ASEITUNAS PARTIDAS

ellak

Suurin kaipaamani puute Suomessa on kunnollisten oliivien puuttuminen.
Tarkoitan nyt kotitekoista tuotetta joka valmistetaan tuoreista käsittelemättömistä raakaoliiveista joita ei Suomessa saa ostaa mistään vihannestiskistä eikä hedelmäpuodeista.
Maku on taivaallinen ja koukuttaa 100 kertaisesti verrattuna mihinkään suolalla pilattuun valmiiseen myyntituotteeseen. Erikoisesti Kreikkalaiset oliivit ovat ylisuolattuja joista oliivin oma hieno aromi on poispyyhitty. Samoin kaikki kaupallinen purkkitavara.
Kun joku kertoo mistä käsittelemättömiä tuoreoliiveja Suomessa saa, niin annan pari reseptiä miten niistä voi valmistaa maailman parhaat oliivit joita vain Espanjalaiset osaavat tehdä kotona. Kerron tämän vankan kokemukseni pohjalta omien oliivipuideni tuotteista niitä tehtyäni 82-2005 aikana Espanjassa.

9

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oliivipuunalla
      • ellak

        Onhan ne pahoja jos niitä popsii ennen valmistamista, mutta kun ne itse osaa valmistaa niin ei suomessa saa kaupasta ostaa mistään niin hyviä.


    • ellak
    • aiolivai

      Olet aivan oikeassa, että suurin osa Suomessa myytävistä oliiveista on nykyään pakattu suolaliemeen ja maku kärsii siitä.

      Aikoinaan ostin vain kivellisiä neitsytoliiviöljyyn ja viinietikkaan säilöttyjä kivellisiä kalamata-oliiveja, joiden maku oli pehmeän täyteläinen, mutta nykyään niitä on vaikea saada.

      Joistain prismoista voi löytää vielä niitä, mutta yleensä hyllyistä löytyy vain tönkkösuolattuja kivettömiä oliiveita - onkohan joku eu-direktiivi pakottanut moiseen valmistukseen.

      Oliiveiden valmistus vaatii aikaa ja vaivaa aivan kuten oikeaoppinen viininlehtikääryleiden teko - lehdet eivät ole valmiita ruokaan heti poimimisen jälkeen vaan vaativat työstämistä liottamiseen ja suolaamiseen.

      Tämä vain korostaa sitä, että hyvä ruoka ei valmistu hetkessä vaan vaatii pidempää valmistamista aivan kuten oliivit, jotka puista pudotettua vaativat vielä lukuisia toimia ennenkuin ovat edes syötäviä.

      Mitkä sitten ovat niitä "parhaimpia" oliiveita niin vastaus on taas kunkin makunystyröiden varassa - kukin tuotantoalue kun pitää omiaan parhaimpina ja öljyään ylivertaisena - vastaus tähän on vain maistaminen ja omaan makuun luottaminen. Kun on löytänyt sen "oikean" maun niin siitä tulee pitää kiinni vaikkakin tuottajat tekevät sen vaikeaksi muuttaessaan tuotettaan.

      Noin yleensä oliivit kannattaa ostaa kivellisinä - näin maku ja rakenne on parhaimmillaan. Jos kivetöntä haluaa esim. salaatteihin tai tahnoihin niin kiven saa helposti pois tekemällä viillon oliivin ympäri ja sormin vääntäen saa hedelmälihan irti kivestä - yleensä onnistuu helposti eikä tarvitse mitään värkkiä siihen tai sitten vain vuolee hedelmälihan kivestä irti veitsellä.

      Oliiveiden kanssa ruoanlaitossa on se sama kuin fisujen kanssa - kun luu on mukana niin makukin on parempaa vaikka useimmat ihmiset eivät tätä ymmärrä, että ruoassa voi olla ruotoja tai jopa kiviä vaan odottavat helposti syötävää vauvanruokaa, jolloin ennen tarjoilua on hyvä mainita tästä.

    • kalamata

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1625
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      80
      1265
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      91
      1170
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1096
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      2
      1092
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1039
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      980
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      932
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      877
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      761
    Aihe