Onko........

fdfe

pikavippivirmat korvausvelvollisia jos toinen henkilö on saanut toisen pankkitunnukset ja niillä ottaa omalle tililleen pikavippilainan. Eikö pankkitunnuksista selviä tilinumero ja jos se sitten muutetaan toiselle nimelle ja toiselle tilinumerolle. Eikö virmat jo epäile asiaasa rikosta. Näin kuitenkin tapahtui.

12

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Miten tuo on edes mahdollista, koska pankkitunnukset koostuvat paperilla olevasta koodilistasta ja haltijan muistissa olevasta koodista? Lähtökohtaisesti sopimusosapuoli on se, joka tosiasiallisesti tekee sopimuksen. Toinen ei esimerkiksi pankkitunnuksilla voi tehdä sopimusta toisen nimissä. Viime kädessä oikeus päättää mikä on haltijan vastuu ja mihin se perustuu. Pankkitunnuksilla ei selviä tilinumeroa. Tunnistautuessa annetaan kohteelle nimi ja henkilötunnus. Tunnistautumispalvelu on pankkitoiminnasta erillään oleva palvelu.

    • fdfe

      Sai käsiinsä myös tuon koodilistan.

    • fdfe

      Vielä sen verran. Tämä tunnistautui näillä saamillaan pankkitunnuksilla pikavippivirmoihin ja rahat tuli hänen tililleen. Asiaa ei huomattu ennenkuin ulosottomies saapui ovelle ison laskun kanssa:

      • Vastaavatapaus

        Pikavippiyhtiö ei ole korvausvastuussa. Sillä on oikeus vaatia rahansa. Ei ole lakia joka vaatisi että pikavipin voi maksaa ainoastaan hakijan omalle pankkitilille.

        Joten tuon vipin joutuu maksamaan takaisin joko se hakija, tai se jonka tunnuksia käyttäen vippi on otettu.

        Tässä on kaikkein ison merkitys sillä, miten tunnuksia on säilytetty ja miten huolimatonta on ollut tunnuksien omistajan toiminta.

        Tässä esimerkki vastaavasta tapauksesta: http://www.oikeus.net/uutiset.html?11

        Hovioikeus katsoi että tunnusten omistaja ei ollut vastuussa pikavipeistä, jotka hänen avopuolisonsa oli hakenut omalle tililleen.

        Mutta tuohan ei tosiaan tarkoita että sama lopputulos koskisi kaikkia tapauksia. Riippuu niin paljon tilanteesta.


    • Huolellisuutta

      Ongelma ei ole pikavippifirman vaan tämän henkilön, joka on antanut tunnuksensa toisen henkiön käyttöön. Pankkitunnuksia annettaessahan sanotaan nimenomaan, että tunnusta ja tunnuslukulistaa ei saa edes säilyttää samassa paikassa. Pikavippifirmalla ei ole mitään mahdollisuutta tarkistaa kenen nimissä on tili, jonne tuo vippi pyydetään maksamaan. Eikä sillä ole mitään merkitystäkään. Jos tunnukset joutuvat vääriin käsiin, pitää asiasta ilmoittaa välittömästi, jotta ne pystytään sulkemaan.

    • fdfe

      Kiitos vastauksista!

      • Ja_tämäkin

        "Asiaa ei huomattu ennenkuin ulosottomies saapui ovelle.."

        Ja justiinsa niin. Miten on jäänyt huomaamatta, että ennen ulosottoa on tullut pari laskua pikavippifirmalta, perintäkirjeitä perimistoimistolta ja haaste velkomusoikeudenkäyntiin.

        Ja jos on antanut kaverilleen pankkitunnukset niin vastaa niiden (luvattomastakin) käytöstä, kuten edellä on jo sanottu. Onhan tuosta nimenomainen säännöskin kuluttajansuojalain 7 luvun 40 §:ssä:

        "Kuluttaja, joka on tehnyt jatkuvaa luottoa koskevan sopimuksen luotonantajan kanssa, vastaa luottokortin tai luoton käyttöön oikeuttavan muun tunnisteen oikeudettomasta käytöstä vain, jos:

        1) hän tai muu tunnisteen haltija on luovuttanut tunnisteen sen käyttöön oikeudettomalle;

        2) tunnisteen katoaminen, joutuminen oikeudettomasti toisen haltuun tai oikeudeton käyttö johtuu hänen tai muun tunnisteen haltijan huolimattomuudesta; taikka

        3) hän tai muu tunnisteen haltija on laiminlyönyt ilmoittaa luotonantajalle tunnisteen katoamisesta, joutumisesta oikeudettomasti toisen haltuun tai oikeudettomasta käytöstä ilman aiheetonta viivytystä sen havaittuaan.

        Kuluttaja vastaa 1 momentin 2 ja 3 kohdassa tarkoitetuissa tapauksissa tunnisteen oikeudettomasta käytöstä enintään 150 euroon saakka. Tätä rajoitusta ei kuitenkaan sovelleta, jos hän on toiminut tahallisesti tai törkeän huolimattomasti."

        Vaikka pykälässä mainitaan vain luottokortti tai vastaava tunniste, sitä sovelletaan myös pankkitunnuksiin saman luvun 1 §:n nojalla: "Jatkuvan luoton käyttöön oikeuttavaan tunnisteeseen rinnastetaan 40 §:n säännöksiä sovellettaessa tunniste, joka oikeuttaa tilin taikka muun rahoituspalvelun tai rahoitusvälineen käyttöön. "


    • fdfe

      En tiedä miten on jäänyt huomaamatta. Yhtään karhuamiskirjettä ei tullut. Olisko tuo kyseinen epärehellinewn henkilö antanut oman osoitteensa. Oli vuoden ajan tehtaillut pikalainoja eri firmoista. Yhtään karhukirjettä ei tullut ja tää on tosi!

    • fdfe

      Kun hän on toisen pankkitunnuksilla saanut lainaa omalle tililleen, niin on varmaan antanut oman osoitteensa.

      • rgefd

        Just. Ja varmasti käräjäokeuskin on lähettänyt velkomuskirjeen väärään osoitteeseen, ja vasta ulosottomies on havainnut asian oikean laidan ja osannut käydä oikealla ovella?


      • fdfe
        rgefd kirjoitti:

        Just. Ja varmasti käräjäokeuskin on lähettänyt velkomuskirjeen väärään osoitteeseen, ja vasta ulosottomies on havainnut asian oikean laidan ja osannut käydä oikealla ovella?

        En tiedä miten on mennyt mutta epäilisin haastemiehen vierailleen ensin lainanottajan luona ja siellä selvinnyt kenen pankkitunnukset on tai pankki tunnusten joilla lainaa haettiin, eli sitä kautta.


    • fdfe

      Ei tää oo uskonkappele usko mitä haluat, näin kuitenkin kävi. Tätä on nyt kuitenkin turha jauhaa sain vastauksen kysymykseeni Kiitos siitä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5025
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3297
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1442
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1285
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      980
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      888
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      238
      775
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe