Pörssikupla, kuinka lähellä on sen riski?

kuplan_puhallusko

Alkaa kypsyä näkökulma siitä, että seuraavan pörssikuplan ainekset alkavat olla pedattuina, jolloin vakavaraisten ja edelleen hyvää tulosta tekevienkin yrityksien arvostukset tulevat seuraamaan kokonaisindeksien sulamista.

Korot vaikuttavat kuitenkin edelleen pysyvän ainakin toistaiseksi matalalla tasollaan jap ääomille ei oiken ole osakkeiden ulkopuolella kohteita instituutionaalisillekaan. Vaikea kuitenkaan arvioida miten pitkään nykykehitys voi jatkua ja mitkä tekijät laukaisisivat seuraavan kuplan.

Ajoitus on aina haastavaa. Omalla kohdallani tarkkailen kokonaistilanteen kehittymistä sillä ajatuksella, että jos tulenherkäksi alkaa tilanne muodostua, niin myyn salkun kokonaan pois realisoiden voitot turvaan ja jään odotelemaan markkinoiden kehitystä ollakseni valmis palaamaan sijoituksiin takaisin kun oletettavasti suurin pudotus olisi realisoitunut.

Tässä kuviossa ajattelen / pohdin kokonaismarkkinoiden mahdollista 2000-luvun alun ja surprimekriisin kaltaista takaisua.

On myös vaikea arvioida miten suuri ja miten kauan kestävä rytinä olisi odotettavissa.

Näin holdarityylisesti saneerauskohteena olleisiin yrityksiin vastavirtaan sijoittaneena, koko salkun realisointi on haastava liike, mutta surprimeikriisin alla sen toteuttamatta jättäminen (vaikka sitä vahvasti harkitsin ja olisin ollut hyvään aikana liikkeellä) näin jälkiviisaasti olisi ollut kannattavaa, eli tilapäinen poistuminen markkinoilta.

"Nyt ollaan "ahneuden ja pelon välimaastossa" "

- http://www.taloussanomat.fi/porssi/2015/03/31/nyt-ollaan-ahneuden-ja-pelon-valimaastossa/20154002/170

"Pörssit takovat ennätyksiä: "Kuplamaisia piirteitä" "

- http://www.taloussanomat.fi/porssi/2015/03/03/porssit-takovat-ennatyksia-kuplamaisia-piirteita/20152736/170

"EKP alkaa pumpata yli tuhannen miljardin euron raharuisketta euroalueen finanssimarkkinoille. Siitä viis, että samalla se pumppaa lisää ilmaa uuteen finanssikuplaan"

- http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2015/03/08/kupla-tai-ei-ekp-pumppaa-lisaa-ilmaa-kursseihin/20152935/12

32

232

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuplan_puhallusko

      Kuten perinteisesti tiedämme, niin sijoitajia ohjaa kaksi perusvoimaa, pelko ja ahneus, jossa "laiska" ja tuottamaton (tai potentiaalisti hyvin huonosti tuottava) raha on sijoitajan mielenrauhaa kiusaava tilanne.

      "Finanssivalvonta varoittaa pankkeja kuplasta" - 1.4.2015

      "Suomen pankeilla ja vakuutusyhtiöillä menee hyvin. Tuottoja ei kuitenkaan pitäisi hakea liiallisella riskinotolla ja arvopaperien yliarvostuksen purkautumiseen olisi varauduttava, Finanssivalvonta sanoo."

      - http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2015/04/01/finanssivalvonta-varoittaa-pankkeja-kuplasta/20154098/12

    • Vakuusvaje

      Viimeisten 30 vuoden aikana huiput on yleensä saavutettu noin vuosi sen jälkeen, kun olen laskun pelossa myynyt olennaisen määrän osakkeita. Tässä nousussa en vielä ole myynyt, kun ei vaihtoehtoisiakaan hyviä sijoituskohteita oikein ole.

      • Tiedon-tarve

        Kun sinä "Vakuusvaje" kirjoitat näin:
        "Viimeisten 30 vuoden aikana huiput on yleensä saavutettu noin vuosi sen jälkeen, kun olen laskun pelossa myynyt olennaisen määrän osakkeita. Tässä nousussa en vielä ole myynyt, kun ei vaihtoehtoisiakaan hyviä sijoituskohteita oikein ole".
        Siis missä nousussa? Nythän kaikki euroopan pörssit sukeltaa alas.
        Mielestäni tuo osakkeitten noin raju lasku tuli aika yllätyksenä.
        Minulla on ihan sama ajatus, kuin sinulla vain myydä, mutta eihän se enää edes kannata. Kaikista, hyvistäkään osakkeista ei saa edes omiaan pois.
        En tiedä. Nyt kyllä tarvitseisin neuvoja. Odotanko vai mitä helkkaria?
        Oletko tuollasi keinolla saanut lopulta voittoa, ja kuinka pitkän ajan jälkeen?


      • Vakuusvaje
        Tiedon-tarve kirjoitti:

        Kun sinä "Vakuusvaje" kirjoitat näin:
        "Viimeisten 30 vuoden aikana huiput on yleensä saavutettu noin vuosi sen jälkeen, kun olen laskun pelossa myynyt olennaisen määrän osakkeita. Tässä nousussa en vielä ole myynyt, kun ei vaihtoehtoisiakaan hyviä sijoituskohteita oikein ole".
        Siis missä nousussa? Nythän kaikki euroopan pörssit sukeltaa alas.
        Mielestäni tuo osakkeitten noin raju lasku tuli aika yllätyksenä.
        Minulla on ihan sama ajatus, kuin sinulla vain myydä, mutta eihän se enää edes kannata. Kaikista, hyvistäkään osakkeista ei saa edes omiaan pois.
        En tiedä. Nyt kyllä tarvitseisin neuvoja. Odotanko vai mitä helkkaria?
        Oletko tuollasi keinolla saanut lopulta voittoa, ja kuinka pitkän ajan jälkeen?

        Myin tekno-osakkeita vuonna 1999, kun mielestäni niiden kurssit olivat nousseet järjettömiksi. Nehän nousivat vielä vuoden verran ja vieläpä hurjasti. Myin pienyhtiöiden osakkeita vuonna 2006, kun aloin uumoilla laskukautta. Nousu jatkui vielä toista vuotta. Nämä kalliit kokemukset opettivat sen, että nousut menevät järjettömiin asti ja myyminen on hyvin vaikea laji.

        Ostamista olen aina pitänyt helpompana. Vuosien 2007 - 08 laskun aikana omistin lähinnä myyntiwarrantteja eikä keinottelu ole koskaan ollut tuottavampaa. Sen jälkeen tulivat pohjat ja ajoitukseni onnistui mainiosti. Isojen poikien oli pakko myydä hinnasta välittämättä, mutta minä ostin 2008 - 2009 paljon osakkeita. Kun jatkuvasti voittoa tekevien suuryhtiöiden kurssit romahtavat niin, että osinkotuotto leikkauksista huolimatta lähenee 10 prosenttia, se on ostopaikka. Ja kun on hankkinut hyviä yhtiöitä todelliseen alehintaan, niiden myyminen on oikeastaan turhaa. Osinkoa tulee joka kevät mitään myymättäkin ja itse asiassa se riittää minulle.

        Tämä nykyinen nousuhan alkoi juuri 2009, kun rahoituskriisin pohjat saavutettiin. Onhan siinä ollut aaltoilua, mutta iso kuva on ollut kurssien jatkuva nousu. Osaltaan se perustuu ylettömään rahan tarjontaan, kun mitään järkeviä vaihtoehtoisia sijoituskohteita ei ole. Korkojen nousu on tietysti klassinen uhka pörssille, mutta se edellyttäisi talouden nousua, joka taas parantaisi yritysten tuloksia. Ja onhan terveitä ja kasvavia yhtiöitä nytkin.

        Seuraan kyllä kursseja tarkastikin, mutta muutaman prosentin heilahdukset eivät vaikuta mitään. Laskuviikon jälkeen omistan edelleen ihan yhtä monta osaketta kuin viikko sitten. Jos en innostu huvikseni kokeilemaan jotain spekulatiivista pikakauppaa, taitavat tämänkin vuoden myynnit jäädä siihen verottomaan vajaaseen tonniin joulun alla.


    • kuplan_puhallusko

      Yes, tuo ajoitus on aina hyvin haastava ja ongemana sijoittajalle on "laiskan rahan syndrooma" eli mieluusti kovin pitkään ei kestäisi pitää pääomia poissa sijoituksista.

      Toistaiseksi keskuspankit pumppaavat likviditeettiä markkinoille korkojen pysyessä alhaalla, eli sen perusteella ei pikaista korjausta olisi näkyviillä lyhyellä aikavälillä. Mikä siten voisi olla sysäys muutokselle. Nykytilanne on kuitenkin varsin epäterve pidemmällä aikavälillä.

      Kuplan petausta: "Vaikutuksista viis, EKP vahvistaa paukkuja"

      - http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2015/01/25/vaikutuksista-viis-ekp-vahvistaa-paukkuja/2015968/12

      "Pian se alkaa – kaikkien aikojen puhallus"

      - http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2015/03/01/pian-se-alkaa-kaikkien-aikojen-puhallus/20152606/12?pos=related

      "Kysely: Sijoittajia ei kiinnosta myydä velkakirjoja EKP:lle"

      - http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2015/03/19/kysely-sijoittajia-ei-kiinnosta-myyda-velkakirjoja-ekplle/20153541/12

      "Irlanti kauppasi lainaansa negatiivisella korolla"

      - http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2015/03/19/irlanti-kauppasi-lainaansa-negatiivisella-korolla/20153538/12?pos=related

      Itse edelleisellä kerralla surprimekriisin alla meinasin myydä salkun tyhjäksi jäädäkseni tarkkailemaan tilannetta. Ajoitus olisi tuolla kertaa ollut hyvä, mutta oletin virheellisesti tukevien osakkeideni kestävän suhteellisen hyvin / markkinakorjausta paremmin haasteen. Syvällä nekin kävivät ja odotusaika oli pitkä kunnes nyttemin kiitettävästi voitollisia.

    • tottuuuss

      Pörssi on ollut vuodesta 2009 lähtien ollut keskuspankkien pumppaamassa kuplassa. Kupla puhkeaa kun keskuspankit ryhtyvät itsekin uskomaan "elpymiseen" ja ryhtyvät leikkaamaan likviditeettiä - tai kunnes keskuspankkien pumppaama likviditeettikään ei riitä enää ylläpitämään kuplaa.

    • kjfksdljgklsjgkldjdfkl

      Reaalitaloushan matelee euroopassa ja erityisesti suomessa, usassa kai on jonkinlaista nousua jo joten periaatteessa taloudella on näistä pohjamudista vain yksi suunta, ylöspäin. Se että milloin nousu alkaa on toinen asia. Eurooppa tuskin edes olisi tällaisessa suossa jos taloutta ei sabotoitaisi vihreiden keksimillä yliammutuilla päästömaksuilla ja -veroilla.

      Kolmas asia on että vastaako pörssikurssit tämänhetkistä reaalitaloustilannetta ja jos nousu reaalitaloudessa alkaa niin onko myös pörssikurssien suunta silloin ylöspäin vai pysyykö kurssit jonkinaikaa ennallaan jolloin "kupla" sulaisi paremmin vastaamaan reaalitalouden tilaa sikäli jos sitä ilmaa on edes.

    • kuplan_puhallusko

      Maailmantalouden tilanne vaikuttaa tuuliselta ja riskialttiilta, jota geopoliittiset selkkaukset eivät ainakan edesauta vakauttavasti.

      "Nyt rytisee pörssissä: "Suojassa ei ole oikein kukaan"

      "Sijoittajat pelkäävät nykyisten devalvaatioiden olevan alku suuremmalle liikkeelle."

      "Kiinan keskuspankki jatkoi tänään valuuttansa juanin devalvoimista. Eilen pankki laski juanin arvoa suhteessa Yhdysvaltain dollariin 1,9 prosenttia, ja tänään devalvointi oli 1,6 prosentin suuruinen."

      "Jo eilinen toimenpide tuli markkinoille yllätyksenä. Kiinan keskuspankista ehdittiin jo vakuutella, että devalvoinnista ei tule tapaa."

      - http://www.taloussanomat.fi/porssi/2015/08/12/nyt-rytisee-porssissa-suojassa-ei-ole-oikein-kukaan/201510220/170

    • Tollo69

      Kuplat todetaan jälkikäteen. "Oikeita" vastauksia ei etukäteen löydy muualta kuin Suoli24-palstalta

    • Kiinaonkehitysmaa

      FED, loppuvuonna alkavat ohjauskorkojen nostot. Kiinan vaikea nykyhetken tilanne ja erilaiset toimenpiteet, joilla yritetään estellä isompaa romahdusta. Suurempi lasku on lähes varma seuraus, mutta sen alkua on vaikea ennustaa. Ehkä se on jo alkanut hiipien ja vain vahvistuu tästä syksyn aikana?

    • kuplan_puhallusko

      "Ehkä se on jo alkanut hiipien ja vain vahvistuu tästä syksyn aikana?"

      Tulee mieleen vuoden 2008 edeltäneet globaalin talouden yhä kasvaneet epävarmuudet jolloin edellisen kerran harkitsin salkun tyhjentämistä ja siirtymistä käteiselle, jota valitettavasti en tehnyt.

      Sekin alkoi tavallaan hiipimällä ja aste asteelta jossa sijoittajat elättelivät jokaisen laskun olevan vain tilapäinen korjausliike ja tilanteen korjaantuvan.

      Nyt jo jonkin aikaa on ollut vastaava tunnelma jälleen jo paljon kuumenneella globaalilla markkinalla, joka oli kimmoikkeena aloitukseen, mutta mahdotonhan näitä on varmuudella tietää ja jokainen toimii hankkimansa tiedon ja oman vaistonsa mukaisesti.

      Kuitenkin pitkäjänteiselle sijoittajalle salkun tyhjennys on hyvin vaikea päätös.

      Aloituksen aikaan suurin jarru on ollut työn alla oleva siirtyminen verotuksellisesti kiinnostavempaan maahan (ei ainostaan verotuksellisista syistä, joka tulisi hankkeen "boonuksena") jota ennen ei oikein olisi verotuksellisesti kannattavaa salkkuaan pois myydä, muutoin sen olisin jo toteuttanut.

      Mikäli olettamani / uumoilemani laskusuhdanne osakemarkkinoilla ja globaalissa taloudessa toteutuu ja Kiina-riskit realisoituvat, niin harkinnassa on ollut investoida liki koko tyjennetyllä salkulla öljyyn (tarkka kohde vain pitäsisi selvittää / valita), mikäli se laskisi lähelle edellisiä pohjia tai jopa sen alle. Tämä sillä oletuksella, että se seuraavassa kasvusyklissä nousisi uudestaan edes suunnilleen vastaavassa tahdissa kuin edellisellä kerralla.

      Edellisen öljydipin pohjien tuntumassa asiaa harkitsin, eli liki koko salkun myyntiä ja öljyyn siirtymistä tilapäisesti, mutta tuolloin salkussa oli niin kiinnostavan potentiaalin omaavia osakkeita, etten uskaltanut siirtoa toteuttaa.

      Keskustelin tuolloin erään ystäni kanssa aiheesta ja mainitsin, että jos jollakulla olisi varma ja nopea ostaja (velattomalle) asunnolleen tai talolleen ja laittaisi kaiken öljyyn siirtyen tilapäisesti vuokralle, niin saattaisi saada asuntonsa tuplana jos vain malttaisi odottaa. Öljyideksi tuplasi tuolloin huomattavasti nopeammin kuin edes osasin ajatella, ystäväni rohkeampi aika-arvio oli lähempänä, joskaan hän ei myynyt taloaan ja tuplannut sen arvoa.

      "Mihin sijoittaa jos uskoo öljyn nousuun?"

      - www.nordnetblogi.fi/mihin-sijoittaa-jos-uskoo-oljyn-nousuun/06/02/2015/?cmpe=mail-fiNewsletter-04-2015

      Aika näyttää miten tilanne markkinoilla etenee, mutta näen enemmän globaaleja epävarmuuksia kuin varmuuksia salkun hyvinvointia ajatellen, joka ei ainakaan sijoittajan levollisuutta kasvata.

    • Gerbiili

      Tyypillistä, että monet luulevat suurempaa orastavaa laskua vain hetkelliseksi korjaukseksi, jonka jälkeen palataan mukamas taas kestävälle nousu-uralle ja tehdään tiliä osakkeilla/rahastoilla entiseen malliin. Minusta alkuvuoden nousuhuuma oli jo vakava varoitusmerkki, kun katsotaan nollakorkojen keinotekoista tilannetta ja maailmantaloutta laajemmin: Kiinan epävarmuus ja talouden hiipuminen. USA:n nousevat korot. Euroopan nousevat korot (hieman myöhemmin), Japanin kitukasvuinen/taantuva talous (rahan pumppaamisesta huolimatta). Raaka-aineiden hintojen lasku, Brasilian talous, Venäjän talous, Venezuela, Argentiina, Kreikka. Suomi...

      Kupla on jo puhkaistu Aasiassa, mutta kaikki ilma ei karkaa kerralla :D Yritämme selitellä asioita parhain päin, vaikka toinen jalka on jo suossa.

    • kuplan_puhallusko

      Kyllä tässä kaikessa on pikemminkin globaalin ja pitempikestoisen lisä-talousongelmien merkit ja uhkat kuin, vain aluueelliset, tilapäiset ja lyhytkestoiset tasokorjaukset.

      Unohtamatta kaikkia geopliittisia jännitteitä, jotka nekään eivät edesauta talousilmapiiriä.

      Useinkin siinä vaiheessa on iso kuva (globaali lasku) selkenee, niin on jo liian myöhäistä reagoida realisoidakseen runsaasti sulaneen salkun, sillä siinä vaiheessa tasot ovat tulleet kerrassaan jo niin paljon alas. Sitten odottaa pitkä laiha periodi. Pitkäjänteisen sijoittajan on paljon helpompi ostaa kuin myydä.

      "Aasian pörssit syöksyvät"

      "Rytinä Aasian pörsseissä jatkuu maanantaina. Osakkeiden hinnoista on huhtikuun jälkeen sulanut jo viidennes."

      - http://www.taloussanomat.fi/porssi/2015/08/24/aasian-porssit-syoksyvat/201510741/170

      Melko usein olisi hyvä seurata vahvaa vaistoaan, sillä usein toisin toiminen osoittautuu ei kannattavaksi. Tamä laajemminkin elämässä.

    • kuplan_puhallusko

      Mikäli todellakin omaisi kristallipallon ja öljyn hinta varmuudella laskisi nonkin alas, niin nyt todellakin kannattaisi alkaa progressiivisesti likvidoida koko salkku ja panostaa tuolla tasolla "mustaan hevoseen" all in periaatteella ja sitten vain odotella kaikessa rauhassa.

      Todellisuudessa sijoittamisen skenaariot eivät muotoudu noin yskiviivaisen helposti, eikä varsinkaan varmuudella ennalta ennustettaviksi.

      - ->

      "Maailmalla on luultua enemmän ylitarjontaa öljystä, arvioi Goldman Sachs. Tämä voi painaa barrelin hinnan jopa 20 dollarin tuntumaan."

      "Goldman arvioi raportissaan, että todennäköisimmässä skenaariossa WTI-laadun öljy maksaa ensi vuonna 45 dollaria barrelilta. Vielä toukokuussa pankki uskoi 57 dollarin hintaan. Brent-laadun hinnan pankki uskoo olevan ensi vuonna 49,50 dollaria."

      - http://www.taloussanomat.fi/energia/2015/09/11/suurpankin-raju-arvio-oljyn-hinta-voi-romahtaa-20-dollariin/201511789/12

    • kuuma_totuus

      "Nobelisti varoittaa: "Markkinoilla on kupla"

      "Minusta näyttää, että markkinoilla on kupla, kun osakkeiden hinnat ovat lähes kolminkertaistuneet vain kuudessa vuodessa, ja samaan aikaan luottamus markkinoiden arvioon on kärsinyt, Robert Shiller sanoo Financial Timesissa."

      "Shillerin kehittämän indeksin mukaan osakkeiden yliarvostuksen riski on korkein sitten vuoden 2000 teknokuplan."

      "Kurssien laskun ajankohtaa on kuitenkin mahdoton ennustaa, Shiller korostaa."

      - http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2015/09/14/nobelisti-varoittaa-markkinoilla-on-kupla/201511826/12

      • harharharharharharhar

        Shillinki varoittaa: markkinoilla on rupla :D
        hähhähhäh


    • Fornet

      Kupla ja kupla, tuossahan jo korjattiin aika reilusti arvostuskertoimia ja kursseja. Euro-osakkeet eivät ainakaan ole kovin kalliita, saati sitten kuplassa. Kiina on hidastanut ja osittain kupla puhjennut, mutta ei se kuitenkaan romahda minnekään. Kasvu ja kehitys jatkuu vain vähän hitaammin ja uusin arvostuksin matalammalta tasolta.

    • puustine

      Talviaika lisää öljyn kulutusta merkittävästi, hinta ei voi laskea loputtomiin. Uusia investointeja ja öljylähteitä on laitettu jäihin, mikä nostaa hintaa pidemmällä tähtäimellä.

    • kuplan_puhallusko

      Aistin edelleen ilmassa olevan kaikki vakavan rysäksen potentiaalin ainekset, liitokset nitisevät joka puolella nollakoroilla jälleen kerran ylivelkaantuneessa maailmaa.

      Ongelma on myös se, että mistä joustoja seuraavan kriisin hoidossa voi hakea kun korotkin ovat jo valmiiksi nollassa.

      Samaan aikaan kun talous ontuu globaalisti, myös kaivos- ja raaka-aineet ovat vahvassa leskutrendissä ja öljyn jatkuvalle taantumalle ei näy pohjaa, eikä globaalissa taloudessa ole elementtejä, jotka tilanteen korjaisivat. Toki öljyn hinnamuodostukseen vaikuttavat muutkin tekijät kuin pelkkä ylitarjonta.

      Kun liitokset tarpeeksi natisee ja sijoittajien pelkokerroin kasvaa riitävästi, niin joidenkin kuprujen seurauksena alkaa globaali domino aivan surprimekriisin tapaan. Huoli, stressi ja paniikki valtaa sijoittajien psyken samalla kun turvasatamia on vaikea löytää.

      ***

      "Näin seuraava eurokriisi on vielä äkäisempi"

      - http://www.taloussanomat.fi/porssi/2016/01/03/nain-seuraava-eurokriisi-on-viela-akaisempi/20166/170

      "Finanssiriskit koholla – eikä vain Kiinassa"

      - http://www.taloussanomat.fi/porssi/2016/01/10/finanssiriskit-koholla-eika-vain-kiinassa/2016259/170

      ***

      ""Viimeksi öljyn vuosihinta oli näissä lukemissa 1999""

      - http://www.taloussanomat.fi/energia/2016/01/13/viimeksi-oljyn-vuosihinta-oli-naissa-lukemissa-1999/2016412/12?pos=related

      "Oil could crash to $10 a barrel, warn investment bank bears"

      "Petrol prices could fall back to levels last seen in 2009 as major banks say there is no bottom in sight for the world's lopsided market"

      - http://www.telegraph.co.uk/finance/oilprices/12094394/Oil-price-could-fall-to-10-a-barrel-warn-investment-bank-bears.html

    • youpayou

      Jos yhtiöiden tulokset eivät nouse ja osakemarkkina nousee vielä pari vuotta, niin sitten alkaa kupla muodostua.

      • hjiuouik

        Kurssit tulleet alas 7% tänä vuonna . Vuositasolla kyllä vielä 2,6 % plussalla.


      • youpayou

        Juu, selkeä korjausliike pitkän nousun jälkeen. Kuplaa ei näillä näkymin tulossa.


      • lamassaonkivaoll

        hahhah kupla puhkeaa puolen vuoden sisällä täysin menään kuules alle 2008 tason että heilahtaa. 2017 vuoden lopulla alamme nousta


      • youpayou

        Kupla tarkoittaa sitä että tunnusluvut ovat pilvissä esim. P/E 30 tai P/BV 5. Nyt kyseiset tunnusluvut ovat pitkän aikavälin keskiarvossa tai jopa vähän alle P/E n. 13-15 ja P/BV n. 2. Toki kurssit voivat tulla näiltä tasoilta alas mutta se ei johdu arvostuskuplasta vaan jostain muusta (mm. yleisestä epävarmuudesta joka on seurausta pitkästä noususta). Oston paikka jos vielä lisää notkahtaa.


    • halpa_käänne

      Jos tuotto ei vastaa hintaa, alas tulee.

    • gengre

      Omx indeksi 7825 . Finassikriisissä käytiin syvällä ja siitä tapahtui nousu ja oltiin tammikuussa 2011 jo tämän päivän tasolla mutta sitten taas painuttiin 5000 pisteen tasolle mutta kesällä 2012 alkoi yhtäjaksoinen nousu ja viime vuonna käytiin jo 9000 pisteessäkin.

      • uuttelias

        Missä noita indeksipisteitä voi seurata?


      • Tietähtiin

        Indeksijä voi seurata vaikkapa teksti-tv:n kautta, pankkien sivuilta, lehtien taloussivuilta, ym vastaavista! Jos osakkeisiin sijoittaminen kiinnostaa, niin kannattaa lukea sijoitusoppaita, kylmiltään mukaan lähtemistä en suosittele. Suomalaisia oppaita löytyy vaikkapa Seppo Saarion, Vesa Puttosen ja Kim Lindströmin kirjoittamina.


    • Kuka.tietää

      Vuonna 2017 romahtaa?

    • romahdus

      No ei romahda, mutta ainahan sitä saa maalailla ja pelotella.
      Mikä on muuten romahdus ?
      Vuoden 2008-2009 pudotus markkinoilla oli suuri, minulla se hyvin hajautetussa salkussa merkitsi "vain" noin 5% pudotusta, joten ei se maailmanloppu ollut. Pari vuotta ei tarvinnut veroja sijoituksista maksaa, kunnes päästiin taas kasvu-uralle.

    • Tollo71

      "Varma" vastaus löytyy vain ja ainostaan tältä palstalta! (Huumoria)
      Kuplat yms todetaan jälkikäteen. - Itse ostan kuukausiostoin, näin "osun" väistämättä sekä hyviin että huoihin aikoihin.

    • pjs69ou

      Taloutta elvytetään keinotekoisesti velaksi rahajärjestelmän tuhoon asti. Ihmiskunta pelaa vaarallista leikkiä. Kaikki voi mennä päin helv...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1665
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      19
      1525
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      69
      1434
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      45
      1401
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      50
      1323
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1268
    7. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      9
      1147
    8. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1130
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1114
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1105
    Aihe