2.asteelta oikikseen

MinkaMaaria

Hei!

Onko mahdollista päästä sisään oikikseen, kun on suorittanut ammatillisen 2.asteen tutkinnon? Siis lähinnä onko se mahdollista.

Pääsykokeet on toki ja näin, mutta hyväksytäänkö ammatillinen kolmen vuoden tutkinto pohajksi vai onko oltava lukio pohjalla?

12

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kaikkioikikseen

      moikka! ainakin ennen oli pieni sisäänpääsy'kiintiö' myös heille ketkä eivät ole lukiota suorittaneet. en sitten nykypäivästä tiedä, mutta ota yhteyttä tiedekuntaan mihin oot hakemassa he varmasti osaa kertoa! :)

    • Oikkari12

      On mahdollista

      • Wanhempiopiskelija

        Kuten sanottumahdollista on, mutta automaattisesti ,"joudut" ns. avoimeen kiintiöön. Eli oikikseen (tai oikiksiin) on useamman vuoden ajan ollut niin, että paikat on täytetty niin, että että ensin täytetään ns. yhteispiste -kiintiö, jossa otetaan sisälle ne, jotka saavat parhaat pisteet kun lasketaan yhteen pääsykokeesta ja ylioppilaskirjoituksista saadut pisteet. Toinen, vakiintuneesti pienempi kiintiössä vastaavasti otetaan ne opiskelijat, jotka ovat saaneet parhaat pisteet pääsykokeesta ja muutoin täyttävät yliopisto-opiskelijalta vaadittavat edellytykset, kuten että on pohjalla riittävän laaja -kuten viestiketjun aloittaneella- ammatillinen tutkinto. Tässä avoimessa kiintiössä voidaann toki, myös valita sellainen, joka on suorittanut ylioppilastutkinnon, mutta ei ole tullut valituksi ylioppilaskiintiössä, mutta joka on "pelkästä pääsykokeesta" saanut tarpeeksi pisteitä tullakseen valituksi, jo mainitussa avoimessa kiintiössä. - Itse asiassa tällainen tilanne saattaa olla käsillä aika usein, sillä vaikka "nerojen paikka" lienee, jossain muualla kuin oikisessa, niin aika moni tiedekuntaan päässyt on suorittanut lukion ja ylppärit verraten hyvin. Mutta, kuten sanottu oikiksessa, kuten vaikka lääkiksessä jne opiskelee nyt ja varmasti myös tulevaisuudessa, niitä, jotka eivät ole käyneet lukiota, tai jotka eivät ole ainakaan kirjoittaneet ylioppilaaksi. Siispä onnea lujasti onnea ja tsemppiä hakuun. Kun olet sisällä tiedekunnassa niin yks-hailee ja aivan samantekevää, oletko päässyt sisälle ns. avoimessa kiintiössä vai ylioppilaskiintiössä. .


    • 123451234512345

      Yllä oli hyvin selostettu, ja täällä yksi 2.asteen tutkinnolla sisään pyrkivä. Tsemppiä meille ;-)

    • mahorollistaon

      Ammatillinen 3-vuotinen tutkinto hyväksytään. On täysin mahdollista päästä oikikseen ammattikoulupohjalla. Kovin tavallista se ei kuitenkaan ole, että ammattikoulusta mennään yliopistoon.

      Jos lukuhaluja on, sopii yrittää!

    • MinkaMaaria

      Kiitos asiallisista vastauksista. En totta puhuen uskonut niitä saavani tältä foorumilta. ;)

      Unohdin mainita myös sen, että suoritan tälläkin hetkellä avoimessa yliopistossa kursseja. Sitä en sitten tiedä, että onko hyötyä vai ei (teen suoritukset nimittäin omien mielenkiinnonkohteiden mukaan, harrastuspohjalta). Asia on ajankohtainen vasta vuoden kuluttua joten hyvin hitaasti tässä liikkeellä ollaan. Hyvä se on kuitenkin jo kysellä ja hankkia jotain tietoa ennakkoon.

      Tsemppiä tosiaan jo tänä vuonna ammattitutkinnon pohjalta oikikseen pyrkiville!

      MinkaMaaria

      • tsemppiäjonyt

        Googleta oikeustieteellinen tiedekunta. Pääsyvaatimukset lukevat aina jokaisen tiedekunnan valintaoppaissa vuosittain.

        Avoimen kiintiö on aivan eri asia kuin pelkän pääsykokeen kautta pyrkivillä. Yliopistoon voi siis päästä yhteispistemäärillä (ylioppilastutkinto pääsykoe) tai pelkän pääsykokeen perusteella. Helsingin oikeustieteellisessä esimerkiksi nämä ovat nimetty yhteispistejono (ylioppilastutkinnon perusteella annetut lähtöpisteet pääsykokeen pisteet) ja koepistejono (pääsykokeen pisteet).

        Näiden lisäksi on vielä olemassa ns. Avoimen väylä. Riippuen tiedekunnasta miten paljon ja millä arvosteluilla ottavat vuosittain sisään avoimen opiskelujen perusteella.Väylä ei siis tarkoita automaattisesti sitä, että jos on suorittanut tietyn määrän opintoja, niin automaattisesti pääsee yliopistoon. Se riippuu paljolti myös hakijoiden keskinäisestä tasosta ja määrästä. Jos kaikilla on tasaisesti kiitettävät arvosanat avoimen opinnoista ja hakijoita on enemmän kuin paikkoja, on vaikea tehdä valintaa. Jotkut tiedekunnat voivat ratkaista asian niin, että eivät ota ketään sisään tiettynä vuotena, vaikka ilmoittavatkin, että on vaikkapa 5 paikkaa auki. Avoimen väylä ei ole siis automaattisesti taattu sisäänpääsy yliopistoon. Kaiken kaikkiaan Avoimen väylä on raskaampi ja hitaampi tie päästä yliopistoon kuin tavallinen pääsykoe. Suosittelen sinulle, että jos vaikkapa ensi vuonna haet oikeustieteelliseen niin tutustut jo nyt alaan, kirjallisuuteen, aikaisempiin valintakysymyksiin, haet itsenäisesti ajoissa tietoa milloin ja missä ovat ensi vuoden pääsykokeet (Goole auttaa). Suosittelen preppauskurssia lämpimästi. Varaa runsaasti aikaa lukemiselle. Ensi vuonna taitaa myös olla ns. ensikertalaisten kiintiö eli ne, joilla ei ole aikaisempaa tutkintoa korkeakoulusta tai olemassa olevaa opiskeluoikeutta korkeakouluun, otetaan erillisessä kiintiössä.

        Kolmivuotisen ammattitutkinnon suorittaneena voit hakea pääsykoekiintiössä tai ns. Avoimen väylässä (jos olet suorittanut tietyn määrän opintoja tietyin arvosanoin). On siis aivan mahdollista päästä 2. asteen tutkinnolla yliopistoon. Se vaan vaatii paljon lukemista, työtä ja syventymistä siihen kyseiseen alaan ja niiden pääsykokeisiin.

        Nykyaikana monilla on useampia tutkintoja. Saattaa olla niitä ylioppilaita, joilla on myös ammatti/ammattiopistotutkintoja, mutta he useimmiten hakevat ylioppilastutkinnolla yliopistoon sisään, vaikka eivät saisikaan lähtöpisteitä ylioppilastutkinnosta tai saisivat liian vähän lähtöpisteitä. Tämä vaikuttaa siihen, että siellä näkyy harvemmin tästäkin syystä ammatti/ammattiopistotutkinnolla hakevia.


    • Saanu

      Avoimessa suorittaminen on hyvä juttu. Yliopistot on määritellyt kurssit josta saat lähtöpisteitä. Sulla on hyvin aikaa kerätä niitä kasaan :) Tsemppiä hakuun :)

      • asiaanli

        Yliopistot eivät jaa lähtöpisteitä avoimen suorituksista. Mutta kun on päässyt opiskelemaan, avoimen suoritukset voidaan hyväksyä osaksi opintoja. Tämä nopeuttaa opiskelua.

        Toinen juttu on, että yliopistot ottavat muutaman opiskelijan ns. avoimen väylän kautta. Tällöin opintoja on oltava suoritettuna runsaasti eli vähintään jotain 60 op hyvin arvosanoin.


      • 1215

        Otahan ensin selvää asioista... Rovaniemellä saa pääsykoneeseen lähtöpisteitä nimenomaan avoimessa suoritetuista opinnoista.


      • uusitieto
        1215 kirjoitti:

        Otahan ensin selvää asioista... Rovaniemellä saa pääsykoneeseen lähtöpisteitä nimenomaan avoimessa suoritetuista opinnoista.

        Jaaha! Rovaniemelle sitten pitää jo tällä tavalla haalia opiskelijoita.


      • hligfukhvlkjnö
        uusitieto kirjoitti:

        Jaaha! Rovaniemelle sitten pitää jo tällä tavalla haalia opiskelijoita.

        Tuo Lapin yliopiston oikeustieteellisen arvostamat avoimesta saadut lisäpisteet on vanha juttu - ja hyvä juttu. Lapin yliopisto arvostaa jo tehtyjä oikeustieteiden opintoja ja palkitsee näin hakijan. Sehän tarkoittaa yliopiston kannalta myös sitä, että hakija on motivoitunut opiskelemaan ja näyttänyt kyntensä jo ennen sisäänpääsyä näkemällä vaivaa suorittaakseen useamman avoimen kurssin.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      4120
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3982
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      608
      3855
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      19
      2627
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      78
      2445
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      339
      2051
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      127
      2042
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      190
      1900
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1569
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1412
    Aihe