Laskuharjoituksia liikenneverojen muutoksesta

veroguruxxl

Eri puolueet ovat esittäneet käsityksiään autoveron poistosta tai alentamisesta. Aika monet ovat sitä mieltä, että olisi siunauksellista, jos tämä selvästi tuloriippuvainen osa tieliikenteen veroista korvattaisiin enemmän tasaveron luonteisilla ajoneuvoveroilla ja/tai polttoaineveroilla. Juuri mitään lukuja puolueet eivät kylläkään ole esittäneet, tyypillistä kyllä.

No, nyt niitä lukuja tulee. Tässä siis on kyse autoveron 900 miljoonan euron tuoton korvaamisesta ajoneuvoverolla tai polttoaineverolla. Polttoaineiden kohdalla pitää ottaa huomioon myös kysynnän hintajoustot, joiksi tässä on oletettu bensalla -0,3 ja dieselillä -0,1. Nykyiset kysynnät bensalle 2 miljardia litraa ja dieselille 2,9 miljardia litraa.

Jos autovero siirrettäisiin sellaisenaan ajoneuvoveroon, keskimääräinen ajoneuvoveron perusveron lisäys olisi noin 320 €. Ainakin minun autoni ajoneuvovero kolminkertaistuisi. Sehän olisi kuin lapsilisät joskus muinoin.

Entäpä siirto polttoaineveroon? Kirpaisisiko se vähemmän? Tässä laskelmassa täytyy ottaa huomioon erikseen sekä bensa että dieselöljy, koska näiden veronkorotus ei välttämättä olisi sama. Jos 900 miljoonaa euroa otettaisiin pelkästään bensasta, korotus olisi n. 60 senttiä litralta eli uusi bensan hinta tulisi olemaan noin 2,17 €/litra. Jos taas autoveron tuotto otettaisiin kokonaan dieselöljystä, sen veroa korotettaisiin noin 33 senttiä litralta ja diesel maksaisi tämän jälkeen 1,75 € litralta. Osa näistä hintojen muutoksista johtuu tosin alv:stä, joka kannetaan polttoaineveron sisältävästä hinnasta. Eipä kumpikaan vaihtoehto näytä realistiselta, joten jonnekin noita veromuutoksia pitää piilottaa. Yksi vaihtoehto olisikin periä puolet bensasta ja puolet dieselistä. Silloin saataisiin bensan veronkorotukseksi 28 s/l ja uudeksi hinnaksi 1,78 €. Dieselöljyssä vastaavat luvut olisivat 16,5 s/l ja hintavaikutus 1,55 €/l.

Vielä yksi vaihtoehto. Mitäpä jos tyydyttäisiin suunnilleen tuplaamaan ajoneuvoveron perusvero, eli 450 miljoonaa siitä ja loput 450miljoonaa puoleksi bensasta ja dieselistä? Silloin ajoneuvovero kiristyisi keskimäärin 160 eurolla ja bensa uusi hinta olisi 1,61 € jossa polttoaineveron korotusta n. 14 s/litra. Dieselin uusi hinta olisi vastaavasti 1,45 €, jossa veronkorotusta 8,2 s/litra. No niin, kohta kun lama hellittää muualla kuin Suomessa, niin tämän verran ja enemmänkin polttoaineet taas maksavat ilman mitään veromuutoksiakaan, vaikka nyt temppu näyttäisi lähes ilmaiselta kun öljyn hinta on toistaiseksi juuri nyt alamaissa.

Ei kyllä hyvältä näytä. Tuplaverotusta nykyiselle Suomen autokannalle kaikki tyyni. Ja vain siitä hyvästä, että jotkut varoissaan olevat voisivat ostaa uudet autonsa hivenen halvemmalla – ja samalla me köyhät autonomistajat menettäisimme nykyisen autokannan arvosta yhdessä humauksessa luokkaa viisi miljardia euroa.

9

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tässäoikealasku

      Auto alle ja porukka töihin.

      Tämä on ilmainen neuvo suomalaisille.

    • aika_vaiva

      Aikamoisen homman oot tehny noita laskiessa ja miettiessäs, kannattaisi ehkä miettiä hetki Perussuomalaisten ehdotusta, jossa autovero korvataan osin kehitysavusta ja osin tuulivoimatuista leikkaamalla. Ja täyttötarvetta autoveron aiheuttamalle vajeelle on noin 500 miljoonaa, ei suinkaan 900, niinkuin sen nimellistuotto ilman vähennettyjä kuluja on.

      • kamrer33

        "Nimellistulo ilman kuluja 900 ja vajetta vain 500 miljoonaa"?? Siis tarkoitatko todella, että autoveron kantaminen aiheuttaisi hallinnollisia kuluja 400 miljoonaa?

        Aivan uskomatonta tuubaa. Autoverotuksen kulut ovat tiettävästi alle 10 miljoonaa.. Tuoton ja hallinnollisten kulujen suhde on suunnilleen sama kuin muussakin verotuksessa keskimäärin. Koko verohallinto muutaman tuhannen hengen työpanoksella maksaa valtiolle n. 300 milj. €.

        Autoverotuksessa maksaa eniten tuo millintarkkuuteen pyrkivä käytettyjen verotus. Se millintarkkuus puolestaan johtuu pitkälti tuomioistuinten luomasta käytännöstä, jolle ei vaan voi mitään.

        Jos persut ovat yksinään hallituksessa niin varmaan otettaisiin jotain kehitysavusta ja tuulivoiman syöttötariffista (takautuvana ehkä perustuslain säätämisjärjestyksessä sekin). Jos hallituksessa on muitakin, voi olla varma siitä, että näihin ei kosketa.


      • Tälleee

        En puhunut pelkästään hallinnollisista kuluista. Missään ei ole vain tarkkoja laskelmia, kuinka paljon autovero maksaa yhteiskunnalle työkyvyttömäksi loukkaantuneiden tai jopa kuolleiden vuoksi. Autovero vanhentaa autokantaa niin paljon, että osa liikenteen kuolemista voidaan katsoa vältettäviksi sen poistolla.
        Myös sen negatiivinen vaikutus autoalaan on huomattava.


      • cvbnbm

        Joopa joo. Mutta tulovero se vasta tappava onkin, alvista puhumattakaan. Ei ole ihmisillä millä hoidattaa terveyttään. Kaikki kuolevat.


    • kelkeke

      Nimenomaan, PS on alentamassa sekä polttoaineveroa ja poistamassa autoveron. Kokoomus, SDP ja Keskusta on kunnostautuneet veronkorotuksilla. Suomen talous liikkuu pyörillä.

      • PeSukarhunen

        Kyllä näkee, että ketkä ajavat muutosta. Olen samoilla linjoilla.


    • 200-100

      Autoveron poisto tekisi käyttöveron/bensaveron/jonkuntulevan veron nousun lisäksi niin että kun sen autoveron poiston vuoksi tänne tuotujen uusien autojen maksut nousisi maahantuojille niin me maksaisimme jonkin ajan päästä 1-2v sen autoveron vähennyksen verran autoteollisuudelle ulkomaille sen rahan joka nyt menee valtion kassaan.

      Perustelen tätä siten että Suomeen autojen kalliuden vuoksi autoteollisuus joutuu alentamaanhintoja meidän maahantuojille, jos ette usko niin miksi esim uudet Porshet kannattaa ostaa suomesta verovapaina ulkomaille.

      Autoilu kallistuisi näin meille kaikille yksityisautoilijoille, firmojen/valtion autoihin verotus ei erinäisistä syistä koske muutenkaan.

      www.iltasanomat.fi/autot/art-1429009840062.html

    • autoalle

      Tärkeintä nyt olisi saada suomalaisille kunnon kulkupelit alle niin pääsee porukka töihin. Vero pois niin alkaa konkurssin uhka poistua suomi nimiseltä valtiolta.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      48
      4894
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3217
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      1365
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      180
      1196
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      868
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      63
      865
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      837
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      215
      731
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      708
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      697
    Aihe