tietoa romani kulttuurista ja kielestä

romanitietoa

Romani kulttuurin paljastuksia..niin kauan kun kulttuuri on pimennössä niin kauan kaikessa vedotaan kulttuuriin..minulle voi lähettää sähköpostia ja kysyä romani kulttuurista. Myös linkkejä laitan tähän romani kulttuurista.
Vanhojen ihmisten teitittely kuuluu romanien tapoihin..yleensä vain vanhojen romanien ei valtaväestön.
Kodin puhtaudesta: jos talo on "puhdas" mikä meinaa siis sitä että siellä ei ole oltu ilman kansallispukua..voi ajatella näin kuin keittiöllä olisi silmät eli yleensä keittiö on erillinen tila ja useimmiten myös ovellinen. Keittiöstä jos viedään tavara esim. vessaan sitä ei enään saa tuoda keittiöön eikä myöskään makuuhuoneesta keittiöön koska ne ovat saastaisia paikkoja jos näin kuitenkin käy on talo mennyt "likaiseksi" eli vanhat romanit eivät voi syödä tai juoda talossa ja silloin voi keittiöön mennä vaikka ilman vaatteita..keittiön pöydällä olevat tavarat eivät saa koskettaa maata muuten niitä ei saa enään laittaa pöydälle.
Asuminen: vanhat romanit eivät saa asua nuoren alapuolella, eikä olla siellä..esimerkiksi kaupoissa nuoret naiset eikä vanhat saa mennä kaupan yläpuolelle muuten kauppa on jälleen kerran "likainen"..nämä koskevat myös autoa..jos auto on likainen ei sinne voi laittaa kauppa kasseja.
Avioliitto: Harvat romanit menevät virallisesti naimisiin vaan he karkaavat yhdessä SOVITUSTI jolloin perheen ja suvun vanhimmat saavat tietää heidän olevan yhdessä..tämän karkauksen jälkeen käydään molempien vanhempien sekä sukulaisten luona ja silloin täytyy hävetä.
Puheen aiheet: Kaikki mikä liittyy synnyttämiseen, raskauteen, seksiin, parisuhteeseen, kiroiluun on vanhojen romaneiden edessä häpeällistä. Esim. ristijäisiin ei saa tulla vanhoja romaneita, raskaus tulee peittää ja synnytyksen jälkeen kotona tulee olla 1kk-2kk jonka jälkeen voi liikkua nämä liittyvät raamatun saastaisuuteen synnytyksen jälkeen..kun vihdoin saa liikkua vapaasti tulee jokaista vastaan tulevaa vanhaa romania hävetä synnytyksen vuoksi. Lapsen syntymäpäiville ei saa tulla vanhoja romaneja koska se viittaa jälleen kerran synnytykseen.. Ne harvat jotka avioituvat heidän häihinkään ei saa tulla vanhoja romaneita, eikä myöskään makuuhuone saa näkyä. Yksi omituisimmista asioista on että nuoret eivät saa käydä vessassa tai suihkussa vanhojen romanien aikana eikä siitä tule kertoa vanhoille romaneille..pariskunnat eivät saa istua vierekkäin tai kutsua toisiaan nimellä vanhalle romanille..kun on vanhoja romaneita talossa tulee pariskunnan olla mahdollisiman kaukana toisistaan, viereen ei saa tulla istumaan eikä vastapäätä.
Yleistä: mistä tunnistaa toisen romanin? Romaneita kutsutaan paikkakunnan mukaan esim. Lahden Rosita tai Mikkelin Maruzella ja jos siitä ei kyseistä romania tunnista kysytään kenen tyttö/poika tämä jolloin kerrotaan vanhempien nimet koska äidiksi ja isäksi ei saa kutsua. Minun mielestä valkolaisilla on oikeus saada tietää romanien piilottelemasta kulttuurista ja kielestä senpä takia sen jaan tänne ja toivon että tekin jaatte eteenpäin jotta tiedämme ja saamme enemmän tietoa romaneista ja heidän kulttuurista johon monet romanit vetoavat esim rikoksissaan, asunto-asioissa, sosiaalissa.
Kenelläkään ei tule olla erityis oikeuksia vedoten kulttuuriin vaan jokaisen tulee sopeutua Suomen lakiin ja sääntöihin, viranomaisten ei tule ottaa huomioon kulttuuriin vetoavia ihmisiä ylempänä, eikä romanit voi syyttää rasistiksi jos kaikkia koskee samat lait ja säännöt. Lisätietoa kielestä ja tavoista voi laittaa sähköpostiini: [email protected]
Laitetaan kulttuuri ja kieli myös valkolaisten tietoon!! Haluavathan romanitkin niin paljon tasa-arvoa ja kunnioitusta niin eiköhän meilläkin ole silloin oikeus tietää heidän kulttuuri ja kieli mitä kuulemma meidän valkolaisten ei tule saada tietää tai puhua tai silloin käytetään nimitystä "suoli" eli siis valkolainen joka leikkii romania. Pyh ja pah.

23

1340

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hesan_ternoooo

      kuuleee onko pakko kertoa näille tinaloilleee??? kohta ne rupee hävyttömiks

      • tietonen

      • romanitietoa

        tinali= hullu, minhu= naisen alapää peelo=penis ajasaavo= homo/lesbo..tulee kielitaitoa ylläpidollekkin että tietävät poistaa kommentteja jotka loukkaavat muita


    • UkkOn

      Mustalaistapoihin kuuluu myös, ettei puhuta NAIMISIIN menosta. En ole vanha, mutta tuo sana kuulostaa pahalle korvassa, ku mustalainen sanoo: "ovat naimisissa", tai muuta vastaavaa. Mieluummin puhuisin avioliitosta. Olen jonkunverran katsellut sukutietoja vanhoista kirkonkirjoista ja houmaan, että aika monet (omatkin vanhempani) ovat avioituneet virallisesti, siis vihitty avioliittoon, vaikka eivät siitä yleisesti kerro. Siinä olen ehdottoman samaa mieltä kanssasi, että Suomessa laki pitäisi olla sama kaikille ja kaikissa suomessa tapahtuviin rikoksiin syyllistyneille. Ja sekin, että kaikki vanhukset, rotuun katsomatta ansaitsevat saman kunnioituksen. Anteeksi vaan, mutta joskus nuo puhtausriitit menee menee yli hilserajan. Miten toimia esim. jos vanhempi ihminen on kaatunut, tai muuten avun tarpeessa, nuorihan ei saa koskea häneen, miten toimitaan? Ja nykyaikaa kun eletään, joudun sairaalaan, siellä voi olla hoitajana romani, saako hän hoitaa minua? HuhHuu! Siinäpä pulma!

      • romanitietoa

        nuori nainen ei saa koskea vanhaan mieheen, ja toisinpäin..ja nuori mies ei saa koskea vanhaan naiseen. Eikä he edes saa olla kahdestaan liikkeellä, talossa tai autossa pitää aina olla joku kolmas..se ei ole soveliasta


      • UkkOn

        Siis, jos olen hoitoalalla töissä ja samalla osastolla sattuu olemaan myös romanivanhus, niin hänet pitää jättää hoitamatta kulttuurisääntöjen mukaisesti? Hoitoalalla kun usein henkilökunta minimissä ja varsinkin yöaikaan vain yksi hoitaja osastolla. Kenelle kuuluu vastuu????


    • Tuuli21

      Mustalaiskulttuurin mukaan ei myöskään sais matkustaa lentokoneella, sillä silloinhan on kaikkien yläpuolella ja likaa koko planeetan- eli mites nää jotka reissaa jatkuvaan dubaissa yms etelänmaissa millon mitäkin kaupattavaa hakemaan? Samoin laivoissa on monta kerrosta eli nekin on kaikki jo likasia.. Samoin nainen jolla on "ne" päivät menossa ei sais oikeestaan istuu missään eikä mennä esim keittötä likaamaan- jopa mattojen päällä kulkeminenkin on joissain suvuissa silloin kiellettyä- kuka tollasia muka nykypäivänä oikeesti noudattaa?? Isä ei saa pitää lastaan julkisesti sylissä jos lapsi ei osaa vielä kävellä- joo joo ei näitä oikeita tapoja noudata enää kukaan vaikka tapoihin aina vedotaan jos pitäs esim töihin mennä. Nuori nainen tai mies ei saa olla itteeään selkeesi vanhemman puolisona, sitä pidetään häpeällisenä. Ja tosiasiassahan jo pikkulikat eli alaikäset vetää hameet päälle vaikka yläastekkin on kesken ja lähetään miehen matkaan ja ollaan niin akkaa.. Pari vuotta kuletaan yksissä tehää jokunen mukula alaikäsenä, ilman et kukaan puuttuu mitenkään edes suomen laki ei tunnu sitä romaneilta kieltävän ja ei ku uuden matkaan taas.. Tähän se on nykysin vaikka kuka muuta väittäis.. Kovasti ollaan tapojen perään huutamassa kun se itelle sopii mut olisko oikeesti aika siirtyä ajassa eteenpäin ja elää siivoksi ja olla kunniaksi suvulle ja muillekkin antamalla hyvä kuva ja työteliäs kuva muille ittestään- näitäkin onneksi on jo paljon- liekö se puolikkaitten ansiota et silmät aukee niin monella nykysin ja tulee sitä työn/ koulun käynnin ylpeyttä?

      • romanitietoa

        jaa a hyviä kysymyksiä. Täysin samaa mieltä kanssasi!


      • jdjdkki

        Hyvä tuuli21! ..komppaan.


    • vailavastaustta

      Osakko sanova mitä kaaleet on mielttä jos laitan hameet ku mun ukki on puoliks kaalee ja mun vanahemat ei oo kyllä elänny kaaleiden tavalla mutta kunnioitus on kohilaa vanahempija kohtaan ja tiijän kaiken kulttuurista koska syrän kuuluu sinne vaa ku en tunne mun sukua, ukki ei juttele asijasta iällään, mun vanhempi ei oo väleisä ukin kaa mitä teen auttakaa

      • Tuuli21

        Minkä ihmeen takia haluut olla jotain mitä et oo? Olet romanien silmissä ja mielessä kaajeita ja sen kasvatuksenkin saanut, joten pysy lestissäs niin pääset elämässä paljon helpommalla.. Romaani elämä ei ole helppoa tän päivän yhteiskunnassa joka vaatii isoja muutoksia kaikilta- myös romaneilta. Ja ristiriidat myös romanien kesken on sellasia et moni tukeutuu mm huumeisiin kun ei tiijä miten olla, eikä löydy omaa paikkaa nyky maailmassa, teki niin tai näin ni aina tekee väärin ja on joku joka arvostelee ja lyttää.. Vanhoilla arvoilla ei voi elää kunnon elämää ja kun kokoajan on rahasta tiukkaa niin ei ole elämä helppoa, varsinkin jos ei saa töitä ja kaikkialla halveksitaan. Mieti myös tarkkaan et mitä haluut mahdollisille lapsilles elämässä saada. Ei ole helppoa romanilapsillakaan tässä päivässä elää kahden kultturin välissä..


    • zdfbbdfbdd

      Kirjoitit:

      "Keittiöstä jos viedään tavara esim. vessaan sitä ei enään saa tuoda keittiöön eikä myöskään makuuhuoneesta keittiöön koska ne ovat saastaisia paikkoja jos näin kuitenkin käy on talo mennyt "likaiseksi" eli vanhat romanit eivät voi syödä tai juoda talossa ja silloin voi keittiöön mennä vaikka ilman vaatteita..keittiön pöydällä olevat tavarat eivät saa koskettaa maata muuten niitä ei saa enään laittaa pöydälle."

      Kysyn:

      1) Mistä tiedätte, etteivät esimerkiksi talon rakentajat ole rakentaessaan kuljetelleet tavaraa makuuhuoneen, vessan ja keittiön välillä?

      2) Mistä tiedätte, etteivät kaupasta ostamanne keittiön pöydällä pidettävät tavarat ole koskettaneet maata tehtaalla, kuljetuksen aikana tai kaupassa? Miten voitte syödä esimerkiksi mustikoita tai puolukoita keittiön pöydällä? Nehän ovat kasvaneet maan lähellä ja usein koskettaneetkin sitä. Entäs kanat? Voiko kanankoipiakaan syödä pöydällä, kun kanat ovat kävelleet koivillaan maassa? Mitenkäs kun olen nähnyt, että jotkut mustalaiset antavat lapsiensa olla maata koskettaneine kenkineen ostoskärryissä? Voiko samassa ostoskärryssä pidettyjä tavaroita tuoda pöytään?

