Haluan sijoittaa mutta en vaan pääse alkuun

Aloitteleva

Olen täysin aloittelija näissä hommissa mutta kiinnostus on suuri sijoittamiseen. En vaan tohdi aloittaa tai oikeastaan pääse alkuun tässä hommassa. Mielestäni on aivan liikaa asioita joita täytyy hallita ja joita pitää tietää ennenkuin voi alkaa rahojaan sijoittamaan mihinkään.

Minua harmittaa tilanne ja haluaisin sijoittaa kaikki säästössäni olevat varani eli 20.000e on panos jota alan pyörittämään, pelkään kuitenkin että menetän vaivalla saamani säästöt hyvin nopeaa. Olen miettinyt että sijoitan kaiken kultaan? Kullassa rahani olisivat paremmin turvassa ja kullan hinta on vakaa ja aina helppo muuttaa rahaksi.

En tiedä miten tili avataan jossa pyöritän osakekauppaa ja en tiedä mitä se maksaa jos mitään kauppoja ei siellä tee yms yms Kaikki on niin monimutkaista ja vaikeaa, kirjoja sijoittamisesta kun lukee niin menee lopunkin pää sekaisin, eli en todellakaan tiedä mitä teen vai teenkö yhtään mitään ja pidän rahat sukanvarressa, josta inflaatio nakertaa rahojani jatkuvasti? ja lopuksi minulla on rikkinäinen villasukka ilman rahoja :(

10

63

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vakuusvaje

      Unohda heti aluksi "panoksen pyörittäminen". Pelaaminen, jatkuva ostaminen ja myyminen ei yleensä ole läheskään parasta sijoittamista. Osta, omista ja kerää tuotot. Ja muista, että kullan hinta ei oikeasti ole vakaa eikä metalli tuota korkoa eikä osinkoa. Kun olet vaivalla onnistunut keräämään 20000, älä ainakaan paiskaa sitä mihinkään kohteeseen kertaheitolla. Inflaatio on niin hidas, että voit kyllä käyttää jonkin verran aikaa asioiden opetteluun ilman että rahasi katoavat minnekään.

      Arvo-osuustilin tietysti tarvitset. Sellaisen saa joiltakin välittäjiltä ilmaiseksi eikä se omassa pankissasikaan maksa kuin muutaman kympin vuodessa. Veroasiatkin ovat viime vuosina kehittyneet niin, että välittäjä hoitaa ilmoitukset ja verottaja perii omansa automaattisesti. Ei näissä ole mitään pelkäämistä.

      Tässä on turha ruveta pitämään laajempaa osakesijoittamisen peruskurssia, varsinkin kun sellaisia on jo valmiiksi olemassa. Esimerkiksi http://www.porssisaatio.fi/opetus/ sisältää monentasoisia oppaita, joista varmasti löytyy sopiva.

    • jdgh

      Kuten edellä jo viitattiin - jos haluat sijoittaa, sijoita hyviin yrityksiin, älä kurssiin tai rikkinäisiin villasukkiin.

      Jos haluat pelata, on kutakuinkin sama pelaatko flipperiä tai totoa, vai treidaatko pörssissä. Jollain äärimmäisen pienellä todennäköisyydellä sinusta tulee rikas, ja suurella todennäköisyydellä toiset keräävät sinun rahasi omiin taskuihinsa.

    • Aloitteleva

      Onneksi tuo arvo-osuustili ei sentään maksa mitään kun sen avaa ja pitää. Miten se menee käytännössä, jos minulla olisi 10 kpl metsoa ja myyn tai ostan ne niin meneekö koko rämpistä sama provikka kun jos myisin tai ostaisin vain yhden metson? Ja se on epäselvää että jos ja kun haluan myydä osakkeita niin onko niille aina ostaja heti? vai voiko olla ettei kukaan osta osakkeitani pitkään aikaan vaikka kaupan olisi? Lainasin pari kirjaa avukseni ja alan hiukan nyt opiskella asiaa. Tilin avaan varmaan tällä viikolla jo, mutta ekoista kaupoista en osaa sanoa ja sitä että hajautanko ainakin 10:en eri osakkeeseen ja ostanko samaa osaketta 5-10kpl? Tämä kaikki on niin uutta vielä. Ajattelin kuitenkin ainakin Wärtsilää, Outotecia ja Metsoa?

    • Harkitseva

      Onko asia tosiaan niin että jos ostan osakkeen joka maksaa vaikka 0.10e niin eikai siitä mene 3e palkkio? ja siis jos ostan 10 osaketta niin meneekö jokaisesta ostamastani osakkeesta tuo minimi palkki 3e, eli 10 x 3e? Sittenhän tässä ei paljon järkeä ole? sanokaa että olen pahasti metsässä nyt?

      • Vakuusvaje

        Hinnoittelu vaihtelee jonkin verran välittäjien kesken, mutta yleensä nuo kiinteät summat ovat minimipalkkioita. Lisäksi tai sen sijasta palkkio voi olla jokin prosenttiosuus kaupan arvosta. Jos ostat yhden osakkeen, siitä menee minimipalkkio, esim. tuo 3 euroa. Jos ostat 10 saman yhtiön osaketta, kaupasta menee todennäköisesti aivan sama kolmen euron palkkio kuin yhden osakkeenkin ostosta. Prosenteista puhutaan vasta kun kauppa on hieman suurempaa luokkaa. Mutta kymmenen eri yhtiön osakkeista menee kymmenen palkkiota.

        Isoissa yhtiöissä on ostajia ja myyjiä aina sen verran kuin piensijoittaja tarvitsee, jos sinulle kelpaa senhetkinen markkinahinta. Pienissä yhtiöissä voi joskus joutua odottelemaan tai tinkimään hinnasta, jos on enemmälti myytävää. Aseta _aina_ jonkinlainen hintaraja kauppaa tehdessäsi, ettei vastapuolten puutteesta aiheudu kalliita yllätyksiä.

        Hajauttaminen ei ole ihan niin välttämätöntä silloin, kun sijoitukset ovat vielä pieniä. Kolmen euron palkkiolla sijoituksen yhteen yhtiöön pitäisi olla mieluimmin vähintään 500 euron luokkaa, jottei palkkio syö turhaan tuottoa. Jos minun pitäisi aloittaa sijoittaminen 20000 euron pääomalla alusta, lähtisin ostamaan yhtä yhtiötä kerrallaan kuukauden välein noin tonnilla. Joka kuukausi vaihdetaan sijoituskohdetta. Vuoden kuluttua yhtiöitä on jo kymmenkunta, minkä jälkeen suuntaisin lisärahat näistä parhaiten menestyneisiin.

        Yksi vaihtoehto on tietysti indeksirahasto, mutta suoraan osakkeiden kanssa toimimalla oppii asiat paremmin. Tätä pidän aloittelijalle tärkeänä. Painotuksia voi muuttaa aina myöhemminkin, kunhan vain ymmärtää mitä tekee.

        Toivotan sijoituksillesi menestystä. Itse aloitin opiskeluaikoina ostamalla 1700 markalla Kansallispankin osakkeita. Sen verran on ollut menestystä, että lähdin eläkkeelle toistakymmentä vuotta ennen virallista ikää.


      • Aloittelija

        Kiitos sinulla hyvästä kirjoituksestasi :)


    • Sijoita ensimmäiseksi viinapulloon,niin häipyy stressi vähäksi aikaa.

    • aloitin_jo

      Itsekin olin miettinyt jo vuosia osakesäästämisen kokeilemista kunnes viime vuoden lopulla vain menin ja perustin tilin Nordnetiin ja ostin pienehköllä summalla mielestäni hyväksi katsomani yhtiön osakkeita. Ostelin muutaman muunkin yhtiön osakkeita myöhemmin ja nyt katselen vähän mitä markkinoilla tapahtuu.

      Näyttäisi vähän siltä että nyt ei ehkä ole paras aika aloittaa osakesijoittamista ainakaan suuremmilla summilla, kurssit ovat ehkä yliarvostettuja ja laskua voi olla odotettavissa.

      Omistamistani osakkeista suurin osa on jo tässä ajassa vajonnut tappiolle, vain yksi on voitolla ja toinen plusmiinus nolla mutta kokonaisuutena olen osakkeiden arvon mukaan tappiolla tällä hetkellä.
      Arvasin tämän kyllä jo etukäteen joten pidin sijoittamani summat pienenä niin ei harmita niin paljon. Strategiana on tällä hetkellä katsoa miten paljon lasketellaan alaspäin ja sitten pohjalla pistää isompi summa näihin tappioiden kattamiseksi ja seuraavassa mahdollisessa nousussa korjata voitot sopivalla hetkellä talteen.

      Lisäksi osingot saattavat hieman pienentää tappiota vaikka osakkeen hankintahinnan ja tämän hetkisen arvon mukaan ne olisivatkin tappiolla. Itselläkin varmaankin osingoista johtuen salkun yleisnäkymä on prosentuaalisesti hieman plussalla vaikka pelkkien osakkeiden arvon mukaan miinuksella ollaan tukevasti.

    • Omakas

      1. Älä stressaa, simpanssi pärjää yhtä hyvin kuin ammattilainen, kunhan muistaa pari sääntöä:
      2. Osta ja unohda. Tuotot eivät loputtomalla analysoinnilla, treidaamisesta puhumattakaan parane, mutta kaupankäyntikulut kasvavat.
      3. Osta optimaalisen kokoisia eriä, jotta kaupankäyntikulut minimoituvat, mutta halutessasi hajauttaminen mahdollistuu. Nordnetilla kaupankäyntikulut minimissään noin 5000e tai yli kertaostoksissa.
      4. Hajauttaminen laskee riskiä, mutta EI paranna, eikä heikennä (jos kaupankäyntikulut samat) tuotto-odotuksia. Riippuu itsestäsi millaista riskiä kestät? Haaveiletko rikastumisesta ja olet valmis menettämään koko pottisi pahimmillaan? Osta silloin yhtä osaketta. Vai haluatko tasaisen varmaa tuottoa vailla suurta vaaraa rikastumisesta tai kaiken menettämisestä? Tällöin tähtää noin 15 osakkeen salkkuun. Itse tosin kaupankäyntikulujen takia ostaisin tilanteessasi korkeintaan neljää osaketta a 5000e. (Tarkista itse tämän hetken hinnat välittäjältäsi)
      5. Älä osta senttiosakkeita. Riskit konkurssista todella suuret ja kaupankäynti takkuilee eli joudut kärsimään osto- ja myyntihintojen erotuksesta.
      6. Minimoidaksesi osto- ja myyntihintojen erosta aiheutuvat tappiot, älä osta pieniä, vähän vaihdettuja firmoja. Toisaalta pienet tuottavat pitkässä juoksussa keskimäärin paremmin, mutta konkurssiriski suurempi.

    • Pikkusijoittaja

      Satsaa varmoihin osingonmaksajiin ja osta ainakin parilla tonnilla kerralla vuoden mittaan. Pikkuosakkeita eurolla tai kolmella ei osteta, jos haluaa varmuutta ja riskit alas. Katsele kurssia ja osta, kun ei vaikuta olevan muutaman vuoden grafiikat huippulukemissa tai ainakaan paljon yli keskiverron. Valitse ainakin 5 eri toimialan firmaa, joihin panostat, niin riskit alenevat ja helppo seurata kun ei liian laajaa. Ota tulevien vuosien mukavat osingot ja myy vasta joskus vuosien kuluttua, jos kurssi on houkutteleva. Jos kurssi on matalahko, odota vaikka vuosi ja harkitse uudestaan ja katso osinkotuottoa. Lopulta osingot ovat maksaneet osakkeen koko hankintahinnan takaisin, jos useampia vuosia omistat. Osta ja unohda siis tavallaan, vaikka voit seurata tilannetta tarkasti. Ei kannata koittaa arvailla hetken heilahduksia tai vuodenkaan liikkumisia, petollista varsinkin aloittelijoille. Seligsonilla on loistavia kohtuuhintaisia laajasti hajauttavia rahastoja, jos et halua ottaa liikaa riskitasoa. Valitse vaikka tuurilla kaksi erilaista osakerahastoa (eri puolilta maailmaa) ja laita vaikka satanen kuussa automaattisesti nettipankistasi useamman vuoden ajan, laskut ja nousu vaihtelevat ja kuittaat lopulta mukavat tuotot. Voit vaikka vertailla, tuottaako rahasto vai omat osakkeet paremmin esim. viiden vuoden kuluttua.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5700
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3607
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      212
      1765
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1722
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      93
      1188
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      29
      1145
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      927
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      876
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      72
      849
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      838
    Aihe