"Kissa vieköön, kyllä sul on silmät...."

sus.morsian

Katsotko ihmistä silmiin puhuessasi hänen kanssaan vai jonnekin otsan seutuville tai peräti harhaillen sinne tänne?
Silmistä näkyisi se oikea ihminen, ja myös sinä itse. Välittämistä, huomioonottamista tuntee se puhekaverikin, ihan tuntematonkin. Se antaa paljon. Tulee tunne, ihminen välittää toisesta. Sekin vaatii pysähtymistä, eivät huitaisten sanotut sanat merlitse mitään.

Oikeasti katsomalla syntyy vuorovaikutus. Miksi ihmiset eivät näe toisiaan. Onko kenties itse tullut aina ohikatsotuksi.
Miten katson itse itseäni, lasta, naista, miestä. Ja uskallatko antaa toisen katsoa sisällesi?
On tärkeää uskaltaa ottaa vastaan muiden antama rakkaus. Katsoessamme silmiin emme näe ainoastaan, mikä ihminen on, vaan myös sen, miksi hän voisi tulla.

Älkäämme katsoko ohi, vaan silmiin, siten kohtaamme toisen ihmisen.

7

98

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ramoona_

      Hyviin käytöstapoihin kuuluu katsoa puhekumppaniaan silmiin, se kertoo luottamuksesta ja avoimuudesta, hyväntahtoisuudesta. Lyhyissäkin arkisissa kohtaamisissa, kuten kaupan kassalla, hymy ja silmiin katsominen kertoo arvostuksesta. Tervehtiminen ilman silmiin katsomista on kylmä ja luonnoton. Rakastavaiset uppoavat toistensa silmiin, niissä on koko maailma, silmistä haetaan vastauksia tunteisiin. Valtavasti tästä on runoiltu ja laulettu . Vastasyntyneeseen haetaan heti katsekontaktia, ja mikä riemu, kun lapsi oppii kohdistamaan katseensa niin, että siitä voi lukea hänen tunnistavan vanhempansa. Silmät ovat paitsi sielun peili, kanava sielujen välillä. Kun kysytään, mihin ensimmäisenä vieraassa kiinnittää huomiota, vastaus on yleensä : silmiin.

      Tarve tulla nähdyksi, erottua yksilönä muista , on ihmisen perustarpeita. Tarve tulla nähdyksi ja hyväksytyksi juuri omana itsenään on se, mitä toistemme katseista haemme. Susmorsian sanoo kauniisti : silmiin katsomalla nnäkee myös sen, miksi ihminen voi tulla. Henkisen väkivallan muoto on katseella mitätöinti, aivan kuin toista ei olisikaan. Miten paljon lapsenmieliä on nujerrettu välinpitämättömyydellä. Lapsethan melkein hokevat : kato nyt äiti mitä piirsin , kato isi kun hyppään. Lasten silmät ovat eri tasolla, he jo luonnostaan katsovat aikuisia ylöspäin. Aikuisten pitäisikin kumartua lasten silmien tasolle, kun on jotain tärkeää sanottavaa. Itselleni jäi mieleen , miten anteeksi pyytäessä opetettiin katsomaan silmiin, vaikka nolotti, samoin kun haluttiin rehellinen vastaus vaikkapa sattuneeseen . kolttoseen. Suun sanat ja hymykin voi teeskennellä ja valehdella, silmät eivät.

      Kiinnostava ja laaja aloitus, mieleen tulvii monenlaista aiheesta, esimerkiksi se, miltä asioilta suljemme silmämme tarkoituksella säästääksemme itseämme. Mutta tämä näin aamutuimaan.

      • Voi, minäkin inspiroiduin aiheesta niin, mutta minne se hävisikään? Ihana aihe, se tärkein meistä kuvastuu juuri katseesta. Koko maailma, sen kokeminen ja toisen kanssa jakaminen, ihan nopeissakin tapaamisissa joskus:D Iloisesti tuikkivat, kysymysten nousu kulmakaaren kohotessa,
        hellyyden viipyessä suun muodossakin,...vakava, syvenevä katse, vielä viileäkin voi kertoa.

        Voihan herttaiset silmät "niin paljon ois aihetta lauluun"


    • Kukkahame

      Mielestäni on hyvän tavan mukaista katsoa silmiin tuntematontakin jos jäädään keskustelemaan katse on kaunis tapa huomioida ihminen.
      Monesti tulee lämmin tunne vaikka tapaaminen kadulla on hetkellistä, lyhyessä ajassa saatu katsekontakti aivan tuntemattomaan voi monesti pelastaa päivän varsinkin jos omat ajatukset on jossain kimurantissa kiinni, voi helpolla ratkaista oman ajatussolmun tapaamisen ansiosta.
      Monesti päivän parhaita hetkiä ovat tutut kasvot ja katsekontakti kadulla kiireisessä ihmisvilinässä, hymy ja käden heilautus siitä hetkestä saa päivän mittaan muistikuvia.

      Löytyy paljonkin sellaisia 'tyhjiä' katseita vaikka he katsovat ovat kuitenkin poissaolevia, sitä on vaikea selittää niin vain on.
      Ihmiset joihin ei saa katsekontaktia ja silmät pälyilee kaikkialle muualle saa epäselvän kuvan ovatko sairaita, liian herkkiä, pelkäävätkö jotain tavallaan liukuvat kuin hihnalla ohi niitäkin elämän polulla tullut vastaan.

      Mikään ei ole niin kaunista kuin lasten katse, kirkkaat avoimet silmät näkevät kuin ihmeen joka kerta herätessään.

    • ma_ll
      • Kiitos ma- ll. Kiva oli kuunnella muistoja tuoden

        Voi hyvänen aika, mitä silmät voivat ilmaista. Voi upota silmiin, nirvanan, jopa älyllisen orgasmin saamista. Nauravat silmät, surusilmät. Adoptiotytärtäni sanoin ihan pienenä ´surusilmä´.
        Tuskaa, ahdistusta, jopa ei mitään näyttävät silmät, koko tunteiden skaala.

        Joissain kulttuureissa kehotetaan naista olla katsomatta tuntemattoman miehen silmiin. Kokemus on siitäkin. Olin Ruotsinristeilyllä adoptiotyttärein kanssa, sen tein jokaisen lapsen ja lapsenlapsen kanssa kahdestaan, Tukholma tai Viro.

        Japanilaiset pojat alkoivat seurata tytärtäni, joten illallisella sus pani sille pisteen, filmi pois kamerasta, mitä kuvia olivat ottaneet. Opetus...silmiin ei aina voi katsoa.


    • harmaasilmäinenA
    • Iloonenflikka

      Tästä aloituksesta juolahti: vieras mies Lapin iltamenopaikassa; "tunnetko sinä täällä kaikki kun ne moikkaavat sulle?". En tuntenut ketään. Mutta kun hymyilin, niin vastaan tuli aina hymy. Iloinen ilme synnyttää lisää iloisia ilmeitä, hyvää tuulta, mielihyvää, vastakaikua ... Hymyillä voi myös silmillään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      415
      4604
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      247
      2294
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      70
      1710
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      161
      1462
    5. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      309
      1399
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      67
      1147
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      140
      1131
    8. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      79
      1103
    9. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      1085
    10. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      41
      985
    Aihe