Sukunimen tarkoitus

sukututkimus

Hei! Mitä teille tulee mieleen sukunimestä Karvonen? Olen jonkin aikaa miettinyt, mitä se mahtaa merkitä, mutta sille ei oikein tahdo löytyä järkevää merkitystä. Mitä mieltä muuten itse olette kyseisestä sukunimestä?

21

1001

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • raefsd

      Eiköhän tuohon löydy vastauksia jostain sukunimikirjasta (-> kirjastoon, mars). Noissa linkeissäkin on jotain arvailuja
      http://www2.kirjastot.fi/kysy/arkistohaku/kysymys/?ID=88a4327e-5097-4cc5-8f66-ad77aab96fa5
      http://www.kysy.fi/kysymys/sanan-karvia-alkupera-kiinnostaa-asun-karviassa-en-karvialla-satakunnassa

      Mitäkö mieltä? Sitä mieltä, että jos tuosta nimestä ei löydä mitään suomenkielistä merkitystä, kielitaidossa ja/tai mielikuvituksessa on jotain vikaa. Karva(inen), karvas (karvaus), ehkä jopa karja-johdannainen... Puhumattakaan sitten, jos lähdetään muille kielialueille kuten tuossa kirjastot-linkissä.

      • sukututkimus

        Joo. Kielitaidossa nyt ei mitään vikaa ole ja sanoinkin että JÄRKEVÄÄ merkitystä, mutta kirjastosta tosiaan voisi löytyä kirjoja sukunimiin liittyen.


      • aaaaaaaaaaaaaaajjj

        Nimet ; Karva, Karvanen, Karvonen, jne. monesti samaa alkuperää, jota ei tiedetä varmasti.

        Jo suositelluissa nimikirjoissa on paljon hyödyllistä tietoa. Itselläni on sellainen, mutta en alkanut kopioimaan tekstin runsauden vuoksi.

        Sukunimet , Pirjo Mikkonen-Sirkka Paikkala. Hyvä ja hyödyllinen teos. Suosittelen.

        ISBN 951-1-14936-9


      • nohuh
        sukututkimus kirjoitti:

        Joo. Kielitaidossa nyt ei mitään vikaa ole ja sanoinkin että JÄRKEVÄÄ merkitystä, mutta kirjastosta tosiaan voisi löytyä kirjoja sukunimiin liittyen.

        Mitähän JÄRKEVÄÄ merkitystä lisänimistä pitäisi löytää?

        Esim. mahdollinen karva -> Karvonen on ihan yhtä järkevä kuin niemi -> Nieminen tai haapa ->Haapanen.


      • sukututkimus

        Jos se sanasta karva tulisi niin eiköhän se olisi suoraan Karvanen, mutta tuo Karvonen ja Karvinen ilmeisesti voisi tulla germaanin kielestä Garufrid tms, mutta miksei myös sanasta karva.


      • nohuh
        sukututkimus kirjoitti:

        Jos se sanasta karva tulisi niin eiköhän se olisi suoraan Karvanen, mutta tuo Karvonen ja Karvinen ilmeisesti voisi tulla germaanin kielestä Garufrid tms, mutta miksei myös sanasta karva.

        Karva -> Karvo-- on ihan mahdollinen suomen kielessä tapahtuva vääntyminen. Paljon isompiakin muunnoksia tapahtuu. Karvinen kuulostaa äkkiseltään vähän etäisemmältä, muunnos a->i ei tapahdu niin helposti kuin a->o.

        Mutta meillähän on kielitieteilijät näitä pohdintoja varten... ja jos he eivät ole vielä päässeet tuosta asiasta selvyyteen, niin tuskin mekään täällä.


      • vanhempijuttu

        Tuosta tuli mieleen vanha oikeuteen päätynyt riitajuttu, jossa kummankin asianosaisen nimi oli Karvanen, toinen kuului tähän kauniimpaan sukupuoleen, toinen oli mies. Ensimmäisen todistajan sukunimi puolestaan oli Jortikka. Kun oikeudenkäynti alkoi, huusi ovimies: Karvanen vastaan Karvanen ja Jortikka sisään!


      • Virtaskavaan
        sukututkimus kirjoitti:

        Joo. Kielitaidossa nyt ei mitään vikaa ole ja sanoinkin että JÄRKEVÄÄ merkitystä, mutta kirjastosta tosiaan voisi löytyä kirjoja sukunimiin liittyen.

        Miksi nimellä' pitäisi olla JÄRKEVÄ merkitys? Ei etunimilläkään ole, ainakaan kaikilla.
        Vuosisatoja nimet vaihtuivat asuinpaikan mukaan. Torpan nimi säilyi, ja asukas käytti torpan nimeä niin kauan kuin asui siinä. Usein pappi käytti vain isän nimeä, esim. Antti Antinpoika, joka kirkonkirjassa asuu Karvosen torpassa. Muutossa nimi vaihtui. Sukututkija tapaa monta kertaa tutkittavan, jolla on olut käytössään 3-4 sukunimeä. Varsinkin Länsi-Suomessa tapa oli yleinen. Siinä joutuu tarkkana pitämään lukua syntymäajoista ja vanhempien nimistä, ettei eksy väärään torppaan!
        Sotilasnimet vielä erikseen. Nehän oli sidottu armeijan rulliin, niin että kun mies vaihtui, nimi säilyi samana seuraavalle.


      • ministerin_torppa

        Erään esi-isäni sotilasnimi oli Stubb, ollaankohan tässä pääministerin sukulaisia. Oliko nuo sotilasnimet kuinkakin keksittyjä, vai käytettiinkö nimiä joita oli 'siviilikäytössä'?


      • Sukuhutkija

        Sotilasnimi oli lähes aina lyhyt ruåtsinkielinen nimi ja yleensä se oli kyseisen ruodun nimi, joten sotilasnimi siirtyi uudelle sotilaalle joka tuli ruotuun. Ei aina, mutta yleensä. Sitten tuo sotilasnimi saattoi jäädä jälkikavulle siviiliinkin. Jne.


    • passitongaypietu

      karvonen on serkkupoika venäjän karjalassa.

      • tarkennus

        Voisitko tarkentaa, kun ei ulkopuoliselle oikein avaudu?


    • olisikoapua

      No itse tiedän sen, että joissakin murteissa tunnetaan sana Karvo, joka tarkoittaa jotain saarta tai sinnepäin.

    • tosiasiat

      Sukunimet Karvinen, Karvonen ja Karvanen ovat luultavasti samaa kantaa. Kyseiset sukunimet ovat esiintyneet Suomessa jo 1500-luvulla. Voi olla, että ne tulevat sanasta "karva", joka on tarkoittanut tuohon aikaan väriä. Ruotsin kielen sana "färg" on korvannut sen 1600-luvun alussa. Sukunimikirjassakin on sanottu, että nimet voisivat tulla mahdollisesti esimerkiksi henkilön hiuksista tai karvoista, mutta tämä ei ole mahdollista juurikin sen takia, että färg on korvannut karvan suomen kielessä vasta 1600-luvulla, kun taas nämä sukunimet esiintyvät jo 1500-luvulla.

    • auttaisiko

      Pirjo Mikkosen kirjassa sukunimet sukunimi Karvonen selitetään germaanisperäiseksi. Samaa kantaa ovat myös Karvanen, Karvinen ja ilmeisesti myös Kervinen. Kirjassa sanotaan myös, että Karva-lisänimet eivät kelpaa nimien taustaksi.

      • parturinna

        - Kervinen on kyllä lampaan keritsijästä väännetty sukunimeksi.


    • luulija

      -- Kyllä tässä taitaa olla ammattinimike karvari eli nahan parkkaajaa tarkoittava henkilö ,jolla perhe ,ja siitä > Karvoset, niin kirkonkirjoihin jäänyt Karvonen.

    • Ukin-nimi

      Ukkini äidin puolelta oli nimeltään Karvonen. Lähtöisin Lapinlahden karvasalmelta. Liekkö paikan nimellä osuutta asiaan.

    • NilesKarfuain

      KARVA On tarkoittanut epätasaisuutta, väriä, epäsäännöllisyyttä ihossa(syntymämerkki tatuointi arpi ). Se on ollut myös eräs karhun nimityksistä. Voi tulla nimestä Garf.

    • karvapersepaviaani

      Kuulun sukuun jossa 1500-luvulla esiintyy nimeä Karvanen. Talo on samalla alueella kuin kaksi muuta. Kaikilla on karhuun viittaava nimi. Geenitestien perusteella sanoisin että kaikki Karvoset, Karviset ja Karvaset eivät ole samaa alkuperää.

    • Anonyymi

      Esi-isäni oli Karvanen, muut nimet viitaavat karhuun joten oletan että Karvanenkin on vaan yksi karhun nimistä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      352
      3972
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1739
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1520
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      61
      1487
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      28
      1328
    6. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      58
      1305
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      51
      1302
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      196
      1259
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1190
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1177
    Aihe