      • KAAJEENMULLIKAT

        Voi rakas mun taivas pientä rajaa ja jären käyttöö, täälläkin foorumissa, missä rouva ja herra käy pissalla
        ja kakalla, ja missä rouva ja herra nukkuu jos kaikki menee likaseksi mikä käy vessassa tai makuukamarissa. Tehän oisitte sitte itekkin liijan saastasija menemään keitijöön te ette hyvät jatkoromanit itekkään tiijä oikeista tavoista mitään, niin älkää puhuko valtaväestölle omija olettamuksijannne romanikulttuurista.


    • sdfbsdf

      Mitenkäs jos vanha romani haluaa matkustaa laivalla Etelä-Amerikasta Australiaan ylittäen Tyynenmeren? Kun jos Suomesta kaivaa reiän maapallon läpi kohtisuoraan, niin päätyy osapuilleen kyseisten maanosien välille mereen, jolloin se paikka on suoraan Suomen alapuolella ja Suomessa asuvat nuoremmat romanit sen yläpuolella.

    • novvoikirjautumatta

      "... nämä liittyvät raamatun saastaisuuteen synnytyksen jälkeen.". Rituaalinen puhtaus jota Mooseksen laki vaatii, liittyy temppeliin jota ei enää ole, eikä se ole koskaan koskenut muunuskoisia, esim. kristittyjä. Menkää nyt vaikka Israelin katsomaan: äidit työntävät ihan pieniä vauvoja ympäri kyliä ja kaupunkeja, käyvät luennoilla jos opiskelevat ja töissä, jos on tarvis.Kun kerran juutalaiset naiset eivät pydy kotonaan synnytyksen jälkeen, miksi ihmeessä joidenkin muiden kansojen naiset pysyisivät kotona muka rituaalisesti epäpuhtaina, juutalaiseen lakiin- väärin- vedoten?

    • fhjfygfjygfyjg

      tässä ei ole mitään mikä viitais kulttuuriin .vaantapoihin josta paljon oli luuloja.

    • skini88lesbo

      Kulttuuria joo kerrakseen... Jo on vitun typeriä tapoja. Ilmankos olette noin takapajuisia, kun pitää väkisin elämä tehdä noin vaikeaksi. Kehukaan nyt vielä noin alkeellillisilla tavoilla.

    • Nälkävoitulla

      Takapajula. sehän vois olla sen romanivaltion nimi, johon muutatte. Grönfors kuninkaaksi.

    • vanhastapitävä

      Onko jotain rajotuksia kuinka vanha voi röijyjeeno olla? Onko paljon yli 80 vuotiaita röijyjeenoja?

    • Jumalanäkee

      Voi hyvä tavaton, kaikkee sitä lukee. Vanhoja kirjoituksia. Yliampuvia. Kaajeillekko meidän pitää näyttää tapamme? Eikö enempi toinen toisille? Hyvä käytös kohteliaisuus ja vanhempien kunnioitus on ne, jota siirrämme seuraaville sukupolville. Välittäminen huolenpito ja siisti koti, elämän päivänselvyyksiä, kasvattaa lapset ja nuoret kunnioittamaan Jumalaa ja tottelemaan Raamatun sanaa. Paljon rukousta. Elämme lopun aikoja, rukoillaan toisemme puolesta ja koko romanokansan puolesta ja koko maailman puolesta. Jumala kutsuu sinua kuten kutsui minutkin. Armo ja rauha tällekkin päivälle.

    • reva.rosita

      Rahtihame ja sen oikeaoppinen käyttö on romanikulttuurin kivijalka!

    • Anonyymi

      Romaniperheessä isä opettaa pojalleen kaiken ajasaavoudesta! NAURAA

    • Anonyymi

      Min språk är en svenska. Jag är zigenare Hagert. Jag talar inte Jeeno språk.

    Ketjusta on poistettu 9 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5088
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3337
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1472
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1307
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1010
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      908
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      758
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      717
    Aihe