Suru ja kaipaus edelleen....

isänpoika

Onko vanhempien menetys kaikille yhtä raskas ja lamauttava?
Isän kuolemasta tulee jo yli kuukausi, mutta vieläkin on lamaantunut olo.
Hautajaiset oli lauantaina, mikä oli elämän raskain päivä ja tiistaina ilmottauduin netissä työnhakijaksi usean vuoden jälkeen.
Viime viikolla tulikin kutsu työvoimatoimistoon ja virkailija kyseli, millainen työ kiinnostaa.
Omaishoitotyö ja siivoustyö on tullut tutuksi, niin virkailija esitti heti vuoden kestävää siivousalan kurssia ja se olisi alkanut maanantaina.
Torstaina tuli tieto kurssille valituksi tulemisesta ja torstai iltana aloin miettimään tilannetta.

Tuntuu vaan, että en ole vielä valmis mihinkään kurssille, koska minulla on niin syvä suhde omaan isääni, kun olen isän kanssa asunut jo 44 vuotta.
Sitten on vielä hoidettava paljon asioita perunkirjoitusta varten ja monta muutakin asiaa kesken, enkä tällähetkellä todellakaan jaksa tehdä juuri muuta, kuin päivittäiset kotityöt näiden lisäksi.
Ei puhettakaan, että jaksaisin olla jollakin kurssilla ensin suurimman osan päivästä.
Peruin kurssin ja peruin myös työhaun, koska en todellakaan tässä tilanteessa jaksa hakea töitä.
Surutyö on vasta alussa ja hirveä tyhjyyden tunne on päällä, kun isä on poissa, en todellakaan tiedä miten tästä selviän.
Vähän aikaa sitten itketti taas kovasti, vaikka tänään oli vähän tasaisempi päivä, mutta itku vaan tulee aaltoina.

Vuosi kurssilla tuntuu ikuisuudelta, vielä kun kesäkin on tulossa, niin en tässä elämän tilanteessa halua olla millään kurssilla, kun se ahdistaa.
Oikeastaan minun ei ole edes mikään pakko mennä työnhakijaksi, koska isältä jäi perintöä senverran paljon, että sillä tulee kyllä toimeen.
Perintö ei kylläkään tuo mitään iloa tällähetkellä, kun isää ei enää ole.
Jos isä eläisi, niin perintökin tuntuisi iloiselta asialta, mutta ei vaan tunnu nyt.
Antaisin kaikki rahat ja omaisuudet, jos vaan saisi isän takaisin.

Täytyy vaan ajatella, että isä on läsnä jokapäivä missä sitten liikkuukin.
Isän persoona ei ole haudassa, haudassa on vain isän hauras keho.
Isä on Taivaassa ja isällä on nyt uusi, terve, nuori ja ikuinen keho.
Sinne minne isäni meni, niin pääsen sinne minäkin sitten, kun minun aikani on täältä lähteä ja sitä päivää vaan odotan kovasti, mutta isä varmaan toivoo, että eläisin täällä iloisella mielellä sen ajan, minkä täällä saan elää, enkä vaipuisi loputtomaan suruun.

18

265

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tiedäntunt

      Tiedän tunteen ja mitä käyt läpi. Oma rakas isäni muutti taivaaseen myös kuukausi sitten. Aivan kauheaa, mutta saan olla kiitollinen siitä että minulla oli täydellinen isä 18 vuotta.. ikävä tuskin koskaan laantuu, mutta luultavasti muuttaa muotoaan. Toisaalta ajateltuna eikös nyt kaikki vainajat ole paremmassa paikassa kuin täällä maailmassa jossa on kaikkea hulluutta.. Otan osaa suruusi ja koita jaksaa, luultavasti isäsikin olisi halunnut että jatkat elämääsi! Voimia!

    • palstaaseuraileva

      Jokainen kokee surun yksilöllisesti. Hyvä juttu että ei ole taloudellisesti tiukkaa. Jokin helppo työ voisi olla sinulle nyt vaihtelua ja terapiaa ja saisit töissä itsesi hieman etäämmälle menetyksestäsi. Kun aikaa kuluu ja suru muuttaa muotoaan, niin sitten varmaan jaksat jo keskittyä opiskeluun ja ajatella mitä alat tekemään.
      Ihmisessä on sisään rakennettuna mekanismit, jotka auttavat eteenpäin. Alussa ryömii vain päivästä päivään ja sitten laahustaa ja lopulla jo voi ihan edetä kävelyvauhtia.
      Onhan yksi kuukausi vielä lyhyt aika surussa.

      • isänpoika

        Kävin eilen sunnuntaina Tuomas messussa.
        Muutama vuosi sitten olin vapaa ehtoisena mukana Tuomasmessussa, mutta jäin pois, kun aika meni isän hoivaamisessa.
        Nyt voisi ajatella uudelleen Tuomasmessun vapaaehtoisena vastuunkantajana, kun syksyllä toiminta alkaa uudelleen.
        Oli ihan mukava olla vapaaehtoisena avustaja ja nyt minulla on aikaa.
        Minulle tuli ainakin hyvä ja rauhallinen olo eilen Tuomasmessussa.
        Jotenkin siellä tuntee saavansa lohdutusta suruun.

        Kyselivätkin siellä, kun minua ei ole pitkään aikaa näkynyt ja sain kertoa elämäntilanteestani, mikä on myös osa surutyötä, kun voi kertoa surustaan muille.
        Ajattelin, että voisi jatkaa niitä harrastuksia, joita harrastin vielä, kun isä ei vielä sairastanut.
        Harrastin piirtämistä, maalaamista ja tiffanylasitöiden tekemistä.
        Tein minä yhden tiffany pöytälampunkin ja isäni sai nauttia kauniista lampun tunnelmasta jonkin aikaa ennen sairastumistaan.
        Jos tässä jaksaa, niin voisi kokeilla mennä myymään kesällä torille pieniä tiffanylasi töitä, jos niitä saisi myytyä, niin voisi vaikka useamminkin mennä niitä sitten myymään.

        Tällähetkellä olen senverran väsynyt, että perunkirjoitusta varten tarvittavien papereiden hankinnassa ja kotitöiden tekemisessä on ihan riittävästi, etten kyllä töissä jaksaisi käydä tai opiskella.
        Ei oikein jaksa keskittyä mihinkään ja olo on sellainen, kuin olisi unessa.
        Olen yrittänyt ajaa polkupyörällä, että saisi vähän liikuntaa.

        Ehkä nyt tulee myös hankittua se uudempi auto, jollainen meillä oli isän kanssa suunnitelmissa hankkia, sellainen pieniruokainen pikkuauto.
        Kävimme kymmeniä kertoja isän kanssa autonäyttelyssä etsimässä sopivaa ja melkein se autokauppa tehtiinkin.
        Se vähän kyllä harmittaa, kun isä ei päässyt ajamaan uudemmalla autolla silloin, kun isä vielä autolla pystyi ajamaan ja sitten myöhemmin, ettei isä uuden auton kyydistä saanut nauttia, kun minä olisin ajanut.


    • N31

      Minultakin kuoli isä reilu kuukausi sitten. Kaipuu on kova, mutta eteenpäin on mentävä (isäkin olisi varmasti toivonut niin)

      Tsemppiä meille kaikille isän tai äidin menettäneille!!

    • Isänpoika

      Jotenkin vaan suru lisääntyy nyt kun kesä lähestyy.
      Isä toivoi, että olisi nähnyt edes yhden kesän vielä, mutta isä ei ehtinyt näkemään ja sen takia varmaan kesän lähestyminen tekee surullisen olon, kun muistelee isän viimeistä toivetta.

      Lisäksi se, että kukaan ei enää kysele, eikä käy, kuten silloin kun isä sairasti ja silloin, kun isän nukkui pois.
      Silloin, kun isä sairasti ja joutui lopuksi terveyskeskusen vuodeosastolle, niin vietin paljon aikaa isän luona ja tuttavat kyselivät isän vointia lähes päivittäin.
      Minulla on vielä 3 setää, joista 2 pitää yhteyttä, mutta he alkavat olemana jo niin iäkkäitä, että heidänkin elämä saattaa päättyä minä päivänä hyvänsä ja sen jälkeen tulee taas lisää surua.

      Jotenkin kaipaan sitä aikaa takaisin, vaikka se ei isälle ollut mukavaa, niin siitä jäi kuitenkin muistoja.
      Välillä ajattelen, että toistaisiko ne samat sairaala käynnit, mitä isän kanssa teimme viime syksynä.
      Menisikö niinä päivinä terveyskeskuksen vuodeosaston parkkipaikalle 23.12 lähtien, kun silloin menin isää sinne ensimmäistä kertaa katsomaan ja menisi joka päivä, kuten silloinkin tein.
      Välillä vaan tuntuu, että haluaisi tehdä niin.

      Olen sytyttänyt joka keskiviikko iltana kynttilän talomme ulko-oven vierellä olevaan lyhtyyn, kun isä kuoli keskiviikon ja torstain välisenä yönä.
      Tuntuu vaan niin epätoivoiselta tämä elämä nyt, kun on tottunut ja piti itsestään selvänä, että isä on aina läsnä ja aina isältä pystyi kysymään.
      Nyt kun tekee jotain tai ostaa jotain, niin ei voikaan mennä isän luo ja näyttää isälle, että mitä on tehnyt tai hankkinut.

      Kyllähän sitä jo alkoi vähitellen valmistautumaan siihen, että koittaa se päivä, jolloin isästä joutuu luopumaan.
      Monesti aamulla herätessä mietti, että onkohan isä vielä elossa ja suuri ilo oli, kun kuuli isän äänen hänen huoneestaan.
      Nyt isän huone on tyhjä ja haluan pitää huoneen sellaisena, kun isä sieltä lähti.
      Vähän huone muuttui, kun muistotilaisuus pidettiin kotona ja naapurin rouvat vähän siistivät huonetta, mutta järjestin sen takaisin, kun muistotilaisuus oli ohi.
      Vieläkin isän kahvikuppi on keittiön pöydällä, kuin se oli siinä viimeksi isän kotona ollessa.

      Isän vaatteillakin on nyt suuri merkitys, enkä halua niitä pois hävittää, ainakaan vielä, kun ovathan ne ainoa jäljelle jäävä muisto isästäni.
      En ole luonteeltani sellainen, että haluan hävittää kaikki mahdollisimman pian, ettei jäljelle jää asioita, jotka herättävät muistoja, että kaikki pitäisi unohtaa mahdollisimman nopeasti.
      Joku muuttaa toiseen asuntoon, että kaikki muistot katoaisivat ja suru hellittäisi.
      Minä en halua unohtaa isääni, vaan haluan säilyttää muistot.
      Kuoleman muuttaa ajatustapaa.

      Ajattelin vielä, kun isä oli elossa, että sitten kun isää ei enää ole, niin voin tehdä isän huoneeseen jonkun harrastus tilan, mutta toisin kävi, kun isä kuoli, en haluakaan muuttaa isän huonetta juuri erilaiseksi, vaan säilyttää se sellaisena, kuin se oli isän siellä ollessa.
      Ehkä se kuuluu tähän surutyöhön, joka kestää tosi pitkään...

    • monenlaistasurua

      Eilen ystävärouva kertoi, että kun heidän äiti kuoli kun he olivat vielä lapsia, niin monta päivää he halusivat viettää aikaa äidin sairasvuoteessa kun siinä oli tallella äidin tuoksu. Tietenkin aikuiset purkivat vuoteen, mutta tuoksu jäi mieleen ja vieläkin se tulee mieleen ajatellessa äitiä ja hänen viimehetkiään.

    • mammantyttö

      Mulle on sanottu että pahin suru kestää ensimmäisen vuoden ajan. Olen itse vältellyt surua, en jaksaisi käsitellä sitä. Se on niin pelottavaa. Olen kuitenkin etsinyt vertaistukea ja keinoja surun käsittelyyn jatkuvasti, mutta yksin en uskalla kohdata sitä. Ahdistus kasvaa jatkuvasti. On liikaa asioita tehtävänä, töissä on liian kiire, perunkirja pitäisi saada valmiiksi.. On paljon muistettavaa. Äiti oli se ihminen joka minua kaikessa tuki ja oli läsnä - olimme myös työtovereita ja ystäviä. Ahdistaa, kun en ole koskaan voinut kenellekkään ihan samalla tavalla puhua kuin äidille, hänelle uskoin käytännössä kaiken. Hän tuki kaikessa. Ja häntä ei enää ole.

      Se on pelottavaa.

      • ikäväkaipuu

        Pahin suru kestää vuoden. Siis pahin suru! Se vaan pitää jotenkin paikkansa toi sanonta. Minulla on kyllä omaa äitiäni ikävä, välillä ajatuksissa hän kuoli 2 v. sitten .


    • IsänPoika

      En tiedä, kuinka jaksaa tämän kesän, kun isä vielä lausui viimeisen toiveensa keväällä..." näkisipä vielä kesän"
      Nyt tuli vaan sellainen surullinen olo, kun viime kesänä suunnittelimme käyvämme kotieläinpuistossa kiertelemässä, katsomassa vanhoja esineitä ja käydä siellä kahvilla.
      Se jäi toteutumatta erilaisten muiden kiireiden ja asioiden takia, vaikka sitä suunnittelimme.
      Myös Oulaisissa suunnittelimme käyvämme weteraanikonepäivillä, kun isä aina tykkäsi siellä käydä katsomassa vanhoja traktoreita, autoja ja moottoripyöriä, mutta muutama kesä jäi väliin, kun oli niin kuuma ilma.
      Tulee vaan niin surullinen olo, kun ajattelee, ettei isä enää pääse käymään.
      Jos viime kesänä vaan olisi tiennyt, ettei isä enää ole kanssamme seuraavana kesänä, niin varmasti oltaisiin käyty vaikka joka päivä kotieläinpuistossa ja siellä kahvilla.

      Tuntuu vaan niin haikealta ajatellakin asiaa......

      • Itse kävin katsomassa erään konsertin, jonka äitini olisi halunnut nähdä, muttei ehtinyt. Ajattelin, että hän kulkee rinnallani ja sitä kautta voi kokea sen itsekin. Mietin pitkään että pystynkö ja jaksanko, mutta olen iloinen että tein sen. Se helpotti minua, ainakin hieman.


    • Hei.

      Otan osaa suruunne ja menetykseenne, niin isän, äidin tai kenet tahansa tärkeän ihmisen menettäneet. Suru kestää kauan, tottakai. Helposti ensimmäinen vuosi läheisen kuoleman jälkeen on vaikeata, kaikki vuodenkierron juhlat, ja vuodenajat, ne tuovat mieleen tilanteita ja tapahtumia ja asiat on elettävä ja vietettävä päivät uudella tavalla. Suru tulee kausittain, voi olla melko hyvääkin oloa, mutta sitten tulee surunpuuska, joka voi kestää pidemmänkin aikaa; voi olla väsynyt ja voimaton olo.

      Toisilla tulee selkeitä fyysisiä oireita surusta, se kertoo kuinka isosta jutusta surussa on kyse; unettomuutta tai tosi voimakasta väsymystä, ruokahalu voi mennä kokonaan ja joutuu syömään väkisin tai joku alkaa syömään suruunsa suuria määriä, joku saattaa saada pääsärkyjä tms. Näitä ei kannata säikähtää, mutta apua kannattaa hakea, jos oireet kestävät tai ovat vahvoja.

      Kannattaa myös hakea tukea itselleen, ystävät varmasti auttavat, mutta voi ottaa yhteyttä seurakuntaan ja mennä juttelemaan papin tai diakonin kanssa. Seurakunnat järjestävät myös sururyhmiä, joissa saa lähes parasta apua; vertaistukea. Etsikää ja kyselkää. Huolehtikaa itsestänne.

      Voimia kesäpäiviin,
      Pirkko-pappi

    • Aviomies

      En tiedä mutta raskasta on Vaimo kuoli tänään ...

      • Surullista

        Voi, otan osaa suureen suruusi :(


    • IsänPoika

      Ostin uuden yövalon isän huoneeseen, vaikka isää ei enää ole.
      Isä ei halunut nukkua pimeässä, joten isällä oli huoneessa pieni yövalo, joka loi valoa pimeyteen siihen saakka, kun isä nukkui pois.
      Pidin yövaloa isän huoneessa päällä, kunnes yölamppu meni rikki.
      Ostin uuden yövalon ja laitoin sen isän huoneeseen, kun huone oli niin pimeä.
      Sekin tuo jollakin tavalla lohtua suruun, kun on valo isän huoneessa, eikä huone ole pimeä ja muistuttaa sitä ajasta, kun isä vielä oli keskuudessamme.

      • monenlaistasurua

        Tuollainen on ihan persoonallinen tapa muistella isää ja aikaa kun hän eli kotonaan. Jos valo tuo sinulle lohtua ja lämmittää, niin antaa sen jatkua niin kauan kuin hyvältä tuntuu.
        Äitini kuolinpäivästä tuli eilen 17 vuotta. Kävin haudalla ja muistelin hiljaa puhumalla siinä niin kuin äiti ja isä olisivat olleet kuullolla, Pidin tavallaan heille puheen. Tiedän että eivät he ole sitä kuulemassa.
        En koe enää surua, mutta jonkinlaista kaihoa ja kaipuuta palatessa ajassa lapsuuteen.


    • Akodopoulos

      Vähän riippuu. Jos esim. sulla ei oo lapsia vielä. Ja sitten aikuisiällä huomaat että sun isä ja äiti on kuolleet. Ja lapsilla ei ole isovanhempia. Sanonpa vaan että kyllä risoo vielä kymmenienkin vuosien jälkeen nämä jutu :/ Surusta ja kaipauksesta kyllä pääsee ajan kanssa eroon. Mutta se on suuri musta aukko sun elämässäsi ikuisesti. Se puuttuva palanen. Lapsillesi selittelet sitten siinä näitä asioita...not nice :/

      • ajoissatehtävä

        Sanon Akodopouloskeselle, että risoo, mutta kun ihmisen elämä on täällä rajallinen. Saa olla onnellinen jos lapsi saa pitää vanhempansa siihen saakka kunnes on aikuinen ja voi alkaa itse kantamaan vastuun elämästään. Mielestäni yli 70:n vuotiaan kuolema alkaa olla jo luonnollinen. Haravassa maassa päästään edes keskimäärin edes noille kymmenille. Läheisen ja rakkaan kuolema jättää aina jälkeensä surua.
        Nykyään on apuna hyvä tekniikka. Voi ajoissa tallentaa kuvia, videoita, historiaa, ym, sukulaisten elämästä ja välittää näin jotain tuleville polville.
        Varmasti se olisi ihan hyvä juttu siinä missä testamentinkin tekoa pidetään tärkeänä, mutta monelle se se henkinen pääoma olisi rahaakin arvokkaampaa.


    • napsnaps2010

      Kyllä se on, isän kuva on tuossa vieressä.

      Uskonnollisuus tuli 2015 syyskuussa tärkeäksi asiaksi minulle. Isä kuoli 2010.Hän oli kunnon mies, ahkera ja eteenpäin pyrkivä.Herkkä kuin pikkulintukin.

      Unissa näen häntä. Ikävä on muuten. Olen etsinyt tietoa netistä mihin sielu menee kuoleman jälkeen. Henkiset asiat kiinnostaa.

      Ennen kuin sain tiedon että isä kuoli,pikkulintu napautti ikkunaa. Vaeltaako sielu?

      "Kun myrsky raivoaa,purren tahtoo upottaa" kaunis virsi.

      "Kuin muuttolintusen tie, matka kotoa kauas vie.Jää turvaksi herrani rakkaiden luo".

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1535
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1174
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1107
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1006
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      965
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      927
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      852
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      674
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      650
    Aihe