10 vuoden masennusläkkeiden käytön jälkeen...

NinniP

Sain ensimmäiset masennuslääkkeeni 18-vuotiaana sosiaalisten tilanteiden pelkoon. Söin Seronil-valmistetta n. 3-4 v. kunnes se vaihdettiin Venlafaksiiniin. Molempia söin melko pienellä annoksella, Venlafaksiinia n. 5 vuotta, välissä oli myös taukoja. Taukojen aikana ahdistus aina lisääntyi ja mukaan tuli myös masennusta.

Viime syksynä tilanne paheni, kun Venlafaksiinin käytöstä huolimatta voimakas ahdistus ja masennus palasivat. Annosnosto ja lääkkeenvaihdot (kokeiltu kaksi eri SSRI-lääkettä sekä Cymbalta) eivät auttaneet. Mitä suuremmaksi lääkeannosta nostetaan, sen huonommin voin: totaalinen sumu päässä, keskittymis- ja muistinongelmat ja masennus. Välissä on parempiakin päiviä, kun masennus hetkeksi kaikkoaa ja samalla huomaan, että muutkin ongelmat helpottavat, mutta hyvät jaksot eivät kauaa kestä.

Tällä hetkellä syön Seronilia erittäin pienellä annoksella, tarkoitus olisi lopettaa lääke kokonaan. En tiedä, mitä tämän jälkeen. Mulla on elämäntavat hyvässä kunnossa: säännöllinen työ, hyvä kunto, ruokavalio kunnossa yms yms. Käyn myös terapiassa. Enää en pysty yhtäkään ssri- tai snri-pohjaista lääkettä kokeilemaan, liekö ikuinen toleranssi niille.

Kiinnostaisi kuulla muiden kokemuksia siitä, miten elämä on lähtenyt sujumaan (pitkän) masennuslääkkeiden käytön jälkeen. Vai olisiko esim. Valdoxan- tai Voxra-lääkkeistä hyötyä?

21

1059

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vaikeamas

      Hei!Oletko löytänyt sopivan lääkkeen masennukseen.Itse koittanut SSRi lääkkeitä ja Voxraa mutta todennut tehottomiksi.Oma masennus uusinut jo neljänä vuonna ja alkaa aina syksyllä.Ajatus ei kulje,kuin päivät menisi sumussa/aamu tokkurassa,mikään asia tai tekeminen ei tuo mielihyvää.Töissä on todella haastava koittaa käydä kun muisti ja ajatus ihan jumissa.Sellainen masennuslääke tarttis löytää joka ei ainakaan väsyttäisi

      • NinniP

        Moi,

        Kyllä, viime kesänä tilanne helpotti. Olen käynyt terapiassa ja syön pienellä annostuksella Seronilia. Lisäsin urheilua ja syön nyt monipuolisemmin. Pidän myös huolta unestani.

        Lääkkeiden jatkuva vaihtaminen oli todella raskasta psyykkeelle, joten nyt mennään tällä nykyisellä niin pitkään, kun siitä on hyötyä.

        Tsemppiä sulle!


    • gsgsg

      Paljon sulla Ninni on Seronilin annos? Kauan oot käyttänyt? Auttaako sosiaaliseen ahdistukseen? Ite tarviisin siihen vaivaan jotain..

      • NinniP

        Moi,

        Seronil 10 mg. Fakta on se, että kun olen näin kauan syönyt SSRI:tä, on lopettaminen hankalaa. Yritetty monet kerrat.

        Sos. jännittämiseen on mulla parhaitrn auttanut terapia ja Propral pienellä annostuksella, jolloin fyysiset oireet pysyvät kurissa. Propral ja SSRI voi toki sinullakin olla hyvä yhdistelmä, mutta jos on varaa terapiaan, suosittelen.


    • ihanomavalintasionollut

      Sosiaalisten tilanteiden pelko!

      http://www.terve.fi/sosiaalisten-tilanteiden-pelko/sosiaalisten-tilanteiden-pelko

      SSRI-lääkkeillä ei ole varsinaisessa merkityksessä juurikaan tekemistä masennuksen tai muunkaan psyykkisen "häiriön" hoitamisen tai parantamisen kanssa muuten kuin, että niitä siihen vaivaan annetaan. SSRI:t toimivat lamaamalla tunteitasi. Psykiatrit yleensä sanovat, että ne kaventavat tunnekokemuksia tai "leikkaavat huippuja pois". Siten menetät kykyäsi tuntea vahvoja tunteita tai jopa tunnekokemukset kokonaan. Ilmiöstä käytetään entisten käyttäjien keskuudessa nimitystä zombifioituminen ja seurannutta turtuneisuuden tilaan zombitilaksi. Tila vastaa kuulemma karkeasti lobotomiaa, joka tarkoittaa sitä, että sinulta katoaa tai madaltuu persoona ja ihmisyys. Jotkut pitävät seurannutta tunteettomuuden tilaa helpottavana, koska elämän asiat menettävät merkityksensä ja tunteita ei enää koe samalla tavalla. Pidemmän päälle hetkellinen siunaus muuttuu pysyväksi helvetiksi, koska tunteettomuus voi jäädä pysyväksi. Googleta esim. blunted affect tai frontal lobe syndrome niin saat paremman kuvan. Toinen hetkellinen reaktio mitä SSRI:stä monesti saa on pilvi, mutta se on usein vain hetkellinen (muutamia päiviä, viikkoja). Pilvi voi tulla myös paljon myöhemmin käytön jatkuessa, jolloin saat kuulla olevasi nyt "kaksisuuntainen". :) Ole varovainen kehen luotat ja tee oma tutkimustyösi.

      Eli olethan varovainen, kun liikut psykiatrisessa maailmassa, ettet tietämättäsi vahingoita itseäsi.

    • ihanomavalintasionollut

      Masennuslääkkeitä ei saisi syödä lainkaan ja jos on ihan pakko, niin korkeintaan 6kk.

      Ne vaurioittavat pysyvästi aivoja.

      Syöthän ravintolisiä?

      B-vitamiineja
      C-vitamiinia 500µg/vrk
      D-vitamiinia 100µg/vrk
      Magnesium (sitraattimuoto) 400µg/vrk
      Kalaöljyä (EPA ja DHA)

      mm. Citymarket ja iHerb myy edullisesti vitamiineja.

      Masennusta aiheuttavat nykyaikana eniten unihäiriöt eli huono nukkumarytmi eli tahallinen yökukkuminen, ravinnevajaukset, roskaruoka, roskaviihde, päihteet, ulkoilun puute, maailmankatsomuksen puuttuminen, liikunnan puute, nettiriippuvuus ja sosiaalisten taitojen puute.
      Kaikki ovat elintapavirheitä jotka ovat jopa itse korjattavissa.

      Yhteiskunta vaan on valitettavasti niin avuton, että elintapavirheistä tulevillekin masennuksille annetaan jonkin sairauden nimi ja ruvetaan sitten sitä lääkitsemään.

      Tätähän lääketeollisuus ja sitä myötäilevä lääkärikunta haluaa että eivät tulot vähene.

      Masennuslääkkeillä ei tätä ongelmaa kuitenkaan auteta yhtään.


      Ravinnosta ja ravintolisistä, joilla korjataan ravintoainepuutokset, jotka aiheuttavat myös aivojen toimintahäiriöitä ei saa kuitenkaan sellaisia voittoja kuin uusista synteettisistä lääkkeistä, joita lääketehtaat kehittelevät.

      Serotoniinihypoteesi ei pidä paikkaansa, eikä masentuneilla ole havaittu serotoniinitason mataluutta ennen lääkitystä.

      Esimerkiksi lievän ja keskivaikean masennuksen kohdalla lääkityksen vaikuttavien aineiden teho on vain hiukan plasebovaikutusta suurempi. mm. Markku Myllykangas onkin kritisoinut sitä, miten hövelisti lääkärit kirjoittavat lääkereseptejä sekä arvostellut lääketeollisuuden edustajien ja lääkäreiden läheisiä sidoksia.

