Väärinkäytökset isännöintitoimistoissa

kähmintä_on_alkanut

Tilaisuus tekee varkaan, kuuluu vanha sanonta. Isännöintitoimisto on käytännössä aina tilanteessa, jossa on mahdollisuus "varastaa". Ongelmahan on siinä, että isännöintitoimistolla on asunto-osakeyhtiön pankkitilin käyttöoikeus ja samaan aikaan isännöintitoimisto laskuttaa taloyhtiöltä palkkioita itselleen. Eli isännöitsijä tekee laskun, hyväksyy sen ja maksaa itse itselleen rahaa.
Tässä kuviossa on jotain väärää. Mieti nyt!
Isännöitsijä naputtelee laskun ja maksaa sen taloyhtiön tililtä itselleen. Kuka tätä hommaa valvoo?
Tilintarkastaja valvoo vain "pintaa". Ei tilintarkastaja tiedä, mitäkä asiat kuuluvat kuukausiveloitukseen ja mistä asioista isännöitisjä voi erillisveloittaa. Näitä erillisveloituksia tuntuu keksittävät isännöintitoimistossa kuin toimistossa. Tulee houkutus erillisveloittaa asioista, jotka kuuluuvat normaaliiin kuukausipalkkioon. Kuka huomaa asian? Taloyhtiön hallitus tuskin koskaan, samoin kuin tilintarkastaja, joka ei tiedä mikä on erillisveloitettavaa ja mikä ei.
"Jokaisella työntekijällä on myös vastuu raportoida organisaatiossa eteenpäin ohjeiden ja toimintatapojen laiminlyöntejä tai väärinkäytösepäilyjä."
Kähmiikö sinun työnantajasi rahaa vilillisesti itselleen laskuttamalla taloyhtiöitä sopimuksen vastaisesti?

12

209

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kyllä hallituksen tulee osata valvoa isännöitsijän toimintaa, muuten tulee vaihtaa hallitus. Tilintarkastajallikin on oikeus vaatia isännöinnistä tehtyä sopimusta nähtäväkseen, eli ongelmaa ei ole senkään suhteen. Ongelmia voi tietenkin olla pinissä yhtiössä joissa on maallikkot, eli ns. tominnantarkastajat, korvaamassa ammattitilintakastajaa, silloin ei takuulla osta tarkastaa oikein.

      Mutta toit esille tärkeän asian, joissakin yhtiöissä on osakasisännöitsijä, häell'kin on tilinkäyttöoikeus mutta ei vastuuvakuutuksi yms.

      • vähän_extraa

        Se on vielä OK, että isännöintitoimisto (käytän jatkossa lyhennettä IST) maksaa taloyhtiön tililtä itselleen kuukausiveloitettavan palkkion. Mutta sen pitäisi olla niin, että erillisveloitettavia töitä IST ei milloinkaan voi maksaa itselleen. Ne pitää AINA hyväksyttää taloyhtiön hallituksella!
        Ei voi olla tilannetta, että IST naputtelee erillisveloitettavaksi "kaikkea kivaa" ja sitten maksaa na taloyhtiön tililtä itselleen. Lasku erillisveloitettavista töistä pitää mennä aina hallitukselle ja vain hallituksen hyväksymän erilliveloitettavien töiden laskun IST saa maksaa itselleen.


      • exrea

        Otoisännöinti kuuluu taloyhtiön vastuuvakuutuksen alle, ammattilainen ei. Moniko on varmistanut, että onko ammattilaisella omat vastuuvakuutukset kunnossa?


    • tiatoo

      Tilintarkastajalla on käytössään isännöintisopimus (pitää olla mukana tilintarkastajalle toimitettavassa aineistossa) joten jos näitä laskuja ei tarkasteta niin tarkastaja laiminlyö tehtävänsä. Pitää valita sellainen tarkastaja joka hoitaa työnsä.

      • AIT

        Höpön löpön. Ei tilintarkastaja isännöintisopimuksia kysele!


      • on_kysynyt
        AIT kirjoitti:

        Höpön löpön. Ei tilintarkastaja isännöintisopimuksia kysele!

        Älä nyt sano. Yksi kysyi, kerroin että löytyy, mutta istten hän ei halunnutkaan nähdä sopimuksia.


    • exrea

      Höpöjä höpisette, isoille isännöintifirmoille ei yksikään tilintarkastaja kenkkuile, loppuu muutoin monen talon pesti kerralla.

      • huulipyöreänä

        Totta puhut, tilintarkastuslausunnoista puuttuu päivämäärät ja jopa allekirjoituksesta ei saa selvää. Ja jos yhtiön hallituksen puheenjohtaja on samassa veneessä niin kaikki menee läpihuutona. Jopa esteelliset äänestävät tili- ja vastuuvapaudesta, eikä "mummelit" ja "pappelit" ymmärrä mistä on oikein ollut kysymys. Ollaan niin ystävällisiä kaikille jotka ovat samaa mieltä eikä riidellä asioista, kokoukset menevät pilalle jos on eripuraa tai ...jopa yhtiövastike nousee, ollaan hiljaa ja hymyillään, ja maksetaan, vaan mihin menee vastikkeet, kun lainaa tulee kuitenkin aina vaan lisää.


    • poispoispois

      kyllä niitä esteellisiä voivat olla myös nuoret pojat ja tytöt - eivät ymmärrä mistään mitään (luulo on kyllä tietoa vahvempaa).

    • jensen

      Nykyaikaiset toimistothan tarjoavat hallitukselle vapaan lukuoikeuden kirjanpitoon netin kautta ihan omalta kotikoneelta. Laskuja voi tarkkailla ihan niin usein kuin haluaa.

      • ennenvanhaan

        Mitä ne "nykyaikaiset" toimistot ovat?


      • jensen

        No ainakin Fivaldin kautta saa tämän hoidettua ihan helposti. Eli varmaan sitten ne toimistot jotka käyttävät Fivaldia täyteen mittaansa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1515
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1305
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1212
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1102
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1035
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1026
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      991
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      990
    Aihe