Vanha perukirja - markat euroiksi jakokirjaan?

MikkoMati

Henkilö kuoli 1999 Häneltä jäi yhtä ja toista perillisilleen, jotka olivat tuolloin alaikäisiä. Neuvottiin odottamaan jakokirjan suhteen kunnes kaikki perilliset ovat täysi-ikäisiä. Perukirjassa puhutaan tietysti markoista. Nyt pitäisi tehdä jakokirja sitten. Miten markat muunnetaan sitten euroiksi, minkä kaavan mukaan? Esim. asunto-osake oli ostettu vainajalle osittain eli tämä osuus kuuluu nyt perillisille ja loput toiselle henkilölle, joka ei ollut perillinen. Vainajan osuus oli 70% tuolloisesta kauppasummasta 515.000 mk. Samaisen asunnon arvo on euroissa nyt noin 180.000 euroa (siis tavallaan vastaava 515.000 mk:aan).

Mistä tällaista asiaa nyt voisi tiedustella? Emme siis aio palkata asianajajaa. Kyseessä on vain asunto-osake ja pari pankkitiliä ja muutama yksittäinen esine, ei maa- tai metsäpalstoja siis. Asunto tulee siis myytäväksi ja perillisten osuus ja toisen omistajan 30% pitäisi nyt varmaankin merkitä jakokirjaan ja asunnon myyntipapereihin asunnon mentyä kaupaksi ja sitä kautta pankkitileille, mutta miten nämä muunnetaan markoista euroiksi?

16

2164

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Olette_mokanneet

      Aika paskan ohjeen ootte saaneet. Maistraatti olisi nimittäin valvonut juuri sitä, että jako menee alaikäisten kannalta oikein.

      Sen verran pihalla tunnut kysymyksinesi olevan, että ainoa oikea neuvo on se, että teettäkää paperit asiantuntijalla. Nyt se on tietysti paljon kalliimpaa kuin se olisi ollut silloin vuosia sitten, sillä kaikki kuolinpesän tapahtumat pitää näiltä kaikilta vuosilta käydä läpi ja selvittää perillisille.

    • refdcrwg

      Ei noista sinun laskuistasi ota selvää erkkikään, mutta onneksi ei tarvitse.

      Sillä mitä perunkirjaan on aikanaan kirjoitettu, ei ole kuin suuntaa antava merkitys kun lähdetään selvittämään mitä kaikkea olikaan jaettavaksi. Perinnönjaossa omaisuus arvostetaan lähtökohtaisesti jakohetken käypään arvoonsa.

      Tileillä olevat rahat muuttuivat euroiksi 1.1.2002 silloisella vakiokurssilla 5,94573. Ne ovat nyt siellä tilillä euroina juuri siinä suuruudessa kuin se tiliotteesta näkyy. Ne jaetaan perintöosuuksien mukaan, jotka ovat murtolukuja, joten yksilöllä ei ole väliä.

      Vuonna 1999 kuolleen vainajan jäämistöön (osittain) kuuluva asunto-osake voi nyt myöhemmin jaettaessa todellakin olla huomattavasti arvokkaampi kuin perunkirjoitushetkellä. Tällainen omaisuus usein joudutaan realisoimaan, jotta se voidaan jakaa. Jaettavaksi tulee tietenkin myyntihinta (veroseuraamuksilla vähennettynä tietenkin).

      • refdcrwg

        Korjaus:

        "joten yksiKöllä ei ole väliä."


    • jokunencc

      Jaa, kyllähän jako voi nytkin mennä kaikkien kannalta oikein. Markan ja euron välinen kerroin on 5,94573, eli jaatte markat tällä kertoimella. Perukirjaan merkitty tai oikeammin perintöveron perusteena ollut talon arvo on muunnettava, koska se on talon hankintameno laskettaessa myyntivoittoa verotukseen.
      Myydessä ja jaossa perukirjan arvoilla ei ole merkitystä, koska perinnön jaossa käytetään jakoajan nykyisiä käypiä arvoja, eli tulevaa myyntihintaa myynnin kuluilla vähennettynä. Kun rahaa jäi pesään, niin kaipa se on ollut pesän tileillä ja kirjanpidossa jo maistraattiakin varten ja jaettava netto on jo euroina. Jos olette vähänkään epäileviä menettelystä, niin jo edellä suositeltu asiantuntijan apu on paikallaan, koska teidänkin asiapapereissanne voi olla seikkoja jotka eivät näin selkene.

      • jokunencc

        Yön yli nukuttuani toistan, että käy asiantuntijan puheilla jakokirjanne osalta. Vaikka et kysynytkään myyntivoitosta, niin ellei se ole selvää, niin käy verottajan puheilla. Voihan olla, että perilliset tai joku heistä (pesän osakas) on asunut omistus aikanaan vakituisesti asunnossa yli 2 vuotta ja on siten vapaa myyntivoiton verosta.


    • Summat jaetaan 5,94573:lla ja pyöristetään sentin tai euron tarkkuuteen. Tosin en ymmärrä mistä tuon aikaisilla arvoilla on enää merkitystä. Jaon kannalta oleellista on jaon aikaiset arvot. Myytte asunnon, toinen omistaja saa 30 % ja sitten jaatte 70 % ja muut käteiset keskenään ja tavarat jaatte periaatteella kuka haluaa, ottaa. Millään markoilla ei asian kanssa ole mitään tekemistä paitsi siinä, vaiheessa, kun alatte maksaa veroja myyntitulosta.

      Siis 515 000 mk on 86 616,78 euroa.

      • Kuka_hoiti_omaisuutta

        Eihän tällaisessa tapauksessa todellakaan ruveta mitään markkoja euroiksi vääntämään.

        Sen sijaan perillisille pitää selvittää jokaisen markan ja omaisuuserän kohtalo perunkirjoitushetken jälkeen.

        Ja jos jotain on pesästä hävinnyt, niin pesää hoitanut henkilö palauttaa rahat takaisin, jollei niiden häviämisen ole jotain perusteltua syytä. Tällainen perusteltu syy voi käytännössä olla ainoastaan perintöverojen maksaminen tai varojen käyttäminen kuolinpesän omaisuuden remontoiminen tai muuhun vastaavaan.


    • käypäarvo

      Meillä pesänjakaja teki osituksen seuraavasti: pankkitili kuolinpäivän arvo (markat euroiksi) ja asunto-osakkeesta kiinteistövälittäjän arvio käyvästä arvosta.

      • Eri_asia

        Mutta tässä tapauksessa on kyse perinnönjaosta eikä osituksesta.


      • erki-ki

        Höpsis! Sama asia.


      • Näin

        Ositus ja perinnönjako ovat täysin eri asioita.

        Osituksessa aviovarallisuusjärjestelmä puretaan ja omaisuus tasataan puolisoiden tai ensin kuolleen puolison perillisten ja lesken kesken. Ositus toimitetaan pääsääntöisesti samalla tavalla niin avioeron yhteydessä kuin toisen puolison kuoleman jälkeen.

        Perinnönjaossa taas vainajan omaisuus (se mikä on tullut osituksessa vainajan puolelle) jaetaan perillisten eli yleensä lasten kesken.

        Ositus:
        http://www.oikeus.fi/fi/index/esitteet/avioliittolaki/puolisoidenomaisuudenjako.html

        Perinnönjako:
        http://www.oikeus.fi/fi/index/tietoaarjenongelmiin/perunkirjoitusjaperinnonjako/perinnonjako.html


      • erk-ki
        Näin kirjoitti:

        Ositus ja perinnönjako ovat täysin eri asioita.

        Osituksessa aviovarallisuusjärjestelmä puretaan ja omaisuus tasataan puolisoiden tai ensin kuolleen puolison perillisten ja lesken kesken. Ositus toimitetaan pääsääntöisesti samalla tavalla niin avioeron yhteydessä kuin toisen puolison kuoleman jälkeen.

        Perinnönjaossa taas vainajan omaisuus (se mikä on tullut osituksessa vainajan puolelle) jaetaan perillisten eli yleensä lasten kesken.

        Ositus:
        http://www.oikeus.fi/fi/index/esitteet/avioliittolaki/puolisoidenomaisuudenjako.html

        Perinnönjako:
        http://www.oikeus.fi/fi/index/tietoaarjenongelmiin/perunkirjoitusjaperinnonjako/perinnonjako.html

        >>Ositus ja perinnönjako ovat täysin eri asioita.<<

        Mitä höpäjät! Et näe, mistä on ollut kysymys, kun ryhdyt opettamaan, mitä ositus ja perinnönjako ovat! Kysymys oli vain ja ainoastaan siitä, miten omaisuus näissä arvostetaan.

        Käypä arvo:
        "Meillä pesänjakaja teki osituksen seuraavasti: pankkitili kuolinpäivän arvo (markat euroiksi) ja asunto-osakkeesta kiinteistövälittäjän arvio käyvästä arvosta."

        Eri_asia:
        "Mutta tässä tapauksessa on kyse perinnönjaosta eikä osituksesta."

        Omaisuus arvostetaan sekä osituksessa että perinnönjaossa samalla tavoin. Joten siinä suhteessa ei ole eri asia, onko kysymys perinnönjaosta vai osituksesta. Kyllä se on sama asia.


    • BeVi

      Tietenkin maistraatti hoiti hommansa eli alaikäisten asioiden tilitykset vaadittiin ja tehtiin. Pesänhoitajat eivät pöllineet pesästä mitään. Päinvastoin tässä tapauksessa pesänhoitaja maksoi alaikäisten perintöverot, koska perintöverosummat olivat sitä luokkaa, ettei maksaminen pikkulasten tai pesän tileiltä onnistunut. Siis pesänhoitaja olisi saamapuolella, mutta annetaan sen asian olla. Muussa tapauksessa asunto olisi pitänyt myydä välittömästi, jotta perintöverot olisi saatu maksettua. Myöskin asunnon remontin rahoitti se ei-pesään-kuulunut, samoin muut lisääntyneet asumiseen liittyneet kulut.

      Ositus tehdään todellakin aviopuolisoiden kesken. Jakokirjajakoon kelpaavat vain perilliset, jos eivät olleet vainajan kanssa aviossa.
      Monesti ositus ja jako ja jopa perukirja-sanonnat sotketaan railakkaasti keskenään,

      • Hehhheh

        Ja tasinko muuttuu osingoksi!


    • Menettely

      En oikein ymmärrä kysyjän ongelmaa. Jos kuolinpesän varat ovat olleet koskemattomina kaikki nämä vuodet, niin mikä ongelma on jakaa tilillä olevat varat ja tuo osuus asunnosta?

      Vai onko tässä kyse sellaisesta sopasta, jossa kuolinpesän omaisuutta on myyty ja uutta ostettu ja lopulta kaikki on niin sekaisin, ettei kukaan saa enää siitä mitään selvää?

      Aloitahan kertomalla mitä omaisuutta vainajalla oli perukirjan mukaan. Siitä se lähtee, eikä tosiaankaan mistään markan kurssin laskemisesta.

    • Sössönsöö

      Aloittaja taitaa olla niin pihalla, että hänen ei tosiaan missään nimessä pidä lähteä itse laatimaan jakokirjaa.

      Luuletko oikeasti, että kun asunto nyt myydään, niin kauppahinta on markoissa? Eiväthän markat ole olleet käytössä herran aikoihin. Jos kuolinpesällä on pankkitili, jossa on rahaa, niin kyllä se on JO euroja. Ja kun asunto myydään, niin ei se ostaja markoilla maksa vaan euroilla.

      Perukirjasta näette mitä omaisuutta kuolinpesällä on. Ja nyt se jaetaan. Ensin ositus, jos sekin on jätetty hoitamatta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      246
      3963
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2328
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2131
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2046
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      94
      1713
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1401
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1311
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1297
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1252
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe