Miten testamentata omaisuus valtiolle?

TheArtist

Olen taiteilija ja minulla on piirustuksia ja maalauksia ja paljon muistivihkoja täynnä muistiinpanoja piirustuksineen (pienine keksintöineen) joita en halua antaa kaukaisille sukulaisilleni, vaan luulen niistä olevan enemmän hyötyä Suomen valtiolla.

Miten minun kannattaa toimia? Haluan myös testamentata osan seurakunnalle, siis Ev.Lut. seurakunnalle.

Olisiko antaa linkkejä tvs. miten toimia?

16

895

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 4edzweds

      No Suomen valtio sen paremmin kuin mikään seurakunta tuskin kovin paljoa tekee sinun piirrustuksillasi tai maalauksillasi. Todennäköisesti pitävät jokseenkin arvottomana, ja loppusijoittavat sopivaan paikkaan.

      Mutta jos niin halua, niin eihän se vaadi kuin testamentin. Lakiosa kaikesta jäämistöstäsi tietenkin menee rintaperillisille, jos sellaisia on, mutta kaiken muun voit ihan vapaasti testamentata valtiolle tai seurakunnalle. Kyllä valtio tai jokin tietty seurakunta voi ihan hyvin olla testamentin saajana.

    • Näinhänsemenee

      Testamenttaa omaisuutesi kokonaisuudessan Suomen Kansallismuseolle, he osaavat jäämistöäsi arvostaa.

    • TheArtist

      Et tiedä mitään siitä kuinka tunnettu taiteilija olen joten kommenttisi alkuosa oli aika epäasiallinen.

      " Mutta jos niin halua, niin eihän se vaadi kuin testamentin. Lakiosa kaikesta jäämistöstäsi tietenkin menee rintaperillisille, jos sellaisia on, mutta kaiken muun voit ihan vapaasti testamentata valtiolle tai seurakunnalle. Kyllä valtio tai jokin tietty seurakunta voi ihan hyvin olla testamentin saajana."

      Kyllä minä tiesin jo tämän kaiken mutta minne testamentti annetaan, ei kai sitä nyt asunnollekaan jätetä? Kun on jäämistöä, tauluja ym ym aika paljon niin millä tavalla ne pitää erotella, pitääkö ne eritellä erikseen jollain listalla mitkä antaa valtiolle ja seurakunnalle? Ja pitääkö testamentti varmistaa jollain ulkopuolisella henkilöllä? Tällaisia asiallisia vastauksia odotin täältä enkä tuntemattomien ihmisten arvioita minusta ja minun taulujeni nykyarvosta, kun kukaan ei tiedä täällä tietenkään kuka olen.

      "Testamenttaa omaisuutesi kokonaisuudessan Suomen Kansallismuseolle, he osaavat jäämistöäsi arvostaa."

      Tämähän olikin ihan mielenkiintoinen vaihtoehto, kiitos vinkistä, siellä jaettiin minunkin saama apuraha aikoinani, joten paikka on sen verran tuttu.

      • 4edzweds

        Niinno, jos kyselee vinkkiä Suoli24:llä ja käyttää nimimerkkiä the Artist, niin ei se nyt mistään kunnioitettavaan ikään ehtineestä tunnetusta ja laajaa arvostusta nauttivasta taiteilijasta vielä kuvaa varsinaisesti luo...
        Mutta en tiennyt, että ihan näin alkeista pitää lähteä...

        "Kyllä minä tiesin jo tämän kaiken mutta minne testamentti annetaan, ei kai sitä nyt asunnollekaan jätetä?"

        No minne tahansa mistä ajattelen olevan varmaa sen tulevan käsitellyksi sitten kun perunkirjoituksen ja pesänjaon aika on. Petollinen perikunta voi tietysti asunnostasi löytyvän testamentin yksissä tuumin pimittää saadakseen taiteesi itselleen, joten ehkäpä luotettu henkilö, jolle annat sen, ja varmuuden vuoksi nimität vielä (siinä testamentissa) testamentin toimeenpanijaksi. Joku tallettaa myös pankin pankkiholviin jne. Useampi kappalekin saa olla, mutta kannattaa varmistua, että ne ovat sisällöltään yhteneviä, jos päätät tahtoasi vielä ensimmäisen version jälkeen muuttaa.

        "Kun on jäämistöä, tauluja ym ym aika paljon niin millä tavalla ne pitää erotella, pitääkö ne eritellä erikseen jollain listalla mitkä antaa valtiolle ja seurakunnalle?"

        No kyllä jos jotkut tietyt esineet haluat antaa valtiolle ja tietyt seurakunnalle (oli nämä tahot nyt sitten mitkä tahansa, vaikka se kansallismuseo), niin kyllä sinun tulee eritellä mitkä kenellekin. Voit myös jakaa isompina kokonaisuuksina: "kaikki vihkoluonnokset valtiolle ja taulut seurakunnille" tms.
        Tai jos kirjoitat vain, että koko roska valtiolle ja seurakunnille, niin pesänjakaja arvostaa ne, ja laittaa summamutikassa arvon mukaan puoliksi tai jossain muussa määrittelemässäsi suhteessa. Tämän aineellisen sisällön osalta testamentille ei ole suuria vaatimuksia asetettu, mutta kannattaa tehdä siitä niin yksiselitteinen kuin mahdollista, että se saa varmasti aikaan tahtomasi lopputuloksen.

        "Ja pitääkö testamentti varmistaa jollain ulkopuolisella henkilöllä?"

        Testamentille on varsin tiukat muotovaatimukset. Jos ne eivät täyty, ja testamenttia moititaan, se voi menettää koko merkityksensä. Pitää muun muassa olla kaksi todistajaa, joille on melkoinen nippu edellytyksiä. En viitsi kaikkea pitkää tekstiä tänne referoida, mutta aloita perintökaaren 10. luvusta.
        https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1965/19650040#L10

        Ehdotan kylläkin, että koska lähtötasosi on verrattain heikko, ja asia sinulle tärkeä, ja sitä arvotaidettakin lienee sitten melkoinen pino, että täällä kyselemisen sijaan ostat tunnin lakimiesaikaa. Tässä nyt ei tullut kuin pintaraapaisu asiaan liittyvästä perintöoikeudesta, ja tilaisuuksia ryssiä on vielä useita, kun ihan alkeista asti pitäisi selvittää. Lakimiehen avulla saat tunnissa aikaan oikeudellisesti juuri sellaisen lopputuloksen kuin tosiasiallisesti haluat.


      • TheArtist

        Kiitos asiallisemmasta kommentista, juuri tällaista tietoa kaipasinkin, yksityiskohtia, mitä kirjoittaa, kenelle, momenako kappaleena, ja minne nämä paperit sitten.


      • 13-12
        TheArtist kirjoitti:

        Kiitos asiallisemmasta kommentista, juuri tällaista tietoa kaipasinkin, yksityiskohtia, mitä kirjoittaa, kenelle, momenako kappaleena, ja minne nämä paperit sitten.

        Oletkohan yksinkertainen, kun luulet sellaisen valtion olevan olemassa, jolle voit taulusi testamentata. Helsinkiläisenä en vielä koskaan ole nähnyt valtion kävelevän kadulla minua vastaan.
        Valtiolla on kyllä taidemuseo, jolle voit testamentin tehdä. Suomessa on kuitenkin paljon muitakin taidemuseoita.
        Museot tuskin ovat tauluistasi kiinnostuneita.


      • refvdveds
        13-12 kirjoitti:

        Oletkohan yksinkertainen, kun luulet sellaisen valtion olevan olemassa, jolle voit taulusi testamentata. Helsinkiläisenä en vielä koskaan ole nähnyt valtion kävelevän kadulla minua vastaan.
        Valtiolla on kyllä taidemuseo, jolle voit testamentin tehdä. Suomessa on kuitenkin paljon muitakin taidemuseoita.
        Museot tuskin ovat tauluistasi kiinnostuneita.

        Älä viitsi höpöttää, kun et mistään mitään näemmä tiedä. Kävelevätkö ne taidemuseot sitten useinkin teitä besservissereitä helsinkiläisiä vastaan kadulla?

        Valtio on täysin oikeustoimikelpoinen oikeushenkilö, ja ihan kelvollinen olemaan testamentin saajana. Tietenkin "valtio" sinällään on abstrakti käsite, joka pitää sisällään valtiolliset orgaanit, instituutiot, kansan ja niin edelleen, joten tietenkin jonkun tietyn valtiollisen instanssin tulee olla se, jolle asia kuuluu. Valtion saadessa perintöä se on valtiokonttori.


      • Anonyymi

        Höpöhöpö....


    • van_kohk

      Eikö Pelle Peloton voisi vain laittaa mietintämyssyn päähän ja siitähän asiat lähtisi rullaamaan.
      Taulusi voisit lahjoittaa kansanedustajille, he sitten voisivat myydä niitä hintaan 4999 euroa vaalirahaa saadakseen. Taiteellisuudesta tai kyvykkyydestä ei väliä.

    • TheTurist

      Perintökaaressa on sanottu kohdassa

      "5 LUKU Valtion oikeudesta perintöön 1 §"

      "Jollei perillistä ole, menee perintö valtiolle."

      Jos kerran valtio voi olla perijänä niin eikö silloin voi halutessaan tehdä testamentin myös valtiolle?

      • hankala_änkyrä

        Kyllä, valtiolle voi tehdä testamentin, vaikka lakimääräiset perillisensä syrjäyttäen.

        Tuosta ylempänä mainitusta kansanedustajille lahjoittamisesta tuli mieleen, että mitenhän kävisi testamentille, jossa omaisuus testamentataan valtiolle määräyksellä, että valtion tulee jakaa siitä vaaliavustusta jokaiselle seuraavien eduskuntavaalien ehdokkaalle 6000 euroa kullekin. Ehkäpä niin, että testamenttisaanto menisi valtiolle, mutta ehto putoaisi pätemättömänä pois, koska se on lain ehdokkaan vaalirahoituksesta (2009/273) 4§ 4. mom:n sanamuodon vastainen, vaikka valtio vain välittäisi rahat testaattorilta lopullisille edunsaajille. Muutenkaan valtiolle tehtyyn testamenttiin ei kannata hirveästi ehtoja rustata, jos vaihtoehtona on perinnön meneminen valtiolle silloinkin (PK 5 luvun mukaan ex lege), kun valtiokonttori ei ota testamenttia vastaan.


    • ilmainen-neuvo

      Kysy jehovan todistajilta josko he haluavat aarteesi perintönä. Jos he sen haluavat, on se varmasti jonkun arvoinen. Jos eivät, testamenttaa se kaatopaikalle.

    • testamentti

      http://www.valtiokonttori.fi/fi-fi/Kansalaisille_ja_yhteisoille/Perillisitta_kuolleiden_jaamistot/Perittava_on_tehnyt_testamentin
      "Testamentti ja muut asiakirjat lähetetään osoitteeseen:

      Valtiokonttori
      Perintöasiat
      PL 14
      00054 VALTIOKONTTORI

      Valtiokonttori hyväksyy testamentin, mikäli siinä ei ole muotovirheitä, eikä muuta estettä hyväksymiselle ole.

      Valtiokonttorin hyväksyttyä testamentin se on heti täytäntöön pantavissa eli testamentinsaaja saa omaisuuden haltuunsa.

      Testamenttia koskevat tiukat muotovaatimukset. Testamenttia laadittaessa on suositeltavaa käyttää lainopillista asiantuntija-apua."

    • Taiteenystävä

      Älä ihmeessä valtiolle testamenttaa, täällä olisi taiteilijasielu, joka niitä osaisi arvostaa:)

    • Anonyymi

      Ei tarvitse mitään tehdä, menee Valtiolle muutenkin jos ei lapsia eikä sisaruksia, serkut ei peri. Niinpä niin

    • Anonyymi

      Suosittelen lahjakirjan ja testamentin yhdistelmää. Se tehdään testamentin muotomääryksiä noudattaen.

      Lahjoitat siis lahjakirjalla mainitut omaisuuserät valtiolle/seurakunnalle, ja samalla määräät mahdollisen kuolemasi varalta niiden antamisesta jäämistöstäsi samoille tahoille.

      Paperin toimitat sitten valtiokonttoriin ja seurakuntaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      2970
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      26
      2079
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2034
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1852
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1221
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe