Asiakas saa videoida viranomaisen tapaamisen

GusseGalervo

Asiakkailla on oikeus tallentaa neuvottelunsa viranomaisten kanssa, eikä viranomainen voi tätä kieltää. Tähän tulokseen on päätynyt apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin.
Tutkittavana olleessa tapauksessa isä oli halunnut videoida sosiaalihuollon kanssa käydyn palaverin. Neuvottelussa käsiteltiin miehen ja hänen huollossaan olevan lapsen asioita. Työntekijät olivat kieltäneet tämän ja ilmoittaneet, että neuvottelu ei jatku, jos mies kuvaa.
Työntekijät perustelivat kieltoa sillä, että perheen vanhemmat olivat aiemmin ladanneet internetiin salassa pidettävää materiaalia ja käyttäytyneet halventavasti työntekijöitä kohtaan. Tämän vuoksi he katsoivat, että heillä oli perusteltu syy suojella perheen lasten yksityisyyttä. Kuvauskielto oli työntekijöiden mukaan tarpeellinen myös heidän oman yksityisyytensä ja kunnian suojaamiseksi. Työntekijöiden mukaan mies oli aiemmin käyttäytynyt loukkaavasti. Eräässä sähköpostissa sosiaalityöntekijän nimeen oli liitetty ilmaus "apina". Työntekijöille olisi sopinut, että mies äänittää palaverin. Kuva ei heidän mielestään kuitenkaan olisi antanut mitään lisäarvoa.
Apulaisoikeusasiamies Sakslin puolestaan muistuttaa, että perustuslaissa turvattuun sananvapauteen kuuluu oikeus myös kuvaamiseen. Tätä voidaan rajoittaa vain, jos siitä säädetään laissa.Myös yksityisyyden suoja on perustuslaissa turvattu oikeus. Sen vuoksi asiaa on arvioitava niin, että molemmat oikeudet toteutuvat mahdollisimman hyvin.
Sakslin oli työntekijöiden kanssa samaa mieltä siitä, että lapsen etu voi vaarantua, jos häntä koskevia arkaluonteisia ja salaisia tietoja levitetään netissä. Toisaalta Sakslin pitää välttämättömänä sitä, että viranomaisten toiminnasta voidaan julkisesti keskustella myös kriittisesti. Lähtökohta on, että asiakkaalla on oikeus tallentaa keskustelunsa viranomaisten kanssa haluamallaan tavalla, siis myös videoimalla tai äänittämällä keskustelu. Viranomaisella ei ole oikeutta kieltää tätä, Sakslin huomauttaa.
Kiellon perusteeksi ei riitä epäilys siitä, että tiedot luovutettaisiin ulkopuolisille. Tallentaminen ei myöskään merkitse viranomaisessa työskentelevän yksityisyyden loukkaamista. Sakslin kuitenkin painottaa, että tallenteen mahdollinen julkaiseminen esimerkiksi netissä on kokonaan toinen kysymys. "Videotallenteen tai muun tallenteen julkaiseminen esimerkiksi internetin keskustelupalstoilla saattaa loukata lapsen tai kuvattujen kunnan työntekijöiden tai viranhaltijoiden yksityisyyttä siten, että tallenteen julkaiseminen on rangaistavaa", Sakslin toteaa.

Etukäteen kuvaamista ei voi kuitenkaan kieltää ilman lakiin perustuvaa oikeutta, vaan mahdollinen julkaiseminen arvioidaan jälkikäteen. Etukäteen kuvaamista ei voi kuitenkaan kieltää ilman lakiin perustuvaa oikeutta, vaan mahdollinen julkaiseminen arvioidaan jälkikäteen.

20

1218

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Karo-Anssi
    • dgdfgfghdfghd

      Minusta äänittäminen on välttämätöntä viranomaisten kanssa asioitaessa nyky-Suomessa, joko salaa tai avoimesti, kukin tarpeidensa mukaan. Videoinnista en ole oikein varma. Onhan salaa videoimalla saatu monen kelmia tekoset julkisuuteen, ja virkamiesten teot pitää olla katseenkestäviä. Toisaalta koko tämä nykyinen kännykällä kuvaaminen ja nettikiusaaminen ovat menneet liian pitkälle, mielestäni. Uskon, että virkamiehet videoivat tilaisuuksia itse. Miksei määrättäisi noita videoita kopioitavaksi asiakkaallekin, jos asiakas niin vaatii? Jos he väittävät, etteivät kuvaa, kysyisin heiltä, miksi eivät. Jos heillä omasta mielestään ei ole teoissaan salaamista, miksi ei luotaisi tällaista todistusaineistoa mahdollisten valitusten varalta? Olen melko varma, että kyllä he videoivat ihan rutiinina.

      • Appi09

        Yrityspuolella videointi/nauhoitus on ihan normaali tapa. Tekniikka on niin kehittynyttä, ettei sitä huomaa, Kai tiesit, että työhaastattelut nauhoitetaan?


      • eräsmonista

        No, eivät todellakaan videoi!


    • KovaaHäkkiäSai

      Aikoinaan Vantaan kaupungin hallituksen puheenjohtajaa vastaan esitettiin todisteita salanauhoituksella. Virkamies nauhoitti salaa puheenjohtajan neuvottelut. Virkamiestä kun ei päästetty hoitamaan omaa asiaansa niin keksipä keinon. Joo lopulta puheenjohtaja päätyi muistaakseni n. vuodeksi oikeaan vankilaan.

      • dsafdgsdfhasdh

        Eipä ihme, jos löytyi rikollisuutta. Vantaa on yksi kymmenkunnasta Suomen kaupungista, joka on valitettavasti liitetty ICLEY:iin. Ottakaapa muuten selvää termeistä ICLEI ja Agenda 21, ellette ole niistä tiennyt. Lahden kaupunginjohtajalle annettiin oikein ICLEI:n hallituspaikka pariksi vuodeksi - mistähän teostaan kiitoksena? Agenda 21 pyrkii demokratian ja kansallisvaltioiden ja omistusoikeuden romuttamiseen, ja maailman hallitsemiseen YK:n alaisten NGO:den kautta, eli täysin ei-demokraattisesti. Kansalaisilla ei olisi muuta keinoa vaikuttaa omiin asioihinsa kuin liittyä itse johonkin YK:n järjestöön ja tulla samanlaiseksi kuin siellä jo olevat. Eikä silläkään tavalla voisi vaikuttaa kovin paljon.


    • Muistakaa_nyt

      Hyvät ihmiset, tallentakaa aina nauhoittamalla kohtaamiset viranomaisen kanssa.

      Aina kun tekevät vääryyttä, kannelkaa ja tehkää rikosilmoitus.

      -

      On myös hyvä muistuttaa jos alkaa änkyröimään, pitää heti mainita että tallennus on päällä ja kantelua ja rikosilmoitusta lähtee mikäli homma ei mene asiallisesti ja laillensa.

      • valitettavasti

        Huh... joka kymmenes virannomaisen päätös on on virheellinen, joko kokonaisuudessaan tai joiltakin osin aineellisena ratkaisuna tai menettelytapavirheenä tai puutteellinen ratkaisun perusteiden osalta. Jos vielä lisättäisi hyvän kirjakielen käyttö ja asikkaan kyky ymmärtää saamansa päätös ja sen perustelut...niin...Ja tämä koskee myös oikeuden ratkaisuja.


      • 167-176
        valitettavasti kirjoitti:

        Huh... joka kymmenes virannomaisen päätös on on virheellinen, joko kokonaisuudessaan tai joiltakin osin aineellisena ratkaisuna tai menettelytapavirheenä tai puutteellinen ratkaisun perusteiden osalta. Jos vielä lisättäisi hyvän kirjakielen käyttö ja asikkaan kyky ymmärtää saamansa päätös ja sen perustelut...niin...Ja tämä koskee myös oikeuden ratkaisuja.

        Kansalaisilla on oikeus vaatia virheettömiä päätöksiä, siihen ei kuitenkaan päästä ja siksi virheelliset päätökset pitäisi korjata välittömästi sen sijaan että kaikki virheet kiistetään valehtelemalla asian oikea laita, tai tarvittaissa vaikka vasen pakki (vitsi). Näin säästyisi yhteiskunna varoja, tarpeettomia oikeudenkäyntejä ja niissä tapahtuvia virheitä joita oikesmurhiksi kutsutaan kun oikeus usko jopa sellaiset virkanilkkien sadut joille päiväkodissakin buuataan koska puuttuu tallenne asioinnista.

        Olen äänittänyt enimmäkseen salaa kaikki viranomaistapaamiset ja työhaastattelut yn. tärkeät keskustelut n. 10 vuoden ajan, joskus noista äänityksistä on ollut hyötyä. Virkanilkin naama muuttuu norsunvitulle kun lähettää sähköpostin liitetiedostona äänitteen asiakastapahtumasta ja karenssikin unohtuu jonnekin sinne minne päivä ei paista.

        Jatkossa tulen tekemään aina rikosilmoituksen ellei virheellinen päätös muutu välittömästi. Viivyttely ja muukin ämpyily on tahallinen virkarikos joka on rikoslain 40 luvun mukaan on rangaistava.

        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/18890039001#L40


      • Helppoakin_vielä

        Nykyään on niin helppoa tallentaa kaikki kohtaamiset viranomaisen kanssa, melkein jokaisella on puhelin jolla saa aikaan laadukkaita tallenteita, eli läsnäolevista keskustelijoistakaan ei liene epäselvyyttä mikäli asoita pitää alkaa jälkikäteen selvittelemään.

        Nauhoittakaa rohkeasti vain, ei se ole hullu joka nauhoittaa, vaan tyhmä on se joka ottaa siipeensä kun jättää nauhoittamatta.

        Ja tuo sähköpostin lähettäminen jota 167-176 mainitsi harjoittaneensa on myös hyvä konsti saada oikaisu asiassaan ilman pitkää käräjöinti- ja valitusruljanssia, kannattaa siis työskennellä ennaltaehkäisevästi.

        Virkakiusaajat ja rikolliset saadaan kuriin yhteisvoimin, porukassa on voimaa.



        Nauhoittelemisiin :D


    • Kunta_Petra

      "Kuvauskielto oli työntekijöiden mukaan tarpeellinen myös heidän oman yksityisyytensä ja kunnian suojaamiseksi."
      ____

      Kukaan ei pakota työskentelemään kunniattomasti, jos ei ole mitään salattavaa, niin miksi kieltää taltiointi.

      • ViimeisetHetket

        Erittäin naseva kommentti!

        Pahinkin virkanilkki voi ryhtyä kansan palvelijaksi, joka toimii eettisesti, rehellisesti ja lain mukaan. Tietysti hän saattaa sitten joutua vaikeuksiin esimiehensä kanssa ja menettää työpaikkansa, jos esimies on nilkki, joka vaatii kaksinaamaisuutta. Virkailijan tulee siis äänittää esimiehensä kanssa käymänsä keskustelut samoin kuin kansalainen, heidän molempien työnantaja, äänittää kansan palvelijan puheet. Avoimuus kunniaan. Otetaan kaikki selvää Agenda 21:sta, niin voimme osoittaa joka kerran, kun virkailija noudattaa toiminnassaan tuon tuhoisan agendan linjoja. Kaikki tämä kun on suunniteltua.


    • kola56

      onko linkkiä nettiin mistä löytyy huavein anroidkäyttikseen soppeli tulevien puheluiden tallennusohjelma, mieluiten ilmainen

      • 167-176

      • 167-176

        Näkyy olevan nimellä "Puhelujen Nauhoitus".
        "Kuvaus
        Nauhoita haluamasi puhelut ja valitse puhelut, jotka haluat tallentaa. Voit määrittää nauhoitettavat ja ohitettavat puhelut. Kuuntele nauhoitusta, tee merkintöjä ja jaa nauhoitus. Google Drive™- ja Dropbox-integroinnin avulla puhelut voidaan tallentaa ja synkronoida myös pilveen.
        Google Drive -integrointi toimii Android 3.0 -versioilla ja uudemmilla.
        Huomaa, että puhelujen nauhoittaminen ei toimi määrätyissä puhelinmalleissa ja voi aiheuttaa huonolaatuisia nauhoituksia. Suosittelemmekin, että kokeilet ensin ilmaisversiota ennen sovelluksen ostamista.
        Jos havaitset nauhoitusongelmia, kokeile nauhoittaa eri audiolähteestä tai kokeile nauhoittaa automaattikaiutintilassa.
        Nauhoitettuja puheluja säilytetään Saapuneet-kansiossa. Halutessasi voit vaihtaa nauhoitusten kohdekansioksi ulkoisen SD-kortin. Voit määrittää Saapuneet-kansion koon. Tallennettujen puhelujen määrä on kiinni ainoastaan laitteen muistin määrästä.
        Jos muuntaminen on sinulle tärkeää, voit tallentaa puhelun Tallennetut puhelut -kansioon. Muussa tapauksessa vanhat nauhoitukset poistetaan automaattisesti, kun uudet puhelut täyttävät Saapuneet-kansion.
        Voit ottaa käyttöön Puhelujen yhteenvetovalikon, jonka asetukset tulevat näkyviin heti puhelun päätyttyä.
        Etsi nauhoituksia yhteyshenkilön, puhelinnumeron tai merkinnän mukaan.

        Automaattiselle nauhoitukselle on 3 oletusasetusta:
        Nauhoita kaikki (oletus) – Tämä asetus nauhoittaa kaikki puhelut lukuun ottamatta yhteyshenkilöitä, jotka on esivalittu ohitettaviksi.
        Ohita kaikki – Tämä asetus ohittaa kaikki puhelut lukuun ottamatta yhteyshenkilöitä, jotka on esivalittu nauhoitettaviksi.
        Ohita yhteyshenkilöt – Tämä asetus nauhoittaa kaikki puhelut henkilöiltä, jotka eivät ole yhteyshenkilöitä lukuun ottamatta yhteyshenkilöitä, jotka on esivalittu nauhoitettaviksi.
        Vain Pro-versiossa: Voit määrittää määrättyjen yhteyshenkilöjen puhelut automaattisesti tallennettaviksi, jolloin puhelut tallennetaan pilveen."

        https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appstar.callrecorder


    • Hienoja_ohjeita

      Kiitos paljon, nyt alkaa mennä kusipäitten houreet purkkiin ja potkuja luvassa :D

      • päättäväElin

        Eivät saa potkuja, kun mielentilatutkimuksessa heidät todetaan kuitenkin syyntakeettomiksi. Joten virkaura sen kun jatkuu vaan.


      • 167-176
        päättäväElin kirjoitti:

        Eivät saa potkuja, kun mielentilatutkimuksessa heidät todetaan kuitenkin syyntakeettomiksi. Joten virkaura sen kun jatkuu vaan.

        Heh heh.
        Tuo onkin virkanilkkien ainoa pelastus, se heille suotakoon.
        Kyllä joskus yrittävät kertoa sellaisia satuja aikuisille joille päiväkodissakin buuataan niiden uskomattomuuden vuoksi.


      • Saako_kuvata
        167-176 kirjoitti:

        Heh heh.
        Tuo onkin virkanilkkien ainoa pelastus, se heille suotakoon.
        Kyllä joskus yrittävät kertoa sellaisia satuja aikuisille joille päiväkodissakin buuataan niiden uskomattomuuden vuoksi.

        Saako niiden lapsia kuvata, mitä laki siihen sanoo?


      • Yleisellä_paikalla
        Saako_kuvata kirjoitti:

        Saako niiden lapsia kuvata, mitä laki siihen sanoo?

        saa kuvata mitä vaan, saa kuvata myös autoon sisälle.

        Virastoissakin saa kuvata.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      2501
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1980
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1958
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1766
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1530
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe