Puuhellan lämmitys talven jälkeen...

nokinenä37

Ostin vanhan mökin , missä on puuhella. Kuulin, että talven jälkeen (mökki on siis vain kesäkäytössä) tulta pitäisi pitää aluksi varovasti, jotta ilmeisesti hormi nk. tottuisi lämpöön.Kuinka pian voin lämmittää mökkiä kunnolla eli kuinka kauan pidän vain vähäistä tulta. Olen tosi tietämätön, kuten huomaatte. Vastatkaa, viisaat ja kokeneet: ))

12

1683

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • VällyjäPäälle

      Ei kannata lämmittää kovemmin ennen helteitä.

    • Puuhellafani

      Laita aamulla ensin yksi vajaa pesällinen ja lisää sitten muutama kalikka. Toista sama sitten illalla. Seuraavana päivänä voit jo vähän lisätä lämmitysaikaa. Kai nuohooja on käynyt tarkistamassa hormin ja putsaamassa noet?
      Puuhella on ihana olemassa, samalla tulella saa keitettyä, paistettua ja lämmitettyä! Hellan tason saa pidettyä mustana Ferro-liesimustalla eikä ruostu.

      • kivihella

        Melko varovaisen ohjeen annoit. Kyllä me ollaan poltettu aamupäivällä pari - kolme pesällistä. Pidetty tauko ja iltapäivän aikana pikku hiljaa viitisen pesällistä, niin mökki on illalla lämmin.

        Jos ei polta, niin mökki ei lämpene.


      • Leivinuunitoimii
        kivihella kirjoitti:

        Melko varovaisen ohjeen annoit. Kyllä me ollaan poltettu aamupäivällä pari - kolme pesällistä. Pidetty tauko ja iltapäivän aikana pikku hiljaa viitisen pesällistä, niin mökki on illalla lämmin.

        Jos ei polta, niin mökki ei lämpene.

        Jaa että oikein 8 pesällistä päivässä juu juu. Sinulla ei ole siis mökkiä kun se on palanut kivijalkaan saakka. Tai jos ei ole palanut niin muurissa ja piipussa ei ole varmaan yhtään halkeamaa, eihän :)


      • Kivihella

        Puuhellassa voi ihan hyvin polttaa 8 pesällistä puuta päivän mittaan. Eihän se mökki muuten lämpene.

        Vuolukivihella on kestänyt sen täysin. Ei yhtään halkeamaa missään. Hormissa on halkeamia rappauksessa, koska piippu tuli rapattua sementtipohjaisella laastilla, joka ei jousta. Niistä poreista ei kuitenkaan ole ollut mitään käytännön haittaa.


    • näin-meillä

      kanna hella pihalle ja lämmitä siellä pari tuntia niin kosteus ja hajut lähtevät anna jäähtyä ja vie tupaan sitten vaan pökköö pesään ja pernat kiehuun

      • ettäsillein

        No sehän se hormia hyvin lämmittää kun kantaa hellan pihalle ja siellä sitä polttelee...


    • nokinenä

      Kiitos vastauksista. Jos Pääsiäisenä ei sada räntää eikä pakkanen pauku lähden mökille ja lämmittelen sitä Teidän ohjeillanne vähän niin kuin "mututuntumallakin". Viime keväänä lämmitin sitä ensimmäistä kertaa, mutta en tiennyt tästä hormin hitaastilämmittämisestä mitään, joten laitoin puuta pesään aika roimasti. Savuttihan liesi aluksi, mutta rauhoittui pian ja sai mukavan lämmön mökkiin. Nyt todellakin aloittelen varovaisemmin . Ja ensimmäiselle vastaajalle sanon, että vällyjä on runsaasti hankittu; niitäkään ei voi unohtaa.
      Kiitos vielä kerran vastauksistanne ja hyvää Pääsiäistä.

      • kivihella

        Just näin.

        On hyvä tiedostaa, että liian nopea lämmönnosto saattaa rikkoa paikkoja, mutta kyllä silti ensijainen tavoite on saada mökki lämpimäksi.

        Senpä takia kylmälle mökille onkin parempi saapua aamulla, niin on koko päivä aikaa lämmittää ennen nukkumaan menoa.


      • villasukka-akka

        Aivan oikein. Meilläkin mökki kylmillään talven, joten alussa hissukseen lämmitellään pitkän tauon jälkeen. Marraskuun jälkeen yövytty kerran, silloin olimme kaksi yötä peräkkäin ja ulkona oli lauhaa. Lämmitys aloitettiin varovaisesti tulopäivän aamusta alkaen, vasta toisena päivänä se muurin ja takan lämpö vie seinistä hohkaavan kylmyyden. Kun kyseessä ei ole varaava takka, apuna sähköpatterit ja alkulämpöä saadaan myös kaasulla toimivasta katalyyttilämmittimestä. Hormin liian kova lämmittäminen kylmiltään saattaa tosiaankin aiheuttaa murtumia/halkeamia ja tästä voi tulla vaikka tulipalon vaara, joten järki käteen lämmityshommissa. Mutta kyllä sinne tulipesään voi ensimmäisen päivän iltana jo laittaa normaalisti puuta.


      • villasukka-akka

    • sesiitäsitte

      Puuhellan pesä on senverran pieni, että sillä ei saa aikaiseksi sellaista kuumuutta että savupiippu vaurioituisi. Eikös sinne mahdukin kerralla vain 2-3 pienehköä klapia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      106
      1864
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1447
    3. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      7
      1441
    4. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      13
      1409
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      148
      1362
    6. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      23
      1277
    7. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      93
      1277
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      647
      1202
    9. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      1088
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      16
      1087
    Aihe