Muonion Terveyskeskus: Rakennus on korjauskelpoine

Korjaamaan

Valtuuston kokouksessa 24.3.2015 esiteltiin selvitys, joka on teetetty terveyskeskuksen sisäilmaongelmien johdosta. Ongelmat ovat olleet tiedossa pitkään. Siksi perusteellinen tutkimus vioista, rakennuksen korjauskelpoisuuden arviointi sekä vaadittavien korjausten kiireellisyysjärjestyksen selvittäminen ovat ainoat järkevät lähtökohdat ennen korjaustoimenpiteiden käynnistämistä. Tämä vaihe on siis nyt tehty.
Tiedossa on, että terveuskeskuksessa on huomattavaa kosteutta, joka on lisääntynyt mm. pohjarakenteisiin erittäin lyhyellä aikajänteellä – missä syy? Onko lähialueella tehty viime aikoina joitakin suuria vesistöjen ja sulamisvesien ohjailuun vaikuttavia ojitus-, patoamis- tai muita maaperän kosteutta lisääviä toimia?
Korjaukset terveyskeskuksessa kosteuden poistamiseksi on aloitettava lisävahinkojen estämiseksi mahdollisimman pian. Salaojitus on uusittava, myös rakennuksen alta putkitus työntäen ja tehtävä rakennuksen ympärille laskuleikkauksia ulkoa tulevan kosteuden ohjaamiseksi pois. Tasakatto muutettava harjakatoksi. Rakennuksen eristyksiä joudutaan laajalti uusimaan ja huolehtimaan, että ilmanvaihto ei pääse työntämään sisäilmaan haitallista pölyä rakenteiden välissä olevista tiivistemateriaaleista, näihin on jäänyt puutteita edellisten remonttien jäljiltä. Pahiten on vaurioitunut hammaslääkäritilat, joissa seinä on purettava ja uusittava kokonaan. Hyvä asia tehdyn selvityksen mukaan on, että rakennus ei ole saastunut esimerkiksi sädesienen tai homeongelman johdosta, kunhan rakenteista johtuva mikrobinen pölyongelma hoidetaan eristyksin.
Korjaustarve on laaja ja kiireellinen. Monen alan korjausosaajia tarvitaan, joten on tärkeää sopia jo suunnittelukokouksissa, kenen vastuulla ja kenen urakkaan kuuluu rakenteiden ja korjausta varten tehtyjen läpivientien huolellinen sulkeminen ja tiivistäminen sen jälkeen kun ne on avattu korjaustoimenpiteitä varten – tämä yleensä unohtuu ja haitallista pölyä pääsee kulkeutumaan hengitettävään sisäilmaan. Potilassalaisuuden varmistamiseksi täytyy myös muistaa, että ääni kulkeutuu esimerkiksi johtokanavia pitkin hyvinkin pienistä aukoista.

Mistä rahat? . SOTE kaatui viime hetkillä Etelä-Suomen edustajien toimesta, joista monet ovat jättämässä politiikan. Ei ihme, että kunnan päättäjien otsalla huolirypyt syvenevät, epävarmat ajat ovat edessä.
Kokouksessa valtuutetut käyttivät puheenvuoroja koskien korjauksen kannattavuutta tai uuden rakentamista sekä myös sitä, että säilytetäänkö Muoniossa ollenkaan omaa terveyskeskusta. Korjaus kannattaa ehdottomasti joka tapauksessa, koska hyvälle rakennukselle löytyy aina myöhempää käyttöä, vaikka käyttötarkoitus muuttuisikin. Tärkeätä on myös, että rakennusta kaikkine tekniikoineen osataan käyttää ja huoltaa jatkuvasti oikein ja havaitut viat korjataan heti. Uutta ei kannata rakentaa, sillä nykyiset rakennusmääräykset nostavat hintaa melkoisesti. Siihen ei liene varaa. Tämä rakennus on ollut käytössä 35 vuotta ilman laajoja peruskorjauksia, joten sen aika on nyt.
Muonion lisäksi Enontekiön asukkaat tarvitsevat tätä terveyskeskusta vuodeosastoineen. Sisäilman laadun tulee täyttää potilasturvallisuuden ja henkilökunnan hyvinvoinnin kannalta parhaat laatukriteerit.
Siis vauhtia korjaukseen!
Terveisin rakennusaikainen talouspäällikkö K.P.

82

1844

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Avoimuuskannattaa

      Miksi kunnan hallinnon pöytäkirjat eivät ole kokonaan näkyvissä selkokielellä www.muonio.fi -sivulla? Vain pykälänumeroilla.

    • homenokka

      Tutkimusraportin tarkoin lukeneena, kokonaisuudessaan, voinen kertoa, että hammashoitolassa ylittyy mikrobien raja-arvot heittämällä. Bakteerien raja-arvo on 100 000 pmy/g. Hammashoitolassa lukema on 700 000 pmy/g. Sädesienet/aktinomykeetit raja-arvo 500 pmy/g ja hammashoitolan lukemat on 14 000 pmy/g. Homeiden raja-arvo on 10 000 pmy/g ja hammashoitolassa luku on 50 000 pmy/.
      Chaetomium Kosteusvaurioindikaattorihome, joka ilmestyy vauriokohteeseen tertiaarimikrobienjoukosssa, yleensä vasta pitkän ajan kuluttua vaurion alusta. Kasvaa mielellään mm.mineraalivillassa, puutavarassa ja paperialustoilla. Harvemmin keraamisilla alustoilla tai
      maalipinnoilla.
      Chaetomium ei missään aineistoissa ole tavallinen kosteusvauriorakenteissa esiintyvvä mikrobi,vaan sitä on havaittu yleensä vasta pitkäkestoisissa ja vakavissa kosteusvaurioissa. Nämä ovat hidaskasvuisia, ja voivat jäädä viljelyssä nopeasti kasvavien lajien alle, eikä niitä sen vuoksi huomata kovinkaan helposti.
      Chaetomium tuottaa toksiineja, joista yksi on sterigmatokystiini. Se on karsinogeeninen (syöpää aiheuttava) ja teratogeeninen (epämuodostumia aiheuttava) ja lisäksi Chaetomium on toksinen (myrkyllinen) mm. keuhkokudokselle.
      Chaetomium aiheuttaa mm. poskiontelontulehduksia, nivelreumaa ja autoimmuunisairauksia. Se voi aiheuttaa inektion suoraan ihmisessä, kasvamalla esimerkiksi kynsissä. Potilailla, joiden imuunipuolustus (mikrobien, kasvainsolujen ja muiden haittatekijöiden torjuntaan johtava
      immuunijärjestelmän toiminta) on alentunut sairauden tai sen hoidon vuoksi, Chaetomium voi aiheuttaa poskiontelontulehduksia, tai jopa henkeä uhkaavia infektioita, kuten paiseita aivokudoksessa, keuhkoissa, pernassa jne.
      Aspergillus suvun homeet ovat varsin yleisiä kosteusvauriokohteissa.
      Aspergillus­suvn homeet aiheuttavat sekä allergiasairauksia, ne myös tuottavat mykotoksiineja (Homemyrkyt eli mykotoksiinit ovat homesienten tuottamia terveydelle haitallisia myrkkyjä) ja ne ovat varteenotettavia suoran infektion aiheuttajia herkillä potilasryhmillä, kuten sairaalaoloissa.
      Aspergillukset aiheuttanevat myös suuren osan ammattitaudeista kosteusvauriorakennuksissa. Aspergillus on Penicilliumin ohella nopeakasvuinen.
      Aspergillus on indikaattorimikrobi. Aspergillus Fumigatus kasvaa parhaiten vesiaktiivisella alustalla. Aspergillus Versicolor viihtyy tyypillisesti myös kuivemmissa olosuhteissa. Keraamiset tuotteet, maalit ja liimat suosivat Aspergillus­lajien kasvua.
      A.Versicolor aiheuttaa yliherkkyyttä ja allergisairauksia yhdessä Penisilliumin ja Cladosporiumin kanssa. Sairauksia ovat allerginen nuha ja astma.
      Ulkomaisissa tutkimuksissa on todettu Aspergillus­altistuksen olevan merkittävä astman riskitekijä. Aspergillus Versicolor, kuten eräät muutkin toksiineja tuottavat kosteusvauriohomeet aiheuttavat kokeellisissa tukimusasetelemassa välitöntä solukuolemaa. Aspergillus lajeista monet tuottavat sterigmatocystiiniä, kuten Aspergillus Versicolor tekee, ja aiheuttaa näin ollen syöpää. Samoin monet Aspergillus­lajit tuottavat tremorgeeja, jotka ovat hermomyrkkyjä ja aiheuttavat mm. vapinaa, lihasnykinää ja kouristelua.
      Aspergillus­home voi aiheuttaa suoran infektion elimistössä kasvamalla mm. poskionteloissa, keuhkoputkissa, luussa tai leikkaushaavassa. Vakavampia aspergillusinfektion muotoja ovatABPA ja invasiivinen asperiglloosi, joihin liittyy hoidosta huolimatta korkea kuolleisuus. Myös Suomessa on ollut pienimuotoisia aseprgillosiepidemioita kosteusvaurioituneissa sairaalarakennuksissa.
      Koska Aspergillus­suvun homesienillä on todettu vakavia terveyshaittoja, niiden toksiinien aiheuttaman syövän, keuhkoinfektioiden ja korkean kuolleisuuden vuoksia on esimerkiksi A.Versicolorin toimenpide raja 2 cfu/m3, joissa oleskelee pieniä lapsia, raskaana olevia naisia tai vakavasti sairaita potilaita (astma, kortisonitablettihoitoinen reuma tai muu sairaus,
      solusalpaajahoitoa vaativa syöpä tai muu vakava yleissairaus).
      Tilan käyttökieltoa tulee harkita, mikäli jokin toksiinia tuottavan Aspergillus­lajin pitoisuus rakenteessa ylittää 500 cfu/g ja vakavia terveyshaittoja todetaan (oireilua, infektioita tai allergisoitumista).
      THL mukaan Aspergillus Versicolorin tulisi olla "erityisen silmälläpidon alainen" terveysriskejä arvioitaessa ja siinä tulisi olla mieluiten NOLLA TOLERANSSI.
      ANDERSEN­menetelmästä

      Tällä menetelmällä on useita heikkouksia, mutta sitä on pidetty standardina (paremman puutteessa). Kaikki ohjeet ja raja­arvot perustuvat tällä menetelmällä otettujen näytteiden tulkintaan. Tämä menetelmä toimii huonosti, jos ilmapitoisuus on hyvin korkea (näytteenottoaikaa
      on lyhennettävä), viljelyssä tulevat esiin vain ehjät ja elinkykyiset itiöt ja PARHAIMMILLAANKIN saadaan esiin vain murto­osa ilmassa todella leijuvista itiöistä.
      Viljelyn jälkeen maljalla voi kasvaa nopeita mikrobeja, kuten Phoma ja Penicillium, jolloin hitaastikasvavat mikrobit voivat jäädä näiden nopeiden alle.
      Suorat lainaukset Home ja Terveys Tuula Putus 2014.

    • poismuuttava

      Taas viedään Muoniolaisia kuin pässiä narussa. Luuletteko te että mikään muuttuu.
      Muonio on Suomen homeisin kunta asukasluvulla verrattuna.

    • homenokka

      Jatkan edelliseen homenokan tekstiin: Penicillium Yleisimmin sisäilmassa esiintyvä sienisuku on Penicillium. Sitä on pieniä määriä myös terveissä rakenuksissa. Sillä on kuitenkin haittavaikutuksia. Se on allergisoiva, toksiineja tuottava ja se voin aiheuttaa infektion elimistössä.
      Pencillium on allergisoiva homesieni. Aiheuttaa astmaa ja allergiaa. Se voi aiheuttaa suoran infektion elimistössä, sekä ihossa että muissa kudoksissa. Se voi tuottaa myös toksiineja,okratoksiinia. Oireina mm. heromosto­oireet: vapina, lihasnykinät, parhoinvointi ja oksentelu.
      AKTINOMYKEETIT eli sädesienet

      Aktinobakteereiden kasvuun rakenteissa liittyy usein tyypillinen maakellarimaiinen tai multamainen haju. Se on kasvuvaatitmuksiltaan hyvin sopeutuva ja vaatiamton. Ne voivat kasvaa ja lisääntyä olosuhteissa, missä ei muut mikrobit pysty kasvamaan.
      Sädesienet tuottavat antimikrobisia ja solutoksisia aineita. Sen on tiedetty jo 1970­luvulla aiheuttavan homepölykeuhkosairautta eli alveoliittia. Englannissa 1960­luvulla sen tiedettiin aiheuttavan vaskuliittia (verisuonitulehdusta).
      Eräät näistä mikrobeista aiheuttavat voimakkaan tulehdusvasteen keuhkosoluissa ja valkosoluihin kuuluvissa makrofageissa. Eräät taas aiheuttavat niin nopean solukuoleman, etteivät solut ehdi tuottaa tulehdusta osoittavia väläittäjäaineita.
      Aktinobakteerien itiöt ovat yleensä pienikokoisia ja näin oleln ne kulkeutuvat hengitysiman mukana syvälle keuhkoihin aina alveolitasolle asti. Näiden vaikutusaika on elimistössä pitkä ja immunologinen vaste erilainen, kuin suuremmilla partikkeleilla.
      Terveyshaitoista tärkeimmät ovat ylähengitystieoireet, kuten nuha, kurkkukipu, äänen käheytyminen ja nenäverenvuoto. alempien hengityteiden oireista kuiva yskä, hengitysvvaikeudetu, rastiuksessa ilmaantuva hapennälkä, sekä yleioireista kuume, vilunväreet,
      lihas­ ja nivelkivut sekä virtsatieoireet liittyvät ODTS­oireyhtymään ja aveloliittiin. Suomessa on todettu aktinobakteereiden aiheuttamia suoria infektioita kudoksissa. Niitä hoidetaan pitkäkestoisella, jopa 6­12 kk:n antibioottikuurilla.

      *** teksti voi sisältää kirjoitusvirheitä, pahoittelut niistä, mutta jospa itse asia avautuisi hieman.
      Olen siis kirjoittanut asiat käyttäen Tuula Putuksen kirjaa, joka on käsitykseni mukaan enemmän asiantuntija näissä asioissa, kuin meistä ehkä yksikään.

      Hämmästyttävää on se, että ihmisten terveys ei merkitse mitään. Tätä peliä pelataan kuukausi toisensä jälkeen, ihmiset sairastuvat enemmän ja enemmän. Pidetään vain kulisseja yllä, että ongelmia ei ole terveyskeskuksessa, sehän on aivan terve. Mutta ei ymmärretä sitä tosiasiaa, että siellä on ihmisiä! IHMISIÄ! Näissä suunnitteluissa ja vatvomisissa vierähtää taas aikaa, ihmiset sairastuvat entistä enemmän...

      Hämmästyttää tämä leikki...

    • VanhuusÄlyTestattu

      Hyvä väistötila selvitetty. Ylimuonion koulusta uusi "Terveyskeskus". Täällä ei ole hometta. Tästä Kalliosalmestakin olisi niin lyhyt potkukelkkamatka vanhusten vuodeosastolle.

      • väistötila

        Väistötila on myyty rahan puutteessa


    • KorjathaanHeti

      Kyllä korjaaminen kannattaa, kun on NOIN HYVÄ väistötilakin tiedossa. Ja jos ei tule korjaamalla uuden veroista, niin jäädään Ylimuonion koululle. Korjausrahat löytyy varmanakin helposti nostamalla kunnan veroäyri 30:een. Sitähän ei kukaan kunnassa vastusta.

    • Tekninenlautakuntajäs

      Terveyskeskuksen yläpuolelle heti perään rakennettiin. "Veteraani talo" "Vanhusten hoitorakennus". (Näiden rakennusten salaojitus ja mihin johdettiin vedet, tutkikaa tiedot.
      Terveyskeskuksessa ei tätä ennen ollut rakennuksen alla kosteusongelmia. Tämän jälkeen rakennetuista rakenneuksista voi olla, että salaoja vedet johdettiin alavaan Terveyskeskuksen suuntaan. Mihin Valtatieltä johdettiin vedet ja viereiselle tien alle tehtiin tienalitus. Entä, entä, entä?

      • kuivatusta

        Juuri näin se menee. Kaikki veto-ojat ja viemärit on tukittu umpeen, tammettuja virtoja. Vesi kerääntyy koulun-sairaalan huoppiin todella suurelta alueelta, milteipä Pellivuomalta saakka. Saa siinä sitten hometutkimuksia ja pohjavesiä mietiskellä asiantuntijoiden avulla.


      • eipä_ihme

        Alueen pohjavesitasohan on tunnetusti liki tk:n lattiatasoa. Alueen kuivatuksesta ei kukaan kanna huolta. Korjataan vaan vaurioita. Kyllä se siitä taas vuosi, parikin vaihtuu.


    • HuleVei

      Jos päästäisikin pelkällä salaojituksella ja hulevesien uudelleen ohjauksella, se olisikin halpa remontti.

    • haitta

      Mutta vauriotkin täytyy korjata. Ei ole kysymys mistään pienestä kostumisesta. Lukekaa eilinen Lapin-Kansa, siellä on SUORAAN asiaa raportista, ilman niitä kiertelyjä, mitä kunnanvaltuuston kokouksessa nähtiin. Hammashoitolan seinät on uponneet maan sisään, kärsii vakavista mikrobiongelmista. Mikrobeja on siellä täällä ja merkitysellistä on ylipäänsä niiden oleminen. JA niiden terveyshaitta, josta kukaan ei tunnu välittävän.

    • Raportinlukenut

      Lapin Kansan jutussa oli kyllä ihan suoria asiavirheitä raportista.

      • VaratontaRahatonta

        Onko rahat kasassa tai rahoitussuunnitelma valmiina saneeraukseen? Korjattava se on ja välittömästi. Uuden rakentamiseen ei näillä eväillä ole varaa. Harmillista on, että SOTE-uudistus pysäytettiin eduskunnassa.


      • kankkula

        Kunta käyttää vähät rahat aivan kankkulan kaivoon. Viime vuonna 200 000 € terveyskeskukseen. Ei mitään näkyvää, eikä mitään toimivaa. Eli mihin meni rahat?


      • Miekuulinkaiken

        Lehtimäki täräytti valtuuston kokouksessa ihan silkkaa asiaa.


    • raportti

      Raportin lukeneena sanon, että se oli juuri sitä, mitä raportissa luki. PISTE. Ei mitään muuta, kuin sitä, mitä raportissa sanottiin.

      • mediahömppää

        Luoterin uutisointi ihan hanurista.Kuka päättänyt ja mitä terveyskeskuksesta? Toimittaja tehnyt jutun, jossa annetaan ymmärtää että sairaala korjataan,näin Muoniossa päätetty. Jutussa ei ollut yhtään kunnan edustajan nimeä joka näin olisi väittänyt. Eikä sitä toimittaja saakkaan,koska siellä ei valitettavasti ole yhtään virkamiestä tai luottamusmiestä/ joka lausunnon antais .Hallituksen puh.joht. ei ole liki kolmeen vuoteen ollut mistään asiasta mitään mieltä. Toimittajan olisi pitänyt ymmärtään ettei tällaista juttua voi tehdä jonkun pyynnöstä vain ja jättää kertomatta kuka noin on väittänyt. Paljon paskaa kirjoitellaan vielä ennenkuin terkkarijuttu on hoidettu. Seurataan kuka seuraavaksi väittää ja mitä.


      • luotsi123

        Mikä siinä ihmetytti niin kovasti? Muonion kuntahan on julkisesti ollut sitä mieltä, että korjaus kannattaa ja näin tullaan tekemään. Johan johtajat ovat aiemmin ilmoittaneet valtuuston kokouksen jälkeen, että kannattaa korjata. Miksi tässä enään pitäisi olla kenenkään kunnan edustajaa, nehän ovat puhuneet.
        Toimittajahan on ollut fiksu, kun on käsittänyt vähän jututtaa muitakin asiantuntijoita, kuin nämä kunnan omat asiantuntijapojat.
        Tässä oli kerrankin jotain tolkkua ja järkeä tämän asian järjestämisen järkevyyteen liittyen. Hyvä lutari ja toimittajat!


    • Kerroppameilletotuus

      KORJAAJA: Kuka maksoi sinulle, että kirjoitit ainoan vaihtoehdon olevan vain remontti?
      Luitko valikoidusti raportin?
      Ethän vain ole muutamien johtavien luottamushenkilöiden sanansaattaja?
      Niillä on kohta paskat housussa. Totuudet heidän vilpillisestä toiminnasta alkavat vähitellen kaikki paljastua. Omat edut on olleet yhteisten etujen edellä.
      Etkö uskaltanut laittaa nimeäsi, kun niin hartaasti tuli kuitenkin "asiantuntevaa" tekstiä?
      Asiantuntijat laittavat nimensä alle.

      • mediapaljastaa

        Terveyskeskuksen ympärillä vellova keskustelu ja vihjailut jopa laittomuuksista, on todella epämiellyttävää luettavaa. Veronmaksajana ja Muoniolaisena meillä on täysi oikeus saada tietää terkkarin sotkut v.2006 alkaen ja miksi asioita on pimitetty. Valtuustossa on porukkaa jotka ovat olleet vallankahvassa myös jo tuolloin ja ovat läheisesti olleet eri työryhmien jäseninä/hallituksien/valtuuston/v.2011 remontin valvojina. Terveyskeskuksen jatkoa ajatellen/uuden rakentaminen/korjaus/ ym. Muonion kunnan luottamushenkilöiden valinta on tehtävä kokonaan uudelta pohjalta. Luottamuksen palauttaminen vaatii sotkuihin sekaantuneiden henkilöiden välitöntä vaihtamista edes jotain asiantuntemusta omaaviin. Jos samat porukat jatkaa eri työryhmissä,sama epäilyksen ilmapiiri jatkuu edelleen. Näin sivusta seuraavana Muoniolaisena olen erittäin huolestunut julkisuudessa olleista vihjailuista ja toivon politiikkojen ymmärtävän vastuunsa.


    • mustatuntuuvalkeaei

      Näin on. Aina samat tyypit on milloin minkäkin työryhmän puheenjohtajana. Aina on takuuvarmasti Niemelä, Myllykangas jne. Olisi aika laittaa kokoonpanot uusiksi, ottaa järki käteen ja miettiä asioita sitten. Aina on samat "asiantuntijat" Muotka ja Niemelä, jotka tätä sairaalankin asiaa muka tuntevat. Ei tunnu siltä.

    • EiRahhaaEiValtaaEiMitää

      Kohta ne on taas uudet vaalit. Valitkaapa silloin ne viisaat. Tai menkää itse päättäjäpallille. Sittenpä nykyiset päättäjät saa huudella puskista - se se helppoa on! Kysymys kuuluu, että mistä te teette nykyistä enemmän rahaa kunnan kassaan?

    • vvess

      Eikös se KP ollu vss-päälikkö? Nyt olis evakointisuunnitelma tarpheesheen.

      • ÄkkiäPoisTäältäSinne

        Kyllä ne vanhat evakuointisuunnitelmat on ihan käyttökelpoisia nykyäänkin. Siitä vaan kaikki ikivalittajat ja rikkiviisaat hankkimaan menolippu Jalasjärvelle. Pakolaiset - mukaan lukien terveyskeskuspakolaiset - on pakko ottaa vastaan. Tyhjentäkää koko Muonio. Paratiisi odottaa: oma maa mansikki, muu maa mustikki.


      • SeSeHyvvääOn

        Voinko evakoitua esimerkiksi Tampereelle? Voisin syödä seisaaltani mustaa makkaraa Laukon torilla vaikka joka päivä.


    • Väestönsuojelupäällikkö

      Ehkä kirjoitukset poikkeavat avatustani asiasta. Aikoinaan olen valmistellut Muoniolaisten evakuoimiseen Jalasjärvelle. Tämä suunnitelma tehtiin aikoinaan ja oli kiireellisesti tehtävä. Itse olen huolestunut ja vaikutan nyt Muoniossa. Muoniolaiset voidaan erittäin äkkinäisesti evakuoida, vaikka Tampereelle. Ilmoitan, että nyt Venäjän presidentti Putinin vihamielisyydestä ja rikastumisen hyötyjen tavoittelusta lähin valtioista. Ukrainan Krimin alueen valtaamisen Venäjän halusta ilmoitin jos Muoniolaisille 24 avauksena. Paljon ennen valtauksen alkamisen tapahtunutta. Euroopan sotilaallinen yhteistyö Unionin alueella näyttää edelleen nukkuvan. Tuntuu siltä että sotilaallinen koulutukseni on turhauttavaa Unionin yhteistyön aikaan saamattomuudella.

      • jalasjyrve

        Onko tilanne nyt todellakin niin kriittinen että entinen vss on hälytetty suorittamaan tehtäväänsä,


      • HuonostaEiHyvää

        Juu, niin huonosti on asiat. Huonostipa vain.


    • Dumbo_on_palannut

      Millä mallilla on Muonion avohoito? Aivan kuin vaaleanpunaisia norsuja leijuisi tämän keskustelun yllä.

      • avohoitoolisäärahaa

        Hyvä hyvä,mä komppan sua


      • norsunystävä

        Norsujako ne on? Enpä oikein tunnistanut. Otetaan vaan mukaan jalasjarvelle


    • Suljettu_osastob

      Avohoitoon on hyvä saada lisää potkua, budjettia on ruvettava tarkastelemaan lisämäärärahojen muodossa.
      Muonioon harha-poliisin virka...

      • jotaki_muutaki

        Taitaapa se harha-poliisin virka olla jo täytettynä.


    • onkojärkeäremontoida

      Mitä järkeä on tehä remontti, ku kosteus nousee koko ajan maasta ja nytki ku tehtiin uus vuodeosasto niin sieltäki on löytynyt homesientä. Onko tuo homma ennää niinkö järkevää

      • TaloushallinnostaKP

        Tietosi ei ole aivan kohdallaan homevaurioista. Korjauksen vaatii ongelmista poistamiseksi hammaslääkäri osasto. Kosteus lattian alta voidaan poistaa, pakottamalla työntäen happoteräs salaojaputket kosteuksen poistamiseksi. Epäillään kosteuden aiheuttajiksi Terveyskeskukselle, viereisten rakennusten, valtatie 21,tien ojitus alitus virheitä salaoja rakenne virheinä. Vesien johtamiseksi Terveyskeskuksen vahingoksi. Siis salaojitusta joudutaan korjaamaan. Pinnoituksella saadaan johdettua vesi pois Terveyskeskuksen kivijalasta. Olen tietoinen, että korjaus on kannattava, arkkitehdin minulle antamina tietoina. Yksinkertainen selitys on, että Muonion kunnalla ei ole varaa rakentaa uutta Terveyskeskusta. Terveyskeskus on jo ajat sitten ikäisyytenään vaatinut peruskorjauksen. Terveydelliset haitta ongelmat on tutkimuksen perusteella peruskorjauksessa helppo poistaa annettuina tietoina. Terveyskeskuksen haitta ongelmat ovat ilmenneet noin 10 vuotta sitten, sekä epäilyt ilmenee selityksestäni.


      • Tietääkaiken

        Jaa mistähän sieltä?


      • Muistelettevanhoja
        TaloushallinnostaKP kirjoitti:

        Tietosi ei ole aivan kohdallaan homevaurioista. Korjauksen vaatii ongelmista poistamiseksi hammaslääkäri osasto. Kosteus lattian alta voidaan poistaa, pakottamalla työntäen happoteräs salaojaputket kosteuksen poistamiseksi. Epäillään kosteuden aiheuttajiksi Terveyskeskukselle, viereisten rakennusten, valtatie 21,tien ojitus alitus virheitä salaoja rakenne virheinä. Vesien johtamiseksi Terveyskeskuksen vahingoksi. Siis salaojitusta joudutaan korjaamaan. Pinnoituksella saadaan johdettua vesi pois Terveyskeskuksen kivijalasta. Olen tietoinen, että korjaus on kannattava, arkkitehdin minulle antamina tietoina. Yksinkertainen selitys on, että Muonion kunnalla ei ole varaa rakentaa uutta Terveyskeskusta. Terveyskeskus on jo ajat sitten ikäisyytenään vaatinut peruskorjauksen. Terveydelliset haitta ongelmat on tutkimuksen perusteella peruskorjauksessa helppo poistaa annettuina tietoina. Terveyskeskuksen haitta ongelmat ovat ilmenneet noin 10 vuotta sitten, sekä epäilyt ilmenee selityksestäni.

        Sinun tietosi eivät todellakaan ole enää tätä päivää.
        Ota ensin selville tosiasiat ja kirjoittele vasta sitten.
        Kirjoituksesta jo huomaa, että olet vanhoilla tiedoilla ja taidoilla liikkeellä.
        Jos vielä tarkoitat Hiilivirran ohjeita, niin hänkään ei elä nykytiedolla eikä taidoilla.
        Oli varmaan pätevä ja tiedot ajantasalla 40 vuotta sitten.


      • jänkhässä_olhaan
        TaloushallinnostaKP kirjoitti:

        Tietosi ei ole aivan kohdallaan homevaurioista. Korjauksen vaatii ongelmista poistamiseksi hammaslääkäri osasto. Kosteus lattian alta voidaan poistaa, pakottamalla työntäen happoteräs salaojaputket kosteuksen poistamiseksi. Epäillään kosteuden aiheuttajiksi Terveyskeskukselle, viereisten rakennusten, valtatie 21,tien ojitus alitus virheitä salaoja rakenne virheinä. Vesien johtamiseksi Terveyskeskuksen vahingoksi. Siis salaojitusta joudutaan korjaamaan. Pinnoituksella saadaan johdettua vesi pois Terveyskeskuksen kivijalasta. Olen tietoinen, että korjaus on kannattava, arkkitehdin minulle antamina tietoina. Yksinkertainen selitys on, että Muonion kunnalla ei ole varaa rakentaa uutta Terveyskeskusta. Terveyskeskus on jo ajat sitten ikäisyytenään vaatinut peruskorjauksen. Terveydelliset haitta ongelmat on tutkimuksen perusteella peruskorjauksessa helppo poistaa annettuina tietoina. Terveyskeskuksen haitta ongelmat ovat ilmenneet noin 10 vuotta sitten, sekä epäilyt ilmenee selityksestäni.

        Paljon epäilyjä ilmenee tästä selostuksesta.
        "Terveyskeskuksen haitta ongelmat ovat ilmenneet noin 10 vuotta sitten, sekä epäilyt ilmenee selityksestäni"


    • valtatie21

      Voi sentään, arvon TaloushallinnostaKP!
      Kyllä sinäkin olet hyvin niellyt tämän asiantuntemuksen, joka näiltä arkkitehdeiltä ja muilta todellisilta alan asiantuntijoilta, joita meidän kunnasta löytyy.
      Se on kumma, että se tie on nyt yhtäkkiä semmonen ongelma.

      • jänkhässä

        Tie? Tiehän on ihmisten tekemä. Eikö sitäkään osattu tehdä? Voi, voi sentään. Tien pohja kuivaamatta ja tiepenkka patona.


    • TalouspäällikköEVPKP

      Sanat. Voi sentään. Minä myönnän, että silloin tapahtui maa pohjan osalta väittely. Ehdoton vaatimus oli, että rakennuspaikkaan on laitettava korotuksena 1,5 metriä hiekkaa lisää pintaan. Arkkitehti suunniteluun ei kuulunut ko. korotus. Myönnän, että tästä riideltiin. Maapohja laatu oli huono ja sillä valvoja vaati hiekkapenkkaa. Silloin tyhmyys voitti ja jälki vaarat jäivät.

      • kuivatusta

        Kukas soli se viisas valvoja? Hän joka sitä hiekkapenkkaa vaati. Ei sukhaan se vain taousasioihin kaatunu?


      • Anonyymi
        kuivatusta kirjoitti:

        Kukas soli se viisas valvoja? Hän joka sitä hiekkapenkkaa vaati. Ei sukhaan se vain taousasioihin kaatunu?

        Onko selviny?


    • TalouspäällikköEVPKP

      Ei kaatunut talousasioihin. Se tyssäsi arkkitehti suunnitteluun, eikä sitä saanut muuttaa. Erittäin hyvä suunnittelija olisi ollut arkkitehti Mikko Nuutti Tampereelta. Hyvä suunnittelun kilpailuehdotus häneltä silloisen kuntayhtymän Terveyskeskukseksi ja edullinen. Poliittinen spekulointi johdossa oli silloin erittäin suuri vahinko, mitä tapahtui. Tuota ei enää kannata muistella, mitä tapahtui. Nuutti suunnitteli Muonion Seurakuntatalon ja on toimiva.

      • eiköniin

        Mitäpä menneistä kyllä tulevat sukupolvet maksaa.


      • pelastaakovene

        Vaalit meni. Lumet sulaa. T-keskus lilluu jänkhässä.


      • luulenvahvast

        Onkhaan kukhaan koskhaan miettiny alueheen peruskuivatusta?? Ei se jänkkä muula tokene.


    • evp.talouspäällikkö

      Terveyskeskuksesta. Tuonnoin käytetiin keskuslämmityksessä pitkään kestäviä putkistoja ja pattereita. Usein turhan aikaisin uusitaan keskusjärjestelmä. Silloin, jos putkistoon tulee lisättäväksi painetta ja paine laskee on heti etsittävä vuotopaikka ja korjattava. Viemäriputkistossa voi olla vaikka asennusvirhe tippavuotona ja vuotokohta, sekä putki hitsataan kiinni pannalla. Tippavuoto oli missä tahansa on heti korjattava ja korjauksella säästetään suuret summat. Porin keskussairaalan uutta lasten-ja naistentalon valmistuttua heti vaivasi asennusvirhe viemäriputkistojen liitoksissa. Ehdoton olen, että vuotovahingoista puhutaan avoimesti, ettei kenellekään jää sellaista käsitystä, että talon rakenteissa piilisi kosteusongelmat. Rakentamista, kun kontrolloidaan rakentaessa nostetaan valmistumisessa, esimerkkinä keskuslämmitys järjestelmään kokea ylipaine ja tällöin ilmenee asennusvirheet jos paine laskee ja vika kohde etsitään korjattavaksi.

      • Rakennusvalvontasyyniin

        Näillä kiintöistöhoidontaidoilla joilla TK:n tiloja on hoidettu ei voi edes odottaa, että mitään tarkkailua ja määräaikashuoltoja olisi tehty silloin kun olisi pitänyt.
        Ei ole ollut käytössä edes vikavihkoa johonka kuka vain TK:ssa työskentelevä olisi voinut merkata ylös huomaamansa vian tai oireen koneissa tai muissa kiinteistölaitteissa.
        Kiinteistönhoitajat/talonmiehet eivät Muoniossa ole edes koulutettuja alansa työntekijöitä. Ei heiltä ole voinut edes odottaa kaikkien teknillisten laitteiden epäkuntoisuuden havaitsemista.
        Koulutusta ei ole edes sen vertaa, että olisivat osanneet kutsututtaa teknillisellä toimistolla ammattimiehen paikalle.
        Vanhassa kiinteistössä kaikki tekniikkakin on jo vanhanaikaista eikä niissä ole automaattista vikailmoitinta niinkuin nykylaitteissa melkein poikkeuksetta on.
        Jos valvonta on ollut TK:ta rakentaessa jo samaa luokkaa kuin Muonion nykyinenkin rakentamisen valvonta kunnan omissa tiloissa on jo vuosikausia ollut,ei ole ihme että sieltä sun täältä puuttuu sitä sun tätä.
        Eihän edes ne muka korjatut paikat TK:ssa tulleet rajaviskaalin valvomana kerralla kuntoon. Ei vaikka kaverit oli remonttia tekemässä. Hometta ja kosteutta on edelleen jo kertaalleen korjatuissa tiloissa.
        Rahaa vain palaa.
        Taisivat Muoniolaisten listakeräysnimet mennä hukkaan.
        Taitavat luottamusmiehet vai punoo juonia millä saataisiin suut tukkoon kyläläisiltä ja pieni loppuremppa tehtyä TK:ssa kaverien kanssa suurella rahalla.


    • Laitetaanpiste

      Miten tässä kävikään?

      Kuka oli oikeassa?

      Paljonko haaskataan MUONION rahoja edelleen?

      Kuka oikeasti on vastuussa?

      • Tähänonmenty

        Nyt on vuosi 2018 ja edelleen ollaan samoissa asemissa TK:n suhteen kuin monta vuotta sitten. Samat tyhjäpäät edellen johtaa salaista rempparyhmää ja mitään järkevää ei ole saatu aikaiseksi.
        Mitään ei tiedoteta kuin, että urakkskilpailu onmeneillää!
        Siihen vaiheeseen on päästy täysinsalaisesti toimimaan.
        Mitä rakennetaan? Mitä puretaan?
        Samaan suohonko rakennetaan?
        Joko laitetaan tarpeeksi hiekkapenkkaa, että se uusi Hyvinvointikeskus seisoo jatkossa paljon ylempänä kuin vieressä kulkeva tie on nyt.
        Tuleeko vielä tämän sekoilun jälkeen kukaan kummempi kuin noin 15,000 euroa/kk maksava Reppulääkäri etelästä kuukaudeksi Muonioon lääkäriksi.

        Nekin on jo nähty!

        Vapaata on paljon enempi kuin työaikaa ja se työaikaki hoidetaan huonosti.


      • Äänestäjämaksaa

        Äänestäjät on vastuussa sehän on selvä


    • sairastatouhua

      Kunnanvaltuusto on päättänyt rakentaa uuden terveyskeskuksen. Tonttia haettiin ja yhtäkkiä tuli ilmotus jostakin että rakennetaankin samalle tontille.Rakennetaankin hyvinvointikeskus. Milloin kunnavaltuusto on päättänyt mitäkin ja nyt aletaan yhtaikaa purkaa ja rakentaa! Varmaa on vain se,että töitä ei voi keskeyttää,maksoi mitä maksoi. Jos vain saavat alotettua. Sitä ne hoputtavat, että saisivat alottaa jo purkutyöt... talven aikana!! Kuka on päättänyt rakentajan ja suunnittelijan? Muutoksia on sen verran että rakennetaankin parisataa neliötä pienempi kuin alunperin suunniteltu. Kunnalta on jo nyt vaadittu lisää rahaa,suunnitelmat ylittäneet kustannusarvion.
      Kuka tätä koko hommaa johtaa?Kunnanjohtajako?Rakennustoimisto? Kuksa-ryhmä?
      Hämärämiehet taitavat olla asialla kun miljoonia on muutamassa vuodessa käytetty sairaalaremonttiin mutta mitään ei ole saavutettu!!! Eikö oikeasti kukaan ole vastuussa tehdyistä mittavista virheistä?

      Lainaamme Rantakokkoa meille sitten kun se Kittilän saa selvitettyä. ja ehtii kotikuntaan.

    • Hiljaaollaan

      Ei näitä onneksi kukaan luje

      • Kukapatietää

        Jaa tiedä häntä, ovatko kaikki lukutaitoisia ja ymmärtävätkö mistään, sen aika näyttää.


    • Merensininenpori

      Terveyskeskus. Palvelukiinteistöjen, peruskorjausten, toiminnan nykyaikaistamiset. Kokemattomien luottamustehtävissä olevien kuntatoimintojen lamauttaminen, eräät huiput eivät voi mitään. Kunnastanne, löytyy, taloushallinnon, teknillisen, seurakunnan talousjohdon, huippulaskelmien ja vaikka huippu matikan Shakki älykkäät. Olisi aikanaan ollut erittäin tärkeätä, että kunnanvaltuusto ehdokkaiden osalta olisi nähtäville tulleet ansioluettelot. Eräille tietotaidottomille ei varmasti olisi ehdokkaisissa ääniä tullut. Kunnallisien luottamusjohtojen, seuraamana on kunta menettänyt erittäin hyvät veronmaksajat pois muuttoina. Koska juuri ovat peränneet vanhan iän terveydenpalvelujen alas menemisestä, nähneet teknisesti. Eräät voivat olla huippuja, elämänsä, eikä alas saada tyhmillä kirjoituksilla. Voiko vastata, että päätä on tullut toistamiseen lyötyä Lapin mäntyyn, mutta kolauksista nousee aina nuppi ylös ja mitä tapahtuu.
      Muonion kunta on pitkälti menettänyt muualle huippuja, koska kunnan palvelutarjonnan on jo pitkään horjunut, vaikka hyviä työtekijöitä on mutta toiminaan ei mahdollisuuksia.

    • Kuhmu.othaan

      Hei, käypä katsomassa miten rajasotaa kommentoitiin 1. 10. 2017 sellaisessa osiossa kuin KAUNEIN KOTISEUTU ja jutun otsikko kuului POHJOISLAPPI.
      Siitä et pääse yli etkä ympäri että joulukuussa 2016 Muonion kunnan viranomaisten s-postit eräistä asioista ohjautuivat suoraan roskapostiin. Silloin joku oli pitänyt liikaa porilaisten puolta Muoniossa. Siitä joillekin tuli kuhmu othaan mutta sinähän siitä et piittaa.

      • Kusti.polkee.postikulkee

        Tämähän on gang-stalking-juttua, ääripäätteessään. Mutta onnekseen joku osasikin irrottautua pahan kierteestä siellä Muoniossa.


    • Merensininenpori

      Ai, että heti älysin kirjoituksesi. Tarkoituksesi oli, että Muonion posti ja kunta asioistaan meni roskakoriin. Kirjoituksestasi saa posti vihjailun, että Muonion kuntaa ei enää olisi ja on liitetty naapuri kuntiin, kun roskakoriin posti. Saa myös väärän käsityksen, että ei Porilaista saisi ollenkaan puoltaa, tulee kuitenkin puolustaa oikeassa asiassa. Muonion kuntaa olen Suomessa laajamittaisesti olemassaan olostaan tullut käsityksiin Porilaisena ja Muoniota puolustellut. Myös, että oletko oikeassa käsityksessä siitäkään, miksi Porilaiselle onkin Muonio hyvin tärkeä, entinen kotiseutu ja voi olla edelleenkin. Kunnan hyvinvoinnissa ja kunta rikastumisessa, voikin Porilainen erittäin vahvasti yrittäjänä taata kunnan kehitystä. Onhan sitä viime vuonna tullut oltua kirjoilla Muoniossa. tärkeätä on juuri olla silloin kirjoilla, kun verot maksetaan Muonioon. Varmasti maksan Muonioon veroja, mutta ei tosiaan ole näkyvissä jako- osuuksissa ym. Eräät eivät verotietoihin pääse käsiksi ja vihjailetko tätäkin ja mielestäni ei kuulu asiaan. Sen suoraan sanon, että kunnan veroäyrit ovat useinkin ratkaisevia, mitä joutuu maksamaan kunnalle veroa ja saako riittävät kunnalliset palvelut korkealle veroäyrille katteeksi ja varmasti osaan laskea. 1.10.2017 kirjoituksesta en ole tietoinen.

    • Merensininenpori

      Muonion terveyskeskus on ollut peruskorjattava, sekä asiallisesti terveysongelmat poistettavissa.
      Kirjoitus oli hyvä terveyshaitta ongelmien tutkimusten perusteella hyvin nähtäväksi tarkka selostus, minkälaisia terveyshaittoja on ja seuraukset, ellei saada poistettua.
      Terveyskeskus on yleensä vakuutettava, vaikka toisen aiheuttamaan pintavesien johtamisena toisen kiinteistölle, sekä sen seuraamana on salaojitus toiminta mennyt epäkuntoiseksi ja vahingot syntyneet toisen aiheuttamana. Silloin, kun ongelma on syntynyt omistajan todettua, voidaan oikeudessa vaatia korvaamaan vahingon aiheuttaja täydellisesti takautuvasti pitkältä ajalta. Yleensä vakuutukset kattavat toisen aiheuttaman vahingon ja myös oma vakuutus kattaa äkkinäisesti syntyneitä vahinkoja.
      Edelleen ilmoitan, että Terveyskeskuksen peruskorjaukseen oli rahat varmasti saatavilla, sekä Valtio olisi lähtenyt mukaan.
      Muonion - Enontekiön ensimmäisenä talouspäällikön virassa ollessani ja perään hallituksen jäsenenä. Silloin terveyskeskus kokonaisuudessaan rakennettiin, mutta maapohjana paikkana ei ollut hyvä rakennuspaikka.

      • Tuhnaus

        Älä Kallu höpötä


    • Toisetopettavatminua

      Soita minulle ja höpise minun kanssa, monet Muonion terveyskeskus asioista olen saanut juorut sukulaisten valtion johdossa olleilta. (Peruskorjaukset ongelmien poistamiset) Käytän hyväksi toisten koulutusta ja erinomaista tietoja ongelmien poistamiseksi vanhoista rakennuksista. Olen tärkeissä hallituksissa Porissa ja vastaavia ongelmia on hyvin nopeasti poistettu rakennuksen kyljestä maan pinnan alta, kerrostalo osakehuoneistoista, sekä erittäin taitavat asiantuntijat hyötynä toteutuksiin. Helposti sanotaan, ettei näin vanha ole ajan tasalla, vasta TV;ssä esitellään 77 vuotiaan huipun minun iässä kuolleen, ai jos olisi tuon fyysikon tietoja vähän enemmälti minulla hänen alalta.

      • postikulkee

        Kirjoitatko eilen kuolleesta Stephen Hawkingista?
        Hän ei kuulunut Trumpin ihailijoihin. Hawking oli hyvin huolestunut Trumpin ilmastopolitiikasta ja esitti epäilyn että Trumpin asenne voi olla se tekijä joka vie maapallon tuhon tielle. Jos maapallon lämpötila jatkaa nousuaan niin muutaman vuosisadan jälkeen maapallon ilmasto on kuin Venuksessa, että maapallo muuttuu asumiskelvottomaksi.


    • suhteitaon

      No Kallu Kallu, vai tärkeissä hallituksissa Porissa, korkeintaan vanhusneuvostossa, dementiayhdistyksessä ja as.oy:n hallituksessa. Ei pidä luulla itsestään liikoja, tosin suurin osa menee vanhuuden piikkiin suurista puheista. Hyvää kevättä kuitenkin.

    • Merensininenpori

      Kirjoitus suhteita on ja kirjoitat loukkausmielessä Kallu Kallu. Sinun suhteesi vaikuttavat sosiaalisena ongelmana ja olet mahdollisia suhteisiisi viitaten ymmärtämätön mitä kirjoitat. Lienee tasosi heikko, koska et osaa etsiä tietoutta mihin hallituksiin minä Porissa kuulun ja edelleen. En halua Sinua loukata, mutta ota itseesi ja voinet olla yht. äkkinäisesti hyvinkin suuren avun tarpeessa. Olen tietoinen, että Porissa on Vanhusneuvosto, kunnallinen yhteistyöelin. Myös Porissa on Porin seudun dementiayhdistys. Mainitut molemmat tunnen ja kunnioitan, koska tekevät hyvin arvokasta työtä ja en kuulu kumpaankaan hallituksen jäsenyyteen. Sinulle ilmoitan, että kuulun Terveys & Talous ry; n jäsenyyteen. Lainaan siitä Sinulle, kirjoitus kysynnän mietittäväksi. Ylikunto ja masennus sekoitetaan välillä toisiinsa. "Voisin nyt Sinulta kysyä, kumpaan kuulut"? Tai kolmantena kysyn tuleeko olla hyvinkin itsestään huolestunut?

      • Merensininenporista

        En tosiaan ole Vanhustenneuvoston jäsen, en ole myöskään Dementiayhdistyksen jäsen. Kiitollinen saan olla, etten sairasta dementiaa ja sairauksia, joiden perusteella olisi hyvin tärkeä olla mukana ja näin todennäköisesti tekisin ja olisin jäsen, jos sairastaisin. Mutta molempiin minut on usein kutsuttu ja olen kiitollinen, että olen saanut osallistua. Usein tilaisuuksissa on eteviä lääkäreitä ja muita henkilöitä luennoimassa. Ensi kuussa olen edelleen kutsuttu Dementiayhdistyksen tilaisuuteen Tampereelle ja on kiinnostavaa. Myös matkat ja asuminen on minulle ilmaista.


    • Kaikilkunnia

      Järki on ilmaista ainetta käyttäkää sitä ,pysykää asiassa 😃

    • Merensininenpori

      Olet siinä oikeassa, että kaikille tulisi antaa kunnia. Kuitenkin selostan, että eräät henkilöt tulisi oikaista oikealle tielle. Tämän taustana on, että kirjoittaja voi syyllistyä. Herjaukseen, solvaukseen, sekä tietäen kirjoittaa tietämästään henkilöstä valheellista tietoa, vaikka tietää asian olevan toisin. Korostan, että juristi on hyvinkin tyytyväinen saadakseen eräitä juttuja hoitoonsa. Myöskin voisi olla, että asianomistaja tekeekin rikosilmoituksen ja vaatii esitutkintaa ja rangaistusta rikokseen epäilylle henkilölle. Henkilö voi juuri kirjoitella asioista, että ilmenee kirjoittajan tausta ja vastaspuoli. Tänään hetkisestikin työskentelen asianajoon liittyen juuri sosiaalisessa ongelmissa olevissa asioissa. En ole esitutkinta pyyntöjen viljelevä, eli asioina on pitkään juuri toimestani tutkittu Muoniossa olevia ongelmia, mutta yhtä hyvin kirjoittelija voi kuulua 24;ssä Turun ja Porin alueelle. Muoniossakin on hyvin suuret vaarat, koska luottamustehtävissä ovat juuri merkittävistä suurista suvuista. Eräissä asioissa kielteisesti valitus olisi erittäin hyvä, ettei Kittilässä sattuneita ongelmia aiheutuisi. Muoniossa on kuitenkin selvitty kohtalisesti ja ei kunnan luottamustehtävissä, sekä kunnan viroissa olevia ole ollut syytetyn penkeillä. Tämän 24 kirjoitusten valvominen ja hoitaminen on vaativaa työtä, milloin kirjoitus poistetaan.

    • 498

      Kalevia ei saa pilkata. Hän on tehnyt paljon hyviä asioita aikanaan ja kiitos niistä. Tässähän nyt on kysymys tk-asiasta. On aivan selvää että vuosien kestäneissä remonteissa on tapahtunut tietoisesti väärinkäytöksiä ja läpi sormien on katsottu ja villaisella painettu. Kapseloinnista saatiin professorin lausunto, ettei kapselointi ole onnistunut vielä kertaakaan Suomessa. Siitä huolimatta kapseloitiin, eikä onnistunut Muoniossakaan. Nyt aletaan osaa rakennuksesta purkaa samaisen homesienikasvuston vuoksi. Koko rakennus on kuitenkin saman myrkyn saastuttama ja koko rakennus tullaan aikanaan purkamaan, se on selvä.
      Nyt jatketaan samaa taktiikkaa kuin aikaisemminkin, saadaan kunta ottamaan lisälainaa lainan perään. Tk:n "suunnitteluun varatuista määrärahoista" jaetaan jopa toisiin kohteisiin suuria summia, piilobudjettina. Kukaan ei huomaa vuosia jatkunutta remonttipettämistä mutta kun Lex Kittilä avaa tietä niin on aivan selvää, että Muoniossakin aletaan tutkia Kittilän tavoin mihin on miljoonia käytetty ja ketkä ovat kunnan rahavirtoja ohjailleet. Se aika tulee ja sen viisaimmat jo tietää ja siksi ovat hiljaa kaikista asioista. Kunnan korkeimmat virkamiehet ja osastopäälliköt eivät ole muoniolaisia yksikään, eikä kokonaiskuva ole heillä hallussaan. Näin päätöksiin vaikuttava taho pysyy jossain näkymättömissä eikä muoniolaiset tiedä kysyä keltään mitään päätöksenteosta, eikä kukaan muoniolainen päättäjä "tiedä" jos kuntalainen kysyy.
      Kittilän toimet luulisi panevan ajattelemaan tekemisiä kunnan asioissa ja niin on tehnytkin mutta tehtyjä se ei saa tekemättömiksi. Kittilän hissikauppatarjouskilpailuiden saattaa löytyä yhteneväisyyksiä Muonion terveyskeskusremontointitarjouskilpailuihinkin mutta kaikki aikanaan.

    • Tietäjä-

      Hyvä kirjoitus 49! Pelkkää asiaa.
      Samaa olen odottanut jo pitkään, että koska yhtenäväisyys Kittilän ja Muonion kunnan toiminnassa huomataan.
      Oma keisarimme vie muoniolaisia päättäjiä hihnassa minne lystää samoin kuin Kittilässä omansa. Silläkin on määränsä kuinka omaan pussiin pelataan.

      Rahasiirrot TK:n määrärahoista olleet naurettavia jo vuosia.

      Sama peli jatkuu edelleen vaikka hyviäkin luottamushenkilöitä on nyt päättämässä vaikka heilläkin ykköstilalla on ajaa yrittäjien ja turistien etua ei varsinaisten kuntalaisten etua.
      Yksi esimerkki on mahdoton rahan syytäminen Oloksen alueen kaavoitukseen.
      Ei sillä asuntopulaa vähennetä kirkonkylällä. Ei tavallinen ihminen rakenna kotiaan sinne. Eikä sinne tietysti maatiaisia halutakkaan.

      Isoista urakkakilpailuista yleensä kirjoitellaan suurin kirjaimin lehdissä mutta ei Muonion terveyskeskuksen urakan valmisteluista.
      Missä on suunnittelutoimikunnan/rakennustoimikunnan pöytäkirjat ja tiedottaminen kuntalaisille?

    • hiihtämään

      Voiko nuita päätöksiä seurata muutkaan jos päättäjät ei ole ittekään tietoisia asioista.

    • Merensininenpori

      Kiinteistön Terveyskeskus rakennusta ja syntyneet vahingot. 1) Esimerkkejä, kun rakennuksen ulkokatto vuoto. 2) Vuotovahinko on korjattava välittömästi ja poistettava kosteusvahinko. 3) Salaojitus pettää, oli itse tai toisen aiheuttaman oli heti korjattava. 4) Hammashoitolassa ensin kosteusongelma, tutkittava miten syntynyt ja heti korjattava. 5) Terveyskeskus vaati, erittäin hyvän peruskorjauksen, ikään nähden peruskorjaus myöhästyi pahasti ja sillä ongelmia tulee toistuen eteen, sitä ei jahkata. Muonion Terveyskeskus, oliko alussa valvoja Torsi Vuopionperä, insinööri. Muistan, että heti rakennusinsinööri sanoin, että pohja on korotettava vielä ainakin 1,5metriä vaikka sepelillä. Sen takana olivat liittohallitus ja valtuuston jäsenet. Suunnittelu arkkitehti ilmoitti, että ei muuteta.
      Myös keskustelua oli, että Terveyskeskuksen harjakatto olisi luetettavampi ja kaunis. Ei arkkitehdin suunnitelmaa noin vain voida muuttaa. Teille kaikille jotka olette olleet mukana, että Terveyskeskuksesta tulisi olla luetettava ja hyvin peruskorjattu. Varmasti, te kaikki Terveyskeskuksen peruskorjauksissa ja korjauksissa mukana olleet varmasti tarkoitatte, että tulisi paras mahdollinen ja turvallinen jatko käytössä. Emme myöskään voi sille mitään vaikka parhaalla mahdollisella tavalla yritetään peruskorjata, aina uusia ongelmia tulee eteen. Sekä mittauksin tulokset ja monet muut ongelmat suorastaan tuovat itkua, sekä hermostumme helposti toisillemme. Erittäin hyvät tutkimustiedot olen saanut Terveyskeskus ongelmista.
      Vielä, että olen aina saanut erittäin hyvän hoidon ja palvelut, kun olen olut tapaturmieni seuraamana Terveyskeskuksessa hoidettavana ja lääkärien vastaanotoilla. Olen siitä erikoinen, että toistuen olen tapaturmina loukannut päätäni ja kahdessa autokolarissa toisen aiheuttamanani, mutta aina vain nuppi parantuu kuntoon hoito apuna. Olen kiitollinen, että en ole yleensä muita sairauksia sairastellut. Terveyskeskuksen takana olen kaikin keinoin yrittänyt parasta, koska halu on asua Muoniossa. Minusta on tullut täydellinen Muoniolainen, eikä meeän kielinä oikein ole mukava Porissa olla.
      Kalevi Paassilta

      • vitip

        Merensininenpori Kohta3 salaojitus pettää. Näin on eikä yksin salaojitus, Vesimonttuun rakennettu, pintavesitaso liki kynnyksillä . Nuppi parantuu tuo ei.


      • sepeliäpuuttuu

        Eikö Merensininenpori juuri kirjoittanut että pohjaa olisi pitäny korottaa 1,5 metriä jo alun alkain.
        Kiitos Paassilta, hyvä kirjoitus sinulta, asiaa kaikki.


    • sairaskassa

      Mihin ne väistötilat piti tehhä?

    • arkistossa

      Muonio rakentaa uudet osat terveyskeskukseen. Suunnitelmat muuttuvat. Sellaiset osat mitkä Lapin sairaanhoitopiiri tilaa,rakennetaan. Muoniolle on jätetty maksajan osa. Kunnanvaltuustossa vajaa vuosi sitten äänin 11-8 äänestettiin terveydenhuoltomme antamisesta pilotiksi Rovaniemelle. Ketä oli äänestyksestä poissa? Miksei paikallinen lehti Luoteis-Lappi ollut luetellut ketkä äänestivät Muonion terveyspalveluitten antamisen Rovaniemelle? Muissa äänestyksissä nimilista on yleensä mukana. Miksei tässä tärkeimmässä? Ketkä vastustivat siirtoa, oliko perusteita? Yleisöä varmasti oli kun tämä on valtuustokauden suurin ja tärkein asia. Luetelkaa siirtäjien nimet niin kysyn jokaiselta erikseen, mihin meidät siirrettiin.

    • Päättäjäthävetkää

      Periferialaitoksen Rovaniemen osastoon Muonio siirrettiin.

      Jotkut päättäjät siitä hyötyivät ja ne iänikuiset ajo sitä kovasti.
      Nyt nähdään mihin jo on menty.

      Ei yhtään lääkäriä monena päivänä
      viikossa kuukaudessa
      Muoniossa.
      Jos onkin istuvat kopissaan eivätkä ota vastaan potilaita. Palkka ilmeisesti juoksee silti.
      Aina on menossa loma tai on osa-aikainen tai on virolainen, joka ei osaa kirjoittaa suomenkielellä.

      Siinä se oli Rovanimelle päätös -ja omistusoikeuden antaminen jopa vasta hankittuihin kallisiin koneisiin se ylettyi mutta mitään hyötyä siitä ei ole ollut muoniolaisille.
      Kuka on se luottamushenkilö joka pystyy sanomaan vasten kasvoja, että tämä tilanne on nyt muoniolaisten etu.
      Sen hsluaisin nähdä!

    • S.54Q

      Rovaniemen kaupunginvaltuuston puheenjohtalla ei ole mitään tekemistä näiden Muonion liittämisten kanssa.
      Terveystoimi on liitetty ja sosiaalipuolikin, Muoniosta Rovaniemeen.

      Tämän palstan keskusteluilla ei ole mitään painoarvoa kun Pallas liitetään takaisin Kittilään.Ei ole Pallasta kehitetty mitenkään muuten kuin heikommaksi koko ajan.

      Älkää kirjottako tänne,piiloutuvat nuo rahankuppaajat vain enemmin.

    • Tyhmätliikkeellä

      Typerä S.54Q!!
      Kuka on puhunut tai edes kirjoittanut Rovaniemen kaupunginvaltuuston puheenjohtajasta tällä sivulla?
      Etkö osaa edes lukea vai etkö ymmärrä mistä ollaan kirjoitettu?

    • 54.ql6

      Typerää täällä kirjottaa semmoisista asioista mitä tällä palstalla ei ole puhuttu.
      Vaikka huhuja höpötettäisiin niin täällä puhutaan vain tosiasiaa.
      Kuka on mitäkin tehnyt ei tänne kuulu kirjottaa selityksiä.
      Tekemisiä netkin on, ettei ole tehnyt mitään.
      Tk on semmoinen asia, ettei kannata tonkia,
      homesienikasvusto villiintyy aina.
      Järjen käyttö voittaa varmasti kun LSHpiiri päättää asiat.
      Vanhaa tk:ta se ei vuokraa, se on varma, ne noudattaa lakia.
      Vain terveet, uudet tilat kiinnostavat, ne tietää ettei myrkkytiloissa ihmisiä saa pitää.
      Miksi tämä kaikki tehdään 20 vuotta liian myöhään?
      Katto on vuotanut kymmeniä vuosia eikä sitä vieläkään korjata,
      eikä enää vaikutakaan. Miljoonia euroja on haaskattu homeen piilottamiseen.
      LSHP ei piilottele vaan vuokraa vain terveitä tiloja,
      ongelmat jää Muoniolle, niin pitääkin. Ei Rovaniemi ole tehnyt yhtään
      virhettä tk:n homesädesieniviljelyssä.
      Ne on toisia jotka Muonion rahoja ovat haaskanneet.
      Rovaniemen päättäjiä täytyy kiittää jos meitä auttavat.
      Tulevaisuuteen pitää katsoa vaikka virheitä on tehty.
      Seuraava asia tulee soten jälkeen olemaan kuntaliitokset,
      ne on se maakuntamalli, mihin mennään.
      Äänestäjille ei kerrota muuta kuin numerot, mitä äänestää.
      Sehän riittää kun lukee tätä palstaa.

    • hiihtolomalla

      Kyllä ne jaksaa,vissiin jotaki tässä on,pitää ottaa selvää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1709
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1604
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      70
      1468
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      59
      1452
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      51
      1349
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1308
    7. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      84
      1245
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      11
      1168
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1130
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1121
    Aihe