Kurkun kasvatus avomaalla?

TyhmäKysyy

Ajattelin kokeilla kasvattaa avomaan- ja sitruunakurkkuja tänä vuonna. Olen ihan tumpelo puutarhahommissa, netistä olen nyt jonkin verran opiskellut mutta yhtä asiaa en ole saanut selville: voiko kurkut kasvaa maata pitkin, eli niin että ne hedelmätkin on ihan maassa kypsymässä, vai pitääkö niitä tukea jotenkin? Jotenkin tulee mieleen että (kosteaa) multaa vasten lepäävä hedelmä saattaa mädäntyä, mutta en tiedä.

16

2291

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • carrot75

      Voi kasvattaa maata vasten, multaantuuhan ne hieman, joten hyvä pesu on paikallaan. Mitään mädäntymistä ei tapahdu.

      • carrot75

        Ja tuo ohje koski nimenomaan avomaankurkkuja, kasvihuonekurkut kasvavatkin sitten pystyyn ja tuettuina.


    • tehtyon

      avomaan kurkut on hyvä vaikka niin kasvattaa että laitat noin metrin korkeata aitaverkkoa , (mielummin jäykkää) kasvimaalle pystyyn ja istutat kurkut molemmin puolin verkkoa.
      Siitä ne lähtee kiipeämään verkkoa pitkin eikä ole mullassa .

    • maustekurkuistanauttiva

      Jos kasvatat vain omiksi tarpeiksi, tee penkki. Se pysyy paremmin lämpimänä. Jos ennakoit kylmää kesää, kaiva penkin kohdalle noin 30 cm syvä kaivanto. Täytä kaivanto karjanlannalla, heinällä, lehdillä ja muulla maatuvalla aineella. Luo sitten multa sen päälle penkiksi, joka voi olla noin 20 cm korkea. Tee taimiriville ura, jotta vesi pysyy paremmin penkissä. Älä istuta tai kylvä liian tiheään. 15-20 cm:n taimiväli ja 40 cm:n riviväli ovat sopivat. Joku voi pilaantua ja sitä voi koettaa vähentää asettamalla kurkun alkuja kurkun lehtien päälle.Muista kastella vähintään joka toinen päivä, jos sää on aurinkoinen.

      • Kurkku on erittäin hallanarka, joten älä laita kasvimaalle liian aikaisin.


      • TyhmäKysyy

        Kiitos kaikille vastanneille! Tässä tulikin jo pohdittavaa, eli periaatteessa voi hyvin antaa mennä maata pitkin, mutta toisaalta voisi myös kokeilla jotain aitahommelia. Ei muuta ku kokeilemaan (ja pitää tosiaan odottaa että viimeiset hallayöt ovat menneet ennenkuin laitan taimet ulos).


      • ilmasipuli
        TyhmäKysyy kirjoitti:

        Kiitos kaikille vastanneille! Tässä tulikin jo pohdittavaa, eli periaatteessa voi hyvin antaa mennä maata pitkin, mutta toisaalta voisi myös kokeilla jotain aitahommelia. Ei muuta ku kokeilemaan (ja pitää tosiaan odottaa että viimeiset hallayöt ovat menneet ennenkuin laitan taimet ulos).

        Periaatteessa kaikkea voi kokeilla.
        Olen kasvattanut perunoita, tomaatteja, chilejä, kesäkurpitsoita, sipuleita ja paljon muita parvekeruukussa.
        Ihanaa, jos sinulla on oma piha. Paljon onnea kurkuille!


    • Öyestä

      Kyllä se onnistunee, mutta pitää olla ravinteita tarpeeksi maassa. Maa voi olla välillä pinnasta märkää ja välillä se kuivuu, niin ei se kurkku märkäne. Ja sen kurkun pintakin on hieman vahamainen, joten sekin estää märkänemistä.

      Helpon kasvihuoneen saat, kun hommaat jostain pyörän vanteita (siis pelkkä vannekehä ilman pinnoja yms.), ainakin 3 pitkää (kurkkupenkin pituista) tukipuuta ja lisäksi läpinäkyvää muovia. Katkaiset vanteet yhdestä kohtaa ja levität sitten niitä siten, että katkaistut päät ovat penkin reunoilla. Näin saat kasvihuoneen tukikaaret. Sitten kiinnität vanteet kaaren yläosasta toisiinsa poikkituella ja myös niiden katkaistujen päiden kohdalta vastaavasti (alhaalta). Jotain lisätukiakin tämä vielä vaatii (esim. kehikon päihin), jottei luhistu kasaan. Vanteet voivat olla esim. 0,5 - 1m:n päässä toisistaan tässä muodostuvassa kehikossa. Sitten virität sen muovin niiden vanteiden muodostaman kehikon päälle. Näin saat pienoiskasvihuoneen! Se on helppo nostaa (tai kohottaa) pois kurkkujen päältä, kun kastellaan ja laittaa sitten takaisin. Ilmakiertoa saat sisään, kun kohotat jompaa kumpaa reunaa maasta irti ja laitat vaikka tiilen sinne alle, jolloin se jää vähän raolleen.

      Tässä vähän mallia, mutta tämä ilmeisesti tehty vanteiden sijasta taivutetuilla putkilla.

      http://www.target250.com/upload/c/8e/c8ec241445c65fe4.jpg

      • Kurkkutarhuri

        Hieman vastaavanlainen aurinkopyydys tulee vanhan hevosvetoisen haravakoneen piikeistä, joissa on se silmukka toisessa laidassa. Näistä haravakoneen piikeistä saa hyvät kaaret, kun asettelee ne siten, että joka toinen on toisin päin, että se silmukka on vuoron molemmin puolin. Näiden kaarien päälle on hyvä laittaa muovikalvo ja silmukoiden avulla voi laittaa muovin päälle narun sopivasti ristiin. Muovia on hyvä nostaa raolleen kurkkupenkin päältä tarpeen mukaan ja naru pitää muovin ryhdikkäästi paikoillaan.
        Vastaavat aurinkopyydyksen kaaret voi toki taivutella sopivasta 4mm galvanoidusta rautalangastakin, jotka painetaan maahan ja muovi kiinnitetään em. tavalla kaarien päälle ja narun avulla saadaan pysymän paikoillaan.
        Kurkkua pukkaa hyvin, eikä hallat haittaa!


      • Marri66

        Ostin viime vuonna Tokmannilta vajaalla neljällä eurolla muovitunnelin. Hyvä ja helppo - kurkuntaimet eivät jostain syystä tykänneet. Onneksi toipuvat, kun poistin tunnelin.


    • Theo2013

      Suojaa vedolta/tuulelta,äläkä anna kurkun olla maata vasten koska se syödään altapäin.Osta kaupan turvemultaa ja kaiva kuoppa täyttäen se rikkaruoho vapaalla mullalla,älä siis heitä peltomultaa päälle ja laita ainakin kaksi siementä ja olin unohtaa kuopan pohjalle tiheä verkko,esim,hyttysverkko ettei Mauri myyrä haista siemeniä,jos luulet ettei ne löydä mullan seasta niitä olet erehtynyt,myös sanomalehti kelpaa kunhan siemenet kerkeää itää ja kasvaa pintaan on huoli ohi.Muutenhan juttu on sama kuin avomaan kurkulla joka ei tarvitse muovi suojaa ympärilleen alussa mainitsemaani vetoa/tuulta vasten.Yöksi kannattaa peittää muovilla koko hoito ettei halla ja aamun aikaiset perhoset pääse munimaan lehdille joitten alapintoja joudut tutkimaan joka päivä,,ja ne pienet pisteet eivät ole likaa vaan munia(olen kasvattanut näin jo kaksikymmentä vuotta enkä voi sanoa vieläkään että kyseessä olisi kasvatus avomaalla,päin vastoin ehkä eräänlainen kasvihuone se on jolla pelataan ilman suurta rakennus urakkaa.Aarilta saadaan hyvänä kesänä kastelu käsipelillä,jolloin kastellaan vain tuote ei ympäröivaa kasvustoa noin 100-150 kg kurkkuja (avomaan),mutta siellä joutuu olemaan kytiksellä maan päällisiä osia tutkimassa ja jos myyrät tulee ne katoaa lapiolla ja hyvällä kissalla.Sahajauho on poluilla ja juuressa hyvä vaikka ottaa hometta,muös havupuun kaarna,ja petäjän maahan pudonnut karike.Älä aja pesämuurahaisia pois niin säästyt paljolta.Samalla menee pensas tomaatti antaen työstä hyvän palkan. Kerran ajattelin naivisti että laitan kaalia kasvamaan kun lähimainkaan ei kukaan sitä viljele,eli ei ole tuholaisia kaali perhosia.Kävi niin että heti kun kaalin taimet oli istutettu alkoi perhos ralli,elikkä ne samat jokapäiväiset perhoset ovat niitä kaalinkin vihollisia,eli se niistä.Tyhjennä tuhkakupit ämpäriin ,kysy naapureilta ym,tupakki miehiltä natsat sankkoon ja vähän vettä niin Suomi Etanakaan ei kiipeä takaisin,kotilohan ei pääse muutenkaan ja tämä liittyy niihin kurkkuihin.Toiset linnut syö vahinko eläimiä mutta katoppas niin ne hakkaa myös kurkut kuivana aikana rikki,joten pidä vesiastia niille vaikka pesuvati.

    • TyhmäKysyy

      Sitruunakurkut ovat nyt itäneet ja edessä seuraava tenkkapoo: ne voi siirtää avomaalle vasta kesäkuussa, ja nyt haluaisin toki varmistaa että taimilla on hyvä olla siihen saakka. Taimet ovat nyt kaikki samassa, keskikokoisessa ruukussa. Pitääkö niitä koulia omiin ruukkuihin? Ja jos niin onko ruukun koolla väliä, eli tarvitseeko nämä suurenkin ruukun?

    • ParastaPuutarhasta

      Olet oikein sopivissa ajoin liikkeellä kurkuntaimien kanssa. Ne kannattaa koulia kukin omaan ruukkuunsa, sillä isommaksi kasvaessaan taimien juuret eivät oikein pidä siirtelystä. Omissa purkeissaan ne pääset kasvattamaan vahvat juuret, ja taimet on myöhemmin helppo siirtää purkeistaan maahan kasvamaan. Purkkien ei tarvitse olla kovin isoja, n. 10 cm halkaisija tai vähän isompi riittää.
      Taimien olisi hyvä saada runsaasti valoa, lämpiminä päivinä niitä voi myös viedä pihalle totuttelemaan ulkoilmaan. Ensin varovaisesti lyhyemmäksi aikaa, ja myöhemmin koko päiväksi. Paikan olisi hyvä olla suojaisa mm. tuulelta. Ulos taimet voi istuttaa kun hallanvaara on varmasti ohi.
      T. Kerttuli Parasta puutarhasta -blogista (parastapuutarhasta.blogspot.com)

      • TyhmäKysyy

        Kiitos Kerttuli! :)


    • 13nolla

      minkälainen on sitruunakurkku?

    • Kurkkuintoilija

      Tietääkö joku kuinka korkeaksi sitruunakurkku kasvaa? Yllärinä sain Cristal Apple siemeniä, ja kokemusta ei yhtään. Ovat nyt keittiössä 20 cm korkeita, ja pohdin nyt mihin ne sijoitan ulos/ kasvihuoneeseen. Onko verrattavissa avomaan- vai kasvihuonekurkkuihin kasvutavaltaan?

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1545
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1315
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1212
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1112
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1045
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1026
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    9. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      2
      996
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      991
    Aihe