Vanhempana oppiminen

Aivosolukuollut

Olen ajatellut opetella uuden kielen suomen (äidinkieli) ja englannin lisäksi, mutta olen jo 53 v. ja mietityttää jääkö enää mitään päähän ja kannattaako?

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tottakai kannattaa! Vaikkei uutta kieltä varsinaisesti tarvitsisikaan, opiskelu pitää aivot virkeinä.

      Itse aloitin espanjan opiskelun yli kymmenen vuotta sinua iäkkäämpänä. Oppiminen on paljon työläämpää kuin kouluaikoina, mutta tässä iässä vähäisellekin edistymiselle osaa antaa enemmän arvoa.

    • Vaiselviääkö

      Ilman kielitaitoa ei selviä.

    • kylläkannattaa

      Kyllä sinun iässäsi vielä oppii uuden kielen tai vaikka kaksikin, jos haluaa.

      Sinua vanhempani opiskelin pari vuotta italiaa ja kirjoitin ylioppilaskokeen. Hyvin meni. Sen jälkeen olen opetellut toisenkin itselleni uuden kielen. Luen sitä sujuvasti.

      Vähän enemmän vaivannäköä oppiminen varttuneempana vaatii kuin aivan nuorena. Mutta opiskelu sinänsä on jo palkitsevaa ja uuden kielen oppiminen avaa aivan uusia näköaloja. Tehokkainta opiskelu on aikuislukiossa, työväen- ja kansalaisopistoissa tahti on rauhallinen. Itse olen pitänyt enemmän aikuislukiosta, koska siellä opiskellaan 5-6 viikon kurssi kerrallaan, sitten on kurssikoe, joka on tärkeä palaute. Tietää ja näkee, oppiiko jotain. Ja optiona mahdollisuus kirjoittaa yo-koe, josta saa kauniin todistuksen.

      Onnea hankkeellesi!

    • w456rty

      Kielen opiskelu sinänsä on mukava ja hyödyllinen harrastus. Ehdottomasti kannattaa!

    • Läheltä_seurannut

      Tunsin varsin läheisesti henkilön, joka oli opiskellut keskikoulussaan ruotsia ja saksaa ja käynyt kansakoulunopettajaksi valmistavan seminaarin tältä keskikoulupohjalta. Opettajantoimessaan hän ei ollut käyttänyt mitään muita kieliä kuin äidinkieltään suomea.

      Noin 50 vuoden iässä 1960-luvulla hän aloitti englannin opiskelun aivan nollatasolta. Hänellä ei ollut siihen mennessä ollut edes TV-vastaanotinta eikä muutakaan vastaavaa englannille altistavaa välinettä.

      Tuli peruskoulu-uudistus ja uudessa järjestelmässä oli alkuun huutava pula englannin kielen opettajista. Tämä kannusti henkilöämme siirtymään opinnoissaan ”isommalle vaihteelle”. Hän suoritti kesäyliopistossa ensin englannin kielen approbaturin, sitten peruskoulun englannin kielen tuntiopettajan pätevyyden ja lopuksi vielä ylimääräisenä cum lauden, vain muutama vuosi englannin alkeisopintojen aloittamisen jälkeen. Kaikki tämä vaati toki lähes kaiken liikenevän vapaa-ajan omistamista intensiivisesti näille opinnoille.

      Henkilömme toimi sitten puolenkymmentä viimeistä työvuottaan kiertävänä englannin kielen tuntiopettajana laajan kunnan peruskouluissa. Ääntämyksessä saattoi olla puutteita, mutta palava innostus työhön korvasi ne kukkuramitoin! Kuulemani mukaan innostus tarttui oppilaisiinkin eikä oppimistuloksissa ollut häpeämistä.

      Tästä työstä koituvat ansiot olivat tuntuvasti paremmat kuin aiemmassa työssä kansakoulun alaluokkien 1–3 opettajana. Sama heijastui eläkkeeseenkin, jota henkilömme pääsi nauttimaan varsin pitkään: hän poistui keskuudestamme vajaat kaksi vuotta sitten korkeassa 96 vuoden iässä.

      Opimme tästä sen, ettei uuden kielen opiskelun aloittaminen ole viisikymppisenäkään välttämättä turhaa!

      • Läheltä_seurannut

        Tuli mieleeni toinenkin tapaus:

        Eräs ystäväpiiriini kuuluva henkilö oli opiskellut keskikoulun jälkeen ammattiin opistotasolla, toiminut pitkään tässä ammatissa sekä synnyttänyt ja kasvattanut siinä sivussa kolme veronmaksajaa. Päätti sitten varttuneella iällä ryhtyä jatko-opiskelijaksi. Viisikymppisenä maisteriksi, kuusikymppisenä komeasti väitöskirja!

        Yo-lakki puuttuu edelleen, mutta tohtorin arvo ja oikeus käyttää silinterihattua korvannee sen.

        Ammattiala ei sinänsä liity palstamme teemaan ”Kielet ja käännökset”, mutta ymmärtääkseni jatko-opiskelu on vaatinut kielitaidonkin mittavaa kehittämistä kouluajoista, samoin myöhempien vuosien ammattiura tutkijana lukuisine kv. konferensseineen eri maanosissa.


    • suomiruotsienglantisaksa

      Kieli välineenä on hyvä tapa oppia. Eli esimerkiksi oman ammatin sanasto hallintaan.

    • hmhmhm

      Varmasti kannattaa opiskella!

      Tässä on hieno video kielten opiskelusta:
      https://youtu.be/d0yGdNEWdn0

      Mieheltä joka sanoo tutkineensa kielten opiskelua koko aikuisikänsä ajan, eli jotakin tietoa asiasta hänellä varmasti on. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      987
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      890
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      744
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe