Tykkään nahistuneesta, onko muita kaltaisiani?

Mahamies

Tervehdys! Olen jo tukevassa keski-iässä oleva setämies. Olen lapsesta asti pitänyt "pilalle menneistä leipomuksista". Joskus muinaisella 80-luvulla myytiin reikäleipää, joka oli kuivattu näkkäriksi. Myyntipakkaus oli hieman täytekakkulaatikkoa muistuttava muovi-ikkunallinen kartonkilaatikko. Niitä meillekin ostettiin ja joskus avattu laatikko unohtui pitkäksi aikaa leipäkaapin perukoille. Joskus leivät nahistuivat, siis menettivät rapeutensa, mutta tulivat todella sitkeiksi. Nuo sitkeät leivät olivat todellista herkkua, paitsi että äiti ne heitti menemään heti huomattuaan "ruiskoppujen" pilaantuneen. Eivät olleet pilalla! Eivät homeessa, ei makuvirhettä. Aivan mahtava takahampailla järsittävä purutuntuma! Onko kenelläkään muulla muistumaa vastaavasta?

Myös joulupiparit ovat mielestäni parhaita vasta hieman nahistutuaan, rapeina ovat vain kuivia. Jaäätelötötteröistäkin valitsen mieluiten ne, joiden pakkauksessa on merkintä "pehmeä vohveli". Hieman kostean tuotteen maku on suussani voimakkaampi ja haluan tehdä hampaillani työtä syödessäni. "Rapea" on usein makuuni liian hauras rakenteeltaan. Toisaalta, laatikoruokien ja pitkään uunissa kypsennetyjen lihojen pinnassa oleva rapeus on aivan mahtavaa. Onhan pinnan rapeus mukavan purtavaa verrattuna sisuksen sulavaan pehmeyteen.

4

67

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • leivätpilattu

      Minä pidän isoissa pakkauksissa myytävästä sitkeästä varrasleivästä, jota myydään näkkäriosiolla. Voi sitä aikaa 90-luvun alussa kun myytiin vielä jälkiuunileipää joka oli melkein mahdotonta leikata ja sitä sai oikeen hampaat irvessä jyrsiä. Ai että oli hyvää. Nykyään koiktan kuivattaa jälkiuunileipää pöydällä muutaman tunnin, jotta edes jotain sitkeyttä saisi. Harmittaa kun ei enää saa kunnon sitkeää jälkiuunileipää mistään.

    • RouvaHaa

      Joo mä en tykkää mistään rapeasta. No, kaupan leipä voi olla hyvää (vaalea) jos siinä on rapea kuori. Mutta esim. kaupan keksejä ja pipareita en syö kun ne on kuivia. Leivon itse. Piparit pitää saada ihan melkein raakana ulos uunista, niin ne on parhaita. Sama pätee moniin kakkuihin ja piirakoihin. Tykkään sitkeästä ja kosteasta. Lapsena kun söin muroja, niin niiden piti antaa pehmetä maidossa vartin. Sen sijaan en tykkää kostuneesta näkkäristä tai happarista tai korpuista jostain syystä.
      Tykkään myös kaikista taikinoista, ja kostea leivonnainenhan on vähän lähempänä taikinaa, kuin kuivan kypsäksi paistettu.
      Jäätelötöttöröistä jätän koirille sen kuivan vohvelin, syön itse vain jos on pehmeä.

    • hyvää_

      Ruisleipä pitää ostaa kaupasta vasta sitten kun siinä on punainen lappu. Tietysti se kuivuu kotonakin kun aikaa kuluu. Muuten: kuivunut ruisleipä ei ole "nahistunut" vaan kuivunut. Pullat ja leivonnaiset voivat ehkä olla nahistuneita.

      Ennen lapsuusaikana ruisleipää leivottiin kerran viikossa ja kuivattiin tuvassa olevissa vartaissa. Tästä tuli 'himo' kuivaan leipään.

    • praas

      Aasialaisesta keittiöstä löytyy vaikka mitä sitkaan mielitekoon, joten eiköhän tuo liene varsin yleismaailmallinen nautinto.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5056
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3327
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1462
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1307
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe