Viivyttely ja aikaansaamattomuus

kyllästynytstressaamaan

Olen ikuinen viivyttelijä, ja se on aiheuttanut minulle ongelmia koulussa ja toisaalta töissäkin. Jätän hommat viime tippaan jos teen niitä ollenkaan, ja pärjään lähinnä siksi, että olen vuosien varrella oppinut puhumaan itseni pois pussista. Tiedän, ettei tällainen menettely ole vastuullinen tapa käsitellä ongelmaa, mutta yritykseni päästä tästä käytösmallista eroon epäonnistuvat jatkuvasti. Googlaillessani joskus aiheesta tuli hieman huolestuttaviakin tuloksia, joissa sanottiin, että homman syy voi olla vaikkapa masennus tai ADHD. Kuitenkin joltain terveyskeskuslääkäriltä kysyessä sain kuulla, että tuskin on kumpikaan, vaan lienen vain hajamielinen, joten en sitten pyytänyt lähetettäkään minnekään, vaan kelasin, että kai sitten olen muuten vaan paska. Siitä huolimatta huolestuttaa, kun töihinkin tulee turhan usein myöhässä, ja lukiokin meni vähän niin ja näin - katsotaan pääsenkö koko yliopistoon. Auttaisiko, jos koittaisin käydä vielä varmuudeksi juttelemassa jollekin psykologille tai millelie? Käsittääkseni heille voi varata ajan, vaikka olisikin terveen paperit. Stressaa, kun elän ikään kuin kriisi kerrallaan sen sijaan, että varautuisin joka tapahtumaan ja deadlineen ajoissa.

5

212

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ilo123

      Kärsinet melko yleisestä inhimillisestä piirteestä, jota ei luokitella sairaudeksi yksittäsenä ominaisuutena. Kokonaisuus ratkaisee. Terveen paperit on käsite, jonka kuulee toistuvasti. Todellisuudessa sellaisia ei saa mistään instanssista. Tavalliset ihmiset voivat halutessaan hakeutua psykiatrin (peruskoulutus lääkäri) tai psykologin kanssa puhumaan, jos jokin asia omassa elämässä häiritsee. Olet nuori ihmien ja saattasit hyötyä ammatti-ihmisen kanssa keskustelusta, kun kärsit stressavasta viivyttelystä monella tavalla. Muista, että ammattilaisia on joka junaan. Etsi itsellesi sopiva ammattilainen, jonka kanssa puhuminen sujuu ja hyödyttää.

      • kyllästynytstressaamaan

        Hyvä, että ammattiapua voi siis saada myös ns. tavallinen ihminen, joka nyt sattuu olemaan huolestunut jostain. Mutta mistä? Löytyykö tällaisia psykologeja esimerkiksi ihan terveyskeskuksista? Onko se sitten kauhean kallistakin? Anteeksi että kyselen näin paljon, en ole turvautunut tällaisiin palveluihin aiemmin ja siksi hieman epäröin.


      • kyllästynytstressaamaan

        Noin, löytyihän ne psykan palvelut kun vähän itse etsi. Näyttäisi vieläpä olevan ilmaista, eikä mitään lähetettäkään tarvinnut, vaan ajan saa varata suoraan, vaikka virallisesti terve olisikin. Ihan hyvä, ei turhan monimutkaista. Pääsee rauhassa katsomaan, että millainen juttu on kyseessä ja onko siitä minulle apua. Alkoikin jo kyllästyttämään, kun olen päässyt jo siihen pisteeseen, että voimat on poissa ja purskahtelen satunnaisesti itkuun ilman sen kummempaa syytä.


    • Annapalaavaan

      Heh, olen viisikymppinen nainen, yrittäjä ja mukavasti elämä sujuu, vaikka olen aina myöhässä sekä töissäni että itse. Olen sitäkin tehokkaampi sitten viime minuuteilla ja lähipiiri on oppinut odottelemaan, vaikka tottaki se tuntuukin ikävältä sekä heistä että minusta, mutta he osaavat jo alkujaan sopia kaiken varttia "sovittua" myöhemmin.

      Tilasi voi siis johtua tilasta tai luonteenpiirteestä. Luonteenpiirteitä on vaikeampi muuttaa. Jos sinua itseäsi häiritsee, niin käy puhumassa psykologille, mutta ehkä paremminkin joku elämäntaidonvalmentaja olisi paikallaan. Silti, kun tiedät ongelman itse, niin voit hakea siihen ratkaisuakin itse.

      Mutta ihmiset ovat hyvinkin erilaisia, toiset pedantteja ja toiset eivät.

      Saamattomuuten ei tiettävästi ole lääkettä. Pikemminkin mielialalääkkeet saavat sitä aikaan.

      Syö terveellisesti, vältä lisäaineita ja varsinkin nopeita hiilihydraatteja, sillä ne väsyttävät kohta. Huolehdi C-viamiinin saannista syömällä kasviksia, ei hedelmiä. Kaalit ja paprikat ovat esimerkiksi hyviä. Voit kokeilla viljan vähentämistä tai poisjättöä, itselleni ne aiheuttavat ihme aivosumua.

      Opi suhtatutumaan itseesi aivan normaalina! Sillä me olemme tällaisia. Ja toiset toisenlaisia. Etsi ammatti, josta innostut.

      Jos taas tunnistat aivosumun eli tilasi ei ole jatkuvaa, vaan vaihtelee, sille voi tehdä jotain.

      • kyllästynytstressaamaan

        Kiitos, on hyvä lähestyä asiaa toisaalta myös ei-medikalisoivasta näkökulmasta, koska ihmisiähän tässä vain ollaan. Itsekin teen tuota viime hetkellä tsemppaamista, koska tuntuu, ettei mikään ikään kuin ole ajankohtaista, ennen kuin se on jo nenän edessä. Eräänlainen ajallinen likinäköisyys, tavallaan. Koska reagoin enemmänkin nykyhetkeen kuin suunnittelen tulevaa, kykenen sentään jossain määrin vaikuttamaan käytökseeni muokkaamalla ympäristöäni sellaiseksi, että se tukee tietynlaista toimintaa. Esimerkiksi erilaisten post-it lappujen liimailu näkyvälle paikalle muistuttaa tärkeistä asioista ja kori ulko-oven vieressä pistää refleksinomaisesti laittamaan avaimet siihen sisään tullessa, jotteivät ne huku. Tällä hetkellä yritän parhaani mukaan mennä "naimisiin" taskukalenterin kanssa, jotten missaisi tärkeitä tapaamisia kaiken aikaa, taikka myöhästyisi niistä.

        Sinä olet viisikymppisenä varmaan onnistunut olemaan välittämättä siitä, mitä läheiset ajattelevat, kun tulee sen vartin myöhässä aina kaikkialle, itseäni tuo kylläkin toistaiseksi hävettää ja kaduttaa. Edellisessä työpaikassa en saanut varsinaista huomautusta asiasta, koska tein hommat muuten hyvin, mutta pelottaa, että kohta alkavassa kesäduunissa ei olla yhtä ymmärtäväisiä. Ei siis, että pitäisi olla, koska onhan se haitallista.

        Onnekseni olen ihan himona terveelliseen ruokaan, vaikka muu perhe ei siitä niin perustakaan. Parsa, kukkakaali, ruusukaali, paprikat ja muut menee, nam! Tosiaan olen itsekin huomannut, että sokeri sumentaa ajattelua entisestään ja vie loputkin keskittymiskyvystä ja energiasta. Kaikkein parhaiten keskittymiseen ja motivaatioon tuntuu kuitenkin minulla auttavan kahvi ja liikunta, mieluiten molemmat. Tässä on jonkin aikaa tosin stressannut asioita niin paljon, että noin viikko sitten iski oikein kunnon uupumus, ja se on puolestaan vähentänyt lenkkeilyä aika reilustikin. Tämän suht yllättäen alkaneen tilan myötä päädyinkin kirjoittamaan tämän langan, kun halusin tietää, voiko näistä huolista mennä vaikka puhumaan jonnekin, vaikka olisikin virallisesti terve, kun ne tuntuvat vievän voimat, ja huolet itse taas kumpuavat tästä elämäntavastani.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      146
      2591
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1986
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1968
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1776
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1530
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1306
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1198
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe