Japanintatar

jj halusi avata älyttömän keskustelun, niin minäkin. Älyttömyyttä on monenlaista!

Luin nim. tämän aamun lehdestä, että halutaan ihmisten vapaaehtoisesti hävittävän pihoistaan ja puutarhoistaan vieraslajikkeita, mm. japanintatarin.
Piti ihan netistä tarkistaa, että mikä se nyt siis on.
No, se on se kasvis, jollainen on n. 70 vuoden ajan kasvanut kesämökkimme kuistin edessä. Se nousee parin metrin korkeuteen ja muodostaa kuististamme lehtimajan, jonka suojassa on mukava nauttia kesäpäivästä.
Kyllä on älytöintä ruveta vaatimaan, että karkottaisimme sen pois, sillä se on mummun siihen istuttama joskus 40-luvulla. Syksyllä se kaadetaan pois, kun se on kukkinut ja ruvennut kuihtumaan, ja keväällä se pukkaa juuristaan uudet varret. Ketään se ei ole uhannut, eikä pyrkinyt leviämään kasvupaikaltaan.

Rupesin justiin heti kansalaistottelemattomaksi. En rupea tuholaiseksi omassa pihassani. Älytön määräys!

32

1094

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jakolasku

      Se Japanintatar on valtaisa lehtineen, sanalla sanoen tuuhea. Kun asuimme maaseutukunnassa eräällä rivarin takapihalla oli tämä kasvi. Kunnan miehet yritti japanilaista tappaa, ei onnistunut. Myöhemmin sain kuulla mistä kasvista oli kyse. Varsi on kuin bambua. Kun sen katkoo syksyllä kasvuvauhti keväällä on nopea.

    • Puskas..Venla

      Hyvä, Makriina, oikein hyvä!
      Mitä se teidän "ulkomainen rikkaruohonne" ketään häiritsee! Ilman miuuta anna kasvaa vain ja nauttikaa surutta kuistinne tunnelmallisesta kesämajasta.
      Minä olen sen verran suvaitsematon, etten sallisi myrkyttaa teiden varsilta sellaisia ulkomaantuliaisia kuin lupiinit. Herranen aika! Nehän kaunistavat muuten karua luontoa.
      Ne sopivat suomalaiseen luontoon yhtä mainiosti kuin horsmatkin!

      Suomalaisen luonnon siivous pitäisi aloittaa keräämällä pullut.purtilot ja kaikenlaiset paperiroslkat ojien penkkailta ja muutenkin teiden varsilta.

      • Ramoona_

        Älä muuta viserrä Suleima, värikkäät lupiinimeret teiden penkereillä ovat maiseman kaunistus ja estävät pusikoitumista, kätkevät armeliaasti sinne heitetyt roskatkin. Kurtturuususta on tullut riesa uimarannoilla esimerkiksi Hangossa, enkä sitä pihaanikaan huolisi, kuten en muitakaan muilta kasveilta liikaa tilaa ryövääviä kasveja. Se onkin osittain makuasia, mikä kasvi saa ottaa tilaa, mikä ei, ja aiheuttaa naapuristossakin erimielisyyksiä. Entinen kotimme oli paritalo, jonka aidan toiselta puolelta puski jättitatar, kasvoi kolmemetriseksi silmissä. Ruohonleikkurilla se pysyi jotenkin poissa meidän puolelta, lopulta naapuri itsekin kyllästyi ja hävitti sinnikkäästi juurakoita repimällä sen. Mutta onhan se upea nopeakasvuinen kasvi sopivassa paikassa, kuin viherseinä. Röyhytatarta näkee varsinkin maatalojen pihalla, valtavia pensaita valkoisina harsopilvinä kukkimassa.

        Jättipalsamin kitkemistalkoita on täällä järjestetty. Sehän ampuu siemenensä kauas pienestäkin kosketuksesta ja leviää kuin tauti. Ruttojuuri on yksi näitä ikäviä vieraslajeja, valtavat raparperin kokoiset lehdet usein etanoiden syöminä repaleisina eivät kosteikoissa silmää ilahduta. Voikukkapelto on voimaa ja iloa uhkuva näky ja asfaltin raosta tunkevana kuin energiapilleri, mutta enpä niitäkään omaan pihaani haluaisi, kuten en lupiineitakaan. Pohjois-Karjalassa ajaessa aistit hurmaa horsma- ja mesiangervopellot vaaramaisemassa, voiko kauniimpaa näkyä ollakaan !


      • jakolasku

        Maantien varret pysyy suht puhtaana jos lähellä ei ole kioskia tai kauppaa. Jos lähellä on vielä koulu, kauppa tai kioski niin tien varrella kukkii karkkipaperit ja kukinta on yleensä runsas kaikkina vuoden aikoina. Satoa ei juuri korjata.


    • jakolasku

      Mitä se kenellekkään kuuluu mitä pihallansa kasvattaa kunhan ne ei leviä ympäristöön haittaamaan. Suomeen tulee tahattomasti tai tahallisesti uusia kasveja junien ja laivojen mukana. Linnut levittää siemeniä.

      • En hävittäisi minäkään jo perinteeksi muodostunutta muistoa. Varsinkaan kun se ei ole levittäytynyt pihappirissä.
        Aikanaan sen on tuonut valikoimiinsa puutarhurit Hollanissa, ja on ilmeisesti ollut niin suosittu, että on laajalti levinnyt Euroopassa ja Suomessakin.

        Haittapuoleksi katsotaan sen leviäminen kun tapahtuu juuren pätkästä, niin maansiirron yhteydessä sitä nousee siirtomullan mukana, eikä ympäristön muu kasvillisuus pääse kasvamaan.

        Nauttikaa ihmeessä silti omasta auringonsuojastanne vapaasti, ihan elegantiltahan se kuvissa näyttää kukkiessaan.


    • pensaton

      Hienoa, että tällainenkin asia tuuodaan esiin. Ihan tulee halu hankkia tuollainen kasvi suojaamaan helteeltä.

      Jokun pitäisi kertoa meille tuon "makriinapuun" kaikki salat

      • kuukelikertoo

      • jakolasku
        kuukelikertoo kirjoitti:

        Tästä voit aloittaa ja Google kertoo paljon lisääkin.

        http://vieraslajit.fi/lajit/MX.38240/show

        Ihminen se vieraslaji on kaiken osaa muuttaa mieleisekseen muilta kysymättä. Käyttäytyy omistajan lailla muokkaa ja tuhoaa.


    • Merilii_

      Meidän mökillämme on sitä puuvajan saunan
      järvenpuoleinen sivusta täynnä.
      Miten sen siitä pois voisi saada, sillä on vankka
      maanalainen juuristo, maavarsi oikea nimitys.

      • Makriina.ek

        Sillä taitaa olla siinä hyvä multa?
        Tämä meidän tatar alkoi madaltua ja harveta n. 50 vuoden kasvamisen jälkeen. Heitin sille pari ämpärillistä kompostimultaa ja levitin varmaan 2 cm paksuun kerrokseen. Seuraavana kesänä jo kasvoi kuistin räystääseen asti. Ilmeisesti ei ravinteita paljon vaadi. Meidän tatar on istutettu suoraan vaan maahan kuistin viereen. Sillä ei ole mitään penkkiä eikä sitä ikinä möyhennetä millään tavalla. Varret viedään kompostiin syksyllä.
        Pitäisiköhän Meriliin kuoria yksi kerros maata pois juurilta, vaikka nyt keväällä, kun se ei vielä ole alkanut kasvaa. Ja sitten ruohonleikkurilla yli heti kun taimet nousevat. Kyllä se varmaankin sitkeä kasvi on, en yhtään eppäile.


      • Merilii_

        Eipä mulla mitään tarvetta ole sitä hävittää, olkoon siinä.
        Sen leviämistä olemme aktiivisesti rajanneet, sellaista liuskekivipolkua
        rajana pitäen, sillä siinä alkaa sitten suikeroalpi, pienin keltaisin kukin kukkiva
        sitkeä maanpeitekasvi. Sen päälle se ei saa mennä.


      • Merilii_ kirjoitti:

        Eipä mulla mitään tarvetta ole sitä hävittää, olkoon siinä.
        Sen leviämistä olemme aktiivisesti rajanneet, sellaista liuskekivipolkua
        rajana pitäen, sillä siinä alkaa sitten suikeroalpi, pienin keltaisin kukin kukkiva
        sitkeä maanpeitekasvi. Sen päälle se ei saa mennä.

        Sehän on komea kasvi ja kukkii myöhään syksyllä, kun muut kukat jo ovat kuihtuneet pois.
        En toki suosittele sen hävittämistä. Luulin vain, että se oli ongelmana.


    • Joissakin vanhoissa pihoissa on vielä ruttojuurta, sitä raparperinlehdiltä muistuttavaa peittokasvia. Kasvi on kova leviämään. https://www.google.com/search?q=idän ruttojuuri&ie=utf-8&oe=utf-8

      Pihan riesakasveja on kuitenkin vuohenputki, takiainen syväjuurinen poimuhierakka. Joku Rountop niminen kasvimyrkky voisi siihen tepsiä.

      • Vuohenputki todella on se maanvaiva, josta ei pääse millään eroon. Toinen tosi ällötys on lehtokotilo, joka ainakin meidän kulmilla on alkanut levitä pihoihin. Koskaan ei saa siirtää omalle pihalle taimia, jotka ovat lehtokotiloiden valtaamilta alueilta.


      • jakolasku

        Vuohenputki on syötävä kasvi, aikoinaan meidän kanit söi mielellään vuohenputken nuoria lehtiä.


      • Hehhee, eläkkeeni riittää vielä kiinankaaliin.


      • koivunmahlakilju
        jakolasku kirjoitti:

        Vuohenputki on syötävä kasvi, aikoinaan meidän kanit söi mielellään vuohenputken nuoria lehtiä.

        On toki vuohenputken nuoria lehtiä salaattina käytetty siinä missä nokkoskeittoakin käytetään.. Jos joki tekisi maistaisin nokkoskeittoa.


      • harminbaik
        Makriina kirjoitti:

        Vuohenputki todella on se maanvaiva, josta ei pääse millään eroon. Toinen tosi ällötys on lehtokotilo, joka ainakin meidän kulmilla on alkanut levitä pihoihin. Koskaan ei saa siirtää omalle pihalle taimia, jotka ovat lehtokotiloiden valtaamilta alueilta.

        Jostain syystä meidän taajamaan paha häirikkölaji, siruetana ei ole vielä kotiutunut. Luulisi lintujen ja siilienkin syövän niitä halukkaasti.
        Ei ole kait sitten se kulinaristien ruoanlaittoon soveltuva laji.


      • jakolasku
        koivunmahlakilju kirjoitti:

        On toki vuohenputken nuoria lehtiä salaattina käytetty siinä missä nokkoskeittoakin käytetään.. Jos joki tekisi maistaisin nokkoskeittoa.

        Tee nokkoslettuja saat paljon rautaa, pinaatti ei pärjää alkuunkaan nokkoselle.


    • TYölästä on selvitellä vanhoja kasvillisuuden juuria. Sipoossa asuessamme ruopi kaivinkone pienen puron pohjaa ankkalammikoksi, ja siitä tullutta multamaata ja soraa siivilöitiin vanhan hetekanpohjan läpi kasvihuoneisiin, joita oli 2 silloin. Hanskat käsissä sitä iltasella työpäivän jälkeen ehti pari tuntia seuloa, vetää muovialustassa ylös mäkeä pellonlaidan kasaan.
      Kyllä uni maistui ja voimat kehittyi, kaikenlaisten maatilatöiden myötä. Omavaraisuutta olikin sitten elämää ja menoja helpottamaan:D

      Kesämökillä sain kyllä jättiukonputken ja balsamin kitkettyä tontilta, mutta koiranputken kanssa olin helisemässä yksinäni. Estin sen kukinnan kyllä tarkkaan, juurille en mahtanut mitään, palstahan oli vain 400 neliöm.

      • Minä opin kaatamaan koiranputket, jotka rehottivat piharakennusten takana valkoisenaan, kun eräänä syksynä totesin, että metsämyyrät olivat kuljettaneet kilokaupalla koiranputken siemeniä minun sänkyyni talvivarastoksi. Myyrät ovat maanvaiva, johon vain on pakko tottua. Niillä on monta kuukautta vuodessa aikaa järsiä itselleen kulkuteitä rakenteisiin. Ainoa tapa pitää ne poissa ruokatavaroista on säilyttää kaikki syötävä peltipurkeissa ja jääkaapissa. Keittiön kaappi on kiinnitetty kattoon, niin että myyrä ei siihen pääse. Siinä voi melko turvallisesti säilyttää näkkileipää ja muuta kuivamuonaa.


      • Meillä on myöskin mökillä rivi kannellisia peltipurkkeja kaikille kuivamuonille varmuuden vuoksi.

        Polku, josta kerroin, menee puuvajaan, josta saunaan puut kannetaan, siksi se pidetään vapaana kävellä, ja muutenkin sen toisella puolella alkavan suikeroalpin takia, joka vuodesta toiseen siinä nurmikolla kukoistaa, matala maanpeitekasvi, nätti.

        Japanintatar on kyllä todella komealehtinen kasvi, ja joka vuosi se uhkeana peittää järveltä katsoen sen seinän melkein kokonaan.
        Ei kuitenkaan tule seinän päälle, joten ei aiheuta seinälle vahinkoa
        joten kasvakoonpa siinä kaikessa rauhassa.


      • Jääkaappeihin ei voi pitempien poissaolojen ajaksi jättää mitään,
        olen laittanut virran pois ja tyhjännyt sen, pyyhkinyt vielä ja jätettänyt raolleen.

        Myyriä ei kyllä kesäisin näykään sisällä, mutta keväällä ensi kertaa mökille mennessämme olemme joskus jonkin jätöksen löytäneet.
        Kellarista löysimme kerran keväällä söpön, pienen hiiren näköisen otuksen, jolla oli hassu pitkä suippo nenu, joka näytti liikkuvan sivuttain taipuisasti. Metsäpäästäistä en ollut ennen nähnyt.
        Otin sen tyhjään laatikkoon, ja kannoin kauas pihan taakse,
        metsän reunaan.


      • Merilii kirjoitti:

        Jääkaappeihin ei voi pitempien poissaolojen ajaksi jättää mitään,
        olen laittanut virran pois ja tyhjännyt sen, pyyhkinyt vielä ja jätettänyt raolleen.

        Myyriä ei kyllä kesäisin näykään sisällä, mutta keväällä ensi kertaa mökille mennessämme olemme joskus jonkin jätöksen löytäneet.
        Kellarista löysimme kerran keväällä söpön, pienen hiiren näköisen otuksen, jolla oli hassu pitkä suippo nenu, joka näytti liikkuvan sivuttain taipuisasti. Metsäpäästäistä en ollut ennen nähnyt.
        Otin sen tyhjään laatikkoon, ja kannoin kauas pihan taakse,
        metsän reunaan.

        Päästäinen on rauhoitettu eläin. Se on hyönteissyöjä, joten ressukka on hätää kärsimässä, jos joutuu mökin sisäpuolelle. Olen jostakin lukenut, että sen aineenvaihdunta on niin vilkas, että se menehtyy hyvin nopeasti ravinnon puutteeseen. Päästäisen elämäntehtävä on ravinnon hankinta.
        Kiva kun huolehdit siitä ja pelastit sen. Meidän mökissä on joskus sellainen vilistänyt, mutta niin vikkelä se on, ettei sitä kiinni oteta noin vain. Voi vain toivoa, että se löysi takaisin ulos.


    • pietarin.pka
    • saas_nährä
      • jakolasku

        Niin täällä ne sinivuokot on parhaimmillaan mutta tuollainen kukka olis kiva nähdä luonnossa.


      • saas_nährä
        jakolasku kirjoitti:

        Niin täällä ne sinivuokot on parhaimmillaan mutta tuollainen kukka olis kiva nähdä luonnossa.

        Ehkä joskus vielä nähdäänkin jossakin valvotulla alueella tuo uusi kasvimuunnos.
        Ihmiset varmasti ryöstäisivät sen valvomattomalta alueelta. Myös muitakin rauhoitettuja lajeja suorastaan ryöstetään omiin pihoihin.


    • tattarittomaksi

      Juuri tuollaisten jäärien takia luonto ei voi hyvin. Meillä on joku aikaisempi älytön laittanut japanintatarin takapihalle ja se on levinnyt aidan toiselle puolelle ja leviää kokoajan pitkin myös ruohikkoon. Tuon kasvin alueella ei kasva MITÄÄN muuta, ja naapurin luonnontilainen alue, jossa muuten kasvaisi kieloja ja ahomansikoita on jäänyt kasvin alle. Onneksi ei kasvi leviä siemenistä, sillä muuten sitä olisi kaikkialla! Meillä on nyt alkanut kasvin tuhoaminen, sitä ei saada pois vuodessa vaan tässä tulee menemään monta vuotta! Lisäksi maata ei saa viedä pois tontilta sillä kasvi leviää pienestäkin palasta, ja jos katkaiset varren, se tekee juuren solmukohtaan ja jää eloon jos jättää maata vasten. Eikös olekin ihana kasvi!!!
      Jos haluat pitää kasvisi leviämättömänä ja poissa Suomen villistä luonnosta suositus on rajata juuristo 50-70 syvyydeltä kunnollisella juurimatolla tai muulla riittävällä juuriesteellä. Katso http://vieraslajit.fi/lajit/MX.38240/show tai http://www.mmm.fi/attachments/ymparisto/vieraslajiseminaari9.12.2009/vieraslajikuvaukset/6Cqtnc7Bu/Tattaret.pdf
      Suomessa japanintatar on listattu haitalliseksi vieraslajiksi ja on 100 pahimman vieraslajin listalla Englannissa, että revi siitä. (ja repimistä tulet tekemään jos kasvisi leviää...)

      • Makriina.ek

        Onkohan se meidän tatar joku muunnos, sillä se on pysynyt paikallaan vuosikymmenet. Keväällä sen poikasia nousee nurmikkoon, mutta kun ne ajetaan ruohonleikkurilla oitis matalaksi, niin pysyy kasvi siinä missä pitääkin. Nousevat taimet pitää ilmeisesti heti nitistää, niin kasvi ei leviä. Juuresta se nousee. Sen kukat ovat pienet kukkatertut lehtien hangassa ja se kukkii myöhään syksyllä.
        Voihan myös olla, että meidän piha on sen verran pohjoisessa, että tatar ei ole ihan omalla kasvualueellaan.
        Naapurin rouva kertoi yrittäneensä vuosien ajan siirtää tätä tatarta omalle pihalleen. Oli käynyt kaivamassa levinneitä taimia keväällä, mutta ei onnistunut. Nyt hänellä on sitä talon nurkalla, en muista siirsimmekö näitä meidän taimia vai ostiko peräti taimitarhasta.


    • ohi.kulkija

      Mikä lie vanhojen pihojen ehkä peittoasviksi istutettu violetinsininen kukka. Muistutti mesimarjan kukkaa. Sitä oli melkein mattonaan puoliarjoisessa paikassa.
      Talo lie rakennettu -30 luvulla. Kasvikin ehkä samalla pihamaan laitolla siihen tuotu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1056
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      581
      1008
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1007
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      910
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      764
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      690
    Aihe