Turun Baselin pankkisäätely-kirja

Baselhiiri

Aiheuttaako ongelmia? Itselleni tämä kaikista tuskaisin kirjoista ja melkein on itku tullut. Ensinnäkin kirja on luokattoman huonosti kirjoitettu, mikä jo itsessään vaikeuttaa asiaa kun aihekaan ei ole missään nimessä tavanomainen tai tuttu. Lisäksi kymmenet eri lyhenteet, jotka vilisevät sivuilla, ovat hankalia muistaa. Miten muilla? Monipuolista keskustelua aiheesta!

45

141

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kivojakirjoja

      Ainakin se kirja on ihan liian pitkä. Aihe on älyttömän tylsä ja ne lyhenteet on tosiaan rasittavia. Varmaan pitäs opetella ne ulkoo mut en tiiä jaksanko.

    • basel_KUNNIAAN

      Mahtava kirja! Kerranki mielenkiintoinen :) pankissa varma kesätyö tään jälkeen... harmi ku basel 4 ei kovin käsitellä. Jokasen äänestäjän tulis lukea baaselista, niin ymmärtäis Kreikan velasta ja Suomen tilasta.

      • pomoX

        Ei pankkiin rekrytoida sen perusteella, että osaat Baselin pankkisäätelyn. Eiköhän pankissa nämä säätelyasiat hoida ihan asiantuntijataso (valmiit juristit). Ja valitettava fakta on se, että kesätöihin pankkeihin palkataan henkilöitä kassalle, ei vaativiin asiantuntijatehtäviin (joiden osaamisen hanskaa vasta useiden työvuosien jälkeen). Ja tämä on fakta, olen pankissa esimiehenä ja nimenomaa rekrytoin tiimiini mm. kesätyöntekijöitä ja työharjoittelijoita.


    • BaseliVaR

      Täytyy sanoa että yleissivistys on tän kirjan myötä kasvanut, ajattelee pankkimaailmaa muunakin kuin nimenomaan pankkina josta nostan rahaa tai maksan laskuja. Mutta itse kirjasta täytyy sanoa myös että on hankala.. Ekat 80sivua menee keposasti jonka jälkeen alkaa hiki valumaan.. VaR sitä ja sVaR tätä. En saa oikein käsitystä mistä mikäkin lyhenne taas on ja menen sekaisin eri baseleissa. Luulen että tätä täytyy tankata todella paljon. Myös prosessioikeuden kanssa fiilis on kyllä hyvä, mutta nyt kolmannella lukukerralla huomaan että kirja sisältää paljon nippelitietoa ja toistoa, mutta teksti saa ajoittain sekaisin.. Enkkukirjaa en ole vielä kamalasti tankannut ihan vaan siksi että pyhitän tälle reilun ajan myöhemmin. Tuskastuisin baselin ohella vaan liikaa enkä halua että stressi vie lukemisen motivaation. Parempi että osaa kirjat ensin hyvin jotta saan varman fiiliksen kolmanteen kirjaan. Nääh :)

      • Baselinfani

        Täällä tehdään samalla tavalla, ensin Baselin pankkisääntely haltuun, sitten vasta enkkua. Hyvä kun tajuan vieläkään, mistä siinä enkun kirjassa ylipäätään on kyse. :S Baselissa mulla on auttanut piirtäminen, esimerkiksi siinä sääntelykeinottelussa. Täytyy kyllä sanoa että näin kolmannellakaan lukukerralla ei ole auennut moni kohta vielä lähes yhtään (LGD=LGD x (E*/E) <--- wtf??). Alku on helppoa peruspankkiasiaa, Basel1 alkaa tuska. Basel 3 ja 4 (vain kertaalleen luettu) ovat pannassa siihen asti, että ymmärrän kirjan alun. Kirjaa ei ole nimittäin järkeä edes yrittää lukea, ennen kuin kaikki edeltävä teksti on sisäistetty - edes jotenkuten. :D Mutta muistiinpanoilla alkaa onneksi suurin osa kirjasta olla kokonaisuutena hallussa!

        Prosessioikeus on helppo, mutta muistettavaa riittää ihan tolkuttomasti. Onneksi jokaisella lukukerralla jää aina jotain enemmän päähän (kolmas täälläkin menossa) ja niitä nippelitietoja voi koittaa yhdistellä päässään ns. aitoihin tilanteisiin. Toimii!

        Kuinkas suuria tuntimääriä te kanssatoverit luette? Tiedän kyllä, että ihmiset ovat yksilöllisiä, mutta olisi kiva vertailla kun kukaan kaveri ei ole oikikseen hakenut (vain kauppakorkea ym. joissa on ihan erilainen pääsykoerumba). Niin ja huomatkaa, että tuntimäärä on se, mitä te TODELLISUUDESSA istutte persuksillaan kirjan ääressä. Et ole lukenut 12 tuntia päivässä, jos siihen sisältyy kolme puolen tunnin mittaista kahvitaukoa ja tunnin ruokatauko. :D

        Mulla alkaa silmät heittään häränpyllyä ja tietomäärä valumaan korvista ulos n. 6-7 tunnin _todellisen_ lukemisen jälkeen, toi 7 on ihan maksimi. :I

        Tsemppiä kaikille kanssalukijoille! Olisi kiva, jos ihmiset täällä kannustaisivat toisiaan, vaikka kilpailua tämä onkin. Ystävälliset sanat eivät ole keneltäkään pois. Trollit pysykööt poissa!


      • Baselfan1.1.2

        Basel on oikeastaan erittäin mielenkiintoista luettavaa vaikka alkujaan kuulosti melkoisen vaikealta:) monesti laadukas lukeminen voittaa määrän, tosin eroja löytyy ihmisten välillä


      • Baselfani2

        Juuh, elikkäs...

        Ensimmäiseksi, minulla on sama juttu, että siirryn muihin Baseleihin vasta sitten, kun olen sisäistänyt aikaisemmat. Toiseksi, en usko, että kukaan pystyy lukemaan 12 tuntia aktiivisesti. Pidemmät lukuajat ovat toki mahdollisia, jos niihin sisällytetään sopivan mittaiset tauot - ei siis liian pitkät eivätkä liian lyhyet. Voi pitää esimerkiksi 45 minuutin mittaiset "oppitunnit" itselleen, jonka jälkeen on 15 min. tauko. Ulkonakin kannattaa käydä päivttäin - oli kyseessä kuinka yksilö tahansa. Kaiken lisäksi ihminen pystyy sisäistämään vain tietyn määrän tietoa kerralla, joten kaikkea ei kannatta ahmia samalla kertaa! :) Itse yritän kuitenkin OPISKELLA mahdollisimman paljon - en siis pelkästään lukea. Kannattaa myös kuunnella itseään ja lukea/opiskella silloin, kun tuntuu hyvältä. En usko, että pakkopullan syöminen hyödyttäisi ketään.

        Tsemppiä täältäkin suunnalta! :P


    • varadumari

      Aihe on mielestäni mielenkiintoinen ja ajankohtainen, mutta kirjahan on aivan huonosti kirjoitettu, mikä ei ainakaan edesauta oppimista. Itse olen joutunut kaivamaan paperia ja kynää esille, että osaisin hahmottaa näitä isoja kokonaisuuksia. Minulla on ainakin toiminut, kun on saannut vaikeat käsitteet paperille. Onneksi ensijärkytys on kuitenkin poissa ja kirja on alkanut (huom.) pikkuhiljaa avautumaan. Kovaa työtähän tämäkin kirja vaatii... :)

    • Base

      Tuntimäärät ovat vaihdelleet hyvin paljon päivistä riippuen, joudun tekemään töitä huhtikuun ajan ennen pitempää kesälomaa joten työ syö hieman aikaa, ei niinkään energiaa vaikka näin alkuun pelkäsinkin. Hyötykäytän vapaapäivät sekä luen ennen töitä ja niiden jälkeen. Tosin pätkät ovat 45-3tuntiin ja arvioisin että normipäivä olisi noin 4h lukemista. Vapaapäivänä samanmoista määrää mutta enemmän putkeen ilman "juoksutaukoja" paikasta toiseen. Minulla on myös pieni lapsi ja tälläinen perhearki vähän "rassaa" tässä projektissa mutta onneksi mies on tässä myös täysillä mukana! Ei se elämäntilanne estä unelmia :)!
      Veikkaan että tänä vuonna pisterajat voi olla matalammat aiheiden vuoksi mutta täytyy kyllä sanoa että saa olla ylpeä itsestään toukokuussa jos tuo baselinkin kirja on lähes porautunut muistiin jokaista dcpfkenfk lyhennettä myöten!! :D

      Toukokuussa on tarkoitus nostaa lukutunteja roimasti kohti koetta. Nyt teen sen minkä pystyn :)

      • sds

        tsemppiä! :)


    • Pohdinvain

      Pitääkö Baselin lyhenteet muistaa avattuina englanniksi? Jos pääsääntö on, että kokeeseen vastataan suomeksi.

    • Pohtijatäällä

      Minulle Baselin tahkoaminen on ollut vähän kuin yrittäisi halkaista puuhalkoa tylsällä leipäveitsellä. Ei ole siis tosissaankaan helppoa! Oon lukenut kirjan vasta kerran kunnolla, kun olen yrittänyt keskittyä alusta lähtien tähän kirjaan. Olen myös samaa mieltä että ei ole kirjoittaja mikään maestro. Sen verran on sekavaa ja pompitaan paikasta toiseen vaikka periaatteessa edetäänkin kronologisesti ja onhan teksti mukavasti vielä höystetty toinen toistaan kirjavammilla kirjoitusvirheillä. Yritän muistutela itseäni siitä, että varmaan suurimmalle osalle kirja on hankala, että samassa veneessä ollaan. Toki aina löytyy niitä superyksilöitä, joille kaikki on alusta asti helppoa. Olipa sitten kyse rakettitieteestä tai golfin peluusta. Mutta asenteella mennään ja toivottavasti kuukauden päästä tämäkin kirja on auennut.

      Olen lukenut nyt sellaiset 4-7 tuntia päivässä riippuen päivän muusta ohjelmasta. Itsekin siis pyörittelen useampaa palloa tässä samalla ja sen vuoksi ei kyllä aina kerkeä lukemaan niin paljon kuin olisi haluja. Tuo 7 h aktiivista lukemista on kuitenkin itselleni tällä hetkellä ihan maksimi. Lähempänä koetta sitten pitää löytää jostain vähän enemmän vielä aikaa, että voi tuntimäärää vähän nostaa.

      • BasleCBS

        Tärkeää opetella ensiksi isot kokonaisuudet ja sen jälkeen keskittyä yksityiskohtiin. Ei kannata myöskään mennä lukemisen kanssa ns överiksi sillä tavalla että ei ymmärrä yhtään mitä on lukemassa liiallisen väsymisen seurauksena.


    • Vanha08

      Tarkkuutta termien "säätely" ja "sääntely" kanssa nyt.

    • lelleri

      "Ensinnäkin kirja on luokattoman huonosti kirjoitettu"

      Päinvastoin, kirjoittaja on osannut sopivasti keventää meininkiä sinänsä vakavan aiheen yhteydessäkin. Myös kirjan jäsentely ja rytmitys toimivat, toisin kuin esim. Internet commerce -kirjassa. Muutamia kirjoitus- ja ajatusvirheitä tietty löytyy, mutta annettakoon ne anteeksi akateemiselle hajamielelle.

      • Juupajuuuuuuuuu

        Taidat olla itse kirjoittaja.


    • Bcbs

      Helppoo

    • jepjeo22

      Kaikki kirjat suht helppoa kauraa. Olen lukenut pari kertaa ja kyllä oikeastaan on jo kirjat ns. hallussa.

      Vielä yksityiskohtien kertaamista niin ulkoa osataan.

      Helpoin kirja on tämä englannin kielinen, toiseksi helpoin on Basel, prosessioikeudessa tulee sitten opetella ulkoa vähän enemmän mutta tämäkin on vain siitä kiinni että viitsiikö, itse ajattelin viitsiä koska haluan opiskelemaan.

    • Pöllökoira

      Aukeneeki muille s 30 lopussa lause "Toiseksi ekspliittiset ja implisiittiset valtiontakaukset muuttavat velkojien insentiivejä valvoa pankkeja"

      Mitä tarkoittaa eksplisiittiset ja implisiittiset valtiontakaukset ??

      • Menisköhäntällee

        Minä ymmärrän ainakin asian niin, että sivulla 17 on selitetty implisiittiset valtiontakaukset ja eksplisiittiset seuraavasti: Implisiittiset ovat ns. epäsuoria, eli pankin jo ajauduttua konkurssiin, valtio maksaa talletukset velkojille. Eksplisiittinen on taas suora tukitoimi pankin ylläpitoon, eli sillä pyritään pitämään heikoissa kantimissa oleva pankki pystyssä antamalla suoraan rahaa pankin ylläpitämiseen. Eli eksplisiittinen toimi pitää pankin pystyssä ja toimii velkojille takeena siitä, että velat maksetaan, kun taas implisiittinen takaus ei välttämättä pidä pankkia enää pystyssä, mutta takaa sen, että velkojat saavat saatavansa (ainakin osittain) takaisin.


      • Pöllökoira

        Kiitos !!


    • Naplanum

      Jos haluaa ymmärtää tuota Baselin kirjaa, niin kannattaa katsoa myös Baabelin pankkisääntelystä kertovaa kirjaa. Babylonin muinainen kuningas Hammurabikin sanoi jo, että sakko sakosta ja juokseva velkakirja juoksevasta velkakirjasta. Pankkisääntely Babyloniassa perustui pääasiassa viljakollateraaliin, joka oli merkittävin takausmenetelmä luotonannossa. Lisäksi Babylonian keskuspankin finanssipolitiikka oli sinänsä mielenkiintoista, että ohjauskorkoa muutettiin vain harvoin eikä inflaatiota tarkoituksellisesti lisätty esimerkiksi valtion bondeja ostamalla. Seurauksena pankkitoiminta oli erittäin suhdannesidonnaista, mutta toisaalta talouspolitiikasta riippumatonta ja siten ennustettavaa (Babylonian ennustajista mainittakoon Abisare Gungunum ja Sumuel Zabaia)

      Lukiessasi asiaan liittyviä kirjoituksia, joudut ehkä opettelemaan sumerin kielen ja nuolenpääkirjoituksen alkeet, mutta se ei ole kummoinenkaan ongelma. Kieliopillisesti eniten vaivaa aiheuttavat ehkä suhteellisen monimutkaiset genetiiviketjut, mutta sanastollisesti kieli on suhteellisen yksinkertaista.

    • Pöllökoira

      Ihan nyt ajatus hukassa, esim s.158 uuden kappaleen alussa puhutaan kolmannesta pilarista, MIKÄ IHMEEN PILARI ?? Apua oon niin hukassa tän pankkikirjan kanssa.. :(

      • Nositseonjustniin

        Pilari on rakennuksen vapaasti seisova pystytuki, joka on poikkileikkaukseltaan yleensä nelikulmainen tai pyöreä. Osittain seinään upotettua tai siihen kiinni rakennettua litistynyttä nelikulmaista pilaria kutsutaan pilasteriksi.


      • MitestoiEU-tietämys

        Ootkohan ikinä sattunut kuulemaan, että EU perustuu pilarirakenteelle? Kolmas pilari koski aikoinaan jäsenmaiden yhteistyötä oikeus- ja sisäasioissa. Lissabonin sopimuksella 2009 pilarirakenne virallisesti poistettiin, mutta edelleen pilarirakenne on havaittavissa EU:n toiminnoissa.
        Kannattaisi muistutella noin niinkuin yleisesti itselleen EU:n perusrakenne ja toimintaa (esim. sääntelytapa kuten asetusten ja direktiivien ero ja mitä harmonisointi tarkoittaa...)


      • Ihmejuttujakyllä
        MitestoiEU-tietämys kirjoitti:

        Ootkohan ikinä sattunut kuulemaan, että EU perustuu pilarirakenteelle? Kolmas pilari koski aikoinaan jäsenmaiden yhteistyötä oikeus- ja sisäasioissa. Lissabonin sopimuksella 2009 pilarirakenne virallisesti poistettiin, mutta edelleen pilarirakenne on havaittavissa EU:n toiminnoissa.
        Kannattaisi muistutella noin niinkuin yleisesti itselleen EU:n perusrakenne ja toimintaa (esim. sääntelytapa kuten asetusten ja direktiivien ero ja mitä harmonisointi tarkoittaa...)

        Niin varmaan joo. Väitätkö tosissasi, että Euroopan Unioni on perustunut jollekin pilarirakenteelle? Ja vielä kaiken lisäksi kolmas pilari koski muka oikeus- ja sisäasioita. Kyllä tämä pilarijärjestelmä hylättiin jo Antiikin ajan päättyessä ja feudaalijärjestelmään siirryttäessä. Ne harvat pilarit, joita nykyään arkkitehtuurissa näkyy ovat puhtaasti strukturaalisia, eikä niillä ole mitään poliittisia konnotaatioita.


      • Baaaaaasel

        Basel 2:n kolme pilaria löytyvät kirjan sivulta 109.


      • Pöllökoira

        Kiitos sinulle kovasti !!


    • Pöllökoira

      Ja siis mikä onkaan IMAn ja IMMn erot ??

      • 545453221

        IMA = An astonishing elision of the phrase "I am going to," making it the first and only 'triple elision' in the entire English language.

        IMM = IMM stands for the phrase "In my mouth." Often used to make sexual references out of everyday conversation. Basically pointless, but can be hilarious when used sporadically and at the right moments.


      • Pöllökoira

        Kiva ku täällä saa vastauksia näihin kysymyksiin -.-"


      • Koirapöllö

        Mitkä sivut?


      • Pöllökoira

        Oisko koko kirjas puhe näist??


      • Pöllökoira

        Ei mun mielest?


      • Baaaaasel

        IMA:sta puhutaan sivulla 89 ja IMM:stä ainakin s. 142


      • Pöllökoira

        Kiitos !!!


    • joopajooq

      Mites muilla täällä, onko jo kokonaisuus hahmottunut? Itse osaan yksittäisiä asioita, mutta niiden liittäminen suurempaan kokonaisuuteen on hankalaa. Onko muilla sama?

      • KokoNainenn

        En nyt ihan osaa sanoa, että olisiko kokonaisuus nyt tässä selvinnyt, mutta lähtökohdat ovat ainakin hyviä. Nainenhan on naaraspuolinen ihminen, jonka biologisena tunnusmerkkinä voidaan pitää kahta x-kromosomia. Toisaalta sukupuolen käsitettä voidaan tulkita myös identiteettiin liittyvänä asiana, jolloin se ei välttämättä vastaa biologista sukupuolta.


      • aisdöwåf

        Ihan samat fiilikset! Todella vaikee muistaa missä järjestyksessä kaikki meni tarkalleen ottaen jne ja kun niitä yksityiskohtia vaan riittää ja riittää joka kokonaisuudessa ja tietotulva on valtava. MRA, IMA, IRBA, IMM, LGD, PD, EDA ynnä muut ihanat lyhenteet siellä ja täällä myös ovat ihan hiton väsyttäviä, kun monet vieläpä keskenään melko samankaltaisia ja IRBA ja IRB huoh. Mut hei nyt tsempillä loppuun asti! Ei auta muu kun vaan yrittää täysillä.


      • Dumari

        Juuri nyt muistan edellisistä mainituista kaikki muut paitsi IMM:n ja IMA:n eron (huom. se on EAD, ei EDA). Kannattaa kirjoitaa lyhenteiden suomennukset esimerkiksi erilliselle paperille. Auttaa hahmottamaan ja muistamaan, mikä lyhenne tarkoittaa mitäkin. Isommat kokonaisuudet on helpompi ymmärtää, jos ottaa kynää ja paperia avuksi tai tekee vaikkapa PowerPoint -esityksen itselleen. Myös aikajanan tekeminen auttaa.


    • uupumus

      Oon aivan poikki. Siis loppu. Hajoamispisteessä.

      Jos joku osaa niin voisiko vastata yhteen kysymykseen: IDRC joka tuli Basel 2:ssa, kun kirjoitaja siinä puhuu että se koskee maksukyvyttömyysriskin mallintamista ja myöhemminkin IRC-kohdan yhteydessä puhutaan _erityismarkkinariskin_ mallinnuksen heikkouksita, niin koskeeko tuo IDRC ja sittemmin IRC ja niiden mukanaan tuoma kalibraatio-muutos vain erityismarkkinariskin mallintamista? Että Yleismarkkinariski mallinnettaisiin edelleen 99 prosentin luottamusvälillä ja 10 päivän pitovälillä? Vai vaikuttiko se IDRC koko velkainstrumenttien IMA-mallinnukseen?

      Toivottavasti joku sai selvää ja viel ihanampaa olis jos joku osais vastata. :D

      • eienääniinuupunut

        Hei! Heti kun kirjoitin tänne ja googlettelin asiaa vielä tuhannen kerran niin johan se selkis. :DDD Aina sama laulu.


      • lähesvalmisjuristi

        Toi on ehkä kauheinta mitä oon koskaan lukenut. Älä viitti kirjotella sitä enempää tänne.


      • Mxmnznzöp

        Nimenomaa
        Luulin osaavani jotain baselin kirjasta mut ton tekstin jälkeen en taidakkaa olla niin varma


    • basel94

      Hei, monet ovat jättäneen basel 3 ja 4 myöhemmäksi luettavasti vasta kun on ymmärtänyt aikaisemmat. Itse koin parhaaksi hypätä mahdottoman tuntuisen sekavan basel 2 yli ja jatkaa sinnikkäästi eteenpäin. Kuinka ollakaan, lopun löpinöistä löytyi kaikki selitettynä paljon yksinkertaisemmin ja terävämmin kuin varsinaisesta kappaleesta. Lisäksi ongelmat ja vertailu ja "muistetaanhan, että basel 2 aikana oli näin ja näin" jutut auttavat. Loppua kohden siis. Ja käsitekartat ovat itsellä auttaneet.

      -- voi ei, tulipa itsevarman kuuloinen teksti. oikeesti oon ihan hukassa. Nyt menossa enkkukirja ja ei mitään tolkkua. Tai tavallaan joo, mut sit kun mietin mitä oikeesti tiiän, niin en mitään. Sama kattoo netflixii!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5178
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3377
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1512
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      184
      1353
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1046
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      958
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      877
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      768
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      63
      728
    Aihe