Maatalousyhtymä

Sakari85

Kuolinpesässä on osakkaana kaksi lasta ja miesleski, jonka nimissä jonkin verran metsää sekä asuintalo tonteineen. Asuintalossa leskellä oikeus asua testamentin perusteella ja osa pelloista vuokrattu ulkopuolisen käyttöön.

Miesleski on ottanut keskustelun aiheeksi yhtymän perustamisen, koska itse ei ikänsä puolesta pysty hoitamaan mm. metsiä ja haluaisi lasten hoitavan jatkossa niitä asioita. Selvittelin asiaa ja vaihtoehtoisena olisi Maatalousyhtymä ja Metsätalousyhtymä.

Kumpi vaihtoehto olisi parempi meidän tapauksessa? Onko yhtymän perustamisesta hyötyä verotuksen kannalta?

13

1167

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jokunenx

      Ehkä saat noista verottajan linkeistä jämptit vastaukset. Minä en ole mieltänyt noiden yhtymien välillä oleellista paremmuutta. Valinnan taitaa tehdä verottaja viran puolesta, kunhan ositus/jakokirja murto-osiin jakamisesta toimitetaan verottajalle.
      Kuolinpesään verrattuna pidän yhtymää parempana sen takia, että niin verot ja maksut kuin tulotkin tulevat omistusten suhteessa osakkaille. Eduksi voi lukea sen, että toisen rästejä ei joudu maksamaan ja tappioita voi vähentää omista tuloistaan. Edutkin ovat siis kovin riippuvaiset kunkin tilanteesta. Kysäise, niin kyllä verottaja neuvoo teidän etunne.

    • hankala_änkyrä

      Verotusyhtymä siitä tulee automaattisesti, kun kuolinpesä puretaan. Yleensä kuolinpesät kannattaa purkaa niin aikaisin kuin mahdollista. Nykyisellä lainsäädännöllä niiden "hengissä" pitämisestä ei ole juuri koskaan mitään etua, varsinkaan tavallisten ihmisten tavallisissa pesissä.

      • Kiinteistövero

        Eikös tuo verotusyhtymä koske vain kiinteistöveron perimisen tekniikkaa?


      • jokunenx

        Onhan se noinkin, mutta tuo "vain" on liioittelua. Yhtymäksi jaetussa pesässä on omaisuutta ja siten useimmiten joitain muitakin tuloja ja menoja.


      • Yhtymätietoa

        Mitähän oikein tarkoitat jokunenx?

        Eihän se omaisuuden määrä lisäänny tai vähene perinnönjaon seurauksena. Eivätkä yleensä myöskään tulot. Ja jos se kiinteistö, josta jaon myötä tulee yhtymä, on kesämökki tai omakotitalo jossa vaikkapa leski asuu, niin eihän se mitään edes tuota.

        Ja jos taas tuloja on, niin ne ovat kunkin omistajan henkilökohtaisia tuloja, eivätkä mitään yhtymän tuloja. Katsos kun se yhtymä ei ole mikään oikeushenkilö.


      • jokunenx

        No, rajaamasi esimerkki varmaan menee "nollilla" ja hallinnan omaavahan useimmat viulut maksaa. Ensimmäisessä vastauksessani totesin; "Eduksi voi lukea sen, että toisen rästejä ei joudu maksamaan ja tappioita voi vähentää omista tuloistaan. Edutkin ovat siis kovin riippuvaiset kunkin tilanteesta."
        Yhtymiä on todellakin kovin monen laisia. Tuon oikeushenkilön käsitettä en vatvo, mutta yhtymä kyllä tekee oman veroilmoituksensa ja verottaja jakelee risut/ruusut omistuksien suhteella osakkaille. Pesässä näin tehdä verotuksessa. Ehkä esimerkkisi pesää ei edes hyväksytä yhtymäksi juuri sen takia, että se olisi hyödytön.


      • Yhtymätietoa

        Kuolinpesä ei ole yhtymä, eikä yhtymään välttämättä liity hallintaoikeutta.

        Ja kukin yhtymän osakas tekee kylläkin ihan oman veroilmoituksensa, sillä yhtymää ei veroteta erillisenä yksikkönä. Yhtymä ei myöskään voi omistaa mitään eikä olla velkaa.

        Sen sijaan kuolinpesä on erillinen verovelvollinen ja sillä voi olla omaisuutta ja myös velkoja.


      • jokunenx

        Enpä huomannut aiemmin tietoiskuasi yhtymistä. Nappasin verottajan sivuilta pätkän, josta voinet löytää sen, että yhtymästä tehdään oma veroilmoitus, että siirrot osakkaiden verotukseen ovat mahdolliset. Ketjun kysymyshän oli kuolinpesän sijaan perustettavan maa- tai metsätalousyhtymän edullisuudesta, ei siis mökkien yhteisomistuksista.
        Kopio metsäyhtymästä: "Yhtymä on kuolinpesää edullisempi omistusmuoto, koska vuotuisessa metsäverotuksessa yhtymän tappiot välittyvät jo samana verovuonna osakkaiden henkilökohtaiseen verotukseen, ja näin metsätalouden tappiot saadaan hyödynnetyksi osakkaiden muiden pääomatulojen tai ansiotulojen verotuksessa."


      • Yhtymätietoa

        Usko nyt, ettei se yhtymä ole itsenäinen verovelvollinen (kuten esim. yritys tai muu yhteisö).

        Yhtymän tulo jaetaan verotettavaksi osakkaiden tulona. Jos minä omistan metsäkiinteistöstä 1/10 ja sinä 9/10 ja me myymme tonnilla puuta, niin minä saan satkun ja sinä saat 900.


      • jokunenx

        Olenko erreyksessä väittänyt yhtymää verovelvolliseksi, samassa merkityksessä kuin me kukin olemme verovelvollisia. Omissa ilmoituksissamme ilmoitamme yhtymämme ja osuutemme verottajalle ja yhtymästä ilmoitetaan eri lanketilla yhteenveto, jota kutsun metsäveroilmoitukseksi. Lue ajatuksella edellä oleva kopio ammattilaisten tekstistä.
        Ps. ainakaan kolmeen päivään en notku palstalla, eli eiköhän pidetä omat kantamme.


      • Yhtymätietoa

        En oikein nyt ymmärrä mikä sinun kantasi on. Etkä itsekään ilmeisesti tiedä mikä on pointtisi tai mitä ylipäätään yrität selittää.

        Yhtymä tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan siis sitä, että kiinteistöllä on useampi kuin yksi omistaja. Jos minä ostan 1/10:n jokunenxin omistamasta kiinteistöstä, niin simsalabim, muodostuu yhtymä. Samoin käy jos kaksi ihmistä ostaa yhdessä kiinteistön. Toisin kuin jokunenx väittää, yhtymää ei siis PERUSTETA, vaan se syntyy automaattisesti.

        Yhtymä ei ole mikään oikeushenkilö, eli se ei voi omistaa mitään, eikä se voi ottaa velkaa. Tulot tulevat suoraan omistajille ja jos velkarahaa tarvitaan, niin yhtymän osakkaat ottavat velat ihan itse henkilökohtaisesti.

        Kiinteistöstä mahdollisesti saatavat tulot ovat yhtymän osakkaiden henkilökohtaisia tuloja. Ja joo, saattaa olla, että ne voidaan ilmoittaa jollakin lomakkeella yhteisesti, mutta ei se tee yhtymästä mitään erillistä verovelvollista.

        Kuolinpesä taas on erillinen verovelvollinen, ja jos kuolinpesän omistama kiinteistö jaetaan perinnönjaossa osakkaille, muodostuu ihan samalla tavalla yhtymä kuin silloin kun kaksi ihmistä ostaa yhdessä kiinteistön.

        Tuo lainauksesi, jonka väität olevan verottajan sivuilta ("Yhtymä on kuolinpesää edullisempi omistusmuoto...") EI ole verottajan sivuilta.

        Lainaus on Metsäkeskuksen sivuilta:

        http://www.metsakeskus.fi/jakamattoman-kuolinpesan-omistusjarjestelyt#.VSpU6CjjG2c

        Eri vaihtoehtojen edullisuus taas ratkeaa tapauskohtaisesti. Se mihin sivulla viitataan, on mahdollisten luovutusvoittojen vähentäminen verotuksessa. Tällä on merkitystä vain silloin kun kiinteistö myydään. Puun myynnin kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

        Jos siis kuolinpesälle tulee omaisuuden myynnistä luovutustappiota, niin nämä saa vähentää vain kuolinpesän omista luovutusvoitoista. Ja jos taas osakkaat haluavat hyödyntää luovutustappioita omassa verotuksessaan, pitää kuolinpesä ensiksi jakaa ja myydä omaisuutta vasta sitten.

        Luovutustappio on siis vähennyskelpoinen vain saman verovelvollisen saamasta luovutusvoitosta. Ennen kuolinvuotta syntynyt kuolleen henkilön luovutustappio ei ole kuolinvuoden jälkeen vähennyskelpoinen kuolinpesän saamasta luovutusvoitosta.

        Mutta koska puun myynnistä saatavat tulot eivät ole luovutusvoittoja, niin niistä ei siis saa vähentää luovutustappiota.

        Toisinaan saatetaan saada pientä veroetua sen vuoksi, että kuolinpesä on jakamatta. Pääomatulojen verokanta on nimttäin 30 % 30.000 euroon asti ja sen yli menevältä osalta 33 %. Jos kuolinpesän osakkailla on jo itsellään henkilökohtaisia pääomatuloja 30.000 euroa tai yli, tarkoittaisi jako sitä, että kuolinpesän omaisuudesta tulevat tuotot verotetaan 33 %:n verokannan mukaisesti. Jos taas kuolinpesän omat pääomatulot pysyvät alle 30.000 eurossa, on vero "vain" 30 %. Tämän hyödyn merkitys on kuitenkin käytännössä täysin mitätön siihen hyötyyn verrattuna, mikä yleensä saadaan sillä, että kuolipesä jaetaan.


      • jokunenx

        Hienoa ja perusteellista yhtymätietoa sitä haluaville ja vihdoinkin myönnät yhtymästä tehtävän oman veroilmoituksen, josta olen yrittänyt kertoa. Tarkistin vastauksiani ja en ole väittänyt yhtymää oikeushenkilöksi. Yhtymän synnyksi olen kyllä maininnut perustamisen, mutta verottaja on kyllä kiitettävästi saanut toimimaan sähköiset käsittelynsä, mutta mahtaako nuo yhtymät muodostua aivan automaattisesti, mutta viranpuolesta kylläkin.
        Eiköhän tämä riitä alkuperäisen kysyjän hämmennykseksi ja oheistan vielä yhtymälomakkeesta 2C verottajan eväitä:

        "Esitäytetty metsätalouden veroilmoitus lähetetään kaikille metsää verovuoden aikana omistaneille luonnollisille henkilöille, verotusyhtymille ja kuolinpesille. Metsää omistavat puolisot saavat verotusyhtymien tapaan yhden yhteisen lomakkeen.

        Lomakkeella ilmoitetaan metsätalouden tulot ja metsätalouteen kohdistuvat menot."


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1615
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1244
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1157
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1086
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      2
      1072
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1039
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      970
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      932
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      857
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      741
    Aihe