Vedenkulutus rivitalossa eläkeläisellä

Kultaistavettä

Pystyyko yksi eläkeläinen kuluttamaan normaalisti 14m3 vettä kuukaudessa?
Käytössä pyykinpesu, tiskaus, suihku.
Asunto on pieni yksiö ei puutarhaan vettä kesällä ei ammetta.
Kyselin normaalista vesimaksusta joka on omassa kaupungissa 12eur/kk
ja kulutus 2-3m3 kk.
Lasku on asunnosta ensimmäinen sen ostettua ja taloyhtiönmukana mittarilukemat
olisivat oikeat.
Voiko vesimittari olla rikki, joak näyttää vääriä lukemia?
Vesimaksu on nyt n 60eur eläkeläismiehellä kk.

16

1487

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tiatoo

      Ei pysty. Jossain on vuoto tai mittari on sökö. Vuodoista yleisin ja eniten vettä kuluttava on WC:n läpi vuoto. Sen saa helposti todettua asettamalla aamulla ennen käyttöä kuivan paperin pöntön takalaitaan. Jos paperi kostuu vähänkin niin pönttö vuotaa. Se voi viedä todella paljon vettä. Tietysti tiputtavat hanat on toinen juttu.

    • lapsivesipyssy

      Muutama asia:
      1: 90-luvun pyykkikoneet saattaa imaista yhdellä pesulla 130 litraa vettä. Uusimmat koneet tekee yhtä puhdasta jälkeä puolet pienemmällä vesimäärällä.
      2: 10 minuutin suihku hana täysillä pitäisi viedä oikein säädetyllä hanalla 120 litraa, mutta kokemuksesta sanon, että 200 litraa on hyvin yleinen virtaama 10:ssä minuutissa.
      3: Vessanpytty mallista riippuen 4-6 litraa per veto.
      4: Vesimittari voi olla rikki, mutta se on helppo tarkistaa. Ota lukema, laske 10 litran saavi täyteen vettä vaikka puolen litran jaksoissa, joka kerta hana nopeasti sulkien ja odota muutama sekunti, ja lopuksi ota uusi lukema. Mittari voi näyttää yhtäjaksoisessa juoksutuksessa oikein, mutta heittää lyhyissä ja nopeissa vesimäärissä.
      5: Tarkista, ettei vessanpytty laske hiljalleen läpi. Pyöriikö vesimittari välillä, vaikka vettä ei oteta mistään?

      Minulla kulutus kylmä vajaa 3 kuutiota/kk ja lämmin vajaa 1.5 kuutio/kk. Hintaa sille tulee noin parikymppiä kuussa. Hintaan tietenkin vaikuttaa myös se, millä ja minkähintaisella energialla vesi lämmitetään.

      • uima-allas

        Nykykoneet eivät tee puhdasta ilman lisähuuhteluja vaan jättävät pyykkiin reilusti pesuaine-jäämiä - vain reilulla vedellä huuhdellut ovat "puhtaita" varsinkin kun tietää ihmisten pesuaineen annostelun olevan turhan runsaskätistä.

        Mutta tuskin vanha konekaan aiheuttaa moisia kulutus-lukemia, joten syy on em. vuoto jossain tai todennäköisesti viallinen mittari.

        14 kuutiota kuukaudessa vaatisi jo aikamoista läträystä ja aloittajan mukaan näin ei ole tapahtunut, joten ehdotan kääntymistä talo-yhtiön puoleen ja vaatia mittarin tarkistamista.


    • Epalle100

      Ei ole mahdollista, pyydä vaikka huoltomies tarkistamaan asia.

    • Jippanen

      Meillä menee 3 henkisessä taloudessa omakotitalossa 2-3m3/kk.

      • Pippanen

        Ja meillä 2 henkisessä taloudessa omakotitalossa 8-9 m3/kk


    • EiNormaalia

      Normaali olisi noin 3m3/kk. Se tekisi 100 litraa päivässä henkilö. Voi mennä enemmän tai vähemmän. Tietysti jos täytät suuren kylpyammeen useasti päivässä niin joo. Tai jos sulla on unohtunut hana päälle, niin sitten pystyy toki.

      • ei_niin_vaikeaa

        Tämä normaali on aika liukuva käsite...

        Joskus parikytä vuotta sitten "normaali" kulutus oli kerrostaloissa 170 l/d,hlö ja OK-taloissa 120 litraa. Mutta haarukka oli iso, muutamasta kymmenestä litrasta yli kolmeensataan! Huom. koko talon keskimääräisestä kulutuksesta puhutaan eli huoneisto/henkilökoht erot vielä suurempia.

        Kulutus on kyllä ollut laskusuunnassa ja nykyään taitaa kerrostaloissakin mennä keskimäärin "vain" puolitoista sataa litraa/päivä. Siis keskimäärin. Syynä mm. vettä säästävät vesikalusteet ja kodinkoneet. Eniten kulutusta laskee huoneistokohtainen mittaus & laskutus. Silloin tipahdetaan liki OK-talojen lukemiin. Vuokrataloissa menee aina enemmän, jos/kun laskut maksetaan "luukulta".

        70-luvun talossa, missä taannoin asuin, kulutus oli tosiaan 160-170 luokkaa. Vanhoissa, remppaamattomissa, taloissa voi mm. suihkun virtaamat olla huimat, jos/kun hanat ovat niitä vanhoja, ammeen täyttöön tarkoitettuja, joista pitää saada 0,3 l/s (~20 l/min). Ja WC-pytty voi hotkaista kanssa ämpärillisen/laaki...

        Seuraavana 2008 talo ilman huoneistokohtaisia mittareita; 140 l/d,hlö. Nyt on talo mallia 2012 ja huoneistokohtaiset mittarit ja oma kulutukseni n. 80 l/d,hlö, vaikken mitenkään hirveästi säästele. Kodinkoneet ja kalusteet ovat kuitenkin säästömallia, esim. suihkusta ei saa edes "nupit kaakossa" kuin hikisesti 10 l/min (siellä on selkeästi jokin virtaamanrajoitin). Myös putkirempatut talot voi rinnastaa uusiin - onhan niissä uudet kalusteet ja nykyään huoneistokoht. mittaritkin.


    • arjensankari226778

      Aika hyvin osuva kulutus on 55 m3 vuodessa henkeä kohti. Se on 150 litraa päivässä. Luku on ainakin riittävän iso, jottei säädetä liikaa.Säästeliäs käyttö on tänä päivänä 100-110 litraa vuorokaudessa henkeä kohti.

      Aloittajan lähes 500 litraa vuorokaudessa viittaa vesivuotoon. Tai sitten yhtiössä on summavesimittaus. Jotkut pösilöt suunnittelevat mittauksen kuuman veden kiertoon summamittauksena. Tuollaisella mittauksella saadaan samantapaisia tuloksia. Mittareitten tarkkuusvaatimus on /- 2%. Jopa 4% erolla tulee 0,5 l/s virtauksella 631 m3 vuodessa virhettä. Yhdellä asunnolla ei ole tuota 0,5 litraa tietenkään kiertojohdossa. Se on pienen yhtiön koko kiertojohdon virtaama.

      Vesivaraaja voi muuten vuotaa allensa aika paljon, kun venttiilisysteemit kalkkeutuvat.

      • ristiinlaskutus

        Eikähän se todennäköisin vaihtoehto ole laskutustiedot ristissä ts. eläkeläinen maksaa naapurinsa vesilaskua ja päinvastoin. Kuulemma sähkömittareitakin on ollut tälläviisiin ristissä ja ihan yhtä helposti moinen sujuu vesimittarienkin kanssa, jos/kun kyseessä on modernit etäluettavat mallit, jolloin laskutus kohdennetaan jonhonkin ohjelmaan koodattujen mittarien sarjanumeroiden tms. perusteella.


    • 10-10

      On mahdollista, normaalisti yksi henkilö käyttää n. 50 m3 vettä vuodessa ja tuhlaileva käyttö voi kaksinkertaista helposti kulutuksen.

    • eiei

      Ei ole mahdollista jos ei ole jotain läpivuotoa. Jos yksi henkilö käyttää 50 m^3 vudessa niin sen kaksinkertainen määrä 100 on vain reilu puolet avaajan kertomasta 170 kuutiosta.

    • Juusoon

      Mulla oli normaali kulutus vettä n. 150 m3 -90 luvulla ja perhessä 3 tytärtä.

      Tyttäret, kun tuli murroikään niin kulutus nousi 470m3 vuodessa. Tyttäret kävi aamulla, keskipäivällä ja illalla suihkussa. Jopa ruokatunnilla koulusta ehti maata suihkussa 15 minsaa.

      Kaiken muun lisäksi maksoin hilseilevän ihon takia lääkärissä käynnit ja perhanan paljon voiteita.

      Kannoin kuumavesivaraajan (300L) varastoon ja asensin 80 litraisen tilalle niin tippui vesilasku 210 litraan/v. Hilseilevää ihoa kyllä hoidettiin mutta kävivät koulussa sitten suihkussa.

      Kyllä käyttötottumuksilla saa isot heilahtelut kulutukseen.

    • okt-asuja

      http://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/mihin_energiaa_kuluu/vedenkulutus
      tuollainenkin olemassa..

      • okt-asuja

        siis keskim. 155L/vrk/suomalainen.


    • Vettätoisessakinpolvessa

      Tuolla kulutuksella menee n.3 dl joka minuutti ja 20 litraa tunnissa yötäpäivää. Luultavasti vessansäiliön pohjaventtiili vuotaa. Toivottavasti on jo korjannut, kun on niin vanha aloitus.
      Mutta vessapaperilla on helppo testata että vuotaako se pytty. Silloin kun pytyn sisäreunan vesisäiliön kohdalla pitäisi olla kuiva ja paperi kastuu. Silloin olet löytänyt vuotopaikan

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1555
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1026
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      957
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      714
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe