Onko oikeutta tt-tuen pienentämiseen?

lapseteielätä

Asun kahden aikuisen lapseni kanssa enkä halua heiltä veloittaa asumisesta vuokratalossa.

Lapseni eivät kuulu toimeentulotuen piiriin vaan toinen on opiskelija apurahalla ja toinen on työtön.Voiko sossu automaattisesti päättää että heidän on maksettava minulle omista rahoistaan vuokraa ja muita menoja ja pienentää minun toimeentulotukeani omavaltaisesti sillä perusteella?

39

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • asia

      Toimeentulotuki määräytyy ja perustuu melko tarkkaan ihan samoihin laskelmiin joka asiakkaalla.
      Tästä linkistä löytyy toimeentulotukilaskuri, josta näkee suuntaa-antavasti mitkä seikat vaikuttaa ja mitkä ei ja missä määrin.
      Syötät vain tiedot taloutesi tilanteesta laskuriin ja voit valaista tilannettasi. Laskuri tässä
      http://www.sosiaalikollega.fi/virtu.fi/laskurit/toimeentulotukilaskuri

      • asia

        Kannattaa myös tarkastuttaa huolella mahdollinen asumistukesi.
        Kyllä asiat varmasti selviävät kun selvittää ne kerralla kunnolla. Hyvä että otat selvää asioista.


    • 167-176

      Sossu voi päättää ihan mitä tahansa ja usein niin tekee. Yhä useammin sossun päätökset on laittomia kuten tuokin.
      Alentaako sossu tukea ottamalla laskelmassa tulona huomioon jonkun keksimänsä vuokran määrän?
      Tee oikaisuvaatimus ja perusteeksi se ettei vuokratuloa ole joten se ei ole tosiasiallisesti käytettävissä olevaa tuloa. TTL 2:6§

      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971412#L2P6
      "6 § (29.12.2005/1218)
      Toimeentulotuen määräytyminen
      Toimeentulotuen määrä on tämän lain mukaan määriteltyjen menojen sekä käytettävissä olevien tulojen ja varojen erotus. Tulot ja varat otetaan huomioon ensin 7 §:ssä tarkoitettua perustoimeentulotukea myönnettäessä."

      Voit varautua siihen että oikaisuvaatimus hylätään ja selitykset sen hylkäämiselle ovat sekavia ja laittomia tai niitä ei ole ollenkaan. Oikaisuvaatimuksen käsittely useissa kunnissa ei kestä päivänvaloa eikä varsinkaan tarkempaa juridista tarkastelua. Jos, ja useimmiten kun hylky tulee niin kannattaa valittaa hallinto-oikeuteen, siellä tuollainen päätös muuttuu ja muuttuu tarinakin kun esittelijä ei useinkaan uskalla valehdella HaO:lle.

      • 6-1

        Virkanilkitkö siellä taas mielikuvituksessasi kummittelevat ???


      • 167-176
        6-1 kirjoitti:

        Virkanilkitkö siellä taas mielikuvituksessasi kummittelevat ???

        Heh heh!
        Jotain tuollaista odottelinkin, kauanhan se kesti.
        Mihin unohtui ohje hoitoon hakeutumisesta?
        Mihin pyrit noilla kommenteillasi? Mitään et saavuta kuitenkaan.


      • minä.sulle.maksan

        Lasten maksama vuokra on käytettävissä olevaa tukea, vaikkei vuokraa perittäisikään. Onko kohtuullista, että lapsille maksetaan asumistukea, ja sitten he eivät maksa vuokraa? Yhteiskunta maksaa tällöin saman tuen kahdesti, sekä vanhemmalle (täysi toimeentulotuki vaikka tuloja olisi saatavilla) ja lapselle asumistuki, jonka hän sitten käyttää tupakkaan ja leffalippuihin.


      • Paitsi-että
        minä.sulle.maksan kirjoitti:

        Lasten maksama vuokra on käytettävissä olevaa tukea, vaikkei vuokraa perittäisikään. Onko kohtuullista, että lapsille maksetaan asumistukea, ja sitten he eivät maksa vuokraa? Yhteiskunta maksaa tällöin saman tuen kahdesti, sekä vanhemmalle (täysi toimeentulotuki vaikka tuloja olisi saatavilla) ja lapselle asumistuki, jonka hän sitten käyttää tupakkaan ja leffalippuihin.

        Toimeentulotuen perusosa ei ole vuokratukea.

        Vanhempiensa luona asuva ei saa asumistukea tai toimeentulotukea vuokran maksamiseen vaikka hän sitä vanhemmilleen maksaisikin.

        Ja mitä hittoa tarkoittaa "Lasten maksama vuokra on käytettävissä olevaa tukea, vaikkei vuokraa perittäisikään."? Aivan päätön lause.


    • asia

      Alentaako sossu tukea ottamalla laskelmassa tulona huomioon jonkun keksimänsä vuokran määrän?

      Ottaa laskelmassa huomioon vuokrakuitissa olevan vuokran määrän.

      Henkilöiden, jotka muodostavat siis kimpassa yhteisen talouden, tässä tapauksessa vanhempi ja hänen 2 aikuista lastaan, yhteenlasketut tulot huomioidaan oheisen laskurin mukaan.
      Lisäksi on ( siis mielestäni) suomessa käytössä nk. harkinnan varainen tuki jota myönnetään esim. perheen kriisi, ym vastaavissa akuuttitilanteissa.

      Se, että heti alkaa päältä pelotellaan kysyjiä sillä, että tulevat asiallisen käsittelyn sijaan kohtaamaan käsittelijöiltä epäreiluutta ja epäoikeudenmukaista kohtelua ei rakenna eikä rohkaise ketään hakemaan tukea. Siksi todella moni joka olisi tukiin oikeutettu jättää sen hakematta ja sitkuttelee reippaasti köyhyysrajan alapuolella, kurjissa oloissa, hammasta purren. On hyvä että alkuperäinen kysyjä etsii tietoa ja selvittää missä mennään hänen tilanteessaan. Näin juuri!

      Eipä niistä paljon kirjoituksia näy kun asiakas on apua saanut ajoissa ja asianmukaisesti vaikeassa taloudellisessa elämäntilanteessa, ettei nääntynyt vaikeuksien edessä, kuitenkin suuri osa apua saa, vaikka tuenmäärärahat ovat törkeän minimiin vedetty nykyelinkustannuksiin verraten, mutta sillehän ei virkailijat voi mitään, ainoastaan äänestäjät jotka määrärahoista päättäjät valitsee, muistakaa se.

      • 167-176

        "Se, että heti alkaa päältä pelotellaan kysyjiä sillä, että tulevat asiallisen käsittelyn sijaan kohtaamaan käsittelijöiltä epäreiluutta ja epäoikeudenmukaista kohtelua ei rakenna eikä rohkaise ketään hakemaan tukea. "
        On hyvä tietää tuo asia etukäteen ja varautua pettymykseen, jos tosiasiat selviävät vasta jälkikäteen on se pahempi juttu. Noiden asoiden pimittäminen ja piilottelu ei auta yhtään, päin vastoin nuo epäkohdat pitää tuoda julki niin voi olla että asiat joskus korjaantuu. Tuota käsittelijöiden epäreiluutta ilmenee koko Suomessa ja useissa kunnissa, "temputkin" on suunnilleen samoja, kukahan noita "temppuja" oikein keksii.

        "tuenmäärärahat ovat törkeän minimiin vedetty nykyelinkustannuksiin verraten, mutta sillehän ei virkailijat voi mitään"
        Voivat kun tekevät päätökset lain mukaan, se on heiltä oikeus edellyttää.


      • asia

        "On hyvä tietää tuo asia etukäteen ja varautua pettymykseen, jos tosiasiat selviävät vasta jälkikäteen on se pahempi juttu."

        Tuo on aivan totta, että on ihan hyvä tiedostaa että myös tällaista tapahtuu ja miten silloin toimia jos tällaista tapahtuu. Varmasti etuuskäsittelijöissä ja ammattitaidossa sekä asenteissa itse työhön (mihin he ovat palkattu) voi olla valitettavasti suuriakin eroja.
        Mutta lähtökohta se ei saa olla, että pelotellaan vaikeassa taloudellisessa elämäntilanteessa nääntymäisillään olevia ihmisiä että ei kannata hakea tukea tai apua koska "itse hakuprosessi on niin kohtuuttoman hidas ja hankala/ et sä sitä kuitenkaan saa / sua nöyryytetään vitkuttelemalla ja keksimällä kuin kiusallaan pykäliä millä EVÄTÄ mahdollisesti hakemasi toimeentulotuki".

        Suurin osa etuuskäsittelijöistä hoitaa kyllä hommansa pätevästi. Heillä on vastuu tehdä työ lakipykälien mukaan. Kysymällä selviää aina eteenpäin. Se, että ottaa selvää ellei tiedä on paras alku kaikelle.


    • Sairastakohtelua

      Se on hienoa.

    • lapsieielätä

      Vuokra on otettu kaupungin normien mukaan huomioon mutta sossu siis tekee päätöksen minulle että heidän mukaansa lapsieni pitää maksaa minulle vuokraa koska asuvat samassa taloudessa.Itse en halua heiltä mitään periä vaan perimättä vuokraa annan heidän asua ilmaiseksi joka tukee heidän tilannettaan elämässä.

      Sossu ei tätä halua vaan he vähentävät minun tt-tuestani sen osan kuin katsovat mitä lasteni heidän mielestään pitäisi maksaa minulle vaikka eivät maksa enkä halua heiltä mitään ottaa.Olen myös kertonut sossussa tämän että vähävaraisena vanhempana tuen nuoria aikuisia niin ettei heidän tarvitse maksaa minulle vuokraa, kaupassa käyvät itselleen ja joskus minullekkin.Sossu vain haluaa pakottaa minut pyytämään lapsiltani vuokraa, onko se mahdollista.Minulta eivät ole lupaa eikä hyväksyntää kysyneet näin vain toimivat.

      Eli sossu määrää mitä kukakin taloudessa maksaa ja päättää minun tt-tuen määrän sen mukaisesti sitten.Eli rokottaa minun perustoimeentulotuestani hyväksymänsä vuokran osuudessa sen mitä he kuvittelevat että joku toinen maksaa minulle vaikkei maksa eikä tule maksamaan.Eli pakottavat lapseni maksamaan minulle vuokraa pienentämällä minun tukiani heidän tulojensa vuoksi.Onko tämä laillista?

      Lapseni eivät nauti toimeentulotukea ja asumistukea emme saa toisen lapsen apurahan takia.Meille tulee kaikille halvemmaksi asua tässä kolmiossa nyt kuin että jokaisella olisi omansa ja jokainen meistä velkaantuisi vielä pahemmin nykytilanteessa.

      • 10_1

        "Itse en halua heiltä mitään periä vaan perimättä vuokraa annan heidän asua ilmaiseksi joka tukee heidän tilannettaan elämässä."
        - siis tuet heitä taloudellisesti

        "Lapseni eivät nauti toimeentulotukea ja asumistukea emme saa toisen lapsen apurahan takia"
        - mutta nyt pitäisi päästä osille sinun toimeentulotuestasi?


      • pyhäsylvisentään
        10_1 kirjoitti:

        "Itse en halua heiltä mitään periä vaan perimättä vuokraa annan heidän asua ilmaiseksi joka tukee heidän tilannettaan elämässä."
        - siis tuet heitä taloudellisesti

        "Lapseni eivät nauti toimeentulotukea ja asumistukea emme saa toisen lapsen apurahan takia"
        - mutta nyt pitäisi päästä osille sinun toimeentulotuestasi?

        Anteeksi kuinka.. minä itse en halua että lapseni elättävät minua mitenkään vaan että äitinä tuen heitä alkuun elämässään.Näin he pääsevät itse parempaan ja turvatumpaan elämään nopeammin ja varmemmin.

        Mutta kyse oli siis siitä että saako sossu määritellä miten samassa taloudessa asuvien tulot minun tuloihin vaikuttavat vaikka vain minä olen toimeentulotuella.

        Saako he muokata minun toimeentulotukeani lasteni tulojen perusteella mielin määrin.Meille ei siis tehdä taloutta koskevaa toimeentulotukipäätöstä eikä myöskään muille taloudessa asuville vain minulle.

        Eli jos ottaisin naapurin erkin asumana luokseni ja hän olisi vaikkapa rikas niin sossu velvottaisi naapurin erkin maksamaan minulle vuokraa vastoin tahtoani???Ja jos en suostu niin maksan sen huonommassa toimeentulotuessani vaikka erkin perhanalla ei ole mitään merkitystä lain mukaisesti minun toimeentulotukeni kanssa???


      • naapurinerkki

        "Eli jos ottaisin naapurin erkin asumana luokseni ja hän olisi vaikkapa rikas niin sossu velvottaisi naapurin erkin maksamaan minulle vuokraa vastoin tahtoani???"

        Ei sossu velvoita Erkkiä tai sinun aikuisia lapsiasi maksamaan vuokraa tai muuta sinulle.

        Sossu ainoastaan leikkaa toimeentulotukeasi jos asunnossasi asuu muita täysi-ikäisiä.

        Se on sitten sinun asiasi maksavatko muut vuokraa vai kiristätkö sinä vyötäsi pienentyneen tuen verran.


      • 167-176
        naapurinerkki kirjoitti:

        "Eli jos ottaisin naapurin erkin asumana luokseni ja hän olisi vaikkapa rikas niin sossu velvottaisi naapurin erkin maksamaan minulle vuokraa vastoin tahtoani???"

        Ei sossu velvoita Erkkiä tai sinun aikuisia lapsiasi maksamaan vuokraa tai muuta sinulle.

        Sossu ainoastaan leikkaa toimeentulotukeasi jos asunnossasi asuu muita täysi-ikäisiä.

        Se on sitten sinun asiasi maksavatko muut vuokraa vai kiristätkö sinä vyötäsi pienentyneen tuen verran.

        "Sossu ainoastaan leikkaa toimeentulotukeasi jos asunnossasi asuu muita täysi-ikäisiä.
        Se on sitten sinun asiasi maksavatko muut vuokraa vai kiristätkö sinä vyötäsi pienentyneen tuen verran."
        Ei minkään lakipykälän nojalla sossu voi leikata toimeentulotukea jos majoittaa asuntoonsa vaikka paikallisen jalkapallojoukkueen, se ei sossulle kuulu tippaakaan.

        Alentaminen ei perustu lakiin kuten ei sossun toiminta useinkaan. Kun heiltä kysyy lainkohtaa jonka nojallaa toimivat on vastauksena pelkkäää änkytystä, jos sitäkään. Päätöstään eivät silti muuta ennen kun on pakko, ja se pakko tulee yleensä vasta hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen. Se pakko on kuitenkin näkemisen arvoinen kun sossutantan naama on norsunvitulla kauan aikaa. Sen jälkeen ovat noin vuoden kiltisti muta taas jotain laitonta ilmaantuu päätökseen. Tuollaisesta touhustako veronmaksajat maksavat noille virkanilkeille palkkaa? Ei pitäisi.


      • Oikein-menee
        pyhäsylvisentään kirjoitti:

        Anteeksi kuinka.. minä itse en halua että lapseni elättävät minua mitenkään vaan että äitinä tuen heitä alkuun elämässään.Näin he pääsevät itse parempaan ja turvatumpaan elämään nopeammin ja varmemmin.

        Mutta kyse oli siis siitä että saako sossu määritellä miten samassa taloudessa asuvien tulot minun tuloihin vaikuttavat vaikka vain minä olen toimeentulotuella.

        Saako he muokata minun toimeentulotukeani lasteni tulojen perusteella mielin määrin.Meille ei siis tehdä taloutta koskevaa toimeentulotukipäätöstä eikä myöskään muille taloudessa asuville vain minulle.

        Eli jos ottaisin naapurin erkin asumana luokseni ja hän olisi vaikkapa rikas niin sossu velvottaisi naapurin erkin maksamaan minulle vuokraa vastoin tahtoani???Ja jos en suostu niin maksan sen huonommassa toimeentulotuessani vaikka erkin perhanalla ei ole mitään merkitystä lain mukaisesti minun toimeentulotukeni kanssa???

        Pointti on tässä juuri se, että asut vuokra-asunnossa ja samassa asunnossa on virallisesti kirjoilla kaksi aikuista lastasi. Miksi aikuisten lasten ei pitäisi osallistua vuokranmaksuun kun aviopuolisonkin pitäisi jos sinulla sellainen olisi?

        Ihan oikein on sossu toiminut tuossa tapauksessasi. Katso esim. tästä:
        http://www.oulunkaari.com/tiedostot/perhepalvelut/toimeentulotuen_soveltamisohje_2014.pdf

        "Jos samassa asunnossa asuu samaan perheeseen kuuluvia täysi-ikäisiä, toimeentulotukea myönnettäessä jaetaan asumismenot pääluvun mukaisesti."

        Saat siis toimeentulotukea kolmasosaan asumismenoistasi koska teitä on kolme maksamassa niitä menoja.


      • Oikein-menee
        167-176 kirjoitti:

        "Sossu ainoastaan leikkaa toimeentulotukeasi jos asunnossasi asuu muita täysi-ikäisiä.
        Se on sitten sinun asiasi maksavatko muut vuokraa vai kiristätkö sinä vyötäsi pienentyneen tuen verran."
        Ei minkään lakipykälän nojalla sossu voi leikata toimeentulotukea jos majoittaa asuntoonsa vaikka paikallisen jalkapallojoukkueen, se ei sossulle kuulu tippaakaan.

        Alentaminen ei perustu lakiin kuten ei sossun toiminta useinkaan. Kun heiltä kysyy lainkohtaa jonka nojallaa toimivat on vastauksena pelkkäää änkytystä, jos sitäkään. Päätöstään eivät silti muuta ennen kun on pakko, ja se pakko tulee yleensä vasta hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen. Se pakko on kuitenkin näkemisen arvoinen kun sossutantan naama on norsunvitulla kauan aikaa. Sen jälkeen ovat noin vuoden kiltisti muta taas jotain laitonta ilmaantuu päätökseen. Tuollaisesta touhustako veronmaksajat maksavat noille virkanilkeille palkkaa? Ei pitäisi.

        "Ei minkään lakipykälän nojalla sossu voi leikata toimeentulotukea jos majoittaa asuntoonsa vaikka paikallisen jalkapallojoukkueen, se ei sossulle kuulu tippaakaan."

        Jos kyse on vuokra-asunnosta niin kyllä todellakin voi. Kaikkien asunnossa asuvien täysi-ikäisten oletetaan osallistuvan omalta osaltaan asumismenoihin.


      • 167-176
        Oikein-menee kirjoitti:

        "Ei minkään lakipykälän nojalla sossu voi leikata toimeentulotukea jos majoittaa asuntoonsa vaikka paikallisen jalkapallojoukkueen, se ei sossulle kuulu tippaakaan."

        Jos kyse on vuokra-asunnosta niin kyllä todellakin voi. Kaikkien asunnossa asuvien täysi-ikäisten oletetaan osallistuvan omalta osaltaan asumismenoihin.

        Laki, pykälä ja momentti joka oikeuttaa toimeentulotuen leikkaamisen mainitsemallasi perusteella? Sinun, eikä sossunkaan mielipide ole hallinto-oikeudessa minkään arvoinen.


      • Oikein-menee
        167-176 kirjoitti:

        Laki, pykälä ja momentti joka oikeuttaa toimeentulotuen leikkaamisen mainitsemallasi perusteella? Sinun, eikä sossunkaan mielipide ole hallinto-oikeudessa minkään arvoinen.

        Itse asiassa myönnän olleeni osittain väärässä. Jalkapallojoukkueen majoittaminen itse asiassa EI vaikuttaisi aloittajan toimeentulotukeen, olettaen että yksikään jalkapallojoukkueen jäsenistä ei olisi hänen perheenjäsenensä.

        "Jos samassa asunnossa asuu samaan perheeseen kuuluvia täysi-ikäisiä, toimeentulotukea myönnettäessä jaetaan asumismenot pääluvun mukaisesti."

        Siis "samaan perheeseen kuuluvia".

        Niin ja niistä ohjeista. Näitä asioitahan säätelee Laki toimeentulotuesta. Ja itse asiassa kunnilla ON oikeus antaa omia soveltamisohjeita toimeentulotuesta. Ja tämä soveltamisohje on aivan yleinen ja hyväksytty:

        "Jos vanhempi tai vanhemmat ovat toimeentulotuen hakijana ja heidän luonaan asuu täysi-ikäinen lapsi, jolla on tuloja ja maksukykyä, katsotaan tämän voivan osallistua kokonaisasumismenoihin pääluvun mukaisella osuudella."

        Aloittajan lapsilla ON tuloja ja maksukykyä, olkoonkin se sitten varsin pientä.

        En edelleenkään ymmärrä miksi heidän pitäisi saada asua aloittajan luona täysin ilmaiseksi. Joutuisivathan he joka tapauksessa maksamaan vuokraa jos asuisivat jossain muualla.


      • aloittajja
        Oikein-menee kirjoitti:

        Itse asiassa myönnän olleeni osittain väärässä. Jalkapallojoukkueen majoittaminen itse asiassa EI vaikuttaisi aloittajan toimeentulotukeen, olettaen että yksikään jalkapallojoukkueen jäsenistä ei olisi hänen perheenjäsenensä.

        "Jos samassa asunnossa asuu samaan perheeseen kuuluvia täysi-ikäisiä, toimeentulotukea myönnettäessä jaetaan asumismenot pääluvun mukaisesti."

        Siis "samaan perheeseen kuuluvia".

        Niin ja niistä ohjeista. Näitä asioitahan säätelee Laki toimeentulotuesta. Ja itse asiassa kunnilla ON oikeus antaa omia soveltamisohjeita toimeentulotuesta. Ja tämä soveltamisohje on aivan yleinen ja hyväksytty:

        "Jos vanhempi tai vanhemmat ovat toimeentulotuen hakijana ja heidän luonaan asuu täysi-ikäinen lapsi, jolla on tuloja ja maksukykyä, katsotaan tämän voivan osallistua kokonaisasumismenoihin pääluvun mukaisella osuudella."

        Aloittajan lapsilla ON tuloja ja maksukykyä, olkoonkin se sitten varsin pientä.

        En edelleenkään ymmärrä miksi heidän pitäisi saada asua aloittajan luona täysin ilmaiseksi. Joutuisivathan he joka tapauksessa maksamaan vuokraa jos asuisivat jossain muualla.

        Ja sinäkö olisit se köyhä vanhempi jolla ei ole varaa antaa mitään lapsilleen elämänsä alkuun ja pyytäisit vielä heiltä maksun asumisesta?

        Anteeksi vain mutta minua ei omat lapseni elätä, he ovat nähneet köyhyyttä jo tarpeeksi.


      • 167-176
        Oikein-menee kirjoitti:

        Itse asiassa myönnän olleeni osittain väärässä. Jalkapallojoukkueen majoittaminen itse asiassa EI vaikuttaisi aloittajan toimeentulotukeen, olettaen että yksikään jalkapallojoukkueen jäsenistä ei olisi hänen perheenjäsenensä.

        "Jos samassa asunnossa asuu samaan perheeseen kuuluvia täysi-ikäisiä, toimeentulotukea myönnettäessä jaetaan asumismenot pääluvun mukaisesti."

        Siis "samaan perheeseen kuuluvia".

        Niin ja niistä ohjeista. Näitä asioitahan säätelee Laki toimeentulotuesta. Ja itse asiassa kunnilla ON oikeus antaa omia soveltamisohjeita toimeentulotuesta. Ja tämä soveltamisohje on aivan yleinen ja hyväksytty:

        "Jos vanhempi tai vanhemmat ovat toimeentulotuen hakijana ja heidän luonaan asuu täysi-ikäinen lapsi, jolla on tuloja ja maksukykyä, katsotaan tämän voivan osallistua kokonaisasumismenoihin pääluvun mukaisella osuudella."

        Aloittajan lapsilla ON tuloja ja maksukykyä, olkoonkin se sitten varsin pientä.

        En edelleenkään ymmärrä miksi heidän pitäisi saada asua aloittajan luona täysin ilmaiseksi. Joutuisivathan he joka tapauksessa maksamaan vuokraa jos asuisivat jossain muualla.

        Olet kyllä täysin väärässä, laki- eikä asiaperusteita ei alentamiselle ole.

        "Jos samassa asunnossa asuu samaan perheeseen kuuluvia täysi-ikäisiä, toimeentulotukea myönnettäessä jaetaan asumismenot pääluvun mukaisesti."
        Mistä tuo teksti on peräisin?

        "kunnilla ON oikeus antaa omia soveltamisohjeita toimeentulotuesta. Ja tämä soveltamisohje on aivan yleinen ja hyväksytty:"
        Ohjeet eivät voi olla lain vastaisia, tuo on. Kuka sen on hyväksynyt ja millä valtuuksilla? Hiihtoliitto? Kun sossu tekee jotain laitonta niin kertovat että se on yleinen käytäntö. Kukaan ei tiedä mistä noita "yleisiä käytäntöjä" tulee, varmaan tipahtaa taivaasta kun kukaan ei tunnusta niitä tehneensä.
        Jos ohje on lain vastainen niin sitä ei tule soveltaa, perustuslain 10:107§ kieltää sen.

        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731#L10P107
        "107 §
        Lakia alemmanasteisten säädösten soveltamisrajoitus
        Jos asetuksen tai muun lakia alemmanasteisen säädöksen säännös on ristiriidassa perustuslain tai muun lain kanssa, sitä ei saa soveltaa tuomioistuimessa tai muussa viranomaisessa."


      • Oikein-menee
        aloittajja kirjoitti:

        Ja sinäkö olisit se köyhä vanhempi jolla ei ole varaa antaa mitään lapsilleen elämänsä alkuun ja pyytäisit vielä heiltä maksun asumisesta?

        Anteeksi vain mutta minua ei omat lapseni elätä, he ovat nähneet köyhyyttä jo tarpeeksi.

        No mutta eiväthän ne lapsesi SINUA elätä vaan ITSEÄÄN!! Teet heille karhunpalveluksen opettamalla heille että asuminen ja eläminen on ilmaista.

        Jos he eivät asuisi luonasi, heillä joka tapauksessa olisi menoja asumisestaan ja elämisestään. Nythän kaikki heidän käytössä olevat rahansa jäävät heille itselleen.

        En edelleenkään näe tuossa sossun toiminnassa minkäänlaista ongelmaa.


      • Oikein-menee
        167-176 kirjoitti:

        Olet kyllä täysin väärässä, laki- eikä asiaperusteita ei alentamiselle ole.

        "Jos samassa asunnossa asuu samaan perheeseen kuuluvia täysi-ikäisiä, toimeentulotukea myönnettäessä jaetaan asumismenot pääluvun mukaisesti."
        Mistä tuo teksti on peräisin?

        "kunnilla ON oikeus antaa omia soveltamisohjeita toimeentulotuesta. Ja tämä soveltamisohje on aivan yleinen ja hyväksytty:"
        Ohjeet eivät voi olla lain vastaisia, tuo on. Kuka sen on hyväksynyt ja millä valtuuksilla? Hiihtoliitto? Kun sossu tekee jotain laitonta niin kertovat että se on yleinen käytäntö. Kukaan ei tiedä mistä noita "yleisiä käytäntöjä" tulee, varmaan tipahtaa taivaasta kun kukaan ei tunnusta niitä tehneensä.
        Jos ohje on lain vastainen niin sitä ei tule soveltaa, perustuslain 10:107§ kieltää sen.

        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731#L10P107
        "107 §
        Lakia alemmanasteisten säädösten soveltamisrajoitus
        Jos asetuksen tai muun lakia alemmanasteisen säädöksen säännös on ristiriidassa perustuslain tai muun lain kanssa, sitä ei saa soveltaa tuomioistuimessa tai muussa viranomaisessa."

        "Mistä tuo teksti on peräisin?"

        Kyseessä on Eksoten (Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä) "Toimeentulotuen menettelytapaohje 2013". Samansisältöisiä ohjeita on toki käytössä muuallakin.

        "Ohjeet eivät voi olla lain vastaisia, tuo on."

        Ei ole. Tässä vielä niitä pyytämiäsi pykäliä.

        Laki toimeentulotuesta, 7 b §

        "Perusosalla katettavien menojen lisäksi muina perusmenoina otetaan tarpeellisen suuruisina huomioon asumistukilain (408/1975) 6 §:ssä tarkoitetut asumismenot; (19.1.2006/64)"

        Asumistukilaki (408/1975) on kumottu L:lla 14.11.2014/938, joka on voimassa 1.1.2015 alkaen, eli nyt tuo pykälä 6 on 9 §, "Hyväksyttävät asumismenot".

        Kyseinen "Laki yleisestä asumistuesta" määrittelee ensinnäkin sen, mikä on "ruokakunta" (pykälä 4). "Samassa asunnossa pysyvästi asuvat henkilöt kuuluvat samaan ruokakuntaan." Kyseisen pykälän mukaan on täysin selvää että aloittaja ja hänen täysi-ikäiset lapsensa kuuluvat samaan ruokakuntaan.

        8 § - Oikeus asumistukeen: "Ruokakunnalla on oikeus saada asumistukea 80 prosenttia siitä 9 §:ssä säädettyjen hyväksyttävien, mutta enintään 10 §:ssä tarkoitettujen enimmäismääräisten asumismenojen määrästä, josta on vähennetty ruokakunnan tulojen mukaan määräytyvä 16 §:ssä tarkoitettu perusomavastuuosuus."

        Huom! Josta on vähennetty RUOKAKUNNAN TULOJEN MUKAAN MÄÄRÄYTYVÄ PERUSOMAVASTUUOSUUS.

        "12 § - Asumistuessa huomioon otettavat tulot"

        "Asumistukea laskettaessa kuukausitulona otetaan huomioon ruokakunnan jäsenen jatkuvat tai vuosittain toistuvasti saamat bruttotulot lukuun ottamatta 15 §:ssä tarkoitettuja etuoikeutettuja tuloja."

        Ja kun katso pykälää 15, näet että työttömyyskorvaus ei ole etuoikeutettu tulo.

        Kyllä tämä homma ihan lain mukaan menee.


      • 167-176
        Oikein-menee kirjoitti:

        "Mistä tuo teksti on peräisin?"

        Kyseessä on Eksoten (Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä) "Toimeentulotuen menettelytapaohje 2013". Samansisältöisiä ohjeita on toki käytössä muuallakin.

        "Ohjeet eivät voi olla lain vastaisia, tuo on."

        Ei ole. Tässä vielä niitä pyytämiäsi pykäliä.

        Laki toimeentulotuesta, 7 b §

        "Perusosalla katettavien menojen lisäksi muina perusmenoina otetaan tarpeellisen suuruisina huomioon asumistukilain (408/1975) 6 §:ssä tarkoitetut asumismenot; (19.1.2006/64)"

        Asumistukilaki (408/1975) on kumottu L:lla 14.11.2014/938, joka on voimassa 1.1.2015 alkaen, eli nyt tuo pykälä 6 on 9 §, "Hyväksyttävät asumismenot".

        Kyseinen "Laki yleisestä asumistuesta" määrittelee ensinnäkin sen, mikä on "ruokakunta" (pykälä 4). "Samassa asunnossa pysyvästi asuvat henkilöt kuuluvat samaan ruokakuntaan." Kyseisen pykälän mukaan on täysin selvää että aloittaja ja hänen täysi-ikäiset lapsensa kuuluvat samaan ruokakuntaan.

        8 § - Oikeus asumistukeen: "Ruokakunnalla on oikeus saada asumistukea 80 prosenttia siitä 9 §:ssä säädettyjen hyväksyttävien, mutta enintään 10 §:ssä tarkoitettujen enimmäismääräisten asumismenojen määrästä, josta on vähennetty ruokakunnan tulojen mukaan määräytyvä 16 §:ssä tarkoitettu perusomavastuuosuus."

        Huom! Josta on vähennetty RUOKAKUNNAN TULOJEN MUKAAN MÄÄRÄYTYVÄ PERUSOMAVASTUUOSUUS.

        "12 § - Asumistuessa huomioon otettavat tulot"

        "Asumistukea laskettaessa kuukausitulona otetaan huomioon ruokakunnan jäsenen jatkuvat tai vuosittain toistuvasti saamat bruttotulot lukuun ottamatta 15 §:ssä tarkoitettuja etuoikeutettuja tuloja."

        Ja kun katso pykälää 15, näet että työttömyyskorvaus ei ole etuoikeutettu tulo.

        Kyllä tämä homma ihan lain mukaan menee.

        Kyllä noissa kuntien ohjeissa on laittomiakin joita sitten soveltavat vastoin perustuslakia, noiden ohjeiden tekijät eivät ymmärrä sitä että heillä ei ole valtaa yli lain. Tuo perustuslain 10:107§ on niin vahva että se kuomoaa laittomat ohjeet. HaO:ssa tuollaiset ohjeet ei paina mitään.
        Ruokakunta, tai toimeentulotukilaissa perhe määräytyy toimeentulotukilain 1:3§:n mukaan, ei asumistukilain, eli vain alaikäiset lapset luetaan perheeseen.
        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971412#L1P3
        "Perhe
        Tässä laissa tarkoitetaan perheellä yhteistaloudessa asuvia vanhempia, vanhemman alaikäistä lasta ja ottolasta, aviopuolisoita sekä miestä ja naista, jotka elävät avioliitonomaisissa olosuhteissa.
        Toimeentulotukea myönnettäessä kaikkia perheenjäseniä pidetään toimeentulotuen saajina tuen maksamispäivästä lukien. Toimeentulotuen katsotaan jakautuvan sen saajien kesken kullekin yhtä suurena osuutena, jolleivät olosuhteet muuta osoita."

        Sossu yrittää kaivaa aina joastain pykälän jolla perusteella voi köyhää rangaista, ja jos vähän sen tapainenkin löytyy niin sitä käytetään vaikka olisi kuinka monta pykälää joiden mukaan sitä ei saisi käyttää. Sitten ihmetellään kun HaO:ssa tulee turpiin 100-0, jat taas on naama norsunvitulla.


      • asia

        Kyllä se juuri noin on kuin edellä kirjoitettiin elikkä kun (täysi-ikäiset) kimpassa asutaan niin kimpassa kuluihin osallistutaan ja ne kimpassa jaetaan. Ei niin että yksi kustantaa ja muut ei osallistu.
        "Toimeentulotukea myönnettäessä kaikkia perheenjäseniä pidetään toimeentulotuen saajina tuen maksamispäivästä lukien. Toimeentulotuen katsotaan jakautuvan sen saajien kesken kullekin yhtä suurena osuutena, jolleivät olosuhteet muuta osoita."

        Valitettavinta on tosin se fakta, että asumis- ja elinkustannukset suomessa ovat korkeat ja juuri siitä syystä usean ihmisten on erilaisia tukia anottava ja jonotettava, kun ilman niitä ei yksinkertaisesti selviydy esimerkiksi työttömänä työnhakijana nykytilanteessa lama yhteiskunnassa.


      • Äläs-nyt
        asia kirjoitti:

        Kyllä se juuri noin on kuin edellä kirjoitettiin elikkä kun (täysi-ikäiset) kimpassa asutaan niin kimpassa kuluihin osallistutaan ja ne kimpassa jaetaan. Ei niin että yksi kustantaa ja muut ei osallistu.
        "Toimeentulotukea myönnettäessä kaikkia perheenjäseniä pidetään toimeentulotuen saajina tuen maksamispäivästä lukien. Toimeentulotuen katsotaan jakautuvan sen saajien kesken kullekin yhtä suurena osuutena, jolleivät olosuhteet muuta osoita."

        Valitettavinta on tosin se fakta, että asumis- ja elinkustannukset suomessa ovat korkeat ja juuri siitä syystä usean ihmisten on erilaisia tukia anottava ja jonotettava, kun ilman niitä ei yksinkertaisesti selviydy esimerkiksi työttömänä työnhakijana nykytilanteessa lama yhteiskunnassa.

        Kopioipa pelle se alkukin:

        Laki toimeentulotuesta
        "3 §
        Perhe

        Tässä laissa tarkoitetaan perheellä yhteistaloudessa asuvia vanhempia, vanhemman alaikäistä lasta ja ottolasta, aviopuolisoita sekä miestä ja naista, jotka elävät avioliitonomaisissa olosuhteissa."

        Perheenä ja yhteistaloutena ei pidetä vanhempia ja heidän aikuisia lapsiaan. Tämän vuoksi vanhempien luona asuville aikuisille lapsille on määrätty erikseen toimeentulotuen perusosa.

        Vanhempien talousasiat eivät vaikuta lainkaan heidän luonaan asuvien lasten toimeentulotukeen.


      • 167-176
        Äläs-nyt kirjoitti:

        Kopioipa pelle se alkukin:

        Laki toimeentulotuesta
        "3 §
        Perhe

        Tässä laissa tarkoitetaan perheellä yhteistaloudessa asuvia vanhempia, vanhemman alaikäistä lasta ja ottolasta, aviopuolisoita sekä miestä ja naista, jotka elävät avioliitonomaisissa olosuhteissa."

        Perheenä ja yhteistaloutena ei pidetä vanhempia ja heidän aikuisia lapsiaan. Tämän vuoksi vanhempien luona asuville aikuisille lapsille on määrätty erikseen toimeentulotuen perusosa.

        Vanhempien talousasiat eivät vaikuta lainkaan heidän luonaan asuvien lasten toimeentulotukeen.

        Sossu tosiaan kaivaa vaikka lauseen keskeltä seikan jota se sitten käyttää asiakasta vastaan, ei väliä että koko asia muuttuu päälaelleen ja sehän se on tarkoituskin. Tyypillistä virkanilkkien touhua.


      • asia
        Äläs-nyt kirjoitti:

        Kopioipa pelle se alkukin:

        Laki toimeentulotuesta
        "3 §
        Perhe

        Tässä laissa tarkoitetaan perheellä yhteistaloudessa asuvia vanhempia, vanhemman alaikäistä lasta ja ottolasta, aviopuolisoita sekä miestä ja naista, jotka elävät avioliitonomaisissa olosuhteissa."

        Perheenä ja yhteistaloutena ei pidetä vanhempia ja heidän aikuisia lapsiaan. Tämän vuoksi vanhempien luona asuville aikuisille lapsille on määrätty erikseen toimeentulotuen perusosa.

        Vanhempien talousasiat eivät vaikuta lainkaan heidän luonaan asuvien lasten toimeentulotukeen.

        Mitä auttaa nimittely keskustelussa täysin tuntemattomien kanssa?
        "Perheenä ja yhteistaloutena ei pidetä vanhempia ja heidän aikuisia lapsiaan. Tämän vuoksi vanhempien luona asuville aikuisille lapsille on määrätty erikseen toimeentulotuen perusosa"
        Tuota ylläolevaa en tiennyt, se on hyvä jos muut keskustelijat osaltaan sitten kertovat faktaa asioihin ja valaistusta, silloin kaikki oppivat jotain riitelyn ja toisen halveeramisen asemesta. Ei kaikki vastaajat välttämättä ole sossuja ja virkanilkkejä, kuten ei myöskään sossun toimeentulotuen väärinkäyttäjiä tai huijareita. Todellinen pelle on hän joka sellaista automaattisesti päässään kuvittelee.

        Toimeentulotukilaskuriin taloutensa faktatiedot syöttämällä tilanne selkeentyy.


      • halooooo

        Tässä taloustilanteessa ei yhteiskunta voi jaella ylimääräistä rahaa. Toimeentulotuella tulee tulla toimeen, ei mitään sen yli. Jos säästätte rahaa asumalla yhdessä on vain järkevää, että tukesi laskee. Miksi minun verovaroistani maksettaisiin teille kinkut leivän päälle, kun ei minullakaan ole niihin varaa?


      • jem
        halooooo kirjoitti:

        Tässä taloustilanteessa ei yhteiskunta voi jaella ylimääräistä rahaa. Toimeentulotuella tulee tulla toimeen, ei mitään sen yli. Jos säästätte rahaa asumalla yhdessä on vain järkevää, että tukesi laskee. Miksi minun verovaroistani maksettaisiin teille kinkut leivän päälle, kun ei minullakaan ole niihin varaa?

        Monet jotka ovat maksaneet veroja että kyseinen turvaverkko on mahdollista, hämmästyvät kun joutuvat järkytyksekseen vaille työtä ja tt-tuen varaan jolla on kauniisti sanottuna "haastavaa" tulla nykyelintasoindeksin mukaan tule toimeen.
        Kevennys: Samaan aikaan joku poliitilkko valittaa ettei kansanedustajan duuni motivoi liian pienen palkan vuoksi.
        Verratkaa - ennen tyhmää riitelyä - ihan rauhassa elinkustannuksia, palkkatasoa suomessa, työmarkkinatuen määrää, työttömyystilastoa, toimeentulotuen määrää, niin kyllä tämä maamme nykytilanne koko kaameudessaan alkaa aukenemaan.


    • Kannattaa_hakea

      Toimeentulotuen perusosaa on myönnettävä myös 18-vuotta täyttäneelle vanhempiensa luona asuvalle henkilölle, jos ehdot muuten täyttyvät. Toimeentulotuen perusosa on 18-vuotta täyttäneelle vanhempiensa luona asuvalle hieman pienempi kuin täysi osa.

      18-vuotta täyttäneen vanhempiensa luona asuvan ei tarvitse maksaa vanhemmille esim vuokraa tai ruokarahaa. Se ei saa vaikuttaa toimeentulotuen perusosan määrään.

      18-vuotta täyttäneen vanhempiensa luona asuvan toimeentulotukeen ei vaikuta vanhempien tulot, varat ja menot. Niitä ei tarvitse edes ilmoittaa. Esim vanhempien tilin salo ei kuulu sossulle kun se ei kuulu edes lapselle.

      Myönnetyn toimeentulotuen perusosan saa jokainen käyttää miten tahansa haluaa sen käyttää. Sossu ei voi päättää toimeentulotuen käytöstä ja esim se että koko toimeentulotuen käyttää vessapaperiin tai laittaa säästöön ei saa vaikuttaa seuraavaan toimeentulotukeen mitenkään.

      Toimeentulotuen perusosasta saa myös säästää, mutta sen kanssa on oltava varovainen koska sossu ei siinäkään asiassa noudata lakia. Säästää kannattaa siis vain käteisenä ja ilmoittamatta säästöistä sossulle.

      Olen itse 18-vuotta täyttänyt ja asun vanhempien luona. Saan toimeentulotuen perusosaa sen täyden 412,68 euroa joka meille on määrätty.

    • aloitttttaja

      Olisikohan ehkä yksi ihminen ketjussa lukenut viestin oikein ja vielä ymmärtänytkin sen.

      Aikuisille lapsille ei tule laskennallista toimeentulotuki oikeutta.He eivät saa toimeentulotukea mikä on aivan oikein.He eivät saa myöskään mitään muita tukiakaan.Eivät asumistukeakaan.

      Minä vanhempana joka on köyhä saan toimeentulotukea, sekin on oikein.
      Asumistukea en saa koska kela laskee tulot yhteistalouden vuoksi per kuukausi liian suuriksi.

      Siispä sossu tässä tilanteessa päättää laskea aikuisten lasteni tulot myös minunkin tuloikseni ja omavaltaisesti määrää niin että lasteni pitää maksaa minulle oma osuutensa asumisesta vastoin minun omaa tahtoani.He ovat miettineet ilman minun lupaani kuinka paljon heidän mielestään aikuisten huom aikuisten lapsieni pitäisi maksaa minulle vuokraa.

      Tämän omavaltaisesti miettimänsä summan he vähentävät minun toimeentulotuestani sitten omavaltaisesti.Eli minä saan vähemmän toimeentulotukea koska sossu olettaa että aikuiset lapseni maksavat minulle vuokraa vaikka tosiasiassa minä en pyydä heiltä mitään vuokraa.

      Huom aikuiset lapseni eivät saa toimeentulotukea eivätkä ole siihen oikeutettujakaan eivätkä halua sitä edes hakeakkaan koska haluavat pärjätä omillaan.Omillaan eivät pärjää josjoutuvat minulle apurahastaan ja työmarkkinatuestaan maksamaan.Eli eivät voi säästää omaan kotiinsa astiastoihin yms. sänkyihinsä rahaa eikä takuuvuokriinsa yms. elämän alkuun tarvittaviin asioihin.

      Eli voiko sossu omavaltaisesti tehdä päätöksiä toimeentulotuen ulkopuolella olevien aikuisten samassa taloudessa olevien lasteni puolesta vain koska minä saan toimeentulotukea ja rokottaa pois minun perustoimeentulotukea tällä "lapsiesi pitää maksaa sinulle vuokraa tämä ja tämä summa/kk" ?

      Voiko näin tehdä lain mukaan?

      • Hoh_hoi_jaa

        Toimeentulolain mukaan aikuinen vanhemiensa luona asuva lapsi ei kuulu vanhempiensa talouteen. Vanhemmilla ei ole aikuisten lastensa elatusvelvollisuutta.

        Vanhempiensa luona asuva aikuinen lapsi on oikeutettu hakemaan omalle taloudelleen eli itselleen toimeentulotukea.

        Sinä et voi saada aikuisten lastesi elättämiseen toimeentulotukea.

        Vanhempien tulot ja varat eivät vaikuta aikuisten lasten toimeentulotukeen.

        Aikuisten lasten tulot ja varat eivät vaikuta vanhempien toimeentulotukeen.

        Tajua jo tämä tosiasia.

        Vanhempiensa luona asuvana ikuisen lapsen toimeentulotuen perusosa on erikseen määritelty ja se on 412,68 euroa.


      • Oikein-menee

        Minä olen käsittääkseni ymmärtänyt kysymyksesi oikein, ja vastannutkin siihen useammassa viestissä.

        Vielä uudelleen vastauksena: kyllä, noin voi lain mukaan tehdä.

        Sossu käyttää lain soveltamisessa tätä ohjetta:

        "Jos vanhempi tai vanhemmat ovat toimeentulotuen hakijana ja heidän luonaan asuu täysi-ikäinen lapsi, jolla on tuloja ja maksukykyä, katsotaan tämän voivan osallistua kokonaisasumismenoihin pääluvun mukaisella osuudella."

        Sinun toimeentulotukesi pienenee koska lapsesi voivat osallistua asumismenoihin eikä sinun siis tarvitse maksaa kaikkia asumismenoja yksin.

        Se, että SINÄ haluat niin tehdä ei ole sossun ongelma eikä se ole meidänkään ongelmamme jotka veroissamme sinun toimeentulotukesi maksamme.

        Kuten jo sanoin, jos lapsesi asuisivat omillaan niin olisihan heillä joka tapauksessa asumismenoja. Miksi ihmeessä heidän pitäisi sinun kanssasi asuessasi oppia siihen että asuminen on ilmaista??


      • 167-176

        "Voiko näin tehdä lain mukaan?"
        Ei voi. Tee oikaisuvaatimus päätöksestä ja jos se hylätään niin sitten valitus hallinto-oikeuteen. Ei sossu voi noin vain vähentää toimeentulotukea, heillä pitää olla näyttöä siitä että saat oikeasti vuokraa tai muuta tuloa aikuisilta lapsiltasi. Perustelu: TTL 2:6§ ja se etteivät sosialitoimiston olettamat ja laskelamssa huomioon ottamat tulot ole TOSIASIALLISESTI KÄYTETTÄVISSÄ. Eli et saa vuokraa etkä muutakaan tuloa aikuisilta lapsiltasi.

        Nimim. "Oikein-menee" jostain kopioima ohje ei perustu mihinkään lakiin, tuo pitäisi laittaa oikeusaisamiehelle arvosteltavaksi. Asiaperustelutkin ovat jostain sieltä minne ei päivä paista.


      • kiitossulle
        Oikein-menee kirjoitti:

        Minä olen käsittääkseni ymmärtänyt kysymyksesi oikein, ja vastannutkin siihen useammassa viestissä.

        Vielä uudelleen vastauksena: kyllä, noin voi lain mukaan tehdä.

        Sossu käyttää lain soveltamisessa tätä ohjetta:

        "Jos vanhempi tai vanhemmat ovat toimeentulotuen hakijana ja heidän luonaan asuu täysi-ikäinen lapsi, jolla on tuloja ja maksukykyä, katsotaan tämän voivan osallistua kokonaisasumismenoihin pääluvun mukaisella osuudella."

        Sinun toimeentulotukesi pienenee koska lapsesi voivat osallistua asumismenoihin eikä sinun siis tarvitse maksaa kaikkia asumismenoja yksin.

        Se, että SINÄ haluat niin tehdä ei ole sossun ongelma eikä se ole meidänkään ongelmamme jotka veroissamme sinun toimeentulotukesi maksamme.

        Kuten jo sanoin, jos lapsesi asuisivat omillaan niin olisihan heillä joka tapauksessa asumismenoja. Miksi ihmeessä heidän pitäisi sinun kanssasi asuessasi oppia siihen että asuminen on ilmaista??

        Joo ymmärsit kiitos, eli se perustuu tiettyynkö lakipykälään vaiko onko se joku kuntien ja kaupunkien sovellus laista?

        Eli lainsäädännöllinen kanta ja perustelu ja onko se ristiriidassa minkään muun asian kanssa?


      • kiitossullekkin
        167-176 kirjoitti:

        "Voiko näin tehdä lain mukaan?"
        Ei voi. Tee oikaisuvaatimus päätöksestä ja jos se hylätään niin sitten valitus hallinto-oikeuteen. Ei sossu voi noin vain vähentää toimeentulotukea, heillä pitää olla näyttöä siitä että saat oikeasti vuokraa tai muuta tuloa aikuisilta lapsiltasi. Perustelu: TTL 2:6§ ja se etteivät sosialitoimiston olettamat ja laskelamssa huomioon ottamat tulot ole TOSIASIALLISESTI KÄYTETTÄVISSÄ. Eli et saa vuokraa etkä muutakaan tuloa aikuisilta lapsiltasi.

        Nimim. "Oikein-menee" jostain kopioima ohje ei perustu mihinkään lakiin, tuo pitäisi laittaa oikeusaisamiehelle arvosteltavaksi. Asiaperustelutkin ovat jostain sieltä minne ei päivä paista.

        Kiitos myös sinullekkin nyt onkin hämmentävää että kumpi on oikea vastaus.

        Mutta suuret kiitokset.

        Olen kyllä huomannut miten sossulla on puutteita lain soveltamisessa sekä hallintolaissakin.Tai sitten heidän asimiehelläänAsennehhan on se että köyhät kyykkyyn ja jokainen ropo on niin tiukassa vaikka siihen olisi automaattisesti tilanteessa oikeus että tulee mieleen kerjääminen ja kuulustelu.

        Kauhean raskasta henkisesti sellainen jatkuva omista oikeuksista huolehtiminen.


      • jikli

        Mahdollinen ristiriita sossun päätöksen välillä ei ratkea muutoin kuin valittamalla hallinto-oikeuteen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3090
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2101
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2044
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1875
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      71
      1583
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1336
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1242
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1231
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      34
      1201
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe