Hammashoito: onko kaikki toiminta kustannustehokas

Kustannustehokastako

Esimerkki hammashoidosta:

Minun tapauksessani hammaskivun sattuessa sain ajan noin viikon päähän, hammas tarkastettiin, paikalla lääkäri ja assistentti ja vastaanotossa toimistotyöntekijä.
Korkeintaan viiden minuutin tutkimuksen jälkeen, sanottiin ei reikiä vaan muu syy mikä ei vaatinut toimenpiteitä, ilmaisin haluni tarkempaan tarkastukseen.
Se ei kuulemma käy vaan minun on tilattava uusi aika tarkempaan tarkastukseen ( vastaanottoaikaa oli kulunut vain noin viisi minuuttia).
Tilasin uuden ajan, sanottiin sen kestävä n. 6 kuukautta, aika tuli 8 kk kuluttua.
Vastaanottoaika 15 minuuttia myöhässä, tarkastus ei reikiä vaan hammaskiveä, aika hammashoitajalle 3 kk päähän ja sen jälkeen aika 1,5 kk päähän hammaslääkärin vastaanotolle röntgenkuvaa varten, ”varmuuden vuoksi ”.
Hammashoitajan aikaa ei saa ilman hammaslääkärillä käyntiä joten on mentävä pitkän kaavan kautta.
Kesti yli vuoden , ei reikiä ja hammaskivi poistettu.
Tässä oiva esimerkki organisaation sisäisestä itsensä työllistämisestä, ilman kustannusvastuuta ja joustoa kytettynä järkevään toimintaan eli tehdään toiminnasta niin pitkäkestoista että toiminta turvattu aina vuoden eteenpäin, näin tällainen toiminta on törkeää varojen tuhoamista.


Onko määrärahat käytetty oikein?!

Hammashoito: onko kaikki toiminta kustannustehokasta ?!

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hammaspeikko

      Oisko enemmän kyseessä että hammaskivi on kosmeettista huoltoa, eikä kuulu valtion palveluihin. Vatvomisella halusivat kannustaa maksamaan ylimääräistä yksityisellä, mutta kehtasit odottaa niin joutuivat sitten lopulta rapsuttamaan hampaita.

    • Tehokastako

      Tehokkaalta vaikuttaa rahastaminen, mutta maksajan, potilaan hyödyn saanti onkin valitettavan useasti vähemmän kustannustehokasta.

    • suosiellä

      Tuo kertomasi toimintaketju on normaalia kunnallisella puolella tapauksessa kun potilas tulee ensikertaa tai edellisestä tarkastuksesta on kulunut useampi vuosi. Minulla on hammaslääkäri kirjannut hoitohistoriaan edellisellä käynnillä määräajan koska seuraava hammaskiven poisto pitää tehdä hygieenikon toimesta. Tarkastus tehdään vain muutaman vuoden välein ja nyt se on minulla edessä seuraavaksi.
      Sinulta jäi vielä luettelematta muutama muukin toimihenkilö joka välillisesti vaikutti hoitokäyntiisi (mm. välinehuoltaja, siivooja ym.). Jos käyt yksityislääkärillä joka pitää omaa vastaanottoa, avustavia henkilöitä on paljon vähemmän, mutta toimenpidehinta on kalliimpi koska kaikki palvelut joudutaan ostamaan hoitokäyntimaksullasi.

      • 500_rekry

        Osin värää tietoa. Yhden pisteen hammaslääkäri ja hoitaja tekee kaiken, he vastaavat puhelimeen, siivoavat tilat ja välineet. Niistä ei siis ulkopuolelle makseta. Potilaan hoitoon käytetään kuitenkin lähes koko työaika.

        Julkisella puolella tulee lisäksi päättäjien palkat, poliittiset kulut, kokouspalkkiot, tehottomasti käytettyjen tilojen kulut, varajärjestelmät, peruutusten kulut, ylimääräiset sijaiset ja rekrykulut, etupolitiikan kulut, tyky/aslak-kulut. ym.


      • Suhteellista
        500_rekry kirjoitti:

        Osin värää tietoa. Yhden pisteen hammaslääkäri ja hoitaja tekee kaiken, he vastaavat puhelimeen, siivoavat tilat ja välineet. Niistä ei siis ulkopuolelle makseta. Potilaan hoitoon käytetään kuitenkin lähes koko työaika.

        Julkisella puolella tulee lisäksi päättäjien palkat, poliittiset kulut, kokouspalkkiot, tehottomasti käytettyjen tilojen kulut, varajärjestelmät, peruutusten kulut, ylimääräiset sijaiset ja rekrykulut, etupolitiikan kulut, tyky/aslak-kulut. ym.

        Ei taida hammashoitajaa kiinnostaa työpaikka jos joutuu toimimaan myös siivoojana ja välinehuoltajana. Muualla saa palkan omasta työstä.
        Myös yksityispuolella tulee peruuttamattomien hoitoaikojen tyhjäkäyntiä. Muut asiakkaat maksavat sitten sen että hammaslääkäri ja -hoitaja pyörittelee peukaloita tuon ajan. Lääkäri maksaa myös yksityispuolella asiakasmaksuista sijaisen palkat ym. kulut.
        Kunnallisessa hoitopaikassa nuo yleiskulut jyvitetään kaikkien hoitopaikkojen ja suuren asiasmäärän kesken joten se osuus ei rasita asiakasta montaa euroa käynniltä.


      • 500_rekry

        Kirjoituksesi on lähes täysin väärää mutustelua.
        Hammaslääkäri/hoitajapareja on paljon. Hoitajat ovat niissä pääsääntöisesti tyytyväisiä työkuvaan.
        Potilasperuutuksia tulee vähän näihin vastaanottoihin. Tyhjäkäyntiin on varattuna muita töitä.
        Yksityisillä sairaspoissaolot on muutama päivä vuodessa kun se julkisella on yli 20 päivää. Sijaisia yksityiset ei juuri käytä, työt voi järjestää ilman sijaisia toimiviksi muutenkin.


    • Tavallinentarina1

      Noinhan tuo menee. Tarkka ohje on, että ns. akuuttikäynnillä ei tehdä perustarkastusta vaan tutkitaan ja hoidetaan vaan käynnin aiheena oleva vaiva. Ei haluta, että akuuttiaikoja käytetään väärin ja ohituskaistana perustutkimukseen. Tietysti voi käydä kuten sinulla, että aika sitten olikin vähän turha, koska mitään ei löytynyt. Mutta jos jouduit odottamaan tarkastusaikaa 8 kk, se kertoo, että niin on odottanut muutama muukin.

      Kokonaisvaltaista hoitoa saat yksityispuolelta. Yksityishammaslääkäri olisi todennäköisesti tehnyt ehti toivomasi perustarkastuksen ja mahdollisesti vielä poistanut hammaskivetkin, jos muuta hoidontarvetta ei kerran ollut. Sinulla on tämä vaihtoehto, lasku on tietysti hieman suurempi (no, kolme käyntiä tk:ssa, jokaisesta käyntimaksu... voi mennä jo samoihinkin). Aika moni, noin miljoona suomalaista valitsee yksityisen vaihtoehdon, syyt ovat aika selvät.

    • viisastelija

      Valitettavasti kustannutehokkaan hoiminnan osaaminen suun terveydenhuollossa on aika harvinaista. Johtaminen puutteellista ja motivaatiotekijat sekä professionalismin oikein ymmärrys hakusessa ehkäpä täysin tietämättömissäkin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6749
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4380
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2793
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2090
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1653
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1447
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1151
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1127
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1124
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1081
    Aihe