Maailmat sekaisin

aivotontapieruilua

Jos determisessä makromaailmassa oleva ihminen katsoo kvanttimaailman stokastisen arvonnan tuloksen, niin eikö se tarkoita ettei makromaailma ole determistinen tai kvanttimaailmassa on ainakin osa determistä? Onko ihminen ajan alusta aina ollut tuleva havaitsemaan samat tulokset..

11

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aivotontapieruilua

      hups kirjoitusvirheet

    • aivopieruilua

      Jos ihminen ei ole määräytynyt havaitsemaan tietyt tulokset, niin hän toimii eri tulosten myötä erilailla, eikä makromaailma siten ole deterministinen, koska siihen vaikuttaa puhtaan arvonnan tulos.

    • al_jabr

      Makromaailma on samoin epädeterministinen kuin mikromaailmakin. Vain jotkin filosofit ja muut huonosti luonnontieteisiin perehtyneet luulevat, että makromaailma olisi deterministinen. Ei ole.

      Esimerkki. Kaukaisessa tähdessä lauennut energiakvantti on matkannut tänne ja aiheuttanut mutaation DNA:ssa. Koska mutaatio on uusi ja hyödyllinen, se valloittaa koko populaation ja aiheuttaa järisyttäviä seurauksia makromaailmassa. Jos satunnainen kvantti ei olisi lauennut ja makromaailman henkilö ei olisi juuri siinä kohdin, tapahtumat olisivat aivan toiset.

      • aivopieruilua

        Eli makromaailmassa on mikromaailmasta johtuvaa satunnaisuutta, mutta missä mittakaavassa ja miten lukkoon lyöty on ajatus ettei alemmalta tasolta löydy säännönmukaisuutta(tuskin sellaisesta on vielä viitettäkään)?


      • aivopieruilua

        Kvanttimaailman tapahtumat muuttavat siis makromaailman syy-seuraus -suhteita..?


      • aivopieruilua

        "Kaukaisessa tähdessä lauennut energiakvantti on matkannut tänne ja aiheuttanut mutaation DNA:ssa."

        Tälainen on siis hyväksytysti mahdollista, eikä oma pähkäilysi?


      • al_jabr
        aivopieruilua kirjoitti:

        "Kaukaisessa tähdessä lauennut energiakvantti on matkannut tänne ja aiheuttanut mutaation DNA:ssa."

        Tälainen on siis hyväksytysti mahdollista, eikä oma pähkäilysi?

        Pääosa mutaatioista johtuu juuri avaruussäteilystä, osa kemiallisista syistä. Niiden aiheuttaja on mikromaailma kaikkine kvantti-ilmiöineen. Yleisesti tunnettua biologiassa, mutta filosofien ja suuren yleisön keskuudessa vähemmän tunnettua.

        Todettakoon tässäkin yhteydessä, etten esitä MITÄÄN omia arvioitani vaan tieteellisen tutkimuksen tuloksia. Muuta en voisikaan, sillä käsitykseni mukaan ei luonnonkuvaukseen päästä pähkäilyjen kautta, vaan tekemällä havaintoja, kunnes niitä yhdistämään on rakennettavissa matemaattis-looginen teoria, tai v.v. tekemällä hypoteesi, joka antaa vihjeitä tarpeellisista havainnoista hypoteesin todentamiseksi tai epäämiseksi.


      • al_jabr
        aivopieruilua kirjoitti:

        Eli makromaailmassa on mikromaailmasta johtuvaa satunnaisuutta, mutta missä mittakaavassa ja miten lukkoon lyöty on ajatus ettei alemmalta tasolta löydy säännönmukaisuutta(tuskin sellaisesta on vielä viitettäkään)?

        En tiedä, missä määrin sinulle on todennäköisyyslaskenta tuttua. Eräs merkittävä efekti on, että harvojen tekijöiden yhdistelmä poikkeaa usein merkittävästi keskimäärästä, mutta useiden tekijöiden yhdistelmä tuskin koskaan merkittävästi keskimäärästä.

        Käytännon havainto on, että parin atomin ryväksessä esiintyy usein kvantti-ilmiöitä, mutta usean atomin rakenteessa, kuten tietokoneessa, traktorissa, rekka-autossa tai aivoissa, ne poikkeuttavat tuloksia keskimäärästä niin vähän, että nämä toimivat käytännössa kausaalisesti.

        Alemmalla tasolla tarkoittanet kvanttitasoa. Tiedämme, että maailma on satunnainen mutta noudattaa todennäköisyyttä. 1800-luvulle asti luultiin, että maailma noudattaisi ehdotonta, täsmällistä kausaalisuutta, olisi deterministinen. Varmaan tästä luulosta luopuminen oli monille tieteilijöillekin vaikeaa, joten he pyrkivät selittämään satunnaisuuden näennäiseksi n.s. piilomuuttujateorioilla. Nämä ovat tiedepiireissä virheellisiksi todettuja. On siis varma, ettei alemmalta tasolta löydy, eikä voi myöskään löytyä, deterministisiä piilomuuttujia.

        Kysyt vielä, voiko kvanttimaailman tapahtumat siis vaikuttaa makromaailman tapahtumiin. Kyllä voivat ja paljon vaikuttavatkin. Opetetaankohan filosofian tunnilla toisin, vai mistä lie kysymys, mutta näyttää olevan YLEINEN väärinkäsitys, että kvanttimaailma ei vaikuttaisi makromaailmaan.


    • kvantillaratsastaja

      On järkevää olettaa alemmalla tasolla jonkinlaista säännönmukaisuutta vaikkakaan niiden tulokset ei välttämättä seuraa mitään determinoitua (meille tunnettua tapahtumajoukkoa.

      Aika typerä esimerkki tuo DNA:n mutaatio. Koko ajanhan tapahtuu kaikenlaisia mutaatioita johtuen ties mistä (mahdollisesti) kvanteista, mutta jotka ovat tai eivät (ei)hyödyllisiä.

      Eikä ole järkevää, että kvanttimaailman tapahtumat muuttavat tunnettuja syy-seuraus -suhteita sillä ne ovat havainnoista luotuja teoretisoituja yleistyksiä mitä on järkeväkin olla koska ihminen elää mm. ympäristössä.

      Aika-avaruuden relaatio olioon voi olla sellainen konteksti, jossa tulos on eri. Ajatellen siis, että sama tapahtuma x eri aika-avaruuden pisteissä makromaailmassa tuottaa erilaisen tuloksen.

    • höntti_uuno

      "Maailmat sekaisin" ajatus on täyttä totta. Jos ei kykene erottamaan toisistaan mikro- ja makromaailmoja niin kaikki kyllä meneekin sekaisin.
      Ja kun tähän vielä lisätään mielikuvituksen harhailu näiden maailmojen välimaastossa niin siinä ne loputkin ajatukset kyllä sekoaa. Hourupäisyys taitaa olla ihmisen perusominaisuus. Moni yrittää ajatella enemmän kuin mihin kykenee.

    • hilpertti

      Makromaailman objektilla on aliobjektien kokoelma kvanttimaailmassa. Jos kvanttimaailma on vain kokoelma makromaailman mahdollisuuksia, niin eikö olisi loogista ajatella, että makromaailma valitsee täysin deterministisesti tuosta makromaailman mahdollisuuksien kokoelmasta jonkin mahdollisuuden sen perusteella mitä makromaailmassa oli ennestään. Toisin sanoen toteutunut mahdollisuus määräytyy mittalaitteen perusteella. Kvanttimaailma ei määrää makromaailmaa vaan makromaailma määrää kvanttimaailman kautta itse itsensä omien mahdollisuuksiensa puitteissa.
      Mittaamalla maailmankaikkeutta luomme sitä. Alituisesti jatkuva muuttuu diskreetiksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1831
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      1749
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1662
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      69
      1541
    5. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      72
      1528
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      23
      1426
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1405
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1222
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1150
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1145
    Aihe