Miksi IT-alan työntekijät eivät järjestäydy?

itseaiheutettupäänsärky

Miksi IT-alan työntekijöiden järjestäytymisaste on niin surkea Suomessa? Ei kuuluta ammattiyhdistykseen, ei lakoilla, ei laiteta työantajaa koville.
Saksalaiset, Ranskalaiset, Italialaiset jne. osaavat järjestäytyä ja työnantajat miettivät 2X ennenkuin suorittavat leikkauksia ja työnsiirtoja. Mitä kauemmin on ollut töissä, sitä kalliimpaa on irtisanominen. Suomessa IT-työntekijät ovat munattomia lampaita, jotka eivät osaa pitää puoliaan. Ilmankos ovat heikoilla kun työelämä myllertää..

26

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Colaa

      Kyse on lähinnä nörttien puutteellisesta elämänhallinnasta.

      • sivustaseurannu

        Usein ongelman aiheuuttaa vajaamielisyys


    • 9000_euroa_kuussa

      osaan pitää puoliani ja olen aina osanut, miksi kuuluisin liittoon.

    • syyt

      Kato kun tuo lakkoilu vasurien hommia...

      Nämähän pitävät itseään ihan eri kastina. Ylempinä toimihenkilöinä eli siis lähes työnantajan riveissä seisovana.
      Toisaalta henkinen kapasiteetti ei riitä niin mutkikkaisiin tunteisiin kuin solidaarisuus ja empatia. Kollega on vihollinen ja irtisanottavaa kohdellaan kuin spitaalista. "OMA VIKA, minä huolehdin vain itsestäni!"

      • IT_Huuhaata

        'Ylempinä toimihenkilöinä' eli olin yhdessä firmassa jossa kaikki kodareista myöten oli ylempiä toimihenkilöitä; no, ei tarvinnut maksaa ylitöistä...


      • ylempi123

        "Ylempi toimihenkilö" -nimike lämmittää varmasti joitakin ihmisiä ihan mukavasti, realisti hyvin pian huomaa, että sillä ei saa yhtään mitään ja ylitöistä ei makseta. :)


    • MartinOiva

      Kenties IT-ala on itseopiskelun myötä ohjannut asenteeseen "otetaan itse selvää". Kun työnantaja on ilmoittanut noudattavansa työehtosopimusta ja työntekijä on perehtynyt sen sisältöön, työntekijä ei suostu allekirjoittamaan "ylemmän toimihenkilön" työsopimusta mikäli toimenkuva ei vastaa ylemmän toimihenkilön asemaa. Palkkataso on toki silloin matalampi, mutta vastavuoroisesti mikään ei velvoita ilmaisiin ylitöihin. Työntekijät puolustavat itse itseään ilman järjestäytymistä. Toki myönnettävä on, että tähän tilanteeseen ei olisi päästy ilman ammattiliittojen tekemää työtä työehtosopimuskulttuurin eteen.

      • faktatpuhuu

        Juu, ihan hirveän hyvin onkin toiminut tuo "itse itsensä puolustaminen"...
        Suomessa annetaan monoa surutta ja maissa, joissa työtekijät järjestäytyvät pyritään pitämään työpaikat ja löytämään luovempia ratkaisuja kuin pelkkä "kustannustekijöiden karsiminen".


      • oman_alansa_kingi

        Juurikin näin. Itse koen olevani auttamattomasti ulkona noista pykälistä, joten kuulun liittoon tämän takia, ettei minua höynäytettäisi. Kun ei tarvitse lukea lakitekstiä niin että pää halkeaa, jää aikaa lukea IT-alan oppia sekin aika sitten lisää.


      • lakitekstistä_viis
        oman_alansa_kingi kirjoitti:

        Juurikin näin. Itse koen olevani auttamattomasti ulkona noista pykälistä, joten kuulun liittoon tämän takia, ettei minua höynäytettäisi. Kun ei tarvitse lukea lakitekstiä niin että pää halkeaa, jää aikaa lukea IT-alan oppia sekin aika sitten lisää.

        Eipä se liitto auta yhtään mitään, meillä sai kymmenet kenkää kuului liittoon tai ei. Luottamusmies vaan totesi : ei voi mitään, näin se vaan menee...


      • liitoista
        lakitekstistä_viis kirjoitti:

        Eipä se liitto auta yhtään mitään, meillä sai kymmenet kenkää kuului liittoon tai ei. Luottamusmies vaan totesi : ei voi mitään, näin se vaan menee...

        Liittoon kuuluminen tuntuu auttavan ulkomailla missä liitot on vahvoja, Suomessa järjestäytymisaste ja myös liiton toimet ovat heikkoja. Tuttuni kertoi, että esim. Nokialla oli aikoinaan joku 2h ulosmarssi kaavailtujen yt:iden takia. Ehkä max 15% osallistui ja nekin oli luikkineeen pihalle niin ettei vaan kukaan huomaisi...


    • kfhvghg

      Ehkäpä nokia alcatel yhdistyminen ja se, että Suomesta irtisanotaan eikä Ranskasta, siksi että meillä irtisanominen on halpaa ja helppoa, aiheuttaa sen, että, koodareitakin alkaa ammattiyhdistystoimnta kiinnostamaan.

      • älkääs_nyt_naurattako

      • asdaadssdasdasdasd

      • pipopäät
        asdaadssdasdasdasd kirjoitti:

        Ei taida kyllä olla Nokian toimisto. Tai ainakaan ei näytä yhtään niiltä monilta Nokian taloilta, joissa olen joskus käynyt.

        Miksi sen pitäisi olla Nokian toimisto? Täällä puhuttiin koodarien huonosta järjestäytymisestä ja koodareita muuallakin on kuin yhdessä firmassa.


      • asdasdadasasdasdadadad
        pipopäät kirjoitti:

        Miksi sen pitäisi olla Nokian toimisto? Täällä puhuttiin koodarien huonosta järjestäytymisestä ja koodareita muuallakin on kuin yhdessä firmassa.

        Siksi että varmasti tulee olemaan hippikoodausyhteisöjä, joissa ei koskaan järjestäydytä. Esim. pienet pelifirmat. Sen sijaan Nokian ja Microsoftin järjestäytymisaste saattaakin vähitellen nousta jatkuvien irtisanomisten takia.


      • kokonaisuus
        asdasdadasasdasdadadad kirjoitti:

        Siksi että varmasti tulee olemaan hippikoodausyhteisöjä, joissa ei koskaan järjestäydytä. Esim. pienet pelifirmat. Sen sijaan Nokian ja Microsoftin järjestäytymisaste saattaakin vähitellen nousta jatkuvien irtisanomisten takia.

        Mutta ei isot firmat yksin riitä asian muuttamiseen. 97% suomalaisista on töissä alle 10 hengen firmoissa. Hippikoodarit pitäisi saada mukaan järjestäytymääni.


    • IT-hemppa

      Miten niin ei järjestäydy tai olla ammattiyhdistyksessä. Meillä firmassa on kaikki liitossa / ammattiyhdistyksessä ja järjestäytyneet, niin kuin monessa muussakin paikassa on näin.

      Onkohan nyt sun tietos mistä tarkistettu ja ns. oikeellisia?
      Ja oikeasti kuitenkin sellainen asia, että -> onko sun mielestä liitosta apuja kun työnantajat antaa kenkää? --> vastaus on EI OLE, tänä päivänä Suomi on Euroopan helpoin maa työnantajalle jaella kenkää IT-alan ja muillekin ammattilaisille.

      Kohta muuten en ole enää liiton varsinainen jäsen vaan pelkästään kassanjäsen.

    • AlallaPitkään

      Ammattiliittojen kulttuurin puutte johtuu kahdesta tekijästä IT-alalla:

      1. Ei ole selvää ammattiliittoa vain IT-alan tekijöille ja vanhoissa liitoissa on ollut aikaisemmin huono tietämys tämän alan hommista. Asian on kuitenkin parantuntu jo nykyjään.

      2. Ihmisille on syötetty YT- ja globalisaatio matroja jo koulun penkiltä. Heidät on aivopesty uskomaan, että "mikäli tekee hommat hyvin, niin töitä aina riittää". Periaatteessa näin on, mutta alalla on paljon firmoja, jotka eivät noudata yt-lakia ja riistävät työntekijöitä. Viimeistää siinä vaiheessa, kun haluat viettää enemmän aikaa perheen parissa ja harrastuksisa kuin töissä ja uusien tekniikkoiden opiskelussa huomaat miten osaamisesi pikkuhiljaa rapistuu. Sitten sinustakin tulee korvattava ja ehkä joudut irtisanotuksi. Työnantajalla on kuitenkin velvollisuus uudelleen kouluttaa työntekijät, jos tarvetta uusille tekijöille löytyy, kuten yleensä löytyy. Tämä tuppaa nykyjään olevan unohtunut.

      Lisäksi moni on kovanpaikan edessä heikko, eikä uskalla lähteä puolustamaan oikeuksiaan. Näin se vain menee.

      • it-johtaja-yrittäjä-1212

        No mites sitten jos se työntekijä ei suostu uudelleenkoulutettavaksi? Mites sitten tehdään? Vanhoja hommia ei ole, ja uudet ei kelpaa - onko se kumma kun suomalaiselle IT-kaverille ei työt kelpaa, ei koulutus ei mikään. Palkkaa tästä lähtien vain ulkomaalaisia.


      • eld324

        Jaa... onkohan tuommoisia vielä näinä aikoina? Luulisi kyllä, että koulutus kelpaisi.


      • pitäkää_tunkkinne

        No esimerkiksi minä! Annoin valmistuessani lupauksen, että tämä oli tässä - ja loppuelämäksi. Nyt jos siitä sitten ei kukaan ota hyötyjä irti, niin...


    • riippuu_miten_ajatellaan

      Kyllähän IT-alan koodarit järjestäytyy! Niille se järjestäytyminen vaan tarkoittaa pahan Microsoftin vastustamista ja liittymistä Linux-koodareihin.

    • taikuritattinen

      Nörtit on keskimäärin sen verran epäsosiaalista ja syrjäänvetäytyvää porukkaa että laajamittaisempi järjestäytyminen on likimain mahdotonta. Hiljaisten hissukoiden on vaikea saada ääntään kuuluviin.

    • 14-6

      Kaikkein järkevintä olisi että nämä YT-teatterit lopetettaisiin, kallista työaikaa palaa ja lopulta tehdään niin kuin työnantaja on päättänyt. AY-liike luottamusmiehineen on vain mafia joka syö työnantajan kuormasta, palkallinen työntekijä joka käyttää aikaansa kaikenlaiseen puuhasteluun. Sen tärkein tehtävä on että kaikki duunarit ovat maksaneet varmasti liitonmaksut. Ihan vain tiedoksi työttömyysturva maksaa alle satasen mitä mahdat itse maksaa liiton suojelusrahaa.

    • ijuop009

      Mun mielestä nördid on jo ihan kivasti järjestyksessä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      274
      2903
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      75
      1526
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1460
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      34
      1250
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1187
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1180
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1109
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      22
      1058
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      1003
    Aihe