoni).

        Voisitko kertoa kuinka paljon yleisempää betonilaatta on tiililaattaan verrattuna? Pienenä vihjeenä alkuperäinen aihe oli seinäpinnat. Vai meinaatko sinä että seinäpintojen kosteusrasitus on sama kuin lattiapintojen joille kirjaimellisesti kaadetaan vettä esim. peseytymisen yhteydessä..Edelliseen lisäten sinä varmaan laitat betonilaatankin pintaan saunasatua?

        Oletko huomannut kuinka et edelleenkään kykene vastaamaan ensimmäiseenkään kysymykseen mikä kertoo kaiken sinun tietotasostasi. Sitä ei ole.

        Ole hyvä jatka omille kintuillesi kusemista syyttäen sen jälkeen muita jaloillesi kusemisesta.


      • ontuu-ontuu
        Jämpti kirjoitti:

        RT0510710 ja miksi betonin vesihöyrynläpäisevyys arvo on pienempi kuin poltetun tiilen?

        Minä kerron kun ensin vastaat aikaisemmin esitettyyn kysymykseen mikä se sinun massiivihirsien halkeilukerroin on? Kova poika sinä olet kysymyksiä esittämään ja väittämiä esittämään mutta ei sinulta vastauksia saa etkä sinä pysty edes omia väittämiäsi perustelemaan muutoin kuin haukkumalla ja se kertoo ihan kaiken mikä painoarvo sinun sanomisillasi on. Ei minkäänlaista arvoa.


      • Jämpti

        Oletko huomannut miten typeriä kysymyksesi ovat ja ne ei liity koko asiaan ja silti muutama viesti aiemmin vaadit pysymaan asiassa. Jokaisessa betonisessa kerrostalossa jossa on huoneistosauna on alumiinipaperi.

        "palomuurien ja hormin olevan rapattuja sinä et vieläkään esittänyt vastausta pitääkö niidenkin pintaan asentaa saunasatu"
        Vastasin jo tähän, mutta et vaan ymmärrä mitä luet.

        sementti hiekka vesi=betoni, tämä kiteyttää kyllä hyvin sinun tietämyksesi rakentamisesta, sementti hiekka vesi on valitettavasti laastia vaikka siis sideaine on molemmissa sama ovat ne ominaisuuksiltaa hyvin paljon erilaisia, mutta vain tietämätön voi väittää niitä samaksi.


      • Jämpti
        ontuu-ontuu kirjoitti:

        Minä kerron kun ensin vastaat aikaisemmin esitettyyn kysymykseen mikä se sinun massiivihirsien halkeilukerroin on? Kova poika sinä olet kysymyksiä esittämään ja väittämiä esittämään mutta ei sinulta vastauksia saa etkä sinä pysty edes omia väittämiäsi perustelemaan muutoin kuin haukkumalla ja se kertoo ihan kaiken mikä painoarvo sinun sanomisillasi on. Ei minkäänlaista arvoa.

        Taaskin tivaat halkeilukertoimesta ja se ei liity koko asiaan, siksi en vastaa niihin, kun en ole täällä valistamassa tietämättömyyttäsi eri asiossa vaan yritän pysyä alkuperäisessä asiassa, jos halkeilukerroin kiinnostaa ota itse selvää.


      • ontuu-ontuu

        Jos vesihöyrynläpäisevyysarvot kiinnostaa ota itse selvää ja pysy alkuperäisessä asiassa. Mihin ne avauksen aiheeseen liittyvien kysymyksien vastaukset jäi?

        Miltä se tuntuu jäädä aina toiseksi?


      • ontuu-ontuu
        Jämpti kirjoitti:

        Oletko huomannut miten typeriä kysymyksesi ovat ja ne ei liity koko asiaan ja silti muutama viesti aiemmin vaadit pysymaan asiassa. Jokaisessa betonisessa kerrostalossa jossa on huoneistosauna on alumiinipaperi.

        "palomuurien ja hormin olevan rapattuja sinä et vieläkään esittänyt vastausta pitääkö niidenkin pintaan asentaa saunasatu"
        Vastasin jo tähän, mutta et vaan ymmärrä mitä luet.

        sementti hiekka vesi=betoni, tämä kiteyttää kyllä hyvin sinun tietämyksesi rakentamisesta, sementti hiekka vesi on valitettavasti laastia vaikka siis sideaine on molemmissa sama ovat ne ominaisuuksiltaa hyvin paljon erilaisia, mutta vain tietämätön voi väittää niitä samaksi.

        Se, ettet sinä tiedä vastauksia esitettyihin kysymyksiin ei edelleenkään tee kysymyksistä typeriä vaan sinusta.

        Et vastannut vaan siirrit huomion tiileen joka ei liity aiheeseen millään tavalla tai tasolla mutta itse vastaus puuttuu ja tulee puuttumaan koska tulit ajetuksi nurkkaan mistä et ulospääsyä löydä kuin nimittelemällä ja ajamalla itsesi uudestaan kuseen mistä esimerkkinä :

        "sementti hiekka vesi=betoni, tämä kiteyttää kyllä hyvin sinun tietämyksesi rakentamisesta, sementti hiekka vesi on valitettavasti laastia vaikka siis sideaine on molemmissa sama ovat ne ominaisuuksiltaa hyvin paljon erilaisia, mutta vain tietämätön voi väittää niitä samaksi"

        - Määrittele seuraavien itse esille nostamisesi kokonaisuuksien erot : sementti hiekka vesi=betoni
        sementti hiekka vesi=laastia

        Et osaa mutta koeta edes määritellä seinäpinnan olomuoto kuivuneen rappauslaastinlaastikäsittelyn jälkeen jonka koostumus on edellä mainittu? Onko se laastipinnoite vai betonipinnoite vai peräti sementtipinnoite?

        Bonuskysymys lopuksi. Onko olemassa niin yksinkertaista kysymystä johon sinä osaisit vastata?


      • RT0510710
        Jämpti kirjoitti:

        RT0510710 ja miksi betonin vesihöyrynläpäisevyys arvo on pienempi kuin poltetun tiilen?

        Tarkenna. Ainetiheyden (kg/m3) määrittäminen edellyttää yksityiskohtaisia tietoja mistä tiililaadusta ja sen tiheysluokasta on kyse? Sama koskee luonnollisesti betonin ainetiheyden määrityksiä. Ääripääesimerkkinä tiilen ainetiheys riippuen käytetystä tiililaadusta sekä sen tiheysluokasta voi olla pienempi tai suurempi kuin betonin riippuen käytetystä betonilaadusta sekä sen tiheysluokasta jonka tiheysarvo voi edelleen olla joko pienempi tai suurempi kuin tiilen joten tarkenna kysymystä.


      • Jämpti

        RT0510710 Poltetun reikätiilen tiheys josta yleisemmin palomuurit ja hormit on tehty on luokkaa 1200 - 1500 kg/m3, ja täystiilet 1700 - 1900 kg/m3, Kalkkihiekkatiili on 1800 - 2000 kg/m3, kun taas betoni on luokkaa 2300 - 2400 kg/m3, että en kyllä tiedä mitä tiiliä käytät jos ne painaa enemmän kuin betoni. Ja materiaali millä on suurempi kuutiopaino hyvin epätodennäköisesti pystyy sitomaan itseensä enemmän kosteutta, koska tiheytensä ansiosta siinä itsessään on vähemmän ilmahuokosia eli vapaata tilaa kosteudelle.

        Ja Ontuu-ontuulle, ei sun kanssa jaksa väitellä selvästi et ymmärrä mitä luet ja väännät niistä aina oman väitteen ja kysymyksen, kuten edellä "Olen remontoinut 30 vuotta vanhoja pesuhuoneita"

        Melko heikko on suomenkielen taitamus jos tuosta lauseesta ymmärtää, että olen 30 vuotta korjannut pesuhuoneita. Ihan vinkiksi voi sanoa, että "olen 30 vuotta remontoinut vanhjoa pesuhuoneita" olisi ollut oikea sanajärjestys luuloihisi.

        - Määrittele seuraavien itse esille nostamisesi kokonaisuuksien erot : sementti hiekka vesi=betoni

        sementti hiekka vesi=laastia

        Tämä opetetaan jos ammattikoulussa, et ilmeisesti ole edes sitä käynyt, kun et tiedä noiden eroa, mutta sen voin sanoa, että sementti hiekka vesi ei todellakaan ole betonia, taas kerran voit itse opiskella ja sivistää tietämättömyyttäsi, kun tuokaan ei liity itse asiaan.

        Kertaukseksi voin laittaa, että miksi saunasatu kannattaisi laittaa, kyseiseen saunaan 3 seinään (ei siis ulkoseinään) ja kattoon oli se, että se estää kosteuden pääsyn rakenteisiin ja nopeuttaa saunan lämpenemistä kuin myös kuivumista.

        Sinun perustelu taas oli, että ei kannata laittaa, kun ei ole ollut mitään ongelmaa ja se on hyvä, että seinät kostuu aina saunoessa ja jatkuva kosteusrasitus rakenteisiin altistaa kosteusvaurioille ja mahdollisesti homeelle.


      • ontuu-ontuu

        "Ihan vinkiksi voi sanoa, että "olen 30 vuotta remontoinut vanhjoa pesuhuoneita" olisi ollut oikea sanajärjestys luuloihisi"

        - En edes kysy mitä tarkoittaa vanhjo mutta vinkkinä melko heikosta suomenkielen taidosta kertoo esim. sana taitamus hyvin lukuisten muiden kirjoitusvirheiden lisäksi joita viljelet jokaisessa virkkeessäsi. Eipä silti, ymmärrys yhtä korkealla tasolla kuin kieliopillinen osaaminen, ala-asteelaisen tasolla.

        "Olen remontoinut 30 vuotta vanhoja pesuhuoneita"

        -Edellinen on tulkittavissa siten ,että olet remontoinut 30 vuotta - vanhoja pesuhuoneita. Pienenä vihjeenä edelliseen oikeaoppisesti edellinen menee : Olen remontoinut pesuhuoneita joiden ikä on 30 vuotta.

        "sementti hiekka vesi ei todellakaan ole betonia"

        -Olisitko ystävällinen ja kertoisit missä olet törmännyt betoniin jossa ei ole vettä esim. kosteuden muodossa? Pienenä vihjeenä olet tyrkyttämässä saunasatua sementin ja hiekan sekoitukseen ettei siihen siirtyisi kosteutta jonka jälkeen se muuttuu sinun teoriasi mukaan laastiksi.

        Kuinka paljon nopeammin sauna kuivaa jos saunan ylösnostovaiheen lämmön sitoutuminen betoniin estetään saunasadulla?

        Missä ne kosteusvauriot ja homeongelmat ovat koska avaajan kertomuksen mukaan niitä ei ole?
        Edelleen, laittaako avaaja seinä- ja kattopintojen lisäksi saunasatua hormiin ja palomuureihin ettei ne homehdu?


      • Rajaportinsaunastaterve
        Jämpti kirjoitti:

        RT0510710 Poltetun reikätiilen tiheys josta yleisemmin palomuurit ja hormit on tehty on luokkaa 1200 - 1500 kg/m3, ja täystiilet 1700 - 1900 kg/m3, Kalkkihiekkatiili on 1800 - 2000 kg/m3, kun taas betoni on luokkaa 2300 - 2400 kg/m3, että en kyllä tiedä mitä tiiliä käytät jos ne painaa enemmän kuin betoni. Ja materiaali millä on suurempi kuutiopaino hyvin epätodennäköisesti pystyy sitomaan itseensä enemmän kosteutta, koska tiheytensä ansiosta siinä itsessään on vähemmän ilmahuokosia eli vapaata tilaa kosteudelle.

        Ja Ontuu-ontuulle, ei sun kanssa jaksa väitellä selvästi et ymmärrä mitä luet ja väännät niistä aina oman väitteen ja kysymyksen, kuten edellä "Olen remontoinut 30 vuotta vanhoja pesuhuoneita"

        Melko heikko on suomenkielen taitamus jos tuosta lauseesta ymmärtää, että olen 30 vuotta korjannut pesuhuoneita. Ihan vinkiksi voi sanoa, että "olen 30 vuotta remontoinut vanhjoa pesuhuoneita" olisi ollut oikea sanajärjestys luuloihisi.

        - Määrittele seuraavien itse esille nostamisesi kokonaisuuksien erot : sementti hiekka vesi=betoni

        sementti hiekka vesi=laastia

        Tämä opetetaan jos ammattikoulussa, et ilmeisesti ole edes sitä käynyt, kun et tiedä noiden eroa, mutta sen voin sanoa, että sementti hiekka vesi ei todellakaan ole betonia, taas kerran voit itse opiskella ja sivistää tietämättömyyttäsi, kun tuokaan ei liity itse asiaan.

        Kertaukseksi voin laittaa, että miksi saunasatu kannattaisi laittaa, kyseiseen saunaan 3 seinään (ei siis ulkoseinään) ja kattoon oli se, että se estää kosteuden pääsyn rakenteisiin ja nopeuttaa saunan lämpenemistä kuin myös kuivumista.

        Sinun perustelu taas oli, että ei kannata laittaa, kun ei ole ollut mitään ongelmaa ja se on hyvä, että seinät kostuu aina saunoessa ja jatkuva kosteusrasitus rakenteisiin altistaa kosteusvaurioille ja mahdollisesti homeelle.

        (Ja RT0510710 tiedoksi, että jos noin olisi niin varmaan julkisivut tehtäsiin pelkästään betonitiilistä poltettujen tiilien sijaan, mutta valitettavasti tiili sitoo enemmän kosteutta ja kuivuu todella paljon nopeammin kuin betoni.)

        (materiaali millä on suurempi kuutiopaino hyvin epätodennäköisesti pystyy sitomaan itseensä enemmän kosteutta, koska tiheytensä ansiosta siinä itsessään on vähemmän ilmahuokosia eli vapaata tilaa kosteudelle.)
        __________________________________

        Kuinka materiaali joka huokoisuutensa takia (tiili) sitoo enemmän vettä kosteuden muodossa kuivaa nopeammin kuin tiheämpi materiaali (betoni) joka sitoo kosteutta alhaisemman huokoisuuden takia vähemmän? Mitä enemmän vettä sitä hitaampi kuivuminen. Jos et ymmärtänyt tulit todistaneesi kuinka esim. saunoissa tiiltä ei tulisi käyttää laisinkaan vaan se tulisi korvata betonilla koska se sitoo vähemmän kosteutta.


      • Rajaportinsaunastaterve
        Jämpti kirjoitti:

        RT0510710 Poltetun reikätiilen tiheys josta yleisemmin palomuurit ja hormit on tehty on luokkaa 1200 - 1500 kg/m3, ja täystiilet 1700 - 1900 kg/m3, Kalkkihiekkatiili on 1800 - 2000 kg/m3, kun taas betoni on luokkaa 2300 - 2400 kg/m3, että en kyllä tiedä mitä tiiliä käytät jos ne painaa enemmän kuin betoni. Ja materiaali millä on suurempi kuutiopaino hyvin epätodennäköisesti pystyy sitomaan itseensä enemmän kosteutta, koska tiheytensä ansiosta siinä itsessään on vähemmän ilmahuokosia eli vapaata tilaa kosteudelle.

        Ja Ontuu-ontuulle, ei sun kanssa jaksa väitellä selvästi et ymmärrä mitä luet ja väännät niistä aina oman väitteen ja kysymyksen, kuten edellä "Olen remontoinut 30 vuotta vanhoja pesuhuoneita"

        Melko heikko on suomenkielen taitamus jos tuosta lauseesta ymmärtää, että olen 30 vuotta korjannut pesuhuoneita. Ihan vinkiksi voi sanoa, että "olen 30 vuotta remontoinut vanhjoa pesuhuoneita" olisi ollut oikea sanajärjestys luuloihisi.

        - Määrittele seuraavien itse esille nostamisesi kokonaisuuksien erot : sementti hiekka vesi=betoni

        sementti hiekka vesi=laastia

        Tämä opetetaan jos ammattikoulussa, et ilmeisesti ole edes sitä käynyt, kun et tiedä noiden eroa, mutta sen voin sanoa, että sementti hiekka vesi ei todellakaan ole betonia, taas kerran voit itse opiskella ja sivistää tietämättömyyttäsi, kun tuokaan ei liity itse asiaan.

        Kertaukseksi voin laittaa, että miksi saunasatu kannattaisi laittaa, kyseiseen saunaan 3 seinään (ei siis ulkoseinään) ja kattoon oli se, että se estää kosteuden pääsyn rakenteisiin ja nopeuttaa saunan lämpenemistä kuin myös kuivumista.

        Sinun perustelu taas oli, että ei kannata laittaa, kun ei ole ollut mitään ongelmaa ja se on hyvä, että seinät kostuu aina saunoessa ja jatkuva kosteusrasitus rakenteisiin altistaa kosteusvaurioille ja mahdollisesti homeelle.

        Esimerkin kautta solurakenteen vaikutuksesta kosteuden sitoutumiseen mikä kyseenalaistaa kaikki tilastolliset määritelmät. Kuinka paljon esim. hirren pää imee kosteutta enemmän kuin hirren sivut materiaalin ollessa yksi ja sama? Entä kuinka hirsiseinäpintojen eri työstötavat vaikuttavat hirren kosteuden sitoutumiseen materiaalin ollessa edelleen yksi ja sama?


      • RT0510710
        Jämpti kirjoitti:

        RT0510710 Poltetun reikätiilen tiheys josta yleisemmin palomuurit ja hormit on tehty on luokkaa 1200 - 1500 kg/m3, ja täystiilet 1700 - 1900 kg/m3, Kalkkihiekkatiili on 1800 - 2000 kg/m3, kun taas betoni on luokkaa 2300 - 2400 kg/m3, että en kyllä tiedä mitä tiiliä käytät jos ne painaa enemmän kuin betoni. Ja materiaali millä on suurempi kuutiopaino hyvin epätodennäköisesti pystyy sitomaan itseensä enemmän kosteutta, koska tiheytensä ansiosta siinä itsessään on vähemmän ilmahuokosia eli vapaata tilaa kosteudelle.

        Ja Ontuu-ontuulle, ei sun kanssa jaksa väitellä selvästi et ymmärrä mitä luet ja väännät niistä aina oman väitteen ja kysymyksen, kuten edellä "Olen remontoinut 30 vuotta vanhoja pesuhuoneita"

        Melko heikko on suomenkielen taitamus jos tuosta lauseesta ymmärtää, että olen 30 vuotta korjannut pesuhuoneita. Ihan vinkiksi voi sanoa, että "olen 30 vuotta remontoinut vanhjoa pesuhuoneita" olisi ollut oikea sanajärjestys luuloihisi.

        - Määrittele seuraavien itse esille nostamisesi kokonaisuuksien erot : sementti hiekka vesi=betoni

        sementti hiekka vesi=laastia

        Tämä opetetaan jos ammattikoulussa, et ilmeisesti ole edes sitä käynyt, kun et tiedä noiden eroa, mutta sen voin sanoa, että sementti hiekka vesi ei todellakaan ole betonia, taas kerran voit itse opiskella ja sivistää tietämättömyyttäsi, kun tuokaan ei liity itse asiaan.

        Kertaukseksi voin laittaa, että miksi saunasatu kannattaisi laittaa, kyseiseen saunaan 3 seinään (ei siis ulkoseinään) ja kattoon oli se, että se estää kosteuden pääsyn rakenteisiin ja nopeuttaa saunan lämpenemistä kuin myös kuivumista.

        Sinun perustelu taas oli, että ei kannata laittaa, kun ei ole ollut mitään ongelmaa ja se on hyvä, että seinät kostuu aina saunoessa ja jatkuva kosteusrasitus rakenteisiin altistaa kosteusvaurioille ja mahdollisesti homeelle.

        lienee aika turhaa jatkaa väittelyä jos tiheysarvo yksin määrittelee kuinka paljon materiaali sitoo ja luovuttaa kosteutta. Lasin ja betonin tiheysarvot ovat lähes samat toisen sitoessa vettä kuin sieni toisen hylkiessä kosteutta sitomatta sitä itseensä.

        Tapelkaa pojat saatte tupakkia.


      • Jämpti

        "Jos et ymmärtänyt tulit todistaneesi kuinka esim. saunoissa tiiltä ei tulisi käyttää laisinkaan vaan se tulisi korvata betonilla koska se sitoo vähemmän kosteutta."

        Jos sama määrä kosteutta imeytyy saunoessa tiileen ja betoniin ja tiili kuivuu nopeammin niin betoni on vielä kostea edellisestä sauna kerrasta ja seuraavan kerran jälkeen vielä kosteampi, kun taas tiili kuivuu joka saunakerran välillä. Juuri tästä syystä, tiiltä käytetään julkisivuverhouksissa, vaikka se imee itseensä vettä se kuivuu nopeasti ja suuremman huokoisuutensa ansiosta kestää paremmin pakkastakin.

        Mutta samalla sinä todistit, että saunasatun asentaminen on parempi vaihtoehto, koska se ei sido itseensä kosteutta ollenkaan.

        Jos verrataan kahta materiaalia keskenään niin on todellakin turha jatkaa väittelyä jos niitä alkaa vertailemaan muihin materiaaleihin esim. tuon tiheyden perusteella. Tiili ja betoni kuitekin on kiviaineisia materiaaleja.

        Ontuu-ontuu, melko säälittävää jos tarkastat aina kirjoitusvirheet kirjoittaessasi johokin palstalle ja kirjoitusvirhe on aivan eri asia, kuin se, että ymmärtää lukemansa lauseen väärin.

        "olen remontoinut 30 vuotta vanhoja pesuhuoneita" ei voi tulkita mitenkään väärin, muuta kuin jos ei ymmärrä mitä lukee, toki tuota sanajärjestystäkin voi käyttää jos laittaa siihen pilkun. Sun vinkki taas ei ole vinkki vaan saman asian voi ilmaista monella eri tapaa, mutta väärin ymmärrys on väärin ymmärrys.

        "Missä ne kosteusvauriot ja homeongelmat ovat koska avaajan kertomuksen mukaan niitä ei ole?"
        Ei niitä ollut mutta mikään ei estä, etteikö niitä voisi tulevaisuudessa tulla toisin, kuin saunasatun asentaminen oikeaoppisesti estää sen taatusti tulevaisuudessakin, mutta mikäli haluaa kosteusrasittaa seinää jatkossakin jättää alumiinit pois.

        Itse en ainakaan haluaisi alkaa myymään taloa jossa saunatiloissa ei ole alumiinipapereita/saunasatua seinissä.


      • Rajaportinsaunastaterve

        Paskat kestä pakkasta paremmin kuin betoni. Huokoisuutensa johdosta solukkoon imeytynyt vesi täyttäessään solukon jäätyessään laajee ja poks. Pillunpäreinä koko tiili...Tiilien yhdistäminen elementtien pintaverhoiluun on pääasiassa estetiikkaa ei kosteustekniikkaa...Ihme tyyppi pakkomielteineen koska yhdistät saunasatua huokoisille pinnoille ettei kosteus imeytyisi rakenteisiin kehuen samalla kuinka huokoinen tiili on jumalan lahja koska sitoo kosteutta huokoisuutensa ansiosta???...Lasi sisältää tiilen ja betonin tavoin kiviaineisia materiaaleja...Kirjoitusvirheet sinun kohdalla on sivuseikka koska suurin ongelmasi on omien faktojen kumoaminen logiikan siten puuttuessa - väärin ymmärrys on väärin ymmärrys...Se on yksi ja sama vaikka seinissä on tai ei ole saunasatuja se ei takaa kosteusongelmien syntymistä. Kyse on kuitenkin siitä, että tyrkytät vuosikymmeniä virheettömänä säilyneeseen saunaan sinne kuulumattomia materiaaleja joilla vuosikymmeniä terveenä säilynyt rakennus voi homehtua puolessa vuodessa kosteuden jäädessä saunasadun ja seinäpintojen väliin. Sinä olet sokeasti vain estämässä jostain käsittömästä syystä MUOVIA hengittävän seinärakenteen pintaan huomioimatta kuinka seinärakentesiin siirtyy kosteutta muualtakin kuin saunan sisäpuolisilta pinnoilta...Mene rajaportin saunaan ihmettelemään kuinka betoninen sauna jonka kosteusrasitus käyttöasteensa puolesta on ihan saatanan suuri on säilynyt yli sata vuotta ilman saunasatuja?


      • R.R.A
        Jämpti kirjoitti:

        "Jos et ymmärtänyt tulit todistaneesi kuinka esim. saunoissa tiiltä ei tulisi käyttää laisinkaan vaan se tulisi korvata betonilla koska se sitoo vähemmän kosteutta."

        Jos sama määrä kosteutta imeytyy saunoessa tiileen ja betoniin ja tiili kuivuu nopeammin niin betoni on vielä kostea edellisestä sauna kerrasta ja seuraavan kerran jälkeen vielä kosteampi, kun taas tiili kuivuu joka saunakerran välillä. Juuri tästä syystä, tiiltä käytetään julkisivuverhouksissa, vaikka se imee itseensä vettä se kuivuu nopeasti ja suuremman huokoisuutensa ansiosta kestää paremmin pakkastakin.

        Mutta samalla sinä todistit, että saunasatun asentaminen on parempi vaihtoehto, koska se ei sido itseensä kosteutta ollenkaan.

        Jos verrataan kahta materiaalia keskenään niin on todellakin turha jatkaa väittelyä jos niitä alkaa vertailemaan muihin materiaaleihin esim. tuon tiheyden perusteella. Tiili ja betoni kuitekin on kiviaineisia materiaaleja.

        Ontuu-ontuu, melko säälittävää jos tarkastat aina kirjoitusvirheet kirjoittaessasi johokin palstalle ja kirjoitusvirhe on aivan eri asia, kuin se, että ymmärtää lukemansa lauseen väärin.

        "olen remontoinut 30 vuotta vanhoja pesuhuoneita" ei voi tulkita mitenkään väärin, muuta kuin jos ei ymmärrä mitä lukee, toki tuota sanajärjestystäkin voi käyttää jos laittaa siihen pilkun. Sun vinkki taas ei ole vinkki vaan saman asian voi ilmaista monella eri tapaa, mutta väärin ymmärrys on väärin ymmärrys.

        "Missä ne kosteusvauriot ja homeongelmat ovat koska avaajan kertomuksen mukaan niitä ei ole?"
        Ei niitä ollut mutta mikään ei estä, etteikö niitä voisi tulevaisuudessa tulla toisin, kuin saunasatun asentaminen oikeaoppisesti estää sen taatusti tulevaisuudessakin, mutta mikäli haluaa kosteusrasittaa seinää jatkossakin jättää alumiinit pois.

        Itse en ainakaan haluaisi alkaa myymään taloa jossa saunatiloissa ei ole alumiinipapereita/saunasatua seinissä.

        (Itse en ainakaan haluaisi alkaa myymään taloa jossa saunatiloissa ei ole alumiinipapereita/saunasatua seinissä)

        Minulle et saisi edes myytyä vuosikymmeniä vanhaa saunaa joka on pilattu alumiinipapereilla/saunasaduilla tms. Modernin- eli muovipullorakentamisen yhteydessä muovit eri muodoissaan ok.

        Sinä olet oikein malliesimerkki niistä peruskorjaajista joita kutsutaan alan piireissä peruspilaajiksi. Valtaosa suomen vanhasta rakennuskannasta on pilattu yhdistämällä niihin sinne kuulumattomia materiaaleja.


      • ioiuytre
        Jämpti kirjoitti:

        "Jos et ymmärtänyt tulit todistaneesi kuinka esim. saunoissa tiiltä ei tulisi käyttää laisinkaan vaan se tulisi korvata betonilla koska se sitoo vähemmän kosteutta."

        Jos sama määrä kosteutta imeytyy saunoessa tiileen ja betoniin ja tiili kuivuu nopeammin niin betoni on vielä kostea edellisestä sauna kerrasta ja seuraavan kerran jälkeen vielä kosteampi, kun taas tiili kuivuu joka saunakerran välillä. Juuri tästä syystä, tiiltä käytetään julkisivuverhouksissa, vaikka se imee itseensä vettä se kuivuu nopeasti ja suuremman huokoisuutensa ansiosta kestää paremmin pakkastakin.

        Mutta samalla sinä todistit, että saunasatun asentaminen on parempi vaihtoehto, koska se ei sido itseensä kosteutta ollenkaan.

        Jos verrataan kahta materiaalia keskenään niin on todellakin turha jatkaa väittelyä jos niitä alkaa vertailemaan muihin materiaaleihin esim. tuon tiheyden perusteella. Tiili ja betoni kuitekin on kiviaineisia materiaaleja.

        Ontuu-ontuu, melko säälittävää jos tarkastat aina kirjoitusvirheet kirjoittaessasi johokin palstalle ja kirjoitusvirhe on aivan eri asia, kuin se, että ymmärtää lukemansa lauseen väärin.

        "olen remontoinut 30 vuotta vanhoja pesuhuoneita" ei voi tulkita mitenkään väärin, muuta kuin jos ei ymmärrä mitä lukee, toki tuota sanajärjestystäkin voi käyttää jos laittaa siihen pilkun. Sun vinkki taas ei ole vinkki vaan saman asian voi ilmaista monella eri tapaa, mutta väärin ymmärrys on väärin ymmärrys.

        "Missä ne kosteusvauriot ja homeongelmat ovat koska avaajan kertomuksen mukaan niitä ei ole?"
        Ei niitä ollut mutta mikään ei estä, etteikö niitä voisi tulevaisuudessa tulla toisin, kuin saunasatun asentaminen oikeaoppisesti estää sen taatusti tulevaisuudessakin, mutta mikäli haluaa kosteusrasittaa seinää jatkossakin jättää alumiinit pois.

        Itse en ainakaan haluaisi alkaa myymään taloa jossa saunatiloissa ei ole alumiinipapereita/saunasatua seinissä.

        Pinnoitettu uretaanilevy nopeuttaa toki lämmitystä mutta samalla seinien kosteutta tasaava vaikutus menetetään eikä seinäpaneleihin ole paljon varaa nojailla koska ne kuumuu huomattavasti.


      • Jämpti

        Paskat kestä pakkasta paremmin kuin betoni. Huokoisuutensa johdosta solukkoon imeytynyt vesi täyttäessään solukon jäätyessään laajee ja poks.

        Täällä palstalla on kyllä valtaosalla väestä ei ole hajuakaan rakentamisesta, valitettavasti säänkestävään betoniin lisätään kemikaalia joka tekee betoniin ns. suojahuokosia eli tekee siitä HUOKOISEMPAA jolloin betonissa olevalla vedellä on tilaa laajentua.

        Kyllä se vaan on fakta, että vanhoja rakennuksia pääsäntöisesti ostaa tee-itse miehet joilla ei raha riitä parempaan ja sitten itse korjaa niitä päin seiniä vailla parempaa tietämystä eli R.R.A:n mainitsemat peruspilaajat.

        Rajaportinsaunastaterve:lle
        Kivivillakin sisältää kiveä verrataanko sitäkin betoniin ja laastiin eli kivivillalla eristettyyn saunaan ei tarvi teidän periaatteen mukaan laittaa alumiinipaperia tai jos ulkoseinässä on kivivilla niin tuskin sekään sitten tarvii höyrynsulkumuovia.

        Sinä et varmaan rintamamiestaloon laita edes vedeneristettä märkätilaan, kun ei siellä sitä ole ennenkään ollut tai lisäeristä seinää jos uusit ulkoverhouksen, kun 10 cm sahanpurua on tähänkin asti riittänyt. Villasukkia täytyy olla kuitenkin kolmet ettei varpaat palele ja 20 m3 menee puuta talvessa, kun pönttö lämmittää uunia, mut näin se on ennenkin ollut, työmatkatkin teet varmaan hevosella.


      • R.R.A

        Sinä itse neuvot pilaamaan vanhan, täysin virheettömän rakennuksen muovilla kuten peruspilaajilla tapana on älä laita sitä tsi-omistajien piikkiin ettet sinä hallitse rakentamista. Valitettavasti em:t tsi-omistajat ottavat sinun kaltaisiasi kahden markan timpureita juuri sen takia kun omaa osaamista ei ole eikä varaa palkata ammattilaisia. Seuraa omaa ohjettasi mitä muille toitotat, pysy asiassa. Mitä vittua sinä rinnastat materiaalit joista toinen sitoo ja luovutta kosteutta (betoni) niihin, jotka sitoo kosteutta mutta ei luovuta (kivivilla), Idioottiko sinä olet?
        Kerroin jo edellä kuinka muovit on pullotalorakentamisessa ok mutta älä tunge niitä rakenteisiin jonne ne ei kuulu. Minä uskallan väittää ettet sinä ole edes nähnyt niin huonokuntoisia rakennuksia kuin joita itse olen rempannut perustuksista vesikattoon. Parhaimmillaan kolminkertaistaen eristysvahvuuksia verrattuna lähtötilanteeseen minkä ansiosta kymmenien kuutioiden puunkulutus ainoana lämmitysmuotona tippui alle kymmeneen. Laajennusosa rankarakenteisena muovipullotyylillä alkup.osa hengittävä lattiasta kattoon ilman muovia missään muodossa em:sta syistä.
        Jos sinä aiot jatkaa tuota suunsoittoa puskista asiallisen keskustelun sijaan laita nimi ja osoite tulemaan niin saat tilaisuuden vittuilla kasvotusten?


      • Jämpti

        Saunasta oli puhe ei koko talosta, mutta vaikutat ymmärtävän asiat yhtä huonosti kuin ontuu-ontuu taidat peräti olla sama kaveri.

        "Mitä vittua sinä rinnastat materiaalit joista toinen sitoo ja luovutta kosteutta (betoni) niihin, jotka sitoo kosteutta mutta ei luovuta (kivivilla), Idioottiko sinä olet?"

        Luet ilmeisesti vain osan kommenteista, Rajaportinsaunastaterve tuolla sanoi, että lasikin on tehty hiekasta ja siksi rinnastin nuo muut siihen.

        Tyhjät tynnyrit ne kolisee eniten, kuten sun ulosannista voi nähdä, olet taatusti sellainen tyyppi, et riipputaskuliivi täynnä nauloja painat juuri ja juuri 50 kg ja turpiin tulee kaupan pyöröoveltakin.


      • Rajaportinsaunastaterve

        Saunasta oli puhe ja sinä olet hyppinyt mm. tasakattojen ilmankierron puutteista rintamamiestalojen purueristyksiin, villasukkiin ja hevosiin vain muutamia esimerkkejä mainitakseni.

        Sinä itse kerroit edellä kuinka tiheysarvot määrittelee miten paljon materiaali sitoo ja luovuttaa kosteutta mihin RT0510710 kuittasi lasin tiheysarvon olevan sama kuin tiilen eikä se sido kosteutta pätkääkään mistä sinä vedit vaipan vinoon ja aloit selittämään kivivilloista yms. tuulta paskaa.

        Joko sinä kykenet vastaamaan miten rajaporti sauna ei ole yli sadan vuoden iästä ja korkeasta käyttöasteesta huolimatta homeessa ilman saunasatua vai kierrätkö kysymykset taas vaihtamalla aihetta ja haukkumalla?

        Mistä vetoa ET OSAA VASTATA vaan vaihdat taas aihetta ja itket miten muut ovat tyhmiä (ja laihoja kun sinä itse olet peilikuvaasi inhoava läski) sen seurauksena kun sinä itse nolaat jostain käsittämättömästä syystä itsesi aina uudestaan ja uudestaan. PYSY AIHEESSA vaikka tynnyrissä oletkin kasvanut.


      • Harhoista

        ainakin kärsii muiden persoonallisuushäiriöiden lisäksi kun muut kirjoittajat ovat yksi ja sama hlö joka kiusaa häntä muillakin palstoilla.


      • Jämpti
        Rajaportinsaunastaterve kirjoitti:

        Saunasta oli puhe ja sinä olet hyppinyt mm. tasakattojen ilmankierron puutteista rintamamiestalojen purueristyksiin, villasukkiin ja hevosiin vain muutamia esimerkkejä mainitakseni.

        Sinä itse kerroit edellä kuinka tiheysarvot määrittelee miten paljon materiaali sitoo ja luovuttaa kosteutta mihin RT0510710 kuittasi lasin tiheysarvon olevan sama kuin tiilen eikä se sido kosteutta pätkääkään mistä sinä vedit vaipan vinoon ja aloit selittämään kivivilloista yms. tuulta paskaa.

        Joko sinä kykenet vastaamaan miten rajaporti sauna ei ole yli sadan vuoden iästä ja korkeasta käyttöasteesta huolimatta homeessa ilman saunasatua vai kierrätkö kysymykset taas vaihtamalla aihetta ja haukkumalla?

        Mistä vetoa ET OSAA VASTATA vaan vaihdat taas aihetta ja itket miten muut ovat tyhmiä (ja laihoja kun sinä itse olet peilikuvaasi inhoava läski) sen seurauksena kun sinä itse nolaat jostain käsittämättömästä syystä itsesi aina uudestaan ja uudestaan. PYSY AIHEESSA vaikka tynnyrissä oletkin kasvanut.

        Antaa olla jos, ette edes ymmärrä mitä luette.

        Ontuu-ontuu selitti ja kyseli milloin mistäkin, joihin osaan vastasin osaan en.
        Mutta kuten edellinen tässä jo totesi niin todennäköisesti ontuu-ontuu, rajaportinsauna ja R.R.A on yksi ja sama henkilö, sillä kaikkia yhdistää se, ettei ymmärrä mitä on vastattu ja mihin ja kuka on kysynyt ja mitä.

        Liiallinen saunominen kera saunaoluiden on selvästi tehnyt lähtemättömät vauriot päähäsi, ei muuta kuin LISÄÄ LÖYLYÄ.


      • SOITAPARANOID

        En kysynyt kärsitkö sinä harhoista koska se on niin selvä asia ettei sitä tarvitse edes kysyä.

        "Joko sinä kykenet vastaamaan miten rajaporti sauna ei ole yli sadan vuoden iästä ja korkeasta käyttöasteesta huolimatta homeessa ilman saunasatua vai kierrätkö kysymykset TAAS vaihtamalla aihetta ja haukkumalla?"

        Yksi ainoa kysymys liittyen aiheeseen mutta yksikin kysymys on sinulle ylivoimainen. Yritä juntti hyvä pysyä aiheessa ja yritä pitää korkki kiinni perjantaihin asti. Tiukkaa se sinulle varmasti tekee kun oluet jo liitit viestiketjuun vaikka SEKÄÄN ei liity avauksen aiheeseen mitenkään. Jos ei korkki pysy kiinni jätä ainakin lääkket ottamatta ettet taas vajoa psykoosiin.


      • Jämpti

        neljäs nimimerkki samalta henkilöltä, kyllä sulla menee kovaa. Tainnut muutama päivä jäädä välistä lääkkeiden osalta.


      • VASTAUSkiitos

        " Taidat olla se sama ääliö, kun seinät ja tapetointi osastolla on väittänyt, että rakenteen hengittävyys perustuu ilman liikkumiseen - ontuu-ontuu, rajaportinsauna ja R.R.A on yksi ja sama henkilö, sillä kaikkia yhdistää se, ettei ymmärrä mitä on vastattu ja mihin ja kuka on kysynyt ja mitä - neljäs nimimerkki samalta henkilöltä, kyllä sulla menee kovaa. Tainnut muutama päivä jäädä välistä lääkkeiden osalta "

        "Harhoista 23.3.2015 19:08 ainakin kärsii muiden persoonallisuushäiriöiden lisäksi kun muut kirjoittajat ovat yksi ja sama hlö joka kiusaa häntä muillakin palstoilla"

        ---------> "SOITAPARANOID 24.3.2015 21:37"

        "Joko sinä kykenet vastaamaan miten rajaporti sauna ei ole yli sadan vuoden iästä ja korkeasta käyttöasteesta huolimatta homeessa ilman saunasatua vai kierrätkö kysymykset TAAS vaihtamalla aihetta ja haukkumalla?
        Yksi ainoa kysymys liittyen aiheeseen mutta yksikin kysymys on sinulle ylivoimainen."

        PYSY AIHEESSA sen sijaan että keskityt todistamaan kuinka kärsit harhoista.

        "Tainnut muutama päivä jäädä välistä lääkkeiden osalta"


      • Homesauna

      • Mustienpilkkujennussijal

        le: Missähän ne peräänkuulutetut betonin kosteusvauriot mahtaa löytyä ko. kuvista?

        ps. Kerro miten tuon satavuotiaan saunan rakenteille käy jos sisäpinnoille laitetaan nimimerkki Jämptin vaatimuksien mukaisesti saunasatu kosteusvaurioiden ehkäisemiseksi?

        ps2. Kun vastaat edelliseen kysymykseen vastaa sen jälkeen kuinka kauan menee ennenkuin yleinen sauna astetaan käyttökieltoon jos sieltä löytyy hometta? Sata vuottako?


      • Home-sweet-home
        Homesauna kirjoitti:

        https://www.virtualtampere.com/rajaportin-sauna/sauna-alataso

        Tosi terveen näköiset seinät sun mainostamassa saunassa ei juurikaan ole kohtaa missä ei olisi jotain mustia pilkkuja.

        Jos tilaisuus tulee suosittelen kookeilemaan. EI ihan syyttä suomen vanhin vielä käytössä oleva sauna. Vanhempi kuin Suomen itsenäisyys.


      • Yleinensauna
        Mustienpilkkujennussijal kirjoitti:

        le: Missähän ne peräänkuulutetut betonin kosteusvauriot mahtaa löytyä ko. kuvista?

        ps. Kerro miten tuon satavuotiaan saunan rakenteille käy jos sisäpinnoille laitetaan nimimerkki Jämptin vaatimuksien mukaisesti saunasatu kosteusvaurioiden ehkäisemiseksi?

        ps2. Kun vastaat edelliseen kysymykseen vastaa sen jälkeen kuinka kauan menee ennenkuin yleinen sauna astetaan käyttökieltoon jos sieltä löytyy hometta? Sata vuottako?

        Luuletko, että saunoja käy joku homeylitarkastaja tutkimassa miten paljon löytyy vai löytyykö ollenkaan.
        Ton näköinen sauna, kun olis omakotitalossa myyntihetkellä niin kaikki mahdolliset viranomaiset olisi pihassa ostaja ehdokkaan tahosta.

        Katso vaikka sitä ylätaso kuvaa sen halkeaman vieressä keskellä kattoa, ihan kuin sammal kasvaisi, mut antoisia löyly hetkiä.


      • Home-sauna-silsa
        Home-sweet-home kirjoitti:

        Jos tilaisuus tulee suosittelen kookeilemaan. EI ihan syyttä suomen vanhin vielä käytössä oleva sauna. Vanhempi kuin Suomen itsenäisyys.

        Mul on oma sauna, ei tarvi käydä tollaisissa yleisissä saunoissa joissa jalkasilsat viihtyy ja varsinkin toi sauna näyttää 100 vuotiaalta homejuustolta.


      • Kiitos-vastauksesta
        Yleinensauna kirjoitti:

        Luuletko, että saunoja käy joku homeylitarkastaja tutkimassa miten paljon löytyy vai löytyykö ollenkaan.
        Ton näköinen sauna, kun olis omakotitalossa myyntihetkellä niin kaikki mahdolliset viranomaiset olisi pihassa ostaja ehdokkaan tahosta.

        Katso vaikka sitä ylätaso kuvaa sen halkeaman vieressä keskellä kattoa, ihan kuin sammal kasvaisi, mut antoisia löyly hetkiä.

        Tai siis...mihin se vastaus esitettyyn kysymykseen TAAS jäi?


      • Hattiwattisauna
        Kiitos-vastauksesta kirjoitti:

        Tai siis...mihin se vastaus esitettyyn kysymykseen TAAS jäi?

        "le: Missähän ne peräänkuulutetut betonin kosteusvauriot mahtaa löytyä ko. kuvista?"

        "Tosi terveen näköiset seinät sun mainostamassa saunassa ei juurikaan ole kohtaa missä ei olisi jotain mustia pilkkuja"

        "Katso vaikka sitä ylätaso kuvaa sen halkeaman vieressä keskellä kattoa, ihan kuin sammal kasvaisi"

        Ymmärrätkö ollenkaan mitä luet ! ! ! Vai onko liiallinen saunominen homeisessa saunassa vienyt kaiken järjen ? ? ?


      • Mustanpilkunnussijalle

        "Mustienpilkkujennussijal 30.3.2015 17:30 le: Missähän ne peräänkuulutetut betonin kosteusvauriot mahtaa löytyä ko. kuvista?"

        "Kiitos-vastauksesta 31.3.2015 09:24 Tai siis...mihin se vastaus esitettyyn kysymykseen TAAS jäi?"

        ps. Katto on huonoin mahdollinen kohde saunoissa etsiä hometta mutta jatka etsimistä mutta et tule löytämään..

        Vai että sammalta heh heh


    • holvivalu

      Ei kannata laittaa alumiinipaperia. Betoni itsessään toimii kosteus/höyrysulkuna.

      • ei-todellakaan-toimi

        Betoni imee kuin sieni kosteutta


      • 192

        Ko. kohteen kohdalla merkityksetön asia koska paneli jo osiltaan estää kosteuden pääsyn laattaan ja se kosteus mikä sinne pääsee myös kuivuu. Vastaavasti maata vasten olevan ulkoseinän ulkopuolella tulisi olla kosteuskatko. Todennäköisesti onkin esim. bitumisively tms. noin vanhasta rakennuksesta ollessa kyse?
        Alumiinipaperin ollessa vaikea kiinnittää betonipintoihin ehkä jokin sively olisi parempi vaihtoehto? Tosin alumiinipaperin yksi toimintaperiaatteista on toimia myös ns. heijastinpintana pyrkimyksenä estää lämmön/kosteuden siirtyminen rakenteisiin tavoitteena energiakulutuksen minimointi siltä osin.
        Turvallisin vaihtoehto taitaa olla vanhan mallin mukainen jossa alumiinipaperia ei ole käytetty?


      • isokessi
        ei-todellakaan-toimi kirjoitti:

        Betoni imee kuin sieni kosteutta

        Kyllä pelkkä betoni toimii höyrysulkuna. Näin on tehty iät ja ajat kerrostalon kylpyhuoneita ilman ongelmia...


      • B-etoni
        isokessi kirjoitti:

        Kyllä pelkkä betoni toimii höyrysulkuna. Näin on tehty iät ja ajat kerrostalon kylpyhuoneita ilman ongelmia...

        Ei vaan ole, jokainen pesuhuone on maalattu eli maali toimii kosteuskatkona ei itse betoni ja kyseissä kohteessa betonia tuskin on pinnoitettu millään.


    • rakennusmies3

      Nää on vaikeita asioita, jokainen tapaus on hieman erilainen.Eihän se pelkkä paneli pidä lämpöä, vaan lämpö menee sinne betoniin asti. Saunan saisi ainakin nopeimmin lämpimäksi jos alla/yläpuolella olisi lämpöeristys. Ulkoseinä on saunassa aina ongelmallinen. Olisi parempi jos sauna ei olisi ulkoseinällä, silloin eristäminen menisi oikeaoppisesti. Tärkein asia siellä kellari saunassa on lämmitys ja tuuletus. Kokoajan oltava lämmitys päällä ja saunareissun jälkeen hyvä tuuletus ulos asti. Ilmanvaihdon pitää toimia kokoajan. Jos ulkoseinä rakenne on tuntematon-ongelmallinen niin saunaan sisäpintaan panelin alle sopisi se alumiinipaperi tai saunasatu. Mutta sitä ei saa laittaa betonia vasten. Betonin pintaan pitää jättää tuuletusrako. Nytnän ei enää tehdä kellariin sisäpuolelle lisälämmön eritettä, vaan se pyritään laittamaan ulkoseinän ulkopuolelle. Näin saadaan se betoniseinä pysymään kuivempana. Tiedän että rakennusmestaritkin ovat näistä' asioista montaa eri mieltä. Sen tiedän että nykyään saa toimivat seinärakenteet kellariinkin jon voi itse rakentaa alusta asti. Kaikki lähtee toimivista salaojista. Tuulettavista patolevyistä. Pintavesien johtamisesta seinän vieristä poispäin, sekä katolta tulevien vesien johtamisesta kauas talon seinistä.

    • Väärä_osoite

      Kysy paikalliselta rak.tarkastajalta kuinka menetellä? Voi jopa vaatia min. alumiinipaperin käyttöä kosteuden siirtymisen estämiseksi?

      • rak.mest

        Kyllä se alumiinipaperi yleensä laitetaan. Esim. niin kuin aikaisemmin on kirjoitettu krs.taloissa joissa sauna laitetaan betonin päälle yleensä puukoolaus villat ja alumiinipaperi, yhteen seinään ei laiteta al. paperia. Al. paperin tarkoitus on se että sauna lämpenee nopeammin. Riittävä ilmarako paneelin ja al.paperin välissä turvaa saunan kuivamisen saunomisen jälkeen. Lisäksi saunassa pitää aina olla alhaalla ja ylhäällä tuuletusventtiilit tai esim. niin että saunan ovessa on rakoa alhaalla. Saunan rakentamisesta ja eristyksistä on lukuisia kirjojakin. Ei täältä kannata oikeasti mitään neuvoja kysyä. Nytkin tämä keskustelu on irronnut aivan käsittämättömäksi rakennusfysiikan väittelyksi, joka ei liity ollenkaan alkuperäiseen kysymykseen. En suosittele kyllä al.paperin liimaamista tai teippaamista kattoon suoraan betonin, tee se puukoolaus kakkoskakkosella, puu on helppo kiinnittää betoniin esim. lennsoneilla.. sen kauppa nimi oli muistaakseni pikanaula. ja unohda myös ne uretaanilevyt, et tarvitse niitä ed. kohteessa.


      • entäs

        Avauksessa esille nostettua kohdetta ja sen rakenteita tuntematta jos kosteus pääsee nousemaan perustuksista tai lattialaatasta seiniin ja ne paperoidaan tai eristetään saunasaduilla tms. kosteus jää paperin tai saunasadun tms. väliin ja ongelmia tulee? Ei riitä että jättää ulkoseinän paperoimatta tai saunasaduitta perusteina seinän mahd. kostuminen seinän sivusuunnassa kun maakosteus voi nousta väliseiniin laatan tai perustuksien kautta ihan samalla tavalla.


    • werfdsdfdsdf

      Minä olen rempannut ulkorakennuksen yhteydessä olevan saunan jossa oli tiiliseinien päällä suoraan panelit. Meni uusiksi kun lauteet oli lahot ja lattiassa oli vaurioita yms. Vaakasaumoissa oli rimat joihin panelit oli kiinnitetty suoraan. Jätin rimat paikoilleen ja laitoin pystykoolingit ja vaakapanelit ilman papereita.

    • Alumin

      Meillä paloi entinen sauna kun kiuas oli liian tehokas. Pilari-IKI 30 kW kiuas oli liian tehokas 10m3 saunaan. Sen jälkeen rakennutin uuden saunan. Betonista valettiin koko rakennus, 150m3 tuli tilavuudeksi suurin piirtein. Jaettiin tila sauna- ja pesutilaksi pukuhuoneosasti oli etuosassa. Ei mikään kovin kaunis rakennus. Näyttää lähinnä Hitlerin sudenpesältä, bunkkerilta, mutta ei taatusti pala kun on betonista tehty. Lauteet on tietenkin puiset, kaakeliakin on käytetty reilusti. Sisältämihan nätti. Pilari-IKI 30 kW kiuas pääsee oikeuksiinsa siellä. Saunatilan seinät on päällystetty alumiinifoliolla koska ajattelin että silloin lämpösäteily ei karkaa niin helposti. Ehkäpä se oli turhaa mutta näyttää hienolta.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2834
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      527
      2676
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1855
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1797
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      117
      1733
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1679
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1292
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      88
      1126
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      58
      1099
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1092
    Aihe