Miten vl:t tulkitsevat evankeliumien symbolit?

maastalentoon

Kanonisten evankeliumien symbolit:

Matteus: ihminen jolla on siivet
Markus: siivekäs leijona
Luukas: siivekäs härkä
Johannes: kotka

17

102

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hienokysymys

      Älä kysy veeälliltä tuollaista. Ne ovat kykenemättömiä vertauskuvalliseen ajatteluun.

    • tossakinsymboli

      saatana : melperi

    • viisausJumalalta-vl

      Ne kuvaavat evankeliumin työn eri vaiheita. Nyt on menossa kotka-vaihe, joka kuvaa sitä että evankeliumi on lähtenyt liikkeelle nopeasti kaukaisiinkin maihin. Tämä kotka-vaihe alkoi 1990-luvulla, erityisesti aivan sen lopulla (ennen maailman tuhoa tuhonenkelien käsissä, Karitsan sinetti on erityisen kiireesti merkittävä loppujen valittujen otsiin).

      Niin on selittänyt tätä ainakin iäkäs vl-puhuja Juhani Uljas (Johanna Hurtigin isä).

      Uljaan mukaan ihminen kuvaa sitä vaihetta kun Herra Jeesus oli täällä maan päällä ihmisruumiissaan tekemässä itse henkilökohtaisesti evankeliumin työtä vanhanliiton lopulla ja uudenliiton alussa.

      Leijona kuvaa Juudan leijonaa, eli Herraamme Jeesusta Kristusta. Leijona kuvaa tässä yhteydessä myös Juudan leijonana sitä vanhanliiton evankeliumin työn vaihetta, joka tapahtui Juudan heimon keskuudessa.

      Uljaan mukaan härkä kuvaa vanhanliiton esikuvallisia uhritoimituksia, ja symboloi siis vanhanliiton evankeliumin työn jaksoa. Eläimen uhraaminen vanhanliiton aikana oli esikuva Kristuksen tulevasta kärsimyksestä ja kuolemasta meidän syntiemme sovitukseksi. Ensimmäisen uhritoimituksen eläinuhrilla suoritti Jumala itse KÄYSKENNELLESSÄÄN paratiisissa, kun hän valmisti samasta eläimestä Aadamille ja Eevalle nahkavaatteet (joissa on vertauskuva Kristuksen vanhurskauden vaatteesta).

      Ongelma voisi ehkä joidenkin mielestä olla tässä teoriassa se, että ihmis-vaiheen ja kotka-vaiheen väliin jää aukko. Sen voi kuitenkin selittää niin, että ihmisvaihe jatkui sieltä Jeesuksen maan päällisessä henkilökohtaisessa lihassa olemisen ajasta aina 1990-luvulle asti (itseasiassa siitä eteenpäinkin). Itseasiassa ihmisvaihe on ollut aina, myös kaikkien muiden vaiheiden aikana samanaikaisesti. Evankeliumi on aina julistettu ihmisen hahmossa.

      Niin teki Jumalakin käyskennellessään kahdella jalalla paratiisissa julistaessaan protoevankeliumin ensimmäiselle ihmisparille. Onhan ihminen luotu Jumalan kuvaksi, joten Jumalalla on siis ihmisen hahmoa vastaava hahmo (tosin ääretön kertaa jumalallisempi ja hengellisempi, sillä Jumala on HENKI). Uskovaiset ihmiset myöskin julistavat syntien anteeksiantamuksen evankeliumia Jeesuksen nimessä ja veressä, joten juuri siinäkin on tämä ihmishahmo pelissä mukana.

      Näin siis mitään todellista aukkoa ei ole ihmisvaiheen ja kotka-vaiheen välissä.

      • manvantara

        "Ne kuvaavat evankeliumin työn eri vaiheita. Nyt on menossa kotka-vaihe".

        manvantara (sanskr.). Ilmennyksen aikakausi vastakohtana pralajalle (hajoaminen eli lepo); nimitystä käytetään erilaisista kierroksista, varsinkin "Brahmaan päivästä"" — 4 320 000 000 aurinkovuotta — ja yhden Manun hallituskaudesta — 308 448 000 vuotta. Sananmukaisesti manuantara merkitsee "manujen välillä". (Katso Salaista Oppia, II osa, s. 78–).


      • aikalaisia

        Vesimiehen aikakausi sanoisi teosofia.


      • paasiäinen

        kesäaika valvottaa.


    • etsivä-xx

      tulkitseeko mitenkään. Kun ei tulkitse luterilainen ylipäätään. En ole koskaan kuullut niistä puhuttavan joten täysin merkityksettömiä ovat luterilaisuudessa ja evl kirkossa.

      • viisausJumalalta-vl

      • kiitos_selvennyksestä
        viisausJumalalta-vl kirjoitti:

        Saarna johon viittasin yllä olevassa kirjoituksessani.

        http://archive.laestadianlutheran.org/sermons/z_Older_Archives/LLC/LLC_Winter_Services_2010/0228_JUljas.mp3

        Kiitos! Tämä saarna selvensi asiaa.

        Vanhoillislestadiolaiset eivät siis pidä näitä neljää eläintä evankeliumikirjojen symboleina, vaan ne kuvaavat evankeliumin työtä ja sen eri vaiheita, sekä Jumalan seurakuntaa, joka on täynnä silmiä ja korvia.

        Kotka-aika alkoi todellakin 1990-luvun lopulla, mutta kotka-aika on ollut myös mm Laestadiuksen ajasta 1880-luvulle, sekä Paavalin aikana, kun elävä evankeliumi levisi nopeasti Vähään Aasiaan, Etelä-Eurooppaan, Etiopiaan, Pohjois-Afrikkaan, Intiaan, Armeniaan, Kyprokselle ja laajemmalle Lähi-itään.


    • etsivä-xx

      Uljas esittää että vanhan testamentin seurakunnat uskoivat, joita kuvataan israelin kahdellatoista sukukunnalla, uskoivat aivan samoin kuin seurakunnat nytkin.

      Ja höpsistä näitä juttuja. Hevosvaunuoppeja

      Ei juutalaisuus ole kristinuskoa ainakaan juutalaisten seurakuntien tasolla.

      katso Jumalan karits joka oli tapettu maailman alusta asti. Nyt mennään jo raamatun ohi kirkkaasti, ei Jeesus ollut tapettu maailman alusta asti koska Jeesus kuoli vain kerran.

      Onko vaimo on kristuksen opin oikea ymmärrys kuten Uljas väittä vai neitsyt Marian kuvaus kuten vanhat kirkot opettavat.

      En näitä uljaksia kuunnellessani ollenkaan ihmettele miksi teologisesti oppinut Luther Ilmestyskirjoja erityisesmmin arvostanut. Niiden tulkinnoilla voidaan kehitellä vaikka mitä.

      Onneksi näitä Uljaan saarnoja ei kuulla enää missään ja hyvä niin.
      Kun en ole syntynyt lestadiolaiseksi en kaikkea eritysemmin arvosta.

      • viisausJumalalta-vl

        Aabrahamista sanotaan Raamatussa, että hän sydämessään jo uhrasi oman poikansa Iisakin, kun hän sen aikoi tehdä.

        Hepr. 11:17
        Uskon kautta uhrasi Abraham Isaakin, kuin hän kiusattiin, ja uhrasi ainokaisensa, kuin hän jo oli lupaukset saanut,

        Jaak. 2:21
        Eikö Abraham, meidän isämme, töiden kautta vanhurskautetuksi osoitettu, kuin hän poikansa Isaakin alttarille uhrasi?

        Jumalan Karitsa Herra Jeesus Kristus päätti jo ennen aikojen alkua uhrata itsensä ihmiskunnan puolesta syntiemme sovitukseksi. Niinpä Karitsa teki sen Jumalan edessä jo ennen aikojen alkua. Huomaa, että Jumala näki kaikki 'tulevat' hetket edessään, jo ennen kuin hän oli luonut mitään aikaa. Jumala siis näki edessään jo ennen aikojen alkua sen pitkänperjantain tapauksen, kuin jo tapahtuneena, kun hänen ainoa poikansa Jeesus ihmisen (se on: vain yhden ihmisen poika: Marian) poika uhrasi itsensä ristillä kaikkein edestä.

        Ps. 90:
        "4 Tuhat vuotta on sinulle kuin yksi päivä, kuin eilinen päivä, mailleen mennyt, kuin öinen vartiohetki."

        Ilmestyskirjassa tarkoitetaan siis tässä Jeesusta Kristusta, sitä Teurastettua Karitsaa:

        Ilm. 13:8
        Ja kaikki, jotka maassa asuvat, kumarsivat häntä, joiden nimet ei ole kirjoitetut Karitsan elämän kirjassa, joka maailman alusta tapettu on.


      • etsivä-xx

        viisausVL jumalalta

        Biblia johtaa harhaan
        Tässä on jae "oikein"

        8 Kaikki maan asukkaat kumartavat sitä -- kaikki ne, joiden nimi ei maailman luomisesta alkaen ole ollut kirjoitettuna teurastetun Karitsan elämänkirjaan. [Luuk. 10:20 ]

        vuoden 1933/38 on sekin oikein eikä väärin kuten biblia
        Ja kaikki maan päällä asuvaiset kumartavat sitä, jokainen, jonka nimi ei ole kirjoitettu teurastetun Karitsan elämänkirjaan, hamasta maailman perustamisesta.

        Biblia on "hoono soomi" valitettavasti. Ei karitsa olut tapettu maailman alusta, koska sovitus tapahtui vasta myöhemmin, mutta Jumalan ennaltatietämystä on se, että hän on tiennyt ketkä pelastuvat.

        Osta trio Raamattu. SRK:n todella mallikas julkaisu, moni asia oikenee siitä.


      • Etsivä-xx

        Kyllä Vanhan liiton aikaan oli pyhiä jotka uskoivat lupaukseen mutta eivät israelin heimot uskoneet lupaukseen kristuksesta. Jos olisivat uskoneet silloinhan juutalaisuus riittäisi tai olisi riittänyt.


      • viisausJumalalta-vl
        etsivä-xx kirjoitti:

        viisausVL jumalalta

        Biblia johtaa harhaan
        Tässä on jae "oikein"

        8 Kaikki maan asukkaat kumartavat sitä -- kaikki ne, joiden nimi ei maailman luomisesta alkaen ole ollut kirjoitettuna teurastetun Karitsan elämänkirjaan. [Luuk. 10:20 ]

        vuoden 1933/38 on sekin oikein eikä väärin kuten biblia
        Ja kaikki maan päällä asuvaiset kumartavat sitä, jokainen, jonka nimi ei ole kirjoitettu teurastetun Karitsan elämänkirjaan, hamasta maailman perustamisesta.

        Biblia on "hoono soomi" valitettavasti. Ei karitsa olut tapettu maailman alusta, koska sovitus tapahtui vasta myöhemmin, mutta Jumalan ennaltatietämystä on se, että hän on tiennyt ketkä pelastuvat.

        Osta trio Raamattu. SRK:n todella mallikas julkaisu, moni asia oikenee siitä.

        Kiitos hyvästä huomautuksesta etsivä-xx:lle.

        oppia ikä kaikki nähtävästi taas.

        Mutta oletko varma, että Bibliassa tuo olisi väärin käännetty? Minäkin pidän sitä nyt mahdollisena, kun annoit hyvää valistusta.


      • etsivä-xx

        Nyt tarvittasiin oikea teologi. nimittäin en osaa alkukieltä (ainakaan vielä) joten nyt sait puolestaan minut epäilemään. Nimittäin kun luin Luther 1545
        8 Und alle, die auf Erden wohnen, beten es an, deren Namen nicht geschrieben sind in dem lebendigen Buch des Lammes, das erwürget ist von Anfang der Welt.

        Englanninkielinen raamattu
        8 And all that dwell on the earth shall [1] worship him, every one whose name hath not been [2] written from the foundation of the world in the book of life of the Lamb that hath been slain. [1) See marginal note on Re 3:9. 2) Or written in the book…slain from the foundation of the world ]

        Nyt täytyy sitten toivoa että jotakin oppinutta kiinostaisi tämä niin paljon että vastaisi meille. viisaus Jumalalta -vl

        Kiitos kuitenkin kirjoituksestasi. Keskustelu täällä alkaa käydä mielenkiintoiseksi.
        Lisää tällaisia jo suvaitaan sekin että välistä vähän "tölvin" kun en ymmärrä perinnettä. Niitä tutkaillessa kuitenkin selviää asioita, sellaisiakin mistä sitten loppujen lopuksi päästään toisiin asioihin yhdistämällä sinänänsä lestadiolaiseen uskonkysymyksiin, mutta ei välttämättä ihan niin kuin joskus on kansanomaisesti sanottu. Jos niitä "löytöjä" ei olisi varmaankin olisin jo aikoja sitten katsastanut tietä muualle.


    • EläintenValtakunta

      Evankeliumien symbolit kertovat ihmiseläimen kehittymisestä kohti jumaluutta. "Leijona" = Jumalan valtakunta otetaan väkirynnäköllä, kuten lukee Raamatussa. "Siivet" viittaavat henkeen. Jumalan valtakunta/Taivaan valtakunta on hengen valtakunta.

      http://areena.yle.fi/tv/2208270

      • EläintenValtakunta

        Leijona ja härkä tarkoittavat "väkirynnäkköä" eli omaa uskallusta ja ponnistusta.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2221
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1948
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1908
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1710
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe