Miten menettelen

Vaikeaa

Sain juuri vanhemmiltani perinnöksi 2ha tontin hyvältä alueelta jonka arvo varmasti tulee nousemaan. Kuolemani jälkeen 2 lastani perivät sen.Jos lapseni kuolevat ennen puolisoitaan pystynkö estämään ettei lasteni puolisot peri minun jättämääni perintöä. Toisella lapsellani on 3 lasta jotka eivät ole nykyisen vävyni lapsia. Tyttäreni ei suostu tekemään avioehtoa. Haluan että lapsenlapseni perivät koko minun jättämäni tontin. Onko muuta vaihtoehtoa kun että testamenttaan suoraan lapsenlapsilleni. Haluaisin jättää sen lapsilleni, mutta en sitä että puolisot saavat siitä puolet jos lapseni kuolevat ennen puolisoitaan.

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Voit testamentissasi määrätä, että lastesi puolisoilla ei ole avio-oikeutta sinulta saatuun perintöön (eikä sen tuottoon). Tällöin omaisuutta avio-oikeudesta vapaana ei oteta huomioon osituslaskelmassa, jonka perusteella leskelle ehkä puolison pesästä annettava tasinko määräytyy. Se lankeaa sellaisenaan perinnöksi lapsesi perillisille (lapsille).

      Voit myös testamentissasi antaa toissijaismääräyksen eli määrätä, kenelle omaisuus tyttäresi kuoltua on menevä. Tällöinkään sitä ei tyttären kuoltua tehtävässä osituksessa oteta huomioon ositettavana omaisuutena.

      Saajan perilliseltä avio-oikeuden pois sulkeva ehto on vm. tapauksessakin hyvä, sillä avioliitto voi purkautua paitsi kuolemaan, myös avioeroon.

      Jos lapsesi kuolee lapsettomana, hänen leskensä, avioehdosta huolimatta, perii hänet (jollei tyttären omasta testamentista muuta johdu). Testamenttisi toissijaismääräys kuitenkin estää tämän sinun jättämäsi perinnön osalta.

      • Nuukaja

        Voiko tytär kuitenkin vaatia, että lakiosaa ei koskisi määräys, jolla puolison avio-oikeus poissuljetaan? Tai vaatia tietysti voi, mutta...

        Testamentissa pitäisi kuitenkin olla maininta paitsi omaisuudesta ja sen tuotosta, myös sen tilalle hankitusta omaisuudesta.


      • Ei voi, sillä puolison avio-oikeuden pois sulkeminen ei vaikuta tyttären määräämisvallan laajuuteen. Tytär voi halutessaan vaikkapa lahjoittaa perintöomaisuutta puolisolleen.

        >>Testamentissa pitäisi kuitenkin olla maininta paitsi omaisuudesta ja sen tuotosta, myös sen tilalle hankitusta omaisuudesta.<<

        Ei pidä olla, mutta voihan se selkeyden vuoksi olla. Avio-oikeutta nimittäin lain mukaan ei ole myöskään alkuperäisen omaisuuden sijaan tulleeseen omaisuuteen - vaikka tästä ei olisi avioehdossa/lahjakirjassa/testamentissa erikseen mainittu.

        AL 35.2
        "Avio-oikeutta ei kuitenkaan ole omaisuuteen, josta avioehtosopimuksin taikka lahjakirjassa, testamentissa tai henkilövakuutuksen edunsaajamääräyksessä on niin määrätty, eikä myöskään siihen, =>mikä on tullut sellaisen omaisuuden sijaan<=. Jos sitä paitsi on määrätty, että avio-oikeutta ei ole myöskään tällaisen omaisuuden tuottoon, noudatettakoon tätä määräystä."


      • Pertteri

        Miksi tuo litania tuotosta ja sijaan hankitusta omaisuudesta sitten pitäisi kirjoittaa, jos se on kerran täysin turha? Mitä se muka selkeyttää, jos se on kerran laissa selvästi sanottu?


      • Pertteri kirjoitti:

        Miksi tuo litania tuotosta ja sijaan hankitusta omaisuudesta sitten pitäisi kirjoittaa, jos se on kerran täysin turha? Mitä se muka selkeyttää, jos se on kerran laissa selvästi sanottu?

        >>Miksi tuo litania tuotosta ja sijaan hankitusta omaisuudesta sitten pitäisi kirjoittaa, jos se on kerran täysin turha?

        Onko lukemisen ymmärtämisen kykysi kovin huono? Minähän nimenomaan kerroin, että litaniaa ei PIDÄ kirjoittaa, mutta toki SAA.

        Ensinnäkin tuotto pitää kirjoittaa, jos halutaan, että siihen ei avio-oikeutta ole (kuten alkuperäisessä vastauksessani esitin).

        Mitä taas selkeyteen tulee, niin ei tavallinen taavi tiedä, että sijaan tullutta omaisuutta koskeva lauseke on laissa. Niinpä hän - Nuukajan ja sinun lailla - luulee, että jos avioehtosopimuksessa ei sijaan tullutta omaisuutta ole suljettu avio-oikeudesta, siihen avio-oikeus on. Luulo on väärä. Mutta jotta väärää luuloa ei syntyisi, asiaa selkeyttää se, että myös sijaan tullut omaisuus sopimuksessa mainitaan.


      • kiitän

        Kiitos vastauksista ! Nyt tiedän miten menettelen ja eräs joka lukee lakia ensimmäistä vuottaan on luvannut auttaa minua tesamentin teossa :)


    • dghflhflhfl

      Myy se tontti ja tuhlaa hillot, jos noin kovasti huolettaa aika, jota et ole näkemässä.

      • höpsis

        No en myy


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      133
      1888
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe