Sisämoottorin käynnistys pakkasta vielä öisin.

Nikke10

Onko täysin riskitöntä ajaa glygoolit koneesta ulos ja huuhtasta makealla vedellä vaikkakin on vielä muutaman asteen yöpakkasia? Koekäynnistys siksi, että mootorin kuntonto pitää varmistaa ennen vesillelaskua.

12

173

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pohjoisessako

      Riippuu missäpäin Suomea veneesi on! Varmaankin Olun-Kemin korkeudella on vielä pakkasia, mutta Etelä-Suomessa en pidä mahdollisia vähäisiä yöpakkasia riskinä moottorin kannalta. Olen itse ajanut koneeni makealla vedellä, koska uusin merivesipouolen letkuja ja halusin tarkistaa tiviydet (vesillelasku vasta 2 vi kul) enkä ole huolissani jäätymisestä. Täällä Hgin seudulla on purjehduskausi jo alkanut.

    • Nikke10

      Samoilla suunnilla siis! Itseäni vain askarruttaa pienetkin yöpakkaset mitä vielä tuntuu olevan. Kuten viime yö. Toki moottorin ja letkujen kunto pitää varmistaa ennen kuin laskee paatin veteen.

      • aivan_huoletta

        Tarvitaan yli kymmenen asteen yöpakkasia tai useamman vuorokauden pakkasjaksoja ennenkuin moottori veneen sisällä jäätyy. Nämä yöpakkaset tuskin saavat pilssissä olevaa vesitippaa jäätymään, vaikka se ulkoilmaa vasten oleva pinta jäätyy todella paljon aikaisemmin kuin rungosta irti olevat osat. Hämmästyttävän hitaasti kylmä menee sisälle.

        Eikös vetolaitteet tiputa vetensä ulos? Omat kokemukset ovat akselivetoisesta.


      • FF31
        aivan_huoletta kirjoitti:

        Tarvitaan yli kymmenen asteen yöpakkasia tai useamman vuorokauden pakkasjaksoja ennenkuin moottori veneen sisällä jäätyy. Nämä yöpakkaset tuskin saavat pilssissä olevaa vesitippaa jäätymään, vaikka se ulkoilmaa vasten oleva pinta jäätyy todella paljon aikaisemmin kuin rungosta irti olevat osat. Hämmästyttävän hitaasti kylmä menee sisälle.

        Eikös vetolaitteet tiputa vetensä ulos? Omat kokemukset ovat akselivetoisesta.

        Saa olla yllättävän paljon pakkasta, että veneen sisällä mikään jäätyy.


    • acegi

      Kannattaa olla varovainen kun vene on ylhäällä jäätyy helposti.Ýö pakkaset taitavat olla nyt jo ohi taas hetkeksi.Laita pakkasvahti kone huoneeseen,tai vaikka kaksi kynttilää peltipurkissa palamaan sinne.Sisämoottori siis keski moottori ei pienistä yö pakkasista ehdi jäätymää onhan se eristetyn kopan sisällä kokonaan,ilmanotot kun tukkii.Ei kyllä kestä olla pakkasta kun aste pari vaikka kaksi vuorokautta niin sisäperä on jäässä jollei sitten aurinko päivällä paista.Siis jos ei yhtään ole jäähdytin nestettä.Kallista leikkiä.Jos vene on vedessä,pohjasta /kölistä tulee lämpöä konehuoneeseen syväystä kuiten aina sen verran on plussan puolella.

      • eihelposti

        Vetolaite varmaan noin helposti jäätyykin, moottori ei. Kerran jäi syysyshuolto myöhäiseen ja vastaavasti talvi tuli aikaiseen. Pysyvä lumi oli maassa ja pakkasta ollut useampi vuorokausi putkeen, öisin -10. Odotin ainakin vesipumpun olevan jäässä, kun huoltohommaan ryhdyin. Jotteivät impellerin siivet irtoaisi, avasin vesipumpun, mutta vettä sieltä lirahti, eikä ollut jäätä missään muualla kuin pohjaa vasten olevassa vedenerottajassa.

        Ensimmäinen suojakerros on pressu, joka suojaa lämmön sätelilynä karkaamiselta. Toisena on vene itse, ilmanvaihto on kuitenkin hidasta, varsinkin tyynellä pakkassäällä. Kolmantena vielä konekoppa, jossa on useimmiten jopa lämmöneristeenä toimiva äänieristyslevy.


    • Edessäsamattyöt

      Niin, otappa nyt sitten selvää miten asian kanssa tulisi toimia eteläisessä suomessa. Toiset sanoo toista...

      • vesipullotesti

        Sun on paras odottaa juhannukseen asti, koska aina on pieni mahdollisuus koleaan kevätyöhön. Joskus on räntää satanut ja ollut nollakeli vielä toukokuun lopullakin.
        Oma moottorini ei ole yli 40 v. aikana jäätynyt, vaikka olen yleensä huhtikuussa tyhjentänyt glykolit ja ajanut vedellä. Jätäpä kokeeksi vesipullo veneeseen. Hämmästyt, ettei se ole umpijäässä huhtikuisen pakkasyön jälkeen!


      • lämpötilasto

        Huhtikuun keskilämpö Hgin Kaisaniemessä on ollut -0.6° vuonna 1902. Sen jälkeen näyttää lämmenneen siten että vuosien 1981-2010 keskilämpö oli 3.9°, viime vuonna se oli 6.9°.
        Tietenkin voi olla kylmiä öitä, joiden aikana lämpötila käväisee nollan alapuolela. Kuitenkin veneen sisämoottorin pakkasvaurion riski huhtikuun jälkipuoliskolla perustunee luulemiseen - ellei kellään ole näyttöä. Olisikin kiva tietää montako venemoottoria Hgissä on jäätynyt ja haljennut huhtikuun puolen välin jälkeen. Kertokaa, jos tiedätte yksittäisiä tapauksia! Niitä tapauksia varmaankin on, joissa merivesi on unohtunut koneeseen ja omistaja on huomannut vaurion vasta kevätkunnostuksen aikana.

        http://ilmatieteenlaitos.fi/huhtikuu


    • acegi

      Auriko tai joku muu lämmittänyt....Jos vene on vedessä ja kymmenen astetta pakkasta vesi menee silloin jo hyhmään ja ei kierrä lauhduttimissa ennen kun pienen lämmittelyn jälkeen.Missä on sellaista vettä ettei jäädy kun on esim viisi astetta pakkasta?Eri asia jos käytät konetta joka päivä.Ne eristeet mitä veneessä on ei pakkasta pidä kun muutaman tunnin just yöpakkasen verran.Kokemusta on 25 keväältä/syksyltä ajan jäistä jäihin.

    • analyytikko2

      Riski=jäätymisen todennäköisyys x jäätymisen aiheuttama vahinko (€).

    • KokemustaJäätymisistä70v

      Aivan turhaan pohtia tässä ketjussa kirjoitellun tavoin moottorin ja sen varusteiden jäätymisestä, kun ette tiedä säilytys paikkaa eikä mitä siinä on eristämässä lämmön häviämistä.

      Tosiasia on kuitenkin että jos on puhdasta vettä niin se kyllä jäätyy lähes välittömästi kun lämpötila laskee muutamaa ( -1...-3 asteeseen) miinus asteeseen ja silloin on vaara sellaisten osien särkymiseen jotka eivät pysty laajenemaan/joustamaan jään pullistaessa.

      Varminta on seurata lämpötilan laskua riittävän tarkalla mittarilla taikka niin kuin tuolla edellä kirjoitettiin vesipullosta. Sekin pitäisi olla aika pieni vesimäärä ja hyvin lähellä kaikkein jäätymisvaarasta kärsivää kohdetta ja seurattava riittävän usein ettei vaarassa oleva kohdekin ehdi jo jäätyä rikki.

      Miksi ei esim.glygooli saisi niin kauan suojaamassa kun on varma että ei ole pakkasia taikka vene on jo sulassa vedessä??

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5046
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3317
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1452
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1295
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      990
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe