tärkeää tietoa koulukiusatuille !

tritotuustuli

Aikuisena, koulu - ja työpaikkakiusausta nähneenä, sekä asiasta psykologian teoriaa paljon lukeneena sekä mediaa seuranneena, haluan kertoa teille jotain mitä ette tule koulussa tai mediassa kuulemaan.

Koulukiusaajat ovat minun havaintojeni mukaan ihmistyypiltään Narsisteja. Kun tiedätte minkä laisten ihmisten kanssa olette tekemisissä, voitte hankkia paremmin tietoa tullaksenne toimeeen koulu ja työyhteisössä.
Narsismi on persoonallisuushäiriö, jonka käytösmallit ovat kirjastosta lainattavista psygologian kirjoista helposti luettavissa. Olen useasti yrittänyt vaikuttaa sekä median kommenttipalstoilla, että koulukiusauksen takana oleva todellinen käsite - narsismi- otettaisiin esille, mutta turhaan. Tämä on jonkinlainen koulutusjärjestelmän terveysviranomaisten hyväntahtoinen tapa suojella narsisteja, jotta heitä ei diagnosoitaisi tai tuomittaisi nuorella iällä. Siten yleensä koulukiusaus laitetaan uhrin "piikkiin" ja itse ongelmaa ei hoideta. tähän on syinä ensisijaisesti kasvatustieteen asiantuntioiden henkilökohtaiset elämänkatsomus - syyt mm. pahimpana ns. humanismi, joiden mukaan kaikki ihmiset ovat lähtökohtaisesti hyviä. näin ei kuitenkaan oikeassa elämässä ole, ts. joidenkin yksilöiden, lähinnä narsistien, kasvatusolot ovat niiin vääristyneet (vanhempien pahoinpitelyä, insestiä, alkoholia, huumeita, rikollisuutta) ja häiriintyneet, että kasvatuksen tuloksena on ns. narsisti nuori = koulukiusaaja. persoonallisuushäiriö, jonka hoidon paranemisodotukset ovat olemattomat, kuten voitte kirjastosta alan kirjallsiuudesta itse lukea.
itsesuojeluna teille nuorille, kehoitan teitä opiskelemaan psykologian kirjastokirjoista kyseisen ihmistyypin käytösmallit, ja netistä saatte mm. youtubesta löytää paljon englanninkielisiäkin videoita aiheesta. Jos joku minulle, nyt keski-ikäiselle äijälle olisi joku (edes isä tai äiti) kertonut kouluiässä, mitä itse nyt tiedän aiheesta, olisin antanut vaikka kuun taivaalta...mutta nyrkein ja mustelmin mentiin itseä puollustaen kun ei muusta tiennyt...

sivusto jossa on ohjeita työpaikan (mutta yhtälailla koulun) narsistin "käsittelyyn", on linkissä:
http://www.kickbully.com/

Narsisti ihmistyypin käytösmalleja videoina kerrotaan seuraavassa linkissä

https://www.youtube.com/user/begood4000/videos

suomalaista tietoutta aiheesta

http://www.narsistienuhrientuki.fi/tietoa/narsismista_yleisesti/

tiivistettynä elämänohjeena sanon: oppikaa tunnistamaan narsisti ihmistyyppi, niin aikaisessa vaiheessa kuin mahdollista missä ikinä opiskelette, menette töihin tai hankitte kumppaneita, ja kiertäkää he kaukaa. He lumoavat, kietovat ympärilleen ja tuhoavat henkisesti, ja jopa fyysisesti = narsismin pahempi aste = psykopatia.
myös täällä suomi24 ssä on otsikkoalue "narsismi", kannattaa seurata sitä.

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dbs

      Nyt sä puhut kyllä paskaa, mitä psykologiaa oikein oot lukenut? Tietyissä olosuhteissa kuka vaan voi olla kiusaaja, enkä ymmärrä, miten liität narsismin vaikeaan elämään, päinvastoin: narsisti tulee kultaisista kotisuhteista, jossa lelliminen hämärtää yksilön ajatusmaailmaa. Narsisti ei itsekeskeisenä edes koe tarvetta kiusaamiseen. Jos taas puhut manipuloinnista, sekoitat asian psyko-/sosiopatiaan. Pyydän, että tutkit lähteesi läpi ja käyt psykologian kurssisi uudelleen.

      • tritotuustuli

        ja sinä et tiedä näköjään yhtään mitään. noin typerään väitteeseen en vaivaudu edes vastaamaan.


    • SallaKo

      Minusta tritotuustulen kirjoitus oli mielenkiintoinen ja hyvä! Linkkikin vaikuttaa kiintoisalta, yritän saada luettua! Kiitos :)

      • tritotuustuli

        Mukava kuulla! Laitan ohessa vielä linkin suomen kielelle käännetystä sivusta, kattava informaatio Narsisteista (ajattelin kun kaikille englannin kielen teksti ei ole helppoa)

        Se on sikäli mielenkiintoinen, että sen on kirjoittanut amerikkalainen filosofian tohtori, joka itse on tunnistanut ja hyväksynyt olevansa narsisti, ja haluaa auttaa ihmisiä avautumalla kaltaisistaan, joka kyllä näkyy teksteissä.
        http://www.healingeagle.net/Fin/Vaknin/Vaknin.html


    • totuusmeni

      Kyllähän se Tritotuustuli totta puhuu, mutta kyllä kiusaajissa noista empatiakyvyttömiä muitakin persoonallisuushäiriöisiä on, eikä aina edes niin kovin häiriintyneitä. Kiusaaminen on nimittäin myös ryhmäilmiö. Tarkoittaa sitä, että ilman kiusaajan saamaa yleisöä ja ihailu- ja kannustusjoukkoa ei kukaan kiusaisi. Jos ulkopuoliset uskaltaisi/osaisi/kykenisi asiaan puuttumaan ei kiusaaminen olisi mahdollista, silloinhan kiusaaja olisi nolo tai jäisi yksin. Kiusaamisen ollessa ryhmäilmiö aletaan helpommin miettimään, mikä vika siinä uhrissa on kun kaikki ovat ympärillä samaa mieltä. Kun tällaisesta ryhmästä poistaa uhrin on usein riski että ryhmä etsii uuden uhrin ja tarvitsee sitä ryhmän dynamiikkaan. Usein ryhmän jäsenet tunnistavat ilmiön eivätkä siksi sano ääneen, vaikka kärsisivät näkemästään kiusaamisesta, he pelkäävät itse uhriutuvansa. Ryhmä ilmiöt on se joka tekee opettajien, viranomaisten työn puuttua vaikeaksi, jopa mahdottomaksi: - eli jos 10 sanoo ettei täällä kiusata niin kuka uskoo uhria? En aina tiedä onko kiusaaja yhtään sen syyllisempi kuin tilanteen hyväksyvät adjutantit? Hehän sen mahdollistavat.Mielenkiintoista ja nuoria auttavaa olisi, jos joku oieesti keksisi, mitä tälle ilmiölle voisi tehdä?? Itse ajattelen että hyvät käytöstavat voisi olla keino ehkäistä. Kun joku kiusaa pidettäisi sitä oikeasti asiattomana ja tavoiteltaisiin niitä hyviä käytöstapoja.
      Eräässä aika tyypillisessä tarinassa nuori jätettiin systemaattisesti ryhmän ulkopuolelle, lisäksi hänestä juoruttiin. Hän yritti etsiä itselleen muuta, juorut seuras ja jopa tuhos hänen orastavia kaverisuhteita, tilanne jatkui vuosia. Muutama porukasta yritti kaveerata hänen kanssa, heidät aina kutsuttiin tapahtumiin ja nämä potentiaaliset kaverit vielä sanoivat ääneen ettei tälle nuorelle saa kertoa tapahtumista ettei tämä vain tiedä ja ilmeisesti ettei aikuiset tiedä. Nämä potentiaaliset kaverit kyllä tulivat omat surunsa purkamaan tälle nuorelle, mutta eivät koskaan näyttäytyneet hänen kanssa tai myöntäneet näille muille nuorille pitävänsä yhteyttä, mitä pitäisi ko nuoren tehdä?? Katkasita suhde näihin orastaviin kaverisuhteisiin? olls sitkesäti yhteydessä, vetäytyä yksinäisyyteen? Ei häntä tieto pelkistään auta kuten tuskin muitakaan kiustattuja, miten näitä nuoria voisi auttaa?

      • totuusonhalusitaiei

        ei tuo ryhmädynamiikka ole ollenkaan monimutkaista. Kiusaaminen ei ole "sattumaa" vaan yleensä siellä on se narsisti joka luo olosuhteet ja ylläpitää sitä kiusaamista ja eristämistä, omista syistään. persoonalisuushäiriöitä on eri tasoja aina narsismista psykopatiaan, mutta täytyy muistaa että terve ihminen ei eristä ja kiusaa, vähiten omasta aloitteesta. Narsisti kerää yleensä aluksi itselleen, miten sen nyt sanoisi, yksinkertaisia, drop outteja tai hyväuskoisia kavereita.


    • totuusmeni

      Niin tekee eli kerää juuri noita hyväuskoisia kavereita, yksinkertaisia tai niitä kilttejä, jotka eivät kykene tai uskalla olla eri mieltä, pelätessään joutuvansa itse ulkopuolisiksi tai todellakin ovat vain keinottomia. Lisäilmiönä vielä noihin tarinoihin on se että usein kiusaajan ja yleisön vanhemmat antavat tapahtumalle hiljaisen siunauksen juuri ryhmäilmiöihin. Eli esim vain yksi jätetään kutsumatta synttäreille tms

    • Asiaa_aloittajalta

      Se on kyllä totta, että kiusaaminen (yleensä) ei ala ryhmäilmiönä, vaan se on yhden ihmisen aikaan saannos ja olen vakuuttunut aloittajan tekstistä, että kiusaaja on useimmiten narsisti. Kiusaajat voivat olla, jopa niin sairaita, että uhkaavat tappaa, jos ei kiusattu "tanssi" hänen pillin mukaan. Suomessa onkin erittäin syvälle juurtunut ongelma: esim. lapsia ei oteta tarpeeksi vakavasti, vaikka he kertoisivat kiusatuksi joutumisesta ja kiusaajaa ei moitita (yleensä) tarpeeksi teoistaan.
      Olen myös vakuuttunut aloittajan tekstissä siitä, että normaali ihminen ei kiusaa. Kiitos asiallisesta tekstistä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      47
      4463
    2. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      94
      4454
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      612
      4066
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      2997
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2611
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      129
      2163
    7. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      342
      2115
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      204
      2079
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      29
      1705
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1462
    Aihe