kissa, kani vai fretti?

frettikissakani

Hei. Olen 15-vuotias tyttö. Minulla on hamsteri ja kotiloita. Saan kesälomalla kissan, kanin tai fretin mutta en osaa päättää mikä niistä olisi paras.

Haluan eläimen joka on seurallinen ja lenkitettävä. Se saa olla vilkas tai rauhallinen, sillä ei ole väliä.

Voisitteko kertoa minulle fretin, kanin ja kissan luonteesta.

10

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kesämirri

      etsi koiramainen kissa. Siitä voit saada jopa lenkkikaverin. kani ei halua lenkkeillä kuin muutaman sata metriä, ja pusikossa sittenkin. Freteistä en tiedä mitään. Mutta muista että se eläin on kesän jälkeenkin. Joten jos ei ole talvipaikkaa, on kani paras, sen voi syädä syksyllä.

      • ... ihan vaan veikkaan että jos pupu hankitaan siitä ei myöhemmin välttämättä haluta tehdä paistia... muuten samaa mieltä, kissa on seurallisisin.


    • auttoiko

      Moi! No fretti on yleensä sosiaalinen muta purressaan voi veri lentää! Kissa rodun luonteeet ovat erilaisia eli tutustu niihin! :) ja kani rotuja on myös erilaisia tutustu niihinkin! :) mutta kissa raapii yleensä paljon, kani taas jyrsii kaikkea ja potkii ja fretin purema on paha!

    • frettiläinen

      Suosittelisin mieluiten kissaa, ei tuhoa niin paljon asuntoa jos vaan on hyvä raapimapuu johon terottaa kyntensä, kanit usein jyrsivät johtoja poikki, ja fretit ne vasta pahimpia tuholaisia ovatkin, jyrsivät itsensä sohvan ja sängyn sisään, menevät viemäreihin ja kaikkiin mahdollisiin koloihin mihin vain mahtuvat. Fretit myöskin haisevat voimakkaasti ja haju tarttuu huonekaluihin ja vaatteisiin, joten siinäkin mielessä kissa tai kani parempi :)

    • Sedä

      Kun sinulla on jo hamsteri, niin kani on ehdottomasti turvallisin valinta, fretti huonoin. Fretti on sen luokan peto, että niitä ei yleensä suositella ollenkaan samaan asuntoon jyrsijän kanssa, koska sekä jyrsijä että fretti stressaantuvat toistensa läsnäolosta. Mikään niistä ei ole kovin lenkitettävä, mutta varmaan jo tiedätkin että niiden kanssa ulokoilu on enemmän narun perässä seisomista.

      Paljon samaahan noissa on, sinänsä ihan loogiset eläinvalinnat :) Vapaasti asunnossa liikuskelevia aika kookkaita otuksia, sinänsä seurallisia mutta myös omapäisiä... Suosittelen että käyt tutustumassa kaikkiin niihin ihan huolella jonkun omistajan luona, ellet ole jo niin tehnyt, että saat hyvän käsityksen niistä.

    • Koirakanimarsu

      Koira , 2 marsua tai 2 kania.

    • kaikkea-kirjoitattekin

      Ei herrajumala, mitä ihmiset täällä ihan pokkana väittävät. Kyllä kaikki riippuu esim. rodusta ja siitä, mistä se eläin hankitaan. Viiden kanin omistajana voin sanoa, että ne eivät todellakaan jyrsi johtoja tai mitään muutakaan luvatonta eivätkä myöskään potki ikinä. En ehkä hankkisi mitä hyvänsä lemmikkieläinliikkeen kania, mutta kasvattajilta saa kyllä hyvin käyttäytyviä kaneja ja opetuskysymyksiähän nuokin ovat. Monet rodut ja varsinkin ns. esteristeytykset ovat niin eloisia ja uteliaita, että niiden kanssa ulkoilu onnistuu todella hyvin eivätkä ne todellakaan vain pusikkoja pitkin mene. Ulkoilu toki menee enemmän kanin ehdoilla ja pikemminkin niin, että itse kuljeskelee kanin perässä. Meillä nuo ovat ulkoilleet valvotusti jopa vapaana ja tulevat nimeltä kutsuttaessa luokse kuin koirat. Mutta tässä kaikessa nyt ihan todella merkitsee todella paljon se, mistä sen kanin on hankkinut, jotta se ei ole mikään puolivilli tallikani vaan ihmisiin luottava ja hyvin käyttäytyvä lemmikki.

      Vaikka en kissaa tai frettiä omistakaan niin väitän kuitenkin, ettei se kissakaan saa joka paikkaa raapia tai fretti purra niin, että veri lentää. Opetuskysymyksiä taas. Tuttavani fretti ei todellakaan ketään pure, vaikka pentuna yritikin leikkiessä näykkiä. Kyllä sen siitä pois sai opetettua, ja pitääkin opettaa. Kissarotuja nyt sitten löytyykin niin julmetusti, että niistä varmaankin mieluisa löytyy. Kysymys on nyt sitten enemmän siitä, millaisen eläimen itse haluaa, ei siitä, mitä me muut suositellaan.

    • kissanomistus

      Ei aavistustakaan, miten frettiä lenkitetään. Olen tainnut nähdä kerran sellaisia ulkona valjaissa. Kani lenkillä? Eikä kissakaan lenkity juuri, jos viet ulos valjaissa, taitaa mennä paikkojen tutkiskeluksi se. Koira on oikea lenkitettävä. Hanki naapurustosta koira, jota käytät lenkillä. Sitten hankit kanin lemmiksiksi. Kissa vaatii tilaa. Koko perheen on oltava valmis kissaan, ja se saattaa raapia sohvaa, mattoja, joskus jopa seiniä. Se hyppelee pöydillä ja pudottelee tavaroita hyllyiltä. Tykkää kiipeillä ja tarvitsee kiipeilypuun. Voi kiipeillä verhoissa.
      Siis kani ehdottaisin. Perehdyt kaneihin kanisivuilla etukäteen.

    • Eläintenystävä

      Voih.. :) miksi hankkia fretti, kani tai mitään muutakaan lemmikkiä kun voi hankkia mielikuvitus lemmikin. Se voi olla kissa tai vaikka yksisarvinen. Voit hylätä sen milloin vain haluat ja ei tarvitse edes ruokkia! Toinen vaihtoehto on sun mutsis. Voithan aina kysyä häneltä haluaako hän lenkille. Ongelma on se että hän ei välttämättä halua valjaita mutta mikäs siinä. Temppujen opettaminen ei ole mahdottomuus.

    • nääätä

      Kiimainen urosfretti ja johan pääset lenkittämään valjaissa joka päivä tai et nuku ja todennäköisesti et nuku lenkityksen jälkeenkään. Monet fretit kyllä tykkäävät lenkkeilystä varsinkin hämärässä hiljaisempaan aikaan, mutta omilla ehdoillaan. Fretit eivät jyrsi tietään mihinkään. Ovat petoja, joten hampaat sen mukaiset ja syövät tosiaan lihaa mukaanlukien jyrsijät ja kanit. Kaivavat kylläkin; voivat kaivaa sohvan sisään, kaapin ovet auki ja laatikot levälleen, mullat kaikista istutuksista jne. Vaatii tilaa samaan tyyliin kuin kissakin, joten ei voi jättää päiväksi häkkiin tylsistymään. Varsinaisesta luonteesta ei voi sanoa mitään, koska yksilöissä on suuria eroja - toiset ovat erakkoja, jotka viihtyvät omistajan seurassa ja toiset taas haluavat lauman frettejä ympärilleen, joiden kanssa on sitten kiva painia ja peuhata. Toiset viihtyvät sylissä ja toisilla on omat bisnekset hoidettavinaan, mutta yleensä hereillä ollessaan ovat kuitenkin aktiivisia ja leikkisiä.

      Ja se aktivointi, tylsistynyt fretti ei ole kivaa seuraa, joten tarvitsee omistajaltaan aikaa ja kestäviä leluja sekä muita virikkeitä. Fretit myös purevat herkästi, jos niitä ei ole koulutettu oikein tai jos aistivat pelkoa, jolloin toki paras leikki on näykkiä kohdetta. Täysin puremattomaksi en frettiä kouluttaisi, koska siinä menee lajin luontainen ominaisuus pois - leikkivät kuitenkin toisiaan näykkimällä. On kuitenkin hyvä tehdä rajat selväksi, että kuinka kovaa ihmistä saa purra. Haisevat joo, mutta kyllä märkä koira haisee pahemmalta. Toiset jopa tykkäävät fretin ominaishajusta. Toisaalta voivat päästää hajupommeja, joiden hajusta tuskin kukaan tykkää. Kun pesee fretin nukkumapaikan fleecet tms. riittävän usein ja siivoaa hiekkalaatikot päivittäin, ei hajuja pahemmin ole. Frettiä ei missään nimessä tule pestä hajun poistamiseksi, sillä se vain kuivattaa ihoa ja saattaa lisätä hajun/rasvan erittymistä.

      Ja se raha. Jos sitä ei ole, niin älä ota. Hankintaan ei mene paljoakaan, mutta sitten jos ja kun katkeaa hammasta tai tulee suolitukosta tms., niin mennäänkin lähemmäs tonnia per eläinlääkärikeikka. Vaativat myös rokotuksen vuosittain ja muutenkin on hyvä tarkkailla eläimen vointia säännöllisesti. Vanhemmalla iällä lääkitykset ovat päivittäisiä melko varmuudella ja ell.tarkastuksia voi joutua käymään viikottainkin, joten aikaa ja rahaa menee siihenkin. Ovat myös alttiita kasvaimille ja nappularuokinnalla melko isolla todennäköisyydellä edistät insulinooman kehittymistä, joten pakastintilaa kunnon lihoille kannattaa löytyä. Mitähän negatiivista vielä uupuu... Mutta onhan ne kuitenkin vaan niin ihania ja jos kerran otat ja hullaannut, niin tervetuloa joukkoon. ;)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      377
      3498
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      188
      1587
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      66
      1297
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      145
      1172
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      853
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      164
      835
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      116
      804
    8. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      50
      793
    9. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      789
    10. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      782
    Aihe