      Lähes puoli miljoonaa suomalaista syö masennuslääkkeitä.

      Masennus ei parane vaan kroonistuu kun ihminen syö mielialalääkkeitä. Masennuksen lääkehoito on tehotonta, silti lähes 500 000 suomalaista syö niitä. Tämä sen takia koska lääkäri kirjoittaa hanakasti lääkereseptin masentuneelle. Lääketeollisuuden napanuora lääkäreiden täydennyskoulutukseen on katkaistava. Vasta sitten voidaan järkevöittää masennuksen hoito.

      Psykiatriasta on tullut lääketeollisuuden kultakaivos. Pitäisi olla tieteellisesti perusteltua, että psyykenlääkkeiden käyttö on hyödyllisempää kuin ei-käyttö.

      Serotoniinista jopa 95% syntyy suolistossa, joten aivojen hoitaminen alkaa suoliston hyvinvoinnista. Aivoissa on lymfasuonia myös. Vääränlainen bakteerikanta suolistossa häiritsee välittäjäaineiden muodostusta ja aiheuttaa monenlaisia ongelmia aivojen toimintaan ja samoin yliaktivoi immuunipuolustusta, joka on esim. diabeteksen ,astman ja reuman taustalla.

      Vaadi päästä julkisella puolella terapiaan ja keskustelemaan. Psykiatrit ja yleislääkärit yrittävät painostaa ja mainostaa SSRI-lääkkeiden käyttäjäksi, mutta kannattaa pysyä lujana. Vaadi pelkkää keskusteluterapiaa ongelmiisi.

      Ja ennenkaikkea ravinnolla on todella suuri merkitys myös aivojen toimintaan ja tästähän löytyy tuhansia tutkimuksia. Kokeile ja hämmästy.

      http://personal.inet.fi/koti/remeli/laakkeet.htm

      Tiesithän, että psyykelääkkeet voivat aiheuttaa pysyviä vaurioita aivoillesi. Puhutaan iatrogeenisesta dementiasta tai laajemmin CBI:stä eli Chronic Brain Impairmentista. Muitakin termejä on käytössä. Saat lisätietoa nettihaulla. SSRI:t ovat myös todella koukuttavia vaikka osa pääseekin niistä eroon suhteellisen helposti. Arviot pahasti koukuttuneista vaihtelevat aina 20%:sta 60%:iin eli pimeässä pitkälti operoidaan. Tiedät vasta, kun lopetat -periaatteella.

      • mene_itseesi

        Mihin perustat väitteesi
        A: pysyvistä aivovaurioista
        B: 6kk maksimista
        ?
        Pistäppä jotain lähdettä näille, kun niin innokkaasti olet aina pasteamassa tuota samaa syyllistyssaarnaasi.

        On tiedossa että vieroitusoireta SSRI & SNRI lääkkeiden lopetuksesta seuraa. Osalle(kuten itselleni) osuu vuosia kestävät oireet, mutta itse tutkimieni lähteiden mukaan mitään pysyvää tuhoa ei aiheudu. Jopa PSSD usein paranee ajan myötä, vaikka vuosia saattaa kestääkin. Itselleni on lääkkeiden lopetuksen jäljiltä vielä;
        -ahdistus
        -derealisaatio
        -unihäiriöt
        -masennus

        Nämä kaikki ovat kuitenkin lievittyneet tämän 14kk:n aikana huomattavasti. Uskon että lopulta aikanaan loppuvat kokonaan. 6kk lopetuksen jälkeen oli elämäni helvetillisin ajanjakso. Nykyhetkeen vertaamalla ero kuin yöllä ja päivällä.
        En ihmettele että niin moni jatkaa lääkkeen käyttöä. Ei sellaista oloa kestä, ellei ymmärrä mistä on kysymys, eikä ehkä siltikään.

        Söin paniikkikohtauksiin 10mg escitalopramia 3:n vuoden ajan.
        En ollut masentunut ennen lääkityksen aloittamista tai lopettamista.


      • 52435234523

        Aivojen vaurioitumisesta ei ole minkäänlaista tieteellisesti pätevää todistetta, korkeintaan jotain luontaistuotekauppiiaan itse keksimää höpinää. Ei niitä lääkkeitä turhaan kannata syödä mutta mitään aivovaurion varaa ei todellakaan ole.


      • Zinger
        52435234523 kirjoitti:

        Aivojen vaurioitumisesta ei ole minkäänlaista tieteellisesti pätevää todistetta, korkeintaan jotain luontaistuotekauppiiaan itse keksimää höpinää. Ei niitä lääkkeitä turhaan kannata syödä mutta mitään aivovaurion varaa ei todellakaan ole.

        SSRI-aineiden aivoja vaurioittava potentiaali on fakta. Eläinkokeista näyttö aivovaurioista on täysin kiistaton ja ihmisten kesken näyttö on erittäin vahvaa.

        SSRI:t kuuluvat stimulanttien ryhmään, joihin kuuluvat myös niin sanotut ADHD-lääkkeet. Yleisimmät näistä "ADHD-lääkkeistä" ovat metyylifenidaatti, amfetamiini ja amfetamiinijohdannaiset. "ADHD-lääkkeiden" tiedetään vaurioittavan aivoja pysyvästi. Tästä on aivokuvantamismenetelmin saatu kiistaton tutkimusnäyttö. SSRI:den aivovaurioittavariski on valitettavasti toistaiseksi varsin huonosti tiedostettu, ymmärretty ja tunnustettu jopa lääkärikunnan keskuudessa. Jos lääkärit eivät kykene olemaan rehellisiä asiakkailleen, miten voisimme olettaa, että asiakkaat ilman omaa perehtymistä voisivatkaan asiasta tietää.

        Muun muassa professroi Peter C. Götzche varoittaa tätänykyä jo ihan avoimesti näiden "masennuslääkkeiden" aivovaurioriskistä. Kaikki jotka ko. proffan tason tuntevat tietävät, että hänet on syytä ottaa tosissaan. Neuroleptien aivoja vaurioittava potentiaali taitaakin olla palstalaisille jo sentään selvää.


      • 33463463
        Zinger kirjoitti:

        SSRI-aineiden aivoja vaurioittava potentiaali on fakta. Eläinkokeista näyttö aivovaurioista on täysin kiistaton ja ihmisten kesken näyttö on erittäin vahvaa.

        SSRI:t kuuluvat stimulanttien ryhmään, joihin kuuluvat myös niin sanotut ADHD-lääkkeet. Yleisimmät näistä "ADHD-lääkkeistä" ovat metyylifenidaatti, amfetamiini ja amfetamiinijohdannaiset. "ADHD-lääkkeiden" tiedetään vaurioittavan aivoja pysyvästi. Tästä on aivokuvantamismenetelmin saatu kiistaton tutkimusnäyttö. SSRI:den aivovaurioittavariski on valitettavasti toistaiseksi varsin huonosti tiedostettu, ymmärretty ja tunnustettu jopa lääkärikunnan keskuudessa. Jos lääkärit eivät kykene olemaan rehellisiä asiakkailleen, miten voisimme olettaa, että asiakkaat ilman omaa perehtymistä voisivatkaan asiasta tietää.

        Muun muassa professroi Peter C. Götzche varoittaa tätänykyä jo ihan avoimesti näiden "masennuslääkkeiden" aivovaurioriskistä. Kaikki jotka ko. proffan tason tuntevat tietävät, että hänet on syytä ottaa tosissaan. Neuroleptien aivoja vaurioittava potentiaali taitaakin olla palstalaisille jo sentään selvää.

        Sama trolli täällä vuodesta toiseen jaksaa kirjoittaa noista aivovaurioista. Jos 99% lääkäreistä ja tutkijoista sanoo ettei masennuslääkkeistä ole vaaraa, luuletko että joku oikeasti uskoo juttujasi jotka perustuu tuon 1% uskomukseen? Onhan niitä lääkäreitä ja tohtoreita jotka sanovat että yrteillä syöpä parantuu paremmin kuin kemoterapialla, ei se tee siitä faktaa.

        Viittaat myös kokeisiin ja tutkimuksiin, mutta jos puhutaan tieteellisesti pätevistä tutkimuksista, ei mikään viittaa siihen että masennuslääkkeet aiheuttaisivat aivovaurioita. Laita seuraavaksi linkki arvostettuun lääketiedejulkaisun artikkeliin missä olisi viitteitä aivovaurioihin jos sellaista on olemassa. Esim The New England Journal of Medicine, JAMA: The Journal of the American Medical Association tai vastaava. Näissä julkaisuissa tutkimukset oikeasti arvioidaan kriittisesti huippuasiantuntijoiden toimesta joten silloin aivovaurioiden mahdollisuudesta voisi oikeasti olla näyttöä.


    • 23652452

      Itsellä ollut vähän sama tilanne, 6-7v aikana söin varmaan 5 eri lääkettä masennukseen. SSRI kyllä auttoivat mutta pitkän lääkekäytön jälkeen tuntuu ettei edes ne enää auta. Keväällä lopetin Valdoxanin ja olo parani heti jonkin verran. Syksyllä lopetin sertraliinin ja olo parani taas ja tuntuu että tuli lisää toimintakykyä. Nyt en enää käytä mitään lääkkeitä enkä edes halua enää käyttää niitä. Masennuksen alkuvaiheissa tuntuu että niistä oli enemmän apua mutta 6-7 vuoden jälkeen olo tuntuu kyllä paremmalta ilman. En tiedä olenko sitten vaan oppinut elämään masennuksen kanssa. Jotenkin en enää vain välitä tulevaisuudesta enää ja olen luopunut toivosta löytää onnen. Tämän takia ahdistus ja masennus on jopa vähentynyt ja ehkä on suurin syy miksen enää käytä lääkkeitä.

      En suosittelisi pitkäaikaista lääkkeiden käyttöä, 6-12kk on ehkä hyvä jotta pääsee pahimman yli mutta pitkässä juoksussa lääkkeet voivat itsessään pahentaa masennusta. Eli jos elämäntilanne näyttää vähän siedettävämmältä, kannatta kokeilla lääkkeiden lopetusta.

    • yritinees

      Persoonallisuushäiriötä ei kannata sulkea pois. Lääkkeet ei juurikaan auta ja mitä järkeä niiden käytössä on?
      Ihmiset on ikäviä, mutta ne voi tarvittaessa juoda mukaviksi.

      Työpaikalla saattaa tulla ongelmia, mutta voihan sitä aina yrittää.

    • seppotaalasmaa84

      SSRI-lääkkeet toimivat siinä missä muutkin lääkkeet - ne eivät paranna sairautta tai vaivaa, mutta lievittävät oireita. Lääkkeisiin tottumattomille niiden aloittamisesta voi olla suurta apua. Kuitenkin vuosikausien syömisen jälkeen niidenkin teho lakkaa tai heikkenee. Voidaan ajatella, että joko kokemus lääkkeiden vaikutuksesta vähenee tottumuksen eli habituaation kautta tai sitten aivot ovat yksinkertaisesti oppineet reagoida uudella tavalla ahdistukseen. On siis mahdollista, että oireet puskevat lääkkeistä läpi tai vanhojen oireiden rinnalle syntyy uudenlaisia oireta, joita ei tule ymmärtää lääkkeen sivu- tai haittavaikutuksina. Yleisestihän SSRI-lääkkeet heikentävät libidoa, aiheuttavat mm. erektiovaikeuksia ja heikentävät kykyä laueta yhdynnässä.

      Itse näen kuitenkin SSRI-lääkkeiden potentiaalisen hyödyn siinä, että lääkeaineeseen kokemattamalle voi olla suurikin hyöty niiden aloittamisesta. Ajatus ujouslääkkeestä voi olla totta aluksi, sillä tunnekokemukset voivat muuttua radikaalistikin ensimmäisten hoitokuukausien aikana. En osaa sanoa, miten nopeasti tottumusta tapahtuu, mutta tällaista ei tuskin tapahdu vielä ensimmäisten muutaman hoitovuoden aikana kovinkaan paljona. Ongelmalliseksi asia muodostuu vasta useampien vuosien käytön jälkeen, kun puhutaan kymmenistä vuosista. Tällöin voi olla, että lääkettä syödään mutta kovinkaan suurta hyötyä niistä välttämättä ei enää ole. Ja kysymys asioiden kausaalisuhteista hämmentää vielä enemmän, sillä kymmenissä vuosissa ihmisellä tapahtuu monia muitakin asioita, kuten kypsymistä jne. joiden vaikutusta ahdistukseen ja masennukseen on vaikeaa arvioida, jos oireita tarkastellaan vai ja ainoastaan farmakologisesta näkökulmasta.

      • Fyyghh

        Valitettavasti masennuslääkkeisiin jää koukkuun ja usean vuoden jatkunutta syöntiä voi olla hankalampi lopettaa kuin vaikka huumeiden käyttöä.


      • Aivojen_rattaisto

        Olet ymmärtänyt väärin SSRI-aineiden vaikutuksen vähenemisen ajan kuluessa. Samalla tavalla kuin kaikkien muidenkin huumausaineiden, ja itse asiassa myös monen ei-psykoaktiivisen aineen kanssa, jatkuva käyttö kasvattaa toleranssia. Toleranssi syntyy huumausaineiden kohdalla, kun aivot pyrkivät sopeutumaan vieraan aineen läsnäoloon.

        Joissain tapauksissa kompensaatiomenetelmät riittävät normalisoimaan tilannetta niin, että elinmistö pystyy palautumaan käytön lopettamisen jälkeen normaalitilaan. Joskus kuitenkin tietyt kompensatoriset muutokset eivät enää palaudukaan tai palautuvat vain osittain, kun ainekäyttö lopetetaan. Tällöin puhutaan eri asteisista aivovaurioista, jotka ovat tunnettuja erityisesti juuri psykoaktiivisten aineiden, kuten kokaiinin, SSRI:n, alkoholin, opiaattien jne. kohdalta, SSRI:den vaikutuksen loppuminen ajatellaan ainakin osaltaan johtuvan kompensatoristen menetelmien mentyä niin pitkälle, että normaalitoiminnoista ei riittävästi enää jäljellä, jotta enempää ylimääräistä stimulaatiota voitaisiin saada aikaan. Siksi annoksen nostaminenkaan ei auta. Asiaa voisi ehkä verrata karkeasti polkupyörän ratastoon. Kun rattaistosta on kaikki hampaat syöpyneet/katkenneet/vaurioituneet epänormaalin kovan rasituksen myötä, on merkityksetöntä kuinka kovaa polkee. Pyörä ei liiku enää minnekään.


      • Kikikl

        Esim. opiaattien aiheuttamat aivomuutokset palautuvat täysin. GABA-järjestelmä palautuu hitaammin (alkoholi ja bentsot), stimulantitkaan eivät aivoja sulata ellei käyttö ole jatkuvaa. SSRI-lääkkeitä käytetään joka ikinen päivä ja serotoniinijärjestelmä voi vahingoittua. Aivovauriot voivat ainekohtaisesti johtua eri syistä. Esim. runsas extaasin käyttö kuluttaa serotoniin loppuun ja tämän jälkeen aivojen serotoniinireseptorit alkavat ottaa sisäänsä dopamiinia, koska jotain niihin reikiin täytyy laittaa jotta aivot pystyvät toimimaan. Dopamiini on kuitenkin serotoniinireseptorille myrkkyä ja jos näin jatkuu pitkään niin reseptorit "kuolevat", seurauksena MS-taudin oireita.

        Masennuslääkkeet ovat aika uusi keksintö ja kukaan ei tiedä mitä siitä seuraa jos niitä syö vaikka 30 vuotta.


    • Flkgs

      Mitäs zinger suosittelet sosiaaliseen ahdistukseen avuksi? Terapiassa käyn (ei tarpeeksi apua),käyn päivittäin töissä,eli altistan itseäni päivittäin hankaliin tilanteisiin,bentsoja en rupea rouskuttamaan koska joutuisin syömään niitä päivittäin. Propral?

      • Youkjkj

        Bentsot ovat varmaan se turvallisin vaihtoehto. Jotkut saattavat hyötyä stimulantista, esim. hyvin minimaalinen määrä, vaikka 2,5mg dekstroamfetamiinia. Hienoinen dopamiinin lisäys nimittäin voi saada ihmisen kokemaan itsensä varmemmaksi, sanavalmiimmaksi ja skarpimmaksi. Amfetamiinit voivat kuitenkin olla joillekin ihmisille vaarallisia ja aiheuttaa mm. hyperseksuaalisuutta, unettomuutta ja jopa vainoharhaa. Myöskään lääkäri tuohon tuskin suostuu ellei sulla ole myös ADD.


    • jghgk

      Eikös L-Tyrosiini sekä ruusujuurikin lisää dopamiinia sekä noradrenaliinia? Olisiko niistä apua sosiaaliseen ahdistukseen?

      • Hikkb

        Voi olla. Pitää vain kokeilla mikä sopii. (NOR)Adrenaliini voi myös ahdistaa, mutta pienissä määrin voi antaa juuri sen pienen potkun elämään että on helpompi olla sosiaalinen ja puhelias. Dopamiini taas saa ihmisen kokemaan että kaikki on hyvin. Sosiaalinen ahdistus voi olla monesta tekijästä kiinni. Kuntoilu vilkastaa myös aivotoimintaa ja nostaa itsetuntoa, sekä rauhoittaa hermoja. Ihmisen pitää muistaa liikkua.


    • seppotaalasmaa84

      Ei sosiaalisten tilanteiden pelkoon ole mitään patenttiratkaisua. Lääkkeet ovat lyhytnäköinen ratkaisu ongelmaan, joka olisi huomattavasti tehokkaammin hoidettavissa psykoterapialla ja tarvittaessa intensiivisellä sosiaalisella kuntoutuksella. Ikävä kyllä yhteiskunnan resurssit eivät riitä tai kohdennu oikein, eikä sosiaalisten tilanteiden pelkoa edelleenkään tunnisteta kunnolla. Olen hyvin varma siitä, että intesiivinen vaikkapa puoli vuotta kestävä kuntoutusjakso Sveitsissä huippulääkärien, terapeuttien, vertaisten, ja työkykykoordinaattoreiden kera taltuttaisi sitkeimmätkin pelko-oireet tai ainakin tekisivät ihmisestä toimintakykyisen. Käytännössä palvelujärjestelmä Suomessa kykenee tukemaan yksilöpsykoterapiaa Kelan tukemana sekä erityissairaanhoidon puolella ja mielenterveystoimistoissa voi saada keskusteluapua. Julkisella puolella lääkehoito on käypähoito-suositusten lamaannuttama eikä yksilöllisiin lääkekokeiluihin uskalleta ryhtyä, mikäli siitä ei ole tutkimuksellista näyttöä. Yksityiseltä puolelta saa kyllä ihan mitä lääkettä melkein kokeiluun, mutta vastuu lääkäriasemalta loppuu käytännössä siinä vaiheessa, kun asiakkaalla ei ole varaa psykiatrin vastaanoton maksuihin. Onneksi järjestösektori pystyy paikkaamaan hieman näitä julkisen ja yksityisen puolen puutteita. Huomautan vielä ja tämä on kenties kaikkein tärkein pointti - Suomessa terveydenhoidon järjestäminen on kansainväliselläkin mittapuulla arvioituna kahtiajakautunut ja epäoikeudenmukainen. Työssäkäyvä saa työterveyshuollon ja vakuutusyhtiöiden palvelut ja resurssit kuntoutukseen siinä missä julkisella puolella käyvä sairas ja työtön joutuu tyytymään jonotukseen ja epätietoisuuteen hoidon kustannusten maksusta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1036
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      967
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      714
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe