Kittilässä paljastui varjohallinto

13-perjantai

"PÄÄTÖKSENTEKO 13.3.2015
SK: Kittilässä paljastui varjohallinto
Kittilän kunnanjohtajan Anna Mäkelän erottamisen taustalta löytyy yhä erikoisempia käänteitä. (Kuva: Hannu Kataja)
Kittilän hissijupakan ja valtataistelun puimiseen on käytetty lainopillista apua, jonka maksaja on kunnanhallitus mutta jonka olemassaolosta ei kunnan virkamiesjohdolla ole ollut tietoa, kirjoittaa Suomen Kuvalehti.

Kittilän vt. kunnanjohtaja Esa Mäkinen on tuonut kunnanhallituksen esityslistalle lakiapuun liittyvän, kunnanhallituksen maksettavaksi osoitetun laskun.

Mäkinen haluaa selvittää, mistä on kyse lakiavussa, josta kunnan virkamiesjohto ei tiedä ja jonka ostamisesta ei löydy minkäänlaista päätöstä kunnanhallituksen pöytäkirjoista.

Laskun lakiavusta on allekirjoittanut oikeudellinen avustaja Pertti Eilavaara. Laskutuksen perusteena on ”kunnanhallituksen neuvonta, kirjelmien analyysi, yksittäisten tapausten muistiot ja oikeustapauskoonnit”. Lasku on osoitettu kunnanhallituksen puheenjohtajalle Timo Kurulalle.

– Laskun mukaan kunnanhallitus olisi ostanut Eilavaaralta lainopillista neuvontaa asioissa, jotka liittyvät kunnan enemmistöomistamaan hissiyhtiöön ja kunnanjohtajan irtisanomiseen, Suomen Kuvalehti kirjoittaa.

Eilavaaralla on ollut toimeksianto jo päivää ennen (15.12.2013) kuin Kittilän kunnanhallitus alkoi käsitellä hissiyhtiön asioita (16.12.2013).

Kunnanhallituksen esityslistan mukaan Eilavaaralta on pyydetty kaikkea materiaalia johon lasku perustuu, mutta hän on vastannut toimittaneensa aineiston kunnanhallituksen edustajalle eikä toimita niitä enää.

Erotettu kunnanjohtaja Anna Mäkelä, jonka erottamiseen lakiapua siis on myös laskun mukaan annettu, ei ole tietoinen aineistosta eikä ole tietoinen sellaisen olemassaolosta.

Kurula ja kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Aki Maunula eivät ole pyynnöstä huolimatta toimittaneet aineistoa Mäkiselle tai kunnan arkistonhoitajalle pyydettyyn päivään mennessä.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Pekka Viljanen ei varsinaisesti ylläty uusimmasta käänteestä Kittilän päätöksenteossa.

– Tällainen päätös ei vielä oikeuta ostamaan joltakin tietyltä lakimieheltä tiettyä palvelua tiettyyn asiaan, vaan sellainen päätös olisi tullut käsitellä kunnanhallituksessa erillisenä hankintapäätöksenä, Viljanen sanoo SK:lle.

Viljasen mielestä toiminta näyttäytyy varjovalmisteluna ja hän pitää sitä erittäin kummallisena menettelynä. Viljasen mielestä Eilavaaran aineisto pitäisi luovuttaa myös keskusrikospoliisille, joka tutkii Kittilän sotkua.

Lakiapulasku tuli täydellisenä yllätyksen myös Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Inkeri Yritykselle, joka pyytää valtiovarainministeriön kuntaosastolta apua Kittilän kunnan päätöksenteon järjestämiseksi.

– Nyt esille tullut varjovalmistelu osoittaa, että ulkopuolisella avulla on jo kiire, Yritys sanoo Suomen Kuvalehdelle.

Lista laskun perusteena olevista toimista löytyy kokonaisuudessaan kunnanhallituksen esityslistalta.

Suomen Kuvalehden artikkelit aiheesta:

Kittilän mahalasku – näin kunnan varjohallinto paljastui (16.3.)

Kittilä: Nyt kunta sai salaperäisen laskun lakiavusta, jota ei ole tilattu (9.3.)"

13

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jaa-kops-jaa

      em tapauksessa olisi käännyttävä Kmäen enemmistön puoleen, ovat erikoistuneet "varjoissa hallintoon

      • Kopiokone

        ugh! (Hyvin sanottu/samaa mieltä/ei lisättävää). Mitä nyt sen verran lisättävää että k.mäessä on toki enemmistö tuki "varjohallinnolle" jotka tunnetaan hyväveljinä ja viiskakkosena. Eikä ne edes kerro enemmistölle mitä suljettujen ovien takana sovitaan pelkästään käskyttävät enemmistöä kunhan ovat ensin sopineet keskenään mikä juntataan seuraavaksi hallituksen ja valtuuston kokouksissa läpi. Kokoukset ovat pelkkiä junttaustilaisuuksia törkein taisi olla ero selänteestä jonne oli attendolle varattu aika puheelle hyvissä ajoin ennen kokouksen alkua. Päätös erosta oli siis päätetty jo ennen kokousta.


    • missäne

      kärsämäen kunnanhallituksen tai -valtuuston päätökset lakimiesten palkkaamiseen lakien rikkomisen tueksi? siinähän irvailette kärsämäessä varjohallitus on tosiasia

    • osallisena1ekuntaehdokas
      • Heh_

        Taas yksi KH jossa kaikkia hallituksen jäseniä ei informoida hallituksen tekosista heh heh


      • jokakylässä

        samahomma. Pari pääperkelettä tekee mitä lystää ja lampaat seuraa perässä JAA JAA


    • keskusta

      tosi on

    • tittailuksi.meni
      • kohta-sattoo-paskoo

      • 765467

        saapa nähä miten kalliiksi kittilälle paikallinen hyvävelijärjestö tulee kunhan pari vuotta käräjöivät? Paljonko se pyhäjärvisille maksoi kun Titan ulos potkivat?


      • mitäväliä

        Mitä sillä on väliä kun joka kylässä on omat varjohallituksensa ja kittilässäkin käy siten että ottavat turpaansa ja kunnolla. Sen jälkeen maksavat kiltisti kunnan kassasta aiheuttamansa menot kunnalle ja se sama varjohallitus jatkaa kun ei mitään olisi tapahtunut. Vastuut ei paina luottamustehtävissä vaikka lakeja rikkoisivat. Esimerkkejä löytyisi pilvin ja pimein.


    • vierilu

      kärsämäen enemistöpäättäjät olivat päättäneet attentosta jo ennen puolangan vierailua vierailu Puolangalle oli vain kuntalaisten pettämistä haluttiin muka tehdä vierailu Puolangalle ja kertoa miten hyvä attento on.

      • LEHMÄKAUPAT

        voiteluksi sitä yleisesti kutsutaan kun päättäjiä syötetään ja juotetaan pirunhäntä kainalossa. Kädestä söivät ja nuolivat siihen asti kun saivat nimen sopimukseen. SItten loppui nuoleminen kun seinään ja Hokkanen joutui ajelemaan attendon edustajien perässä kun ne vierailut kärsämäkeen loppui kuin seinään. Nuoleminen muuttui käskyttämiseksi. Tapahtui tk:ssa mitä tahansa hyvin menee sanoo hyvävelit jotka attendon tänne junttasi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1378
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1251
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1185
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1135
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      15
      1091
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1067
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      32
      1034
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1033
    9. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1032
    10. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1023
    Aihe