Lukio vs ammattikoulu

samppaboy

Päätin nyt sitten aloittaa uuden ketjun tästä aiheesta, joka tuntuu olevan ikuisuuskysymys. Eli lukio vai ammattikoulu? Esittelen ensiksi oman tilanteeni.

Eli itselleni oli koko peruskoulun ja etenkin yläasteen aikana täysin selvää, että menen lukioon. Menestyin hyvin koulussa (päättötodistus ka 8.9) ilman suurempia ponnisteluja. Lukioon päätymiseen vaikutti vahvasti myös vanhempien ja opettajien asenne ammattikouluja kohtaan. Vanhempani eivät itse ole käyneet lukiota, joten koko ajan sai kuunnella sitä "pitäähän tähänkin perheeseen yksi ylioppilas saada" toitotusta. Heillä on todella vanhanaikainen käsitys ammattikoulun jälkeisistä jatko-opinnoista. Nykyäähän ammattikoulusta pääsee vaivattomasti ammattikorkeakouluun ja yliopistoonkin pääsy on ainakin teoriassa mahdollista, mutta käytännössä vaatisi lukion oppimäärän tiedot. No itse kuitenkin päädyin peruskoulusta lukioon ja olen nyt toisen vuoden keväällä, eli loppu häämöttää. Voin todeta, että lukio ei todellakaan ole minun juttuni. Itse koulussa ei ole mitään vikaa, mutta olen enemmänkin käytännön ihminen ja haluaisin päästä itse tekemään asioita. Lukiossa olen menestynyt hyvin. Ka on noin 8.4 ja kirjoitin nyt keväällä kaksi ainetta, jotka molemmat lähtivät koululta E:nä (vastaa noin numeroa 9). Olin kesätöissä raksalla ja huomasin, etteivät ne amiksen käyneet todellakaan mitään juntteja ole - päin vastoin. Lisäksi pidin todella siitä, että sai tehdä asioita omin käsin ja olen omasta mielestäni ainakin hyvä tekemään käsin. Oikeastaan koko toisen vuoden olen katunut sitä, että tulin lukioon. Koulussa on kyllä ihan kiva olla, mutta opiskelu tuntuu todella turhalta, koska se ei varsinaisesti johda mihinkään. Se on vain yleissivistävää. Lisäksi lukiolaisten ja etenkin opettajien asenteet ammattikouluja ja jopa ammattikorkeakouluja kohtaan ärsyttävät. Eli kyllä lukiossa saa kuulla sitä yliopisto höpötystä todella paljon.

Teitä, jotka olette lähiaikoina tekemässä valintoja sen suhteen mihin haluatte mennä opiskelemaan peruskoulun jälkeen, kehoitan miettimään paria asiaa:
1) Mihin ammattiin haluatte aikuisena? ,mikäli ammatti vaatii yliopisto koulutuksen --> lukio Mikäli ammatti vaatii ammattikorkeakoulu kuolutuksen --> lukio/amis/kaksoistutkinto
Mikäli haluatte ammattiin joka vaatii ammattikoulu koulutuksen --> amis/kaksoistutkinto

2) Mikäli et tiedä mitä haluaisit tulevaisuudessa tehdä, niin kannattaa miettiä kumpi olisi enemmän oma juttu teoriapainotteinen opiskelu vai käytännönläheinen? Mikäli olet enemmän tekevää sorttia --> amis/kaksoistutkinto ja jos tykkäisit teoriapainotteisesta opiskelusta --> lukio/kaksoistutkinto

Itse kannustan tutustumaan kaksoistutkinto mahdollisuuteen, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että opiskelet amiksessa, mutta suoritat samalla ylioppilastutkinnon, eli opiskelet niitä lukion kursseja, jotka haluat kirjoittaa. Valmistut silloin sekä ammattiin että ylioppilaaksi. Loistava valinta sellaiselle henkilölle, joka haluaa tai ei ole vielä varma haluaako opiskella ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa, mutta ajatus amiksen käymisestä kuulostaa houkuttelevalta. Tämä myös parantaa mahdollisuuksia päästä amiksesta ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Kaksoistutkinto ei myöskään ole erityisen rankka, koska siinä ei opiskella koko lukion oppimäärää eikä amiksessa tarvitse opiskella kaikkia ATTO aineita.

Pääpointtina kuitenkin kannustan miettimään mitä ihan oikeasti haluaa itse tehdä. Vanhemmista ja opettajista ei kannata liiemmin välittää, koska etenkin vanhemmilla saattaa olla melko vanhanaikaisia käsityksiä ja opettajat taas ovat itse käyneet yliopiston, joten saattavat pitää ammattikoulun käyneitä jotenkin vähempiarvoisina. Juttuhan on niin, että sekä amiksessa että lukiossa on kaikenlaista porukkaa, on järkevää porukkaa ja villejä kusipäitä. Kummassakin on myös sellaisia, jotka ottavat opiskelun tosissaan ja sellaisia joita ei voisi vähempää kiinnostaa. Eli sitäkään ei kannata miettiä, että on jotenkin juntti jos käy amiksen tai toisaalta olisi parempi ihminen jos kävisi lukion. Kummatkin ovat täysin samalla viivalla... Yleisesti ottaen ammattikoulu on parempi vaihtoehto, jos tiedät, että haluat johonkin tiettyyn ammattiin (johon siis pääsee käymällä amiksen) tai jos tiedät ettei opiskelu ja pänttääminen ole sinun juttusi. Amiksen hyvänä puolena täytyy mainita se, että on hyvät mahdollisuudet työllistyä heti koulun jälkeen ja miettiä sitten haluaako kouluttautua lisää. Lukioon kannattaa suunnata, jos tietää, että haluaa opiskelemaan ammattikorkekouluun tai yliopistoon eikä halua käydä siinä välissä mitään ammattiin johtavaa koulutusta. Lukio antaa myös miettimisaikaa, jos et vielä tiedä mitä haluat tulevaisuudessa tehdä. Lukio myöskin pitää paremmin kaikki ovet avoinna tulevaisuuden kannalta. Se on yleinen harhakäsitys, että lukion käymällä työllistyisi paremmin tai pääsisi kiinni parempiin palkkoihin.
Respectit sille joka jaksoi lukea tämän selityksen loppuun asti. Toivottavasti oli jotain hyötyä. :)

7

740

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • samppaboy

      Kerron vielä mitä aioin itse tehdä lukion jälkeen. Eli aion hakea opiskelemaan amikseen ylioppilas pohjaiselle linjalle, josta valmistuu sähköasentajaksi kahdessa vuodessa. Eli ei se lukion käyminen sulje pois sitäkään, että voisi opiskella amiksessa.

    • Aikuisabi

      Fiksua ja kypsää pohdiskelua aloittajalla.

      Itse olen tänä keväänä kirjoittanut aikuisabi. Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että lukio tähtää vahvasti yliopistoon, eikä sinne kannata mennä "miettimään mitä haluaa". Jo alussa pitäisi olla ainevalinnat selvillä sen mukaan minne aikoo jatko-opiskelemaan.

      Kävin itse kursseja myös ammattilukion puolella ja olen aloittajan kanssa eri mieltä ammattilukion arvosta. Se on liian rankka polku!. Ammattilukiolaiset joutuvat rehkimään lukiokursseja tappavan monta aina lukiojaksolla ollessaan päivälukiolaisiin verrattuna. Siksi ei opiskelumenestys ole useinkaan samaa luokkaa päivälukiolaisten kanssa. Esimerkiksi pitkän matematiikan valinneilla oli lukiojaksolla aina kaksi matematiikan kurssia samanaikaisesti. Pitkä matematiikka teettää kuitenkin paljon töitä. Itse käytin matematiikan läksyihin koko lukioaikani noin 2 tuntia päivässä opiskellessani tahtia yksi kurssi / jakso. Lyhyelläkin matematiikalla ymmärtää ettei sellainen panostus ole mahdollista ammattilukiossa. Kuitenkin ammattilukiossa pitkä matematiikka on hyvin suosittu, koska se avaa mahdollisuudet insinööriopintoihin ammattikorkeassa.

    • kaikkinähty

      Aloittaja kirjoittaa ja pohdiskelee hyvin.

      Nimimerkin Aikuisabi tapaan minäkin kyllä varoitan luulemasta, että lukio ja yo-kirjoitukset sujuisivat kevyesti ammattikoulussa. Tämä vaihtoehto vaati huomattavasti enemmän kuin lukio tai ammattikoulu yksistään. Läheskään kaikki eivät onnistu, tulokset ovat joka tapauksessa heikompia, vaikka olisi tavallista ahkerampi.

      Ammattikoulun ja lukion yhdistäminen vaatii tavallista suurempaa lahjakkuutta, kypsää luonnetta ja ahkeruutta, jotta kunnon tulosta syntyy. Sellaisiakin on. Mutta helppo tie se ei ole.

      Jos lukio ja ylppärit jo yksinään tuntuu vaativalta, sitä ei pysty suorittamaan ammattikoulun yhteydessä. Parempi on silloin panostaa vain ammattikouluun.

    • laudaturamis

      Pystyn hyvin samaistumaan aloittajaan. Peruskoulussa ja lukiossakin olin aina hyvin menestyvä oppilas, mutta vaikka sain hyviä numeroita, niin ei mikään aine kuitenkaan mitenkään syvällisesti kiinnostanut. Lukioon menin lähinnä ajatuksella että saan lisäaikaa miettiä mitä haluan tehdä, enkä noita vuosia mitenkään kadu, koska tapasin koulussa ihania ihmisiä. Päädyin kuitenkin lukion jälkeen ammattikouluun, josta valmistun tänä keväänä. Vaikka ihminen olisikin fiksu, ei se automaattisesti tarkoita että täytyy suunnata akateemiselle uralle. Ja nykyään ammattikoulun käyneillä on varsin hyvä työtilanne ja jopa palkkaus verrattuna moniin korkemmin koulutettuihin aloihin, joten suosittelen peruskoululaisia tarkasti miettimään päättäisikö käydä ammattikoulun lukion sijasta.

    • teekkari

      Amista ja lukiotahan on siitä turha verrata, että jos aikoo jättää koulutuksen siihen niin kyllähän ammattikoulu vie kirkkaasti työnhaussa kun valmentaa ammattiin. Kuitenkaan lukiota ei ole mitään järkeä käydä ellei aio jatkaa korkeakouluun. Varsinkin yliopistoon pääsemisessä lukion käynti taas antaa valtavan edun, erityisesti luonnontieteellisillä aloilla. Jos siis jaksaa opiskella ja älliä riittää niin lukio on kannattavampi valinta, koska yliopistosta valmistuneilla on parhaat palkat. Jos taas haluaa nopeasti töihin ja varman työpaikan niin amis.

    • ahmmed

      lukio oolla huva paikea

    • AvoinYliopisto

      Kannattaa myös muistaa Avoimen Yliopiston tarjoamat mahdollisuudet. En näe mitenkään mahdottomana opiskella esim: amiksessa jossa ei ainakaan itsellä kotitehtäviä ollut ja sitten suorittaa aproa avoimessa? Tämä tarjoaa kuitenkin tien yliopistoon ja jos ammattikoulusta jää jotain käteen tulevaan yliopisto tutkintoon niin hyvä. Kyllä DI saa muutaman lisäpisteen työpaikalla jos on ihan omakohtaista kokemusta "hitsaamisesta". Lisäksi tämä lisää ymmärrystä työstä mitä johtaa, projektoi tai sunnittelee.

      Amis tuo kuitenkin ns: varman työpaikan eli pelkän avoimen varaan en lähtisi...
      Ja jos sitten AMK kiinnostaa niin eikö sinnekkin pääse amis pohjalta.

      Tilanne oli ainakin silloin tämä kun tätä samaa pähkäilin. Lääkäriksi ja Opettajaksi Lukio on pakollinen muihin voi sitten mennä muuta kautta. Opiskelin itse ammattiin suoraan enkä ole katunut. Mutta ajat ja koulutukset on nyt eri.

      T:konsultti

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1515
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1164
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      85
      1080
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      986
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      579
      961
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      907
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      832
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      664
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe