Työttömien "sakkomaksut" eivät olekkaan lisäkulu

Totuusmies22992

Työttömien niin sanotut "sakkomaksut", joita kunnat pitkäaikaistyöttömistä maksavat, eivät olekkaan lisäkulu työttömyysturvan budjetissa, kuten usein uutisissa otsikoinnilla annetaan hämäävästi ymmärtää - tämä johtuu monesti siitä, että "sakkomaksu" on nimikkeenä hämäävä, kun maksun myötä jokaisen työttömän työttömyysturvan kokonaiskustannus pysyy kuitenkin täsyin samana, kun ennen.

Sakkomaksu tarkoittaa käytännössä sitä, että ennen KELA on maksanut työttömyyskorvauksen kokonaan, Nyt kuitenkin yli vuoden työttöminä olleista joutuu jatkossa osan maksamaan kunta - joka tarkoittaa sitä, että KELA maksaa kyseisen summan verran vähemmän työttömyyskorvauksesta, minkä kunta ottaa maksettavakseen "sakkomaksun" nimikkeellä. Kokonaissumma pysyy siis samana kuin aiemminkin, vain kunta ottaa jatkossa siitä osan vastuukseen ja KELA luopuu saman suuruisesta vastuusta.

Asiaa on uutisissa hämäävästi otsikoitu niin, että uutiset antavat ymmärtää pitkäaikaistyöttömän maksavat yhteiskunnalle enemmän kuin aiemmin jonkun "sakon" kautta. Näin ei kuitenkaan ole. Kyse on vain budjetin uudelleenjärjestelemisestä niin että kunta kantaa osan vastuusta.

"Sakko" on näin ollen osa samaa vanhaa korvausta, jonka verran kunta nyt vaan kustantaa kokonaissummasta. Nimike on näin ollen hämäävä, työttömiä työttömyydestä sekä työpaikkojen puutteesta syyllistävä, ja antaa ymmärtää kyseen olevan uudesta kuluerästä huolimatta siitä, että näin ei ole. Kokonaissumma on sama kuin aiemminkin.

Näin on hallitus saanut säädettyä ovelasti lain, jossa työttömyyskorvauksen kokonaissumma ei kasva mihinkään mutta uuden vastuunjaon käyttämä sakko-nimike antaa ymmärtää muuta, sekä lietsoo vihaa työttömiä kohtaan.

Sopivampi nimike kunnan vastuuosuudelle muuttumattomasta kokonaissummasta työttömyyskorvauksen suhteen olisi ollut vaikka yksinkertaisesti: "työttömyyskorvauksen kunnanvastuuosuus", tai "työttömyyskorvauksen kuntavastuuprosentti". Tämä olisi ollut todellisuutta paremmin kuvaava, sekä vähemmän vihaa lietsova ja hämäävä nimike, kuin "pitkäaikaistyöttömien sakkomaksut kunnille".

Sakko -nimike antaa ymmärtää, että kunnat maksavat sakon jonkin muuttumattoman sosiaaliturvabudjetin PÄÄLLE, sen sijaan, että kyseessä on vain uusi vastuunjako muuttumattomasta kokonaissummasta KELA:n ja perusturvakeskusten (kunta) välillä.

Olikin erittäin hienoa löytää asiasta totuus ja huomata että sakkomaksut eivät olekkaan mikään uusi lisäkulu työttömyysturvan kokonaisbudjettiin!

17

92

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • totuusmies3242

      Totuus!

    • tfertertvywvy

      Kummassakin tapauksessa me kansalaiset maksamme toistemme työttömyysavustukset samoin kuin virkamiesten palkat. Tuo 'sakko' vain maksattaa yksittäisen työttömän tuen pienemmällä ihmisjoukolla, eli hänen oman kuntansa veronmaksajilla, joista hän on itse yksi. Mitä lähemmäs maksaja saadaan, sitä tukalampaa työttömälle, ja mitä pienemmäksi maksajien joukko tehdään, sen kalliimpi heille.

      Yritetään toimia oman kunnan kanssa tätä riistoa vastaan. Kunta ja työtön kansalainen ovat kumpikin tässä samalla puolella, huonoa hallitusta vastaan. Etsitään jotain yhteisölle hyödyllistä, jota kansalainen haluaa tehdä yhtenä päivänä viikossa. Jotain, josta on hyötyä muillekin kuntalaisille. Ja jotain, joka ei vaaranna vielä työssä olevien tuloja. Työttömän pitää muistaa olla varovainen, ettei aiheuta muillekin työttömyyttä. Yritykset ja julkiset laitokset taas saavat aiheuttaa työttömyyttä kenelle haluavat. Työttömän on oltava eettisempi. Muuten häneltä voidaan viedä se viimeinenkin tuki. Kun paljon on, paljon myös vaaditaan. Vai mitenkäs se meni?

      • Kolmikanta

        Itseasiassa kyseessä on kolmikanta jossa työttömällä ei paljoa sananvaltaa ole.

        Valtio (Kela ja työkkäri) <> Kunta (sossu) <> työtön


    • pingulaari

      Jää usein sanomatta, että tämä sakkomaksu ei koske ollenkaan ansiopäivärahaa saavia jotka voi olla vuosia päivärahoilla, itsekin 4 vuotta ja sitten eläkkeelle.

    • ValtioVaiKuntaMaksaa

      Siksi siitä kirjotellaan koska valtio eli Kela ja työkkäri haluaa mahdollisimman monelle työttömälle karenssin jotta valtion ei tarvitse maksaa vaan kustannukset siirtyvät kuntien sossuille.

      Kunta taas haluaa mahdollisimman monen työttömän kustannukset valtion eli Kelan maksettavaksi.

      Tästä tämä ongelma johtuu. Työtön on revittävänä tässä välissä. Kukaan ei ajattele työttömän parasta. Kukaan ei tietenkään haluaisi maksaa mitään työttömästä.

      Nyt kun 2017 sossutukikin siirtyy Kelaan, kunnat eivät enää itse voi vaikuttaa saako vai eikö työtön tukea.

      Jos olisi perustulo kaikki tämä työttömän pompottelu ja turha byrogratia häviäisi. Työtön tietäisi mitä saa joka kuukausi ja pystyisi suunnittelemaan tulevaisuuttaan hiukan pidemmälle.

    • tömämies

      Tömä!

    • thämämies

      thämä

    • NäinPelaaKunnanMies

      Lisäksi "sakko" maksetaan vain kerran ja tämän jälken raha palaa (ainakin köyhissä kunnissa) kuntiin takaisin valtion myöntäminä kuntaosuuksina.

      • tämmähmieshuutaa

        tämmäh!


    • kakkatyp

      kakkatyp

    • mopamies

      kakkatyp on nykyisin mopa

    • hyväketjumies

      hyväketju!

    • tämätottamies

      tämätotta!

    • hjukaketjeauiå

      hyväketjuuh!

    • aivanmies

      aivan

    • 21or7

      Riippuu ihan kunnasta, miten menetellään. Täällä päätyessään kunnan maksettavaksi, virkailija irtisanoo työttömyysturvan - joutuu ikuiseen karesnssiin. Työttömät sitten hoitavat toimeentulonsa "kunnan puuttumatta". Käytännössä saa siis tehdä mitä haluaa - ja kunta katsoo asiat läpi sormien. Jos jotain täytyy tarkistaa, virkailija soittaa, että nyt pistät ne ja ne asiat piiloon! Ja sitten tarkistetaan yhdessä. Lisäksi, jos budjettiin on sattunut jäämään ylimääräistä, voi vielä saada joulukinkun ilmaiseksi kunnalta köyhäinapuna. Myöskään TE-toimisto ei ole entisellään sitten tässä vaiheessa. Se nimittäin välittää työttömiä toisilleen töihin. Koska molemmat ovat varattomia, sovitaa vaihtokurssi keskenään. Tästä välitystoiminnasta voi sitten joutua vähän maksamaan, eli saa käydä 9e töissä jossakin aina välillä kunnalle. Elämä oikeastaan aika kiireetöntä, kun sen oikein ottaa.

      • 7or21

        Tarkoitus tässä on tietysti pienentää valtion saamia verotuloja - ei niinkään pudottaa kansan elintasoa! Ollaan sitä kunnan virkamiehistössäkin suivaantuneita valtion sanelemiin pakkomalleihin, jotka saadaan peruttua vain vähentämällä rahatuloja em. osoitteeseen!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      214
      3419
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2171
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2071
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1955
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      75
      1617
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1271
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1257
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe